TO ΒΡΩΜΙΚΟ ΦΙΛΟ-ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ “ΛΑΜΠΡΑΚΗ”

 

 

Ο πρίγκιπας Παύλος ξανά στο προσκήνιο για νέο κόμμα
Ο πρίγκιπας Παύλος ξανά στο προσκήνιο για νέο κόμμα - Κεντρική Εικόνα

Της Στέλλας Νοβάκη – Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Εχει παρέλθει, και μάλιστα ανεπιστρεπτί, η περίοδος που η λέξη και μόνο «βασιλιάς» ανακαλούσε αρνητικές μνήμες στον μέσο Ελληνα. Σήμερα περισσότερο από ποτέ η νοσταλγία του στέμματος γίνεται όχι μόνο ζήτημα, αλλά και ζητούμενο για κάποιους.

Η συζήτηση περί της «επιστροφής» της βασιλικής οικογένειας φάνηκε να κλείνει όταν ο Κωνσταντίνος εγκαταστάθηκε μόνιμα στη χώρα μας. Ομως, αν και τα περί δημιουργίας κόμματος και ανάμειξης μελών της οικογένειάς του στην πολιτική διαψεύδονται κατά καιρούς, οι συνθήκες, πολιτικές και κοινωνικές, συμβάλλουν πολλές φορές υπέρ αυτού του σεναρίου, συντηρώντας μια συζήτηση που πάντα για μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, βασιλόφρονες και μη, έχει νόημα. Αλλωστε, πάντα η κρυφή γοητεία των γαλαζοαίματων είχε κοινωνικό και πολιτικό αντίκτυπο στην Ελλάδα. Σήμερα, μέσα από τον εξωραϊσμό της εικόνας τους, οι ένοικοι του πρώην παλατιού, παρότι έχασαν αρκετή από την αίγλη τους, διατηρούν την κοσμική τους λάμψη δίπλα στους υπόλοιπους «αστέρες» της πολιτικής σκηνής της χώρας.

Φυσικά, τα τελευταία χρόνια ο Κωνσταντίνος έχει φροντίσει να αλλάξει άρδην την επικοινωνιακή τακτική του απέναντι στην ελληνική κοινή γνώμη. Τα αυστηρά διαγγέλματα και οι εθνικιστικού περιεχομένου δηλώσεις έδωσαν τη θέση τους σε πιο light συνεντεύξεις, κυρίως σε lifestyle περιοδικά. Ο ίδιος αρκέστηκε στον τίτλο του «τέως» και στην ιδιότητα του απλού μέλους του διεθνούς τζετ σετ. Ετσι, ο βομβαρδισμός από σκηνές της ιδιωτικής ζωής της οικογένειάς του απορρόφησαν απόλυτα την πολιτική του διάσταση, η οποία επανέρχεται για άλλη μία φορά στην επικαιρότητα, με τα σενάρια για επιστροφή τόσο στην πολιτική κεντρική σκηνή της χώρας όσο και στην οικονομική και επιχειρηματική να φουντώνουν.

«ΧΡΥΣΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ»

Αυτό που μοιάζει σήμερα απλό και χωρίς ιδιαίτερη πολιτική σημασία πριν από λίγα μόλις χρόνια ήταν αδιανόητο. Ο Κωνσταντίνος, η Αννα-Μαρία, ο Παύλος, ο Νικόλαος, η Μαρί Σαντάλ και η Τατιάνα, ανασυνθέτοντας τα ερείπια του παλιού μεγαλείου τους, αποτελούν οικεία πρόσωπα της ελληνικής πραγματικότητας. Οσο, δε, το πολιτικό τοπίο είναι ρευστό, η ελληνική κοινωνία και οικονομία γονατίζουν από τα Μνημόνια, το μέλλον της κεντροδεξιάς παράταξης παραμένει αβέβαιο, με τα περί διάλυσης της Νέας Δημοκρατίας να ακούγονται όλο και πιο πολύ (ιδιαίτερα όσο έτρεχε η προεκλογική κούρσα της διαδοχής), αλλά και όσο επισημαίνεται η ανακολουθία των υποσχέσεων και των πράξεων της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουν χώρο τα σενάρια για εμπλοκή του βασιλιά και των απογόνων του στην πολιτική.

Υποστηρικτές του τέως δεν κρύβουν ότι επιθυμούν τη δημιουργία βασιλικού κόμματος, με ηγέτη τον Παύλο, συζήτηση που δεν ευοδώθηκε στο παρελθόν. Ο ίδιος ο τέως είχε σπεύσει να το διαψεύσει, ποτέ όμως δεν απέφυγε να πάρει θέση για τις πολιτικές εξελίξεις. Δήλωνε και δηλώνει πάντα προβληματισμένος με την οικονομικοπολιτική κατάσταση της χώρας, ενώ εμφανίζεται πάντα ενημερωμένος για τις εξελίξεις και στις τελευταίες εκλογές δεν δίστασε να στηρίξει με επίσημη δήλωσή του την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Επίσης, προβάλλει τη φιλία του με τον γνωστό νομικό Βασίλη Μαρκεζίνη, το όνομα του οποίου ουκ ολίγες φορές έχει ακουστεί σε σενάρια σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης. Αυτή η αλλαγή στάσης και τακτικής τον αποσυνδέει από τον εσμό των ακροδεξιών θαυμαστών του και διαμορφώνει ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο, υπό όρους και προϋποθέσεις. Πολλοί εκτιμούν, άλλωστε, ότι ο Κωνσταντίνος έχει ήδη επιλέξει να ακολουθήσει την παλιά «συνταγή», να πάψει δηλαδή να είναι μια παρωχημένη πολιτική προσωπικότητα, με τον τίτλο του «τέως», και «χωρίς τίτλο» πια να αποτελέσει τη «χρυσή εφεδρεία», ιδίως λόγω της εθνικής κρίσης.

Η αποκαλυπτική αυτοβιογραφία και οι επιχειρηματικές δράσεις

Είναι γνωστό ότι η ανάδειξη και η προώθηση των σύγχρονων πολιτικών ηγετών γίνεται πλέον με όρους μάρκετινγκ. Ο Κωνσταντίνος, μέσα από τη λάμψη και το νέο προφίλ που του προσδίδουν πρόθυμα τα μέσα ενημέρωσης, εμφανίζεται ανανεωμένος. Η αναβάπτισή του έρχεται και μέσα από την τρίτομη αυτοβιογραφία του, που, σε συνεργασία με μία από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία

κυριακάτικες εφημερίδες της χώρας, το «Βήμα της Κυριακής», επιχειρείται να φτάσει σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό, σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές για τη χώρα. Μέσα από τις σελίδες της είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να καταγραφεί η Ιστορία από την οπτική του τέως.

Το περιεχόμενο του βιβλίου φαίνεται ότι θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις, αφού για πρώτη φορά «φωτίζονται» από την πλευρά του Κωνσταντίνου όλοι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της ελληνικής πολιτικής ιστορίας, από τα χρόνια του Παπάγου έως τις μέρες μας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Γεώργιος και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Μακάριος, οι δικτάτορες και ξανά ο Καραμανλής, μετά την επιστροφή του, και ο Ανδρέας πλέον ως πρωθυπουργός.

Παράλληλα, καιρό τώρα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας έχουν ανοίξει κύκλο επαφών επί ελληνικού εδάφους προκειμένου να ολοκληρώσουν μια προσπάθεια διείσδυσής τους στον επιχειρηματικό κόσμο. Είναι γεγονός ότι ο Παύλος και ο Νικόλαος έχουν διασυνδέσεις με διεθνή οικονομικά κέντρα, τα οποία ορισμένοι υποστηρίζουν ότι επιχειρούν την ενίσχυση της προσπάθειας της Ελλάδας για οικονομική ανάκαμψη μέσω επενδύσεων. Μάλιστα, ο Παύλος είναι ένας από τους μετόχους του επιχειρηματικού μπλοκ που «αγόρασε» τον Ιππόδρομο. Συμμετέχοντας σε λονδρέζικο fund με την επωνυμία Global Family Partners, εμφανίζεται ως οικονομικός παράγοντας διεθνούς εμβέλειας.

Την ίδια ώρα, είναι γνωστό ότι ο πρίγκιπας Παύλος προωθείται εδώ και καιρό από εφοπλιστικά και επιχειρηματικά κέντρα του City στο Λονδίνο ως λύση «εκτάκτου ανάγκης» για την ελληνική πολιτική σκηνή.

Τα εν λόγω κέντρα εκτιμούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε «κίνδυνο» και «ζυμώνουν» μια αλλαγή στο πολιτικό προσκήνιο στην οποία θα περιλαμβάνεται και ο Παύλος, ο οποίος βέβαια θα χρειαστεί την κατάλληλη προετοιμασία ώστε να εμφανιστεί ως πρόσωπο που μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική.

 Με αφορμή τις πρόσφατες  δημοσιεύσεις της αυτοβιογραφίας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου από ΤΟ ΒΗΜΑ , σκοπεύουμε να ανεβάσουμε κείμενο με αποκαλυπτικά νέα στοιχεία για  τους στόχους και τις επιδιώξεις της βασιλικής οικογένειας, όπως σηματοδοτούνται από τις κινήσεις της τον τελευταίο καιρό. Προηγουμένως, όμως, επειδή δεν προλάβαμε να ενημερωθούμε για το περιεχόμενο της αυτοβιογραφίας του Κωνσταντίνου,θα ζητήσουμε μια μικρή πίστωση χρόνου,  για να δούμε τί ακριβώς γράφει ο τ. βασιλιάς σ΄αυτή  και πώς ερμηνεύει τα γεγονότα από τη δική του οπτική.

Υπομονή, λοιπόν,  και θα επανέλθουμε…δριμύτεροι.