ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

Τζούλιαν Ασάνζ: Δικαιώθηκε ο ιδρυτής του WikiLeaks από τον ΟΗΕ
Αυθαίρετη έκρινε την κράτηση του Τζούλιαν Ασάνζ η επιτροπή του ΟΗΕ. Καλούν “τις σουηδικές και τις βρετανικές αρχές” να θέσουν τέλος στην κράτησή του και να τον αποζημιώσουν

Η επιτροπή του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι θεωρεί παράνομη την κράτηση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, που ζει έγκλειστος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του, και ζητεί από τη Βρετανία και τη Σουηδία να τον αποζημιώσουν.

“Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κρατείται αυθαιρέτως από τη Σουηδία και τη Βρετανία από την σύλληψή του στο Λονδίνο στις 7 Δεκεμβρίου 2010”, αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης της επιτροπής του ΟΗΕ για την αυθαίρετη κράτηση.

Οι πέντε ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που την απαρτίζουν καλούν “τις σουηδικές και τις βρετανικές αρχές” να θέσουν τέλος στην κράτησή του και να τον αποζημιώσουν.

“Ηλίου φαεινότερη” η αθωότητα του Τζούλιαν Ασάνζ και παράλληλα η  θρασύτατη  εμπλοκή  των Αμερικανών σε όλη αυτή την ιστορία. Οι κατηγορίες που του φόρτωσαν, μέσω μιας Σουδέζας εισαγγελέα, πέρα από το ανυπόστατο ήταν και γελοίες.  Δε βιάζεις τις γυναίκες που κοιμάσαι (διάβαζε κάνεις σεξ) μαζί τους  για καιρό!

Απ΄όσα,πάντως,  διαδραματίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια με την υπόθεση Ασάνζ, αποκτήσαμε  ακόμα περισσότερες εμπειρίες από τον τρόπο που οι εξουσίες δια-χειρίζονται τη δύναμή τους. Τα  συμπεράσματα αυτά, οφείλει η Ιστορία να τα διαφυλάσσει και να τα παραδίδει  στις γενιές που έρχονται “προς γνώσιν και συμμόρφωσιν”. Ξεδιακρίνουμε τα σπουδαιότερα:

1.Η “πληροφόρηση” παγκοσμίως είναι   απολύτως κατευθυνόμενη και οι εξουσίες  έχουν αναθέσει την “διοχέτευσή”  της στο “κοινό”σε μια άλλη …εξουσία, την 4η, που αποκαλείται και “Τύπος” .Υποτίθεται μάλιστα πως αυτή η εξουσία έχει  συσταθεί για τον έλεγχο των άλλων, όταν δεν στέκονται στο ύψος της αποστολής τους!

 Η εκχώρηση της πληροφόρησης  στα ελεγχόμενα-κατευθυνόμενα “πρακτορεία ειδήσεων”,  σημαίνει αυτόματα  την εισαγωγή της είδησης  στα εργαστήρια των  “χαλκείων” της βιομηχανίας παραπληροφόρησης και μετά, παραποιημένη, εντελώς κάποτε διαφορετική , βγαίνει και πλασάρεται στο κοινό για κατανάλωση. Πολλές φορές, αν η πληροφορία είναι επικίνδυνη ή δεν είναι αρεστή στο Σύστημα, θάβεται, αποσιωπάται εντελώς.

΄Οποιος τολμήσει να αυτονομηθεί από αυτή τη γραμμή  και θελήσει να δώσει αυθεντική την πληροφορία, κατ΄ευθείαν από την πηγή, χωρίς ρετουσάρισμα και χάλκευση, θα έχει την τύχη του Τζούλιαν Ασάνζ. Ο γενναίος αυτός πολιτικός ακτιβιστής και μπλόγκερ  επιχείρησε να σπάσει το ανήθικο  κατεστημένο και την εμπλοκή των εξουσιών στο  βρώμικο παιχνίδι του ελέγχου της , βγάζοντας στο φως πολλά ΄”άπλυτα” των κυβερνήσεων, ειδικά των Αμερικανών. Οι τελευταίοι, μετά τις ντροπιαστικές αυτές αποκαλύψεις για τον τρόπο που λειτουργούν  οι κυβερνήσεις και οι διπλωματικές  τους αρχές, εν ριπή οφθαλμού, έδωσαν εντολή σε μια εισαγγελέα επαρχιακής σουηδικής πόλης να στήσει κατηγορίες για…βιασμό και να προχωρήσει στην έκδοση εντάλματος  σύλληψης του ακτιβιστή.

2. Είναι προκλητική η διαπλοκή-διαφθορά των κρατών μεταξύ τους, αλλά και των εξουσιών τους. Εν προκειμένω,οι δικαστές της Σουηδίας εκτελούν χωρίς ούτε καν τα προσχήματα να κρατήσουν, τις εντολές της αμερικανικής κυβέρνησης. ΄Ολες επίσης  οι φίλα προσκείμενες στους Αμερικανούς κυβερνήσεις, συνεργάζονται χωρίς κανένα ενδοιασμό μαζί τους. Παράλληλα, στην υπόθεση εμπλέκεται και ο διεθνής “Τύπος”,ο οποίος αντιμετωπίζει εχθρικά την επικίνδυνη αυτονόμηση του ακτιβιστή και  τάσσεται (πλην μερικών εξαιρέσεων) στο πλευρό των κυβερνήσεων, υιοθετώντας τις ανυπόστατες κατηγορίες.

Χρειάστηκαν 3 ολόκληρα χρόνια  αυτοεγκλωβισμού -ιδρυματοποίησης του Τζούλιαν Ασάζν  (σήμερα στην πρεσβεία του Ισημερινού),   για να αναγκαστεί ο ΟΗΕ να πάρει θέση και να ανακοινώσει πως είναι αυθαίρετη η κράτησή του από τις σουηδικές και αγγλικές αρχές και πρέπει οι χώρες αυτές να τον αποζημιώσουν . Μένει να δούμε αν θα συμμορφωθούν οι παραπάνω κυβερνήσεις ή θα γράψουν πάλι το δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα εκεί που την γράφουν πάντα.

Να είσαι καλά, Τζούλιαν! Κράτα καλά.  Πήραμε μαθήματα από σένα.

________________________________________________________________

  1. ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΙΟΙ   ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ…ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΕ ΛΙΓΟ  ΣΤΙΣ “ΠΑΡΑΔΟΥΝΑΒΙΕΣ ΗΓΕΜΟΝΙΕΣ” .
 2. ΚΩΣ.  ΤΟ ΝΗΣΙ  ΠΟΥ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ  ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΣΤΙΚΑ  ΤΟΝ… “ΞΕΝΙΟ  ΔΙΑ,   ΩΣ ΓΝΗΣΙΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΩΝ.
3. ΤΡΑΚΤΕΡΑΔΕΣ.  ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ…ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΑΚΙΑ. ΣΗΜΕΡΑ….ΧΡΥΣΑΥΓΟΥΛΑΚΙΑ.
4.  ΑΦΗΝΟΥΝ 200 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ   ΚΟΡΙΤΣΙΑ  ΑΝΑΠΗΡΑ   ΤΟ ΧΡΟΝΟ!

 

  1. Πώς η Ρουμανία πλήρωσε το ΔΝΤ

Του Ηλία Παπαγεωργιάδη

«Δεν θα ακουμπήσουμε τη φορολογία των εταιριών. Βρίστε μας, μαυρίστε μας, αλλά εμείς θέλουμε να περάσουμε την κρίση χωρίς να διώξουμε αυτούς που παράγουν στη χώρα, που προσλαμβάνουν προσωπικό και στηρίζουν την οικονομία μας».

Ήταν Ιούνιος του 2010. Η Ρουμανία ήταν ήδη από το 2009 σε πρόγραμμα στήριξης από το ΔΝΤ (13 δις Ευρώ), την Ευρωπαϊκή Ένωση (5 δις) και την Παγκόσμια Τράπεζα (2 δις), έχοντας δανειστεί 20 δις Ευρώ για να στηρίξει την οικονομία και το νόμισμά της. Τα νούμερα όμως δεν έβγαιναν και ο προϋπολογισμός «αγκομαχούσε» μετά από τη μεγάλη μείωση του ΑΕΠ που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Η τότε κυβέρνηση του δεξιού Emil Boc πιέστηκε αφόρητα από τους δανειστές, που ζητούσαν να αυξηθεί η φορολογία από το 16% στο 25%.

Ένα καλοκαιρινό βράδυ ο τότε Πρόεδρος της χώρας Traian Basescu βγήκε την τηλεόραση και ανακοίνωσε ότι η Ρουμανία προτιμάει τον δύσκολο δρόμο:

· -25% σε όλες τις συντάξεις

· -25% σε όλους τους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων

· -100.000 δημόσιοι υπάλληλοι

· Ο ΦΠΑ ανέβηκε από το 19 στο 24%

· 1 δις Ευρώ εξοικονόμηση από «σπατάλες» και δημόσιες επενδύσεις

· Ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας

«Δεν θα αγγίξουμε τις επιχειρήσεις, δεν θα ανεβάσουμε τους φόρους σε ιδιώτες. Αν τους αυξήσουμε τη φορολογία, δεν θα κόψουν αποδείξεις. Εμείς όμως θα κάνουμε κάτι άλλο, θα κρατήσουμε τους φόρους χαμηλούς και θα κυνηγήσουμε απηνώς όποιον δεν τους πληρώνει, καθώς και τα μεγάλα κυκλώματα φοροδιαφυγής».

Μέτρα μόνο μία φορά

· Οι οριζόντιες περικοπές είναι πάντα άδικες και σίγουρα θα μπορούσαν να σχεδιαστούν καλύτερα και δικαιότερα. Έγιναν μία φορά, δεν χρειάστηκε άλλη.

· Οι απολύσεις έγιναν με «ανάποδο ΑΣΕΠ», όπου έγραφες εξετάσεις και αν ήσουν κάτω από τη βάση απολυόσουν.

· Ο ΦΠΑ αυξήθηκε και έκανε κακό στην αγορά

· Η εξοικονόμηση έγινε, όχι όμως στον βαθμό που θα έπρεπε.

· Η αγορά εργασίας απελευθερώθηκε και μπορούσες πλέον να προσλάβεις και να απολύσεις υπαλλήλους πολύ εύκολα.

· Τα νέα περιελάμβαναν καθημερινά νέες φυλακίσεις πολιτικών και φοροφυγάδων, με αποδείξεις που οδηγούσαν σε καταδίκες.

Αποτελέσματα

Η οικονομία που κινούνταν σε συνθήκες εκτροχιασμού μαζεύτηκε γρήγορα. Ήδη το 2011 η χώρα έφτασε κοντά σε θετική ανάπτυξη. Το 2012 η δεξιά κυβέρνηση έπεσε και ανέλαβε ο σοσιαλιστής Victor Ponta. Είπαν πολλά πριν τις εκλογές, αλλά στην ουσία κράτησαν τη χώρα στην ίδια τροχιά. Έτσι:

· Το πρόγραμμα του ΔΝΤ τελείωσε το 2013 και περάσαμε σε «προληπτική γραμμή στήριξης», που έληξε και αυτή

· Σταδιακά οι μισθοί και οι συντάξεις επέστρεψαν στα επίπεδα προ των περικοπών

· Υιοθετήθηκε μία επιθετική μορφή μείωσης φόρων, που εκτίναξε τα έσοδα του κράτους. Το 2016 οι φόροι μειώθηκαν εκ νέου και το ίδιο θα γίνει και το 2017, είναι ήδη συμφωνημένο από όλα τα πολιτικά κόμματα

· Εκατοντάδες πολιτικοί (κυριολεκτικά) πολιτικοί και χιλιάδες φοροφυγάδες βρέθηκαν στη φυλακή, με ολόκληρα καρτέλ να σπάνε και να ανοίγουν στην αγορά

· Οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά… 400.000 περίπου (!) και το 2016 θα αυξηθούν περαιτέρω. Η ανεργία σε εθνικό επίπεδο κυμαίνεται στο 7%, με τις μεγάλες πόλεις να έχουν ανεργία 0,5 – 1,5%.

· Η Ρουμανία είχε το 2015 τη δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη (περίπου 4%) και το ίδιο θα συμβεί και το 2016, ενώ οι προοπτικές της χώρας παραμένουν πολύ θετικές και για τα επόμενα χρόνια

· Η χώρα άρχισε και πάλι να συγκεντρώνει μεγάλες επενδύσεις

· Όλα αυτά χωρίς να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μιας και τώρα ξεκινά μία πολύ σοβαρή προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή.

Η τελευταία πληρωμή προς το ΔΝΤ

Η Ρουμανία, ως κράτος, δανείζεται από τις αγορές με ιστορικά χαμηλά επιτόκια εδώ και καιρό. Χθες, 02.02.2016 πλήρωσε τα τελευταία 250.000 Ευρώ προς το ΔΝΤ, ακολουθώντας την Κεντρική Τράπεζα της χώρας που έκανε το ίδιο τον Ιανουάριο, πληρώνοντας 122 εκ Ευρώ (και έχει διαθέσιμα 30+ δις Ευρώ, πάνω από το 50% του συνολικού χρέους της χώρας!)

Ήδη από πέρσι το ΔΝΤ ήταν εναντίον της πολιτικής μειώσεων των φόρων, αλλά τα αποτελέσματα δικαίωσαν τη Ρουμανική κυβέρνηση. Αφού δεν ζητούσε λεφτά από το Ταμείο, δεν είχε υποχρέωση να ακολουθήσει τις προτάσεις του.

«Είναι σοβαροί οι Ρουμάνοι και ασόβαροι εμείς;» θα πει κάποιος. Όχι, καμία σχέση. Απλά επέλεξαν να λύσουν το πρόβλημα «μια και έξω», αντί να χαϊδεύουν αυτιά. Ναι, είναι αλήθεια ότι ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός που πήραν αυτές τις δύσκολες αποφάσεις έχασαν τις εκλογές του 2012, αλλά και ποιος λέει ότι δεν θα τις έχαναν αν η χώρα τους βούλιαζε με αυτούς στο τιμόνι να αρνούνται την πραγματικότητα; Οι δεξιοί μαζί με τους φιλελεύθερους προηγούνται στις δημοσκοπήσεις για τις φετινές εκλογές.

Σήμερα, 4 χρόνια μετά, η λέξη «ΔΝΤ» για τους Ρουμάνους αποτελεί μακρινή ανάμνηση. Η χώρα δεν είναι τέλεια, αλλά σίγουρα την απασχολούν άλλα θέματα από εδώ και πέρα: Το να μπει στη ζώνη Schengen, να προσελκύσει ακόμη περισσότερες επενδύσεις, να επιταχύνει την ανάπτυξή της, να καταργήσει τη γραφειοκρατία και να γίνει μία μοντέρνα, μεγάλη Ευρωπαϊκή χώρα.

Και αν ποτέ χρειαστεί ξανά λεφτά από το ΔΝΤ ή τις αγορές, θα τα βρει με ευκολία. Όλοι είδαν ότι οι Ρουμάνοι πλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους μέχρι τελευταίου Ευρώ…

* Ο κ. Ηλίας Παπαγεωργιάδης είναι επενδυτικός σύμβουλος ακινήτων, Πρόεδρος του Ρουμανικού Συνδέσμου Βιομάζας και Βιοαερίου και Αντιπρόεδρος της ProAgro (Ρουμάνικη «ΠΑΣΕΓΕΣ») και μέλος του δ.σ. του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομάζας (AEBIOM).

 Σε λίγα χρόνια οι ΄Ελληνες  θα  φεύγουν πάλι μετανάστες  στη Ρουμανία, όπως κάνανε παλιά στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, αλλά και στα κατοπινά, αφού η χώρα μας (κόμματα και οπαδοί ) δε φαίνεται να συμμορφώνεται με την υγιή αντίληψη της διακυβέρνησης ενός σύγχρονου κράτους.  Η πελατειακή τακτική στη λειτουργία κομμάτων και κράτους παραμένει το ίδιο ισχυρή στην Ελλάδα, όσο και παλιά. Η δημαγωγία και ο λαϊκισμός είναι πάντα τα πιο ισχυρά όπλα στα χέρια των κομμάτων, για να αλώσουν την εξουσία.  Σε αντίθεση, φυσικά, με τη Ρουμανία,που πλέον έχει βρει το δρόμο της πολιτικά και οικονομικά και  θα προχωράει όλο και πιο δυναμικά από εδώ και πέρα. Η Ε.Ε ,μετά την αποτυχία της Ελλάδας να ηγηθεί στα Βαλκάνια, έχει ετοιμάσει τη Ρουμανία να αναλάβει αυτό το ρόλο.

Φίλος που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Βουκουρέστι μου έλεγε προ ημερών πως οι επιχειρήσεις δε βρίσκουν εύκολα πια υπαλλήλους, αφού η ανεργία στις μεγάλες πόλεις της χώρας είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Συγκεκριμένα, αγγελία για πρόσληψη γραμματέως με γνώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή από εταιρία, δημοσιευμένη σχεδόν 3 εβδομάδες σε έντυπο αγγελιών, μεγάλης κυκλοφορίας,  έλαβε μόνο 10 βιογραφικά.  Μέχρι σήμερα η εταιρία δεν κατάφερε να βρει υπάλληλο!  Αυτό και μόνο τα λέει όλα.

 

2. ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ
Επεισόδια στην Κω: Συγκρούσεις ΜΑΤ-κατοίκων που διαμαρτύρονται για το hotspot -3 τραυματίες

Επεισόδια μεταξύ των ΜΑΤ και των κατοίκων της Κω έλαβαν χώρα σήμερα το πρωί.

Όλα ξεκίνησαν όταν, σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα, τα ξημερώματα, και εντελώς αιφνιδιαστικά, 3 οχήματα με άνδρες των ΜΑΤ απέκλεισαν περιοχή στα Φωκάλια όπου σχεδιάζεται να γίνει το hotspot μην επιτρέποντας σε κανέναν να περάσει.

Όπως αναφέρει το kosnews24.gr, οι κάτοικοι είχαν ήδη κλείσει με τα δικά τους οχήματα τον δρόμο έξω από το κτήμα όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθεί το κέντρο καταγραφής προσφύγων.

Η κατάσταση μύριζε μπαρούτι καθώς οι άνδρες των ΜΑΤ δεν επέτρεπαν ακόμα και στους κατοίκους να περάσουν για να κατευθυνθούν στα σπίτια τους.

Γρήγορα έγιναν επεισόδια. Οι διαμαρτυρόμενοι δέχτηκαν την επίθεση αστυνομικών με δακρυγόνα και χημικά και, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν, τρεις εξ αυτών (ένας από τους οποίους είναι δημοσιογράφος) χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο τραυματισμένοι, ενώ αρκετοί άλλοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ -ΜΠΕ 4 διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα βρίσκονται από το πρωί στο νησί. Μετά τα επιεσόδια επικρατεί κλίμα μεγάλης αναταραχής.

Το σημείο που έχει επιλεγεί για το κέντρο καταγραφής προσφύγων βρίσκεται δίπλα σε κατοικημένη περιοχή και σε απόσταση αναπνοής από ξενοδοχειακές μονάδες και οι κάτοικοι φοβούνται ότι θα πλήξει τον τουρισμό.

΄Ενας χαρακτηρισμός  αρμόζει  σ΄αυτά τα άσπλαχνα τέρατα από την Κω. Παλιάνθρωποι, τιποτένιοι. Δεν τους συγκινεί ο πόνος του διπλανού, η δυστυχία του πρόσφυγα που δεν έχει τόπο να θάψει το πνιγμένο του παιδί. Η πάρτη τους μόνο, μην τους χαλάσουν την ησυχία.

Το κωμικοτραγικό  είναι πως θέλουν,  λέει,  να δώσουν στην Ελλάδα  … Νόμπελ ειρήνης  για την ανθρωπιά και την καλοσύνη που επέδειξαν οι ΄Ελληνες απέναντι στους πάσχοντες συνανθρώπους τους!  Θα γελάει  σύσσωμη  η υφήλιος .

 

3. Στο μπλόκο της Θήβας βουλευτές της Χρυσής Αυγής -Φωτογραφήθηκαν με τους αγρότες
Στο μπλόκο της Θήβας βουλευτές της Χρυσής Αυγής -Φωτογραφήθηκαν με τους αγρότες [εικόνες]

Κλιμάκιο της Χρυσής Αυγής με τους βουλευτές Ηλία Κασιδιάρη, Ευάγγελο Καρακώστα και Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση επισκέφτηκε το μπλόκο των Θηβών και φωτογραφήθηκε με τους αγρότες.

Οι βουλευτές της ΧΑ ανέφεραν πως σκοπός τους ήταν να εκφράσουν την συμπαράσταση τους στους αγρότες.
Κατά την επίσκεψή τους, απένειμαν συμβολικά στον πρόεδρο του αγροτικού συλλόγου φυτικής παραγωγής Θηβών, Ηλία Χατζηδούρο, την Ελληνική Σημαία και φυσικά δεν έχασαν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν δίπλα στα τρακτέρ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου τόνισε πως η Χρυσή Αυγή στηρίζει τα μπλόκα των αγροτών, «γιατί η μόνη λύση για την Ελληνική Οικονομία είναι η στροφή στον πρωτογενή τομέα και η επιστροφή, στην εθνική παραγωγή».

Oι τρακτεράδες ,  έχουμε βαρεθεί να το γράφουμε, είναι το χειρότερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Αρπακτικά, κλέφτες, διαπλεκόμενοι. Αισχρή  κομματική πελατεία, απολίτικοι, αδιάφοροι για τα κοινά. Νοιάζονται μόνο για την πάρτη τους, το σκυλάδικο, το  4Χ4.

΄Οσο για τις…πολιτικές τους πεποιθήσεις, απλώς δεν έχουν. “Κινούμενη άμμος” ,ΟΦΑ (΄Οπου Φυσάει ΄Ανεμος). Παλιά πήγαν με τον Παπαδόπουλο, που τους χάρισε τα χρέη. Πέρασαν μετά στον Ανδρέα Παπανδρέου και στο “Τσοβόλα δώστα όλα”. Αργότερα μεταμορφώθηκαν σε “γαλάζιες ακρίδες” του Κωστάκη Καραμανλή.   Μέχρι πρόσφατα, λάτρευαν και ψήφιζαν Τσίπρα. Kαι   τώρα ,πάλι επιστροφή στις χουντικές ρίζες των πατεράδων τους.

 ΄Ατιμη φάρα!

 

 4.  ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ
200 εκατ. κορίτσια στον κόσμο υπέστησαν κλειτοριδεκτομή το 2015
200 εκατ. κορίτσια στον κόσμο υπέστησαν κλειτοριδεκτομή το 2015

Περίπου 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες στον κόσμο υπέστησαν το 2015 κλειτοριδεκτομή, εκ των οποίων οι μισές ζουν στην Αίγυπτο, την Αιθιοπία και την Ινδονησία, σύμφωνα με νέα έκθεση της UNICEF.

Η Σομαλία, η Γουινέα και το Τζιμπουτί παραμένουν οι χώρες με το υψηλότερο ποσοστό κλειτοριδεκτομών στον κόσμο. Ωστόσο το ποσοστό των κοριτσιών που υφίστανται αυτόν τον ακρωτηριασμό στα γεννητικά τους όργανα μειώθηκε σε τριάντα χώρες, κυρίως στη Λιβερία, τη Μπουρκίνα Φάσο ή την Κένυα, επισημαίνει επίσης στην έκθεσή της η UNICEF.

Ο ΟΗΕ έχει ορίσει ως στόχο τον τερματισμό της πρακτικής αυτής ως το 2030, στο πλαίσιο των αναπτυξιακών στόχων που υιοθέτησαν 193 χώρες τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Μεταξύ των 200 εκατομμυρίων θυμάτων της πρακτικής αυτής, τα 44 εκατομμύρια είναι κορίτσια ηλικίας 14 ετών ή μικρότερα. Στις 30 χώρες στις οποίες η πρακτική αυτή είναι πιο εξαπλωμένη, η πλειοψηφία των κοριτσιών υποβάλλεται σε κλειτοριδεκτομή πριν από την ηλικία των 5 ετών.

“Σε χώρες όπως η Σομαλία, η Γουινέα και το Τζιμπουτί, η πρακτική αυτή είναι σχεδόν καθολική”, υπογράμμισε η Κλόντια Κάπα, η οποία διηύθυνε τη σύνταξη της έκθεσης. Ως εκ τούτου το 98% των κοριτσιών υποβάλλεται σε κλειτοριδεκτομή στη Σομαλία, 97% στη Γουινέα και 93% στο Τζιμπουτί.

Ο συνολικός αριθμός των 200 εκατομμυρίων θυμάτων του ακρωτηριασμού αυτού που έδωσε στη δημοσιότητα η UNICEF ξεπερνάει κατά 70 εκατομμύρια τον τελευταίο υπολογισμό του 2014, κυρίως λόγω νέων στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Ινδονησία.

“Οφείλουμε να υποστηρίξουμε τις εθνικές προσπάθειες για να ενθαρρύνουμε την εγκατάλειψη της πρακτικής αυτής”, υπογράμμισε η Κλόντια Κάπα, η οποία αναφέρθηκε ωστόσο και σε κάποιες προόδους “όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι κοινότητες” την πρακτική αυτή.

Ως αποτέλεσμα της προόδου αυτής από το 2008 περισσότερες από 15.000 κοινότητες απαρνήθηκαν την πρακτική αυτή, οι 2.000 από τις οποίες πέρυσι.

Πέντε χώρες υιοθέτησαν εξάλλου νόμους που ποινικοποιούν την πρακτική αυτή: η Κένυα, η Ουγκάντα, η Γουινέα-Μπισάου και πρόσφατα η Νιγηρία και η Γκάμπια.

Απίστευτο.  Σακατεύουν αθώα παιδιά, τα καθιστούν ανάπηρα για όλη τους τη ζωή. Τους αφαιρούν μια από τις βασικές λειτουργίες και τις απολαύσεις της ζωής. Και  κανείς δε μιλά, δεν κάνει κάτι ουσιαστικό. Ευχολόγια και διαπιστώσεις. Μεσαίωνας. Κι ας  λένε πως ήρθε ο 21ος αιώνας.