ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

Αθωώθηκε η καθηγήτρια Μαίρη Μαυρή-Βαβαγιάννη που μήνυσε ο Κασιδιάρης

Αθώα έκρινε το Ι’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο την καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μαίρη Μαυρή – Βαβαγιάννη, η οποία δικάστηκε για τις κατηγορίες της ψευδορκίας και συκοφαντικής δυσφήμισης του κατηγορουμένου μετά από μήνυση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλ. Κασιδιάρη.

Αθωώθηκε η καθηγήτρια Μαίρη Μαυρή-Βαβαγιάννη που μήνυσε ο Κασιδιάρης

 

Η απίστευτη καφκική περιπέτεια της Μαίρης Μαυρή-Βαβαγιάννη

inymedia athens


(Κείμενο: Χρήστος Κάτσικας, AlfaVita, 20/3/2016)

Την Τρίτη 22 Μαρτίου στις 9:00 πμ, στα Δικαστήρια της Ευελπίδων (κτίριο 12 αίθουσα 4), εκδικάζεται στην Ευελπίδων η μήνυση του Ηλία Κασιδιάρη κατά της Πανεπιστημιακού Μαίρης Μαυρή-Βαβαγιάννη, η οποία ήταν αυτόπτης μάρτυς σε δολοφονική επίθεση στην Πανεπιστημιούπολη πριν χρόνια, κράτησε τον αριθμό του αυτοκινήτου των ροπαλοφόρων και η αστυνομική έρευνα στη συνέχεια απέδειξε ότι ιδιοκτήτης αυτού του αυτοκινήτου ήταν ο (μετέπειτα) βουλευτής της Χρυσής Αυγής.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, με μαρτυρία συγγενούς του ότι ήταν μαζί του κατά την επίμαχη ώρα, αθωώθηκε από το δικαστήριο, το οποίο είχε γεμίσει από Χρυσαυγίτες οι οποίοι εμπόδιζαν την πρόσβαση σε οποιονδήποτε άλλον. Τότε, ακόμη οι δολοφονικές δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής γινόταν ανεκτές από τον κρατικό μηχανισμό. Ο πρόεδρος της δίκης Κασιδιάρη αρνήθηκε να εκκενώσει την αίθουσα από τους Χρυσαυγίτες και το δικαστήριο απάλλαξε τον Κασιδιάρη λόγω αμφιβολιών. Στη συνέχεια, ο Κασιδιάρης έκανε μήνυση στη συνάδελφο που ήταν βασικός μάρτυς και αντί η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο, πήρε το δρόμο για κανονική εκδίκαση. Έχουμε γράψει αναλυτικά στο παρελθόν για αυτή την απίστευτη υπόθεση.

Η ανακοίνωση του  ΔΣ του Συλλόγου Διδασκόντων της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών:

Σύλλογος Διδασκόντων Σχολής Θετικών Επιστημών
Πανεπιστημίου Αθηνών
Πανεπιστημιόπολη, Ζωγράυου
15784 Αθήνα

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΜΑΙΡΗ ΜΑΥΡΗ-ΒΑΒΑΓΙΑΝΝΗ!
Δεν υποκύπτουμε στην τρομοκρατία της «Χρυσής Αυγής»

Την Τρίτη 22 Μαρτίου, θα διεξαχθεί, μετά από τρεις αναβολές, η δίκη της συναδέλφου μας Μαίρης Μαυρή – Βαβαγιάννη μετά από μήνυση του Ηλία Κασιδιάρη για «συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδορκία». Η συνάδελφος Μαίρη Μαυρή ήταν μάρτυρας στη γνωστή υπόθεση (ανακοινώσεις Συλλόγου 1/5/2014, 6/3/2015) της επίθεσης από ομάδα ροπαλοφόρων που χτύπησαν και μαχαίρωσαν μεταπτυχιακό φοιτητή στο χώρο του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ.

Το ΔΣ του Συλλόγου μας θεωρεί απίστευτη την ταλαιπωρία την οποία έχει υποστεί η συνάδελφός μας που διώκεται επειδή έκανε το αυτονόητο καθήκον της για μια εγκληματική πράξη που είδε να συμβαίνει μέσα σε χώρο του Πανεπιστημίου. Θεωρούμε ακατανόητη τη συνέχιση της δικαστικής αυτής διαδικασίας παρά τα όσα έχουν αποκαλυφθεί για τη δράση της Χ.Α. Υπενθυμίζουμε, ότι  η δίκη είχε οριστεί για τις 12/3/2015,  όπου εμφανίστηκε ο Η.Κασιδιάρης,  για να δηλώσει ότι δεν επιθυμεί πλέον την δίωξη της κατηγορουμένης καθώς θεώρησε ότι είχε δικαιωθεί λόγω της προγενέστερης αθωωτικής απόφασης σε δίκη η οποία είχε διεξαχθεί μέσα στην αφόρητη ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε στην κατειλημμένη από μέλη της ΧΑ αίθουσα. Φυσικά, η αντιμετώπιση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από την Μ. Μαυρή-Βαβαγιάννη και η δίκη αναβλήθηκε. Η δίκη θα διεξαχθεί  τελικά την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να παρευρεθούν στη δίκη για να συμπαρασταθούμε στη συνάδελφο μας, καθώς σε αυτή τη δίκη δικάζονται όλοι η δημοκρατικοί πολίτες της χώρας μας.

Να είμαστε εκεί! Τρίτη 22 Μαρτίου στις 9:00 πμ, στα Δικαστήρια της Ευελπίδων κτίριο 12 αίθουσα 4

Ο Πρόεδρος                                                                            Ο Γραμματέας
Δ. Φασουλιώτης                                                                    Κ. Μηλολιδάκης

Παραθέτουμε παρακάτω ένα ιστορικό όπως το περιγράφει η Μαίρη Μαυρή-Βαβαγιάννη σε συνέντευξή της στην Λίνα Γιάνναρου στην popaganda.gr.

Στο εδώλιο της Χρυσής Αυγής: Η απίστευτη καφκική περιπέτεια της Μαίρης Μαυρή-Βαβαγιάννη

Όλα άρχισαν πριν από ακριβώς επτά χρόνια, τον Οκτώβριο του 2007. Ο άνδρας της είχε περάσει να την πάρει με το αυτοκίνητο από την Πανεπιστημιούπολη. «Είχαμε ξεκινήσει από το κτίριο του Χημικού και βρισκόμασταν μπροστά από το κτίριο του Φυσικού όταν ξαφνικά είδαμε ένα αυτοκίνητο σταματημένο στη μέση του δρόμου. Είδαμε να πετάγονται 4-5 άτομα και να αρχίζουν να χτυπάνε κάποιον» θυμάται η κυρία Βαβαγιάννη. Ήταν γεροδεμένοι, κοντοκουρεμένοι, φορούσαν μαύρα και κασκέτα και κρατούσαν γκλοπς. Το 2007 ζούσαμε σε μια άλλη χώρα, χωρίς κρίση και με τη Χρυσή Αυγή και τα στελέχη της ακόμα στο περιθώριο. Αν σήμερα κάποιος έβλεπε πέντε μαυροντυμένους μαντράχαλους με ξυρισμένα κεφάλια να ξυλοκοπούν κάποιον ο συνειρμός θα ήταν αυτόματος. «Τότε δεν ήμασταν ακόμα εξοικειωμένοι με την εικόνα αυτή» εξηγεί η ίδια. Η σκέψη ότι επρόκειτο για μέλη της Χρυσής Αυγής προέκυψε κατά βάση από τα φέιγ βολάν της οργάνωσης που βρέθηκαν πεταμένα στην Πανεπιστημιούπολη. Δεν κατάφεραν να δουν πρόσωπα, ούτε καν ποιον χτυπούσαν. Όμως σημείωσαν σε ένα χαρτί τον αριθμό του αυτοκινήτου. Αργότερα, πολύ αργότερα, θα μάθαιναν ότι ανήκε σε έναν Ηλία Κασιδιάρη.

Η Βαβαγιάννη κάλεσε αμέσως τον πρόεδρο του Φυσικού να αναφέρει το περιστατικό. Εκείνος είχε ήδη ενημερωθεί από το θύμα, τον τότε μεταπτυχιακό φοιτητή Κώστα Διαλυνά (σήμερα είναι ερευνητής στην Ακαδημία Αθηνών). Είχε χτυπηθεί άσχημα και με μαχαίρι. Ποτέ δεν έγιναν γνωστά τα αίτια της επίθεσης. Εικάζεται ότι τους «προκάλεσε» η εμφάνισή του, με τα μακριά μαλλιά και τα σκουλαρίκια. «Είσαι αναρχικός ρε μαλάκα;» τον είχαν ρωτήσει λίγο πριν τον χτυπήσουν.

Την επόμενη ημέρα, η καθηγήτρια ανέφερε το συμβάν στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, που εξέδωσε ένα καταδικαστικό ψήφισμα. Κάπως έτσι ο μεταπτυχιακός φοιτητής έμαθε ότι κάποιος είχε κρατήσει το νούμερο του αυτοκινήτου. Όταν συνήλθε, αναζήτησε την κυρία Βαβαγιάννη και τη ρώτησε εάν θα ήθελε να καταθέσει. Του είπε ναι.

«Από τότε άρχισε η περιπέτεια».

Έδωσε συνολικά τρεις καταθέσεις, δύο στην αστυνομία και μία όταν αργότερα την κάλεσε η ανακρίτρια. Για καιρό δεν είχαν νέα. «Στο μεταξύ είχαμε μάθει ότι το αυτοκίνητο ανήκε σε εταιρία leasing και ήταν υπό την κατοχή κάποιου Κασιδιάρη. Τότε δεν μας έλεγε τίποτα αυτό το όνομα. Καταλάβαμε περί τίνος επρόκειτο όταν μια μέρα ο Κώστας (σ.σ. ο μεταπτυχιακός φοιτητής) είδε στην τηλεόραση να μιλάει ως εκπρόσωπος τύπου της Χρυσής Αυγής ένας Κασιδιάρης».

Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, στις 7 Μαρτίου 2013 ξεκινά η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Η Μαίρη Μαυρή-Βαβαγιάννη είναι η μόνη αυτόπτης μάρτυρας κατηγορίας. Οι υπόλοιποι μάρτυρες είχαν δει το χτυπημένο φοιτητή αλλά εκ των υστέρων. Σε μια περίεργη εκδοχή της θεωρίας του χάους, η γυναίκα είχε σημειώσει έναν αριθμό αυτοκινήτου το 2007 και το 2013 βρισκόταν να καταθέτει εναντίον του νούμερο δύο της πιο επικίνδυνης εγκληματικής οργάνωσης που έχει γνωρίσει η χώρα. «Η δίκη υπήρξε τραγική εμπειρία για μένα. Αισθάνθηκα εξευτελισμό και αδικία» λέει. Το δικαστήριο ήταν φίσκα από χρυσαυγίτες. «Υπήρχε ατμόσφαιρα τρομοκρατίας. Δεν επέτρεπαν σε κανέναν που είχε έρθει να συμπαρασταθεί στο θύμα ή σε μένα να μπει στην αίθουσα. Η εικόνα ήταν τραγική. Φώναζαν, ειρωνεύονταν, δεν μας άφηναν να καθίσουμε, μας τράβαγαν φωτογραφίες, εμένα, τα παιδιά μου, όποιον μας μιλούσε έξω από την αίθουσα. Όταν μπήκαμε, δεν είχαμε πού να κάτσουμε. Οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής ζήτησαν να αλλάξει αίθουσα, αλλά το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό από το δικαστήριο. Ο αξιωματικός της αστυνομίας που ήταν εκεί προσπαθούσε να μας βρει μια θέση και ζήταγε την άδεια από τον Κασιδιάρη να σηκωθούν κάποιοι για να κάτσουμε εμείς. Προφανώς αρνηθήκαμε να καθίσουμε με άδεια του Κασιδιάρη».

Όλα αυτά όμως δεν ήταν τίποτα μπροστά στην εμπειρία της εξέτασής της από το συνήγορο υπεράσπισης. «Ήταν φρικτό. Ο ίδιος ο Κασιδιάρης είχε μπει στο ρόλο του “μεγαλόψυχου”, έλεγε στους δικούς του να κάνουν ησυχία και τέτοια. “Καθάριζε”  ο δικηγόρος του. Με φοβερά επιθετικό τρόπο έλεγε και ξανάλεγε ότι είμαι κομματική εγκάθετη, εγώ που δεν είμαι καν μέλος κόμματος, ενώ μιλούσε με απαράδεκτο τρόπο για το σύζυγό μου που πέθανε το 2009. Όλη η γραμμή υπεράσπισης στηρίχθηκε στο ότι έλεγα ψέματα, ότι εγώ ή ο χώρος μου, που αυτοί θεωρούσαν ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλαμε να καταστρέψουμε τον Κασιδιάρη. Παρουσίασαν μια δήλωση στήριξης πανεπιστημιακών στον τότε Συνασπισμό που είχα υπογράψει και μια δήλωση συμπαράστασης σε φοιτητές μου που είχαν συλλάβει παράτυπα σε κάτι επεισόδια που είχαν γίνει κάποτε στον Άγνωστο Στρατιώτη. Είχαν φέρει και μια δημοσιογράφο ως μάρτυρα (σ.σ. τη Νάντια Αλεξίου), που υποστήριξε ότι στο indymedia υπήρχε το νούμερο του αυτοκινήτου του Κασιδιάρη και θα μπορούσα να το έχω βρει από εκεί. Έλεγαν ότι με έβαλαν, με έπεισαν να καταθέσω. Για ποιο λόγο; Για να πέσει από 0,3% που είχε τότε η ΧΑ χαμηλότερα; Ή μήπως για να γίνει από 4% που είχε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση;» Η υπεράσπιση εμφάνισε μάρτυρα, που χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο ισχυρίστηκε ότι είδε το αυτοκίνητο του Κασιδιάρη εκείνο το πρωί σε ένα πάρκινγκ. Του ζήτησαν απόδειξη στάθμευσης, αλλά δεν μπορούσε να την προσκομίσει.

Η δίκη υπήρξε τραγική εμπειρία για μένα. Αισθάνθηκα εξευτελισμό και αδικία. Υπήρχε ατμόσφαιρα τρομοκρατίας. Δεν επέτρεπαν σε κανέναν που είχε έρθει να συμπαρασταθεί στο θύμα ή σε μένα να μπει στην αίθουσα. Φώναζαν, ειρωνεύονταν, δεν μας άφηναν να καθίσουμε, μας τράβαγαν φωτογραφίες, εμένα, τα παιδιά μου.

Παρόλα αυτά, ο Κασιδιάρης αθωώθηκε πανηγυρικά. «Όλοι κάνουμε λάθη» είπε ανακοινώνοντας την απόφαση η πρόεδρος της έδρας. «Τι θα πει λάθος; Σ’ αυτό δεν υπάρχει λάθος. Προφανώς λες ότι είμαι ψευδομάρτυρας, γιατί δεν μπορεί να έγραψα ένα νούμερο που έτυχε να είναι του Κασιδιάρη». Εξερχόμενος από το δικαστήριο ο Ηλίας Κασιδιάρης δήλωνε στα κανάλια «είμαστε πανίσχυροι», ενώ η Βαβαγιάννη αποχωρούσε σε αστυνομικό κλοιό.

Ωστόσο η περιπέτεια συνεχίζεται. Από μάρτυρας κατηγορίας, η πανεπιστημιακός θα βρεθεί σε λίγο καιρό στο εδώλιο του κατηγορουμένου για ψευδορκία. «Το 2010, όταν ο Κασιδιάρης έμαθε ότι υπάρχει μάρτυρας κατηγορίας, κατά τον προσφιλή σ’ αυτούς τρόπο μού έκανε μήνυση για ψευδορκία και συκοφαντία». Η μήνυση στηρίζεται εξ ολοκλήρου στο γεγονός ότι στις δύο πρώτες καταθέσεις η Βαβαγιάννη δεν είχε αναφέρει την παρουσία του συζύγου της. «Όταν είχε γίνει το περιστατικό, είχαμε μόλις μάθει ότι ο άνδρας μου είναι άρρωστος. Από αυτή την ασθένεια απεβίωσε τελικά το 2009. Δεν τον ανέφερα γιατί προφανώς ήθελα να τον προφυλάξω, αφού έμπαινε και έβγαινε στα νοσοκομεία. Δεν ήξερα πώς θα εξελισσόταν η ιστορία. Προφανώς δεν με είχε ρωτήσει και κανείς ευθέως. Όταν με ρώτησε η ανακρίτρια συγκεκριμένα εάν ήταν κάποιος άλλος μαζί μου, το είπα».

Στο πλευρό της έχει τους πρώην συναδέλφους της, σύσσωμη τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών, φίλους, γνωστούς, την οικογένειά της. Όμως είναι φανερό ότι η υπόθεση την έχει εξαντλήσει. «Για μένα είναι αυτονόητο ότι όταν σε ένα χώρο πανεπιστημιακό μπαίνουν κάποιοι εγκληματίες και χτυπάνε ένα φοιτητή μας, πρέπει να αντιδράσεις. Δεν κάνω τη γενναία. Όλα αυτά τα χρόνια πολλοί φίλοι μού είπαν να το αφήσω, αλλά θα ήταν τουλάχιστον αναξιοπρεπές. Μια ζωή πίστευα και πιστεύω ότι με ό,τι δυνάμεις έχει ο καθένας πρέπει να προσπαθεί να αντιδρά σε αυτά τα πράγματα. Από την άλλη πλευρά, έχω γίνει παράδειγμα προς αποφυγή. Όσοι είδαν τι τραβάω, τι θα κάνουν αν αύριο δουν ένα αντίστοιχο περιστατικό μπροστά τους; Φοβάμαι ότι θα σκεφτούν ότι είναι λίγο μάταιο».

Είναι απίστευτη η συμπεριφορά κάποιων δικαστών απέναντι στους Ναζί.  Δεν είναι μόνο που το ανώτατο δικαστήριο της χώρας διέπραξε έγκλημα καθοσίωσης με την εξιλέωση των  ναζιστικών εγκλημάτων, αφού νομιμοποίησε την εγκληματική, ναζιστική οργάνωση της Χ.Α, την ανεγνώρισε ως συνταγματικό κόμμα και έστειλε  τους θαυμαστές του Χίτλερ στη Βουλή.

Από εκεί και ύστερα,οι προκλήσεις που συνεχίστηκαν  από κάποιους εκπρόσωπους της ελληνικής δικαιοσύνης σε υποθέσεις που εμπλέκονται Ναζί, είναι και σοβαρές και ουκ ευάριθμες. Να θυμηθούμε μόνο πόσος καιρός χρειάστηκε η ελληνική δικαιο΄συνη ,μετά από τεράστια πίεση της Ευρώπης, να καθίσει στο σκαμνί   το Μιχαλολιάκο και την παρέα του για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Αλλά, με ένα κατηγορητήριο, που είναι, πέρα από  “συγκρατημένο” και… κολοβό, λειψό, αφού δεν κατηγορούνται οι ηγέτες και τα βασικά στελέχη των Ναζί στην Ελλάδα για ηθική αυτουργία σε 60 δολοφονίες και 3.500 επιθέσεις εναντίον μεταναστών με ρατσιστικά κίνητρα. Φυσικά πολλά απ΄αυτά τα στελέχη, υπήρξαν και οι φυσικοί αυτουργοί των παραπάνω εγκλημάτων. Ακόμα χειρότερα, δηλαδή, για τον εισαγγελέα που συνέταξε αυτό το κατηγορητήριο.

Η υπόθεση,για παράδειγμα, της απίστευτης ταλαιπωρίας της Μαίρης Μαυρή-Βαβαγιάννη,που μόλις αθωώθηκε χτες,   είναι μια από τις δεκάδες περιπτώσεις που όχι  μόνο οι αποφάσεις δικαστών ρίχνουν στα μαλακά ενόχους Ναζί,αλλά δε διστάζουν να  τους αθωώνουν κιόλας, όπως στη υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης εναντίον φοιτητή στην Πολυτεχνούπολη, πριν χρόνια, με κατηγορούμενο τον Κασιδιάρη και μάρτυρα κατηγορίας τη Μαίρη Μαυρή-Βαβαγιάννη. Ακόμα χειρότερα ασκούν διώξεις  για εκφοβισμό και εκδίκηση  και σε όσους τολμούν να καταγγείλουν τα εγκλήματα και τις άλλες παράνομες πράξεις τους. Και ας μη σχολιάσουμε  την ανοχή που δείχνουν κάποιες “έδρες” στη συμπεριφορά του συρφετού των Χρυσαυγιτών ακόμα και μέσα στις αίθουσες δικαστηρίων. Χαρακτηριστική περιπτώση η δίκη του δολοφόνου Ρουπακιά στην οποία  οι προκλήσεις των εγκάθετων έχουν  ξεπεράσει κάθε όριο. Προκαλούν και βρίζουν ακόμα και τους χαροκαμένους γονείς του θύματος.

Τί συμβαινει με κάποιους  δικαστές και ειδικά με τις συγκεκριμένες δικαστίνες;  Φοβούνται τους…σβερκούνους και τους συμπεριφέρονται  δουλικά; Τους συμπαθούν, έχουν διάφορο; Γιατί τέτοια στάση σε πολλές δίκες με κατηγορούμενους  Ναζιστές;

Βεβαίως,δε θα παραλείψουμε να  εξάρουμε το γεγονός πως υπάρχουν στο σώμα των δικαστών και αρκετοί  εκπρόσωποι της Θέμιδος  που τολμούν να συγκρουστούν με τα τέρατα της Χ.Α και να αποδώσουν δικαιοσύνη,όπως χτες οι δικαστές  του Ι’ Τριμελούς  Πλημμελειοδικείου Αθηνών που έκριναν αθώα των κατηγοριών Κασιδιάρη την καθηγήτρια. Ευτυχώς.!”Υπάρχουν  ακόμα  δικαστές στο βασίλειο της Δανιμαρκίας”.

Τί τα θέλετε;΄Ολη αυτή η ιστορία, που βιώνουμε ως χώρα, ως λαός τα τελευταία χρόνια  με την πρωτοφανή στα παγκόσμια δικαστικά χρονικά εξιλέωση των Ναζί από τα εγκλήματά τους δια χειρός  και υπογραφής Ελλήνων δικαστών, είναι πέρα από κάθε λογική,αλλά και ιστορική αβελτηρία και πρόκληση. Από τη άλλη, αμαυρώνει και το δικαιικό μας πολιτισμό, αλλά και αδικεί  την πολύχρονη ιστορία της χώρας, που είναι πλούσια σε  αγώνες εναντίον του φασισμού και του ναζισμού.

Αποτελεί, όμως,  όπως είπαμε, και απαράδεκτη, προκλητική  ιστορική ΄Υβριν. Η Ιστορία, βέβαια, που κρίνει και καταδικάζει τέτοιες συμπεριφορές δικαστών, έχει οριστικά και αμετάκλητα  καταδικάσει επίσης,  ως ειδεχθή ,φρικιαστικά  και θηριώδη τα εγκλήματα του ναζισμού. Δεν περιμένει ριψάσπιδες φοβισμένους και διαπλεκόμενους  δικαστές να απαλλάξουν και να αποδώσουν αθώους και απο-καθαρμένους τους ειδεχθέστερους εγκληματίες στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Μή γένοιτο! Το αίμα των αθώων θυμάτων του ναζισμού  ” εφ᾿ υμάς και επὶ τα τέκνα υμῶν”. ΄Ουχί  εφ’ ήμών!

 

________________________________________________________________________

1. ΕΠΙΘΕΣΗ  ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. ΟΙ  ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΙ  ΤΩΝ  ΚΡΑΤΙΚΩΝ  ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΛΙΟΥ.
2. ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ ΡΑΣΟΦΟΡΟΣ ΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ.
3.  ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ  ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟ ΧΡΙΣΜΑ  ΜΕ…   ΑΠΛΥΤΑ ΣΤΗ ΦΟΡΑ.
4. ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΑΝΤΡΕΣ.  ΜΙΑ  ΠΑΛΑΚΙΔΑ ΤΗΣ ΡΟΖ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ   ΣΕΜΝΥΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΤΗΝ…ΤΕΧΝΗ .
5.     ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ. “ΤΑ ΣΤΕΡΝΑ ΝΙΚΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ”
1. α Επίθεση στις Βρυξέλλες

Μια γυναίκα με κίτρινο σακάκι, ξεσκισμένη μπλούζα και βλέμμα σε απόγνωση έγινε το σύμβολο της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες, με το διπλό χτύπημα που στοίχισε τη ζωή σε 34 άτομα.

Βρυξέλλες: Ενας ουρλιάζει, δύο χαίρονται που σώθηκαν -Η φωτό που σόκαρε χθες [εικόνα]

 

– Νεότερος απολογισμός, 34 οι νεκροί: 20 στο μετρό και 14 στο αεροδρόμιο
– Βρέθηκε καλάσνικοφ στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου αλλά και τρίτος εκκρηκτικός μηχανισμός
– Νωρίτερα είχαν βρεθεί και τρία γιλέκα με εκρηκτικά βρέθηκαν στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ των Βρυξελλών
– Russia Today: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη!
– Έκλεισαν τα σύνορα με το Βέλγιο η Ολλανδία και η Γαλλία
– Το Βέλγιο ανέβασε το επίπεδο συναγερμού στο ανώτατο επίπεδο μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο
– Lockdown στις Βρυξέλλες: Δεν κυκλοφορεί κανένα μέσο μεταφοράς – Εκκενώθηκε και έκλεισε το αεροδρόμιο
– Οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους
– Σημειώθηκαν δυο εκρήξεις δίπλα στο γκισέ της American Airlines
– Οι εκρήξεις σημειώνονται λίγα 24ωρα μετά τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ,
β.Βέλγος ΥΠΕΣ: Ξέραμε ότι ετοίμαζαν εξτρεμιστική ενέργεια στην Ευρώπη -Εκπληξη η έκταση των επιθέσεων
Βέλγος ΥΠΕΣ: Ξέραμε ότι ετοίμαζαν εξτρεμιστική ενέργεια στην Ευρώπη -Εκπληξη η έκταση των επιθέσεων
γ. Μέρκελ: Θα βρούμε και θα τιμωρήσουμε τους υπαίτιους του μακελειού
Μέρκελ: Θα βρούμε και θα τιμωρήσουμε τους υπαίτιους του μακελειού
δ. Στους δρόμους των Βρυξελλών οι ειδικές δυνάμεις της CGSU: «Εμείς πιάνουμε πάντα τους τρομοκράτες ζωντανούς»
Στους δρόμους των Βρυξελλών οι ειδικές δυνάμεις της CGSU: «Εμείς πιάνουμε πάντα τους τρομοκράτες ζωντανούς» [εικόνες & βίντεο]

Δεν είναι εντελώς γελοίοι; Αλλά να ήταν μόνο αυτό! Είναι  άκρως επικίνδυνοι για όλους  εμάς τους υπόλοιπους που δεν πάμε να πιούμε έναν καφέ και απ΄έξω  φυλάνε οι μπάτσοι- κέρβεροι  τα τομάρια μας.

Τα χτεσινά θύματα στις Βρυξέλλες  δεν είχαν πίσω τους σεκιουρητάδες να τους προσέχουν. ΄Ηταν καθημερινοί άνθρωποι,της διπλανής πόρτας που πήγαιναν στις δουλειές τους με τα μαζικά μέσα μεταφοράς. Και ήταν εντελώς απροστάτευτοι και εκτεθειμένοι στον κίνδυνο από εκείνους που όφειλαν να είχαν απλώσει δίχτυ προστασίας τους σε τέτοιες εγκληματικές επιθέσεις.  Δεν το έκαναν.

Ακούει τώρα ο πατέρας  του παιδού που  διαμελίστηκε χτες στο μετρό τον πανάθλιο αυτό υπουργό να….υπερηφανεύεται πως ξέρανε εκεί στην κυβέρνηση ,πως περιμένανε το κακό και  τον πνίγει  η δίκαιη οργή. Αλλά, αφού το ξέρανε   γιατί  δε φτόντισαν να  προλάβουν το έγκλημα; Αυτό   ξέχασε να μας  πει ο κυριλέ τύπος. ΄Οσο για τη Μέρκελ, θα τιμωρήσει, λέει, τους ενόχους και….”χέστηκε η φοράδα στο αλώνι”!

Στο μεταξύ, ουδείς ακόμα στο Βέλγιο από την κυβέρνηση υπέβαλε μια παραίτηση, έστω για τα μάτια του κόσμου. Τί διάβολο βρίσκουν στην εξουσία και γατζώνονται και ούτε το αίμα αγγίζει την ψυχαραιμία και την αναλγησία τους, ούτε κι αν ο κόσμος γυρίσει ανάποδα τους νοιάζει; Εκεί, κολλημένοι με την καρέκλα. Τόσο αισχροί, τόσο ανήθικοι.

 

2.ΝΕΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΜΙΣΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
Αμβρόσιος: Να μη μολύνουν την περιοχή μας τα στίφη των προσφύγων ισλαμιστών
Αμβρόσιος: Να μη μολύνουν την περιοχή μας τα στίφη των προσφύγων ισλαμιστών [εικόνα]

Κήρυγμα μίσους κατά των προσφύγων για μια ακόμη φορά εξέπεμψε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος.

Σε ανάρτηση που έκανε στο προσωπικό του blog, υπό τον εύγλωττο τίτλο «να μην μολυνθεί η περιοχή μας» ο Αμβρόσιος υποστηρίζει ότι «δεν έχουμε χώρο για να φιλοξενήσουμε στην περιοχή μας όλα αυτά τα στίφη των ισλαμιστών, τα οποία εκβιαστικά αποστέλλονται στην πατρίδα μας για να αλλοιώσουν και να την κατακτήσουν».

Εισαγγελέας δεν υπάρχει να μαζέψει αυτό το ναζιστικό κτήνος που προσβάλει την έννοια ΄Ανθρωπος και εξωθεί ανεγκέφαλους μακελάρηδες ναζιστικών οργανώσεων σε εγκλήματα κατά προσφύγων και μεταναστών; Είναι ηθικός αυτουργός  σε 60 δολφονίες και 3.500 επιθέσεις ενατίον μεταναστών από τους μακελάρηδες του Μιχαλολιάκου αυτός ο πανάθλιος δεσπότης .

 Η ελληνική δικαοσύνη, αντί να τον τιμωρήσει τον προστατεύει. Ο αρχιεπίσκοπος, που δείχνει  νηφάλιος και λογικός άνθρωπος,  δεν τον μαζεύει; Και τον κρατάνε, μάλιστα, μητροπολίτη σε μια ελληνική επαρχιακή πόλη, σύμβολο της θηριωδίας των ναζιστών. Τι σημειολογία είναι αυτή; Τί μήνυμα θέλουν να περάσουν;

Ας ασχοληθεί κάποιος υπεύθυνος με τον…αντίχριστο Αμβρόσιο. Αν μη τι άλλο,είναι όνειδος για όλους εκείνους που λένε πως ο χριστιανισμός  είναι η θρησκεία της…αγάπης. Εμ πώς δεν είναι! Μπροστά μας έχουμε προσωποποιημένη  την αγάπη του χριστιανού Αμβρόσιου. Κι αν είναι ο…υπηρέτης  του Χριστού έτσι, μου λέτε του διαβόλου πώς είναι;

 

3. «Βρώμικη» εκστρατεία -Επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ με τη γυμνή σύζυγό του
«Βρώμικη» εκστρατεία -Επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ με τη γυμνή σύζυγό του [εικόνες]

Οι τόνοι ανεβαίνουν ενώ το επίπεδο κατεβαίνει ανάμεσα στους δύο βασικούς υποψηφίους των Ρεπουμπλικανών για το χρίσμα.

Την Τρίτη 22 Μαρτίου, ενώ οι ψηφοφόροι της Αριζόνα και της Γιούτα πήγαιναν στις κάλπες για να επιλέξουν τον έναν από τους δύο, ο μεγιστάνας Ντόναλντ Τραμπ ανέβασε ένα tweet απειλώντας τον αντίπαλό του, τον γερουσιαστή του Τέξας Τεντ Κρουζ, ότι θα αποκαλύψει τα πάντα για τη σύζυγό του.


«Ο Τεντ Κρουζ, ο ψεύτης, χρησιμοποίησε μόλις μια φωτογραφία της Μελάνια Τραμπ, από μια διαφημιστική φωτογράφισή της. Πρόσεχε, Τεντ, ψεύτη, θα αποκαλύψω τα πάντα για τη δική σου γυναίκα!».

Ο βρώμικος πόλεμος είχε σαν αφορμή ότι μια ομάδα αντιπάλων του Τραμπ ανέβασε μια φωτογραφία της Μελάνια Τραμπ γυμνή. Ο τίτλος ήταν «Αυτή είναι η Μελάνια Τραμπ, η επόμενη Πρώτη Κυρία σας» και πρόσθεταν «Ή, αλλιώς, μπορείτε να στηρίξετε τον Τεντ Κρουζ την Τρίτη». Ενα σκληρό χτύπημα στον Τραμπ, στη συγκεκριμένη πολιτεία, όπου περίπου το 60% των κατοίκων ανήκει στην εκκλησία των Μορμόνων.


Η φωτογραφία της Μελάνια είναι από ένα εξώφυλλο του GQ, τον Ιανουάριο του 2000, όταν η Μελάνια Κνάους ήταν μοντέλο και δεν είχε ακόμη παντρευτεί τον μεγιστάνα των ακινήτων.


Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αποκάλυψε τι θα πει για τη γυναίκα του αντιπάλου του, αλλά η Washington Post υποθέτει ότι θα μιλούσε για τις τάσεις κατάθλιψης που έχει η Χέιντι Κρουζ. Το 2005, όπως γράφουν οι New York Times, είχε συλληφθεί από την αστυνομία να κάθεται σε μια ράμπα αυτοκινητόδρομου, κρατώντας το κεφάλι με τα χέρια. Κάποιος είχε καλέσει επειγόντως την αστυνομία.


Ο γερουσιαστής του Τέξας απάντησε στην πρόκληση του Τραμπ, μέσω Τwitter, και έγραψε ότι η φωτογραφία της γυμνής Μελάνια δεν βγήκε από το γραφείο του.
«Ντόναλντ, αν προσπαθήσεις να επιτεθείς στη Χέιντι, θα είσαι ακόμη πιο δειλός από όσο πίστευα #sansclasse», γράφει.

Ας σημειωθεί ότι την Τρίτη ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε στην Αριζόνα.

΄Εστι θα διεξαχθεί στο εξής  η αναμέτρηση ανάμεσα στους δύο υποψηφίους της Δεξιάς-Ακροδεξιάς στην Αμερική; Βέβαια, τα θέματα ηθικής, έτσι όπως τα αντιλαμβάνονται οι Πεντηκοστιανοί και οι Μορμόνοι που έχουν κατακλύσει την αμερικάνικη κοινωνία, είνα καθοριστικής σημασίας  για την ψήφο αυτών των οπαδών της θρησκείας.

Δεν είναι, είπαμε, απλά και μόνο αστείες καταστάσεις. Είναι επικίνυνδοι οι άνθρωπο αυτοί που πρωταγωνιστούν σε τέτοιες κωμικοτραγικές σκηνές. Για φανταστείτε αύριο πρόεδρο της Αμερικής τον… κύριο  ανόητο και παρανοϊκό  Ντόναλντ να παίρνει αποφάσεις για τη  Συρία, και να καταστρώνει  ένα νέο σχέδιο σε βέρσιον “Αραβική ΄Ανοιξη”, ας πούμε, κι από την άλλη, η “αρκούδα του Βορά”, ο έτερος παρανοϊκός, δικτάτορας Πούτιν,να προωθεί τα δικά του σχέδια για να  στεφθεί και επίσημα…τσαρίνα Αικατερίνη η Β’.  Μπουρλότο θα γίνει ο κόσμος!

 

4. ΕΓΙΝΕ 80 ΕΤΩΝ
Ούρσουλα Αντρες, η γυναίκα που καταβρόχθιζε τα αρσενικά
Ούρσουλα Αντρες, η γυναίκα που καταβρόχθιζε τα αρσενικά [εικόνες]

Η Ούρσουλα Αντρες γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου 1936 στην Ελβετία και το περασμένο Σάββατο γιόρτασε τα 80ά της γενέθλια. Υπήρξε σύμβολο του σεξ και θα μείνει αξέχαστη ως κορίτσι του Τζέημς Μποντ, αλλά και για την άστατη ερωτική ζωή της.

Είχε φλογερή ομορφιά από πολύ μικρή και έφυγε από την Ελβετία στην Ιταλία για να κάνει καριέρα στον κινηματογράφο. Επαιξε σε κάποιες ταινίες ως την στιγμή που εμφανίστηκε στο πλευρό της Μπριζίτ Μπαρντό και έγινε διάσημη.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η όμορφη Ελβετίδα δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο με την σαρωτική ομορφιά της, ούτε τον ίδιο τον Τζέης Ντην. Οι δυό τους έζησαν ένα σύντομο αλλά φλογερό ειδύλλιο.


Παρά τις φήμες που κυκλοφορούν για την ομοφυλοφιλία του Τζέημς Ντην, η εμφάνισή του με την Αντρες σβήνει όλες τις κακές γλώσσες. Εξάλλου, η Αντρες υπήρξε και η τελευταία του ερωμένη αφού ο διάσημος σταρ σκοτώθηκε λίγο αργότερα, στο τιμόνι της Porsche 550 Spyder που οδηγούσε.

Η Ούρσουλα Αντρες έχει δηλώσει για τον Τζέημς Ντην στο περιοδικό Paris Match: “Αξιαγάπητος, γλυκός, προστατευτικός, υπερευαίσθητος. Ηταν ένας άνθρωπος που υπέφερε. Δεν ξέρω γιατί, αλλά πάντα μου έφερνε στη σκέψη την Μέριλυν”.
Οταν πένθησε αρκετά τον Τζέημς Ντην, η όμορφη σταρ έκανε μια εμφάνιση στο Φεστιβάλ των Καννών που άφησε τους πάντες άφωνους.


Το 1962 ήταν η χρονιά που έμελλε να καθιερώσει την Ούρσουλα Αντρες ως σταρ αφού εμφανίστηκε δίπλα στον Σον Κόνερι το πρώτο κορίτσι του Μποντ στην ιστορία της ταινίας. Απαράμιλλη στο λευκό μπικίνι της, η ηθοποιός έγινε από εκείνη τη στιγμή σύμβολο του σεξ και κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα εκείνη τη χρονιά.


Η Ούρσουλα Αντρες στη διαφημιστική εκστρατεία της ταινίας  James Bond 007 εναντίον Dr No (1962).


Στο μεταξύ η Αντρες παντρεύεται τον σκηνοθέτη John Derek με τον οποίο μένει παντρεμένη ως το 1966. Εδώ, ο σύζυγός της την επισκέπτεται στο πλατό των γυρισμάτων της ταινίας Τζέημς Μποντ.

Η επιτυχία την φέρνει στο πλευρό σταρ της εποχής, όπως ο Φρανκ Σινάτρα και ο Ντην Μάρτιν, το 1964.

Παίζει ακόμη και στο πλευρό του Ελβις Πρίσλεϋ, το 1964, ο οποίος, λέει ο θρύλος, την γέμιζε με δώρα.


Στη δεκαετία του 1970 η Ούρσουλα Αντρες αλλάζει ρεπερτόριο και γυρίζει στο πλευρό του Μαρτσέλο Μαστρογιάννι «Το δεύτερο θύμα», 1965.


Γυρίζει και γαλλικό σινεμά, με τον Αλέν Ντελόν και τον Ζαν Πολ Μπελμοντό, τον οποίο ερωτεύεται παράφορα.


Το ζευγάρι Ούρσουλα Αντρες-Μπελμοντό γίνεται το κεντρικό θέμα στα ΜΜΕ το 1970. Εκπροσωπούν την γκλάμορους πλευρά του κινηματογράφου, αλλά με μια μυρωδιά σκανδάλου, αφού όταν γνωρίστηκαν ο ηθοποιός ήταν ακόμη παντρεμένος με παιδιά. Το θρυλικό ζευγάρι έζησε μαζί για οκτώ χρόνια.

Ενας νέος άντρας μπαίνει στη ζωή της. Η ηθοποιός ερωτεύεται τον παρτενέρ της στην ταινία “Το σοκ των Τιτάνων”  (1982) Harry Hamlin.


Με τον νέο της σύντροφο, η Ούρσουλα Αντρες γίνετα μητέρα το 1980 και αποκτά ένα αγοράκι, τον Χένρι. Αλλά το ζευγάρι χωρίζει το 1982.


Είναι μητέρα, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να πηγαίνει σε πάρτι. Γίνεται πάρτι animal, εδώ με τον φίλο της Χούλιο Ιγκλέσιας, στο Παρίσι, το 1983.


Παρίσι, 1987, με σταρ και συγγραφείς.


Το 1998 η Αντρες έχει βάλει πλέον την καριέρα της στο περιθώριο αλλά ασχολείται με κοσμικότητες. Οπως στη βραδιά The Best όπου βραβεύονται οι πιο στιλάτοι άνθρωποι για τον τρόπο ζωής τους αλλά και για τη δουλειά τους. Εδω, η Ούρσουλα βραβεύει τον πρίγκηπα Emmanuel-Philibert de Savoie. (Παρίσι, 1998)

Ο καιρός περνάει γρήγορα. Η Ούρσουλα Αντρες με τον γιό της, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρώμης, το 2004.


Στα 80 της χρόνια, η Ούρσουλα Αντρες παραμένει λαμπερή και διάσημη.

Διαμόρφωσαν τρόπο και συμπεριφορά  ζωής, “άνοιξαν σχολή”, όπως λέμε, όλο τούτο το σκουπιδαριό, παλιότερα και σήμερα, που τάχα υπηρετούν την… τέχνη! “Καλλιτέχνες” με απαραίτητα τα εισαγωγικά, όταν αναφερόμαστε στην ιδιότητά τους, δεν είναι τίποτα περισσότερο, από  στυλοβάτες  του αισχρού κερδοσκοπισμού   που υπηρετεί και η βιομηχανία παραπληροφόρησης. “Αίμα, σπέρμα, θέαμα”. Η υπέρτατη αρχή αυτού του ανήθικου εμπορίου. Η… καλλιτεχνική  προσφορά των περισσότερων απ΄αυτούς, αρχίζει και σταματά ακριβώς στη καρδιά  των χωματερών πού κατασκεύασαν οι εταιρίες θεάματος-ακούσματος-ψυχαγωγίας, ροζ γενικώς,  με στόχο τη λοβοτόμηση των μυαλών των οπαδών και την αποκόμιση  ασύλληπτων κερδών.

Για τον αποπροσανατολισμό του ανθρώπου, την προσκόλλησή του στο καταναλωτισμό, την απαξία της φυσικής ζωής, τη ζωώδη κατάσταση και το δράμα που βιώνει  σήμερα ο αλλοτριωμένος άνθρωπος, μεγάλο μερίδιο ευθύνης κουβαλάνε αυτοί οι τύποι σαν την 80αρα Ούρσουλα, που συνεχίζει να δείχνει…μπούτι και σε αυτή την ηλικία. Αυτό έμαθα, αυτό κάνει, φυσικά. Και νιώθει υπερήφανη γι΄αυτό!

Σιγά, που θα απολογηθεί για τη μη αναστρέψιμη στις μέρες μας ζημιά που προκάλεσε στις κοινωνίες των ανθρώπων. Για  το σεξισμό,πρώτα απ’όλα που δίδαξε και επέβαλε με τη μορφή λατρείας. Για τον κατάντημα του κινηματογράφου, του θεάτρου,της μουσικής, της ζωγραφικής, της λογοτεχνίας. Της τέχνης στο σύνολό της. Για τις αξίες και τις αρχές εν ολίγοις  που με τον τρόπο ζωή τους μπόλιασαν  τις ανθρώπινες κοινωνίες εδώ και ένα  περίπου αιώνα αυτοί οι πανάθλιοι εκπρόσωποι – σκουπιδοπαραγωγοί.

Ο μελλοντικός ΄Ανθρωπος, όταν θα έχει πια εξελιχθεί σε φυσικό ον, δε θα έχει ανάγκη τέτοια πρότυπα ζωής, ούτε θα επηρεάζεται  από την ύπαρξή τους. Τα σημερινά πρότυπα σε εκείνες τις εποχές, θα είναι  κάτι  περιθωριακοί τύποι, άρρωστοι, αποκομμένοι από το μεγάλο σύνολο των αληθινών  Ανθρώπων που θα βιώνουν φυσική ζωή και αληθινές αξίες.

 Σήμερα, βέβαια,  συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. ΄Οσοι τους “κράζουμε” και ζούμε φυσική ζωή, είμαστε οι μειοψηφίες, οι περιθωριακοί. Και τούτοι οι ισχυροί, οι κυρίαρχοι. Κι ας είναι  υπεύθυνοι του αποπροσανατολισμού και της κατάντιας του σημερινού υπανθρώπου και της τραγικής στασιμότητας του πολιτισμού και της εξέλιξης.

“Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”, έχουν διαπράξει όλοι αυτοί οι αλητήριοι. Κι αν υπήρχε πραγματικό δικαστήριο θα έβαζε πρώτα- πρώτα στο “σκαμνί”  την  Ούρσουλα ΄Αντρες και τα άλλα τέτοια δίποδα σαν ελόγου της, που φαντάζονται πως  αυτή και μόνο η  φυσική τους , ιδιότητα, τους κατατάσει στο είδος  “΄Ανθρωπος” . Εμ,δε!

 

5.Η ‘προφητεία’ του Φιντέλ Κάστρο εκπληρώθηκε
Σύμφωνα με τον “αστικό μύθο”, ο Φιντέλ έλεγε πως οι σχέσεις Κούβας-ΗΠΑ θα βελτιωθούν “όταν ο πρόεδρος της Αμερικής θα είναι μαύρος και ο Πάπας Λατίνος”. Το παρασκήνιο της “προφητείας”
“Οι ΗΠΑ θα έρθουν στη χώρα μας για συνομιλίες όταν θα έχουν μαύρο πρόεδρο και όταν ο κόσμος θα έχει έναν Λατίνο Πάπα”. Αυτό ήταν το “ανέκδοτο” που φέρεται να είχε πει το μακρινό 1973 ο Φιντέλ Κάστρο, για να “καυτηριάσει” τη στάση της Αμερικής απέναντι στη Κούβα.
AdTech Ad

Πλέον, μετά την επίσκεψη Ομπάμα στη χώρα του Κάστρο καθώς και την αντίστοιχη του Πάπα, μπορούμε να μιλάμε για μια “προφητεία” που εκπληρώθηκε. Αν όμως είχε διατυπωθεί στην πραγματικότητα, Aμιας και οι απόψεις διίστανται.

Η δήλωση του Φιντέλ υποτίθεται έγινε στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου του ’73, προς απάντηση ερώτησης του BBC και του δημοσιογράφου Bryan Davis. Ο Davis τον είχε ρωτήσει, πότε και αν πιστεύει πως Κούβα και ΗΠΑ θα μπορέσουν να συνεργαστούν. Ο Κάστρο απάντησε αστειευόμενος με την ατάκα, που πλέον αναπαράγεται στα social media σαν “προφητεία”.

Αμοιβαία τα λάθη γι΄αυτή τη αφύσικη, παράλογη κατάσταση ,που έζησαν δυο γείτονες επί τόσα χρόνια. Και οι δυο έχουν ευθύνες.

 Ο Φιντέλ υπήρξε στα νιάτα του, ως πρωταγωνιστής της μεγάλης εκείνης κομμουνιστικής επανάστασης στη Λατινική Αμερική,  ένας πραγματικός ήρωας που θυσίασε τα πάντα στην υπόθεση του αγώνα. Μαζί με την άλλη τεράστια μορφή , τον  ανεπανάληπτο  Τσε Γκεβάρα,  έγιναν “μύθος”  όχι μόνο σε κείνα τα χρόνια ,αλλά και στις κατοπινές, τις δικές μας γενιές .

Πέρασαν χρόνια από τότε.  Ο Τσε πρόφτασε και “έφυγε”  (“καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς”, και ευτυχώς!). Ο Φιντέλ πήρε την εξουσία και δυστυχώς , μπορεί, μεν,  να μην εξελίχθηκε σε Στάλιν (άλλωστε και οι εποχές δεν το επέτρεπαν), αλλά κράτησε τη χώρα του σε έναν πρωτοφανή πρωτογονισμό, σε ανείπωτη εξαθλίωση και φτώχεια.

Βεβαίως,δεν υπήρξαν μόνο αρνητικά από την πολιτική των κομμουνιστών στην Κούβα. Αν και πάλεψε μόνη, τα κατάφερε ως χώρα  τόσα χρόνια σε πολλούς τομείς, όπως σ΄εκείνο της υγείας ,της πάταξης της διαφθοράς και του καταναλωτισμού. Αυτή είναι ολόκληρη η αλήθεια για την Κούβα της  Φιντελικής “δυναστείας”.

Από τη άλλη,  η Αμερική τήρησε μια ανεπίτρεπτα σκληρή στάση, απέναντι ,όχι τόσο στο Φιντέλ,όσο στον εξαθλιωμένο λαό, που ένιωσε στο πετσί του  τους επικίνδυνους πειραματισμούς και το πείσμα των δύο αντιπάλων. ΄Οφειλε η Αμερική να δείξει επιείκεια εδώ και πολλά χρόνια.΄Αργησαν οι Αμερικανοί “Ομπάμα” να επισκεφτούν την Κούβα, να σπάσουν τον πάγο και να βάλουν ξανά το εκτροχιασμένο τρένο των σχέσεων των δύο χωρών,  στις ράγες.  Είναι καιρός να ξεκινήσει   αυτή η αμαξοστοιχία  και μάλιστα με υψηλές ταχύτητες για να προφτάσει την τεράστα απόσταση από τα χαμένα χρόνια.