ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

  1. ΟΒΙΔΙΕΣ,  ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ  ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ
2. ΣΤΑΥΡΟΣ ΨΥΧΑΡΗΣ  ΣΕ ΠΑΡΑΚΡΟΥΣΗ  ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟ  ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΟΥ  ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
1. Ιστορική επίσκεψη: Ιερώνυμος καλεί Πάπα και Πατριάρχη μαζί στη Λέσβο
Ιστορική επίσκεψη: Ιερώνυμος καλεί Πάπα και Πατριάρχη μαζί στη Λέσβο

Ιστορικές διαστάσεις αναμένεται να λάβει η επίσκεψη του Πάπα Φαγκίσκου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Λέσβο, εντός του Απριλίου, μετά από πρόταση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου την οποία ενέκρινε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Η πιθανότερη ημερομηνία της επίσκεψης του Πάπα στη Λέσβο είναι στις 14 Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος θα βρεθεί επίσης στη Λέσβο και θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη των επικεφαλής της Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας οι οποίοι θα συναντηθούν με τους πρόσφυγες στο ελληνικό νησί και θα ευαισθητοποιήσουν την διεθνή κοινότητα για την προσφυγική κρίση.

Η ιδέα της πρόσκλησης του Πάπα Φραγκίσκου ανήκει στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά την Ιερά Σύνοδο. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος είχε απευθύνει επιστολές τον Μάρτιο προς τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης και τους επικεφαλής των Ορθόδοξων και άλλων εκκλησιών, ώστε να ευαισθητοποιηθούν  για το προσφυγικό πρόβλημα άνθρωποι με υψηλές αρμοδιότητες και κοινωνική επιρροή. Το Βατικανό απάντησε θετικά.

Στον Ιερώνυμο μεταφέρθηκε η επιθυμία του επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκου, να επισκεφθεί την πατρίδα μας.

Σκοπός της επίσκεψής του, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η συμβολή του Πάπα στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για την άμεση παύση των πολεμικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μ. Ανατολής που πλήττουν σφόδρα τις χριστιανικές κοινότητες, αλλά και στην ανάδειξη του μείζονος ανθρωπιστικού προβλήματος που έχει προκληθεί από τους απεγνωσμένους πρόσφυγες, οι οποίοι αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

H Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ενέκρινε την πρόταση να επισκεφθεί ο Πάπας Φραγκίσκος ένα νησί του Αιγαίου, εφόσον πρόκειται για μία ολιγόωρη, εκτός πρωτοκόλλου και καθαρά ανθρωπιστικού και συμβολικού χαρακτήρα επίσκεψη.

Για την επίσκεψή αυτή η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να προτείνει ως προορισμό το νησί της Λέσβου, ένα από τα πολλά νησιά μας που βίωσε βαθύτατα και εξακολουθεί να βιώνει την τραγωδία του προσφυγικού προβλήματος.

Παράλληλα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που δίδεται η εικόνα ότι η ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών δοκιμάζεται, να απευθύνει πρόσκληση στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ώστε αυτός να τιμήσει με την παρουσία του το νησί της Λέσβου την ημέρα επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου.

Η προσωπικότητα και το κύρος του Οικουμενικού Πατριάρχη, σε συνδυασμό με την βαρύτητα της παρουσίας του Πάπα Φραγκίσκου, στέλνει στα πέρατα του κόσμου ένα πολύ ηχηρό μήνυμα αφύπνισης της παγκόσμιας κοινότητας για την προσφυγική κρίση αλλά και για την προστασία των χριστιανών που πλήττονται βάναυσα στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής.

Καλή η ιδέα του αρχιεπισκόπου να  συναντηθούν οι θρησκευτικοί ηγέτες, να  σταλθούν μηνύματα ειρήνης στον κόσμο ,να βοηθηθούν οι πρόσφυγες και όσα άλλα συνέλαβε η αγχίνοιά του για  τους αυτονόητους λόγους, που ο καθένας αντιλαμβάνεται.  Αλλά, θα ήταν ακόμα καλύτερα ,αν η ενσάρκωση  της ιδέας ανήκε  σε άλλο φορέα και πάντως να μη βρισκόταν  υπό  εκκλησιαστική αιγίδα. Μας έχει τρομάξει ιστορικά το “ιερατείο”. Γι΄αυτό και τώρα που ακούμε για τη…συνεύρεση των ηγετών των δύο μεγάλων δογμάτων του Χριστιανισμού, δεν ξεχνάμε το  “φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας”.

Τα συστήματα των θρησκειών στην εποχή μας και  μέρα με τη μέρα, χάνουν  τη δύναμή τους. Δεν έχει πια το ιερατείο, όπως παλιά, την ικανότητα να συναρπάζει τις μάζες,να πείθει και να εξαπατά  τα πλήθη με τα  τρικ, τα “θαύματα”, τις παρακαταθήκες των ιερών κειμένων  και φυσικά με  την ηθική που διαμόρφωσαν  και επέβαλαν  οι “μεσίες”. Η επιστήμη με το έργο της ανά τους αιώνες, κατάφερε ισχυρό πλήγμα στις θρησκείες όλων των αποχρώσεων  και  ευτύχησε  να κατα-γκρεμίσει άπειρους  μύθους, που είχαν κατακλύσει το νου του ανθρώπου και τροχοπεδούσαν την εξέλιξη του πολιτισμού του.

Ειδικά η “κατάκτηση του διαστήματος”, αλλά κυρίως η αναμενόμενη σε λίγες δεκαετίες επικοινωνία, όπως όλα δείχνουν, του ανθρώπου του πλανήτη μας με άλλα όντα (ή μορφές ζωής) εκτός του δικού μας πλανητικού συστήματος, θα συναρπάσουν και θα προκαλέσουν  απίστευτες, συγκλονιστικές ανατροπές. Κι αυτές ακριβώς θα είναι    η “χαριστική βολή”  στο ήδη πολυτραυματισμένο και θνήσκον πλέον  παγκόσμιο  θρησκευτικό σώμα.

Καιρός  ήταν. Αρκετά , άλλωστε,  ταλαιπώρησαν οι θρησκείες τον άνθρωπο στην πορεία του προς την εξέλιξη και το πολιτισμό. Θωρίες περί του τρόπου δημιουργίας του κόσμου, περί “συντέλειας των αιώνων”  και άλλα τέτοια φαιδρά και ανυπόστατα , θα καταρρεύσουν εν μια νυκτί με την αποκάλυψη των μυστικών του σύμπαντος, που μας επιφυλάσσει το μέλλον.

Οι “ιερείς” έχουν πανικοβληθεί. Γνωρίζουν πως εγγύς είναι το τέλος. Προσπαθούν έτσι  να ανοίξουν άλλα “μαγαζιά”, να επενδύσουν σε  άλλες εταιρίες δραστηριότητας, αφού χάνουν πια το μονοπώλιο  διατύπωσης άποψης επί παντός επιστητού.

Και φαίνεται πως επέλεξαν να επενδύσουν  στη φιλανθρωπία, τον ανθρωπισμό, την επίδειξη καλών προθέσεων στην προσέγγιση των ανθρώπινων προβλημάτων. Με λίγα λόγια, πάλι διάλεξαν να ποντάρουν στο δυνατό γι΄αυτούς “άλογο” της ανασφάλειας, του φόβου, της αδυναμίας, σωματικής ή διανοητικής. Είναι όντως επαγγελματίες να προσεγγίζουν αδύναμους γενικώς, να τους εξαρτούν και να τους καθυποτάσσουν”.  Παλιά τους  τέχνη κόσκινο”.

Γι΄αυτό λέμε.΄Ολες αυτές  οι κινήσεις των θρησκευτικών  ηγετών των  δύο δογμάτων του χριστιανισμού ,δεν είναι τόσο αθώες, όσο ακούγονται ή φαίνονται. Μάλιστα, οι καιροί που επέλεξαν για το “τζέτζελο” δεν είναι τυχαίοι.  Ζούμε στην εποχή της νεκρανάστασης των σταυροφοριών. Μόνο που τούτη τη φορά το σπαθί του ολέθρου κρατούν οι ακραίοι Ισλαμιστές. Οι χριστιανοί τελείωσαν  με αυτά και παρέδωσαν τη σκυτάλη.  (Αφού,βέβαια, έπαιξαν κι αυτοί για αιώνες στην κονίστρα  της βιαότητας και της φρίκης).

Η ευκαιρία να  επιδείξουν το δικό τους αθώο, ειρηνικό, φιλάνθρωπο πρόσωπο οι ηγέτες των Χριστιανών, σε αντίθεση με εκείνο το αποκρουστικό, το εγκληματικό, το τερατώδες των Ισλαμιστών, είναι  μοναδική.  Χριστιανισμός, η θρησκεία της αγάπης! Οι χριστιανοί που προσφέρουν,  που αγαπούν, που συμπάσχουν. Οι Ισλαμιστές τα τέρατα,  που σκορπούν φρίκη και προκαλούν τρόμο.

Το ιερατείο δεν το βάζει κάτω εύκολα.Ξέρουν καλά τα μυστικά της μετάλλαξης,της μεταμόρφωσης,της προσαρμογής.  Ως τώρα, έτσι τα κατάφεραν.

Ας έχουν,λοιπόν,  γνώση οι φύλακες (δηλαδή εμείς). Μη μας “πιάσουν κώτσους” οι παπάδες πάλι, με το  καινούριο “ράσο” που φόρεσαν για να παίξουν στη νέα πράξη της θεατρικής παράστασης  με τίτλο “Αγαπάτε  αλλήλους και ειδικά τους…πρόσφυγες”.

2..Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΘΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ»
Το Μαξίμου απαντά στα «Νέα»: Η παρακμή μιας ιστορικής εφημερίδας
Το Μαξίμου απαντά στα «Νέα»: Η παρακμή μιας ιστορικής εφημερίδας

Απάντηση στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε δηλώσει στο πόθεν έσχες συμμετοχή του σε εταιρεία έως το 2010 δίνει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Στην ανακοίνωση με τίτλο «Η παρακμή μιας ιστορικής εφημερίδας» γίνεται επίθεση στον Σταύρο Ψυχάρη και χαρακτηρίζεται «άνθρακες ο θησαυρός», καθώς, όπως τονίζεται, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς είχαν δηλώσει κανονικά από το 2010 τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη εταιρία.

Η ανακοίνωση

«Ο κ. Ψυχάρης πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη απελπισία. Την ημέρα που όλος ο δημοσιογραφικός κόσμος και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αναδεικνύουν την αποκάλυψη των Panama Papers, τα “Νέα” δημοσιεύουν μια νέα ακόμη πιο τρομακτική αποκάλυψη.
Ο Πρωθυπουργός το 2007 πριν ακόμη αναλάβει Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε το θράσος να ζει από την επαγγελματική του δραστηριότητα και όχι από δωρεές μεγάλων εταιριών-προμηθευτών του ελληνικού δημοσίου. Και ακόμη χειρότερα, πριν την κρίση σχεδίαζε να επενδύσει …στη Σέριφο!
Τί να πει κανείς; Έτσι είναι η ζωή! Άλλοι στις Παρθένες Νήσους και άλλοι στη Σέριφο!
ΥΓ1: Η τρομακτική αποκάλυψη των “Νέων” έρχεται τρίτη και καταϊδρωμένη. Προηγήθηκε το ίδιο ακριβώς δημοσίευμα (πού αλλού;) στο “Πρώτο Θέμα” το 2009 (9/8) και στα “Παραπολιτικά” το 2012 (22/9).
ΥΓ2: Άνθρακες ο θησαυρός. Στις δηλώσεις “πόθεν έσχες” του ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει κανονικά από το 2010 τη συμμετοχή του στην εν λόγω εταιρεία. Το ίδιο ισχύει και για την αντίστοιχη δήλωση του Υπουργού Επικρατείας».

Aν,κατά τη γνωστή Κακαουνάκιο ρήση, “ο καλύτερος  δημοσιογράφος έχει σκοτώσει τη μάνα του”, ο Ψυχάρης που είναι ένας από τους χειρότερους στο ελληνικό συνάφι της εμπορικής δημοσιογραφίας, μπορεί να φανταστεί κανείς  τί μπορεί να έχει κάνει; Και φυσικά δεν εννοούμε μόνο να ξεκοκαλίζει παράνομα δάνεια και να παραπληροφορεί με τις φυλλάδες του,  όπως κατάντησαν πια σήμερα  ΤΟ ΒΗΜΑ και ΤΑ ΝΕΑ.

Καιρός να πάει κάποιος φυλακή από αυτό το αισχρό συγκρότημα . Ο χρήστος Λαμπράκης πρόφτασε και “έφυγε” ατιμώρητος, ενώ υπήρξε ο κακός δαίμων της Ελλάδας επί συναπτές δεκαετίες. Γνωστός  και στα μικρά παιδιά “ο βίος και η πολιτεία του” ,όταν ανεβοκατέβαζε κυβερνήσεις και “έτρωγε με χρυσά κουτάλια”.

Τουλάχιστον, ας τιμωρηθεί ο διάδοχός του. Τα κρίματά τους εκεί στο “ΔΟΛ” είναι πολλά, ασυγχώρητα  και απλήρωτα. Παλαιόθεν. Καιρός να απονεμηθεί δικαιοσύνη και να επέλθη  κάθαρση.

΄