ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

 1. ΤΡΕΙΣ ΒΡΥΚΟΛΑΚΕΣ ΟΥΡΛΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΨΟΥΝ ΓΙΑ ΑΙΜΑ.ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΤΕΤΑΡΤΟΣ;
2.ΑΣΥΛΟ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΕΣ .  “ΛΥΔΙΑ ΛΙΘΟΣ” ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
3. ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΑΠΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ. ΟΜΩΣ, Η ΖΩΗ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ!
4. “ΤΣΑΡΟΣ”  ΚΑΙ “ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ” ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ “ΚΟΛΛΗΤΟΙ”  ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ.
1.  α. ΠΑΡΟΤΙ ΘΑ ΚΟΣΤΙΖΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΖΩΕΣ
Τερέζα Μέι: Ναι, θα διέτασσα πυρηνικό πλήγμα
Φωτογραφία: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Η Τερέζα Μέι, δεν θα δίσταζε να πατήσει το κουμπί των πυρηνικών όπλων που διαθέτει η Βρετανία.

Αυτό τουλάχιστον δήλωσε η ίδια όταν ρωτήθηκε στη Βουλή των κοινοτήτων από βουλευτή, εάν θα ήταν έτοιμη να διατάξει πυρηνικό πλήγμα, γνωρίζοντας ότι αυτό θα κόστιζε τη ζωή σε χιλιάδες γυναίκες και παιδιά.

Η Μέι απάντησε με ένα μονολεκτικό «Ναι». Για να εξηγήσει ότι το νόημα της πυρηνικής αποτροπής είναι ακριβώς οι εχθροί μίας χώρας να γνωρίζουν ότι η πολιτική ηγεσία της είναι έτοιμη να κάνει χρήση των πυρηνικών όπλων που διαθέτει, σε περίπτωση που απειληθεί ή πληγεί η ίδια.

Κατηγόρησε δε την ηγεσία του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος για υποκρισία, όταν δηλώνει ότι δεν θα έκανε χρήση πυρηνικών όπλων, μολονότι η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να τα διαθέτει.

β. ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ Η ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΗ ΔΥΣΗ
Η Ρωσία δείχνει τα δόντια της: Απειλεί ανοιχτά με πυρηνικό χτύπημα τη Δανία
Η Ρωσία δείχνει τα δόντια της: Απειλεί ανοιχτά με πυρηνικό χτύπημα τη Δανία

Με πυρηνικό όλεθρο απειλεί, πλέον, ανοιχτά την Ευρώπη η «ρωσική αρκούδα», όπως αποκαλύπτεται από δηλώσεις του πρεσβευτή της Μόσχας στην Κοπενχάγη.

Ο Μιχαήλ Βανίν σε συνέντευξή του στην δανέζικη εφημερίδα Jyllands-Posten, τόνισε χαρακτηριστικά ότι τα πολεμικά πλοία της Δανίας θα γίνουν στόχος των ρωσικών πυρηνικών όπλων, εάν η χώρα συμμετάσχει στο πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ.

Ο Μιχαήλ Βανίν δήλωσε πως πιστεύει ότι οι Δανοί δεν έχουν καταλάβει πλήρως ποιες θα είναι οι συνέπειες, εάν προχωρήσουν με την απόφαση να συμμετάσχουν στο νατοϊκό πρόγραμμα.

«Εάν συμβεί αυτό, τα πολεμικά πλοία της Δανίας θα είναι στόχοι των ρωσικών πυρηνικών πυραύλων», είπε ο Ρώσος πρεσβευτής.

γ. Νέα πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα -Εκτόξευσε τρεις βαλλιστικούς πυραύλους
Νέα πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα -Εκτόξευσε τρεις βαλλιστικούς πυραύλους

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα τρεις βαλλιστικούς πυραύλους προς την Θάλασσα της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε ο νοτιοκορεατικός στρατός.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα μετά την απειλή που εξαπέλυσε η Πιονγκγιάνγκ για την ανάληψη “φυσικής δράσης” αν αναπτυχθεί ένα αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα στο έδαφος της Νότιας Κορέας.

Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο των νοτιοκορεατικών δυνάμεων, το βεληνεκές των πυραύλων αυτών, οι οποίοι έδειχναν ότι είναι Scud, αρκεί για να πλήξουν όλη την επικράτεια της Νότιας Κορέας.

“Έχουμε την πρόθεση να εκφράσουμε την ανησυχία μας ενώπιον του ΟΗΕ για να ενισχύσουμε την αποφασιστικότητα σε διεθνές επίπεδο ώστε να αποδοθούν ευθύνες (στη Βόρεια Κορέα) για τις προκλήσεις της”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Γκάρι Ρος, μετά τη δοκιμή των τριών βαλλιστικών πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ.

Η Βόρεια Κορέα απείλησε στις 11 Ιουλίου να αναλάβει “φυσική δράση” αν αναπτυχθεί η αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα THAAD στο έδαφος της Νότιας Κορέας, σε μια κίνηση που η Σεούλ κρίνει ότι έχει ζωτική σημασία για την εθνική της ασφάλεια.

Η Ουάσινγκτον και η Σεούλ είχαν ανακοινώσει τρεις ημέρες νωρίτερα ότι κατέληξαν σε συμφωνία για την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας, μετά τον πολλαπλασιασμό των απειλών από την Πιονγκγιάνγκ.

 Η σατανική ,εθνικιστική  τριάδα  του πυρηνικού Αρμαγεδώνα. Βλαντιμίρ Πούτιν, Τερέζα Μέιν και  Κιμ Γιονγκ Ουν.  Ο υπ΄αριθ.  1 κίνδυνος για την ανθρωπότητα. Η φρίκη των παιδιών μας!

΄Εχουμε ευθύνη απέναντι στις γενιές που έχονται και στην Ιστορία να πολεμήσουμε μέχρις εσχάτων τους τρεις αυτούς τυράννους του πλανήτη. Κι αν ,ο μη γένοιτο, εκλεγεί και ο Ντόναλτ Τραμπ πρόεδρος στην Αμερική, τότε … ουαί και αλλοίμονο στην υφήλιο! Είναι ικανοί και οι τέσσερεις  να προκαλέσουν  ολοκαύτωμα χωρίς πολλή-πολλή σκέψη. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να αδιαφορεί ή να μένει ουδέτερος με τέτοια αιμοδιψή θηρία να κρατούν στα χέρια τους τα “κλειδιά” των  πυρηνικών οπλοστασίων.

Και οι τρεις, που έχουν αυτή την ώρα πρόσβαση σε πυρηνικά και μπορούν να δώσουν εντολή να εκτοξευθούν,  είναι καταδικασμένοι στο αδέκαστο δικαστήριο της Ιστορίας. Αλλά είναι και υπόδικοι στο διεθνές ποινικό δικαστήριο.  Και μόνο οι απειλές τους για χρήση τέτοιων όπλων μαζικής καταστροφής, είναι από μόνες τους ιδιαίτερα σοβαρές κατηγορίες να δικαστούν για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

΄Οσο  τους αφήνουμε να κατέχουν  θώκους αρχηγού κράτους, είμαστε συνένοχοι της τραγωδίας που μπορούν να προκαλέσουν και οι τρεις αυτοί βρυκόλακες ,που διψούν για πολύ αίμα για εκατόμβες θυμάτων. Ας τους γκρεμίσουμε πριν να είναι αργά.

2. α. The Times: «Αγνοούνται» 14 τουρκικά πολεμικά πλοία -Ισως κατευθύνονται σε ελληνικά λιμάνια
The Times: «Αγνοούνται» 14 τουρκικά πολεμικά πλοία -Ισως κατευθύνονται σε ελληνικά λιμάνια

Δεκατέσσερα πλοία του τουρκικού Ναυτικού «αγνοούνται» μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον ναύαρχο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού Βεϊσέλ Κόσελε, που δεν έχει δώσει σημεία ζωής από την Παρασκευή το απόγευμα, λίγο πριν ξεσπάσει το πραξικόπημα.

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν ο ναύαρχος συμμετείχε στο πραξικόπημα ή εάν κρατείται κάπου παρά τη θέλησή του, μετά τις αναφορές του τουρκικού Τύπου ότι εθεάθη να επιβιβάζεται σε ένα από τα «χαμένα» πολεμικά πλοία όταν του είπαν ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

Σύμφωνα με τους Times, τα 14 «αγνοούμενα» πλοία ήταν σε ενεργό υπηρεσία είτε στο Αιγαίο είτε στη Mαύρη Θάλασσα την Παρασκευή. Ωστόσο, δεν γύρισαν πίσω στα λιμάνια τους, ούτε έχουν προσπαθήσει να επικοινωνήσουν με τον τουρκικό Ναυτικό, παρότι είναι πολύ πιθανό να μπορούν να εντοπιστούν από τα ραντάρ ή από δορυφόρο.

Το δημοσίευμα των Times, στο οποίο αναφέρεται ότι ίσως κάποια από τα πλοία κατευθυνθούν προς ελληνικά λιμάνια

Μάλιστα, εικάζεται ότι κάποια από αυτά ή και όλα ίσως κατευθυνθούν προς ελληνικά λιμάνια προκειμένου οι ναύτες που τα αποτελούν να ζητήσουν άσυλο από τις ελληνικές Αρχές.

Η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο πάνω στο θέμα, αλλά κυβερνητική πηγή αρκέστηκε να δηλώσει σε εφημερίδα: «Εκτιμάμε ότι υπάρχουν ακόμα κάποιοι θύλακες που ίσως προσπαθήσουν να καταλάβουν ελικόπτερα ή να εμπλακούν σε νέες βίαιες επιθέσεις εναντίον πολιτών ή κυβερνητικών κτιρίων στην Τουρκία».

β.Αλεξανδρούπολη: Στην υπηρεσία ασύλου οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί για την πρώτη καταγραφή των στοιχείων
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΤΣΙΚΑΚΗ

Στην υπηρεσία ασύλου στη Νέα Χιλή Αλεξανδρούπολης μεταφέρθηκαν σήμερα το πρωί οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πρώτη καταγραφή των στοιχείων τους.

Η καταγραφή εντάσσεται στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας για την εξέταση από την αρμόδια επιτροπή του αιτήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου, το οποίο υπέβαλαν ηλεκτρονικά το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την Ίλια Μαρινάκη, μία εκ των τριών συνηγόρων των κατηγορουμένων για παράνομη είσοδο στη χώρα, ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση για τους επτά συλληφθέντες και εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου, η σημερινή διαδικασία περιλαμβάνει τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, τη φωτογράφησή τους και τη λήψη κάποιων στοιχείων βάσει ενός προκαθορισμένου ερωτηματολογίου από τον αρμόδιο υπάλληλο στον κάθε έναν από τους αιτούντες άσυλο. «Σήμερα δεν υπάρχει αιτιολόγηση της υποβολής του αιτήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου, αυτή θα γίνει στη δεύτερη συνέντευξη που θα είναι και αναλυτική και η οποία, όπως μας ενημέρωσαν, μπορεί να διαρκέσει 2-3 ώρες για τον καθένα».

Η κ. Μαρινάκη επανέλαβε ότι οι κρατούμενοι εξακολουθούν να φοβούνται για τη ζωή τους, συναίσθημα που όπως είπε εντείνεται ολοένα και περισσότερο καθώς πληροφορούνται όλα όσα συμβαίνουν και μεταδίδονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Τέλος, η συνήγορος υπεράσπισης έκανε λόγο για ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση κατά τη σημερινή διαδικασία καθώς όπως είπε: «Είναι πολύ δύσκολο πραγματικά να λέει κάποιος τα στοιχεία, να αναφέρει την οικογένεια, τα παιδιά του όλα αυτά που άφησε πίσω του τη στιγμή που είναι μόνος σε μία ξένη χώρα. Δεν είναι εύκολο, πιστέψτε με».

Σημειώνεται ότι και οι οκτώ συλληφθέντες στρατιωτικοί επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τις οικογένειές τους, οι οποίες τους διαβεβαίωσαν ότι είναι καλά.

Τι λέει η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου

«Για τους χρόνους εξέτασης των αιτημάτων διεθνούς προστασίας των οκτώ Τούρκων δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου συμπληρώνοντας πάντως ότι «ισχύει ο γενικός κανόνας ότι η διαδικασία θα διεκπεραιωθεί όσο γίνεται ταχύτερα».

Η καταγραφή των αιτημάτων διεθνούς προστασίας των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών γίνεται παρουσία διερμηνέα στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αλεξανδρούπολης, και, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.

«Με την καταγραφή θα ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου», εξηγεί η κ. Σταυροπούλου και διευκρινίζει ότι «η εξέταση των αιτήσεων γίνεται με την κανονική διαδικασία». Η διαδικασία προβλέπει συνέντευξη των αιτούντων (η οποία θα γίνει από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία ανάλογα με το αν κρατούνται και που) και στη συνέχεια έκδοση της πρωτοβάθμιας απόφασης. Σε περίπτωση που η απόφαση είναι αρνητική οι αιτούντες μπορούν να ασκήσουν προσφυγή, οπότε ακολουθεί η δευτεροβάθμια διαδικασία εξέτασης του αιτήματός τους. Σε περίπτωση απόρριψης και της προσφυγής οι αιτούντες μπορούν να κάνουν αίτηση ακύρωσης, η οποία ωστόσο δεν έχει αυτόματο ανασταλτικό χαρακτήρα για ενδεχόμενη απέλασή τους.

Μεγάλος μπελάς και για την Ελλάδα  αυτό το πραξικόπημα στη γείτονα. Ειδικά με το νέο πρόβλημα που θα προκύψει, αν τα τουρκικά πολεμικά καράβια, καταφύγουν σε ελληνικά λιμάνια για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο τα πληρώματα. Και είμαστε ασυζητητί υποχρεωμένοι να τους το χορηγήσουμε.

΄Ηταν συνταγματικό πραξικόπημα  αυτό που επιχείρησαν. Ουδείς το αρνείται.   Είναι στασιαστές, είναι χούντα. Σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι  και πάνω από 1.500 τραυματίστηκαν.  Ακόμα δεν έχει συνέλθη η χώρα απ΄αυτό το πλήγμα. Και η οικονομία  θα επηρεαστεί άμεσα. ΄Ολοι οι τομείς θα επηρεαστούν.  Από τη λειτουργία του κράτους μέχρι την απλή καθημερινότητα του  Τούρκου. Το χειρότερο,  βέβαια,  είναι ο διχασμός του λαού,που  υπήρχε και πριν το πραξικόπημα και συνεχίζεται και τώρα αμείωτος.΄Ολα αυτά είναι μια πραγματικότητα που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει.

΄Ομως, πέρα από τους καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους του άγραφου, εθιμικού δικαίου, η ελληνική νομοθεσία και  το διεθνές δίκαιο  μας δεσμεύουν,  να χορηγήσουμε άσυλο, έστω και σε…χούντα!  Η ανυπακοή και η έλλειψη σεβασμού στη διεθνή, αλλά και στην εσωτερική  νομιμότητα, είναι μαχαιριά στην καρδιά μιας ευνομούμενης πολιτείας  και εξελίσσεται σε μπουμερανγκ.

Και στους πραξικοπηματίες που κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και σε όσους άλλους Τούρκους ζητήσουν πολτικό άσυλο, είμαστε υποχρεωμένοι να τους  δεχτούμε. Δεν μπορείς να στείλεις ανθρώπους πίσω στο “στόμα του λύκου”. Ακόμα χειρότερα που ο “Σουλτάνος” απειλεί πως θα επαναφέρει τη θανατική ποινή. Θέλει να τους κρεμάσει! Ούτε λόγος, λοιπόν, να γυρίσουν πίσω. Θα είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας μια τέτοια άφρων πράξη.

3. Ο Ερντογάν κόντρα σε ΕΕ και ΗΠΑ, έτοιμος να επαναφέρει τη θανατική ποινή: «Μία σημαντική απόφαση θα ανακοινωθεί αύριο»
Ο Ερντογάν κόντρα σε ΕΕ και ΗΠΑ, έτοιμος να επαναφέρει τη θανατική ποινή: «Μία σημαντική απόφαση θα ανακοινωθεί αύριο»

 

Υπόνοιες περί επαναφοράς της θανατικής ποινής περιέχουν τα όσα είπε χτες αργά τη νύχτα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ίδιος δήλωσε μάλιστα ότι αύριο θα ανακοινωθεί μία «σημαντική» απόφαση, μετά τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του υπουργικού συμβουλίου, χωρίς να κατονομάσει την απόφαση αυτή.

«Δεν μπορείτε να παραβλέψετε το λαό και τα αιτήματά του σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου. Εάν ο λαός έχει τέτοιο αίτημα, αυτό μπορεί να συζητηθεί μόνο στο κοινοβούλιο» είπε ο Ερντογάν και συνέχισε: «Πιστεύω ότι τα κόμματα θα πάρουν την πιο σωστή απόφαση. Και στην περίπτωση αυτή, δηλώνω από τώρα ότι θα εγκρίνω την απόφαση αυτή. Διότι εάν εμείς οι πολιτικοί μείνουμε θεατές σε μια χώρα όπου δολοφονούνται οι νέοι μας με τανκς και βόμβες, τότε δεν θα μπορέσουμε να λογοδοτήσουμε στον αιώνιο κόσμο».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόταν στην επαναφορά της θανατικής ποινής σχετικά με την οποία είπε πως αυτή εφαρμόζεται σε διάφορες χώρες του κόσμου «όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα. Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει» και προφανώς αναφερόμενος στην κατάργηση της θανατικής ποινής στην Τουρκία είπε: «Εμείς το υπογράψαμε αυτό, ή μάλλον το υπέγραψαν πριν από μας. Αλλά οι υπογραφές αυτέ μπορούν και να αποσυρθούν. Αρκεί να αποφασίσει το κοινοβούλιό μας».

Μετά τις χτεσινοβραδινές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν, σχετικές δηλώσεις έκαναν ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κατά τις συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας των κομμάτων τους.

Ο Γιλντιρίμ είπε ότι «θα επιβληθεί η πιο βαριά υπάρχουσα ποινή για την φονική αυτή πρωτοβουλία. Κι αν δεν αρκεί η υπάρχουσα ποινή, να είναι ήσυχο το έθνος, δεν θα δυστάσουμε να κάνουμε την αναγκαία ρύθμιση».

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε «ας το φέρουν στη βουλή και θα δούμε», ενώ ο αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε «αν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είναι έτοιμο για τη θανατική ποινή, είμαστε κι εμείς».

Ας προσέξει ο “Σουλτάνος”,  γιατί μπορεί μια  μέρα να πέσει και  ο ίδιος μέσα στο “λάκκο” που πάει να ανοίξει. Η Ιστορία είναι αψευδής μάρτυρας σε πολλές τέτοιες “περίεργες” εκδικήσεις του “Σύμπαντος”!

Και να θυμάται ο Ερντογάν  τί του υποσχέθηκε ο αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί:

 «αν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είναι έτοιμο για τη θανατική ποινή, είμαστε κι εμείς».

Για ποιον χτυπά η καμπάνα, “Σουλτάνε”;

4. Τουρκία: Συνέλαβαν τους πιλότους που κατέρριψαν το ρωσικό μαχητικό -Υποπτοι για συμμετοχή στο πραξικόπημα
Τουρκία: Συνέλαβαν τους πιλότους που κατέρριψαν το ρωσικό μαχητικό -Υποπτοι για συμμετοχή στο πραξικόπημα

Δύο τούρκοι πιλότοι, που είχαν συμμετάσχει στην επιχείρηση για την κατάρριψη ενός ρωσικού βομβαρδιστικού τον Νοέμβριο στα σύνορα με τη Συρία, κρατούνται σε σχέση με την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία, δήλωσε ένας αξιωματούχος χθες βράδυ.

Στις 24 Νοεμβρίου 2015, τουρκικά F-16 κατέρριψαν πάνω από τη μεθόριο με τη Συρία ένα ρωσικό βομβαρδιστικό, το οποίο, σύμφωνα με την Τουρκία, είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της.

Το επεισόδιο αυτό, το οποίο ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε χαρακτηρίσει “πισώπλατη μαχαιριά”, προκάλεσε οξεία κρίση μεταξύ των δύο χωρών.

Μια επιστολή, με την οποία ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητούσε συγγνώμη από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, οδήγησε στην αποκατάσταση των σχέσεών τους.

“Δύο πιλότοι που συμμετείχαν στην επιχείρηση για την κατάρριψη του βομβαρδιστικού Su-24 τον Νοέμβριο του 2015 έχουν τεθεί υπό κράτηση”, δήλωσε ο τούρκος αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως οι πιλότοι φέρεται να εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο πρόεδρος Πούτιν τηλεφώνησε στον Ερντογάν την Κυριακή, χαρακτηρίζοντας την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος απαράδεκτη και εξέφρασε την ευχή για ταχεία επιστροφή στη σταθερότητα.

 

Πώς τα φέρνει η ζωή,οι συγκυρίες! Να δείτε που ο …Τσάρος και ο Σουλτάνος, αν και  ιστορικά “αιώνιοι εχθροί”, θα έρθουν κοντά τώρα. Η σύλληψη των δύο Τούρκων πιλότων που κατέρριψαν το ρώσικο, πολεμικό αεροσκάφος, αλλά και η συμπαράσταση του Πούτιν στον Ερντογάν, αλλάζουν το τοπίο εχθρότητας. ΄Ηδη, και πριν το πραξικόπημα, είχε ξεκινήσει η βελτίωση των σχέσεων των δυο ανδρών με την “οδηγία” Πούτιν να ταξιδεύουν οι Ρώσοι για τουρισμό  στην Τουρκία.

Θα δούμε πρωτόγνωρα ιστορικά  πράγματα στο κεφάλαιο ρωσοτουρκικές σχέσεις. Ειδικά, όσο οι Αμερικανοί δεν εκδίδουν τον “Ιμάμη  από την Πενσυλβάνια” στην Τουρκία και όσο οι Ευρωπαίοι “βάζουν  πάγο” συνέχεια  στον Τούρκο πρόεδρο, όχι μόνο για τις τωρινές σαρωτικές εκκαθαρίσεις, αλλά και πριν το πραξικόπημα για τη συμπεριφορά “Μονάρχη” που επεδείκνυε.

Κάποιον πρέπει να έχει σύμμαχο και ο  “Σουλτάνος”. Και ο “Τσάρος” είναι η καλύτερη ευκαιρία που  δημιούργησε το πραξικόπημα, για να πλησιάσουν ο ένας τον άλλο. ΄Αλλωστε, έχουν πολλά κοινά. Τα πιο χαρακτηριστικά είναι ο άμετρος ηγεμονισμός  και ο εθνικισμός, που διακρίνουν αμφοτέρους.