ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

ΠΑΡΟΤΙ ΘΑ ΚΟΣΤΙΖΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΖΩΕΣ

Τερέζα Μέι: Ναι, θα διέτασσα πυρηνικό πλήγμα

Φωτογραφία: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Η Τερέζα Μέι, δεν θα δίσταζε να πατήσει το κουμπί των πυρηνικών όπλων που διαθέτει η Βρετανία.

Αυτό τουλάχιστον δήλωσε η ίδια όταν ρωτήθηκε στη Βουλή των κοινοτήτων από βουλευτή, εάν θα ήταν έτοιμη να διατάξει πυρηνικό πλήγμα, γνωρίζοντας ότι αυτό θα κόστιζε τη ζωή σε χιλιάδες γυναίκες και παιδιά.

Η Μέι απάντησε με ένα μονολεκτικό «Ναι». Για να εξηγήσει ότι το νόημα της πυρηνικής αποτροπής είναι ακριβώς οι εχθροί μίας χώρας να γνωρίζουν ότι η πολιτική ηγεσία της είναι έτοιμη να κάνει χρήση των πυρηνικών όπλων που διαθέτει, σε περίπτωση που απειληθεί ή πληγεί η ίδια.

Κατηγόρησε δε την ηγεσία του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος για υποκρισία, όταν δηλώνει ότι δεν θα έκανε χρήση πυρηνικών όπλων, μολονότι η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να τα διαθέτει.

΄Εχει το βλέμα του ψυχοπαθή αυτή η γυναία. Πασιφανέστατα. ΄Οσο κι αν προσπαθεί να δείχνει νορμάλ και κοούλ ,δεν της βγαίνει. Δεν κρύβονται αυτά.

____________________________________________________________________

 

1.  ΙΔΕΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΥΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
2. Η…ΣΟΥΛΤΑΝΑ  ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ ΑΠΟΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΜΒΡΙΘΩΣ  ΠΕΡΙ   “ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ” ΕΡΝΤΟΓΑΝ.
3. ΕΝΑΣ ΧΑΛΚΙΔΑΙΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ  ΜΑΣ  ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ.
4. ΕΛΙΤ ΤΩΝ ΜΙΝΤΙΑ . Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΛΗΤΕΙΑ.
1.α. ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
 Η απόλυτη φρίκη στο μακελειό του Μπατακλάν: Βίασαν θύματα, τους έβγαλαν τα μάτια, τους έβαλαν όρχεις στο στόμα
Η απόλυτη φρίκη στο μακελειό του Μπατακλάν: Βίασαν θύματα, τους έβγαλαν τα μάτια, τους έβαλαν όρχεις στο στόμα

 

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τη δράση των τζιχαντιστών στο μακελειό του Μπατακλάν, τον περασμένο Νοέμβριο στο Παρίσι, περιγράφει έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Γαλλίας.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας από την συγκεκριμένη έκθεση, τα θύματα των μακελάρηδων έζησαν την απόλυτη κτηνωδία από τα μέλη του ISIS.

Οι τζιχαντιστές σφάγιασαν με πρωτοφανή φρικαλεότητα, ξεκοιλιάζοντας τα θύματά τους, ενώ σε πολλά από αυτά έβγαλαν τα μάτια και τεμάχισαν τα γεννητικά τους όργανα!

«Τους έκοψαν τους όρχεις για να τους βάλουν στο στόμα των θυμάτων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της επιτροπής της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, η οποία έχει επιφορτιστεί με την έρευνα για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σκόρπισαν τον τρόμο και το θάνατο τον Νοέμβριο του 2015 στη Γαλλία.

Βάσει αυτής που συντάχθηκε από μαρτυρίες επιζησάντων στο θέατρο Μπατακλάν, πολλά επίσης από τα ανθρώπινα μέλη που είχαν ακρωτηριάσει οι τζιχαντιστές, βρέθηκαν στον δεύτερο όροφο του θεάτρου.

«Μερικά από τα πτώματα που βρέθηκαν στο Μπατακλάν ήταν τόσο ακρωτηριασμένα που ήταν δύσκολο να αντιστοιχίσουμε τα διαμελισμένα μέλη», ανέφερε ο ερευνητής Christian Saint, επιβεβαιώνοντας: «Είναι αλήθεια. Ένα από τα θύματα είχε τους όρχεις στο στόμα του».

Από την πλευρά της, αστυνομική πηγή ανέφερε πως σε πολλά από τα θύματα δεν έγινε αναγνώριση από συγγενείς, καθώς «ήταν ξεκοιλιασμένα ή αποκεφαλισμένα», ενώ υπήρξαν ενδείξεις για σεξουαλική κακοποίηση σε γυναίκες και ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων. «Αντικρίζοντας αυτές τις εικόνες, οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυα και τους λυγμούς τους. Πολλοί έκαναν και εμετό», εκμυστηρεύτηκε…

β. ΤΟΥΡΚΙΑ: 300 νεκροί και 1.500 τραυματίες!

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι κατά τις χθεσινές ταραχές 265 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 161 από τους οποίους ήταν πολίτες και άντρες των
κυβερνητικών δυνάμεων, ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 1.440.

Την ίδια ώρα, όμως, συνεχίζονται οι συλλήψεις στρατιωτικών. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο διοικητής επιχειρήσεων της Α΄ στρατιάς ταξίαρχος Εγιούπ Γκιουρλέρ και ο διοικητής της στρατοχωροφυλακής Κωναταντινούπολης συνταγματάρχης Γκιουρτζάν Σερτζάν.

Συνολικά έχουν συλληφθεί 2.839 στρατιωτικοί διαφόρων βαθμών.

γ. Αυτοί είναι οι στρατηγοί του πραξικοπήματος στην Τουρκία
Αυτοί είναι οι στρατηγοί του πραξικοπήματος στην Τουρκία [εικόνες]

Σε επίδειξη δύναμης επιδίδεται πλέον ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαπομπεύοντας τους πραξικοπηματίες.

Στα ΜΜΕ της Τουρκίας δίνονται συνεχώς νέες εικόνες από στρατηγών που συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Μάλιστα σε πολλούς είναι εμφανή τα σημάδια της αστυνομικής βίας στα πρόσωπά τους

Ηδη από το Σάββατο βρίσκεται στα χέρια των τουρκικών Αρχών ο Ακίν Οζτούρκ, πρώην διοικητής της πολεμικής αεροπορίας και μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου του Στρατού, ο οποίος σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, θεωρείται ότι συμμετείχε -ακόμα και ως «εγκέφαλος»- στην απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή της κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το πρακτορείο Anadolu έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τα κεντρικά γραφεία του αστυνομικού τμήματος της Άγκυρας. Στα πλάνα φαίνεται ο Ακίν Οζτούρκ με εμφανή σημάδια από χτυπήματα, εκδορές στο πρόσωπό του, αλλά και με επίδεσμο στο ένα του αυτί.

Διαβάστε με προσοχή τις παραπάνω ειδήσεις. Ταυτοποιήστε (εθνικά, φυλετικά, ταξικά-οικονομικά-επαγγελματικά, διανοητικά, θρησκευτικά ή όπως αλλιώς θέλετε),  θύματα και θύτες. Διαβάστε στη συνέχεια τους παρακάτω συνοπτικούς ορισμούς που φτιάξαμε για τις δύο κυρίαρχες θεωρίες, που προσπαθούν να ερμηνεύσουν το ιστορικό γίγνεσθαι, τις πράξεις των ανθρώπων.

α. Ιδεαλισμός (Ιδεοκρατία ο αρχικός ορισμός). Θεωρία που αποδέχεται  το προβάδισμα, την πρωταρχικότητατου του  Νου και της Συνείδησης .Η ύλη, ο υλικός κόσμος δεν είναι τίποτα περισσότερο από  προϊόντα  των αισθήσεων.
β. Ιστορικός υλισμός (μαρξιστική  θεωρία-προέκταση του διαλεκτικού  υλισμού).  Δέχεται πως ΟΛΕΣ οι αλλαγές των κοινωνιών, η εν γένει ιστορία-το ιστορικό γίγνεσθαι  της ανθρωπότητας, καθορίζεται από την Οικονομία. Αυτή είναι στην ουσία η κινητήρια δύναμη, το “καύσιμο” της δράσης του ανθρώπου σε όλες τις εποχές.

 

Αν τώρα βγάλατε ένα συμπέρασμα και επιλέξατε μια από τις θεωρίες και  με αυτή νομίζετε πως μπορείτε να ερμηνεύσετε απόλυτα τις παραπάνω θηριωδίες, η δική μας  άποψη είναι πως είστε σε λάθος δρόμο. Καμιά από τις δύο αυτές θεωρίες δεν μπορεί να δώσει επαρκείς και ουσιαστικές εξηγησεις γιατί  “homo  homini   lupus”.

Αν αναλάβουν από μόνα τους τα δύο φιλοσοφικά αυτά  ρεύματα του Ιδεαλισμού και του Ιστορικού υλισμού, να ερμηνεύσουν-αιτιολογήσουν  τις παραπάνω ανήκουστες συμπεριφορές, θα πέσουν και τα δύο έξω. Και μάλιστα εντελώς.

Κι αν ανατρέξουμε στην ιστορία, θα συναντήσουμε  μύρια όσα  όμοια ανατριχιαστικά   περιστατικά.  Κι αν καλέσετε και σε εκείνα τις δύο αυτές αντιμαχόμενες θεωρίες να σας δώσουν ικανοποιητική έστω εξήγηση για τα αίτια   των  ανθρώπινων τραγωδιών,  καμιά από μόνη της  δε θα μπορέσει.

Μόνο ο συγκερασμός, η επιλογή  στοιχείων-υλικού κι από τις δυο αυτές  εκ διαμέτρου αντίθετες φιλοσοφικές θεωρίες,που η κάθε μια διεκδικεί το αλάθητο για τον ευατό της, θα μπορούσε να δώσει όχι απλά μια ικανοποιητική, αλλά οριστική και αντικειμενική απάντηση στο ερώτημα: Γιατί οι άνθρωποι συμπεριφέρονται απένατι στους συνανθρώπους τους (αλλά και στη  φύση) ως “κανίβαλοι”;

2. α.  ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ
Βίντεο-ντοκουμέντο από την επιχείρηση εξουδετέρωσης του Ερντογάν
Βίντεο-ντοκουμέντο από την επιχείρηση εξουδετέρωσης του Ερντογάν

Βίντεο από την επιχείρηση εξουδετέρωσης του Ερντογάν έρχεται στο φως της δημοσιότητας από το πρακτορείο Anadolu.

Οπως έγινε γνωστό, τις κρίσιμες στιγμές της απόπειρας του πραξικοπήματος οι στασιαστές προσπάθησαν να εξουδετερώσουν τον Τούρκο πρόεδρο. Στο βίντεο φαίνονται οι κινήσεις των στρατιωτών έξω από το ξενοδοχείο.

Γι’ αυτόν τον λόγο είχε στηθεί επιχείρηση με τη συμμετοχή ειδικά εκπαιδευμένων κομάντος, προκειμένου να τον εντοπίσουν στο ξενοδοχείο που παραθέριζε. Συγκεκριμένα, τρία ελικόπτερα γεμάτα με κομάντος απογειώθηκαν από στρατόπεδο των ειδικών δυνάμεων της Σμύρνης και κατευθύνθηκαν στη Μαρμαρίδα, όπου ήταν γνωστό ότι επί έξι ημέρες διέμενε σε ξενοδοχείο της περιοχής ο Ταγίπ Ερντογαν.

Οι μυστικές υπηρεσίες έσωσαν τον Ερντογάν
Αν και όλη η χώρα αιφνιδιάστηκε από την απόπειρα των στασιαστών να ρίξουν την κυβέρνηση και να αναλάβουν τα ηνία της χώρας, οι μυστικές υπηρεσίες κατάφεραν να αποκαλύψουν το σχέδιο δολοφονίας ή σύλληψης του Ερντογάν και να το αποτρέψουν.

Οι κινήσεις των ανδρών ασφαλείας του Τούρκου προέδρου ήταν άμεσες και αποφασιστικές. Αρχικά τον μετακίνησαν σε άλλο κτίριο κοντά στο ξενοδοχείο. Γύρω του σχημάτισαν μία ανθρώπινη ασπίδα από περίπου 100 ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς.

Πεδίο μάχης το ξενοδοχείο
Τα ίχνη και τα σημάδια από τις σφαίρες στους χώρους του ξενοδοχείου μαρτυρούν ότι έπεσαν εκατοντάδες πυροβολισμοί. Οι κομάντος εξουδετερώθηκαν και τα ευρήματα με το υλικό και τα όπλα που είχαν πάνω τους μαρτυρούν ότι είχαν πάει έτοιμοι για μάχη.

Το σχέδιο διαφυγής και η απόπειρα κατάρριψης 
Αφού οι άνδρες ασφαλείας του Ταγίπ Ερντογάν κατάφεραν να εξουδετερώσουν τους κομάντος και να κρατήσουν ασφαλή τον Τούρκο πρόεδρο, προχώρησαν στο σχέδιο διαφυγής του. Ο Ερντογάν μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο προεδρικό αεροσκάφος, το οποίο απογειώθηκε άμεσα. Ωστόσο, η απειλή για τη ζωή του δεν είχε σταματήσει, αφού το προεδρικό αεροσκάφος εντοπίστηκε από μαχητικά τύπου F-16, τα οποία ήταν υπό τον έλεγχο των πραξικοπηματιών.

β. ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ-ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Αυτό το αποτυχημένο στρατιωτικό «πραξικόπημα» στην Τουρκια είναι απλώς ένα άλλο τέχνασμα από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν για να εδραιώσει την εξουσία του και να δημιουργήσει μια νέα-οθωμανική αυτοκρατορία.

Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με αυτό το ψεύτικο στημένο στρατιωτικό πραξικόπημα διότι στην πραγματικότητα ήταν μια πονηρή κίνηση από τον υποψήφιο Σουλτάνο Πρόεδρο Ερντογάν στην εδραίωση της εξουσίας του και στην προώθηση του στόχου του για τη δημιουργία ενός νεο-οθωμανικού ισλαμικού υπερκράτους.

Όλη αυτή η κατάσταση «βρωμάει» ήδη εξαρχής και φαίνεται σαν ένα καλοστημένο παιχνίδι-παγίδα από υψηλόβαθμα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης.

Αυτά είναι τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα σχετικά με την τρέχουσα παγκοσμία κατάσταση που συνδέονται με το υποτιθέμενο πραξικόπημα.

Ο πρόεδρος Ερντογάν θέλει να αναβιώσει το Χαλιφάτο και να αναγνωρίσει τον εαυτό του σαν ένα νέο Οθωμανό σουλτάνο. Σαφώς αναμένει οι ενέργειές του να τον οδηγήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Διαλέξαμε να βάλουμε το  κείμενο β΄ από τα χιλιάδες όμοιου περιεχομένου  που κατακλύζουν από την Παρασκευή το βράδυ το διαδίκτυο, προϊόντα κρίσης και στοχασμού  πολλών …ειδικών! Το παραπάνω απόσπασμα το υπογράφει κάποια κυρία,  η οποία προφανώς θα δηλώνει (δηλαδή θα είναι) δημοσιογάραφος , ονόματι Σουλτάνα Χειλαδάκη. Μας διαβεβαιώνει μάλιστα, για να μην έχουμε καμιά αμφιβολία πως δεν πρόκειται  για σεναριολογία-συνωμοσιολογία,αλλά

“αυτά είναι τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα σχετικά με την τρέχουσα παγκοσμία κατάσταση που συνδέονται με το υποτιθέμενο πραξικόπημα”.

Αλλά, αν νομίζετε πως μόνο η γραφική  αυτή μπαρουφο-κοτσανολόγος   κυρία Σουλτάνα,  αυτοαναγορεύτηκε σε  ό,τι φαντασιακό  βιώνει το σκοτισμένο  της μυαλό, κάνετε λάθος. Είναι ανακάλυψη συνωμοσίας…έγκυρων αναλυτών εφημερίδων και λοιπών  (αυτοαποκαλούμενων)  ΜΜΕ.  (Politico, Deutsche Welle, Guardian κ.α)

Βεβαίως, δεν πρόκειται για Μέσα Ενημέρωσης. Είναι η εμπορική δημοσιογραφία, η βιομηχανία παραπληροφόρησης, που  για λόγους συμφέροντος ή από “τύφλα” ,προϊόν  ιδεολογημάτων και “τρικυμίας εν τω κρανίω”,  εν πάση πριπτώσει από δεκάδες άλλες σκοτεινές  και  ανεξερεύνητες,  ελλοχεύουσες  σε  ταραγμένη συνείδηση αιτίες, βρωμίζουν τον κόσμο  με σενάρια-σκουπίδια   σαν τα παραπάνω.

Κάποτε οι άνθρωποι θα μάθουν να μιλούν, όταν έχουν κάτι να πουν και το σημαντικότερο αυτό που θα πουν θα είναι προϊόν λογικής επεξεργασίας και ειδίκευσης. Σήμερα όλοι μιλούν, χωρίς να γνωρίζουν τί λένε.  Χωρίς να σκέφτονται. Απλά για να μιλούν.Και γίνονται ειδικοί, ειδήμονες, ίστορες, σαμάνοι, μεσσίες. Και δεν ντρέπονται  να μιλούν. Κι ας λένε όποια ανοησία θέλουν.

Μεγάλο  ποσοστό συμμετοχής  στην αδυναμία εξέλιξης του υπανθρώπου σε ΄Ανθρωπο,  κρατάει η  ανικανότητα διάκρισης του  λογικού. “Είδος υπό εξαφάνιση” είναι στις μέρες μας το αυτονόητο, που είναι και  απλό, κατανοητό και προπαντός αληθινό.

Θα αλλάξει αυτό κάποτε. Ο “ξερόλας” ,ο επιδειξιομανής, ο κενολόγος, ο παρλαπίπας, ο εξ επαγγέλματος αντιρρησίας , θα λείψουν  από τις μελλοντικές κοινωνίες. Η δοκησισοφία, η έλλειψη αυτογνωσίας και υπευθυνότητας, θα είναι από τα χειρότερα ελαττώματα εκείνων των κοινωνιών.

3. Χαλκιδαίος φωτογράφος οργανώνει βραδιές κινηματογράφου για τα προσφυγόπουλα της Ριτσώνας
Η φωτογραφία παραχωρήθηκε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ από τον φωτογράφο Βασίλη Νίκα

 

Οι νύχτες της Τρίτες στο κέντρο προσφύγων στη Ριτσώνα είναι διαφορετικές απο τις υπόλοιπες.

Με πρωτοβουλία ενός Χαλκιδαίου, τα προσφυγόπουλα έχουν αναδείξει την ημέρα ως την αγαπημένη τους και περιμένουν με αγωνία να δουν κινηματογράφο.

Ο φωτογράφος από την Χαλκίδα Βασίλης Νίκας έρχεται με κάμερες στο χέρι, μηχανήματα, προτζέκτορα και χαμόγελο, ενώ όλη την εβδομάδα φροντίζει τις λεπτομέρειες και οργανώνει τα πάντα, ώστε την Τρίτη να είναι όλα έτοιμα και στη θέση τους για την προβολή.

Όπως δηλώνει ο κ.Νίκας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «Κάθε φορά μαζεύονται και παρακολουθούν την ταινία γύρω στα 150 παιδιά, αλλά έχουμε και μεγάλους. Και κάποιοι γονείς, γύρω στους 20, είναι μόνιμοι θεατές μας».
Η χαρά και η προσμονή των παιδιών της Ριτσώνας για τις κινηματογραφικές Τρίτες έχουν συγκινήσει ιδιαίτερα τον Βασίλη Νίκα. «Δεν χάνουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ταινία που κάθε φορά φέρνω στο Κέντρο. Μόλις με δούνε να μπαίνω, μαζεύονται γύρω μου, έρχονται να με καλωσορίσουν, να με βοηθήσουν. Περιμένουν υπομονετικά να στήσω τον προτζέκτορα, να τακτοποιήσω ό,τι χρειάζεται και αμέσως μετά, παίρνουν θέση. Είναι όλα τα παιδάκια κατενθουσιασμένα κι αυτό είναι που με κάνει πολύ χαρούμενο. Εξάλλου, είχα έρθει στο camp ως εθελοντής για να βοηθήσω και να προσφέρω. Κάποια στιγμή ένας φίλος μου, μού το πρότεινε ως ιδέα, το σκέφτηκα και το αποφάσισα αμέσως. Μόλις είπα την ιδέα μου στα παιδιά καταχάρηκαν».

Η επιλογή των ταινιών, όπως τονίζει ο κ. Νίκας, γίνεται κατόπιν σκέψης και προγραμματισμού. «Ψάχνω όλη την εβδομάδα ποια ταινία να πάω στα παιδιά για να δούνε. Βέβαια, όλες είναι animation και μεταγλωττισμένες στα αραβικά. Για να την καταλάβουν και να την ευχαριστηθούν» συμπληρώνει.
Ήδη, έχουν προβληθεί 20 ταινίες κινουμένων έργων και animation, ενώ έπεται συνέχεια, καθώς όπως διευκρινίζει ο κ. Νίκας, «τα παιδιά έχουν συνηθίσει και δεν θέλουν να σταματήσω. Κι ούτε πρόκειται. Όσο η Ριτσώνα θα είναι ανοιχτή και θα λειτουργεί, εγώ θα έρχομαι να κάνω προβολές».

Δε χρειάζεται και πολλά ο άνθρωπος να νιώσει πραγματικά ΄Ανθρωπος. Μπράβο Βασίλη Νίκα!

4. Ντόναλντ Τραμπ –Ο υποψήφιος πρόεδρος που οι δημοσιογράφοι είχαν υποτιμήσει
Ντόναλντ Τραμπ –Ο υποψήφιος πρόεδρος που οι δημοσιογράφοι είχαν υποτιμήσει

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών αναμένεται να πάρει το οριστικό χρίσμα σήμερα στο Κλήβελαντ. Το φαινόμενο Τραμπ έχει, ωστόσο, και μια άλλη διάσταση.

Οι δημοσιογράφοι τον είχαν υποτιμήσει και δεν περίμεναν ότι θα είναι τελικά υποψήφιος για πρόεδρος των ΗΠΑ.
Μετά από δεκάδες προκριματικές, caucus, τηλεοπτικές μονομαχίες και δημοσκοπήσεις, οι ρεπουμπλικανοί θα καταλήξουν σήμερα στον εκλεκτό τους για υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ. Οι αντιπρόσωποι θα συγκεντρωθούν στην Quicken Loans Arena, όπου παίζουν συνήθως οι Cavaliers, πρωταθλητές του ΝΒΑ, και θα επικυρώσουν τον θρίαμβο του δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ για να είναι ο υποψήφιος του κόμματος για την διαδοχή του Μπαράκ Ομπάμα.
Πρόκειται για τον επίλογο των προκριματικών που ανέδειξαν κυρίως τον βαθύ διχασμό στο εσωτερικό του συντηρητικού κόμματος. Αλλά όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου, ο δισεκατομμυριούχος μεσίτης θα είναι η μεγαλύτερη έκπληξη της αμερικανικής πολιτικής ιστορίας. Ξεκίνησε μόλις πριν από 13 μήνες από τον χλιδάτο ουρανοξύστη του Trump Tower, στο Μανχάταν, και κατόρθωσε να ακυρώσει όλα τα προγνωστικά. Κυρίως ακύρωσε τα κριτήρια και τις βεβαιότητες όλων όσων πίστευαν ότι γνώριζαν καλά την πολιτική ζωή, κυρίως των δημοσιογράφων.


«Κανείς μας δεν πίστευε ότι θα έφτανε εδώ, όσοι λένε το αντίθετο είναι ψεύτες», ομολογεί ο Amie Parnes, ανταποκριτής της καθημερινής εφημερίδας The Hill στον Λευκό Οίκο. Και πράγματι, είναι πολύ σπάνιοι οι ρεπόρτερς, οι αρθρογράφοι ή οι αναλυτές που μέτρησαν εγκαίρως το φαινόμενο Τραμπ και πίστεψαν ότι μπορούσε ποτέ να κερδίσει το χρίσμα.
«Ενας από τους λόγους που δεν το πιστεύαμε είναι ότι στις προηγούμενες προσπάθειές του να πάρει το χρίσμα, δεν είχε προκαλέσει κανέναν ενθουσιασμό» συνεχίζει ο Amie Parnes.
Ακόμη κι όταν οι δημοσκοπήσεις, από το καλοκαίρι του 2015, άρχισαν να τον τοποθετούν συστηματικά πρώτο, κανείς δεν πίστεψε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιβίωνε. «Πίστευα ότι θα ήταν Κλίντον εναντίον Μπους ή Κλίντον εναντίον Ρούμπιο. Ποτέ δεν πίστεψα ότι ο Τραμπ θα έπαιρνε το χρίσμα. Ελεγα «ουάου, πάει δυνατά», αλλά περίμενα ότι η εκστρατεία του θα ξεφούσκωνε στο τέλος» σχολιάζει ο ίδιος δημοσιογράφος.


Η εκστρατεία του Τραμπ δεν ξεφούσκωσε ποτέ. Ούτε όταν άρχισε να βρίζει τους μεξικανούς παράνομους μετανάστες «βιαστές και έμπορους ναρκωτικών». Ούτε όταν άρχισε να κάνει μισογυνικά σχόλια στην βεντέτα του καναλιού Fox News, Megyn Kelly. Ούτε όταν ζήτησε να εκδιωχθούν οι μουσουλμάνοι, να βασανιστούν οι ύποπτοι τρομοκρατίας ή να δολοφονηθούν οι οικογένειές τους.
Τα αμερικανικά μίντια, επί μήνες, έγραφαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε καμία τύχη. Τελικά, τα ίδια μίντια, αναγνώρισαν το λάθος τους και την ίδια στιγμή αναγνώρισαν την αδυναμία τους να καταλάβουν τους οπαδούς του Τραμπ. Την πιο ειλικρινή ομολογία την έκανε ο David Brooks, συντηρητικός αρθρογράφος των New York Times.

«Εμείς οι δημοσιογράφοι πιστεύαμε ότι ο Τραμπ θα καταρρεύσει γιατί δεν κάναμε παρέα με τους οπαδούς του και δεν είχαμε ανοίξει πραγματικά τα αυτιά μας. Από όλα αυτά εγώ κρατάω ένα μάθημα: πρέπει να αλλάξω τον τρόπο που κάνω τη δουλειά μου αν θέλω να αποδίδω πραγματικά τι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα», έγραψε.

Οι ελίτ των μίντια και της πολιτικής

Οι ελίτ των μίντια και της πολιτικής βρίσκονται συγκεντρωμένες μεταξύ Νέας Υόρκης και Ουάσινγκτον και δεν μπόρεσαν να νιώσουν την οργή αυτής της Αμερικής με την οποία δεν κάνουν ποτέ παρέα. Μια Αμερική λευκών, χωρίς πτυχία και διπλώματα, η οποία πιστεύει ότι για την κοινωνικο-οικονομική της αποτυχία ευθύνονται οι μετανάστες.
Ένα χτυπητό σύμβολο του γεγονότος ότι οι δημοσιογράφοι δεν κατάλαβαν τίποτα είναι το εξής: Ο  Nicholas Kristof, διάσημος αρθρογράφος των New York Times, δύο φορές βραβευμένος με το Πούλιτζερ, θέλησε να κάνει μια «συζήτηση» με έναν οπαδό του Τραμπ. Εφηύρε, λοιπόν, μια φανταστική «συζήτηση», την έγραψε και την δημοσίευσε. Λες και ήταν τόσο δύσκολο ή κουραστικό να βρει έναν πραγματικό οπαδό του Τραμπ για να κάνει μια αληθινή συζήτηση!
«Σπάνια έχουμε δει τόσους πολλούς ανθρώπους να κάνουν τόσα συστηματικά λάθη για τόσα πολλά πράγματα», έγραφε στα τέλη Μαρτίου η αρχισυντάκτρια του περιοδικού Time.


Πολλοί πιστεύουν ότι τα μίντια έκαναν ένα  διπλό λάθος: δεν κατάλαβαν από τη μία το φαινόμενο Τραμπ και από την άλλη του παραχώρησαν πάρα πολύ χώρο. Αυτό το έκαναν κυρίως τα καλωδιακά κανάλια επειδή η ακροαματικότητά τους –πεσμένη τα τελευταία χρόνια- πολλαπλασιάστηκε με τον Τραμπ και την προεκλογική περίοδο. «Η υποψηφιότητα του Τραμπ δεν είναι ίσως καλή για την Αμερική, αλλά είναι υπερβολικά καλή για το CBS» δήλωνε ωμά τον περασμένο Φεβρουάριο το αφεντικό του καναλιού.
Αποτέλεσμα: Ο Ντόναλντ Τραμπ κυριάρχησε πραγματικά στις οθόνες των τηλεοράσεων και μερικές φορές καλούσε ο ίδιος ένα κανάλι για να εμφανιστεί. «Ο Τραμπ έγινε ένα είδος αφροδισιακού για τα κανάλια ειδήσεων, τα οποία δεν μπόρεσαν να του αντισταθούν»,  δηλώνει ο Albert May, πρώην πολιτικός δημοσιογράφος και επίτιμος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο ίδιος ένα ζώο της ενημέρωσης: έκανε παλιά ένα ριάλιτι σόου και ξέρει να μανιπουλάρει τα μίντια τα οποία αποδείχτηκαν απέναντί του απλοϊκά για να μην πούμε ανεκτικά.
«Χρησιμοποίησε την τηλεόραση όπως κανείς άλλος υποψήφιος. Αν ο Ντόναλντ Τραμπ είχε την άθλια μιντιακή παρουσία του Τζεμπ Μπους δεν θα κατάφερνε ποτέ να πάει το χρίσμα», καταλήγει ο Albert May.

Είναι έτσι γραμμένο αυτό το κείμενο, ώστε,  όταν τελειώνει την ανάγνωσή του  ο αδαής  ή ο  εθισμένος στη δημοσιογρφική  σκουπιδοτροφή , να νομίζει πως μόνο τούτη τη φορά απέτυχε η  βιομηχανία παραπληροφόρησης να κάνει εκείνο που προφασίζεται  πως είναι η αποστολή της. Στην  ουσία,  αυτό είναι ο κανόνας και η  περίπτωσηΤραμπ ,είναι μια από τις πάμπολλες.

Η εμπορική δημοσιογραφία,όπως λέγαμε και στα σχόλια μας για το πραξικόπημα στην Τουρκία, δεν έχει απλώς απολέσει την αξιοπιστία της. Δεν τηρεί πια ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες και  τις αυτονόητες  συμπεριφορές επαγγελματισμού. “΄Ο,τι να ναι”. Αρκεί να γεμίζουν οι σελίδες και  τα δελτία ειδήσεων στα  κανάλια και τα ραδιόφωνα.

Είναι τόσο  εξαρτημένος ο κόσμος στην δημοσιογραφική σκουπιδοφαγία, ειδικά του ιντερνέτ , που ούτε νοιάζεται ούτε παίρνει είδηση  τί σόι πληροφόρηση του δίνουν οι λογής “προαγωγοί” της είδησης-πληροφορίας.  Εθισμένοι και οι ίδιοι οι πελάτες στο ψέμα, την υποκρισία, την απάτη, τον καταναλωτισμό, το σεξισμό  και τις λοιπές παθογένεις των καιρών μας, τακιμιάζουν άνετα. “Κράτα με να σε κρατώ να ανεβούμε στο βουνό”.

Τί αίσχος!