ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

1. ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ-ΟΠΕΡΕΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
1. α. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ.
Reuters: Μία απόπειρα πραξικοπήματος βγαλμένη από το ’70 που ηττήθηκε από την τεχνολογία
Φωτογραφία: SOOC/ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ
Η κίνηση ματ του Ερντογάν με την οποία ανέτρεψε την εξέλιξη του πραξικοπήματος
Η κίνηση ματ του Ερντογάν με την οποία ανέτρεψε την εξέλιξη του πραξικοπήματος

Ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος συκοφαντούσε και κυνηγούσε διαδηλωτές και έκοβε το ίντερνετ, όλο το προηγούμενο διάστημα, τη νύχτα του πραξικοπήματος στηρίχτηκε σε διαδηλωτές και ίντερνετ για να επιβιώσει.

Ο Τούρκος Πρόεδρος βρισκόταν για διακοπές στη Μαρμαρίδα σε ξενοδοχείο στα παράλια της Αλικαρνασσού, όταν από το μεσημέρι της Παρασκευής άρχισε να ενημερώνεται για την κινητικότητα στο στράτευμα.

Το βράδυ, και μετά τις ραγδαίες εξελίξεις που έδειχναν ότι οι πραξικοπηματίες άρχισαν να ελέγχουν την πολιτική κατάσταση, ο Ερντογάν πήρε το… παιχνίδι στα χέρια του.

Μέσω της εφαρμογής FACETIME, ο Πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε τους πολίτες της χώρας να βγουν στο δρόμο. Η σκηνή ήταν παράδοξη. Βγήκε στο κανάλι CNN Turk και μιλούσε μέσω κινητού, το οποίο η εκφωνήτρια ειδήσεων κρατούσε στα χέρια της για να το βλέπουν οι θεατές. Η εικόνα του τούρκου προέδρου ήταν παράδοξη: έδειχνε ταραγμένος, το κινητό έκανε διακοπές και πολλοί αναλυτές σχολίασαν εκείνη την στιγμή ότι είχε χάσει το παιχνίδι.

Αυτή ήταν και η κίνηση που έκρινε το «παιχνίδι»: Χιλιάδες κόσμου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του και τότε ο χρόνος για το πραξικόπημα άρχισε να μετρά αντίστροφα.

Στο μεταξύ, στρατιώτες εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις του CNN Turk, το οποίο σταμάτησε να μεταδίδει πρόγραμμα.

Μέσα σε διάστημα ελάχιστων λεπτών, εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν στις εγκαταστάσεις του τουρκικού καναλιού και όπως δήλωσε ο διευθυντής του, απομάκρυναν τους στρατιώτες, πήραν «πίσω» το κτίριο και το παρέδωσαν στους δημοσιογράφους, οι οποίοι άρχισαν να μεταδίδουν αμέσως εικόνα και τις τελευταίες εξελίξεις.

β. ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ, ΚΟΥΡΔΙΚΟ, ΕΡΝΤΟΓΑΝ
έγινε απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, τα αίτια -Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ
Φωτογραφία: TOLGA BOZOGLU/EPA/ΑΠΕ
γ. Αμφίρροπη η κατάσταση στην Τουρκία -Οι πραξικοπηματίες έστειλαν mail: Μην βγαίνετε στους δρόμους
Αμφίρροπη η κατάσταση στην Τουρκία -Οι πραξικοπηματίες έστειλαν mail: Μην βγαίνετε στους δρόμους

Δεν έχουν τελειώσει όλα στην Τουρκία με την απόπειρα πραξικοπήματος, όπως  μαρτυρά mail των πραξικοπηματιών.

Σε ηλεκτρονικό μήνυμα που εστάλη σήμερα από τη διεύθυνση του γραφείου Τύπου του επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται πως οι αξιωματικοί που βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος εξακολουθούν να μάχονται αποφασιστικά εναντίον όλων αυτών που προσπαθούν να τους αντιταχθούν.

δ. ΑΝΕΒΑΣΕ ΣΤΟ TWITTER
Δημοσιογράφος του Guardian: Ο Ερντογάν μου έστειλε sms για να τον στηρίξω!
Δημοσιογράφος του Guardian: Ο Ερντογάν μου έστειλε sms για να τον στηρίξω!

Την αποκάλυψη ότι ο ο Ταγίπ Ερντογάν της έστειλε μήνυμα στο κινητό για να στηρίξει τον ίδιο και το τουρκικό κράτος την ώρα του πραξικοπήματος έκανε η δημοσιογράφος Alev Scott.

ε. Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΟ ΕΣΤΗΣΕ»
Politico: «Αυτό μοιάζει περισσότερο με θέατρο του Ερντογάν, παρά με πραξικόπημα»
ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Ειδικός αναλυτής: Πολύ απλοϊκή η υπόθεση ότι ο Γκιουλέν βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα στην Τουρκία
Η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος ενισχύει τη θέση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας Μίχαελ Λίντερς μιλώντας στην Deutsche Welle.
To πραξικόπημα των λίγων ωρών στην Τουρκία, που έμοιαζε λίγο με καλογυρισμένο θρίλερ, απέτυχε. Στρατιωτικοί παραδόθηκαν, μίντια και μεγάλο μέρος του κόσμου στάθηκε στο πλευρό του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Ποιός όμως θέλησε να κάνει αυτό το πραξικόπημα;
Ο πολιτικός επιστήμονας, ειδικός σε θέματα Εγγύς Ανατολής Μίχαελ Λίντερς μιλώντας στην Deutsche Welle, απαντά:
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πληροφορίες για τους πρωταγωνιστές και τα κίνητρα των πραξικοπηματιών. Το βέβαιο είναι πως μόνο ένα τμήμα του στρατού προσπάθησε να κάνει το πραξικόπημα. Ωστόσο λεπτομέρειες δεν είναι γνωστές».

Ο Γερμανός ειδικός εκτιμά πως οι αιτιάσεις του Τούρκου Προέδρου, ότι πίσω από το πραξικόπημα κρύβεται ο Ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει εξόριστος στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ εδώ και 17 χρόνια, είναι πολύ απλοϊκή και δεν θεωρεί πως το συγκεκριμένο κίνημα διαθέτει την δύναμη μόνο του να κάνει ένα πραξικόπημα.

Κύμα εκκαθαρίσεων στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα

 «Πιθανό κίνητρο να είναι η δυσαρέσκεια μέρους του στρατού και μέρους του κόσμου για την πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν. Στο επίκεντρο της κριτικής θα μπορούσε να είναι ο ολοκληρωτικός τρόπος διακυβέρνησης και η αυξανόμενη βία στην Τουρκία – τα τρομοκρατικά χτυπήματα, οι μάχες στα νοτιανατολικά της χώρας, οι μάχες στη Συρία. Πιθανότατα να υπήρχαν διαφορετικές γνώμες και ανοιχτοί λογαριασμοί με τον Ερτντογάν που οι πραξικοπηματίες ήθελαν να κλείσουν. Όλα αυτά όμως είναι εικασίες και όχι ασφαλείς γνώσεις» σημειώνει ο αναλυτής.

στ. ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ
Βίτσας: Πολύ ισχυρό το επιχείρημα της Τουρκίας για την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών
Για παράνομη είσοδο στη χώρα κατηγορούνται οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Aν κάτι θα κατέρρεε μαζί με το πραξικόπημα στην Τουρκία, αν δεν είχε καταρρεύσει εδώ και πολύ- πολύ καιρό, είναι το υπό κατεδάφιση (ελπίζουμε σύντομα) ερείπιο  της βιομηχανίας παραπληροφόρησης. Κι αυτή τη φορά, η παγκόσμια εμπορική δημοσιογραφία έδωσε ρεσιτάλ αναξιοπιστίας, ανυπαρξίας ιστορικής και πολιτικής κρίσης, ερασιτεχνισμού, καιροσκοπισμού και ανθρωποφαγίας.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στα παραπάνω ενδεικτικά  κείμενα και τις “ειδήσεις” του “Τύπου” διεθνώς  ,θα φρίξει (όπως πάντα,βέβαια)  για τα προϊόντα, που παρουσιάζουν  στον κόσμο  ως είδηση -πληροφόρηση και μάλιστα  σε έκτακτη και συνεχή ροή, τα τσακάλια αυτής της “ενημέρωσης”! Να σχολιάσουμε κάποιες από  τις παρα-πληροφορίες:

 

  1. Η τεχνολογία, λένε οι…ειδικοί,  έσωσε τον Ερντογάν και αν δεν ήταν το ιντερνέτ, δε θα έβγαινε ο κόσμος στους δρόμους να αντιπαρατάξει τα στήθη του στα τανκς.  Μια απίστευτα επιπόλαιη  παραπληροφόρηση και με σκοπιμότητες φυσικά, που φανερώνει   την ανυπαρξία  ιστορικής και πολιτικής κρίσης, την αδυναμία των υπαλλήλων της εμπορικής δημοσιογραφίας να διαχειριστούν τα ιστορικά  γεγονότα με τη δέουσα προσοχή και κριτική, αλλά   και  την έλλειψη  ενδιαφέροντος να κάνουν, έστω και στοιχειωδώς  καλά τη δουλειά τους. Ανικανότητα και προβληματική  ειδίκευση στο αντικείμενό τους.

    Η αλήθεια στο συγκεκριμένο θέμα είναι άλλη. Οι οπαδοί του Ερντογάν και εκείνος να μην  τους είχε καλέσει να κατέβουν στους δρόμους, έχουν τέτοιο φανατισμό και πάθος με τον ηγέτη τους, που θα το είχαν κάνει από μόνοι τους. Αλλά  το ίδιο έκαναν και  όσοι άλλοι   αντιστάθηκαν έμπρακτα  στους πραξικοπηματίες στους δρόμους και τα αεροδρόμια κι ας μην ήταν οπαδοί του Τούρκου προέδρου. Αυτό δείχνει πέραν πάσης αμφιβολίας,  μια υπαρκτή πολιτική ωριμότητα του τουρκικού λαού, που δεν έπρεπε  να περάσει απαρατήρητη. Πέρασε, όμως,  λόγω της γνωστής, όπως είπαμε, ανωριμότητας και χρησιμοθηρίας-σκοπιμότητας  των ανταποκριτών των διεθνών μέσων “ενημέρωσης”.

    Και με αυτή την ευκαιρία, ως συγκριτικό επιχείρημα της παραπάνω  άποψης,  να σταθούμε σε ένα άλλο ιστορικό γεγονός.  Όλη αυτή η πρωτόγνωρη και  με τέτοιο φοβερό πάθος συμμετοχή του τούρκικου λαού στα δρώμενα της νύχτας της Παρασκευής, 15 Ιούνη, με τις ακινητοποιήσεις των τανκς,  τις μάχες στήθος με στήθος ενάντια σε  ένοπλους, φονιάδες στρατώτες, έρχεται σε μια πασιφανή αντίθεση με την πολτική ανωριμότητα, αλλά και τον καιροσκοπισμό  του ελληνικού λαού,  κάποια χρόνια πριν,  που όχι μόνο δεν αντιστάθηκε, αλλά στήριξε για χρόνια τη δικτατορία των συνταγματαρχών τον Απρίλη του 1967. Το γεγονός πως με την πτώση της Χούντας η πλειοψηφία του ελληνικού λαού βγήκε …αντιστασιακή, είναι μια ιστορία μόνο για…αγρίους.

    Είναι ψεύδος, λοιπόν, αλλά  και αφέλεια να δέχεται κανείς πως στη Τουρκία ο λαός ξεχύθηκε στους δρόμους, γιατί είδε  τον Ερντογάν να μιλάει στο κινητό του και  να στέλνει μηνύματα από το Skype, που τα αναμετέδιδε  κάποιο κανάλι τηλεόρασης. Αν ήταν έτσι, αν δηλαδή, ΜΟΝΟ η τεχνολογία ενεργοποίησε τον κόσμο και αν  δεν ήταν αυτή, σήμερα θα είχαμε χούντα στην Τουρκία, τότε γιατί και  ο ελληνικός λαός στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973 δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ραδιοφώνου των έγκλειστων φοιτητών  στο κτίριο του Πολυτεχνείου (“ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ” );

    Να σημειώσουμε για να προλάβουμε  πιθανούς εξυπνακισμούς πως η τεχνολογία της εποχής εκείνης διέθετε ισχυρής εμβέλειας ερτζιανά και μάλιστα με καλύτερη κάλυψη πληροφόρησης-ενημέρωσης. Είναι γνωστό και αυτονόητο πως όλοι, ακόμα και οι αναλφάβητοι,  μπορούν να ακούν και να καταλαβαίνουν τί λέει ένα ραδιόφωνο,  αλλά όλοι σήμερα δεν έχουν  πρόσβαση στο ιντερνέτ για χίλιους λόγους. Και ας θυμηθούμε εν συντομία τα γεγονότα εκείνα το Νοέμβρη του ’73 στο μέρος που μας αφορούν εδώ.

    Μόνο μια μικρή μειοψηφία πολιτών, λοιπόν, κατέβηκε τότε για συμπαράσταση. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ειδικά του αθηναϊκού, έμεινε αδιάφορη στη φωνή των φοιτητών και άφησε τους φονιάδες του Ιωαννίδη να σκοτώνουν κόσμο εν ψυχρώ στους δρόμους. Εκείνοι την εποχή οι ΄Ελληνες είχαν φετίχ το… μυστρί του Πατακού. Και κανείς ,ειδικά την επαρχία,δεν θα  άφηνε τον καναπέ του ,για να αντισταθεί στο καθεστώς. Και η κίνηση των Μεγαρέων στα γεγονότα του Πολυτεχνείου που έφτασαν στην Αθήνα για συμπαράσταση των φοιτητών, δεν ήταν μια αυθόρμητη, ιδεαλιστική επαναστατική κίνηση. Εμπεριείχε καιροσκοπισμό και συμφέρον. Να και το σχετικό κείμενο:

    ” Το μεσημέρι 16 Νοεμβρίου 1973, επιτροπή των αγροτών από τα Μέγαρα, που είχαν ξεσηκωθεί ενάντια στις απαλλοτριώσεις της γης τους, επισκέπτονται τη Συντονιστική Επιτροπή.
    Είχε προηγηθεί μακρά περίοδος αγώνων του Μεγαρικού λαού ενάντια σε σχέδια της χούντας να παραδώσει στον όμιλο Στρατή Ανδρεάδη, εκτάσεις στην Πάχη για την κατασκευή διυλιστηρίων στην Πάχη. Την περίοδο εκείνη καταστράφηκαν εκτάσεις με λιόδεντρα και επιχειρήθηκαν απαλλοτριώσεις εκτάσεων που προκάλεσαν τον ξεσηκωμό των Μεγαριτών! Κι αυτά μέσα στη χούντα!”
    Τί να λέμε τώρα; Τα γεγονότα μιλούν μόνα τους. Και δεν υποστηρίζουμε σε καμιά περίπτωση πως ως λαός οι ΄Ελληνες, είμαστε οι χειρότεροι. Σε κάποια όμως, συγκρινόμενοι με άλλους,  όντως,  δεν είμαστε και οι καλύτεροι . Το είδαμε σε πολλές περιπτώσεις και όχι  μόνο στο “Πολυτεχνείο”. Παρακολουθήστε  μόνο την “κινούμενη άμμο” των Ελλήνων ψηφοφόρων-πελατών με τί ευκολία και εντελώς απολίτικη άνεση  μετακινούνται , όπου τους τάζουν  . Από τους  “Αγανακτισμένους των πλατειών” , περάσαμε  σήμερα στους υπέρμαχους του μονοκομματισμού (ξανά) και των αυτοδυναμιών  στις κυβερνήσεις. Και σύντομα όλοι τούτοι θα κάνουν πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον “έτερο Καπαδόκη”, τον “υιό” Κυριάκο Μητσοτάκη. Τί λαός, τί χώρα!

    2. Τα αίτια του πραξικοπήματος τώρα προσπαθούν να μας εξηγήσουν τα  ακατατόπιστα , μίσθαρνα  σαϊνια της  εμπορικής δημοσιογραφίας Μαθαίνουμε, λοιπόν, παραπάνω πως ο συρφετός αυτός των στρατιωτικών που κινήθηκε ,όπως τόσο ερασιτεχνικά κινήθηκε στην Τουρκία ,για να ρίξουν το καθεστώς Ερντογάν, οδηγήθηκε σ΄αυτή την ενέργεια από…ιδεώδη, όπως τον  πόλεμο στη Συρία, το  κουρδικό και φυσικά τη δημοκρατία που κατάργησε ο Ερντογάν και θα ερχόταν η Χούντα του Ιμάμη από την Πενσυλβάνια να την παλινορθώσει!

    ΄Οχι πως οι σταρτιωτικοί που κινήθηκαν είχαν ΟΛΟΙ   αποστρατευτεί από το καθεστώς Ερντογάν ή  στις στρατιωτικές κρίσεις που ετοιμάζονταν σε λίγες εβδομάδες, οι περισσότεροι απ΄αυτούς, αν όχι όλοι οι αξιωματικοί, που συμμετείχαν στο πραξικόπημα, θα ειχαν καρατομηθεί. Και βιάστηκαν να προλάβουν καλοκαιριάτικα να φέρουν στη γείτονα την… ειρήνη, την αγάπη και τη δημοκρατία, πριν τους στείλει σπίτι τους το Σεπτέμβρη ο Ερντογάν,για να βάλει στη θέση τους  τους δικούς του  οπαδούς στο τουρκικό στράτευμα!

    3. Να έρθουμε τώρα  στη…ζωντανή  “πληροφόρηση”  από τα  δημοσιογραφικά επιτελεία που  κάλυπταν το ειδησεογραφικό κομμάτι, την ενημέρωση του κόσμου για το τί συνέβαινε στην Τουρκία από τις 10.30 το βράδυ της Παρασκευής,15/7,  μέχρι τις 3 το πρωί, που όλα σχεδόν είχαν τελειώσει.

    Στη χώρα μας η ΕΡΤ (ή όπως τη λένε τώρα) και τα… ορφανά  της, έδιναν, 2 λεπτά πριν τις 3 το πρωί,  δια στόματος μιας κυρίας (Φερεντίνου;) πως “η κατάσταση είναι εντελώς συγκεχυμένη, υπάρχει σύγχυση και ουδείς γνωρίζει ακόμα την εξέλιξη των πραγμάτων και ποιος έχει το πάνω χέρι”! (Αυτήκοος μάρτυρας,  ο γράφων).

    Αλλά,για να μην είμαστε άδικοι και  τα λοιπά κανάλια στον κόσμο, έπαιζαν σχεδόν την ίδια…κασέτα.  Είχαμε χιλιάδες τραυματίες και πάνω από 200 νεκρούς και ως τις 3 το πρωί, ακόμα και οι ανταποκριτές μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων και καναλιών, μετέδιδαν από τα ξενοδοχέια τους πως η κατάσταση ήταν αδιευκρίνιστη, ότι ακούστηκε  ΜΙΑ μεγάλη έκρηξη στην ΄Αγκυρα κοντά στο κοινοβούλιο (!) και πως το αεροδρόμιο της Ιστανμπουλ ήταν γεμάτο κόσμο.

    Πάνω- κάτω αυτά έλεγαν όλοι, αντιγράφοντας ο ένας τον άλλον. Δε βγήκαν στους δρόμους να δουν το αίμα και την οργή που άφησαν πίσω τους τα τανκς των παρανοϊκών πραξικοπηματιών. Δεν είχαν ούτε καν την επαγγελματική ευαισθησία να πάρουν ένα τηλέφωνο σε φίλους και γνωστούς, που ήταν στους δρόμους και συμμετείχαν στην αντίσταση,  να τους ενημερώσουν εκείνοι για το κακό που ήταν σε εξέλιξη με νεκρούς και τραυματίες.

    Η πληροφόρηση εκείνη την τραγική νύχτα της Παρασκευής στην Τουρκία μέσω των ανταποκριτών του διεθνούς “Τύπου”, δέχτηκε φοβερό πλήγμα. (Και δεν είναι η πρώτη φορά, φυσικά. Να θυμηθούμε τις  ζωντανές  μεταδόσεις και ανταποκρίσεις του CNN στον “Πόλεμο του κόλπου”,Αύγουστος 1990-Φλεβάρης 1991). Η ενημέρωση για τα προχτεσινά, ιστορικά γεγονότα στο πραξικόπημα στην Τουρκία, είχε  κι αυτή το… άρωμα της ποιότητας δουελιάς της   κοπελίτσας,  ανταπικρίτριας του  Guardian παραπάνω . Η φαντασιακή, ερωτική της φόρα  την ώθησε μαζί  με το sms ( της το έστειλε ο Ερντογάν) να μοστράρει και τη φωτογραφία με την πονηρή μουρίτσα της, δίπλα στη… φοβερή είδηση της αποστολής μηνύματος από τον Ερντογάν στα κινητά των δημοσιογράφων, που μετέδωσε στον κόσμο!

    4. Για να τελειώνουμε με τη βιομηχανία παραπληροφόρης  να πούμε λίγα λόγια  λόγια για την Politico και τον ειδικό Μίχαελ Λίντερς της  Deutsche Welle. Οι  συγκεκριμένες “βαριές βιομηχανίες παραπληροφόρησης” όχι μόνο αποφάσισαν,  χωρίς έστω και ένα λογικοφανές επιχείρημα να προσκομίσουν, πως το πραξικόπημα το έκανε ο…Ερντογάν, αλλά χρεώνουν και αφέλεια σε όσους πιστεύουν πως πίσω από τους στασιαστές κρύβεται ο Ιμάμης από την Πελσυβάνια.  Και είναι “ηλίου φαεινότερο”  πως  εκείνος κινούσε τα νήματα (δε λέμε εν γνώσει των Αμερικανών), αφού ΟΛΟΙ οι συλληφθέντες χτες και σήμερα, στρατιωτικοί και δικαστικοί, ήταν ΟΠΑΔΟΙ του Φετουλάχ Γκιουλέν και ανήκαν στην ισλαμική σέκτα του.

    Συμπτωματικά, λοιπόν, οι πραξικοπηματίες “έπιναν νερό στο όνομά”  του Ιμάμη;   Και  ήταν επίσης τυχαίο πως και  πριν την άφρονα αυτή κίνηση των πραξικοπηματιων ,  το καθεστώς του “Σουλτάνου”, τους είχε καταγγείλει για συνωμοσία  και στις μυστικές υπηρεσίες της ΄Αγκυρας είχαν τις καταστάσεις-“προγραφές” με τα ονόματα των δικαστών και των στρατιωτικών,οπαδών του;  Τα αυτονόητα και τα λογικά πράγματα,είναι και τα πιο δύσκολα,για  να τα επεξεργαστεί  ο αφελής  και αδούλευτος εγκέφαλος.

    5. Κλείνουμε το σημερινό κεφάλαιο με τα “παρεπόμενα” του πραξικοπήματος-οπερέτα στην Τουρκία με το μείζον θέμα της έκδοσης ή μη στον Ερντογάν των στρατιωτικών που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο και ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Ο άθλιος κυβερνητικός  Βίτσας, μας διαβεβαιώνει πως έχει ισχυρά επιχειρήματα ο Ερντογάν, για να στείλουμε πίσω στην κρεμάλα τους αιτούντες πολιτικό άσυλο στρατιωτικούς. Αλλά, αυτά λέει ο Βίτσας, τέτοιος που είναι. Η αλήθεια είναι άλλη.

    Η διεθνής και η ελληνική (γραπτή) νομιμότητα και νομοθεσία ,αλλά και το άγραφο δίκαιο στην ιστορική πορεία της ανθρωπότητας, είναι απαγορευτικά και μάλιστα κατηγορηματικά για την έκδοση των ανθρώπων που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας στους αντιπάλους τους. Τη στιγμή μάλιστα που οι ίδιοι  ισχυρίζονται (και καθόλου δεν αποκλείεται να είναι  αλήθεια) πως πήραν εντολή να παραλάβουν τραυματίες με το ελικόπτερο ,αλλά δε γνωριζαν πως οι διοικητές τους που τους έδωσαν την εντολή, συμμετείχαν σε πραξικόπημα. Και γι΄αυτό, όταν το αντελήφθησαν, προτίμησαν να δραπεύσουν, να γίνουν λιποτάκτες, παρά να εκτελέσουν παράνομη εντολή. Είναι  πράγματι ένα ισχυρό επιχείρημα αυτό στα χέρια τους,  για να μην τους γυρίσουν πίσω στο στόμα του λύκου.

    Αλλά κι αυτό να μη συνέβη η χώρα μας δεσμεύεται  πέρα από την  ελληνική νομοθεσία  και από  την επιβαλλόμενη χορήγηση ασύλου, όπως την  καθορίζει η  Συνθήκη της Γενεύης (1951), αλλά και της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (1948.). Εκείνο ειδικά  που πρέπει να μετρήσει στη δικαστική ζυγαριά της έκδοσης,  είναι η ήδη προαναγγελθείσα βαρύτατη τιμωρία των υπαιτίων. Και μάλιστα τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος   εξήγγειλε την επαναφορά της θανατικής ποινής –ειδικώς για την τιμωρία της συγκεκριμένης πράξης.

    Αλλά, πέρα και πάνω απ΄όλα,  η απόρριψη αιτήματος ασύλου είναι ηθικά απαράδεκτη. Ο “φυγάς” από την αρχαιότητα ήταν ιερό πρόσωπο. Ο Θουκυδίδης μας πληροφορεί πως η Αθήνα ήταν, εκτός των άλλων, σπουδαία ως δημοκρατία (άλλο αν δεν ήταν), γιατί δεχόταν και πολιτογραφούσε “αντάρτες”, αιτούντες άσυλο, γιατί εδιώκοντο από τα καθεστώτα της πατρίδας τους για τις πεποιθήσεις τους. Το ίδιο και οι Πέρσες και πιο παλιά η πλειοψηφία των Ανατολικών ,λεγόμενων,  λαών.

    Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται να εκδοθούν οι αιτούντες άσυλο στρατιωτικοί του ελικοπτέρου στην Αλεξανδρούπολη. Είναι σα να τους στέλνουμε κατευθείαν στο θάνατο. Οφείλουμε να ντρεπόμαστε για την αντιμετώπιση και τη μεταχείριση των προσφύγων από τον πόλεμο της Συρίας ως αυτή την ώρα, που ζουν  υπό άθλιες συνθήκες, μέρτοχοι της περίφημης ελληνικής φιλοξενίας στα επίσης…περίφημα hot spots. Να αισχυνόμαστε επιπλέον και  γι΄αυτό το έγκλημα στην Αλεξανδρούπολη;