ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

 

1. Κατέρρευσε το πραξικόπημα στην Τουρκία, ο Ερντογάν επέστρεψε, 265 νεκροί
Κατέρρευσε το πραξικόπημα στην Τουρκία, ο Ερντογάν επιστρέφει, 265 νεκροί (Live)

Γκιουλέν: Ποιος είναι ο υποτιθέμενος «ηγέτης» του τουρκικού πραξικοπήματος

Φετουλάχ Γκιουλέν. Πρώην ιμάμης ιδρυτής του κινήματος Χιζμέτ – Ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ  – Η Τουρκία ζήτησε σήμερα το πρωί την έκδοσή του από τις ΗΠΑ

 

ΕΙΧΕ ΑΠΟΠΕΜΦΘΕΙ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ
Anadolu: Αυτός είναι ο επικεφαλής του πραξικοπήματος – Ο συνταγματάρχης Κοσέ
Anadolu: Αυτός είναι ο επικεφαλής του πραξικοπήματος - Ο συνταγματάρχης Κοσέ

Τον πρώην νομικό σύμβουλο του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνταγματάρχη Μουχαρέμ Κοσέ, κατονομάζει ως εγκέφαλο του πραξικοπήματος το πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, μεταξύ των πραξικοπηματιών υπάρχουν, άλλος ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης. Το τουρκικό πρακτορείο αναφέρει ότι έχουν ήδη συλληφθεί κάποιοι από τους πραξικοπηματίες.
Σε δήλωσή του, στο τηλεοπτικό κανάλι NTV ο διοικητής του 3ου σώματος στρατού στρατηγός Ερνταλ Οζτούρκ κάλεσε τους στρατιώτες που ανήκουν στο 3ο Σώμα, να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΥΣ
Βαρβαρότητες στην Τουρκία: Πολίτες λιντσάρουν, μαστιγώνουν, ποδοπατούν στρατιώτες που παραδίνονται
Βαρβαρότητες στην Τουρκία: Πολίτες λιντσάρουν, μαστιγώνουν, ποδοπατούν στρατιώτες που παραδίνονται [εικόνες]

 

Aνέτρεψε το πραξικόπημα στην Τουρκία ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν που έγινε λίγο μετά τις 22:30 την Παρασκευή. Ο Ερντογάν, ο οποίος βρισκόταν σε διακοπές στη Μαρμαρίδα, προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη και έγινε δεκτός από πλήθος κόσμου. Δήλωσε ότι το τέλος θα είναι καλό,  προειδοποίησε ότι οι υπαίτιοι θα το πληρώσουν ακριβά και φωτογράφισε ως υπαίτιο τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για 190 νεκρούς αυτή τη νύχτα- θρίλερ στην Τουρκία, ενώ ξεκίνησαν οι μαζικές εκκαθαρίσεις στον στρατό και τα αντίποινα στους πραξικοπηματίες.
Τα γεγονότα ως τώρα
Η κατάσταση άρχισε να ξεκαθαρίζει στην Τουρκία, το Σάββατο 16 Ιουλίου, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ενός μέρους του στρατού, αφού ο Ταγίπ Ερντογάν ανέκτησε τον έλεγχο. Οι πραξικοπηματίες ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής ότι πήραν τα ηνία της εξουσίας στην Τουρκία. Συγκρούσεις και διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές μεγάλες πόλεις. 190 άτομα βρήκαν τον θάνατο.
Μετά από πολλές ώρες αβεβαιότητας, το αεροπλάνο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσγειώθηκε τελικά στην Κωνσταντινούπολη, λίγο μετά τις 3:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ο Τούρκος πρόεδρος έγινε δεκτός από μεγάλο πλήθος στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. Ο Ερντογάν κατήγγειλε «προδοσία» από πραξικοπηματίες τους οποίους συνέδεσε με τον αιώνιο αντίπαλό του Φετουλάχ Γκιουλέν, έναν ιμάμη που βρίσκεται εξόριστος εδώ και πολλά χρόνια στις ΗΠΑ.
Το Σάββατο, οι τουρκικές τηλεοράσεις δείχνουν σε απευθείας σύνδεση περίπου 50 πραξικοπηματίες στρατιώτες μπροστά στο προεδρικό παλάτι της Αγκυρας. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε διαβεβαιώσει ότι η απόπειρα πραξικοπήματος βρισκόταν «υπό έλεγχο». 130 πραξικοπηματίες συνελήφθησαν, σύμφωνα με τον τούρκο πρωθυπουργό.
Live οι εξελίξεις
  • ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
    Συνελήφθησαν πάνω από 1.563 πραξικοπηματίες -Και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί
    Συνελήφθησαν πάνω από 1.563 πραξικοπηματίες -Και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί [εικόνες & βίντεο]
  • 09:09 Ερυθρός Σταυρός: 1000 τραυματίες. 800 νοσηλεύονται στην Άγκυρα και 200 στην Κωνσταντινούπολη
  • 08:51 Ο Αρχηγός της Αστυνομίας Celalettin Lekesiz δήλωσε στο AP ότι 16 πραξικοπηματίες έχουν σκοτωθεί.
  • 08:50 Απελευθερώθηκε ο Τούρκος αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού ο οποίος κρατούνταν όμηρος των στρατιωτικών που πραγματοποίησαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, Χουλουσί Ακάρ. Όπως μεταδίδουν τα ξένα δίκτυα οι κυβερνητικές δυνάμεις της Τουρκίας πήραν ξανά υπό το έλεγχό τους τα γραφεία του γενικού επιτελείου στρατού.
  • 08:34 Υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι το αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων είναι πλέον υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων. Παρόλα αυτά παραδέχθηκε ότι κάποιοι πραξικοπηματίες ακόμη αντιστέκονται και έχουν στην κατοχή τους πολεμικά ελικόπτερα. «Η αεροπορία είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης και οποιοδήποτε πολεμικό αεροσκάφος αποστατών θα καταρρίπτεται», πρόσθεσε.
  • 08:10Στήριξη του Βερολίνου στην κυβέρνηση Ερντογάν. «Πρέπει να γίνει σεβαστή η δημοκρατική τάξη»
  • 07:54 Σε ηλεκτρονικό μήνυμα που εστάλη σήμερα από τη διεύθυνση του γραφείου Τύπου του επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται πως οι αξιωματικοί που βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος εξακολουθούν να μάχονται αποφασιστικά εναντίον όλων αυτών που προσπαθούν να τους αντιταχθούν. Οι αξιωματικοί αυτοί, που αυτοαποκαλούνται Κίνημα για την Ειρήνη στην Πατρίδα, καλούν επίσης τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους για την ασφάλειά τους
  • 07:47Ο Φετουλάχ Γκιουλέν αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σύνδεση με την απόπειρα πραξικοπήματος
  • 07:45 Πάνω από 745 συλλήψεις στρατιωτικών σε όλη τη χώρα
  • 07:31 F16 βομβάρδισαν τανκς των πραξικοπηματιών έξω από το παλάτι του Ερντογάν -5 νεκροί
  • 07:20 Ο Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι τοποθετήθηκε νεός αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων
  • 07:18 Στις 336 οι συλλήψεις των στρατιωτών
  • 07:11 Σάββατο πρωί -Εικόνα από την Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, σημειώθηκαν ζημιές
  • Αστυνομικοί καταλαμβάνουν τανκ των πραξικοπηματιών
  • 06:49 Τα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν αυτή τη στιγμή εικόνες από στρατιώτες που πήραν μέρος στο πραξικόπημα, οι οποίοι παραδίνονται, στη γέφυρα του Βοσπόρου
  • 06:46: Ερντογάν:  Ο στρατός δεν μπορεί να κυβερνήσει -Ο εκλεγμένος πρόεδρος είναι εδώ
    Μετά από το διάγγελμά του, ο Ταγίπ Ερντογάν απευθύνθηκε και σε υποστηρικτές του, έξω από το αεροδρόμιο. «Η κυβέρνηση δεν φεύγει. Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε», είπε ο Τούρκος πρόεδρος στους χιλιάδες συγκεντρωμένους.Ο Ερντογάν απευθύνθηκε «σε εκείνους στην Πενσιλβάνια», όπως είπε, εννοώντας τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο νωρίτερα είχε υποδείξει ως εγκέφαλο του πραξικοπήματος και τους υποστηρικτές του, κατηγορώντας τους ότι πρόδωσαν το έθνος. «Αρκετά. Αν έχετε το θάρρος, επιστρέψτε στην Τουρκία», είπε και κάλεσε τον κόσμο να παραμείνει στις πλατείες μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλότητα.
    «Η κυβέρνηση θα πετύχει. Από τις υψηλότερες έως τις χαμηλότερες βαθμίδες των αξιωματικών, οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να ξέρουν ότι δεν μπορούν να κυβερνήσουν. Η κυβέρνηση είναι εκλεγμένη και έχει τον έλεγχο. Ο λαός εξέλεξε έναν πρόεδρο και ο πρόεδρος είναι εδώ», είπε ακόμη ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι οι πραξικοπηματίες έβγαλαν τα τανκς, αλλά «οι άνθρωποί μου», τα πήραν πίσω.Το πλήθος, αρκετές χιλιάδες άτομα σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, φώναζαν ρυθμικά το όνομά του.

 

Να μείνουμε σε όσα  μέχρι αυτή τη στιγμή είναι (ή τα θεωρούμε)  σίγουρα   και θα αποτελέσουν το πραγματικό ιστορικό υλικό  για το χτεσινό πραξικόπημα  στην Τουρκία:

 

  1. Το πραξικόπημα   σχεδιάστηκε από δυσταρεστημένους, απόστρατους, αλλά και ολιγάριθμους εν ενεργεία αξιωματικούς,  παραγκωνισμένους από την κυβέρνηση Ερντογάν και ορκισμένους εχθρούς του. Και φυσικά, όπως ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας κατήγγειλε, είχε τις ευλογίες και  τη  σύμπραξη  του  ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ  με άδεια που οι αμερικανικές αρχές (η κυβέρνηση)  του έχουν χορηγήσει. Είχε με λίγα λόγια …άρωμα προσωπικής εκδίκησης των  πραξικοπηματιών. Ο καθένας των συμμετασχόντων είχε  τους δικούς του, ατομικούς  λόγους και τις φιλοδοξίες, για να “βάλει το κεφάλι του στον τροβά”.

  2.  Οι  κινηματίες ήταν σαφώς ολιγάριθμοι και όχι άρτια προετοιμασμένοι. Δε συμμετείχε η συντριπτική πλειοψηφία των εν ενεργεία αξιωματικών, επομένως του τουρκικού στρατού στο σύνολό του. Κι ας είναι ο τουρκικός στρατός  (ανέκαθεν) ο στυλοβάτης του κοσμικού κράτους, που σήμερα βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα του κράτους Ερντογάν,ο οποίος προωθεί μια ιδιότυπη συνταγή κοσμικού ,αλλά και ήπιου ισλαμικού κράτους.

  3.  Ο Ερντογάν είναι κυρίαρχος πλέον του παιχνιδιού. Και ή θα  επιστρέψει στον αλλαζονικό του χαρακτήρα και θα συνεχίσει το διχαστικό  του έργο με απρόβλεπτες συνέπειες για τον ίδιο και το πολίτευμα της χώρας  ή, το πιθανότερο,  θα  κρύψει το αποκρουστικό πρόσωπο του αυταρχισμού που είχε δείξει  και θα λειτουργήσει ως ο ισχυρός συνδετικός κρίκος της εθνικής αλυσίδας. Να μην ξεχνάμε πως χτες υπέρ του Ερντογάν και ενάντια στους πραξικοπηματίες τάχτηκαν όχι μόνο οι φανατικοί οπαδοί του ,αλλά και οι σφοδρότεροι αντίπαλοί του ,υποστηριχτές του κοσμικού κράτους. Τους “οφείλει χάριν “, επομένως   ο Τούρκος πρόεδρος. Κι αν στη συνέχεια φροντίσει να το ξεχάσει, οι αντίπαλοί του θα είναι πάντα εκεί να του το θυμίζουν δυναμικά.

  4.  Θα συμπεριφερθεί πάντως πολύ σκληρά στους συλληφθέντες πραξικοπηματίες, τους οποίους δε θα διστάσει να  κρεμάσει ,αν επαναναφέρει τελικά τη θανατική  ποινή. Η εχάτη προδοσία και μάλιστα ένα πραξικόπημα που άφησε πίσω του πάνω από 250 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, συνάδουν στην επαναφορά της εσχάτης των ποινών στην Τουρκία, δοθέντος πως  αυτού του είδους η τιμωρία είναι ακόμα παγιωμένη στη συνείδηση μεγάλης  μερίδας της τούρκικης κοινωνίας.

  5.  Μέχρι χτες  ο τουρκικός λαός είχε τραβήξει μια  βαθιά, διαχωριστική γραμμή, ανάμεσά του με τους οπαδούς τουν κοσμικού κράτους από τη μια μεριά και τους αντιπάλους του κράτους, όπως το ορματίζεται ο Ερντογάν (ολίγον απ΄όλα και προπαντός  ήπιο,  φολκλορικό Ισλάμ). Ο διχασμός είναι βαθύς και απόλυτος, περισσότερο από κάθε άλλη ιστορική εποχή. Το μίσος που διαπνέει τα δύο στρατόπεδα πρωτοφανές και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα καθαρά εμφυλιοπολεμική.  Από σήμερα, όμως το πρωί,το σκηνικό έχει αλλάξει. Με δεδομένο πως  αν αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν συνεχίζει να είναι  πρόεδρος της Τουρκίας,αυτό οφείλεται ΚΑΙ στη σθεναρή αντιδραση που επέδειξαν οι αντίπαλοί του ενάντια στους πραξικοπηματίες, οι δυο αυτές πλευρές   πλησίασε πιο κοντά η μια στην άλλη και η διαχωριστική  γραμμή αρχίζει σιγά σιγά να σβήνει. Αυτή την ώρα έχουν την ευκαιρία μονιασμένοι οι Τούρκοι να τα βρούνε μεταξύ τους. Αλλά όλα θα ακριθούν από τη στάση Ερντογάν. Αν,δηλαδή, τα χτεσινά γεονότα αποτελέσουν αφορρμή να έρθει ο κόσμος πιο κοντά ή η νοοτροπία “Σουλτάνου” που επέδειξε ο Ερντογάν μέχρι σήμερα, θα διευρύνει ακόμα περισσότερο το χάσμα στην τούρκικη κοινωνία.

  6. Το πραξικόπημα δεν επικράτησε όχι  μόνο εξαιτίας της κακής προετοιμασίας του ,αλλά και λόγω της απροθυμίας της συντριπτικής πλειοψηφίας του στρατού, να ακολουθήσει τους “λοχαγούς”.  ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ, όμως, το πραξικόπημα δεν επικράτησε  από την ακόλουθη αιτία: Ο λαός ανταποκρίθηκε τελικά στο κάλεσμα  του νόμιμου προέδρου της χώρας ,ανεξάρτητα από τοποθετήσεις και οπαδιλίκια. Βγήκαν κατά χιλιάδες  στους δρόμους, ειδικά στην Ιστανμπούλ , την πλατεία Ταξίμ και το τουρκικό κοινοβούλιο  στην  ΄Αγκυρα  και σταμάτησαν τα τανκς. Με το τεράστιο βέβαια κόστος των 250 νεκρών και των χιλιάδων τραυματιών. Αποφασιστική ήταν και η συμβολή της αστυνομίας που στάθηκε στο πλευρό  της κυβέρνησης και συμμετείχε ενργά και αυτή με κόστος σε νεκρούς αστυνομικούς στην κατάπνιξη  του πραξικοπήματος. Με την ευκαιρία, όπως αναφέρουμε  και παρακάτω, να θυμίσουμε εδώ πως κάτι αντίσοιχο δεν έγινε  σε μας ούτε την 21 Απρίλη 1967 στο πραξικόπημα των  συνταγματαρχών ούτε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973.