ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

1. Το σουβλάκι κατάγεται από το Αιγαίο – Το έψηναν σε καλαμάκια στη Σαντορίνη πριν από 6.500 χρόνια!

Το σουβλάκι κατάγεται από το Αιγαίο - Το έψηναν σε καλαμάκια στη Σαντορίνη πριν από 6.500 χρόνια!

Τι έτρωγαν οι Ελληνες το 1.600 π.Χ.; Ο αρχαιολόγος Χρίστος Ντούμας άφησε για λίγο στην άκρη τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο Ακρωτήρι της Θήρας και μίλησε για τις νοστιμιές που απολάμβαναν οι πρόγονοί μας πριν από 3.500 χρόνια. 
Η απολαυστική κουβέντα έγινε τον Μάιο του 2014 με την Ευάννα Βενάρδου στην Ελευθεροτυπία: Αποφλοίωση φάβας με αρχαίες μυλόπετρες «Βρήκαμε πολλά κατάλοιπα καρπών, μέσα σε δοχεία που φυλάσσονταν στα σπίτια. Καθώς έπεσε η τέφρα απανθρακώθηκαν και έτσι διατηρήθηκαν», εξηγεί ο Χρ. Ντούμας.

 

– Δηλαδή, το σουβλάκι είναι δικό μας έδεσμα… Κι όμως, κάποιοι σήμερα νομίζουν ακόμα πως είναι τουρκικής προέλευσης.  «Το σουβλάκι κατάγεται από το Αιγαίο. Οι Τούρκοι ήρθαν το 1453 μ.Χ. Κάποτε είχα μια κουβέντα με έναν διαπρεπή Τούρκο αρχαιολόγο, τον ελληνιστή Εκρέμ Ακουργκάλ. Και του έλεγα ότι έχουμε δανειστεί κι εμείς πολλά από την τουρκική κουζίνα. Φέρνοντάς του ως παράδειγμα τον κεφτέ. Και μου λέει:    «Είστε αφελής. Οι Τούρκοι όταν ήρθαν εδώ ήταν νομάδες. Δεν είχαν κουζίνα. Απλώς υιοθέτησαν τη βυζαντινή κουζίνα. Ας μην κοροϊδευόμαστε: η λέξη «κεφτές» δεν είναι τούρκικη. Είναι η βυζαντινή λέξη «κοπτόν κρέας…».    Και πράγματι, θυμάμαι ακόμα τη μαμά μου και τη γιαγιά μου να κόβουν γρήγορα και σταυρωτά το κρέας με δύο κοφτερά μαχαίρια κάνοντας το κιμά!».

 

΄Ολα, μα όλα,  και ανακαλύψεις και εφευρέσεις και επιστήμες και σοφές ατάκες, ακόμα και φαγητά και πιοτά και…σεξουαλικές ηδονές, καθετί στη ζωή,  ανακαλύφτηκαν από τους ΄Ελληνες.  Ελληνικές πατέντες. Ακόμα και πριν 6.500 χρόνια στη Σαντορίνη….Ελληνάρες κατοικούσαν. Τί νομίζετε;

Οπότε γιατί όχι και το σουβλάκι και ο…κιοφτές και ο…μούσακας και ο μπακλαβάς και  ο “ελληνικός καφές”, όλα είναι ελληνικά, αφού όπως διαβάζουμε παραπάνω, οι Τούρκοι ήρθαν ως…νομάδες, ασύντακτος όχλος το 1453 ,έκαναν ένα ντου και …κατέλαβαν τη “Βασιλεύουσα”.Ούτε έτρωγαν,ούτε έπιναν, ως άνθρωποι. Μήτε όπλα σύγχρονα ,της εποχής, είχαν. Με κάτι ρόπαλα και κοτρώνες  πολέμαγαν. Και τρέφονταν με καρπούς κρεμασμένοι  από τα δέντρα, ως…πίθηκοι.

Ο Χρ(ή)ίστος  Ντούμας δεν είναι αρχαιολόγος τελικά. Ο …Πορτοκάλος είναι, ταβερνιάρης του «Dancing Zorbas», της  ταινίας “Γάμος αλά ελληνικά”. Τί νομίζατε;

“Σανίδα βρεγμένη” που χρειάζεται ο πισινός μερικών!   Το σανιδώνουνε το όχημα του εθνικισμού και της φανατίλας. Ντροπή!

 

2. Κράτηση για βλακώδη ανάρτηση

ΖΟΥΓΚΑ

Της Άντζελας Πεΐτση

Τον… μπελά του βρήκε ο υπάλληλος της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού του Δήμου Πάρου, Λευτέρης Καρποδίνης, ο οποίος συνελήφθη και κρατούνταν επί 3,5 ώρες στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, καθώς -στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook- ανήρτησε σχόλια για την παρουσία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο νησί με αφορμή τα εγκαίνια του αεροδρομίου.
Κάποιες παρορμητικές, με αρκετή δόση οργής, αναρτήσεις ερμηνεύτηκαν ως «επικίνδυνες» και στάθηκαν αρκετές ώστε να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την τοπική αστυνομία να επιλαμβάνονται της υπόθεσης.

Με διαδικασίες fast track και με υπερβάλλοντα ζήλο οι διωκτικές Αρχές έθεσαν υπό κράτηση τον δημοτικό υπάλληλο για όση ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη η φιέστα στο αεροδρόμιο, για το οποίο έχουν ήδη βγει τα «μαχαίρια» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, όσον αφορά στην «πατρότητα» του έργου.

Οι επίμαχες αναρτήσεις ήταν οι εξής:

΄Ωστε απλά ήταν μια βλακώδης ανάρτηση στο διαδίκτυο ,όπως λέει το τσακάλι η…΄Αντζελα και όχι καθαρή πρόσκληση παλαβού σε παλαβούς  να πυροβολήσουν στο αεροδρόμιο τον πρωθυπουργό. Γιατί τί  άλλο έγινε  στο Τέξας με τον Κένεντυ;

Βέβαια,παίζει και το ενδεχόμενο ο πανάθλιος αυτός Παριανός να μην ξέρει τί έγινε στις 22 Νοέμβρη του 1963 στο  Ντάλας, που πυροβόλησαν και εκτέλεσαν τον  Τζον Κένεντυ. Απλώς είχε ακουστά πως κάτι έγινε εκεί, κάποτε. Οπότε, απαλλάσσεται λόγω… βλακείας.

΄Ετσι είναι οι περισσότεροι Νεο-΄Ελληνες. Μιλούν πάντα για πράγματα που δε γνωρίζουν. Από τα μεγάλα κουσούρια τους. Και μην τολμήσεις να τους το πεις.  Σε κάνουν πρώτο εχθρό.

_______________________________________________________________________

  1.   “ΓΥΦΤΙΚΟ” ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ.
  2. BULLING ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕI,  ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ.
  3. ΜΑΘΗΤΗΣ ΜΕ 17 ΔΙΚΡΟΚΑ ΑΥΓΑ  ΑΚΟΜΑ Ο ΙΔΙΟΣ …”ΔΕ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΓΟ”.
  4. ΠΕΤΑΞΕ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΟΡΟΦΟ. Ο ΔΡΑΣΤΗΣ ,ΟΜΩΣ, ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΑ ΜΑΛΑΚΑ.
1. Η “Γιορτή  του μελιού”  χτες στη Στενή της Εύβοιας.

Μια καθιερωμένη κάθε καλοκαίρι εκδήλωση εδώ και χρόνια στο χωριό, με  καλές κομπανίες παραδοσιακών τραγουδιών και πολύ κέφι.  Φέτος έφεραν τον κλαριτζή  Αποστόλη Βαγγελάκη, εξαίρετο ερμηνευτή παραδοσιακών τραγουδιών από τους ελάχιστους, που  δεν παίζουν το κλαρίνο “γύφτικα”, αλλά….Μάγκας από τη Θήβα.(https://www.youtube.com/watch?v=CmgakywBKuQ)

Αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά της ορχήστρας, βιολί, λαούτο κ.λπ,  επίσης άριστοι  επαγγελματίες, καθώς  και οι δύο τραγουδιστές ,αγόρι κορίτσι, που εναλλάσσονταν στο τραγούδι.   Κάποιος  είπε πως όλα τα μέλη της κομπανίας  ήταν  απόφοιτοι από μουσικά σχολεία και μουσικά ΤΕΙ. Και θα ήταν αλήθεια,αφού μια φορά που πέρασα κοντά στην εξέδρα τους, είδα παρτιτούρες στα αναλόγια. Διάβαζαν μουσική (νότες) ,σίγουρα.

΄Οσο για την κοπέλα  τραγουδίστρια, δουλεμένη φωνή, αισθαντική, με τσαλιμάκια όπου έπρεπε, αλλά όχι με υπερβολές.  Και σεμνή παρουσία. Ντυμένη απλά με μια φουστίτσα και μπλούζα χωρίς πολλά κουνήματα και τσιριμόνιες. Μια ορχήστρα χάρμα, δηλαδή.  Χόρεψε ο κόσμος με την ψυχή του και το φχαριστήθηκε.΄Ηταν “φως φανάρι”.

Απέναντι από τη δική μας παρέα κάθονταν καμιά 10αριά  άλλοι, γυναίκες και  άντρες,που δεν ήταν ντόπιοι. Ο ξένος φαίνεται ,είναι “σαν τη μύγα μες στο γάλα” σε τέτοιες εκδηλώσεις .Δεν τον ξέρει κανείς, δεν ανταλλάσσει κουβέντα με ντόπιο. Είναι μουδιασμένος.

Μας έκανε εντύπωση που δε σηκώθηκαν να χορέψουν τόση ώρα, αν και φαίνονταν γλεντζέδες και μερακλήδες. Το σχολιάσαμε οι δικοί μου  και καταλήξαμε πως ντρέπονταν να σηκωθούν ,επειδή ήταν ξένοι.΄Ενας από την παρέα μας, τους χαιρέτησε, για να σπάσει ο πάγος, τους ρώτησε τα τυπικά  και  προθυμοποιήθηκε μάλιστα  να σηκωθεί μαζί τους να τους κρατήσει να χορέψουν. Αρνήθηκαν.

Και ποια λέτε ήταν η αιτία; “Εμείς,φίλε, για να κεφώσουμε και να χορέψουμε, θέλουμε το κλαρίνο να το γυρίζει  και λίγο στο γύφτικο.Τούτος ο Βαγγελάκης, καλός, δε λέμε, αλλά το κρατάει μόνο στο παραδοσιακό”, μας πετάει  ένας τους.  -Και ποιο είναι, ρε παιδιά το γύφτικο, τους κάνω εγώ, που θα σας ξεσήκωνε να σηκωθείτε για χορό;  “Ε, να. ΄Ενα  μελαχρινάκι, ένα παντρεμένοι  και  οι δυο,βρε αδερφέ!”,’ ήρθε πληρωμένη η ατάκα.

Τα σχόλια δικά σας.

 

2. “Υπάρχει και αυτή η Ελλάδα. Οι φοιτητές του ΑΠΘ και η εφαρμογή για το , bullying”, λέει ο Θεοδωράκη
Ο επικεφαλής του Ποταμιού έγραψε για τους φοιτητές του ΑΠΘ και τη διαδραστική εφαρμογή για την καταπολέμηση του bullying που δημιούργησαν, η οποία βραβεύθηκε σε παγκόσμιο διαγωνισμό της Microsoft.
Η ανάρτηση του κ. Θεοδωράκη
«Είναι ο Βασίλης, ο Γιώργος, η Μαργαρίτα, ο Ηλίας. Φοιτητές στο Α.Π.Θ. Είναι η παρέα της Amanda. Μιας ομάδας που δημιουργήθηκε στην μνήμη της Amanda Todd, μιας κοπέλας η οποία πριν βάλει τέλος στη ζωή της έφτιαξε ένα βίντεο για το bullying που είχε υποστεί και τα βασανιστήρια που της είχαν κάνει. Τα 4 αυτά παιδιά με τη συνεργασία του καθηγητή τους κ. Χατζηλεοντιάδη, δημιούργησαν μια διαδραστική εφαρμογή στα κινητά για την καταπολέμηση του bullying. Γιατί η εικονική πραγματικότητα μπορεί να ευαισθητοποιήσει πιο εύκολα τα παιδιά από ότι ένα ασπρόμαυρο άρθρο ή ένα ρεπορτάζ γεμάτο κλισέ. Και την Πέμπτη κέρδισαν τον Παγκόσμιο διαγωνισμό «Imagine Cup» της Microsoft που διεξήχθη στην Αμερική! Υπάρχει λοιπόν και αυτή η Ελλάδα. Υπάρχει και αυτό το Α.Π.Θ. και κυρίως υπάρχουν και αυτά τα παιδιά. Η φαντασία, τα όνειρα, η γνώση, η δύναμη που… δεν μπορεί, κάποια στιγμή, θα αλλάξουν την Ελλάδα».

Μπράβο  στα παιδιά για την πρωτοβουλία που είχαν. Μακάρι να βρουν μιμητές.

Με την ευκαιρία να πούμε πως για το  bullying όχι μόνο στα σχολεία, αλλά  και στις γειτονιές, τα γήπεδα ,τις αλάνες,  τις πλατείες, υπεύθυνοι είναι οι γονείς. Στο σχολείο  οι δάσκαλοι.

΄Οταν το παιδί έχει καλές σχέσεις με γονείς και δασκάλους (κι αυτή η σχέση χτίζεται από τη μεριά των μεγάλων και όχι του παιδιού), είναι σίγουρο πως, αν υποστεί οποιαδήποτε πίεση, θα σπεύσει να ενημερώσει ή σπίτι ή σχολείο. Αν, όμως, φοβάται και τους δράστες του  bullying που υφίσταται,αλλά  δεν εμπιστεύεται εκείνους που εξ ορισμού και καθήκοντος οφείλουν να βοηθήσουν το παιδί,τότε, επαναλαμβάνουμε, η ευθύνη πέφτει ακέραιη στους μεγάλους.Ποιος σωστός γονιός ή δάσκαλος θα επέτρεπε σε ένα άλλο βίαιο παιδί ή ομάδα να βασανίζει ψυχικά και σωματικά το παιδί του ή το  μαθητή του; Ουδείς.

Γνωρίζω από την εκπαιδευτική μου θητεία άπειρα τέτοια περιστατικά,που οι καλοί γονείς τα έλυναν επί τόπου, ήρεμα και αποτελεσματικά, χωρίς να χρειαστεί να  προσφύγουν στο σχολείο. Και όπου δεν τα κατάφερναν, αναλαλαμβάναμε εμείς. Με σπουδή και  δράση. Και το αποτέλεσμα φαινόταν με την πρώτη.

Να ξέρουμε, επομένως, να καταμερίζουμε ευθύνες. ΄Οχι στα παιδιά. “Το σκυλί σου και το παιδί σου, όπως τα μάθεις”,λέει ο σοφός λαός.

 

3. Κατάφερε κάτι που συμβαίνει 1 φορά στο… ένα ενδεκάκις εκατομμύριο

Κατάφερε κάτι που συμβαίνει 1 φορά στο... ένα ενδεκάκις εκατομμύριο <p data-wpview-marker=.”>

 

Ένας μαθητής ισχυρίζεται ότι έσπασε τις πιθανότητες, καταφέρνοντας κάτι που μπορεί να συμβεί μία φορά στο… ένα ενδεκάκις εκατομμύριο…
Αυτό μεταφράζεται σε 1 φορά στις 1.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000!
Συγκεκριμένα, ο 17χρονος Tom Tosetti αγόρασε ένα κουτί με αυγά και όλα αποδείχτηκαν πως ήταν δίκροκα.
Ο νεαρός έσπασε αρχικά 7 αυγά και διαπίστωσε πως όλα ήταν δίκροκα. Μην πιστεύοντας αυτό που έβλεπε, άρχισε να καταγράφει με βίντεο τη συνέχεια και τελικά όλα τα αυγά του κουτιού ήταν δίκροκα.
Η πιθανότητα να βρεις ένα δίκροκο αυγό είναι περίπου 1 στα 1.000 και το ενδεχόμενο να βρεθεί ένα κουτί όπου όλα θα είναι δίκροκα συγκεντρώνει τις ελάχιστες πιθανότητες: μία στο… ένα ενδεκάκις εκατομμύριο.
«Από το δεύτερο αυγό που σπάσαμε, καταλάβαμε εγώ και η μητέρα μου ότι κάτι ασυνήθιστο συνέβαινε. Η πιθανότητα να βρεθεί ένα δίκροκο αυγό είναι μια στις 1.000 οπότε φανταστείτε αν έσπασε μια ολόκληρη καρτέλα – άρα μιλάμε για πιθανότητα που συμβαίνει μια στις 1.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 φορές», δήλωσε ο νεαρός, ο οποίος βέβαια δεν έχει μαρτυρία για την αλήθεια των ισχυρισμών του, πέρα από το λόγο της μητέρας του.

To τελευταίο μου άρεσε:

“..ο οποίος βέβαια δεν έχει μαρτυρία για την αλήθεια των ισχυρισμών του, πέρα από το λόγο της μητέρας του”.

Με άλλα λόγια, “ρώτα και τον μπάρμπα μου τον ψεύτη”- τη μάνα του. Μυρίζει από μακριά… μούφα η φοβερή αυτή σύμπτωση, που επινοήθηκε σίγουρα  για λίγα λεπτά δημοσιότητας στο διαδίκτυο του ψευδόμενου.

 

4. Κτηνωδία στην πλατεία Αμερικής: Πέταξε τον σκύλο από τον 3ο όροφο

Yπάρχουν στιγμές που πραγματικά αναρωτιέται κάποιος έως που μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη κτηνωδία…

Ιδιοκτήτης σκύλου αρχίζει να χτυπά με σκουπόξυλο το άτυχο τετράποδο. Γείτονες συγκεντρώνονται στον δρόμο και φωνάζουν ώστε να αφήσει ήσυχο το δύσμοιρο. Ο ανθρώπινους νους όμως δεν θα μπορούσε να συλλάβει το τι θα επακολουθούσε…

Ο βάρβαρος ιδιοκτήτης άρπαξε το σκυλάκι και το πέταξε από τον 3ο όροφο της πολυκατοικίας, όπου διαμένει.

Το στιγμιότυπο είναι συγκλονιστικό και προκαλεί οργή και θλίψη, ακόμη και στον πλέον άκαμπτο παρατηρητή. Κτηνωδία.

Ακούγονται κραυγές, φωνές, σκηνές σοκ. Περαστικοί κάλεσαν την αστυνομία και φυσικά συνελήφθη ο δράστης.

Και να δείτε που ο εισαγγελέας θα αφήσει ελεύθερο τον ψυχοπαθή δράστη. Γιατί το άμοιρο ζώο,δεν έχει καταληπτή φωνή να διαμαρτυρηθεί και να διεκδικήσει το δίκιο του.

Ζούμε μέσα και δίπλα σε τρελούς. Επίκίνδυνα τρελούς!