ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

 

ΔΙΔΥΜΟΙ ΠΥΡΓΟΙ
Ο άνθρωπος που πέφτει -Η φωτογραφία που συγκλόνισε τον κόσμο

 

Πέρασαν 15 χρόνια από την ημέρα που τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους άλλαξαν για πάντα τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο.

Ο άνθρωπος που πέφτει -Η φωτογραφία που συγκλόνισε τον κόσμο [εικόνες]

 

Η άγνωστη ιστορία του «ανθρώπου σε πτώση»

«Αφέθηκε στα χέρια του Θεού; Ή φοβόταν το τέλος που τον περίμενε εκεί κάτω;». Μετέωρη στον αέρα, όπως ακριβώς η σιλουέτα του ανθρώπου στην φωτογραφία, παραμένει η ερώτηση της αδελφής του άνδρα που πέφτει. Το μοναδικό πράγμα που έχει για να θυμάται τις τελευταίες στιγμές του αδελφού της Τζόναθαν Μπράιλι είναι αυτή η φωτογραφία που σύμφωνα με την ίδια τον απεικονίζει καθώς πέφτει από έναν από τους δύο φλεγόμενους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου της Νέας Υόρκης. Ο φωτογράφος του Associated Press Ρίτσαρντ Ντριου ο οποίος την έβγαλε, το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 βρισκόταν κοντά στους Δίδυμους Πύργους για μια φωτογράφιση μόδας.

Κανένας δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι το σκοτεινό αυτό προφίλ του ανθρώπου που πέφτει με το κεφάλι προς τα κάτω ανήκει όντως στον Τζόναθαν Μπράιλι, υπάλληλο του εστιατορίου που στεγαζόταν στον 106ο όροφο, στην κορυφή του Βόρειου Πύργου. Εκείνη την τραγική ημέρα οι άνθρωποι που επέλεξαν να πεθάνουν πέφτοντας στο κενό ήταν τουλάχιστον διακόσιοι. Οι συγγενείς του Τζόναθαν είναι πεπεισμένοι πως ο άνθρωπος της φωτογραφίας είναι ο δικός τους άνθρωπος. Για τους υπόλοιπους δεν έχει σημασία τόσο η ταυτότητα του όσο το γεγονός ότι αποτέλεσε το σύμβολο μιας τραγικής ελευθερίας. Οτιδήποτε και να σκεφτόταν, η πράξη του ήταν μια ακραία πράξη εναντίωσης στη δολοφονική μανία των τρομοκρατών – εσείς με σκοτώνετε, αλλά εγώ θα επιλέξω πώς θα πεθάνω.

«Ο άνθρωπος που πέφτει» μετατράπηκε σε έμβλημα, έγινε κινηματογραφική ταινία, ακόμα και μυθιστόρημα (από τον Ντον Ντελίλο). Ωστόσο, οι φωτογραφίες που θα μπορούσαν να αποτελούν το σύμβολο των τρομοκρατικών ενεργειών που εγκαινίασαν την τρίτη χιλιετία είναι πολλές. Μια από αυτές μοιάζει να είναι σκηνοθετημένη από τους ίδιους τους τρομοκράτες: η φωτογραφία (ή και το βίντεο) της σύγκρουσης του δεύτερου αεροσκάφους στον δεύτερο από τους Δίδυμους Πύργους. Πολλοί ισχυρίζονται ότι το διάστημα των δεκαπέντε περίπου λεπτών που μεσολάβησε μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης σύγκρουσης ήταν προσχεδιασμένο από τους τρομοκράτες ούτως ώστε να είναι σίγουροι ότι τα τηλεοπτικά μέσα θα απαθανατίσουν την τρομοκρατική στιγμή σε όλο της το απάνθρωπο μεγαλείο. Στόχος των τρομοκρατών ήταν το δεύτερο αεροσκάφος να ανατιναχτεί στις οθόνες ολόκληρου του πλανήτη. Όπως και έγινε. Τη σύγκρουση του δεύτερου αεροσκάφους την παρακολούθησαν ταυτόχρονα δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Η φωτογραφία των φλεγόμενων Δίδυμων Πύργων ενδεχομένως να αποτέλεσε ένα μακάβριο έπαθλο για τον Οσάμα μπιν Λάντεν το οποίο εξακολουθεί να στοιχειώνει τους Αμερικανούς. Εκείνοι όμως έχουν τη δική τους φωτογραφία-σύμβολο: μια αναποδογυρισμένη ανθρώπινη φιγούρα μετέωρη στον αέρα και με φόντο τις μεταλλικές κάθετες λωρίδες που περιέβαλλαν τον ουρανοξύστη. Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Repubblica», η φωτογραφία κατέληξε να αποτελέσει αντίβαρο στη μανία των τρομοκρατών που λύτρωσε τα πληγωμένα βλέμματα και αναπλήρωσε τον τρόμο εκατομμυρίων Αμερικανών.

΄Οσο υπάρχουν Τζιχαντιστές και τυφλωμένοι τρομοκράτες  (Ισλαμιστές ή όχι)  δε θα βρουν “ανάπαυση” τα χιλιάδες θύματα από τους Δίδυμους πύργους.  Οι κραυγές τους θα είναι ακόμα ζωντανές στα αυτιά μας. Ντροπή για την Αμερική!Για τον κόσμο ολόκληρο!

Ο  πρόεδρος Ομπάμα κρίνεται αυστηρά από την ιστορία  για τρεις λόγους 1. Δεν εξαφάνισε από προσώπου γης το ISIS. 2. Δεν  τιμώρησε ούτε ανέτρεψε το δικτάτορα Πούτιν. 3. Δεν κατέστρεψε το πυρηνικό οπλοστάσιο και δεν οδήγησε στη φυλακή τον έτερο Καπαδόκη ,το δικτάτορα της Β.Κορέας.

Δε λέμε πως η Αμερική είναι αμέτοχη εγκλημάτων. Αντίθετα. ΄Εχει βεβαρυμένο ιστορικό. ΄Απειρα και μεγάλα τα λάθη που της έχει καταλογίσει η Ιστορία

΄Ομως, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει, αν είναι αντικειμενικός παρατηρητής- κριτής και όχι φορέας ανεγκέφαλου αντι-αμερικανισμού  πως η σημερινή Αμερική έχει κάνει βήματα προόδου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Δεν προχωράει πια, και τουλάχιστον τόσο συχνά, σε προκλητικές ενέργειες (πολέμους,επεμβάσεις σε άλλες χώρες κ.λπ) όπως παλιότερα.

Οφείλουμε επίσης να παραδεχτούμε πως στη χώρα αυτή τα ανθρώπινα δικαιώματα διασφαλίζονται ικανοποιητικά και  είναι σε απείρως καλύτερη μοίρα σε σχέση με  άλλες χώρες και ειδικά υπερδυνάμεις (π.χ Κίνα, Ρωσία). Δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης.

Και τέλος η στρατιωτική υπεροπλία  των ΗΠΑ εξασφαλίζει στη χώρα τη δυνατότητα να αναγορεύεται σε  προστάτη και εγγυητή της παγκόσμιας ειρήνης. Ας είμαστε ειλικρινείς. Ουδείς σήμερα προστατεύει καλύτερα, περισσότερο και αποτελεσματικότερα  την παγκόσμια ειρήνη, όσο οι Αμερικανοί. Πρέπει κανείς να έχει απόλυτη τύφλα και  φανατισμό για να αρνηθεί την οφθαλμοφανή αυτή αλήθεια.