ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

1. ΕΞΕΣΤΙ ΚΛΑΖΟΜΕΝΙΟΙΣ ΑΣΧΗΜΟΝΕΙΝ
2. “ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ” (3 ΘΕΜΑΤΑ)
1. “ΑΠΑΝΤΑ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣΕ. πιστολή Ιερώνυμου σε Φίλη: Η Εκκλησία είναι υπόθεση ενός λαού, όχι ενός υπουργού
Φωτογραφία: Sooc/Μενέλαος Μυρίλλας

ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΙΝΟΚΙΟ.jpg

Ο ΠΙΝΟΚΙΟ.

Νέα επιστολή, αυτή τη φορά με παραλήπτη τον ίδιο τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

«Η υπόθεση της Εκκλησίας είναι υπόθεση ενός λαού και όχι βεβαίως ενός υπουργού» επισημαίνει ο Αρχιεπίσκοπος στον επιστολή του και κάνει λόγο για παραβίαση του Συντάγματος με τις αλλαγές που προωθεί ο Νίκος Φίλης στο μάθημα των θρησκευτικών.

Παράλληλα, ο κ. Ιερώνυμος τονίζει ότι είναι αβάσιμες και πλασματικές οι επικρίσεις των οποιωνδήποτε πολεμίων της Εκκλησίας ότι δήθεν συνεργάστηκε με τη δικτατορία.

«Ο επίσημος ρόλος της Εκκλησίας στην περίοδο της δικτατορίας ήταν συνεπής και αδιάβλητος για την αποστολή της, γι’ αυτό αποκλείει πλήρως τις οποιεσδήποτε ιδεοληπτικές ερμηνείες των οποιωνδήποτε επικριτών ή πολεμίων της» υπογραμμίζει ο κ. Ιερώνυμος, απαντώντας στο ερώτημα του κ. Φίλη «πού ήταν η Εκκλησία στη χούντα;», παραθέτοντας και πέντε επιχειρήματα.

Το ψεύδος, η παραποίηση της αλήθειας, η χάλκευση  της πληροφορίας ,ακόμα και ιστορικών κειμένων, είναι από τις… καλύτερες επιδόσεις των εκκλησιαστικών ανδρών ανά τους αιώνες . Ας μνημονεύσουμε  για παράδειγμα,  την παράγραφο-τερατούργημα της “εμβολίμου χειρός” (κατά την ορολογία του θεολόγου Π.Τρεμπέλα) για τον Ιησού Χριστό στο κείμενο του Ιώσηπου.

Τα διάφορα ιερατεία από “καταβολής κόσμου”  κι όταν  ακόμα δεν είχε επικρατήσει ο χριστιανισμός  (η θρησκεία, που ίδρυσε ο Παύλος) , επέβαλαν παντελή  “συσκότιση νοός” στους ανθρώπους.  ΄Ηταν ο μόνος τρόπος, άλλωστε,  να επιβιώσουν και να κατα-δυναστεύσουν.  Καταδίωξαν αμείλικτα την περιέργεια, την απορία, το διάλογο, πυλώνες που πάνω τους στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά η   γνώση και η επιστήμη.

Η  θρησκεία του Χριστιανισμού, μάλιστα, προχώρησε και παραπέρα. “Ευνούχισε” τα ένστικτα και τις αισθήσεις του ανθρώπου. Τόλμησε να αντιπαραταχτεί ακόμα και με τη Φύση. Επιχείρησε να καταργήσει τους νόμους της, αφού όλο το εποικοδόμημα της χριστιανικής πίστης στηρίχτηκε πάνω στην αφύσικη και παρανοϊκή διδασκαλία της  ανάστασης νεκρών!

Μια απάτη όλο το πακέτο διδασκαλίας της θρησκείας του Ιησού! Και οφείλουμε εδώ να επισημάνουμε πως  στη συγκεκριμένη θρησκεία ,η δόμηση των  αρχών και των κανόνων της  μπορεί μεν να στηρίχτηκαν, στην  ακατέργαστη μορφή τους, στα διδάγματα του Ιησού Χριστού (στα κείμενα, δηλαδή, των τεσσάρων ευαγγελίων),αλλά εκείνος που τη συστηματοποίησε-οργάνωσε και την ανέδειξε σε ολοκληρωμένο θρησκευτικό σύστημα , ήταν ο Παύλος η Σαύλος. Ο Φαρισαίος αυτός, όμως, ούτε μαθητής του Χριστού υπήρξε, αλλά ούτε και τον συνάντησε ή συνομίλησε ποτέ μαζί του, αν και ήταν σύγχρονός του. Κι όλα αυτά, με την απαραίτητη διευκρίνιση  πως τα στοιχεία από τα “βιογραφικά” των μαθητών και των αποστόλων του Χριστού δεν έχουν καμιά φερεγγυότητα ούτε αντέχουν σε σοβαρή, ιστορική έρευνα.

Κι αυτό, ακριβώς,  η απουσία, δηλαδή, συνάντησης των δύο κορυφαίων ανδρών της ίδρυσης του Χριστιανισμού, μας κάνει  να πιστεύουμε πως αφού, ούτε ο σύγχρονος του Χριστού και μετέπειτα απόστολος,  Παύλος είδε ή  άκουσε κάτι για το Ιησού, ως “χριστό” (χριστός=κεχρισμένος, προσδοκώμενος Μεσσίας), πολύ πιθανόν  να μη υπήρξε καν ως πρόσωπο αυτός ο Ιησούς.  Ο ίδιος ο Παύλος ήταν  Φαρισαίος, που σημαίνει πως περίμενε και ο ίδιος  το Μεσσία των Εβραίων να εμφανιστεί και να σώσει τη φυλή του. Δεν άκουσε τίποτα, όσο ζούσε στα Ιεροσύλυμα γι΄αυτόν τον, έστω και αυτοαποκαλούμενο,  Μεσσία και από περιέργεια, αλλά και χρέος, ως εξέχων  εβραίος θεολόγος  ,  να πάει να το συναντήσει;

Μάλιστα, με τον ντόρο που υποτίθεται πως  θα έγινε με το  συγκεριμένο Χριστό- Μεσσία, αφού… ανάσταινε νεκρούς, έδινε φως σε τυφλούς,σήκωνε παράλυτους, θα έπρεπε η φήμη του να είχε ξεπεράσει τα όρια της Ιουδαίας ή όπου αλλού ανάπτυσσε τη δραστηριότητά του . Κι όμως! Πουθενά ο Σαύλος-Παύλος δεν τον συνάντησε. Και ζούσαν δίπλα, τα ίδια χώματα πατούσαν.  Στην πιο βολική εκδοχή για τους θεολόγους,να ήταν στην Ταρσό της Κιλικίας εκείνη  την εποχή ,όπου γεννήθηκε και πήρε και ελληνική παιδεία.΄Ομως, η ίδια η χριστιανική παράδοση λέει πως εγκατέλειψε την Ταρσό και ήρθε στα Ιεροσόλυμα, για να σπουδάει την εβραϊκή θεολογία .΄Αρα, δεν ισχύει ο ισχυρισμός πως, έλειπε από τη χώρα στην οποία ανάπτυξε τη μεσσιανική του δραστηριότητα ο Ιησούς.

Κι αν δεν τον συνάντησε ποτέ, μια τέοια διασιμότητα, που ανάσταινε ακόμα και πεθαμένους , δεν μπορούσε να περάσει άγνωστη και αδιάφορη. ΄Ολοι ,τουλάχιστον στα Ιεροσόλυμα γνώριζαν γι΄αυτό το μεγάλο μύστη που έλεγε πως ήταν Υιός  Θεού-Μεσίας και έκανε θαυμαστά και πρωτάκουστα έργα.Κι όμως. Στις “πράξεις των αποστόλων” ο Σαούλ-Παύλος στην πρώτη μεταφυσική γνωριμία τους στο δρόμο προς τη Δαμασκό, δε φαίνεται να γνωρίζει τίποτα γι αυτό το ξακουστό όνομα.  Πολύ περίεργο.

΄Οπως και να έχει, όμως,  το πράγμα, η παντελής έλλειψη προσωπικής επικοινωνίας εν ζωή Παύλου-Ιησού που διαπιστώνεται από τις  επιστολές του Παύλου και τις Πράξεις των Αποστόλων,  θέτει σε σοβαρή αμφιβολία  τη χριστιανική βεβαιότητα πως ο Ιησούς Χριστός υπήρξε  ως φυσικό πρόσωπο. Αν προστεθεί σ΄αυτό το αποδεδειγμένο γεγονός πως ΟΥΔΕΙΣ ιστορικός ή άλλη εξωχριστιανική πηγή μνημονεύουν τη φυσική υπόσταση του Ιησού Χριστού, είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε με την ιστορική μας ιδιότητα πιο κοντά στην εκδοχή να μην υπήρξε καν Ιησούς Χριστός,  ως ιστορικό πρόσωπο.

Κι αν όλο αυτό το χριστιανικό εποικοδόμημα είναι δομημένο  στην ψευδολογία και την απάτη των ιδρυτών του, πώς θα μπορούσαν να είναι διαφορετικοί οι κληρονόμοι του “κτίσματος”, οι οποίοι, ως διάδοχο ιερατείο, μέχρι σήμερα,  συνεχίζουν να διατηρούν και να διδάσκουν τα ίδια ψεύδη, τους παραλογισμούς, αλλά  και τους  ιστορικούς αναχρονισμούς της θρησκείας που αποκαλείται χριστιναική ; “Κατά μάνα κατα κύρη κατά γιος και θυγατέρα” , λέμε στη χώρα μας.

Δε θα μπορούσε ,λοιπόν και ο Ιερώνυμος, για να γυρίσουμε στο θέμα μας, ως… πρώτος των πρώτων στο ιερατείο, να μην έχει έτοιμο και σε κάθε περίπτωση εύκολο το ψεύδος και την εξαπάτηση.  Είναι τα πιο ισχυρά όπλα στη φαρέτρα όλων των “ιερέων”.  Εξ ου και   η  επιστολή του στην οποία  …επιχειρηματολογεί  με συνεπή  παραπληροφόρηση και ιστορική ανακρίβεια και ισχυρίζεται πως η χουντική εκκλησία στα χρόνια της δικτατορίας  έκανε αντίσταση στους πραξικοπηματίες!

Μα ,αν, όπως λέει ο Ιερώνυμος,  η εκκλησία δια του τότε αρχιεπισκόπου Χρισόστομου και της Ιεράς Συνόδου, αρνήθηκαν να στηρίξουν τη χούντα, σημαίνει πως προχώρησαν πολύ παραπέρα, αφού  επαναστάτησαν και αρνήθηκαν την υποταγή ακόμα και στον τότε βασιλιά Κωνσταντίνο, που δε δίστασε να ορκίσει την πρώτη χουντική κυβέρνηση Κόλλια! Τί μας λέει τώρα ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών;  Πώς η εκκλησία με τη στάση της υπέδειξε τον καθήκον του στον τότε ανώτατο άρχοντα που εκείνος το παρέβη, γιατί  (το ισχυρίστηκε αργότεραο ίδιος), αν δεν όρκιζε τη χούντα, θα επακολουθούσε αιματοχυσία;

Κι αν αυτό που λέει ο Κωνσταντίνος μπορεί να έχει και  κάποια βάση ,μια  δόση αλήθειας, όσα επικαλείται  ο Ιερώνυμος, όμως, περί …μαθημάτων αντίστασης και  υπερδημοκρατικότητας του τότε αρχιεπισκόπου και της Συνόδου,  περί  ανυπακοής τους ακόμα και στο   συνταγματικό αρχηγό του κράτους, όχι για τα δικά τους συμφέροντα που διακυβεύονταν με τη Χούντα, αλλά λόγω …υψηλής δημοκρατικής ευαισθησίας, ξεπερνούν ακόμα και τη… μύτη του Πινόκιο.  Αιδώς,Αργείοι!

Κι όσο  τώρα για το άλλο,  επίσης… ατράνταχτο επιχείρημα του αρχιεπίσκοπου πως η Χούντα του “Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών”  διεξήγαγε… αντιχριστιανικό αγώνα και  δε διόριζε ΚΑΝΕΝΑ θεολόγο στη Μ. Εκπαίδευση,αν μη τι άλλο είναι αστείο.  Ο παραπλανών  εκ συστήματος ,καθ΄έξιν και υποτροπήν τον ελληνικό λαό  Αρχιεπίσκοπος, πάλι ψεύδεται, αφού ήταν και είναι τοις πάσι και ιδιαίτερα στους ενοικούντας εν Ιερουσαλήμ γνωστό  πως ο αθρόος διορισμός θεολόγων τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΕΡΕ και της Ε.Κ,  είχε φρακάρει την επετηρίδα διορισμών θεολόγων στα σχολεία.  Το  αποτέλεσμα ήταν να μη χωράει ούτε ένας θεολόγος  στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας και ήδη από την προχουντική ακόμα εποχή είχε περιοριστεί η εισαγωγή σπουδαστών στις θεολογικές σχολές και μάλιστα στην Αθηνών σε λιγότερους από…30 εισακτέους! Κι αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε  και μετά, στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης

Η καταφυγή στο ψεύδος και στην παραποίηση της αλήθειας, είναι ίδιον του ιερατείου και ειδικά του χριστιανικού. Αλλιώς, με την αλήθεια, δε θα μπορούσαν να σταθούν τα λογής θρησκευτικά φληναφήματα, οι παραλογισμοί και οι τερατολογίες.

Γι΄αυτό δε μας εκπλήσσει η ανειλικρίνεια και η (μετά δόλου) διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας από τον  Ιερώνυμο.  Θα μας δημιουργούσε πρόβλημα, αν ένας δάσκαλος ή ένας δικαστής ψευδόταν  συστηματικά. Το γεγονός πως οι παπάδες διδάσκουν ψευδολογίες  και ζουν μέσα σ΄αυτές δεν μας ξαφνιάζει.  “΄Εξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν”.

 

2. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ  ΠΟΛΕΜΟΥ ΝΑΤΟ-ΡΩΣΙΑΣ ΘΑ ΥΠΕΡΙΣΧΥΣΕΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ!

Clipboard

Ο πρώην ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλοβ (Phillip Breedlove), προειδοποίησε οτι σε περίπτωση Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου η Ρωσία θα είχε «το πάνω χέρι», όπως αναφέρει η εφημερίδα Daily Star, επικαλούμενη πρόσφατη ομιλία του πρώην SACEUR.

Συγκεκριμένα ένας πόλεμος μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας θα είχε ως πιθανό αποτέλεσμα την ολική καταστροφή της Ευρώπης απο τους στόλους υποβρυχίων και πολεμικών πλοίων της Ρωσίας. Η ναυτική δύναμη του Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να έχει τον πλήρη έλεγχο του Ατλαντικού αλλά και όλων των αεροπορικών και θαλάσσιων διαδρόμων που χρειάζονται για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Αυτό θα σήμαινε οτι οι αναγκαίες ενισχύσεις που θα χρειάζονται από τις ΗΠΑ απεγνωσμένα για να σταματήσουν τα ρωσικά στρατεύματα να καταλάβουν την Ευρώπη δεν θα είχαν φτάσει καν!

Αυτό είναι το σενάριο για το οποίο προειδοποίησε ο πρώην SACEUR. Ο Στρατηγός προέβλεψε την εξέλιξη ενός πολέμου με τη Ρωσία καθώς οι εντάσεις κορυφώνονται μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.

Προέτρεψε τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, να βελτιώσουν τη στρατιωτική τους ετοιμότητα και τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης τους για να προετοιμαστούν για την απειλή μιας ρωσικής επίθεσης.

Ο Breedlove, δήλωσε: “Η ανεμπόδιστη διέλευση του Ατλαντικού για την καταπολέμηση ενός πολέμου στην Ευρώπη, νομίζω, είναι ένα πράγμα του παρελθόντος.»
«Πρέπει να σκεφτούμε ποιες ειναι οι ικανότητες μας σχετικά με την υπεράσπιση των δυνατοτήτων μας όσο αφορά την ενίσχυση της Ευρώπης.”

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η Συμμαχία πρέπει επίσης να βελτιώσει τις επιχειρήσεις στρατιωτικής πληροφόρησης (military Intelligence) για να αποφευχθεί ο πόλεμος προτού αρχίσει. Ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ πρόσθεσε: “Νομίζω ότι, στην στιγμή και στο χώρο επιλογής τους, [της Ρωσίας] μπορούν να κάνουν τα πράγματα πολύ δύσκολα για μας, και πρέπει να είμαστε σε θέση να μπορούμε να εξασφαλίσουμε την δυνατότητα λειτουργίας μας σε αυτο το πλαίσιο”.

Οι δηλώσεις του κορυφαίου Στρατηγού έγιναν κατα την διάρκεια συνέδριου του Συνδέσμου Πολεμικής Αεροπορίας στο Gaylord National Resort στο Μέριλαντ, των ΗΠΑ, όπως αναφέρει το Breaking Defense.
Ο Στρατηγός Breedlove προειδοποίησε οτι μπορεί να ειναι αδύνατον να ενισχυθεί η Ανατολική Ευρώπη εγκαίρως απέναντι στα στρατεύματα του Πούτιν, στις πρώτες ημέρες του πολέμου.
Η ενίσχυση της αποτροπής ήταν ο κύριος στόχος κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία. Παρόλα αυτά, πέρα από την εκ περιτροπής ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων ως μέρος της αυξημένης παρουσίας στην Ανατολική Πτέρυγα, ένα θέμα το οποίο παραμένει είναι τι είδους δυνατότητες θα αναπτύξει η Συμμαχία για να τις προστατέψει και για να διατηρήσει την πρόσβαση της στο ολοένα και περισσότερο »κλειστό» σύστημα της Βαλτικής. Διαβάστε εαν ειναι έτοιμο το ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσει τη Ρωσία ΕΔΩ
Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της Ρωσία έχουν κορυφωθεί μετα την προσάρτηση της Κριμαίας καθώς οι δύο υπερδυνάμεις ξεκίνησαν εναν »πόλεμο δι’αντιπροσώπων»(proxy-war) στη Συρία. Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά το αεροπλανοφόρο «Αντμιράλ (Ναύαρχος) Κουζνετσόφ» (Адмирал Кузнецов) για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στη Συρία, ανακοίνωσε χθες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, επισημαίνοντας την ανάγκη να «ενισχύσει» τις ρωσικές στρατιωτικές δυνατότητες στην περιοχή.

Ενώπιον του ΟΗΕ σήμερα (22/09/2016), οι Κέρι και Λαβρόφ διαφώνησαν έντονα για τη Συρία, με τις ΗΠΑ να απαιτούν από τη Μόσχα «να καθηλώσει στο έδαφος» τα συριακά αεροσκάφη και να απαγορεύσει στη Δαμασκό να βομβαρδίζει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και άμαχους.

Αξίζει να σημειώσουμε οτι πρόσφατα έκθεση ειδικών στα στρατιωτικά θέματα αποκάλυψε ότι ο Γ΄Παγκόσμιος θα ξεσπάσει μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ καθώς συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους στη Βαλτική. Στην έκθεση το Antlantic Council προειδοποίησε οτι »Η Δύση παρεξηγεί τη Ρωσία, υποθέτοντας ότι η τελευταία θα υπακούσει στους κανόνες ακόμα και αν δεν είμαστε πρόθυμοι να τους επιβάλλουμε.»

3. ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ.
Μάρτυρας στη δίκη της ΧΑ ανέτρεψε πλήρως προηγούμενη κατάθεσή του -Η πρόεδρος τον ρωτούσε αν είναι το ίδιο πρόσωπο

Φωτογραφία: Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη

Μια εντελώς διαφορετική εικόνα παρουσίασε ο γείτονας των Αιγυπτίων ψαράδων από όσα είχε πει προανακριτικά, καταθέτοντας την Παρασκευή στη δίκη της ΧΑ.

Η κατάθεσή του ήταν τόσο διαφορετική, με την πρόεδρο και την εισαγγελέα της έδρας να φθάνουν στο σημείο να τον ρωτούν αν ήταν το ίδιο πρόσωπο που κατέθετε τότε και το ίδιο τώρα!

Ο μάρτυρας έδωσε μια ανατρεπτική από τις προηγούμενες καταθέσεις του με την εισαγγελέα να τον ρωτάει εάν απειλείται από κάποιους και φοβάται.

Εισαγγελέας: Φοβόσαστε; Σας έχουν απειλήσει;
Μάρτυρας: Όχι
Εισαγγελέας: Ρωτάω γιατί έχετε δώσει δύο περιγραφές και είστε αναλυτικός σε αυτές. Σήμερα λέτε άλλα. Δεν τα επιβεβαιώνετε. Σας βλέπω κάπως διστακτικό, ο τρόπος που καταθέτετε. Ήρθατε να πείτε την αλήθεια εδώ. Είχατε καταθέσει ότι μάλλον ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής…

Μάρτυρας: Μία υπόθεση έκανα… Επειδή ήταν μπουλούκι…
Εισαγγελέας: Και γιατί δεν είπατε  ότι είναι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού, ας πούμε..
Πρόεδρος: Τα είπατε εσείς αυτά στο παρελθόν; Ναι ή όχι;
Μάρτυρας: ….
Πάρεδρος: Θα απαντήσετε ή η σιωπή σας προς απάντηση μου;
Μάρτυρας: Θα τα παραείπα λίγο…
Πάρεδρος: Εδώ είναι διαφορετικά πράγματα που λέτε…

Ο μάρτυρας που αρχικά είχε καταθέσει ότι είχε δει 40 άτομα με λοστούς και ρόπαλα να επιτίθενται στο σπίτι των Αιγυπτίων ψαράδων, σήμερα υποστήριξε ότι είδε καμιά δεκαριά άτομα, πιτσιρικάδες…. ” 10 πιτσιρικάδες, περίπου 22 ετών, που κουνούσαν ένα αυτοκίνητο..Ήταν καμιά 10αριά άτομα στη γωνία. Σε δέκα δευτερόλεπτα φύγανε. Εκείνη την ώρα μπορεί να είπα ότι κάτι έκαναν. Μπορεί να ήταν και άλλοι αυτοί που τα έσπασαν”

Πρόεδρος: και τα 30 άτομα που είχατε πει;
Μαρτυρας: Εντάξει τώρα. Ήταν 10 – 15 άτομα. Μπορεί να ήταν 30,  μπορεί 15 Ήμουν και κουρασμένος εκείνο το βράδυ.
Πρόεδρος: Είπατε και για άλλα 10 άτομα που βγήκαν από το σπίτι και όλοι μαζί, 40 άτομα, να φεύγουν.
Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι να βγήκαν άλλοι. Εντάξει τώρα… 40 άτομα… Μπορεί να έκανα λάθος.
Πρόεδρος: Διαφέρει το 10 με το 40… Μιλήσατε και για ρόπαλα και λοστούς..
Μάρτυρας: Δεν είδα τίποτα τέτοιο. Όχι, όχι.
Πρόεδρος: Δεν είδατε;
Μάρτυρας: Μόνο να κουνάνε το αμάξι με τα χέρια τους.

“Φτάσαμε στο σπίτι για να δούμε τι έγινε. Δεν πήγα κοντά. Εγώ δουλεύω, φοβήθηκαν να πάω. Είχαν κάτι ζημιά στο σπίτι. Είδα πέτρες στο πάτωμα. Δεν μπήκα μέσα. Είδα τα δύο παιδιά να κουβαλάμε έναν τρίτο Αιγύπτιο που ήταν χτυπημένος. Τον έβγαζαν από το σπίτι για να τον βάλουν στο ασθενοφόρο. Τον κρατούσαν από τους ώμους. Ήταν λιπόθυμος. Ήταν χτυπημένος στο πρόσωπο. Έσταζαν τα αίματα από το σαγόνι του….”Πλησίασα όταν είχαν φύγει. Είχαν σπάσει τα τζάμια της πόρτας και ένα παράθυρο. Είχε 3-4 τρύπες το τζάμι”

Πρόεδρος: Ακούσατε τα άτομα να λένε κάτι;
Μάρτυρας: Όχι μόνο φωνές άκουσα. Μιλούσαν μεταξύ τους.
Πρόεδρος: Τσακωμός ήταν;
Μάρτυρας: Όχι. Ποιος ξέρει τώρα; Δεν μπορούσα να καταλάβω. Φοβόμουν κιόλας και δεν πλησίασα. Δεν είδα να κρατάνε κάτι στα χέρια.
Πρόεδρος: Περιγράψτε τα..
Μάρτυρας: Δεν μπορώ. Ήταν σκοτάδι. Φορούσαν σκούρα ρούχα… Βερμούδες…
Πρόεδρος: Ηλικίας;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να πω
Πρόεδρος: Ηλικιωμένοι ήταν;
Μάρτυρας: Όχι. Μάλλον πιτσιρικάδες. Δεν ήταν σωματαράδες. Ήταν αδύνατοι. Μου φάνηκαν 22 περίπου χρόνων. Αδύνατοι με βερμούδες ήταν, πως να τους πεις;
Πρόεδρος: Και φοβηθήκατε τους πιτσιρικάδες και περιμένατε να φύγουν;
Μάρτυρας: Έκαναν φασαρία

4. Στη Βενεζουέλα βάζουν νεογνά μέσα σε χαρτόκουτα -Σε κρατικό μαιευτήριο
Φωτογραφία: Mesa de la Unidad Democratica

Φωτογραφίες που φέρεται να είναι από κρατικό νοσοκομείο της Βενεζουέλας, με μωρά μέσα σε χαρτόκουτα αντί ειδικούς θαλάμους είναι σοκαριστικές και προκαλούν τουλάχιστον οργή.

Τα νεογνά είναι στοιβαγμένα μέσα σε χαρτόκουτα, επάνω σε έναν πάγκο, με χαρτιά κολλημένα με σελοτέιπ να αναγράφουν τα στοιχεία τους.

Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν από την αντιπολίτευση της χώρας και τραβήχτηκαν από έναν υπάλληλο του κρατικού νοσοκομείου Domingo Guzman Lander, βορειανατολικά της χώρας στο Anzoategui.