ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

1.ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ. Ο ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ  ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ  ΣΦΑΛΜΑ ΤΟΥ
2. ΤΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ,ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ
1. Ιστορική ομιλία Ομπάμα στο «Νιάρχος» -«Ζήτω η Ελλάς!» είπε στα ελληνικά
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Την πολυσυζητημένη ομιλία του από το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος έδωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο κ. Ομπάμα έφθασε στο Φάληρο μετά την επίσκεψή του στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και στο Μουσείο, όπου ξεναγήθηκε για αρκετή ώρα.

Την ομιλία του στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος παρακολούθησαν 1.000 άτομα τα οποία κατέφθασαν εκεί νωρίτερα: πολιτικοί, επιχειρηματίες, εκδότες, άνθρωποι του καλλιτεχνικού κόσμου, προσωπικότητες. Ολοι τους είχαν προσωπικές προσκλήσεις και μπήκαν στο χώρο της ομιλίας αφού πέρασαν από αυστηρούς ελέγχους, τύπου «αεροδρομίου».

Η ομιλία του Ομπάμα

Με ένα θερμό χειροκρότημα και επιφωνήματα υποδέχτηκε ο κόσμος τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

«Ηello Greece, thank you», «γεια σας» και «Καλησπέρα» ήταν οι πρώτες λέξεις του Μπαράκ Ομπάμα στην αρχή της ομιλίας του.

Μάλιστα κάποιος από το κοινό είπε κάτι για το Σικάγο, με τον κ. Ομπάμα να το σχολιάζει χαμογελώντας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνέχισε την ομιλία του αναφερόμενος στη θρυλική φιλοξενία του ελληνικού λαού πρόσθεσε πως ήθελα να δει την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα αλλά και «να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όσα πρόσφερε ο Θεός ο μέγας».
Συνέχισε κάνοντας αναφορές στον Ηρόδοτο και τον Θουκυδίδη. Μάλιστα τόνισε «οι Αμερικανοί ευγνωμονούν τους Έλληνες και πολλοί ελληνοαμερικανοί που με τις φουστανέλες τους (πάλι στα ελληνικά). Γιορτάζουμε με σπανακόπιτα και ούζο. Πολλοί ελληνοαμερικανοί ντύθηκαν στα χακί για την ελευθερία της πατρίδας μας».
Αναφέρθηκε ακόμα και στον Ελληνα μπασκετμπολίστα Γιάννη Αντετοκούμπο, ο οποίος αγωνίζεται στο NBA και για τον οποίοι οι Αμερικάνοι «ζητωκραυγάζουν». Πρόσθεσε δε «Μην πάτε μακριά γυρίστε το βλέμμα σας στο Σημείο Μηδέν. Εχουμε χρέος στην Ελλάδα για ένα πολύτιμο δώρο. Την αλήθεια και την πίστη ότι έχουμε ελεύθερη βούληση. Εδώ ακριβώς πριν από 25 αιώνες, στους βραχώδεις λόφους αυτής της πόλης, γεννήθηκε η Δημοκρατία. Το Κράτος». Μάλιστα τις λέξεις δημοκρατία και κράτος της είπε στα ελληνικά.

Τι είπε για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ

«Η ιστορία δυο αιώνων καταδεικνύει ότι οι δημοκρατίες δεν θα πολεμήσουν η μια την άλλη. Περισσότερες δημοκρατίες σημαίνουν καλύτερο κόσμο. Η μεγαλύτερη συμμαχία του κόσμου είναι πιο σταθερή από ποτέ. Είμαι αισιόδοξος ότι η δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ θα συνεχιστεί», επεσήμανε ο Ομπάμα.

Θα διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση στη εξουσία Τραμπ

«Εγώ και ο επόμενος Πρόεδρος έχουμε διαφορές και άλλες απόψεις αλλά η δημοκρατία είναι ισχυρότερη από κάθε άτομο.  Γι’ αυτό και συναντηθήκαμε και η κυβέρνηση μου θα κάνει ότι μπορεί για αν διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση. Είναι δύσκολο έργο ειδικά για τους νέους ανθρώπους. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να γίνουν βήματα πίσω αλλά όσο κρατάμε την πίστη μας στην δημοκρατία, τότε το δικό μας μέλλον θα είναι όπως το ονειρευόμαστε. Η δημοκρατία είναι το σοφότερο πολίτευμα», τόνισε μεταξύ άλλων ο απερχόμενος Πρόεδρο Ομπάμα.

«Η δημοκρατία είναι ισχυρότερη από τον ISIS και τους τρομοκράτες»

«Η δημοκρατία μας έδειξε ότι είμαστε ισχυρότεροι από τους τρομοκράτες. Εκείνοι προσπάθησαν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων μέσω της βίας. Ήθελαν να μας κάνουν να παρεκκλίνουμε από τις δικές μας αξίες. Η δημοκρατία είναι πιο ισχυρή από τον ISIS», τόνισε ο Ομπάμα.

Σχετικά με την κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε:

Εδώ στην Ελλάδα ξέρω ότι είναι δύσκολα. Μπορούμε να πούμε ότι υπήρχε ένα μείγμα εξωτερικών και εσωτερικών δυνάμεων. Υπήρχε πρόβλημα με το χρέος, με τις θέσεις εργασίας. Ο κόσμος δεν κατανοεί τον πόνο που προκαλούν οι μεταρρυθμίσεις και τις θυσίες που κάνατε εσείς οι Έλληνες. Εγώ το κατανοώ.

Ένα μέρος της επίσκεψής μου είναι να καταδείξω τα βήματα που έγιναν. Θα συνεχίσετε να έχετε την υποστήριξη των ΗΠΑ και θα συνεχίσω να λέω στους πιστωτές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να βοηθηθεί η οικονομία. Το χρέος είναι το κλειδί για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία.

Μερικές φράσεις από την ομιλία του

  • Γεια σου, Ελλάδα. “Γεια σας, καλησπέρα”. Στην κυβέρνηση και το λαό της Ελλάδας και στον πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω
  • Ήθελα πολύ να έρθω στην Ελλάδα, εν μέρει γιατί έμαθα για την φιλοξενία του ελληνικού λαού. “Τη Φιλοξενία”
  • Εν μέρει γιατί ήθελα να επισκεφτώ τον Παρθενώνα, αλλά και γιατί ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη που η Ελλάδα, αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας προσέφερε στον κόσμο
  • Οι ΗΠΑ ευγνωμονούν τους Έλληνες. Μπορείς να τους βρεις σε ελληνικές πόλεις, με φουστανέλα. Μαζί με τους οποίους γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου
  • Πολλοί Ελληνοαμερικανοί βάδισαν μαζί με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ
  • Επίσης, ο Γιάννης Αντετοκούμπο, που γίνεται καλύτερος μέρα, με την ημέρα
  • Έχουμε χρέος στην Ελλάδα για ένα πολύτιμο δώρο. Την αλήθεια, την ελεύθερη βούληση και το δικαίωμα να ορίζουμε τους εαυτούς μας
  • Εδώ γεννήθηκε μια νέα ιδέα: Η Δημοκρατία, το Κράτος. Η ισχύς που κυβερνά, προέρχεται από το Δήμο, δηλαδή από το λαό. Η ιδιότητα του πολίτη, η πίστη στην ισότητα όλων ενώπιον του νόμου, για όλους. Όχι μόνο για τη πλειονότητα, αλλά και για την μειονότητα
  • Τα δικαιώματα του πολίτη δεν ήταν ίσα για τις γυναίκες από την αρχή. Οι Αθηναίοι γνώριζαν ότι οι ευγενείς ιδέες δεν επαρκούσαν, έπρεπε να προστατεύεται από θεσμούς. Ο κάθε πολίτης είχε το δικαίωμα, να  μιλήσει.
  • Οι νόμοι ήταν γραμμένοι σε πέτρες. Οι πολιτικοί δεν ήταν πάντα χαρούμενοι, διότι οι πετρες χρησιμοποιούνταν για εξοστρακισμό.
  • Οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαχειριστούν την αποφασιστικότητα, έπρεπε να τους πει κάποιος τι να κάνουν. Να αποτρέψει τη διασάλευση της τάξης. Υπήρχε μια διαφορετική έννοια, η ισχύς έχει δίκιο. Ή ότι δια του αίματος μπορούσαν να υπάρχουν οι επόμενοι βασιλείς
  • Σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, η φλόγα άναψε για πρώτη φορά εδώ στην Αθήνα. Και ποτέ δεν έσβησε. Οι προπάτορες του αμερικανικού έθνους είχαν το βλέμμα τους εδώ στην Αρχαία Ελλάδα
  • Σε περιόδους δύσκολους αυτά τα ιδανικά αμφισβητούνται. Εγώ θα πω ότι μετά από 8 έτη στην προεδρία, αφού έχω ταξιδέψει ανά τον κόσμο, είναι αληθές ότι κάθε χώρα ακολουθεί το δικό της μονοπάτι. Πιστεύω ωστόσο, ότι η επιθυμία κάποιος να έχει τον έλεγχο της ζωής του  και του μέλλοντός του, αυτά είναι παγκόσμια αιτήματα. Είναι κάτι που καίει μέσα σε όλους
  • Σήμερα οι λαοί έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το δικό τους μέλλον και αυτή ήταν η δική μου πολιτική. Από τις ανάγκες δουλεύουμε στενά με κάθε χώρα
  • Σε κάποιες χώρες υπάρχουν εκλογές, όμως δεν έχουν πραγματικά δημοκρατικό πολίτευμα. Πάντοτε θέλαμε να στηρίξουμε τις προσπάθειες εκείνων που πίστευαν στη διακυβέρνηση με δημοκρατικό τρόπο
  • Οι ΗΠΑ θέλουν να υποστηρίξουν τις δημοκρατίες. Η ιστορία μας έχει δείξει πως οι χώρες αυτές είναι πιο δίκαιες, σταθερές και επιτυχημένες
  • Όπου δεν υπάρχουν δημοκρατικές ελευθερίες, οι πολίτες γνωρίζουν ότι δεν έχουν όλες τις δυνατότητες. Η ιστορία των τελευταίων 2 αιώνων, καταδεικνύει ότι οι δημοκρατίες δεν θα πολεμήσουν η μία την άλλη.

Το δράμα του ιστορικού είναι τούτο. Δεν έχει την πολυτέλεια να είναι ο εαυτός του.  Πάντα οφείλει να αποστασιοποιείται από τα συναισθήματά του, την ιδεολογία του, ό,τι εν πάση περιπτώσει  φαίνεται να αιχμαλωτίζει την αντικειμενική «εξιστόρηση» και την αδέσμευτη ιστορική κρίση του.

Με τον Ομπάμα έχουμε.. κόλλημα.   Από την πρώτη στιγμή, που έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ «μπήκε στην καρδιά» μας ΄Οχι, φυσικά, γιατί είναι «μαύρος» (αναδίνει μια δόση  ρατσισμού  να το λέμε),αλλά για την προσωπικότητά του, που δείχνει απαστράπτουσα (στο μέτρο που μπορεί κανείς να υποστηρίξει μια τέτοια κρίση, παρατηρώντας  μόνο  το δημόσιο προφίλ του).

Από την άλλη, θεωρούμε την εξουσία, πως φθείρει τον άνθρωπο σε όλες τις βαθμίδες της.  Και παλεύουμε να την καταργήσουμε με το χρόνο. Να μην εξουσιάζουν άνθρωποι ανθρώπους, Θα πάρει χρόνο, το γνωρίζουμε. Αλλ΄ αυτό δε σημαίνει πως δεν αγωνιζόμαστε γα να έρθει πιο κοντά εκείνη  η στιγμή.

Ως φορέας υπέρτατης εξουσίας, πάντως ο Ομπάμα επέδειξε αρετές σπάνιες και μοναδικές για άνθρωπο εξουσίας. Βασικό του ατού η σωφροσύνη. Είναι αυτό ακριβώς το χάρισμα που οφείλει κανείς να εκτιμά  περισσότερο σε ένα άτομο. Και όχι μόνο στη διαχείριση της εξουσίας. Και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, 8 ολόκληρα χρόνια τώρα στο «τιμόνι»  της υπερδύναμης, πολιτεύτηκε με σωφροσύνη και σύνεση.

΄Ομως, οφείλουμε εδώ να απεκδυθούμε τον ευάλωτο  συναισθηματικά άνθρωπο  και τις «συμπάθειες» και να γυρίσουμε στη δημιουργική και αναγκαία μοναχικότητα του ιστορικού, που όπως είπαμε, ώρες- ώρες γίνεται δραματική και αξεπέραστη. Αλλά,  δεν υπάρχουν άλλες επιλογές για κάποιον που έβαλε το χέρι στο ιστορικό «αλέτρι». Οφείλει να βγάλει πέρα τις  «αυλακιές» που ξεκινάει.

  Ο Ομπάμα, λοιπόν, ο σώφρων ,ο συνετός και   χαμηλών τόνων άνθρωπος  από χαρακτήρα και παιδεία,  διέπραξε ένα από τα χειρότερα ολισθήματα που θα μπορούσε να χρεωθεί  ένας πρόεδρος της Αμερικής. ΄Εθεσε σε μέγα και συνεχή κίνδυνο την ίδια την παγκόσμια ειρήνη!

Συγκεκριμένα, δεν έδειξε την αποφασιστικότητα και την πυγμή  που ήταν επιβεβλημένες ,όταν ο δικτάτορας της Ρωσίας, έγραφε στις ιμπεριαλιστικές-εθνικιστικές του μπότες  τη διεθνή νομιμότητα και τη φυσική  τάξη. Παρακολουθούσε εκ του μακρόθεν ως θεατής τα ιστορικά δρώμενα στην Κριμαία, ως να μην ενδιέφεραν κατά τρόπο μοναδικό και αποφασιστικό την ειρήνη στην Αμερική, την Ευρώπη, τον κόσμο ολόκληρο.

Η  ακινησία -απραξία  της στρατιωτικής μηχανής του ΝΑΤΟ την περίοδο της μεγάλης κρίσης με την εισβολή (αυτή είναι η  σωστή λέξη) του «Τσάρου» στην Κριμαία, ήταν η λαθεμένη  επιλογή του Μπαράκ Ομπάμα. Δεν τόλμησε να δώσει ένα καλό μάθημα στον τρελαμένο  δικτάτορα.  ΄Ισως, αν το έπαιρνε,  να τον καθήλωνε αποφασιστικά. Πιθανότατα  να μη συνέχιζε την  κατακτητική-ιμπεριαλιστική τακτική που ακολουθεί ως αυτή τη στιγμή.

΄Ηταν από τα χειρότερα λάθη που διέπραξε ως «πλανητάρχης ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Και θα το πληρώσει   αυτό το λάθος η ανθρωπότητα ολόκληρη.  Και εμείς και οι γενιές, που έρχονται.

Είμαστε από ιδεολογία και πίστη κατά πάσης μορφής πολέμου. Αλλά  και κατά της ατομικής βίας. Και ως σήμερα, ποτέ δεν τη χρησιμοποιήσαμε  υπό το ιδεοληπτικό πρόσχημα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Μόνο σε περίπτωση άμεσης ανάγκης για άμυνα πιστεύουμε πως δικαιολογείται η χρήση βίας. Και  με μέτρο.

Αυτό σε προσωπικό επίπεδο. Τονίσαμε, όμως, πως η ιδιότητα του ιστορικού είναι απαγορευτική για τέτοιου είδους παρεκκλίσεις. Αυτή η ιδιότητα πρέπει να  απορροφάται ολοκληρωτικά από οποιαδήποτε άλλη.

Και ιστορικά, είμαστε υποχρεωμένοι να υποστηρίξουμε πως η αδράνεια, ή έλλειψη ακαριαίου και αποφασιστικού χτυπήματος στην Κριμαία κατά του δικτάτορα Πούτιν ήταν μέγα λάθος που διέπραξε ο πρόεδρος της Αμερικής .Και οι συνέπειες φάνηκαν αμέσως μετά, τόσο με την κατάρριψη του επιβατικού αεροπλάνου με 300 αθώα θύματα, όσο κι από την ολοσχερή αποσκίρτηση-κατάκτηση της Α. Ουκρανίας.

Κρίμα για τον Μπαράκ Ομπάμα που δεν μπόρεσε να διεκδικήσει τον τίτλο του καλύτερου «πλανητάρχη». Εκτός των άλλων, τέτοια τιμή  θα τον διαφοροποιούσε κι από τη συμπεριφορά των περισσοτέρων Αμερικανών προέδρων, που διάλεξαν να συμπεριφέρονται ως «χωροφύλακες» των λαών παρά ως φίλοι και σύμμαχοι.

Κρίμα περισσότερο, όμως, για τον κόσμο ολόκληρο που θα πληρώσει ακριβά το μέγα εκείνο σφάλμα της ουδετερότητας ουσιαστικά στον πόλεμο  της Κριμαίας. ΄Ενας πόλεμος που  ήταν  εντελώς ανήθικος και  εναντίον όχι μόνο της Ουκρανίας, αλλά και  της Ευρώπης, της υφηλίου ολόκληρης.

Γράφαμε  για το συγκεκριμένο θέμα σε 2 κείμενά μας:

1.

ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΜΕΝΟΣ ΄Η …»ΜΙΛΗΜΕΝΟΣ» ΟΜΠΑΜΑ;

28.03.14

        ( ISTORIKI DIMOSIOGRAFIA, 27-3-2014)

ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΜΕΝΟΣ΄Η «ΜΙΛΗΜΕΝΟΣ ΟΜΠΑΜΑ»; ΜΙΑ ΠΑΡΑΚΕΚΙΝΔΥΝΕΥΜΕΝΗ  ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ.

Σε παλιότερο κείμενό μας  λέγαμε πως η Αμερική  παίρνει  “μηδέν” στην ιστορία, εξαιτίας της ανιστόρητης και προκλητικής  στάσης της κατά καιρούς σε διάφορα κρίσιμα διεθνή θέματα, αλλά και των αναίτιων  ή αδικαιολόγητων ενεργειών της σε βάρος άλλων χωρών, όπως εισβολές, επιθέσεις, ακόμα  και ( άμεσα ή  έμμεσα) συλλήψεις ή εκτελέσεις ξένων ηγετών ή και απλών πολιτών, γιατί κρίθηκαν ένοχοι σύμφωνα με τα …συμφέροντα ή την οπτική -ιδεολογική γωνία της υπερδύναμης.

Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα στα ιστορικά γεγονότα της Κριμαίας,  όσοι γνωρίζουν από ιστορία, αλλά και διεθνή πολιτική, μένουν άναυδοι από της στάση της Αμερικής. Είναι τουλάχιστον περίεργο ο πρόεδρος Ομπάμα να στέκεται αδιάφορος στην ουσία  μπροστά στη σοβαρή κρίση που δημιούργησε ο δικτάτορας της Ρωσίας για ολόκληρο τον κόσμο   και να προσπαθεί τάχα να λύσει το πρόβλημα με ευχολόγια, απειλές της “πλάκας” ,μέτρα-ημίμετρα και μπόλικες  υποκριτικές συμβουλές στον τρελαμένο Πούτιν  ,να …ησυχάσει.

 Η Αμερική που μέχρι πρόσφατα “δε δεχόταν μύγα στο σπαθί” της, που δικαίως ή αδίκως πάμπολλες φορές, όπως είπαμε ,ακόμα και για ήσσονος σημασίας τοπικά θέματα αναλάμβανε εκστρατείες, εισβολές  σε άλλες  χώρες, βομβάρδιζε αμάχους και διέπραττε σωρό πολεμικά εγκλήματα και άλλες  βιαιότητες, σήμερα   σαν να απεκδύθηκε τον παλιό της εαυτό,   δείχνει σε πρώτη ματιά να φοβάται να αναμετρηθεί με τον παρανοϊκό δικτάτορα της Ρωσίας.

Εξεστράτευσε  στο Βιετνάμ και το ισοπέδωσε, χωρίς ουσιαστικό λόγο, επικαλούμενη προσχήματα και αφορμές ,που σε καμιά περίπτωση δεν υπήρξαν  πραγματικές αιτίες. Εισέβαλε στο Ιράκ, για να τιμωρήσει το Σαντάμ Χουσεϊν, πάλι με προφάσεις και  ασύστολα ψεύδη, όπως αυτό της κατοχής χημικού οπλοστασίου από τον Ιρακινό δικτάτορα. Βομβάρδισε  περιοχές της παλιάς Γιουγκοσλαβίας και χρησιμοποίησε ακόμα και  εμπλουτισμένες βόμβες με ουράνιο  από τις οποίες μολύνθηκε ολόκληρη η Βαλκανική Χερσόνησος  και τις συνέπειες τις υφίσταται  η περιοχή ακόμα μέχρι σήμερα. Πρόσφατα ,στη διάρκεια της έκρηξης των μεγάλων κινητοποιήσεων  στη   λεγόμενη  “Αραβική άνοιξη” στην Αίγυπτο, τη Λιβύη, τη Συρία (κι αλλού) ,φανερά ή κρυφά και σε συνεργασία με την Ευρώπης  ως ΝΑΤΟ , επενέβησαν και δημιούργησαν στις παραπάνω χώρες εμφυλίους με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, με πρόσφυγες, μετακινήσεις πληθυσμών, οικονομικό όλεθρο των χωρών, αστάθεια και άλλα δεινά.

Και σήμερα, που έχει η Αμερική  ένα σωρό λόγους και οφθαλμοφανείς αιτίες να επέμβη  με τους συμμάχους της δυναμικά στην Κριμαία και να λύσει ένα πρόβλημα με παγκόσμιες προεκτάσεις  από την πρώτη στιγμή,  ήδη με την εμφάνισή του ,χωρίς  να αφήσει χρόνο, χώρο και περιθώρια  στους Ρώσους να αναπτυχθούν στρατιωτικά  να καταλάβουν τη χερσόνησο, το ΝΑΤΟ …»ποιείται την νήσσαν»  και  ο πρόεδρος Ομπάμα εξαντλεί τη δράση του σε… ρητορικές απειλές και λεονταρισμούς.  Η Ευρώπη, βέβαια, που αντιμετωπίζει  στη γειτονιά της το πρόβλημα είναι πιο ειλικρινής στις απειλές της και στον έντονο προβληματισμό της για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του δικτάτορα. Αλλά, είναι γνωστό τοις πάσι, πως κουμάντο στο ΝΑΤΟ κάνει η Αμερική. Κι αν η υπερδύναμη δε θέλει να αναλάβει στρατιωτική δράση στην περιοχή, οι συμμαχικές δυνάμεις δεν έχουν από μόνες τους τη δύναμη να ξεκινήσουν στρατιωτική δράση, για να χτυπήσουν το δικτάτορα.

΄Εσι,  η αδράνεια της Αμερικής φαίνεται να είναι εκείνη που “δίνει φτερά”  στο δικτάτορα  να σχεδιάζει πέρα από την Αμπαχαζία , την  Οσετία  και την Κριμαία, να προσαρτήσει και άλλες περιοχές ,αρχής γενομένης από τη Μολδαβία και το τμήμα της Υπερδνειστερίας και  ποιος ξέρει , ο νεκραναστημένος Χίτλερ σε ποια… Ρουμανία θα ανακαλύψει “ Ρώσους”, για να σπεύσει να  σώσει τους… ομοεθνείς του, όπως έκανε ο πάσχων από το ίδιο νόσημα της σχιζοφρένειας με τον Πούτιν, Χίτλερ.

Μπορεί  ο Ομπάμπα, θα ισχυριστεί κάποιος, να νιώθει αδύναμος στρατιωτικά να τα βάλει με τη Ρωσία. ΄Η ακόμα να μην είναι η στόφα του Προέδρου τέτοια για να ξεκινήσει πολεμικές επιχειρήσεις. (Να μην είναι ο Ομπάμα Μπ. Κλίντον και Τζ.Μπους).  Δεν ισχύει τίποτα από τα δύο και  για πραγματικούς λόγους απορρίπτονται . Και μόνο το γεγονός πως η Αμερική, ως στρατιωτική δύναμη διαθέτει υπεροπλία σε σχέση με τις άλλες χώρες (να αναφέρουμε  μόνο πως διαθέτει περισσότερα από 16 αεροπλανοφόρα, όταν η Κίνα, η Ρωσία, η Αγγλία, η Γαλλία διαθέτουν ένα ή το πολύ 2 η κάθεμια!),αρκεί ως επιχείρημα. Από την άλλη στην Αμερική ο πρόεδρος είτε Ρεπουμπλικάνος είτε Δημοκρατικός, είτε λευκός, μαύρος ή κίτρινος   δείχνει να αποφασίζει, να έχει τον τελευταίο λόγο. ΄Ομως ,σε εθνικά θέματα ,σε περιπτώσεις κήρυξης πολέμου και ανάληψης στρατιωτικής δράσης ή για  άλλα τέτοια  σοβαρά ζητήματα, υπάρχει πάντα κοινή στρατηγική.

Η Αμερική είναι δυνατή στρατιωτικά  αυτή την ώρα και ο Ομπάμα δεν είναι μαριονέτα.  Επομένως ,οι συγκεκριμένοι  λόγοι που δεν “έδειξε τα δόντια” του από την αρχή  στον τρελαμένο δικτάτορα, λούφαξε και συμπεριφέρεται ως “ Αρσακειάς», είναι αστήρικτοι. Ο λόγος είναι εμφανώς διαφορετικός. Ιστορικά δε βλέπουμε κάτι άλλο, παρά μόνο το χειρότερο και  αυτό που αποδεδειγμένα  έχει ξανασυμβεί και στην αμερικανική ιστορία και διπλωματία ,αλλά και τη διεθνή.

 Μια μυστική συμφωνία ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ρώσους με στόχο να κτυπηθεί εν καιρώ το “αντίπαλο δέος” η Κίνα . Θα διακινδυνεύσουμε αυτή την υπόθεση. Η μόνη χώρα την οποία  φοβούνται πραγματικά  οι Αμερικανοί είναι η Κίνα ,η οποία και στρατιωτικά είναι δυνατή (υπερέχει αριθμητικά σε στρατό), αλλά και  εύρωστη οικονομικά .Γι αυτό  θεωρείται και  ο σοβαρότερος αντίπαλος της Αμερικής.

Αν η Αμερική σχεδιάζει εν καιρώ να συντρίψει το στρατιωτικό και οικονομικό αυτό “γίγαντα”, όπως εξελίσσεται, τότε είναι σίγουρο πως  χρειάζεται τη Ρωσία ως σύμμαχο. Την Ευρώπη την έχει στην “τσέπη” για χίλιους λόγους. Τώρα έχει στη διάθεσή της και το “ σύμμαχο”  Πούτιν. Ο Ομπάμα του έδωσε εύκολα και ανώδυνα ό,τι ζήτησε αυτή την ώρα και ο Πούτιν θα πάρει και άλλα. Αλλά,  κάποια στιγμή οι Αμερικανοί θα απαιτήσουν στήριξη από το Ρώσο, όταν κρίνουν πως  ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουν δυναμικά  την Κίνα. Αν ο Ρώσος πρόεδρος (όποιος κι αν είναι τότε), δεν την προσφέρει, η Αμερική θα κάνει αυτό που δεν έκανε σήμερα. Θα τον “κρεμάσει ανάποδα” στην κεντρική πλατεία της Μόσχας, όπως το Σαντάμ Χουσεϊν ή θα τον εκτελέσει, όπως τον Καντάφι και τον Μπιν Λάντεν και θα στείλει τη χώρα σε εμφύλιο. Η υπερδύναμη  έχει και την υπεροχή και την αποφασιστικότητα και το “ιστορικό” τέτοιων ενεργειών.

Ο χρόνος θα δείξει. Η Ιστορία σε περιπτώσεις σαν αυτή που αναπτύξαμε, δε μαντεύει, δε κάνει σενάρια .  Απλά, υποθέτει , συνδυάζοντας ιστορικά γεγονότα και άλλες παραμέτρους και συγκυρίες .

Όπως και να έχει, εκείνος, που έχει τη δύναμη και την ικανότητα να αποφασίζει και να βάζει τα πράγματα στη θέση τους,   είναι ο Χρόνος. Ο ιστορικός υπακούει και σέβεται το Χρόνο, ακόμα και όταν τον διαψεύδει.

2.

ΟΜΠΑΜΑ ΑΠΕΙΛΩΝ ME…ΑΣΦΑΙΡΑ ΠΥΡΑ ΤΟ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ ΠΟΥΤΙΝ

24.04.14

   (ISTORIKI DIMOSIOGRAFIA, 24-4-2014)

«Ο Ομπάμα κατηγορεί τη Ρωσία για μη τήρηση της συμφωνίας της Γενεύης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία για μη τήρηση της διεθνούς συμφωνίας της Γενεύης που έχει στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, ενώ προειδοποίησε τη Μόσχα με νέες κυρώσεις.

«Μέχρι στιγμής, δεν είδαμε να σέβονται ούτε το πνεύμα ούτε το γράμμα της συμφωνίας της Γενεύης», δήλωσε ο Ομπάμα επικαλούμενος τη στάση των Ρώσων, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε κακόβουλους ενόπλους να καταλαμβάνουν κτίρια, να παρενοχλούν τον κόσμο που δεν συμφωνεί με αυτούς, να αποσταθεροποιούν την περιοχή και δεν είδαμε τη Ρωσία να παρέμβει για να τους αποθαρρύνει», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι αν η Ρωσία συνεχίσει κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξουν «συνέπειες και νέες κυρώσεις» των ΗΠΑ σε βάρος της, ενώ τόνισε ότι τα κατασταλτικά μέτρα που ήδη εφαρμόζονται έχουν «αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία».

 Ο Ομπάμα απεδείχθη κατώτερος των ιστορικών περιστάσεων και των γεγονότων που διαδραματίζονται στην Ουκρανία. Η κατάληψη της Κριμαίας ,η οποία αυτή καθαυτή δεν παύει να είναι ένα «τοπικό» ζήτημα, αποκτά, όμως, τεράστια σημασία για την ειρήνη της ανθρωπότητας, εξαιτίας δύο παραγόντων: 1. Ο Πούτιν, που κυβερνά επί χρόνια τη Ρωσία, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα δικτάτορα και ένα κοινό μαφιόζο. Το χειρότερο, είναι και αποδεδειγμένα ψυχοπαθής και χωρίς ηθικές αντιστάσεις. Εκλογές-παρωδία, συλλήψεις, φυλακίσεις, βασανιστήρια, εξαφανίσεις, εκτελέσεις ακτιβιστών, παράλογος εθνικισμός-νεο-ναζισμός-ρατισμός,  συνθέτουν την εικόνα της σημερινής Ρωσίας. Οι οπαδοί, που του εξασφαλίζουν την παραμονή του στην εξουσία διακατέχονται πέρα από άκρατο εθνικισμό και από τα γνωστά, φυλετικά σύνδρομα της » Αρίας» φυλής. Αλλά, ο Πούτιν δεν είναι μόνο δικτάτορας, είναι και ένας κανονικός μαφιόζος, που στηρίζεται από τη ρώσικη μαφία και λειτουργεί και ό ίδιος ως μαφιόζος. Το ξέπλυμα χρήματος είναι η πρώτη και σημαντικότερη ενασχόληση του…προέδρου της Ρωσίας! Πάνω από 40 δισ δολλάρια είναι η γνωστή περιουσία του και η (άγνωστη) κρυμμένη, ασφαλώς «μυθική». Σε μια χώρα που η φτώχεια, το αλκοόλ – καπνός, το χαμηλό προσδόκιμο ζωής, η ελλιπής ιατρική περίθαλψη, εξοντώνουν την πλειοψηφία των κατοίκων και η  οικονομία της προσομοιάζει με  ενός «κράτους-βενζινάδικου», στηριγμένη κυρίως στα..»καύσιμα» και στο συνάλλαγμα που μπαίνει στη χώρα από τη ρώσικη μαφία και την εκπόρνευση χιλιάδων Ρωσίδων (ασκούν παραδοσιακή πορνεία σε όλο τον κόσμο,αλλά και την «πορνεία» μέσω γάμων), ο πρόεδρός της λογαριάζεται ως ένας από τους…πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη!  2. Αυτός ο ψυχοπαθής-αγροίκος δικτάτορας συμβαίνει να έχει στα χέρια του και ένα από τα μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια στον κόσμο. Και επειδή ακριβώς δεν έχει αρχές, ηθικές αντιστάσεις και ανθρωπιστική και «δημοκρατική» παιδεία, είναι αδίστακτος και αποφασισμένος για το χειρότερο. Τόσο επικίνδυνος!

Ο Ομπάμα όφειλε  (και αν όχι αυτός οι σύμβουλοί του) να τα γνωρίζει όλα αυτά .Να αντιληφθεί πως η κατάληψη-προσάρτηση της Κριμαίας είναι μια «πρόβα τζενεράλε» και ο δικτάτορας δε θα ησυχάσει, όσο δεν τιμωρείται.

Από την πρώτη στιγμή το ΝΑΤΟ όφειλε να αναλάβει στρατιωτική δράση , να εμποδίσει την προσάρτηση της Κριμαίας και να επιβληθούν από Αμερική και Ευρώπη  σκληρά οικονομικά μέτρα, ώστε τα αποτελέσματα να είναι  άμεσα ορατά και αποτελεσματικά. Ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε πολύ χρόνο να περάσει ανεκμετάλλευτος και τώρα πια δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα μπορέσει να κερδίσει τις χαμένες ευκαιρίες. Η Ευρώπη δεν έχει τη δύναμη να κτυπήσει το ρώσικο «τέρας». Το ΝΑΤΟ έχει. Η Αμερική συνεχίζει να έχει παγκόσμια υπεροπλία και θα μπορούσε να συντρίψει τον δικτάτορα από την αρχή ή να τον οδηγήσει σιδηροδέσμιο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Δεν έκανε τίποτα απ΄όλα αυτά. Δε θωράκισε την παγκόσμια ειρήνη .Ο κίνδυνος κάθε μέρα γίνεται και μεγαλύτερος. Ο κόσμος θα «δρέψει τους καρπούς» της ανιστόρητης (ή μήπως «σκοπούμενης»;) συμπεριφοράς του Αμερικανού προέδρου και της ανικανότητας του ίδιου και των συμβούλων του να αντιληφθούν την κρισιμότητα των καιρών.

2. Λεπέν: Η παγκόσμια ειρήνη θα ωφεληθεί από μία τριάδα Τραμπ-Πούτιν-Λεπέν
Φωτογραφία: AP/ Christophe Ena

Η Μαρίν Λεπέν πιστεύει ότι αν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας, η παγκόσμια ειρήνη θα ωφεληθεί από την τριάδα που θα αποτελέσει μαζί με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αυτό δήλωσε εγκαινιάζοντας τα γραφεία της καμπάνιας της για τις προεδρικές εκλογές του 2017 στη Γαλλία. Αυτά απέχουν μόλις 2 χλμ. από το Μέγαρο των Ηλυσίων και η Λεπέν δήλωσε ότι αποτελούν «μία τελευταία στάση πριν τον τελικό προορισμό».

Η 48χρονη επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, που τάσσεται κατά της Ευρώπης και της μετανάστευσης, ήταν η μοναδική που στήριξε τον Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές και ήταν η πρώτη που τον συνεχάρη μέσω Twitter.

 Οι αμετροεπείς αυτές κουβέντες της ακροδεξιάς ηγέτιδος του γαλλικού,  φασιστικού μορφώματος  Εθνικού Μετώπου, είναι η καλύτερη απόδειξη των απόψεων που διατυπώσαμε παραπάνω για τον Αμερικανό πρόεδρο  και το τεράστια σφάλμα του να μην κόψει το δρόμο στον ακροδεξιό-μαφιόζο δικατάτορα της Ρωσίας.

Τώρα είναι αργά πια γα όλα. Δε γυρίζει ο χρόνος πίσω.