ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

1. Επικού» μεγέθους ανθρωπιστική κρίση στη Λίμνη Τσαντ -Σχεδόν 8 εκατ. άνθρωποι χωρίς φαγητό
φωτογραφία: AP images

Η ανθρωπιστική καταστροφή στη λεκάνη της Λίμνης Τσαντ, όπου ο πόλεμος έχει αφήσει πάνω από 8 εκατομμύρια ανθρώπους πάμφτωχους με πολλούς «να παραπαίουν στο χείλος του λιμού», είναι η πιο παραγνωρισμένη κρίση του 2016.

Αυτο αποδεικνύεται σε έρευνα που διεξάχθηκε μεταξύ 19 από τους μεγαλύτερους οργανισμούς παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Μετά από τη Λίμνη Τσαντ, σε μια έρευνα του ιδρύματος Thomson Reuters, ακολούθησε η Υεμένη, όπου τα παιδιά λιμοκτονούν, και το Νότιο Σουδάν, για το οποίο ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν εκφράζει φόβους ότι επίκειται γενοκτονία.

Έχοντας επισκιαστεί από τους πολέμους στη Συρία και το Ιράκ και την παγκόσμια κρίση μεταναστών και προσφύγων, η Λίμνη Τσαντ δεν εμφανίστηκε σχεδόν καθόλου στα πρωτοσέλιδα των ειδήσεων φέτος, αλλά οι οργανισμοί βοήθειας είπαν ότι η κρίση ήταν “επικού μεγέθους”, με “τρομακτικά ποσοστά παιδικού υποσιτισμού”.

«Η Συρία μου ράγισε την καρδιά, αλλά για εντελώς ακραίο ανθρώπινο πόνο και σχεδόν μηδενική κάλυψη από τα ΜΜΕ, η κρίση τροφής που ξεκίνησε από την Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία και τον Νίγηρα ήταν η χείριστη όλων», είπε η Σουζάνα Τκάλεκ, διευθύντρια στην οργάνωση Caritas.

Οι μαχητές της Μπόκο Χαράμ έχουν εκτοπίσει 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους στη Νιγηρία, το Καμερούν, το Τσαντ και τον Νίγηρα κατά τη διάρκεια της επταετούς επιχείρησης να δημιουργήσουν ένα ισλαμιστικό χαλιφάτο.

Η οργάνωση Oxfam είπε ότι τμήματα της βόρειας Νιγηρίας ήδη λιμοκτονούσαν ενώ η οργάνωση Action Against Hunger προειδοποίησε ότι πολλά παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν.

Σχεδόν 7 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν τροφή αλλά η ανασφάλεια το καθιστά δύσκολο για οργανώσεις βοήθειας να παραδώσουν βοήθεια στους πιο ευάλωτους.

Ο διευθυντής προγραμμάτων στην οργάνωση γιατρικών εθελοντών International Medical Corps, Όνιεν Ραντοσάβλιεβιτς, είπε ότι η σφράγιση των συνόρων είχε διαταράξει τις αγορές, η γεωργία βρίσκεται υπό κατάρρευση, και τα τρόφιμα είναι πανάκριβα.

«Είναι ζωτικής σημασίας να ξυπνήσει η παγκόσμια κοινότητα για να δει τη φρίκη (…) στην περιοχή αυτή», είπε.

Η Υεμένη μας «ντροπιάζει» όλους 

Οι οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας προειδοποίησαν επίσης για λιμό στην Υεμένη, όπου ό σχεδόν διετής πόλεμος μεταξύ της σαουδαραβικής συμμαχίας και της κίνησης των Χούτι που συμμαχούν με το Ιράν έχει σπρώξει την φτωχότερη χώρα της Μέσης Ανατολής στα όρια κατάρρευσης.

Η κρίση, που έχει χειροτερέψει από τους περιορισμούς στις εισαγωγές, έχει θέσει πάνω από τέσσερα πέμπτα του πληθυσμού σε μια καθημερινή πάλη να βρουν αρκετά τρόφιμα και νερό για να επιβιώσουν.

«Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο ανθρωπιστικής ανάγκης στον κόσμο, και όμως η Υεμένη έχει τύχει μηδαμινής σχεδόν προσοχής από τα ΜΜΕ», είπε η Λόρι Λι, επικεφαλής της οργάνωσης CARE.

Οκτώ στα 10 παιδιά δεν έχουν κανονική ανάπτυξη, και κάθε 10 λεπτά πεθαίνει ένα παιδί από αρρώστιες που μπορούν να προληφθούν, είπαν οι οργανώσεις.

Μερικές έχουν προειδοποιήσει ότι η Υεμένη θα “μείνει” από τρόφιμα μέσα σε λίγους μήνες.

«Σου ραγίζει την καρδιά να βλέπεις ήδη παιδιά που λιμοκτονούν», είπε ο Γιάν Έγκελαντ, επικεφαλής του Συμβουλίου Προσφύγων της Νορβηγίας, προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές στον πόλεμο εμποδίζουν την παράδοση ανθρωπιστικού υλικού.

«Πρέπει να θέσουμε τέλος σε αυτήν την καταστροφή ανθρώπινης προέλευσης που μας ντροπιάζει όλους. Εάν η κατάσταση αφεθεί να χειροτερέψει, όλη η Υεμένη θα καταλήξει να λιμοκτονεί το 2017», τόνισε.

Δυσοίωνα σημάδια

Αρκετές οργανώσεις έκρουσαν τον κώδωνα κινδύνου για το Νότιο Σουδάν, όπου έχουν γίνει εκκλήσεις από τον επικεφαλής της επιτροπής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα να σταλεί μια προστατευτική δύναμη 4.000 στρατιωτών για να σταματήσει μια γενοκτονία “σαν αυτή της Ρουάντα”.

«Το Νότιο Σουδάν έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες φέτος, και όμως αποτελεί μια κρίση που μόλις έχει εμφανιστεί στα πρωτοσέλιδα των ειδήσεων», είπε ο Κρεγκ Ρέντμοντ, διευθυντής της οργάνωσης Mercy Corps, προσθέτοντας ότι το νεότερο κράτος του κόσμου έχει ξεπεράσει το Αφγανιστάν ως ο πιό επικίνδυνος τόπος για τα μέλη μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης.

Πάνω από 3 εκατομμύρια άτομα έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους από τον εμφύλιο, με 1,2 εκατομμύρια να αποζητούν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες.

Οι οργανώσεις είπαν ότι η ανταπόκριση ήταν η χρόνια έλλειψη πόρων, με το τοπικό πρόγραμμα για τους πρόσφυγες να λαμβάνει μόνο ένα τρίτο της υποστήριξης που χρειάζεται.

«Σε τεράστια κλίμακα, έχει αναχθεί στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση της Αφρικής. Και καθώς πλησιάζει το 2017, τα σημάδια είναι δυσοίωνα, (ότι) αναμένονται περισσότερα βάσανα», είπε ο επικεφαλής του προσφυγικού στον ΟΗΕ Φιλίππο Γκράντι.

Η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού (ΔΟΕΣ) και η οργάνωση World Vision ανέδειξαν τις επιπτώσεις από το ισχυρό καιρικό φαινόμενο El Nino του 2015-2016 ως την πιό παραγνωρισμένη κρίση, λέγοντας ότι έχει επηρεάσει 60 εκατομμύρια άτομα, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στη νότια Αφρική, η ξηρασία που έφερε ο Ελ Νίνιο έχει καταστρέψει αγροκαλλιέργειες, έχει φέρει το θάνατο ζώων, και έχει “γονατίσει” τις καλλιέργειες, με “τρομακτικές επιπτώσεις”, είπε ο Γκάρι Κονίλ, επικεφαλής των επιχειρήσεων της ΔΟΕΣ.

«Είναι πάλι οι φτωχοί και οι ευάλωτοι που υποφέρουν δυσανάλογα, και υπερβολικά σιωπηλά», πρόσεθεσε ο Κονίλ, πρώην πρωθυπουργός της Αϊτής.

Η Λιβύη και η Μιανμάρ, όπου νέα έξαρση της βίας έχει ξεριζώσει πολλούς από τη μειονότητα των μουσουλμάνων Ροχίνγκια, αναφέρθηκαν στην έρευνα επίσης.

Ο διευθυντής πολιτικής της οργάνωσης Επιτροπής Διεθνούς Διάσωσης, Σάντζαγιαν Σρικαντάν, είπε ότι η Λιβύη, η οποία “βγάζει πρωτοσέλιδα” για τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών που εγκαταλείπουν τις ακτές της για την Ευρώπη, βρίσκεται σε κρίση.

Η αστάθεια και ο πόλεμος έχουν αφήσει πάνω από έναν σε κάθε πέντε Λίβυους σε ανθρωπιστική ανάγκη και έχουν εκτοπίσει 240.000 άτομα, είπε, προσθέτοντας ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης.

Αρκετές οργανώσεις εξέφρασαν την μεγάλη ανησυχία τους για τον τεράστιο αριθμό παραγνωρισμένων κρίσεων.

Η οργάνωση Christian Aid είπε ότι το έτος 2016 θα μείνει στην ιστορία για το “αναδεικνυόμενο χάσμα μεταξύ ανάγκης και ανταπόκρισης” το οποίο απειλεί να υποσκάψει τα θεμέλια της ανθρωπιστικής βοήθειας.

 

Κάθε μπουκιά που θα μπαίνει στο στόμα του…πολιτισμένου-χριστιανικού  κόσμου, ανήμερα Χριστούγεννα, θα είναι θηλιά στο λαιμό του. Οι “κολασμένοι της γης”  δε γίνεται να διαγραφούν από το μυαλό μας με μια μονοκοντυλιά και  να μην ενοχλούν τον ύπνο και το ξύπνιο μας.

΄Οποιος δεν ντρέπεται για όσα συμβαίνουν στις χώρες των λιμών, των πολέμων, των βασανισμών, των εκτοπίσεων, της προσφυγιάς, δεν είναι άνθρωπος. Είναι ανθρωπίδης,ανθρωποειδές. Δε μιλάμε γι΄αυτούς.

 

2. Με προσφυγόπουλα γεννημένα στην Ελλάδα το επετειακό εξώφυλλο του περιοδικού ΤΙΜΕ
Με προσφυγόπουλα γεννημένα στην Ελλάδα το επετειακό εξώφυλλο του περιοδικού ΤΙΜΕ [εικόνες]

 

Είναι όλα τους παιδιά μας. Τ΄ αγαπάμε και τα δεχόμαστε, όπως τα δικά μας παιδιά. Και είναι και…συμπατριώτες πια . Συν- Ελληνες!

Βέβαια, στην Ελλάδα τα πράγματα στο θέμα της ιθαγένειας, είναι πιο δύσκολα. ΄Οπως σε όλα άλλωστε.  Κάνουν ανυπόφορη και γραφιοκρατική τη ζωή τη δική τους και των άλλων οι ΄Ελληνες , όταν νομοθετούν.

΄Ετσι, ο κώδικας ελληνικής ιθαγένειας συνδέει την ελληνική ιθαγένεια με την ελληνική καταγωγή. Επομένως την ελληνική ιθαγένεια αποκτά μόνο το τέκνο ΄Ελληνα ή Ελληνίδας (αρθρ. 1 παρ .1 Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας ν. 3284/2004).  Αν όμως  κάποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, και δεν αποκτά με τη γέννησή του αλλοδαπή ιθαγένεια  ή είναι άγνωστης , τότε μόνο αποκτά με τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια (αρθρ. 1 παρ. 2 ιδίου ως άνω Κώδικα).

Κανονικά, τα προσφυγόπουλα-μεταναστόπουλα  που γεννιούνται σε ελληνικό έδαφος, πρέπει να παίρνουν διπλή υπηκοότητα. Των γονιών και της χώρας που γεννήθηκαν.

Κι αυτά, μέχρι να εξαφανίσουμε  τις αγκυλώσεις της ιθαγένειας και εθνικότητας από το κορμί της ανθρωπότητας.΄Ολοι οι άνθρωποι είναι…συμπατριώτες μας.΄Εχουμε μια και μοναδική πατρίδα. Τη γη ολόκληρη.

______________________________________________________

 

1.ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ:  Η ΜΕΓΑΛΟΨΥΧΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ  ΚΑΙ Η ΜΙΖΕΡΙΑ ΤΟΥ… ΓΕΡΜΑΝΟΥ.
2. ΡΟΥΜΑΝΙΑ. ΘΑ “ΦΑΜΕ ΤΗ ΣΚΟΝΗ”  ΤΗΣ ΜΙΑ ΜΕΡΑ
3. ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΟΣ  ΓΟΝΙΟΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
4. ΡΟΜΠΟΤ…ΠΟΡΝΗ!
1. Ο Τσίπρας απαντάει στον Σόιμπλε: Μη μας κουνάτε το δάχτυλο με ιταμό τρόπο
Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

 

Ο κ. Τσίπρας βρέθηκε σε εκδήλωση για τα ασυνόδευτα παιδιά στη Βουλή και από εκεί απάντησε στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, που είπε ότι «δεν έχω καμία κατανόηση όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιρρίπτει στη γερμανική κυβέρνηση ότι θέλει να βλάψει τους Ελληνες συνταξιούχους».

«Να μάθουν να τηρούν τις συμφωνίες»
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε «πρέπει επιτέλους όσοι αυτές τις μέρες μάς κουνούν το δάχτυλο με ιταμό τρόπο, στο πλαίσιο των συμφωνιών, να ξέρουν ότι πρέπει πρώτα αυτοί να τηρούν τις συμφωνίες».

«Δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στις χώρες τους»
Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας πέρασε και στην αντεπίθεση και αφού πρώτα ευχήθηκε για τα Χριστούγεννα στη γερμανική πλευρά, στη συνέχεια έστειλε το δικό του μήνυμα: «Κι επειδή είναι γιορτές, τους ευχόμαστε καλά Χριστούγεννα και καλή καρδιά. Να έχουν την ευλογία να είναι ευτυχισμένοι στην ψυχή τους. Γιατί όσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στις χώρες τους, στην Ευρώπη και στον κόσμο όλο. Οσα πλεονάσματα κι αν έχουν κάποιες χώρες, δεν θα πιάσουν ποτέ τα πλεονάσματα ψυχής του ελληνικού λαού».

Και ποια είναι αυτά τα “πλεονάσματα ψυχής” που έχει ο ΄Ελληνας και δεν έχει ο Γερμανός, ο Γάλλος, ο Νιγηριανός;  Ο πρωθυπουργός νομίζει πως εκφωνεί λόγο την 25η Μαρτίου σε καμιά αίθουσα τελετής Λυκείου για τον ηρωισμό των Ελλήνων!

Νισάφι πια με αυτούς τους εθνικισμούς και την κατηγοριοποίηση των ανθρώπων σε λαούς, έθνη και κράτη. Νισάφι, λέμε.  Σ αυτά όλα  βρίσκεται η αιτία  των κακών της γης.

 

2. ΣΕΒΙΛ ΣΑΪΝΤΕΧ
Μια μουσουλμάνα η νέα πρωθυπουργός της Ρουμανίας;
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP

Σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη οι Σοσιαλδημοκράτες στη Ρουμανία πρότειναν για πρωθυπουργό μια γυναίκα απ’ τη μειονότητα των Τατάρων της χώρας.

Εάν ο πρόεδρος της Ρουμανίας κι η βουλή εγκρίνουν την υποψηφιότητά της, τότε η Σεβίλ Σαϊντέχ θα γίνει η πρώτη γυναίκα και μάλιστα η πρώτη μουσουλμάνα που θα αναλάβει πρωθυπουργός σε μια χώρα όπου οι μουσουλμάνοι είναι λιγότεροι από το 1% του πληθυσμού.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κατέγραψε μια εκκωφαντική νίκη στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίτου αποσπώντας ποσοστό άνω του 45%. Και μαζί με τον ελάσσονα σύμμαχό του, τη Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, έχει την πλειοψηφία των εδρών στη βουλή.

O ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Λιβίου Ντραγκνέα

Μπράβο οι Ρουμάνοι. Μας “έχουν βάλει τα  γυαλιά” σε πολλά. Τώρα θα κάνουν και τη μεγάλη έκπληξη. Γυναίκα  μουσουλμάνα πρωθυπουργός της χώρας. Τί χαρά!

Φαντάζεται κανείς να συνέβαινε αυτό στην Ελλάδα; Να είχαμε μια γυναίκα πρόσφυγα και μουσουλμάνα πρωθυπουργό; ΄Η έστω να γινόταν πρόταση. Θα καιγόταν  η χώρα από τους ανεγκέφαλους Ελληνάρες .Και όχι μόνο στους…φυσικούς τους χώρους  της Ν.Δ, των ΑΝ. ΕΛ και της Χ.Α.  Ελληνάρες ζουν και βασιλεύουν σε όλα τα κομματικά μαντριά.

Μπράβο στη Ρουμανία!

 

3. Κατακραυγή για τη μητέρα που χτυπά αλύπητα την κόρη της μπροστά στην κάμερα

Το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο τις τελευταίες ώρες, στο οποίο έξω από σχολείο στην Αριζόνα, μια μητέρα χτυπά την κόρη της στο κεφάλι και της τραβάει με δύναμη τα μαλλιά. Ο λόγος; Επειδή μίλησε στον πατέρα της, από τον οποίο η μητέρα είχε πάρει διαζύγιο.

Μερικοί γονείς είναι για φτύσιμο.  Χρησιμοποιούν τα παιδια τους ως μέσο εκβίασης ,εκδίκησης, τιμωρίας, καταφρόνησης    του άλλου γονιού. Μερικές, μητέρες,  μάλιστα με τη σύναρση του νόμου, θεωρούνται  πιο….γονείς από τον πατέρα και οι …αδέκαστοι δικαστές τους χορηγούν σωρηδόν την επιμέλεια. Και πολλές καταντούν  “σκύλες” και με τα παιδιά και με τον πατέρα, όπως η παραπάνω μαινάδα.

Κάποια στιγμή και πολύ σύντομα πρέπει, στην Ελλάδα ειδικά, να σταματήσει αυτή η βιομηχανία δικαστικών αποφάσεων που δίνει στα διαζύγια την επιμέλεια του παιδιού στη μητέρα.Είναι και άδικο και ανήθικο και ρατσιστικό

4.Σύντομα θα γίνει πραγματικότητα το σεξ με… ρομπότ -Τι δείχνει νέα έρευνα
Φωτογραφία: Wikimedia.commons

Σεξουαλικές σχέσεις με ρομπότ είναι κάτι που αφορά το πολύ κοντινό μέλλον, προέβλεψε ένας ερευνητής της τεχνητής νοημοσύνης σε συνέντευξη Τύπου αφιερωμένη στα διαδραστικά σεξουαλικά παιγνίδια και στις σχέσεις με ανθρωποειδή στο Λονδίνο.

Εάν το σινεμά και η τηλεόραση, με τα πρόσφατα παραδείγματα των «Ex Machina» και «Westworld» ασχολήθηκαν με την ιδέα των ανθρωποειδών ως αντικειμένων ηδονής, τα σεξουαλικά ρομπότ παραμένουν προς το παρόν στη ζώνη της επιστημονικής φαντασίας.

Όμως αυτό μάλλον θα αλλάξει πολύ σύντομα, προβλέπει ο Ντέιβιντ Λέβι, «όταν θα φθάσουν τα πρώτα σεξουαλικά ρομπότ, κάποια στιγμή του επόμενου έτους».

Η καλιφορνέζικη εταιρεία Abyss Creations ανακοίνωσε ότι έχει την πρόθεση να βγάλει στην αγορά ήδη από το 2017 σεξουαλικά ρομπότ που θα έχουν όλα τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά.

Εν αναμονή, στο συμπόσιο που οργανώθηκε αυτήν την εβδομάδα από το πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου παρουσιάσθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των σεξουαλικών ηλεκτρονικών παιγνιδιών, όπως η εφαρμογή του κινητού που επιτρέπει στα ζευγάρια να ανταλλάσσουν φιλιά εξ αποστάσεως και ονομάζεται «Kissenger».

Μία άλλη εφαρμογή που προτείνει την ανταλλαγή ήχων και αίσθησης της επαφής με τη γλώσσα, το Teletongue, και αναπτύσσεται στο πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Η Λιν Χολ, του τμήματος Επιστημών Πληροφορικής του βρετανικού Πανεπιστημίου του Sunderland θεωρεί ότι τα ρομπότ μπορούν να δημιουργήσουν «μία καταπληκτική σεξουαλική εμπειρία».

«Υπάρχουν τόσα πλεονεκτήματα στο σεξ με ρομπότ…Είναι ασφαλές, δεν κολλάτε νοσήματα, μπορείτε να έχετε τον έλεγχο», λέει η ερευνήτρια που θεωρεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος το ρομποτικό σεξ να αντικαταστήσει το σεξ μεταξύ ανθρώπων.

Θα λυσσάξουν πάλι οι ηθικολόγοι. Και…”πού μας πονεί και πού μας σφάζει” εμάς τους απο δω,που θεωρούμε κι αυτή την προσπάθεια  για καλυτέρευση της ζωής του ανθρώπου, για διασκέδαση και ηδονή,  καλοδεχούμενη.

Και με τέτοιες ερωτικές υπηρεσίες ενός ρομπότ σε έναν άνθρωπο, σίγουρα δεν πρόκειται  να αλλάξουν οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.Ούτε να υποκαταστήσει το ρομπότ εντελώς το σεξουαλικό σύντροφο-άνθρωπο. ΄Οπως συμβαίνει σήμερα με τα διάφορα  ερωτικά όργανα που διατίθενται στα σεξομάγαζα.

Το σεξ μεταξύ ανθρώπων είναι και θα παραμένει σπουδαίο και μοναδικό στον αιώνα τον άπαντα.΄Ο τι βοηθάει,όμως,  να γίνει πιο όμορφη η ζωή των ανθρώπων, όπως υπόσχεται η τεχνητή νοημοσύνη, καλώς να έρθει. Κι ας φρίττουν οι ανεγκέφαλοι.