ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 ΡΩΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΗΚΟΟΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΩΝ

Σ Ε ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Ρωσία: Η γενιά Πούτιν κατέβηκε για πρώτη φορά στους δρόμους
Ρωσία: Η γενιά Πούτιν κατέβηκε για πρώτη φορά στους δρόμους [εικόνες]

Ελεγαν ότι ήταν απόμακροι και είχαν εμβολιαστεί από την πολιτική. Ωστόσο, οι νεαροί Ρώσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι και διαδήλωσαν εναντίον «της διαφθοράς της εξουσίας».

«Ηταν η επανάσταση των παιδιών εναντίον των πατεράδων τους», ήταν ο τίτλος της εφημερίδας Moskovski Komsomolets, στις 27 Μαρτίου, την επομένη ημέρα της πιο σημαντικής διαδήλωσης που γνώρισε η Ρωσία μετά την επανεκλογή Πούτιν το 2012.
Ανάμεσα στα 1.030 άτομα που συνελήφθησαν στη Μόσχα, τα οποία καταμετρήθηκαν από την OVD-Info, μια ΜΚΟ που εξειδικεύεται στον έλεγχο των κινημάτων αμφισβήτισης, 46 από τους συλληφθέντες ήταν ανήλικοι. Πολλοί άλλοι ήταν 18 ετών, ή λίγο περισσότερο, δηλαδή είχαν την ηλικία όσων δεν γνώρισαν παρά τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 2000. Ηταν η γενιά Πούτιν.


Το φαινόμενο δεν διέφυγε της προσοχής του Κρεμλίνου. «Δεν μπορούμε να σεβαστούμε όσους, συνειδητά, εξαπατούν την νεολαία, σχεδόν παιδιά, και τα ενθαρρύνουν υποσχόμενοι ορισμένα ανταλλάγματα και να συμμετάσχουν σε μια απαγορευμένη διαδήλωση, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ασφάλειά τους και τη ζωή τους», δήλωσε την επόμενη της διαδήλωσης ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, Dmitri Peskov.
«Οσα είδαμε σε πολλά σημεία και περισσότερο στη Μόσχα ήταν μια προβοκάτσια», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι για την μαζική διαδήλωση ευθύνεται ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος παρέσυρε νέα παιδιά. Ο Ναβάλνι , υποψήφιος πρόεδρος της Ρωσίας για τις εκλογές του 2018, καταδικάστηκε σε 15 ημέρες φυλάκιση για αντίσταση στις αρχές και πρόστιμο 20.000 ρούβλια (περίπου 330 ευρώ) για παράνομη συγκέντρωση.

«Πούτιν, κλέφτη»
Στο Nijni-Novgorod, στις όχθες του Βόλγα, οι γονείς των νεαρών που συνελήφθησαν πήραν κλήση για «μη εκτέλεση των παιδαγωγικών καθηκόντων τους». Στο Tomsk, ένας νεαρός ομιλητής, τον οποίο είχαν εγγράψει σε κινητό τηλέφωνο, μαθητής λυκείου, αναγκάστηκε να κατέβει δια της βίας και του πήραν το μικρόφωνο, στη διάρκεια συγκέντρωσης στη μικρή αυτή πόλη της δυτικής Σιβηρίας. «Καλημέρα, λέγομαι Gleb Tokmakov. Το Σύνταγμα πρέπει να δουλεύει για μας και όχι για τους διεφθαρμένους» πρόλαβε να πει ο νεαρός.

Εκτροπα και στην Αγία Πετρούπολη
Ηλικίας 16 ετών, η Daria Moroz δεν γνώρισε παρά έναν πρόεδρο στη ζωή της, τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Την περασμένη Κυριακή βρέθηκε στη διαδήλωση όπου κυριαρχούσαν οι νέοι, αυτή η γενιά των εφήβων που κατέβηκαν για πρώτη φορά στη ζωή τους για να διαδηλώσουν.
«Δεν το είπα στους γονείς μου γιατί φοβόμουν ότι θα με μαλώσουν. Είπα μόνο ότι πάω βόλτα», δήλωσε η νεαρή στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.
Η Daria Moroz δεν ήταν μόνη της. Μετά τις μεγάλης έκτασης διαδηλώσεις εναντίον της διαφθοράς που έγιναν την Κυριακή σε ολόκληρη τη Ρωσία, όλοι οι αναλυτές σημείωσαν ότι στην πρόσφατη ιστορία της χώρας ποτέ τόσοι μαθητές λυκείου και φοιτητές δεν κατέβηκαν στους δρόμους.


Η γενιά του tweet
Με την ζωντανή γλώσσα του, την άριστη γνώση των social media και την άμεση εξάπλωση των  tweets ακόμη και μέσα από το δικαστήριο, ο Αλεξέι Ναβάλνι δεν μοιάζει με κανέναν άλλο πολιτικό της Ρωσίας. Εχει το στιλ που μπορεί να πλησιάσει την τελευταία γενιά Ρώσων, η οποία δεν παρακολουθεί δημόσια τηλεόραση και δεν γνώρισε τις εξελίξεις του 1990 που προηγήθηκαν της ανέλιξης του Πούτιν στην εξουσία.


Το Κρεμλίνο κατηγόρησε τον Ναβάλνι ότι πλήρωσε τα παιδιά για να κατέβουν στους δρόμους. Μάλιστα, την Κυριακή ανέβηκε στο YouTube ένα βίντεο, σε ένα εθνικιστικό σάιτ, το οποίο έδειχνε έναν νεαρό σε ένα βαν της αστυνομίας να δηλώνει ότι ο κ. Ναβάλνι τους υποσχέθηκε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των δικαιωμάτων του ανθρώπου (CEDH) θα τους πλήρωνε 10.000 ευρώ αν συλλαμβάνονταν.
Η Daria Moroz γελάει με τα υποτιθέμενα 10.000 ευρώ. Η νεαρή κοπέλα αποφάσισε να κατέβει στο δρόμο μετά το βίντεο που ανέβασε ο Ναβάλνι στο οποίο καταγγέλλει ότι ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ πλούτισε παράνομα. Το βίντεο είδαν 13 εκατομμύρια άνθρωποι.


Η νεαρή κοπέλα παρακολούθησε τα γεγονότα και εξεπλάγη γιατί η κυβέρνηση δεν αντέδρασε. «Το μόνο που συνέβη είναι ότι ο Μεντβέντεφ μπλόκαρε στον Ναβάλνι στο Instagram. Ηθελα να ξεράσω. Στη χώρα μας δεν υπάρχουν απαντήσεις, δεν γίνεται καν προσπάθεια να διαψευστούν κάποια πράγματα».


Λαβρόφ: Μόνο η Δύση ασχολείται
Και ενώ η Δύση εκτιμά ότι οι διαδηλώσεις δείχνουν επαγρύπνηση για τις δημοκρατικές αξίες, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ έχει άλλη άποψη.
«Λέτε ότι πρόκειται για μια αντίδραση των πολιτών. Εγώ, ειλικρινά, δεν άκουσα παρά την αντίδραση αξιωματούχων σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς και στην Ουάσινγκτον. Επομένως, όταν τα ίδια γεγονότα προκαλούν διαφορετικές αντιδράσεις, η ιδέα ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά μου ήρθε στο μυαλό» είπε ο Λαβρόφ.
«Δεν θυμάμαι κάποιος να ενοχλήθηκε, τουλάχιστον δημόσια, όταν η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία απαγόρευσαν κάποιες συγκεντρώσεις (του Ερντογάν). Κανείς δεν ανησύχησε γι’αυτό το γεγονός, κανείς δεν είπε τίποτα», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ καταδίκασαν την Κυριακή την σύλληψη πολλών εκατοντάδων διαδηλωτών, δηλώνοντας ότι οι συγκεντρώσεις έδειχναν επαγρύπνηση για τις δημοκρατικές αξίες. Το Κρεμλίνο απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ και της ΕΕ να απελευθερώσει τους συλληφθέντες της αντιπολίτευσης.

1. Σοκάρει το τροχαίο με τους 4 νεκρούς στη Θεσσαλονίκη -Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή
  • Τέσσερις νέοι, ηλικίας από 17 έως 19 ετών, έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο
  • Ένας 17χρονος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση
  • Σοκάρει το γεγονός ότι ο οδηγός ήταν μόλις 17 ετών
  • Δεν φορούσαν ζώνη, έπεσαν σε έναν τοίχο στον Εύοσμο
  • Αναφορές στη Βουλή για το θέμα της οδικής ασφάλειας και της οδικής αγωγής

 

Καταντάει κουραστικό να λέμε τα ίδια μετά από κάθε τροχαίο και μάλιστα πολύνεκρο. Να σημειώσουμε μόνο πως ο οδηγός ήτα 17 χρόνων, μια νεαρή, τρελοπαρέα και δε φορούσαν ζώνη.

΄Ολοι οι λαοί παραδίδουν  στις γενιές τους τα θετικά χαρακτηριστικά τους γι΄αυτό και στις περισσότερες χώρες οι επόμενες γενιές είναι καλύτερες,ως προς τη συμπεριφορά, το χαρακτήρα, τη νοοτροπία από τις προηγούμενες. Στην Ελλάδα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. ΄Ολα τα κακά της φυλής, της βρωμερής ελληνικής νοοτροπίας της “μαγκιάς-κλανιάς”, της έλλειψης σεβασμού στους κανόνες, της αδιαφορίας για το διπλανό, της ανυπαρξίας αλληλεγγύης, του άκρατου ατομικισμού-ωχαδερφισμού, ταλαιπωρούν γενιές γενεών και συνεχίζεται η ίδια κατάσταση και στο νέο αιώνα,ακόμα χειρότερη από πριν. Και είναι πολύ πιθανόν να συνεχιστεί και στον επόμενο.

 

2. Εφοδος των ΜΑΤ στον καταυλισμό της Σούδας στη Χίο
Φωτογραφία: politischios.gr

 

Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών της Σούδας.

Τα ΜΑΤ εισέβαλαν και πραγματοποίησαν ελέγχους σε σκηνές, πρόσφυγες και μετανάστες.

Οπως αναφέρει το politischios.gr, έχουν ήδη προχωρήσει σε προσαγωγές, με το astraparis.gr να σημειώνει πως έχουν γίνει τουλάχιστον δέκα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, εκτιμάται ότι από τις προσαγωγές θα προκύψουν τουλάχιστον τρεις συλλήψεις, καθώς σε σκηνές βρέθηκαν μαχαίρια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα, για τα οποία επιχειρείται η ταυτοποίηση των κατόχων τους.

Η έφοδος, σύμφωνα με το astraparis.gr, έγινε με σκοπό να προληφθούν επεισόδια αντεκδίκησης κυρίως μεταξύ ομάδων Αλγερινών και Αφγανών, οι οποίοι πρόσφατα είχαν δημιουργήσει εκτεταμένα επεισόδια.

Μη δίνουμε επιχειρήματα ή καλύτερα αφορμές στους έχοντες ακροδεξιές-φασιστικές απόψεις  για το προσφυγικό (και ας κατακρίνουν το φασισμό στη θεωρία). Ο πρόσφυγας είναι ΙΕΡΟ πρόσωπο.΄Οπως ο “ξένος”  στην αρχαιότητα.Του οφείλουμε, δε μας οφείλει. Χρωστάμε φιλοξενία, ζεστασιά στη  συμπεριφορά, που σημαίνει αισθήματα αλληλεγγύης, συμπαράστασης, πόνου για ό,τι του συνέβη κι αυτό που βιώνει.

΄Ολα τα άλλα, πως  μας… παίρνουν το ψωμί(!) είναι κλέφτες, βιαστές και δολοφόνοι, είναι, είπαμε,φασιστικές νοοτροπίες, ακροδεξιά ρητορική και πρακτική. Τα ίδια λέγανε οι ΄Ελληνες για τους πρόσφυγες Μικρασιάτες. Κι ας είχαν “κοινή συνείδηση καταγωγής”.

Βέβαια, σε τέτοιες μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών, θα υπάρχουν μέσα και οι σκάρτοι. Και ο εγκλεισμός τους κάνει χειρότερους. Εκεί μέσα στο γκέτο ανακαλύπτουν ανύπαρκτες στην ουσία διαφορές οι Αφγανοί με τους Αλγερινούς και οι Ιρακινοί με τους υπόλοιπους. Είναι κανόνας συνηθισμένος.

΄Οσοι διαταρράσσουν την ομαλή διαβίωση των προσφύγων και φυσικά αν κινδυνεύουν παιδιά και αδύναμα άτομα, πρέπει οι ταραξίες να απομονώνονται και να τιμωρούνται. Ο σεβασμός των ατομικών δικαιωμάτων είναι όρος “εκ των ων ουκ άνευ”.  Δεν μπορεί ο κάθε αλήτης να βιάζει, να σουγιαδιάζει, να διακινεί ουσίες, να είναι τραμπούκος σε τέτοιοες προσφυγικές συλλογικότητες. Ας τους απομονώσουμε. Είναι κίνδυνος για τους άλλους.

3. Στήνουν παγίδες στον μανιακό δολοφόνο των οδηγών ταξί -Κάμερες και κρυφοί αστυνομικοί ρίχνονται στη μάχη

 

Στήνουν παγίδες στον μανιακό δολοφόνο των οδηγών ταξί -Κάμερες και κρυφοί αστυνομικοί ρίχνονται στη μάχη

Νέο σχέδιο ετοιμάζεται να υλοποιήσει η ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να εντοπίσει τον μανιακό δολοφόνο των οδηγών ταξί.

Στη μάχη λοιπόν για να πιάσουν τον δράστη βάζουν κάμερες, αλλά και μυστικούς αστυνομικούς, στήνοντας καρτέρι σε συγκεκριμένους φωτεινούς σηματοδότες επί της λεωφόρου Κηφισίας.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με την υπόθεση υποστηρίζουν ότι δράστης και στις δύο επιθέσεις εναντίον οδηγών επιβιβάστηκε στα ταξί τη στιγμή που το όχημα ήταν ακινητοποιημένο σε κάποιο φανάρι, όχι σε ένα τυχαίο σημείο των δρόμων, σταματώντας τους με σινιάλο. Μάλιστα οι αστυνομικοί, στην προσπάθεια να αποκωδικοποιήσουν τις κινήσεις του δράστη, αναφέρουν πως η πρόθεσή του είναι να διαπιστώνει πρώτα ότι το ταξί δεν έχει άλλους πελάτες μέσα και ότι ταιριάζει το προφίλ του οδηγού στους δολοφονικούς του στόχους.

Πάλι επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια  κάθε φορά, μετά από τέτοια εγκληματικά περιστατικά. Αλλά, έχουμε υποχρέωση να τα λέμε, έστω κι αν κουράζουμε. Λοιπόν.

Γεμίστε τους δρόμους με κάμερες. Εθνικούς, περιφεριειακούς, μικρούς, μεγάλους.Τις πλατείες, τα πάρκα, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τις πολεοδομίες.΄Οπου μπορείτε, τοποθετήστε κάμερες…μαρτυριάρες της κομπίνας και του εγκλήματος. Κανενός τα δικαιώματα και τα προσωπικά δεδομένα,δε θίγονται με αυτό. Τις κομπίνες και τις  “πομπές” τους θέλουν να κρύψουν όσοι διαμαρτύρονται πως χάνουν την ελευθερία τους. Ναι, τη χάνουν οι δολοφόνοι, οι ανώμαλοι, οι κλέφτες, οι φακελάκηδες, οι παραβατικοί. Αλλά και όσοι ζουν διπλή ζωή.  “Από δω η γυναίκα μου κι από κει  το αίσθημά μου”.

Πόσα εγκλήματα, ανεξιχνίαστα ή πολυκαιρισμένα στην εξιχνίασή τους, θα είχαν διαλευκανθεί, αν ο φακός κατέγραφε τους δράστες; Και πόσα θύματα θα είχαν γλιτώσει ή αθώοι από την άδικη   τιμωρία και το διασυρμό;