ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

1.  ΕΝΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ   ΤΥΡΑΝΝΟΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ  ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
1. Τι κακό κάνει ο Τραμπ με το «όχι» για το κλίμα -Το λόμπι του άνθρακα
Τι κακό κάνει ο Τραμπ με το «όχι» για το κλίμα -Το λόμπι του άνθρακα

Πράγματι, ο Τραμπ ξεκίνησε την διάλυση της πολιτικής για το Κλίμα του Μπαράκ Ομπάμα στις 28 Μαρτίου, υπογράφοντας διάταγμα υπέρ της βιομηχανίας άνθρακα. Το διάταγμα που υπέγραψε έχει τίτλο «διάταγμα για την ενεργειακή αυτονομία» και πρωτοκολλήθηκε παρουσία εργαζομένων σε βιομηχανίες κάρβουνου για να του δώσει και συμβολική ισχύ. Ο Τραμ ισχυρίστηκε ότι θέλει «να βάλει τέλος στον πόλεμο εναντίον του άνθρακα». Αυτή η πρώτη ύλη ενέργειας παρέχει το 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ και έχει 66.000 θέσεις εργασίας (στοιχεία 2015). Ωστόσο οι αριθμοί αυτοί βρίσκονται σε πτώση, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί προειδοποιούν ότι ο άνθρακας θα πρέπει να αντικασταθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ακόμη και το φυσικό αέριο, το οποίο πωλείται σε χαμηλή τιμή.

Ωστόσο, ο Τραμπ με το διάταγμα εντέλει την Υπηρεσία για την Προστασία του Περιβάλλοντος (EPA) να επανεξετάσει το Clean Power Plan, το οποίο επιβάλλει στα εργοστάσια που χρησιμοποιούν άνθρακα να μειώσουν την έκλυση διοξειδίου του άνθρακος (CO2) κατά 32 % ως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2005. Επρόκειτο για ένα Σχέδιο του Μπαράκ Ομπάμα το οποίο ποτέ δεν ετέθη σε ισχύ γιατί το είχε μπλοκάρει η δικαιοσύνη.

Αυτό το διάταγμα ματαιώνει επίσης και άλλες αποφάσεις του Μπαράκ Ομπάμα υπέρ του Κλίματος, τις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε «άχρηστες και καταστροφικές για τις θέσεις εργασίας». Ετσι, π.χ. θα μπορούν να ξεκινήσουν πάλι οι εξορύξεις στα ανθρωκωρυχεία, τα στάνταρτς για CO2 αναθεωρούνται, οι κανόνες για την έκλυση μεθανίου στις πηγές παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου γίνονται πιο ελαστικοί κλπ.

Εχοντας στρώσει το χαλί εναντίον των μέτρων για την Κλιματική αλλαγή, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τελικά και την απόφασή του να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, προκαλώντας παγκόσμιο σάλο. Τα μεγάλα ΜΜΕ ανά τον κόσμο έκριναν αυστηρά την απόφαση του αμερικανού προέδρου ο οποίος απομονώνει τις ΗΠΑ από τον υπόλοιπο κόσμο, όπως έγραψαν.

Στις ΗΠΑ, οι Los Angeles Times δεν μάσησαν τα λόγια τους. Αυτή η απόφαση «θα προκαλέσει μια αναπότρεπτη καταστροφή», έγραψε η καθημερινή εφημερίδα της Καλιφόρνια, η οποία δείχνει με το δάχτυλο «την απόρριψη της επιστήμης και μια απόλυτη περιφρόνηση για το Εθνος ως παγκόσμιο leader».

Σύμφωνα με τους New York Daily News, η απόφαση απόσυρσης από την Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα «αφήνει τις ΗΠΑ να είναι η μόνη μεγάλη χώρα που δεν υπογράφει την Συμφωνία, εκτός από την Συρία και την Νικαράγουα». «Αυτό αποτελεί ένα χτύπημα στις διεθνείς ελπίδες για το Κλίμα», γράφει.

Δεν είναι μόνο μεγαλομανής, παλαβός,  και ψυχοπαθής εγκληματίας  ο τραμπούκος Τραμπ, όπως ο Ρώσος δικτάτορας Πούτιν. Ο Αμερικανός πρόεδρος  είναι  παγκόσμιας εμβέλειας κίνδυνος για την ίδια την ύπαρξη του Ανθρώπου στον πλανήτη. Γι΄αυτό και απείρως πιο επικίνδυνος από τον “Τσάρο” της Ρωσίας.

Εγκληματεί κατά του ανθρώπινου γένους συλλήβδην!  Κι αν ο Πούτιν οφείλει μια μέρα  να λογοδοτήσει  στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ο τραμπούκος, ακροδεξιός και φασίστας Τραμπ, πρέπει  ΣΗΜΕΡΑ  κιόλας να καθίσει στο σκαμνί.

Δεν έχει, όμως, καταλάβει τίποτα. Είναι ανιστόρητος. Εντελώς. Κατακτημένα δικαιώματα με αγώνες  και ειδικά το δικαίωμα του παγκόσμιου Ανθρώπου στη ΖΩΗ, δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Δεν  πρόκειται να καταργηθούν, επειδή ένας παρανοϊκός και εγκληματίας πρόεδρος θέλει να εξαφανίσει το ανθρώπινο γένος.

Σύντομα θα δούμε το τέλος του τυράννου. ΄Ερχεται με…ιστορική ακρίβεια. Δεν ξέρουμε πώς, αλλά θα το δούμε.  Και μάλιστα σύντομα.

Εμείς ΟΛΟΙ στους δρόμους.  Και ας σταματήσει πια το παραπλανητικό, παλιό …κουκουεδίστικο  “Αμερικανοί φονιάδες των λαών”. Η συντριπτική πλειοφηφία των Αμερικανών είναι εναντίον του Τραμπ. Το σύνθημα μας να είναι :”Παρανοϊκοί ηγέτες,  φονιάδες του Ανθρώπου”.

2.  ΣΤΙΣ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ ΝΑ  ΞΗΜΕΡΩΣΕΙ  ΜΙΑ ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ
Τα τρία «όχι» των Ευρωπαίων φέρνουν σε αδιέξοδο την κυβέρνηση -Σκηνικό 2015
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Ολο και περισσότερο απομακρύνεται η ελπίδα δανειστές και ελληνική κυβέρνηση να καταλήξουν σε συμφωνία στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 15 Ιουνίου.

Πλέον το επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό με τα τρία «όχι» από την Ευρώπη. Πρώτον, να μην πάρει η ελληνική πλευρά ρύθμιση χρέους. Δεύτερον, το ΔΝΤ να ενταχθεί στο πρόγραμμα, χωρίς όμως συμμετοχή σε δανειακές συμβάσεις. Και τρίτον, όπως όλα δείχνουν, απομακρύνεται η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Με τους Ευρωπαίους και ειδικά τη Γερμανία να μην αφήνουν περιθώρια για την επίτευξη βελτιωμένης λύσης για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup και σε συνδυασμό με τις ανώνυμες διαρροές από Ευρωπαίο αξιωματούχο, ότι η Αθήνα χάνει την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και ότι δεν υπάρχει άλλη πρόταση στο τραπέζι, η κυβέρνηση απειλεί -εδώ και καιρό- με προσφυγή στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου για να βρεθεί πολιτική λύση.

Οι κινήσεις και οι εξελίξεις αυτές, πάντως, μόνο προβληματισμό προκαλούν στην ελληνική κοινωνία, αφού ξυπνούν μνήμες από το καλοκαίρι του 2015

Καμιά οπισθοχώρηση. Ούτε βήμα συμβιβασμού. ΄Η οι τοκογλύφοι δέχονται κούρεμα του χρέους και εξόφληση του εναπομείναντος σε βάθος χρόνου ή πάμε  για έξοδο από την Ευρωζώνη.

Η μέχρι τώρα εξέλιξη της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης της χώρας από τη μεριά της Ευρώπης και των δανειστών,  ήταν πονηρή πρωτίστως, αφού σχεδόν  τα περισσότερα μέτρα κάλυπταν  απολύτως τα συμφέροντά τους. Στην αρχή, πιστεύαμε πως υπήρχε και η ανθρωπιστική διάσταση (αλληλεγγύη) σ΄αυτές τις …φιλανθρωπικές χειρονομίες  της Ε.Ε. Αλλά, τελικά, ΟΛΑ αποδείχτηκαν φενάκη. Μια απάτη-“προπέτασμα καπνού”,   για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των τοκογλύφων και των ισχυρών οικονομικά κρατών της Ε.Ε.  Είναι ιστορική  διαπίστωση αυτή η εξέλιξη και δεν μπορεί εύκολα να αμφισβητηθεί.

 Η κυβέρνηση οφείλει πλέον να δώσει την  τελευταία της μάχη στη Σύνοδο Κορυφής με μπούσουλα-ζητούμενο  ΜΟΝΟ το «βαθύ» κούρεμα του χρέους. “Τελεία και παύλα”. Καμιά άλλη συζήτηση. Καμιά υποχώρηση.

Αν οι…εταίροι μας δε συμφωνήσουν, ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει πλέον να αναζητήσει πολιτική  λύση. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την προσφυγή σε δημοψήφισμα. Καθαρό τούτη τη φορά και στην εντολή του οποίου θα υπακούσουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Βέβαια, θα ήταν  καλή λύση η συμμετοχή όλων των κομμάτων σε μια κυβέρνηση. Ας την πούνε εθνική ή όπως αλλιώς θέλουν. Αλλά ,είναι σίγουρο πως τα κόμματα, πιστά στις αρχές τους “πρώτα το κομματικό μας συμφέρον”, δε θα δεχτούν. Οπότε ένα  δημοψήφισμα θα δώσει τη λύση που δε θέλουν να δώσουν οι  αισχροί πολιτικοί μας.

΄Ολες οι άλλες επιλογές δεν είναι λύσεις. Είναι δουλική υποταγή, εξυπηρέτηση-επιβράβευση  της ανήθικης τακτικής της…νόμιμης  τοκογλυφίας. Και φυσικά υποθήκευση του Μέλλοντος των νέων γενιών.

Εμείς, κουτσά στραβά,  ζήσαμε. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα, όμως, να παίζουμε με τις ζωές των αγέννητων ακόμα Ελλήνων και των παιδιών-εφήβων σήμερα.

Τολμήστε!

 ____________________________________________________

 1. ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ
2. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΗΘΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΖΑΡΟ ΤΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΗ

 

 

1. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΆ ΣΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ
Οργίστηκε ο Γλέζος με τα σχόλια για το γράμμα στον Μητσοτάκη

 

Ο Γλέζος έχει καταντήσει πλέον σκιά και μάλιστα φοβιστική  του παλιού ,καλού εαυτού του. Δεν τον αναγνωρίζουμε. Τη μια  συνοδοιπορεί με τους Ναζί και διακηρύσσει πως ο Ναζισμός πολεμιέται με…πολιτικά μέσα! Τώρα, άλλη γκάφα.΄Η, καλύτερα, ΥΒΡΙΣ. Πρώτα πάει να σκεπάσει την «πατάτα»  για το αν έγινε και πότε εμφύλιος στην Κρήτη (!), ενώ όλοι τα γνωρίζουν αυτά και ζουν ακόμα  πολλοί απο εκείνο τον καιρό. Και ύστερα, άλλο μέγα ανοσιούργημα, με την ανιστόρητη εμμονή του να δώσει συγχωροχάρτι στους δολοφόνους και βάρβαρους  πρωταγωνιστές και των δύο πλευρών την εποχή του Αντάρτικου.

 ΄Οσοι  διέπραξαν εγκλήματα είναι  γνωστοί. Ο πολύς λαός στην ουσία δεν παρακολούθησε τη δική τους  βαρβαρότητα.  Και όσοι εντάχθηκαν στις τάξεις των ανταρτών  και πολέμησαν για την ιδεολογία τους, δε συμμετείχαν σε αισχρά και ειδεχθή εγκλήματα. Το ίδιο και η συντηρητική παράταξη, η συντριπτική πλειοψηφία της οποίας δεν είχε να χωρίσει τίποτα με τους  “ψαγμένους” από την άλλη πλευρά. Δεν ήταν, δα,  όλοι Χίτες, Μάιδες και Μαγκανάδες.  Μην τρελαθούμε κιόλας!

΄Εχουμε αναλύσει παλιτότερα πως τα ειδεχθέστερα εγκλήματα τα διέπραξαν οι  στρατευμένοι “εθνικόφρονες”. Οι Αντάρτες, με τις εξαιρέσεις που τονίσαμε, υπήρξαν περισσότερο υπεύθυνοι και αγωνίζονταν για ιδεώδη, αρχές και αξίες. Ο υπόλοιπος λαός, ο πολύς κόσμος, που δε στρατεύτηκε, είτε συμπαθούσε τους μεν, είτε τους δε, δε συμμετείχε σε εγκλήματα και  άλλες αισχρές πράξεις .Και ούτε φυσικά “εκοψε την καλημέρα”, ειδικά στην επαρχία ο ένας συγχωριανός από τον άλλο, αν δεν ήταν δακτυλοδεικτούμενος φονιάς, παλιάνθρωπος, Γερμανοτσολιάς.

Επομένως, πριν το Μητσοτάκη και το Γλέζο, ο κόσμος , ο απλός λαός ήταν συμφιλιωμένος. Και φυσικά ο Μητσοτάκης, αλλά και ο Γλέζος καμιά  διάθεση αγνή  δεν είχαν με την τάχα μου πρεμούρα τους να συμφιλιώσουν τη Δεξιά και την Αριστερά. Τα δικά τους μικροκομματικά και προσωπικά συμφέροντα εξυπηρετούσαν.

Και τρανή απόδειξη το δικαστήριο που έστησαν το ’89,  για να δικάσουν τον Ανδρέα Παπανδρέου. Από την αρχή ήξεραν ΟΛΟΙ ,ειδικά τα «συνεταιράκια », πως δε θα τον δίκαζαν. ΄Οπως και έγινε. Τις εντυπώσεις ήθελαν να κερδίσουν  και να «διαμοιραστούν τα ιμάτια» του τότε ισχυρού ΠΑΣΟΚ.

΄Ολα τα άλλα, πως θα τιμωρούσαν, τάχα,  τον  Ανδρέα Παπανδρέου, που όντως τα «έπαιρνε» από τον Κοσκωτά  (και όχι μόνο), είναι… ιστορίες για αγρίους. Και του αναχωρήσαντος πρόσφατα Κωνσταντίνου  Μητσοτάκη και του ζώντος εισέτι Μανώλη Γλέζου. Ας αφήσουν τα παραμύθια όλοι όσοι συνεχίζουν  να «παίζουν εν ου παικτοίς»

 

2. Μιλήσαμε με τον Λάζαρο που Παραιτήθηκε Επειδή του Ζήτησαν να Φτιάξει μια Τούρτα με Σβάστικα

Η ειρωνεία είναι πως το ζαχαροπλαστείο βρίσκεται στη γειτονιά του Παύλου Φύσσα.

Ο Λάζαρος είναι ένας 38χρονος ζαχαροπλάστης. Μέχρι πριν δυο ημέρες ξυπνούσε το πρωί, πήγαινε στη δουλειά του, γέμιζε τον κόσμο με γλυκά και ζαχαρόπαστες, και το βράδυ επέστρεφε στο σπίτι του. Από προχθές είναι ένας μικρός ήρωας, απ’ αυτούς που κρύβονται σε κάποια διπλανή μας πόρτα.

Το απόγευμα της Τρίτης τον βρήκε στο ζαραχοπλαστείο που εργαζόταν, να πετάει στον αέρα ό,τι εμφανιζόταν μπροστά του και να φωνάζει εξαγριωμένος «Άντε γαμηθείτε». Στη συνέχεια ακολούθησε μια βροντερή παραίτηση από τη δουλειά που του εξασφάλιζε, μέχρι εκείνη τη στιγμή, τα προς το ζην. Ο Λάζαρος έκλεισε πίσω του την πόρτα, η οποία έκανε ανέλπιστα μεγάλο θόρυβο, αφού ο λόγος της παραίτησης του έχει γίνει από χθες viral σε όλα τα social media.

Αφορμή, όπως λέει και ο ίδιος, ήταν ότι του ζήτησαν να φτιάξει μια τούρτα με μαιάνδρους και σβάστικες. Σε μια χώρα που η ανεργία μαστίζει τον νέο πληθυσμό, σε μια καθημερινότητα που η τσέπη όλων αιμορραγεί, δεν δίστασε να βάλει πάνω απ’ όλα τις ιδέες του. Όπως είπε και ο ίδιος, «πάνω απ’ όλα η αξιοπρέπειά μας, η αυτονομία μας, οι αξίες, η ιδεολογία, οι αρχές μας. Όσο κι δεν τον θέλουν κάποιοι, υπάρχει κόσμος που δεν σκύβει το κεφάλι του για ψωροδίφραγκα. Είναι η γαμημένη ντροπή που θα με κυνηγούσε μια ζωή».

Το βράδυ που παραιτήθηκε είχαμε μια γρήγορη συνομιλία. Με μια αξιοθαύμαστη συστολή, είπε πως η αντίδρασή του είναι αυτονόητη. Την επόμενη μέρα, ωστόσο, η ιστορία του είχε κάνει μια βόλτα σε όλο το Διαδίκτυο, ακριβώς επειδή δεν είναι μια αντίδραση αυτονόητη για όλους.

Τα είπε όλα τα παλικάρι.  “Είναι η γαμημένη ντροπή που θα με κυνηγούσε μια ζωή»!

΄Οσοι κάνουν κάτι που συνήθως ξεφεύγει από τα όρια του όχλου, αποφασίζουν,  δηλαδή, το ιδεολογικά αυτονόητο, γι΄αυτήν, ακριβώς, την (όπως τη χαρακτήρισε) ΝΤΡΟΠΗ το κάνουν. Την αξιοπρέπεια, το σεβασμό. Πρώτα σε αξίες και αρχές. Μετά στον εαυτό μας.

 Τέτοιο μάθημα έδωσε στην  ελληνική κοινωνία ο Λάζαρος από το ζαχαροπλαστείο στη γειτονιά του  Παύλου  Φύσσα. Υποκλινόμαστε!