ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ. ΟΙ ΕΝΤΙΜΟΙ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ. ΟΙ ΑΝΗΘΙΚΟΙ ΔΗΜΑΓΩΓΟΥΝ

 

Η Ελλάδα και οι αγορές» τιτλοφορεί άρθρο γνώμης η Wall Street Journal, χαρακτηρίζοντας πολιτικό στοίχημα την επιστροφή της χώρας μας στις αγορές κεφαλαίου. Και σχολιάζει: «Μετά από τρία χρόνια πολιτικών και οικονομικών αναταραχών, η πώληση πενταετών ομολόγων αξίας 3 δισ. ευρώ είναι καλά νέα. Άσχετο αν η κίνηση αυτή φέρνει την Ελλάδα ακριβώς εκεί που ήταν

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές προτίθενται να δανείσουν την Ελλάδα. Κατ’ αρχάς, τερματίστηκε η διένεξη μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα έλαβε απαραίτητα δάνεια για να αποπληρώσει παλαιότερα χρέη. Εκτός αυτού, πριν από λίγες ημέρες ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, γεγονός που συνέβαλε στη βελτίωση του κλίματος.

«Ένδειξη προόδου για την Ελλάδα ότι οι επενδυτές άρπαξαν τα νέα ομόλογα», λένε οι New York Times, επισημαίνοντας, ωστόσο: «Αλλά το επιτόκιο, σαφώς υψηλότερο από εκείνο των ομολόγων άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών, αντανακλά τους συνεχιζόμενους κινδύνους για τα δημοσιονομικά και την οικονομία της Ελλάδας».

Η έκδοση του πενταετούς ομολόγου των 3 δισεκ. ευρώ είναι ένα δοκιμαστικό πρώτο βήμα, σύμφωνα με τους Financial Times, που ίσως λέει πολλά για τις αποδόσεις που αναζητούν οι επενδυτές όπως και για την επαναφορά της Ελλάδας στις αγορές. Σημείωνει ωστόσο ότι η απόδοση του 4,625% του νέου ομολόγου είναι λιγότερο εντυπωσιακή απ’ ό,τι φαίνεται, δεδομένης της αρνητικής απόδοσης του γερμανικού 5ετούς ομολόγου.

Ωστόσο, είναι και πάλι μια σημαντική εξέλιξη που πρέπει να εορταστεί, τονίζει η εφημερίδα.

Η χθεσινή έκδοση του ομολόγου αντανακλά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα και αποτελεί προϋπόθεση για περαιτέρω πρόοδο επισημαίνουν οι Financial Times. Η χθεσινή εξέλιξη υποδηλώνει επίσης, ότι οι επενδυτές πείθονται ολοένα και πιο πολύ ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις επίπονες μεταρρυθμίσεις και ότι, παρά τα πολιτικά εμπόδια, οι πιστωτές εν τέλει θα συναινέσουν στην ελάφρυνση χρέους που χρειάζεται για να τεθούν σε μια βιώσιμη πορεία τα οικονομικά της χώρας. Η ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές είναι ένα σημαντικό βήμα εάν η Ελλάδα είναι να ξανακερδίσει την οικονομική της ανεξαρτησία.

Εξοδος στις αγορές… με απώλειες -Πυρά από τα κόμματα, δίνουν τα στοιχεία

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση, η οποία μέσω non paper και μέσω του Ευκλείδη Τσακαλώτου έσπευσε να πανηγυρίσει για την έξοδο στις αγορές και να προαναγγείλει δύο τρεις ακόμη μέχρι το τέλος του προγράμματος.

Ν.Δ: Οι όροι θα ήταν καλύτεροι αν… 

«Η χώρα, μετά από 3 χρόνια, βγήκε και πάλι στις αγορές.

Άντλησε συνολικά 3 δισ. ευρώ, όσα και τον Απρίλιο του 2014. Μόνο που τότε όλο το ποσό αφορούσε νέα έκδοση, ενώ σήμερα “νέο χρήμα” είναι περίπου το μισό.

Το επιτόκιο της έκδοσης είναι υψηλότερο από αυτό που δικαιολογεί το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και το σημερινό κόστος δανεισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών που ήταν σε Μνημόνια, το οποίο και είναι πολύ χαμηλότερο.

Αν υπήρχε θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους και η χώρα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οι όροι θα ήταν καλύτεροι.

Δυστυχώς, όλα αυτά δεν έχουν γίνει, με αποκλειστική ευθύνη της ανίκανης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Μια Κυβέρνηση που έχει επιβάλει τεράστιες θυσίες στον ελληνικό λαό, με νέα μέτρα λιτότητας ύψους 14,5 δισ. ευρώ, για να προσπαθήσουμε να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν το 2014.

Και από αύριο, οι πολίτες θα βρεθούν, και πάλι, αντιμέτωποι με τα αυξημένα εκκαθαριστικά, τις μειωμένες συντάξεις και τους χαμηλότερους μισθούς.

Και αυτό, δυστυχώς, δεν θα είναι ούτε αυταπάτη, ούτε ψέμα, ούτε μεγάλο σφάλμα.

Θα είναι η σκληρή πραγματικότητα!

Η πραγματικότητα που δημιούργησε ο κ. Τσίπρας και η παρέα του».

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Επιτίθενται στη νοημοσύνη μας

Λέγοντας πως «όταν δεν επιτίθενται στους θεσμούς, επιτίθενται στη νοημοσύνη μας» σχολίασε τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για την έξοδο στις αγορές η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΗ.ΣΥ σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «υπερηφανεύεται από χθες για τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές» υπενθυμίζοντας ότι «ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τη διαδικασία αυτή το 2014 ως «…σκηνοθετημένη παράσταση όπου θα μοιράζεται και ποπ-κορν, το πλεόνασμα, για να στηριχθεί το success story»».

Οπως τονίζει η Συμπαράταξη «η αντίφαση είναι κραυγαλέα, και προκλητική και σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσίπρας είναι σταθερά σε λάθος δρόμο».

Επισημαίνει μάλιστα ότι «η σύγκριση του επιτοκίου με το οποίο έκλεισε η σημερινή έξοδος με το επιτόκιο του δανεισμού μας σήμερα από τον ESM, που είναι κάτω από το 1%, δείχνει πόσο δύσκολη μακρά και επώδυνη είναι η πλήρης επιστροφή μας στις αγορές και πόσο αναγκαία είναι η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους».

«Ελπίζουμε μάλιστα οι βεβιασμένες επιλογές τους να μην μας παγιδέψουν σε μόνιμα υψηλά επιτόκια, που θα επηρεάσουν μελλοντικά την βιωσιμότητα του χρέους» προειδοποιεί η ΔΗ.ΣΥ.

Επιπλέον σημειώνει ότι η σύγκριση του σημερινού επιτοκίου με αυτό του 2014 πρέπει να γίνει ψύχραιμα και αντικειμενικά. «Οι συνθήκες διεθνώς είναι σήμερα πολύ καλύτερες από ό,τι πριν 3 χρόνια και αυτό αποτυπώνεται στα αντίστοιχα επιτόκια 5ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας που από το 3,50% το 2014 αποκλιμακώθηκαν στο 1,30% σήμερα. Με αυτό το ασφαλές κριτήριο φαίνεται καθαρά ότι δεν έχουμε επανέλθει ακόμα στο κεκτημένο του 2014 που λοιδορούσε ο κ. Τσίπρας. Παρότι με τις τυχοδιωκτικές επιλογές του χάθηκαν από την Οικονομία μας 100 δις ευρώ, και επιβαρύνθηκαν οι Έλληνες πολίτες με νέα μέτρα λιτότητας 13 δις ευρώ».

Κατά την Δημοκρατική Συμπαράταξη «είμαστε μακριά από το κεκτημένο του 2012 για το χρέος» εξηγώντας γιατί:

Έχουν επιδεινωθεί δραματικά οι όροι δανεισμού μας με τη εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια.

Έχει αλυσοδεθεί η χώρα με πρωτογενή πλεονάσματα που στραγγαλίζουν την ανάπτυξη μέχρι το 2060.

Έχουν κηρυχθεί σε διωγμό επιστήμονες, επαγγελματίες, αγρότες και όλη η επιχειρηματική κοινότητα.

«Όσο ο κ. Τσίπρας και οι Υπουργοί του σε αυτή την πραγματικότητα πανηγυρίζουν τόσο ακυρώνουν κάθε σχέση τους με την κοινή λογική. Όταν δεν επιτίθενται στους θεσμούς, επιτίθενται στη νοημοσύνη μας» καταλήγει η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Βενιζέλος: Γιατί δανειστήκαμε πιο ακριβά από το 2014

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποδόμησε τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για την έξοδο στις αγορές και εξηγεί γιατί δανειστήκαμε πιο ακριβά.

Οπως υπενθυμίζει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2014 η έξοδος στις αγορές χαρακτηριζόταν από τον κ. Τσίπρα και τους συνεργούς του «στημένη θεατρική παράσταση» και «πάρτι τοκογλύφων». Σήμερα η επανάληψη, μετά από τρία χαμένα χρόνια, εμφανίζεται ως θρίαμβος και εθνική επιτυχία».

Τονίζει μάλιστα με έμφαση: «Δυστυχώς ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Μακάρι να μπορέσει η χώρα να επιστρέψει σύντομα εκεί που βρισκόταν το 2014. Μακάρι να μην είχε μεσολαβήσει η περίοδος της δευτερογενούς κρίσης που προκάλεσε και εξακολουθεί να τροφοδοτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δυστυχώς όμως η επιστροφή στα δεδομένα του 2014 απαιτεί τεράστια πρόσθετη προσπάθεια λόγω της ζημιάς που έγινε τα δυόμιση αυτά χρόνια. Απαιτεί επίσης αποδοχή της αλήθειας και μια συγνώμη τουλάχιστον από όσους επιχείρησαν να ευτελίσουν και να συκοφαντήσουν τον αγώνα της προηγούμενης περιόδου».

Επί της ουσίας ο Ευάγγελος Βενιζέλος διερωτάται: «Υπήρξε άραγε έστω κάποια μικρή βελτίωση με βάση τα σημερινά πολύ καλύτερα δεδομένα της Ευρωζώνης; Δυστυχώς όχι».

Οπως εξηγεί «η Ελλάδα δανείστηκε το 2014 με spread 435 μονάδες βάσεις, ενώ δανείζεται τώρα με spread 481 μονάδες βάσεις. Δηλαδή πιο ακριβά. Και αυτό επειδή η Γερμανία δανειζόταν για αντίστοιχο ομόλογο με απόδοση + 0,6 το 2014, ενώ δανείζεται τώρα με αρνητική απόδοση -0,186».

Επιπλέον, υπογραμμίζει ο Ευ. Βενιζέλος «η εξαγορά του ομολόγου του 2014 στο 102,6% της ονομαστικής του αξίας συνεπάγεται επιβάρυνση του δημοσίου χρέους, συμβολικά κρίσιμη».

Πέραν δε όλων αυτών, «τα νέα χρήματα που αντλεί η χώρα με την έκδοση αυτή είναι πολύ περιορισμένα καθώς το μισό της έκδοσης φαίνεται να καλύπτεται από την ανταλλαγή των ομολόγων του 2014».

Και ο Ευ. Βενιζέλος καταλήγει: «Η έκδοση αυτή θα ήταν θετικό βήμα αν εντάσσονταν σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα και την έξοδο από τα μνημόνια. Αυτό όμως προϋποθέτει έξοδο της σημερινής κυβέρνησης από την εξουσία».

Θεοδωράκης: Αλλοι δανείζονται με 1% κι εμείς με πάνω από 4% και πανηγυρίζουμε κιόλας

«Μια διαφορά μας με τις χώρες που κατάφεραν να βγουν από τα μνημόνια είναι το γεγονός επιλέγουμε λάθος ηγέτες», υποστήριξε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Alpha 98,9» ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σχολιάζοντας την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Και συνέχισε: «Επιλέγουμε κατσαπλιάδες των ιδεών, ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την παραγωγή, με τη δουλειά, που δεν έχουν σχέδιο και δεν έχουν μελετήσει τις λύσεις και το αποτέλεσμα είναι να το πληρώνουμε αυτό πάρα πολύ ακριβά – κάποιες δεκάδες δισ.».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε: «Η χώρα αναμετριέται συνέχεια με το κακό της παρελθόν και το αντιγράφει. Κάποιοι λένε “Μπράβο που αποφάσισε η κυβέρνηση και βγήκε στις αγορές”. Μπράβο, γιατί; Χώρες με αντίστοιχα προβλήματα, όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος, δανείστηκαν με πολύ χαμηλότερα επιτόκια, όταν βγήκαν στις αγορές με το πενταετές τους ομόλογο. Η Πορτογαλία δανείστηκε με 1,2 και η Κύπρος δανείστηκε με 1,7. Εμείς λοιπόν θα πανηγυρίσουμε στο τέλος της ημέρας που θα δανειστούμε στην καλύτερη περίπτωση με 4,7%; Αντιλαμβάνεστε τι χαμένα λεφτά είναι αυτά για τα παιδιά μας;».

Μαξίμου: Ψήφος εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας για την ελληνική οικονομία

«Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και επιβεβαιώνει την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βαδίζει με σταθερά βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.

Συγκεκριμένα, το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375% ενώ το ύψος της απόδοσης στο 4,625%, σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014, που είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και 4,95% αντίστοιχα.

Είναι σημαντικό επίσης ότι από τις πάνω από 200 επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 3 δισ. ευρώ, εκπληρώνοντας το στόχο του ελληνικού ομολόγου, θέτοντας στέρεες βάσεις για διαρκή και διατηρήσιμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος».

Τσακαλώτος: Ηταν κάτι παραπάνω από αυτό που περιμέναμε

«Με αγγλικούς όρους ήταν μια ικανοποιητική έξοδος. Με ελληνικούς όρους ήταν κάτι παραπάνω απ’ αυτό που περιμέναμε» είπε ο κ. Τσακαλώτος χθες μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών εξηγώντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να βελτιώσει κατά 0,3% το επιτόκιο με το οποίο είχε δανειστεί η Ελλάδα το 2014 επί κυβερνήσεων Αντώνη Σαμαρά.

«Εχουμε τα πρώτα σταθερά δείγματα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», υπογράμμισε ο υπουργός. «Ηταν μια πρώτη προσπάθεια για έξοδο στις αγορές. Θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη» προϊδέασε.

 

“Μικροί” άνθρωποι,  μικροπρεπείς κουβέντες. ΄Αθλιοι, πανάθλιοι όλοι αυτοί οι κομματάνθρωποι. Σαν τον… Ευάγγελο παραπάνω που παραληρεί σε δημαγωγία.

Η  χώρα δεν ευτύχησε σχεδόν ποτέ στον ελεύθερο, ως κράτος, βίο της, να έχει σοβαρούς και έντιμους ανθρώπους στην πολιτική ζωή της.  Κι αν δεν ήταν όλοι κλέφτες, διαπλεκόμενοι, διεφθαρμένοι (υπήρξαν μπόλικοι και τέτοιοι) ήταν, όμως, φιλόδοξοι, ματαιόδοξοι, διψασμένοι για εξουσία και δημοσιότητα. Σπάνια θα βρεις στην ελληνική πολιτική ιστορία ανθρώπους που θα μπορούσαμε  να τους κατατάξουμε  στο “πάνθεον”, όσων χαρακτηρίζονται  επιτυχημένοι και αξιόλογοι. Κι αν υπήρχαν κάποιοι, ήταν πάντα “μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού”.

Ο ξένος τύπος σύσσωμος, όπως διαπιστώνουμε από τα αποσπάσματα που παραθέσαμε, θεωρεί επιτυχία της χώρας την έξοδο στις αγορές. Και είναι επιτυχία. Σοβαρή μάλιστα. Εκεί που οι “Κασσάνδρες” μιλούσαν για 4ο μνημόνιο,αλλά και για πιθανή χρεοκοπία ,έρχεται η έξοδος αυτή και με σχετικά καλό επιτόκιο για τα δεδομένα της χώρας, αντλεί 3 δισ.

Αν υπήρχαν στη χώρα μας έντιμα κόμματα, σήμερα κανονικά ΟΛΑ όφειλαν να συγχαρούν την κυβέρνηση. Αλλά περισσότερο να χαίρεται , να πανηγυρίζει σύσσωμη η χώρα, ενωμένος ο λαός, γιατί  κατάφερε η οικονομία να περάσει σ΄αυτή τη φάση. Και μάλιστα,  όταν οι φανατικοί, οι  εγκάθετοι όλων των κομμάτων, προέβλεπαν χαιρέκακα  καταστροφή, νέα οικονομική καταβαράθρωση, καινούρια επαχθή  μνημόνια ,ακόμα και χρεοκοπία.

Οφείλουμε να εξηγηγούμαστε. Το έχουμε δηλώσει, άλλωστε, τόσες φορές εδώ: Ιστορικά, η οικονομία της Αγοράς έχει αποτύχει. Σε όλα τα επίπεδα. Η οικονομική φιλοσοφία  της Φύσης είναι η αρχή “ό, τι παράγει καταναλώνει” ο άνθρωπος.  Φυσικός και απαράβατος νόμος. ΄Ολα τα άλλα είναι παρέκκλιση απ΄αυτόν τον κανόνα, “ανωμαλία”, παθογένεια της οικονομίας με άμεσες τις οδυνηρές της συνέπειες για τους λαούς. Αυτό το μοντέλο της οικονομίας της Αγοράς το καταδικάζουμε.

 ΄Ομως, δεν έχει σημασία η πρόθεσή μας, ούτε τί πρεσβεύουμε εμείς, αφού ζούμε, κινούμαστε μέσα σ΄αυτή την οικονομική πραγματικότητα και υφιστάμεθα όλοι τις συνέπειές του μοντέλου της. Επομένως, αν κάτι οφείλουμε να κάνουμε  εδώ είναι να  καταδικάζουμε αυτή τη μορφή της οικονομίας και να υπο-ανα-δεικνύουμε τη σημασία της “οικιακής”,  του “πρωτογενή παράγοντα”. Εκεί που ο μελλοντικός άνθρωπος θα καταλήξει.

Αλλά,  θα ήταν ιστορική  αφροσύνη να κλείνουμε τα μάτια μας  στη σημερινή πραγματικότητα. Η ρεαλιστική ιστορική ανάλυση και η κριτική απαιτούν να βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως θα θέλαμε να είναι. Και η οδυνηρή  αλήθεια είναι πως ζούμε μέσα σ΄αυτή  την κόλαση που η οικονομία της αγοράς επέβαλε.

Γι΄αυτό έχουμε υποχρέωση να δεχτούμε πως η χώρα μας αυτή την ώρα στην κατάσταση  της οικονομικής κρίσης που βρίσκεται δεν έχει πολλές επιλογές. Στην κυριολεξία έχει ελάχιστες. Οι πιο σωστές, αποδειγμένα απαραίτητες για να μπρέσουμε ως λαός να ορθοποδήσουμε κάποια στιγμή, όπως επανειλημμένα έχουμε εδώ αναπτύξει ,  είναι αυτές:

  1. Κούρεμα του χρέους και μάλιστα βαθύ.

  2.   Αποπληρωμή χρεολυσίων σε βάθος χρόνου.

  3. ΄Εξοδος στις αγορές με  χαμηλά επιτόκια.

Γνωρίζουμε, βέβαια, πως  και οι τρεις αυτοί όροι είναι περισσότερο “όνειρο” αυτή την ώρα, παρά άμεσα εφικτοί στόχοι.  Γι΄αυτό, ακριβώς,  θεωρούμε πως στην παρούσα   συγκυρία η χτεσινή επιτυχία άντλησης ενός τέτοιου ποσού και σ΄αυτό το επιτόκιο, όσο κι αν οι… εντιμότατοι παλιάνθρωποι των κομμάτων τη διαγράφουν οριστικά και με μονοκονδυλιά, όμως στην πραγματικότητα είναι επιτυχία. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι΄αυτό.

Ας περιφρονήσουμε, επομένως, ως λαός  τους μικρόψυχους και μικροπρεπείς και ας προχωρήσει η κυβέρνηση στο επόμενο βήμα,που όπως είπαμε, έχει να κάνει με το κούρεμα του χρέους.  Αν καταφέρει να πετύχει έστω και ένα μικρό  κούρεμα,αρχικά  και πολύχρονη αποπληρωμή, θα είναι τεράστια κι αυτή η επιτυχία.

Κι αν συνεχιστεί η έξοδος στις αγορές με ακόμα πιο χαμηλό επιτόκιο, θα μιλάμε πλέον για θρίαμβο. Οι νουνεχείς, οι συνειδητοποιημένοι πολίτες είναι βέβαιο πως  έχουν κλείσει τα αυτιά τους  στις σειρήνες της απάτης και της δημαγωγίας.  Κανείς Μητσοτάκης, Βενιζέλος, Θεοδωράκης, Λεβέντης, κομματικά απολιθώματα,  δεν είναι σε θέση να αποπλανήσουν  τουλάχιστον τους έντιμους. Ας ψαρεύουν σε “θολά νερά”,ας μαυλίζουν μόνο τους ανεγκέφαλους.

Πάντως,οφείλουμε να επισημάνουμε και τούτο. Αν οι παραπάνω στόχοι φαίνονται εντελώς αδύνατο να επιτευχθούν, εμείς επιμένουμε και  στην άλλη επιλογή. Την  απόφαση εξόδου της χώρας από το ευρώ. Φυσικά, η λύση αυτή πρέπει να   υιοθετηθεί με λαϊκό δημοφήφισμα και όχι με κυβερνητική απόφαση ,χωρίς, δηλαδή, προηγούμενη λαϊκή έγκριση.

“Τα κουκιά είναι μετρημένα”. Μέσα σ΄αυτό το λαβύρινθο  της οικονομίας της αγοράς που βαδίζουμε, τις περισσότερες  φορές χωρίς μπούσουλα, δεν έχουμε  την πολυτέλεια για άσκοπα και επικίνδυνα βήματα. ΄Η ακολουθούμε τους νόμους  της λογικής  ή είμαστε “τελειωμένοι”.

Τα υπόλοιπα είναι ανόητοι παλικαρισμοί των Λαφαζάνηδων και των… Μπαρουφάκηδων. Και φυσικά λαμπρό πεδίο δημαγωγίας και λαϊκισμού για  τους Μαυρογυαλούρους των αισχρών ελληνικών  κομμάτων.

Τη χώρα αυτοί  την έθαψαν. Κάνουν και σήμερα πάλι το ίδιο. Επαναλαμβάνεται η ιστορία. Αλλάζουν πρόσωπα και εποχές. Και λαοί που δεν μπορούν να σεβαστούν την Ιστορία και τα διδάγματά της, θα ξαναζούν τα δράματα του παρελθόντος.  Ουδείς είναι σε θέση  ανταρέψει αυτή τη διαπίστωση.