2021. ΤΑ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΠΛΕΟΝ …ΑΣΟΒΑΡΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ!

Δημοκρατία, κράτος δικαίου και δικαιώματα

α. Δημοκρατία, κράτος δικαίου και δικαιώματα

 

Άρθρο της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Η σχέση δημοκρατίας και δικαιωμάτων έχει μεγάλο βάθος, θεωρητικό και ιστορικό. Στη μεταπολεμική ανάδυση και εμπέδωση του κράτους δικαίου, μετά την τραυματική εμπειρία των δύο παγκοσμίων πολέμων και ιδίως τη ναζιστική θηριωδία, ο νομοθέτης δεσμεύεται από κανόνες αυξημένης τυπικής ισχύος και τα δικαιώματα συγκροτούν τους πιο ισχυρούς λόγους που μπορούμε να αντιτάξουμε σε κάθε καταπίεση.

Σε αυτή την περιεκτική αντίληψη για τη δημοκρατία οι μειοψηφίες θωρακίζονται απέναντι στην τυραννία της πλειοψηφίας, ενώ τα θεσμικά αντίβαρα, η διάκριση των εξουσιών και ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων, θέτουν όρια στη λαϊκή κυριαρχία και την κρατική εξουσία.

β. Μητσοτάκης για νέο έτος: Το 2021 εγκαινιάζει μία νέα δεκαετία ευημερίας

Μητσοτάκης για νέο έτος: Το 2021 εγκαινιάζει μία νέα δεκαετία ευημερίας (video)

Αφήνουμε πίσω μια χρονιά γεμάτη πρωτόγνωρες δυσκολίες. Το 2021 ολοκληρώνει 200 χρόνια εθνικής πορείας. Συμπληρώνει 40 χρόνια ευρωπαϊκής εμπειρίας. Και εγκαινιάζει μία νέα δεκαετία ευημερίας. Αξίζει να το υποδεχτούμε με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Χρόνια πολλά!»

***

Μόνο οργή και γέλωτα προκαλούν   αυτοί  οι  “δεκάρικοι” των υπεύθυνων κα αξιωματούχων  κάθε φορά με  την έναρξη του Νέου έτους. Λόγια παχιά, φληναφήματα  εξοργιστικά, που απευθύνονται  χωρίς αιδώ και σεβασμό, κυρίως   στους Χαχόλους.  Σε  εκείνους που κάθε “τέσσερα χρόνια”  σπεύδουν ορεξάτοι  στις κάλπες για να εκλέξουν τους χειρότερους.  Τους λούζονται, ,όμως, αναγκαστικά , τους ίδιους   “πανηγυρικούς”  και όσοι   διαθέτουν κουκούτσι μυαλό  και δεν “τρώνε σανό”.

Τους πρώτους,  τους έχουν  από πρώτο χέρι… στο χέρι. Τους πείθουν ,τους εμπνέουν  κιόλας με τις υποκριτικές ασυναρτησίες που τέτοιες ημέρες αμολάνε.  Αλλιώς,  δεν εξηγείται πως κάθε φορά,  κανένα χρόνο και λιγότερο, μετά την κατάθεση  της ψήφου τους ,αποκαλούν οι ίδιοι    τους εαυτούς τους “Κοψοχέρηδες”!  Αλλά,  την επόμενη  φορά, ξαναπάνε στην κάλπη. Και κάνουν ακριβώς τα ίδια λάθη, για να ξαναγίνουν “Κοψοχέρηδες”, αντί… Κοψοκέφαλοι.

Τους άλλους, τους “διαφορετικούς”, τους σοβαρούς,  οι λογής “ασόβαροι”  αξιωματούχοι, ξέρουν ,βέβαια, πως μόνο θυμηδία και θυμό  τους προκαλούν οι εκάστοτε παρλαπίπες που τσαμπουνάνε.  Αλλά δεν τους φοβούνται  κιόλας.  Ακριβώς,  επειδή έχουν  τους υπηκόους. Κι ας είναι  οι λιγότεροι. Τους καθιστούν πλειοψηφίες με τους παράνομους, εκλογικούς τους “νόμους”.

Τους προσφωνούν μάλιστα και πολίτες! Κι εκείνοι σεμνύνονται ,καμαρώνουν πως είναι τέτοιοι.  Και το πιστεύουν!

΄Οχι, δεν είναι πολίτες. Είναι (μετα)κινούμενη μάζα, κιμάς ψηφοφόρων, που  δεν έχουν καμιά από τις ιδιότητες του πολίτη.  Για χίλιους λόγους.

 Και είναι καταδικασμένοι να ζουν και να πεθάνουν με τα ίδια μυαλά. Χωρίς ποτέ να ζήσουν την ευτυχία κα την ξεχωριστή  ηδονή της αλλαγής, της διαφορετικότητας  στην  αντίληψη,  τη θεώρηση, την οπτική  των πραγμάτων.΄Ετσι ,  όπως δεν μπορεί να στοχαστεί η μάζα, εγκλωβισμένη στο μικρόκοσμό της.

Θα κουβαλάνε ό,τι τους δίδαξαν, θα επαναλαμβάνουν στα παιδιά τους τα στερεότυπα ψεύδη των  δικών τους γονιών, θα αρνούνται να ανοίξουν τα μάτια τους στο καινούριο, να συντονιστούν με τους νέους καιρούς. Παλιομοδίτες, μουχλιασμένοι,  λιμνάζοντα  απόνερα.

Ο χαρισματικός  εκείνος δάσκαλος στην παλιά, έξοχη ταινία  “ο κύκλος των Χαμένων ποιητών” είχε πει αυτή τη φοβερή ατάκα. “Το τραγικό είναι, πεθαίνοντας να ανακαλύψεις πως δεν έζησες!”   Κι αυτό μεταφράζεται  με χίλιους τρόπους.

-Να  ψήφισες στη  ζωή σου,  έστω και μια φορά Κυριάκο Μητσοτάκη και  την παρέα του.

– Να πίστευες κάθε φορά στα πρωτοχρονιάτικα  μηνύματα των  λογής αξιωματούχων, όπως παραπάνω η πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός της χώρας,  που μας… μαλώνουν, εμάς τους “αλλιώτικους”, γιατί όχι μόνο δεν πιστεύουμε πως ζούμε σε κοινωνικό  κράτος κα ειδικά   δικαίου, αλλά αντίθετα καταγγέλλουμε πως είμαστε όμηροι  συμμορίας,   κομματικής μαφίας, διαφθοράς, συναλλαγής, απάτης.

-Να μην πήρες  παρ΄όλα αυτά,  ποτέ στα χέρια σου μια “πέτρα”  να τους την πετάξεις. Και έχεις χίλους τρόπους να το κάνεις. Ο καλύτερος να τους “φτύνεις” κάθε φορά που σε καλούν να τους πιστέψεις.

-Να  σου λένε και να το (απο)δέχεσαι πως  σε κλείνουμε στη  φυλακή για το καλό σου!  Να τρώνε τα λεφτά σου , να φορτώνουν στα παιδιά και τα εγγόνια σου τις δικές τους  μίζες ,των επόμενων δέκα  γενεών τους  και να  σε  περιπαίζουν  πως   είναι   “πατερούληδες” και η μόνη τους έγνοια   να σε φυλάξουνε  από τον …κορόνα!

-Να περιμένεις από  τα μαφία  της  εμπορικής δημοσιογραφίας, αντί για απάτη και σκουπίδια,  ενημέρωση, κριτική,  ψυχαγωγία. Να επιτρέπεις στον κάθε Πορτοσάλτε  να αποπατεί, ξεβράκωτος  μπροστά σου. Σε κάθε επεισόδιο από τις σαπουνόπερες και τις  σειρές  στα χαζοκούτια, να ελπίζεις  πως θα  μεταγγίσεις  αίμα ζωής  στις φλέβες  των αισθημάτων και των συναισθημάτων σου από την αιμόπτυση των σελέμπριτι.

Τελικά,

Να ελπίζεις πως αυτή η χρονιά θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Που δεν θα είναι  σίγουρα,  ΟΣΟ :

-Ο Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός της χώρας.

-Ο Σαμαράς ,ο Λοβέρδος  και ο Μαρινάκης βρίσκονται   εκτός Κορυδαλλού .

-Η Τουλουπάκη  πεταμένη-παροπλισμένη  σε ένα εισαγγελικό γραφείο αρμόδιο για τη …διατάραξη   της κοινής ησυχίας.

– Ο Αλαφούζος, ο Ράπτης, ο Κουρτάκης, ο Μαυρίδης ,διαπλεκόμενοι  με την κυβερνητική συμμορία, να έχουν συστήσει εγκληματική οργάνωση “λευκών κολάρων”  ,θησαυρίζοντας από το έγκλημα  της παραπληροφόρησης. Σε κοινό τσιμπούσι  με τους προμηθευτές  των παραπλανητικών  στοιχείων  των  βιομηχανιών  “πέτσινων” δημοσκοπήσεων .

-Οι “Τσιόδρες”,  απεμπολώντας  κάθε αρχή επιστημονικής  δεοντολογίας , καταντάνε οι  σφογγωκολάριοι  ενός  ανίκανου (πέρα από διεφθαρμένος) πρωθυπουργού, που κατέλαβε τέτοιο υψηλό αξίωμα, μόνο και μόνο ,ως γιος του μεγαλύτερου κομματικού απατεώνα στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου και της “ιδιωτείας” της δεξιάς ψήφου.

-Εν τέλει ,

ΟΣΟ, οι πλέον ανάξιοι, οι ακατάλληλοι, οι μη εχέφρονες, οι διαπλεκόμενοι, οι διεφθαρμένοι, οι ανάλγητοι κατέχουν αξιώματα και  “καρέκλες”.

Αλλά, για να είμαστε δίκαιοι, ας μην αποποιείται κανείς  τις ευθύνες του. Σε αυτό τον κόσμο και όχι μόνο  τη χώρα μας ,ανέκαθεν, ευθύνη είχαν και έχουν πρώτα οι ΑΡΙΣΤΟΙ .   Επειδή, ακριβώς, επιτρέπουν στους ΧΕΙΡΙΣΤΟΥΣ  να κυβερνούν.