ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

1.Ο Κοντονής αρνείται να πάει σε συνέδριο στην Εσθονία -«Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει εγκλήματα από τα κομμουνιστικά καθεστώτα»
Φωτογραφία: Associated Press

 

«Σε μία περίοδο που οι θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμφισβητούνται ανοιχτά από την άνοδο των ακροδεξιών κινημάτων και των νεοναζιστικών κομμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, η προαναφερθείσα πρωτοβουλία είναι πολύ ατυχής».

Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής, αρνούμενος την πρόσκληση να συμμετάσχει στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα» που διοργανώνεται στις 23 Αυγούστου, στο Ταλίν, στο πλαίσιο της Εσθονικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην επιστολή του ο κ. Κοντονής επισημαίνει, πως η πρωτοβουλία της Εσθονικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διοργανώσει Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα», προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τονίζει επίσης στην επιστολή του προς τους διοργανωτές του Διεθνούς Συνεδρίου πως: «Η Ιστορία δεν μπορεί να παραχαραχθεί παρόλο που μπορεί να γράφεται κυρίως από τους νικητές ή να αξιολογείται διαφορετικά από την οπτική των κρατών. Παρόλα αυτά, τα ιστορικά στοιχεία και γεγονότα, κατέγραψαν τον στρατό της ΕΣΔΔ ως τον απελευθερωτή της Ευρώπης και των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και ως λυτρωτή από την φρίκη του Ολοκαυτώματος.

Στη σκέψη και στη συνείδησή μας, το ναζιστικό καθεστώς, δηλαδή εκείνο το πολιτικό σύστημα, το οποίο έχει τον ρατσισμό, το μίσος, τη μισαλλοδοξία και τη μαζική δολοφονία ως τον πυρήνα της ιδεολογίας του, δεν θα υπήρχε καμία περίπτωση να συγκριθεί με τον κομμουνισμό, με την πολιτική ιδεολογία που αυτός αντιπροσωπεύει ή να συγκριθεί με οτιδήποτε άλλο, απλούστατα διότι η ανθρωπότητα δεν έχει αντιμετωπίσει τίποτε παρόμοιο με τον ναζισμό και ελπίζουμε πως δε θα το κάνει στο μέλλον».

Ο κ. Κοντονής καταλήγει στην επιστολή του, επισημαίνοντας πως «η πρωτοβουλία διοργάνωσης ενός συνεδρίου με το συγκεκριμένο περιεχόμενο και τίτλο, στέλνει ένα λανθασμένο και επικίνδυνο πολιτικό μήνυμα, το οποίο είναι προϊόν των Συμφωνιών που ακολούθησαν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναβιώνει το ψυχροπολεμικό κλίμα που τόσα δεινά έφερε στην Ευρώπη, αντίκειται στις αξίες της ΕΕ και σίγουρα δεν αντικατοπτρίζει την οπτική της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, η οποία είναι πως ο ναζισμός και ο κομμουνισμός δε θα μπορούσαν ποτέ να υπάρχουν ως τα δύο μέρη της ίδιας εξίσωσης».

Σε άλλο σημείο της επιστολής του, ο κ. Κοντονής αναφέρει ότι «η φρίκη που γνωρίσαμε μέσω του ναζισμού είχε μία και μόνη εκδοχή, αυτή που περιγράψαμε παραπάνω. Ο κομμουνισμός, αντίθετα, γέννησε δεκάδες ιδεολογικά ρεύματα, ένα εκ των οποίων υπήρξε ο ευρωκομμουνισμός, ο οποίος γεννήθηκε μέσα σε κομμουνιστικό καθεστώς, την περίοδο της Άνοιξης της Πράγας με στόχο να παντρέψει τον σοσιαλισμό με την Δημοκρατία και την ελευθερία. Αυτό το ιδεολογικό ρεύμα μπόλιασε έκτοτε την πολιτική σκέψη όλης της Δυτικής Ευρώπης, έθεσε ζητήματα αναζήτησης, αποτέλεσε ένα μεγάλο εργαστήρι θεωρητικών επεξεργασιών, διαμορφώνοντας μια κουλτούρα διαλόγου, που το κατέστησαν έναν οργανισμό ζωντανό».

Θα συνυπογράφαμε ανεπιφύλακτα την επιστολή Κοντονή, αν  δεν είχαμε τις ακόλουθες ενστάσεις:

  1. ΄Αλλο πράγμα ο κομμουνισμός και άλλο ο σοβιετισμός-σταλινισμός. Τα μπερδεύει ο υπουργός .Ελπίζουμε από έλλειψη ιστορικής ενημέρωσης.  Πραγματικός κομμουνισμός δεν εφαρμόστηκε σε κανένα από τα καθετώτα των λεγόμενων Ανατολικών χωρών.

  2. Πολύ σωστές και ιστορικά τεκμηριωμένες οι απόψεις τους για το Ναζισμό.Παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στο σταλινικό καθεστώς και να υπογραμμίσει τα αναμφισβήτητα εγκλήματά του, όπως ακριβώς δεν έκανε ως τώρα το ΚΚΕ.  Σε καμιά περίπτωση η ιστορία δε χορηγεί συγχωροχάρτι  στα εγκλήματα των Σοβιετικών και όχι μονο των Σταλινικών.

  3. Στη χώρα μας είναι ακόμα ανοιχτά τα εξής σοβαρά θέματα. α. Της ηθικής καταδίκης από μέρους της επίσημης πολιτείας των εγκλημάτων των… Εθνικόφρονων Ελληνάρων, που ασέλγησαν στη έννοια ΄Ανθρωπος με τα ειδεχθή εγκλήματά τους (αποκεφαλισμοί, παλουκώματα,  ανασκολοπισμοί κ.α). β. Της επίσημης επίσης αποδοχή της ελληνικής πολιτείας (π.χ με την επισήμανση στα σχολικά εγχειρίδια της Ιστορίας)  πως σε καμιά περίπωση δεν μπορούμε να εξισώσουμε τα εγκλήματα των Κομμουνιστών  και αυτά των Εθνικόφρονων στην περίοδο του Ανταρτοπολέμου.Δεν υπάρχει ούτε στο ελάχιστο κάποια σχέση. Κάποιοι αντάρτες διέπραξαν και τούτοι θηριωδίες, αδίκησαν, εκδικήθηκαν, αλλά σε μέτρο. Ποτέ το σύνολο των κομμουνιστών δε διέπραξε, όμως, εγκλήματα ειδεχθή, όπως το σύνολο των Εθνικοφρόνων ,όπως αυτά που περιγράψαμε (παλουκώματα ανασκολοπισμοί  και τα παρόμοια που διεπραξαν οι Ελληνάρες Χριστιανοί  Ορθόδοξοι). γ. Της συμβολικής, υλικής αποζημίωσης των απογόνων των  πολιτικών προσφύγων. Οι Αντάρτες που διασώθηκαν και διέφυγαν στις ανατολικές χώρες ουδέποτε αποζημιώθηκαν για τις απώλειες των περιουσιών τους και  της προσωπικής πορείας της ζωής τους στη χώρα που γεννήθηκαν. Είναι έγκλημα καθοσίωσης η ατιμωρησία των “νικητών”.

Κατά τα άλλα, η απόφαση της απουσίας Κοντονή από το κατευθυνόμενο αυτό, ακροδεξιό συνέδριο στην Εσθονία, είναι συνετή και ιστορικά αποδεκτή

2. Η Λυδία Κονιόρδου για την Ζωή Λάσκαρη: Θα παραμείνει ζωντανή στη μνήμη μας
Φωτογραφία: SOOC

 

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο της Ζωής Λάσκαρη απέστειλε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Η υπουργός για τη μεγάλη ηθοποιό, που έφυγε σήμερα ξαφνικά σε ηλικία 73 ετών, πιθανότατα από ανακοπή καρδιάς, αναφέρει:

«Η Ζωή της μεγάλης οθόνης, η Ζωή του θεάτρου έφυγε ξαφνικά. Το ατίθασο κορίτσι του ελληνικού κινηματογράφου, η ηθοποιός που λάτρεψε ο φακός, η Ζωή Λάσκαρη θα συνεχίσει να είναι κοντά μας, μέσα από τις ταινίες της. Θα παραμείνει ζωντανή στη μνήμη μας λαμπερή και γενναιόδωρη, δυναμική κι αυθόρμητη, αληθινός και γήινος άνθρωπος, έτσι όπως έζησε. Καλό ταξίδι. Εκφράζω στους οικείους της τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Τί λες, κυρία μου; Τί σόι  υπουργός πολιτισμού είσαι εσύ να συνυπογράφεις τους διθυράμβους στους θρήνους  των κατά καιρών… σούργελων του ελληνικού καλλιτεχνικού κόσμου για τη θανούσα; Για ποια προσφορά της θα παραμείνει ζωντανή στη μνήμη μας η Ζωίτσα; Για το σεξισμό που καλλιέργησε με το …”μια ζωή το μπούτι έξω”, για τα σφαξίματα και τα πιστολίδια  των μνηστήρων τύπου Λυκουρέζου,  για πάρτη της; Για ποιο απ΄όλα  οφείλουμε να την τιμάμε; Μπορείτε κι εμάς να μας εξηγήσετε, μια και είστε υπουργός πολιτισμού; ΄Η να υποθέσουμε (το πιθανότερο) πως αγνοείτε τί σημαίνει πραγματικός πολτισμός;

3. Σοκαριστική ανάρτηση Τραμπ: Θέλει να αντιμετωπίζονται οι τζιχαντιστές με σφαίρες βουτηγμένες στο αίμα χοίρων
Με... fake history απάντησε ο Τραμπ στο μακελειό της Βαρκελώνης (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡ)

Είπαμε παραπάνω.΄Ολοι οι ακροδεξιοί,οι Ναζί,οι φονταμενταλιστές Τζιχαντιστές,  έχουν την αυτή συμπεριφορά βαρβαρότητας. ΄Ιδια φάρα. Ίδια ασέβεια στον ΄Ανθρωπο, όμοιοι εγκληματίες. Η διαφορά τους είναι πως θέλουν να  φτάσουν στον ίδιο αιματηρό προορισμό, ακολουθώντας διαφορετικούς δρομους. Σε τίποτα άλλο δε διαφέρουν.

 

4.ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ
Σάλος στην Αυστραλία: Ακροδεξιά πολιτικός εμφανίστηκε με μπούρκα στη Γερουσία!
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Πωλίν Χάνσον προκαλεί με τις θέσεις της έναντι των μουσουλμάνων (Φωτογραφία: ΑΡ)

Θα αναγνωρίζαμε τις αγνές, άδολες προθέσεις της κυρίας αυτής Ακροδεξιάς, αν ζητούσε και την κατάργηση από  τα στήθη χριστιανών, έστω και ως διακοσμητικών, των σταυρών και των άλλων συμβόλων του χριστιανισμού .

 

5. «Το μόνο πρόβλημα είναι ότι είναι μικρότερος από μένα». Η Μπριζίτ Μακρόν μιλά για τη σχέση της με τον κατά 25 χρόνια μικρότερό της Γάλλο Πρόεδρο, για πρώτη φορά.

 

Μάλλον ασύνετη μας προέκυψε και η Μπριζίτ. “Ρίχνει νερό στο μύλο” του ηλικιακού ρατσισμού και του σεξισμού με όσα λέει στη συνέντευξή της.

Την περιμέναμε πιο συνειδητοποημένη και σοφή. Δε δείχνει να είναι.