Η ΦΥΣΗ ΤΙΜΩΡΕΙ ΟΤΑΝ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ

 

1.α. Ψάχνουν ευθύνες για τη θεομηνία: Μπάζωσαν, δεν έφτιαξαν αντιπλημμυρικά
36χρονος πατέρας, θύμα της θεομηνίας: «Μητέρα, φοβάμαι, πνιγόμαστε», τα τελευταία του λόγια
36χρονος πατέρας, θύμα της θεομηνίας: «Μητέρα, φοβάμαι, πνιγόμαστε», τα τελευταία του λόγια β. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η Δούρου τώρα ζητάει να αποδοθούν ευθύνες για την καταστροφή στη Δυτική Αττική

 

Για αυτές τις ανθρώπινες ζωές που θρηνούμε και για αυτές τις περιουσίες που καταστράφηκαν, επιτέλους να αποδοθούν ευθύνες, δήλωσε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου μιλώντας στην ΕΡΤ.

γ. ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΑΡΧΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ
Μάνδρα Αττικής: Μια πόλη χτισμένη πάνω σε μπαζωμένα ρέματα
Μάνδρα Αττικής: Μια πόλη χτισμένη πάνω σε μπαζωμένα ρέματα [εικόνες]

Μια πόλη χτισμένη σε μπαζωμένα ρέματα. Εδώ και δεκαετίες ήταν γνωστά τα δύο μεγάλα ρέματα-απειλές στην περιοχή, αλλά τα έργα διευθέτησής τους δεν έγιναν ποτέ.

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», το μεγάλο ρέμα «Σούρες» και το μικρότερο της «Αγίας Αικατερίνης» είναι οι δύο παγίδες θανάτου που η Μάνδρα θρηνεί σήμερα 15 νεκρούς, με την πόλη να σκεπάζεται από τόνους λάσπης και νερών. Μετά από χρόνια προσπαθειών και εξαγγελιών, εγκρίθηκε τελικά το 2016 η μελέτη για τη διευθέτηση των δύο χειμάρρων, που όμως έμεινε στα χαρτιά, καθώς η φύση πρόλαβε και έδειξε τη δύναμή της.

Το μεγάλο ρέμα που διαπερνά τη Μάνδρα, οι «Σούρες», έχει δεχτεί τη μεγαλύτερη αλλοίωση, με δεκάδες τετραγωνικά μέτρα του χειμάρρου να έχουν χτιστεί είτε με νόμιμα είτε με αυθαίρετα κτίσματα, η κοίτη να έχει μειωθεί δεκάδες μέτρα, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι του ρέματος έχει υπογειοποιηθεί και περνά μέσα από μικρούς αγωγούς. Ο μεγαλύτερος «καταπατητής» του ρέματος είναι ο ίδιος ο δήμος, ο οποίος έχει χτίσει ένα εργοτάξιο για τα απορριμματοφόρα.

«Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Η πόλη πνίγηκε από την απόλυτα φυσική υπερχείλιση των ρεμάτων της. Κυρίως το ρέμα ‘‘Σούρες’’ έχει δεχτεί τεράστια στένωση στην κοίτη της, το μισό είναι υπόγειο και περνά μέσα σε πολύ μικρούς αγωγούς και δεκάδες χρίσματα έχουν χτιστεί πάνω του. Η περιοχή δεν έχει καμία υδατοπερατότητα, ό,τι πέφτει αθροίζεται. Την ίδια στιγμή το περιβάλλον είναι γυμνό, δεν υπάρχει τίποτα να το συγκρατήσει», λέει o Δημήτριος Θεοδοσόπουλος, Αγρονόμος-Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ.


Η πρόταση και η μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία του Θριάσιου εδώ και δεκαετίες είναι κλεισμένες στα γραφεία των δήμων και της Περιφέρειας. «Η δόµηση, νόµιµη και αυθαίρετη, στις πεδινές κυρίως κοίτες των ρεµάτων διαµόρφωσε µια κατάσταση, η οποία, για την κατασκευή των απαιτούμενων έργων μέσα στη κοίτη των ρεµάτων, δεν μπορεί πλέον να αντιµετωπιστεί χωρίς σηµαντικές απαλλοτριώσεις, σε ορισµένες δε περιπτώσεις και κατεδαφίσεις (π.χ. Σούρες στην περιοχή Μάνδρας).

δ. Σε κρουαζιερόπλοιο οι πληγέντες της Δυτικής Αττικής -Μπορεί να φιλοξενήσει 914 άτομα

Το πλοίο διαθέτει 364 καμπίνες, φωτογραφία EUROKINISSI//ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η επόμενη ημέρα της τραγωδίας από τη θεομηνία στη Δυτική Αττική βρίσκει τη χώρα σε σοκ.

15 άνθρωποι χάθηκαν, έξι άτομα αγνοούνται, 500 σπίτια και καταστήματα καταστράφηκαν από το φονικό πέρασμα της καταιγίδας.

Η Μάνδρα και η Νέα Πέραμος από χθες μοιάζουν με απέραντο λασπότοπο. Δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους, παρασέρνοντας στο διάβα τους τα πάντα: Αυτοκίνητα, οικοσκευές, ακόμη και βαριά φορτηγά.

Η λάσπη εξαφάνισε ακόμη και τη θάλασσα, αφού ουσιαστικά τα φερτά υλικά που κατέβασε η βροχή από το βουνό μπάζωσαν την παραλία.

Το σκηνικό σε Νέα Πέραμο και Μάνδρα μοιάζει βομβαρδισμένο. Αυτοκίνητα στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο σε γωνίες, όπως τα παρέσυρε το ρεύμα, τόνοι λάσπης στους δρόμους και στα σπίτια, πλημμυρισμένες κατοικίες και καταστήματα με κατεστραμμένες οικοσκευές και εξοπλισμό.

Η πολιτεία από χθες ηδη με την εισαγγελική παρέμβαση αναζητά ευθύνες

Τα δύο φονικά ρέματα στη Μάνδρα που τσιμεντώθηκαν και υπερχείλησαν και η μη αναδάσωση του όρους Πατέρα, είχαν ως αποτέλεσμα οι τόνοι νερού που έπεσαν μαζί με χώμα από το βουνό να πνίξουν μια ολόκληρη περιοχή.

Μπάζωσαν μισό χιλιόμετρο χείμαρο και έφτιαξαν αμαξοστάσιο 

Ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παπανικολάου αποκάλυψε χθες ότι η περιοχή αυτή ήταν το βασικό μάθημα στους μεταπτυχιακούς του φοιτητές για τις… πλημμύρες.

«Βασική άσκηση – για το θέμα των πλημμυρών – ήταν η περιοχή της Μάνδρας. Την είχαμε επιλέξει σαν μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπου η ανθρώπινη παρέμβαση και η άγνοια ή η αδιαφορία ή εν πάση περιπτώσει η μη γνώση και ουσιαστική ενασχόληση με το θέμα ήταν εγκληματικού χαρακτήρα…» ανέφερε ο καθηγητής. Και κατήγγειλε μεταξύ των άλλων πως στην περιοχή μπαζώθηκε χείμαρρος μήκους σχεδόν μισού χιλιομέτρου στον οποίο ενώνονταν μικρά ποτάμια που κατέβαιναν από το βουνό. «Το τραγικό ήταν ότι ένα μεγάλο κομμάτι του μπαζώματος και του κλεισίματος, στο πιο στενό σημείο, ήταν μερικά στρέμματα που έφτιαξε ο δήμος χώρο αμαξοστασίου και επισκευών, παραδίπλα ήταν ένα σούπερ μάρκετ, που είχαν κλείσει ακριβώς όλη τη δίοδο (του νερού)» σημείωσε ο καθηγητής. Πρόσθεσε πως το 1996 υπήρξαν στην περιοχή δύο θύματα και κατέληξε «ήδη, η φύση είχε προειδοποιήσει για το ότι κακώς είχαν γίνει επεμβάσεις, κακώς δεν είχε διατηρηθεί η φυσική ροή του νερού και ταυτόχρονα δεν είχε διαμορφωθεί μια τεχνητή ροή του νερού».

Αλλωστε, το 1996 ακριβώς στο ίδιο σημείο πλημμυρικά φαινόμενα είχαν ως θλιβερό απολογισμό δύο νεκρούς ενώ το 1999 οι κάτοικοι δοκιμάστηκαν ξανά με εκατοντάδες σπίτια και καταστήματα να πλημμυρίζουν και την Εισαγγελία να διενεργεί από τότε έρευνα για τα αίτια μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας.

Εθνικό πένθος κήρυξε ο Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός με διάγγελμα κήρυξε εθνικό πένθος και υποσχέθηκε την άμεση και πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων ενώ και ο αρχηγός της ΝΔ που βρέθηκε στον τόπο της καταστροφής ζήτησε η πολιτεία να τους συμπαρασταθεί πλήρως.

Παρέμβαση εισαγγελέα 

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος σχετικά με τους θανάτους και τις καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία στη Δυτική Αττική, προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις και αν χρειαστεί θα κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.Ανάμεσα στα ενδεχόμενα αδικήματα που ερευνώνται είναι και πολεοδομικές παραβάσεις.

Ανατριχιάζεις με όσα λέει ο  γεωλόγος καθηγητής. Είχε επιλέξει την πληγείσα περιοχή  ως  μάθημα-παράδειγμα στους φοιτητές του για το τί σημαίνει βιασμός της Φύσης και πώς εκείνη   θα εκδικηθεί  την κακοποίησή της!

Κάποια άγρια κομματόσκυλα δήμαρχοι της περιοχής, όλα αυτά τα χρόνια, για να πάρουν τις μίζες τους, να καταβροχθίσουν  κονδύλια, να ταϊσουν τους κολαούζους ,τους οπαδούς, τους κλακαδόρους τους και φυσικά για να επιδείξουν …έργα,  μπάζωσαν τα ρέματα ,άφησαν άλλους να κάνουν σωρό πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παρανομίες και αυθαιρεσίες, σακάτεψαν με λίγα λόγια το περιβάλλον που με σοφία η Φύση διατηρούσε προστατευμένο  αιώνες ολόκληρους. Και να το αποτέλεσμα. Σκότωσαν  οι αλητήριοι 15 ανθρώπους!  ΄Αφησαν  στο δρόμο  οικογένειες, που σίγουρα δεν ήταν και οι πλουσιότερες, για να μένουν σε υπόγεια.

Από την άλλη, ο πανάθλιος΄Ελληνας  εμπρηστής,  κατέκαψε το βουνό, για να το κάνει πιθανότατα οικόπεδα και βοσκοτόπια. ΄Ομως, οι κατά τα άλλα ρέκτες στους “δεκάρικους” και τη δημαγωγία  δήμαρχοι της περιοχής, ούτε αντιπλημμυρικά έργα έκαναν, μήτε προχώρησαν, ως όφειλαν,  σε αναδάσωση του καμμένου βουνού. Κι αφού δεν υπήρχαν τα ευλογημένα δέντρα να συγκρατήσουν το νερό, ανεξέλεγκτα πια  πήρε τον κατήφορο και έσπειρε την καταστροφή σε ό,τι συναντούσε στο διάβα του.

Η ανθρώπινη αγυρτεία, το αληταριό της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι  και πάλι υπεύθυνο για το κακό. Δεν υπάρχει χειρότερη συνομοταξία  ανθρωποειδών  από εκείνη των δημαρχαίων και των παρατρεχάμενών τους.  “Κράτος εν κράτει”. Βοά η χώρα και ιδιαίτερα όσοι έντιμοι έτυχε να  γνωρίζουν από μέσα τί συμβαίνει πίσω από τις θεόκλειστες πόρτες των γραφείων διαφθοράς  στα δημαρχεία.

Θυμηθείτε, μόλις λίγες μέρες πριν, την περίπτωση του δήμαρχου  Περιστερίου. ΄Ενα προάστιο που  δεν απέχει και πολύ  από τις πληγείσες περιοχές. Πέρασε,φυσικά, η είδηση στο ντούκου.  Διαβάστε:

«Κώστα, προσάρμοσέ το»: Απίστευτο σκάνδαλο στο Δήμο Περιστερίου.
«Κώστα τις έχουν οι προμηθευτές που θέλουμε; Αλλιώς προσάρμοσέ το»: η φράση που εκθέτει ανεπανόρθωτα τον αντιμνημονιακό δήμαρχο Περιστερίου, Ανδρέα Παχατουρίδη, και ….

τους συνεργάτες του.

Tip: Ο Παχατουρίδης είναι κολλητός φίλος του δημοσιογράφου του ΑΝΤ1 Γιώργου Παπαδάκη. Θα έχει ενδιαφέρον ο τρόπος που θα τον υπερασπιστεί το πρωί της Δευτέρας.
Το έγγραφο που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» ( ΑΔΑ 657ΙΩΞ2-0Κ0 ) και αφορά στην προκήρυξη διαγωνισμού από τη δημοτική αρχή Περιστερίου, για την προμήθεια αδρανών υλικών, εκθέτει ανεπανόρθωτα τους αρμόδιους του δήμου, εξαιτίας μίας… μικρής, αλλά σημαντικής «παράλειψης».
Στην 8η σελίδα, υπό τον τίτλο «Τεχνική Ικανότητα και Επαγγελματική Ικανότητα», όπου περιγράφεται πώς «αποδεικνύεται η τεχνική ικανότητα», έχει -ατυχώς για τους συντάκτες- «ξεχαστεί» η εξής φράση: «Κώστα τις έχουν οι προμηθευτές που θέλουμε; Αλλιώς προσάρμοσέ το»!

Για να καταλάβετε με απλά λόγια τι ακριβώς έγινε:
Ήθελαν να δώσουν σε έναν δικό τους, την προμήθεια. Ο δικός τους είναι αυτός που έχει πάρει όλες τις μέχρι τώρα δουλειές. Για να μην μπει άλλος στο παιχνίδι, έβαλαν τον όρο 4, δηλαδή ζητούν από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό να προσκομίσουν 3 παρόμοιες συμβάσεις! Ε, πού να τις βρει ο καινούριος τις 3 παρόμοιες συμβάσεις ! 
Ο τύπος που έβαλε τη σημείωση, απευθύνετε στον Κώστα και του λέει “Κώστα, δες αν οι δικοί μας έχουν 3 συμβάσεις”, που σημαίνει ότι αν είχαν δύο, ο “Κώστας” θα προσάρμοζε τη διακήρυξη, ώστε να μην μείνουν απέξω.
Κώστας, είναι προφανώς ο Κωνσταντίνος Μίχας, ο αρμόδιος δηλαδή για τη διακήρυξη. Προφανώς, τους όρους τους έγραψε κάποιος δικηγόρος και έβαλε τη σημείωση στο word που έστειλε στον Κώστα, ο οποίος όταν το έκανε pdf για να το ανεβάσει στη Διαύγεια …ξέχασε να σβήσει τη σημείωση !!!!

“΄Εργα και ημέραι” του γνωστού Δεξιού-Ακροδεξιού Φροντιστηριάρχη- δήμαρχου  του  Περιστερίου που ρήμαξε  χρόνια τώρα τον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας . Τραγική ειρωνεία, να  διαδεχτεί ο Παταχουρίδης  στο ….κομμουνιστικό  Περιστέρι τον τσαγκάρη για χρόνια  Δήμαρχο Φωλόπουλο, κομμουνιστή   με τα όλα του.

Σ΄αυτό το Δήμο-σύμβολο  για εκείνα τα “πέτρινα” χρόνια, την εποχή της “παράγκας” , σήμερα ο Ακροδεξιός Παχατουρίδης έστησε τις εγκληματικές του κομπίνες μια από  τις οποίες ήρθε στο φως με την παραπάνω απόκάλυψη, εξαιτίας ενός λάθους του αχυρανθρώπου του. Να ήταν, όμως,  μόνο μία;

Είναι  κανόνας πια. Χρόνια τώρα πρόεδροι και δήμαρχοι  έχουν βρει φλέβα χρυσού στην τοπική αυτοδοίκηση   και την εκμεταλλεύονται ασύστολα. Ποσώς ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν, έστω και τα ελάσσονα  απ΄όσα προεκλογικά υπόσχονται. Σημασία  έχει να πάρουν το αξίωμα του “τοπικού άρχοντα”,που αυτόματα σημαίνει μπάζα, κονόμα τρελή  από μίζες, κλοπές δημόσιου χρήματος-κονδυλίων, από εκβιασμούς, από εγκλήματα σαν αυτό στην Μάνδρα.

Γνωρίζω δήμαρχο (δεν είναι ο μόνος, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των αλητήριων είναι απατεώνες, διεφθαρένοι και διαπλεκόμενοι), που άνοιξε αλλού  αυτοκινητόδρομο , ενώ στα αρχικά σχέδια της Νομαρχίας  είχαν χαραχτεί άλλες  γραμμές ,για να περάσει ο δρόμος. Εκείνος, μόλις εγκρίθηκε η κατασκευή του έργου, άλλαξε τα σχέδια, έφτιαξε καινούργιες γραμμές να περνάει ο αυτοκινητόδρομος  μέσα από χωράφια ψηφοφόρων του,  με στόχο, όπως είναι φανερό,   να πάρουν αποζημιώσεις οι δικοί του και να δοθεί  αξία με την  κατασκευή του δρόμου στις περιουσίες τους.

΄Ενα χρόνο μετά, τον μεγάλο αυτό περιφερειακό δρόμο, τον πήραν τα ρέματα .Και  αλλού,  κατέρευσε εντελώς από καθίζηση ,αφού  το έδαφος ήταν ακατάλληλο για τέτοιο έργο.  Χρειάστηκε, λοιπόν, για να μην πάνε στράφι τα πρώτα λεφτά, να ανακατασκευαστεί, σε πολλά σημεία. Ξοδεύτηκαν νέα κονδύλια, δόθηκαν κι άλλες  μίζες. Με λίγα λόγια, “στοίχισε ο κούκος αηδόνι”. ΄

΄Ενα έργο που θα μπορούσε  να έχει τελειώσει   υπό κανονικές συνθήκες με λογικά κονδύλια, εκτίναξε τον προϋπολογισμό του στα ύψη.΄Αλλοι δέκα τέτοιο δρόμοι από τα λεφτά αυτής της κατάχρησης θα μπορούσαν να έχουν  γίνει.

  Και τέτοια φαινόμενα διαφθοράς είναι συνήθη σε όλη την Επικράτεια στις κατά τόπους αυτοδιοικήσεις. Για τη συγκεκριμένη, μάλιστα, καταγγελία μας, έχουμε να δώσουμε ονόματα, διευθύνσεις  και….υψηλά πρόσωπα που  παρείχαν κομματική στήριξη, για να μην πάει φυλακή   ο αλητήριος αυτός  δήμαρχος. Τα θέλει κανένας εισαγγελέας; Αστεία πραγματα!

Τώρα,  για τη Μάνδρα και τη Ν. Πέραμο , η ελληνική δικαιοσύνη θα  στήσει πάλι … πασαρέλα. Θα βάλει θορυβοποιούς εισαγγελείς να ψάξουν τάχα τους ενόχους (λες και δε είναι φως φανάρι ποιοι είναι), θα μπλέξουν κόμματα ,συμφέροντα, άλλες διαπλοκές και στο τέλος,  να μου το θυμηθείτε, θα βγούνε όλοι λάδι.

Ελλάς , το μεγαλείο σου!