ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ… ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ!

 

Ιστορικός καβγάς Παυλόπουλου-Ερντογάν για Συνθήκη Λωζάνης και Δυτική Θράκη
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

 

Απρόσμενη τροπή πήρε η on camera συζήτηση Παυλόπουλου – Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο, λίγο μετά την άφιξη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε καβγά.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 11:45 π.μ., όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Αφού περπάτησαν στο κόκκινο χαλί και αφού επιθεώρησαν την Προεδρική Φρουρά, στη συνέχεια έγιναν οι συστάσεις των δύο αντιπροσωπειών.

Λίγο μετά, οι προγραμματισμένες δηλώσεις των δύο προέδρων μπροστά στις κάμερες πήραν απρόσμενη τροπή. Ουσιαστικά, η όλη συζήτηση (η οποία κράτησε 45 λεπτά!) εξελίχθηκε σε λογομαχία ανάμεσα σε Παυλόπουλο και Ερντογάν, με αιχμή τα κρίσιμα εθνικά θέματα. Οι αναπαντήσεις μεταξύ των δύο προέδρων ήταν εκτός πρωτοκόλλου, το κλίμα ήταν βαρύ, δεν κοιτούσαν ο ένας τον άλλο κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ενώ δεν χαιρετήθηκαν στο τέλος.

Παυλόπουλος: Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπράγματευτη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εκτός πρωτοκόλλου, έκανε πρώτος μια συνολική τοποθέτηση για τα εθνικά θέματα και απάντησε στις εχθρικές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης και τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Ο Ερντογάν φάνηκε να μην αναμένει μια τέτοια τοποθέτηση και παρακολουθούσε σιωπηλός τον Έλληνα πρόεδρο, ακούγοντας προσεκτικά.

«Σας καλωσορίζω στην Αθήνα, στην πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου μετά από 65 χρόνια, η οποία πρέπει να παραμείνει ιστορική για τις σχέσεις των δύο λαών μας και βεβαίως για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, που εμείς ευνοούμε γιατί πιστεύουμε ότι είναι προς όφελος του τουρκικού λαού. Άρα, λοιπόν, είμαστε εδώ για να σφίξουμε το χέρι, να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίες και όχι διχασμού και είμαστε έτοιμοι να γίνουμε το παράθυρο της Τουρκίας προς την ΕΕ. Αυτό προϋποθέτει τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, όπως επίσης και τον σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αυτονόητο για κάθε μέλος και για κάθε υποψήφιο μέλος», είπε αρχικά ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Και συνέχισε: «Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν χρειάζεται αναθεώρηση. Δεν αφήνει περιθώρια ούτε για γκρίζες ζώνες και ρυθμίζει τα θέματα για μειονότητες, λέγοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Επειδή ξέρω το ενδιαφέρον σας και για το ευρωπαϊκό μέλλον των βαλκανικών χωρών, το ίδιο ισχύει και για αυτές.
Ονόματα που εκπέμπουν αλυτρωτισμό δεν γίνονται αποδεκτά. Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά. Οπως επίσης οι χώρες της ΕΕ πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και για να έρθουμε σε ένα θέμα που δεν είναι διμερές, ξέρετε πόσο εμείς οι Ελληνες θέλουμε το Κυπριακό να λυθεί.
Η λύση οφείλει να σέβεται την κυριαρχία κράτους-μέλους της ΕΕ, κάτι που είναι γνωστό».

Η ανταπάντηση Ερντογάν

Αμέσω μετά, τον λόγο πήρε ο Τούρκος πρόεδρος. «Πράγματι ιστορική η σημερινή μέρα. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για μένα που πραγματοποιώ αυτή την επίσκεψη. Επιθυμώ η επίσκεψη αυτή να αποτελέσει νέο σημείο καμπής για τις σχέσεις των δύο κρατών. Βέβαια, εσείς είπατε κάποιες αλήθειες ξεκάθαρα, θα κάνω το ίδιο κι εγώ», είπε αρχικά ο κ. Ερντογάν.

Και συνέχισε: «Για τη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν εκκρεμότητες που δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μία συμφωνία που υπογράφτηκε πριν από 94 χρόνια και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, υπήρξαν 11 χώρες που εμπλέκονται. Στη Συνθήκη υπάρχει ακόμα και η Ιαπωνία! Μιλάμε για μια συμφωνία με όλες αυτές τις χώρες. Μέσα στο διάστημα των 94 ετών ξαναοικοδομείται ο πλανήτης. Αλλαξαν πολλά και εμφανίστηκαν νέα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο διάστημα αυτό. Π.χ. στη Συνθήκη χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα. Είναι σωστό, αλλά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπάρχει αναφορά στη λέξη τουρκική μειονότητα.
Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι μουσουλμάνοι στη Δ. Θράκη μπορούν να ζήσουν τη θρησκεία τους βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης; Υπάρχουν προσπάθειες για να διορίζεται ο αρχιμουφτής από άτομα που διορίζει το κράτος. Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος. Ο Πατριάρχης εκλέγεται από την Αγία Σύνοδο. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, τα μέλη πρέπει να έχουν τουρκική ιθαγένεια. Τα 17 άτομα που εκλέγουν τον Πατριάρχη, στη Δ. Θράκη όμως εξακολουθούν να μην μπορούν οι ιμάμηδες να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους. Πώς λοιπόν είναι σε ισχύ η Συνθήκη της Λωζάνης; Αρα, δεν εφαρμόζετε τη Συνθήκη της Λωζάνης. Στην Τουρκία δεν υπάρχουν διακρίσεις στους χώρους προσευχής, αλλά στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν ούτε να πουν τη λέξη τουρκική. Δεν μπορούν να γράψουν λέξη τουρκική στην πινακίδα ενός σχολείου. Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτά τα θέματα.
Αυτό εννοώ με την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Υπάρχουν ορισμένα προβλήματα και σε στρατιωτικά θέματα. Όταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ, εμείς σας υποστηρίξαμε και ξαναγίνατε μέλος. Αν δεν σας είχαμε υποστηρίξει, δεν θα γινόσασταν. Εμείς σας είδαμε σαν γείτονες – το ίδιο κάνουμε και σήμερα.
Το ίδιο ισχύει και για το Κυπριακό. Οπως η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη, έτσι είναι και η Τουρκία. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν τήρησε τις υποσχέσεις της. Εμείς τηρούμε τη δέσμευσή μας σε όλα αυτά τα θέματα. Στόχος μας να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στην Κύπρο, το ίδιο και στο Αιγαίο. Υπάρχουν διάφορα θέματα που υπάρχουν στη Συνθήκη της Λωζάνης, έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα τόσα χρόνια που έχουν περάσει. Αν εξετάσουμε όλα αυτά τα θέματα, θα δούμε ότι πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα. Και το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των δικών μας ανθρώπων στη Θράκη είναι ένα πρώτης προτεραιότητας θέμα».

Η ανταπάντηση Παυλόπουλου

Ο κ. Παυλόπουλος, με αφορμή τη δήλωση Ερντογάν, είπε ότι «η απάντηση θα δοθεί από την κυβέρνηση, τη σχέση μας να τη στηρίξουμε στη φιλία. Μία μόνο παρατήρηση: Ως καθηγητής, επειδή μιλάτε για επικαιροποίηση, οι Συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση και επικαιροποίηση. Αυτό λέγεται ερμηνεία, οι μέθοδοι ερμηνείας υπάρχουν, αν κάποιοι όροι δεν ταιριάζουν, κάποιες παρεξηγήσεις θα είχαν λήξει ήδη».

Η ανταπάντηση Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν άφησε αναπάντητο αυτό το σχόλιο του κ. Παυλόπουλου. «Ωραία τα είπατε, αλλά θα ήτα ασέβεια προς τον ίδιο μου τον εαυτό αν δεν απαντούσα. Δεν είμαι καθηγητής Νομικής αλλά ξέρω πολύ καλά το πολιτικό δίκαιο. Στο δίκαιο της πολιτικής υπάρχει ένας όρος που κάνει λόγο για επικαιροποίηση και εμείς το κάνουμε αυτό, αρκεί να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών», είπε.

Και συνέχισε: «Εγώ αναφέρθηκα στα θέματα αυτά γιατί αναφερθήκατε εσείς σήμερα. Αν δεν τα λέγατε εσείς, θα συζητούσα τα θέματα αυτά στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα. Όπως και να συμβαίνει όμως, συζητήσαμε τα θέματα αυτά, εσείς εκ μέρους της Ελλάδας και εγώ εκ μέρους της Τουρκίας. Θέλω να σας ευχαριστήσω κι εγώ για τον χρόνο σας. Στην Τουρκία υπήρχαν διάφορα προβλήματα, γι’ αυτό θα προχωρήσουμε σε αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης στις επόμενες εκλογές, το 2019».

Η κυβέρνηση στηρίζει τον Παυλόπουλο: Επανέλαβε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς

Κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίασε τον καβγά Ερντογάν-Παυλόπουλου, για την Συνθήκη της Λωζάνης και την μειονότητα της Δυτικής Θράκης, στηρίζοντας απόλυτα τον Ελληνα πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς και δεν περιμέναμε να αλλάξει η Τουρκία τις θέσεις της.
Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πάρει γενναίες πρωτοβουλίες για αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών, μένει να φανεί αν η Τουρκία θα τις αξιοποιήσει. Το τανγκό θέλει δύο
».

Παυλόπουλος-Ερντογάν… σημειώσατε 2. Και μάλιστα  με… βροχή από γκολ!

Οι γνωστοί  Δεξιο-λεονταρισμοί του Πάκη και του κάθε  πατριδοκάπηλου-πατριωταρά  Ελληνάρα, που βρήκε μάλιστα την ώρα να δημαγωγήσει ,σε μια συνάντηση που ΟΦΕΙΛΕ και για λόγους πρωτοκόλλου να μην πει τίποτα απ΄όσα είπε.  Κατ΄αρχήν, υπάρχει κυβέρνηση, που έχει συγκεκριμένη (καλή ή κακή πολιτική, δεν αφορά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας) κι εκείνη είχε χρέος και δικαίωμα  να πει ή όχι,  όσα ανάφερε ο ίδιος , που δεν έχει στο κάτω-κάτω  καμιά αρμοδιότητα να χαράσσει «εθνική» πολιτική.   Αλλά, πέρα από το τυπικό , και η ουσία των όσων είπε ήταν λάθος. 

Ο Ερντογάν, τελικά   κατατρόπωσε τον Παυλόπουλο με όσα  τεκμηριωμένα επικαλέστηκε. Και είχε σε ΟΛΑ δίκιο.  Δεν εξετάζουμε εδώ ποιος είναι ο Ερντογάν (εμείς  πολύ καιρό τώρα ,όταν αναφερόμαστε σ΄εκείνον τον προσφωνούμε…δικτάτορα). Αυτό δεν είναι, όμως  της παρούσης.  

Στη σημερινή του απάντηση και ανταπάντηση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Τούρκος πρόεδρος είχε την υπεροχή και είναι σίγουρο πως αν στην Ευρώπη υπήρχε καλύτερο κλίμα για την  Τουρκία, θα αναγνώριζαν κι εκεί τα χίλια δίκια του   Τούρκου προέδρου.  Συγκεκριμένα:

 

  1. “Για τη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν εκκρεμότητες που δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μία συμφωνία που υπογράφτηκε πριν από 94 χρόνια και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, υπήρξαν 11 χώρες που εμπλέκονται. Στη Συνθήκη υπάρχει ακόμα και η Ιαπωνία! Μιλάμε για μια συμφωνία με όλες αυτές τις χώρες. Μέσα στο διάστημα των 94 ετών ξαναοικοδομείται ο πλανήτης. Αλλαξαν πολλά και εμφανίστηκαν νέα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο διάστημα αυτό. Π.χ. στη Συνθήκη χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα. Είναι σωστό, αλλά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπάρχει αναφορά στη λέξη τουρκική μειονότητα».

 

Είναι έτσι ακριβώς, όπως τα λέει ο Τούρκος πρόεδρος.  Δεν μίλησε ούτε για αναθεώρηση, ούτε πολύ περισσότερο για…διόρθωση ή ανατροπή των όρων της Συνθήκης της Λωζάνης. Εκκρεμότητες σίγουρα υπάρχουν. Και όχι μόνο σε σχέση με την Ελλάδα. Για παράδειγμα. Ο γεωγραφικός χάρτης στα Βαλκάνια έχει  αλλάξει, πολύ μετά την υπογραφή της Συνθήκης. Δεν πρέπει να υπάρξει “επικαιροποίηση” της Συνθήκης υπό τα νέα δεδομένα;  Και μόνο να σκεφτεί κανείς την ιδιομορφία (εδαφική, πολιτισμική, ιδεολογική,  θρησκευτική)  των νέων χωρών στα Βαλκάνια μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, αντιλαμβάνεται  πως είναι και αναγκαία και δίκαιη η επικαιροποίηση της συγκεκριμένης  Συνθήκης.

΄Οσο για την «τουρκική μειονότητα», όντως και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο υπάρχει όμοια καθαρή αναφορά . Και είναι ΤΟΥΡΚΙΚΗ, ανεξάρτητα, αν λόγοι διπλωματίας, πριν 94 χρόνια, επέβαλαν το χαρακτηρισμό της μειονότητας στη Θράκη ως Μουσουλμανικής. ΄Αλλωστε, ως Τούρκοι αυτοπροσδιορίζονται και  οι ίδιοι στη Θράκη. Κι αυτό δεν αλλάζει. Οφείλουμε,μάλιστα,  ως λαός να το σεβαστούμε. 

2. «Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος. Ο Πατριάρχης εκλέγεται από την Αγία Σύνοδο. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, τα μέλη πρέπει να έχουν τουρκική ιθαγένεια. Τα 17 άτομα που εκλέγουν τον Πατριάρχη, στη Δ. Θράκη όμως εξακολουθούν να μην μπορούν οι ιμάμηδες να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους. Πώς λοιπόν είναι σε ισχύ η Συνθήκη της Λωζάνης; Αρα, δεν εφαρμόζετε τη Συνθήκη της Λωζάνης. 

Επιχείρημα ακράδαντο και καταλυτικό. Ειδικά ο παραλληλισμός στη εκλογή  Πατριάρχη και Αρχιμουφτή. Δε χρειάζεται ούτε μια λέξη να προσθέσει κανείς στο επιχείρημα που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας. Στην εκλογή του Αχριμουφτή, όντως υπάρχει  καθαρή κρατική παρέμβαση της Ελλάδας, που έρχεται σε απευθείας σύγκρουση με τους όρους της Συνθήκης του Λονδίνου . 


3. «Αυτό εννοώ με την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης.  Οπως η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη, έτσι είναι και η Τουρκία. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν τήρησε τις υποσχέσεις της. Εμείς τηρούμε τη δέσμευσή μας σε όλα αυτά τα θέματα. Στόχος μας να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στην Κύπρο, το ίδιο και στο Αιγαίο. Υπάρχουν διάφορα θέματα που υπάρχουν στη Συνθήκη της Λωζάνης, έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα τόσα χρόνια που έχουν περάσει. Αν εξετάσουμε όλα αυτά τα θέματα, θα δούμε ότι πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα. Και το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των δικών μας ανθρώπων στη Θράκη είναι ένα πρώτης προτεραιότητας θέμα».

΄Εχουμε ξαναγράψει για την εισβολή στην Κύπρο της επίσης εγγυήτριας δύναμης Τουρκίας, που έγινε εσπευσμένα  τον Ιούλιο  του 1974, αφού, όπως ο εφτασφράγιστος φάκελος της Κύπρου, αφήνει να εννοηθεί, ο δικτάτορας Ιωαννίδης ετοίμαζε γενοκτονία Τούρκων στο νησί. Οι Αμερικανοί  ειδοποίησαν τον Ετσεβίτ και η εισβολή πραγματοποιήθηκε άρον-άρον, για να προλάβουν τη σφαγή, χωρίς ούτε καν  οι στοιχειώδεις αρχές μιας απόβασης να τηρηθούν.  Μια μέρα θα γίνουν  και στην Ελλάδα γνωστά αυτά. 

4. «Στο δίκαιο της πολιτικής υπάρχει ένας όρος που κάνει λόγο για επικαιροποίηση και εμείς το κάνουμε αυτό, αρκεί να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών» 

Εδώ του πήρε και τα…σώβρακα του Πάκη, που με την ιδιότητα του καθηγητή της  Νομικής απεφάνθη πως δεν υπάρχει όρος  επικαιροποίηση   Στην πολιτική υπάρχει. Κι αν δεν υπήρχε, μετά  τις τόσες αλλαγές που συνέβησαν μετά την υπογραφή των διαφόρων συνηθηκών ανά τον κόσμο, θα έπρεπε και νε εφευρεθεί και να εφαρμοστεί τέτοιος όρος.

 

 Συμπέρασμα: Ο «αγώνας» Πάκη (αμετροεπής και Δεξιός, όπως πάντα, «παίκτης»- Ταγίπ (παμπόνηρος πολιτικάντης, αλλά διπλωματικότερος του δικού μας, ) έληξε  και έφερε καθαρό διπλό  και  με πολλά γκολ.   Και    με το νικητή …εκτός έδρας,μάλιστα !