ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

  1. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ  MΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΡΑΖ

Τώρα που  πέρασαν οι  ημέρες της εθνικιστικής φόρτισης μετά την είδηση της πτώσης του μιράζ  κοντά στη Σκύρο και το θάνατο του πιλότου, είναι η ώρα να   βγουν μπροστά κάποια  ερωτήματα που είναι αυτονόητα και επιτακτή η απάντησή τους .Κι αυτά έχουν σχέση με την παρατηρούμενη εδώ και χρόνια συνεχή πτώση στρατιωτικών αεροσκαφών, φαινόμενο που δεν παρατηρείται  σχεδόν σε καμιά  αλλη χώρα του κόσμου και τουλάχιστον στην Ευρώπη. Διαβάζουμε πρόσφατα στοιχεία.

“Συνολικά από το 1990 έχουν χαθεί πάνω από 100 αεροσκάφη και 158 ανθρώπινες ζωές. Το εντυπωσιακότερο είναι ότι από το σύνολο των αεροσκαφών που έχουν χαθεί μόλις δύο κατέπεσαν κατά τη διάρκεια αναχαιτίσεων.
Παράλληλα, σε άλλα δύο δυστυχήματα που έχουν σημαδέψει την ιστορία των πτήσεων χάθηκαν συνολικά 80 άτομα. Το πρώτο ήταν η πρόσκρουση ενός C-130 στο όρος Όθρυς το 1991 με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 63 επιβαίνοντες σε αυτό. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η πτώση οφειλόταν σε ανθρώπινο λάθος σε συνδυασμό με τις κακές καιρικές συνθήκες. Το δεύτερο ήταν η πτώση ενός Σινούκ της αεροπορίας Στρατού που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο Άγιο Όρος, τον Σεπτέμβριο του 2004. Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί για την αδόκητη απώλεια 17 ατόμων, αλλά ποτέ δεν αποδείχθηκε καμία. Συνολικά, από το 1990 η Πολεμική Αεροπορία θρηνεί 122 νεκρούς και έχει χάσει 84 αεροσκάφη, η αεροπορία Στρατού θρηνεί 28 άτομα και έχει χάσει 6 ελικόπτερα και η αεροπορία του Ναυτικού 3 άτομα σε μόλις ένα δυστύχημα. Αν δει κανείς το υλικό κόστος, ξεπερνά σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς το ποσό των 20 δισ. ευρώ.”
  1. Γιατί συμβαίνουν τέτοια τραγικά δυστυχήματα στις ελληνικές ΄Ενοπλες δυνάμεις ; Η άποψη πως “αεροπλάνα που δεν πετάνε δεν πέφτουν” είναι τουλάχιστον αστείος εξυπνακισμός.

  2. Ποια εκπαίδευση παρέχεται και πόσο ανταποκρίνεται στις ανάγκες σωστής κατάρτισης  ενός πιλότου στρατιωτικού αεροσκάφους, ειδικά   στις σχολές  Ικάρων ,τη ΣΜΑ και τη  ΣΤΥΑ;

  3. ΄Εχει σχέση η συχνή αυτή πτώση πολεμικών αεροσκαφών πέρα από την πιθανή  πλημμελή -ελλιπή εκπαίδευση και την ανεπαρκή ικανότητα των πιλότων και με τη γνωστή ελληνική  νοοτροπία της “κλανιάς μαγκιάς” ,που μεταφράζεται στους ” ΄Ικαρους” σε επικίνδυνους ελιγμούς, εγωιστικές συμπεριφορές, αλλά  και …”τα παιδία παίζει ” καμιά φορά;

  4. Πόσο καλή είναι η συντήρηση των αεροπλάνων και από το εκπαιδευμένο γι΄αυτή την αποστολή προσωπικό, αλλά και πόσο κατάλληλα είναι  τα μέσα και τα υλικά που χρησιοποιούνται;

  5. Πέρα από τις ζωές,που χάνονται και είναι το σημαντικότερο,  υπάρχουν και σοβαρές οικονομικές  απώλειες πολλών δισ. Πάνω από 20 δισ. μας λένε οι στατιστικές  τα τελευταία χρόνια. ΄Εχει ανακινηθεί το θέμα αυτό από τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες και έχει απασχολήσει  τις  ελληνικές κυβερνήσεις όλο αυτό τον καιρό; Αν κυνηγάς, και καλώς, τη φοροδιαφυγή ,αλλά την ίδια στιγμή  χάνεις παράλογα  τόσα λεφτά από τον κρατικό κορβανά, εξαιτίας αυτής της ανεξήγητης πτώσης τόσων πολλών  και πανάκριβων μαχητικών και λοιπών στρατιωτικών αεροσκαφών, δεν είναι άδικο και περίεργο  να μην αναγορεύεται σε μείζον οικονομικό θέμα το ζήτημα  των  συχνών αεροπρικών  ατυχημάτων;

 

2. ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ

 Χτες Σάββατο.  Παίρνουμε σβάρνα από το πρωί τα καταστήματα επισκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, μια και το λάπτοπ του Homo, που το ταλαιπωρούμε  σχεδόν τέσσερεις  χρήστες ,και οι μισοί άσχετοι από τεχνολογία, παρουσίασε κάποια προβλήματα στην καλή λήψη του σήματος του ιντερνέτ.

Ο πρώτος τεχνίτης  σε γνωστή αλυσίδα  που επσκεφτήκαμε, μας  ζητάει για να το επισκευάσει 70 ευρώ και “θα χρειαστούν”, μας λέει,  “πέντε (5) εργάσιμες ημέρες για να το πάρερε”. Πάμε στον παρακάτω λεβέντη, ο οποίος ρίχνει μεν  το κόστος  στο 60αρι  ,αλλά σε 3 εργάσιμες ημέρες η παραλαβή. Εκεί στα νεύρα μας επάνω, περισσότερο για το μεγάλο χρόνο που απαιτούσε μια αλλαγή κεραίας, πέφτουμε πάνω σε ένα “κρυφό” τέτοιο εργαστήρι πισκευής pc χωρίς φωτεινές ταμπέλες και  χρωματιστές διαφημίσεις στην πρόσοψη.  Kαι μπαίνουμε.  Στον πάγκο καθόταν ένα Πακιστανάκι, καλοντυμένο και ευγενικό.

Βλέπει το μηχάνημα, το ανοίγει επί τόπου, “το και το”,  μας λέει,  “θα χρειαστεί.  Η επισκευή κοστίζει 30 ευρώ και το παίρνετε γύρω στις 2 το μεσημέρι σήμερα”.  Εκείνη τη στιγή η ώρα ήταν  11. Και όπως είπε, έτσι κι έγινε. Το αφήσαμε, μας τηλεφώνησε στη 1  να πάμε, το  πήραμε και όλα μια χαρά και ωραία.

Μου λέτε τώρα εσείς οι Ελληνάρες ή οι άλλοι άμυαλοι, γιατί και με ποιο σκεπτικό θα προτιμήσω  τα …ελληνικά χέρια, που είναι και “βρώμικα” και… μακριά; ΄Οχι τέτοιος πατριώτης δεν είμαι. Πακιστανός και πάλι Πακιστανός. Και “του βγάζω και το καπέλο” για την καλή  δουλειά που έκανε.

 

3. ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΕΝΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ

 Φίλος που γυρίζει στο διαδίκτυο και ανεβάζει σε διάφορους ιστότοπους  θέματα με δική του επιλογή από το σάιτ μας, γράφει:

 

“Ανέβασα χτες απογευματάκι  στο zoo.gr το θέμα για τη δικατορία της 21ης Απρίλη. Το άφησαν για καμιά ώρα στο φόρουμ και μετά το εξαφάνισαν. Το βράδυ αργά το ξαναβάζω και σήμερα Κυριακή πρωί πάλι το κατέβασαν. Ο λόγος; Στο συγκεκριμένο σάιτ  σουλατσάρει ένα πλήθος “γαλάζιας ακρίδας”,που περιμένουν πώς και πώς να πάρει την κουτάλα ο γόνος Μητσοτάκη να τους ταϊσει πάλι του σκασμού. Αλλά τους χαλάει το ίματζ η  ιστορικη διαπίστωση πως η μάνα της στρατιωτικής χούντας είναι η η ίδια η Δεξιά.΄Ετσι έπεσαν  όλοι μαζί πάνω στο θέμα και με διαμαρτυρίες  κατάφεραν τελικά να το   “φάνε”  …”

Ε, και,φίλε;  Την ιστορία δεν τη γράφουν τα λαμόγα της Δεξιάς πια. Αρκετά ως εδώ.  Η Δεξιά έκανε κι αυτό το έγκλημα. Διαστρέβλωσε την ιστορία του τόπου. Σήμερα δεν μπορεί ,όσο κι αν παλεύει “με νύχια και με δόντια”. Το ιντερνέτ είναι καρφί στο μάτι τους και δύναμη στα δικά μας χέρια. Ας ωρύονται.