ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

1. Ο Τραμπ διέλυσε τη σύνοδο του ΝΑΤΟ -Απειλές, προσβολές και νταηλίκια
Φωτογραφία: ΑΡ

 

Η κρίση που όλοι φοβόντουσαν στο ΝΑΤΟ τελικά δεν απετράπη, καθώς η κόντρα του Ντόναλντ Τραμπ με τους συμμάχους κλιμακώθηκε δραματικά σε ένα πρωτόγνωρο για τη Συμμαχία σκηνικό, που λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα τη Σύνοδο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διέκοψε τη συνεδρίαση με θέμα τη Γεωργία και την Ουκρανία για να εξαπολύσει μύδρους επί είκοσι ολόκληρα λεπτά κατά εκείνων των συμμάχων που ξοδεύουν πολύ λίγα, κατά τη γνώμη του, για τις ένοπλες δυνάμεις τους. Έστρεψε μάλιστα τα πυρά του και πάλι στη Γερμανία για την απόφασή της να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες στο 1,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2024.

 

Δεν έχει άδικο ο Τραμπ.  Ολοι στην Ευρώπη,όταν είναι να ανοίξουν το πουγκί τους για το ΝΑΤΟ, “ποιούνται την νήσσαν”. Ειδiκά οι Γερμανοί,που  τον φυσάνε κιόλας τον παρά.

Χρόνια τώρα το  βάρος των εξόδων της Συμμαχίας πέφτει στι πλάτες των Αμερικανών. Και να μην ξεχνάμε πως το ΝΑΤΟ είναι η συμμαχία  για την προστασία της Ευρώπης περισσότερο από  την “αρκούδα  του Βορρά”.  Να λέμε τα δίκαια.

Από την άλλη, αν θέλει η Αμερική να λέγεται υπερδύναμη και να το παίζει  χωροφύλακας των λαών,ας πληρώνει το ψώνιο και τη φιγούρα  της.  ΄Εχουν  μια οίηση οι Γιάνκηδες, πώς να το κάνουμε; Πέρα από τη γνωστή…ευαισθησία τους να σκίζονται   παγκόσμια για τα συμφέροντά τους και να χώνουν τη μύτη τους , βρώμικη πολλές φορές, στις δουλειές των άλλων .

Πάντως, 18 αεροπλανοφόρα δεν είναι  και λίγα, όταν όλες μαζί οι άλλες  ισχυρές δυνάμει  δεν έχουν ούτε…πέντε.  Κι αυτό είναι αλήθεια.

2. Ενας ύμνος στο ποδόσφαιρο από τον Εδουάρδο Γκαλεάνο
Ενας ύμνος στο ποδόσφαιρο από τον Εδουάρδο Γκαλεάνο [εικόνες]

 

Η «θρησκεία του ποδοσφαίρου»

Το ποδόσφαιρο μόνο με το φαινόμενο της θρησκείας μπορεί να συγκριθεί. Είναι ένα άθλημα, το μοναδικό άθλημα, που εκφράζει τα πάντα, την ίδια τη ζωή. Ο Γκαλεάνο δεν είναι ο διανοούμενος που γράφει για ένα μαζικό φαινόμενο με στόχο να το απομυθοποιήσει ή να το ακυρώσει. Γράφει μάλιστα ένα απολαυστικό κεφάλαιο για την περιφρόνηση που δείχνουν οι διανοούμενοι στο ποδόσφαιρο: «Τι κοινό έχουν το ποδόσφαιρό και ο Θεός; Οι πιστοί τούς είναι απόλυτα αφοσιωμένοι, και οι διανοούμενοι τα αμφισβητούν». Ο Γκαλεάνο μιλάει από τη σκοπιά του ανθρώπου που λατρεύει το ποδόσφαιρο, που μάτωσε τα γόνατά του μικρός στις αλάνες τις γειτονιάς και είναι έτοιμος να πάει στην άλλη άκρη του κόσμου για να παρακολουθήσει ένας καλό ματς. «Ένα καλό παιχνίδι, για το Θεό».

«Το ποδόσφαιρο στη σκιά και στο φως» είναι ίσως το πιο ωραίο βιβλίο που έχει γραφτεί ποτέ για ένα άθλημα. Στις σελίδες του το ποδόσφαιρο μεταμορφώνεται σε έναν υπέρλαμπρο πρωταγωνιστή που έχει ζήσει μια ζωή συγκλονιστική, γεμάτη στιγμές δόξας αλλά και ιστορίες σκοτεινές.

Αν έχει ένας σοβαρός άνθρωπο, έστω και  λάθος απόψεις, μπορείς να συζητήσεις μαζί του, να επιχειρηματολογήσεις. Με το σκουπιδοφάγο των γηπέδων παραπάνω, τί να πεις;  Γίνεται μυαλό το άχυρο στο κεφάλι;

Και φυσικά  και ο ρατσισμός  πανταχού παρών σε όσους είναι δαφορετικοί από δαύτους. Οι διανοούμενοι τους φταίνε που τους φτύνουν.   Αν στερείσαι  το βασικό εργαλείο, που λέγεται λογική, ο φασισμός και ο ρατσισμός καραδοκούν. Και είναι τα πρώτα δείγματα αυτής της  στέρησης.

Τα γήπεδα προετοιμαζουν τις μάζες να σφάζονται άντετα και στα πεδία της μάχης. Πέρα από   μπίζνα, το οδόσφαιρο  φτιάχνει εύκολα συνειδήσεις στρατιώτη και αντιπάλων. Σήμερα τον έχει οπαδό. Αύριο η εξουσία  “σαν έτοιμο από καιρό” θα τον στείλει να γίνει κυμάς για τα συμφέρντα των ισχυρών. Τόσο ανόητες φιγούρες οι οπαδοί.

 

3. Μουντιάλ 2018: Οι ηγέτες παράτησαν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και είδαν το Κροατία-Αγγλία στο κινητό του Τσαβούσογλου
Μουντιάλ 2018: Οι ηγέτες παράτησαν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και είδαν το Κροατία-Αγγλία στο κινητό του Τσαβούσογλου [βίντεο]

 

Το δράμα της ανθρωπότητας είναι  πως δεν είχε στην πορεία της (πλην ελάχιστων περιπτώσεων) σοβαρούς μπροστάρηδες και ηγέτες. Και σοβαρός είναι εκείνος, που έχει  στοχασμό, αξιοπρέπεια, επίγνωση του μέτρου. Και προπαντός επίγνωση της αποστολής του.

Θα περάσει ο κόσμος μια μέρα στην αντιεξουσιαστική, αταξική, κομμουνιστική κοινωνία. Τότε που  το Μούντιαλ θα διδάσκεται στην ιστορία ως το χειρότερο  εθνικιστικό παραλήρημα ,μεταξύ των άλλων,  με τις ευλογίες της εξουσίας. Και θα συνδέται   με τον ξεπεσμό του ανθρώπου, τη μετάλλαξή του σε μάζα, οπαδό, ανθρωποειδές.

 

4. Γιούνκερ και άλλοι ηγέτες βλέπουν τη Μελάνια Τραμπ και τα… χάνουν -Το βλέμμα Τσίπρα
Γιούνκερ και άλλοι ηγέτες βλέπουν τη Μελάνια Τραμπ και τα... χάνουν -Το βλέμμα Τσίπρα [εικόνες & βίντεο]

Αυτές τις γλάστρες με τα φανταχτερά  συνολάκια   τί τις ήθελαν κοντά οι…ηγέτες; Και γιατί,δηλαδή,  σε τέτοιες εκδηλώσεις οι κυρίες να ακολουθούν ως σύζυγοι και να μην κάθονται  σπίτι τους; Αφού  το σύστημα ακόμα είναι φαλλοκρατικό στην εξουσία και δε δέχεται εύκολα πολλές “Μέρκελ” στο συνάφι της, ας κάθονται εκεί  που τις παίρνει.

Συνεχίζει η γυναίκα ( η νέα και η νεάζουσα) και σήμερα να είναι  σεξουαλικό αντικείμενο περισσότερο, παρά άνθρωπος. Το κακό είναι πως και η μεγάλη μάζα των γυναικών συμφωνούν με αυτή την αντίληψη και συμπεριφέρονται και αποδέχονται να πλασσάρονται ως  εμπόρευμα εξουαλικής χρήσης.

Το δράμα είναι μεγαλύτερο για τη γυναίκα με μυαλό. Την άφυλη ,εκείνη που ως  μοναδική της ιδιότητα προτάσσει αυτή του Ανθρώπου.  Θα έρθει ο καιρός που οι κοινωνίες θα έναι εντελώς άφυλες. Αλλά  και ο σεξισμός θα είναι ανάμνηση μιας  εποχής σαν τη δική μας.

5. Υποβασταζόμενος ο Κλούνεϊ φεύγει από την Σαρδηνία – Τι είπε ο παππούς που τον χτύπησε
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ την ώρα που επιβιβάζεται στο αεροπλάνο. Φωτογραφία: Splash News

Ο Ιταλός παππούς που έπεσε πάνω στο σκούτερ του Τζορτζ Κλούνεϊ στην Σαρδηνία δήλωσε πως δεν είδε τον ηθοποιό γιατί τον τύφλωσε ο ήλιος.

Ο 65χρονος Αντονέλι Βινίλο, είχε σταματήσει και ήταν έτοιμος να στρίψει αριστερά, όταν έπεσε επάνω στον ηθοποιό.

Απίστευτα τα μαϊμουδάκια της εμπορικής δημοσιογραφίας. Με προκλητικό ,ηλικιακό ρατσισμό αποφαίνονται  πως ο 65χρονος  “Ιταλός παππούς”, είναι… παππούς! ΄Οχι όμως και ο διάσημος ηθοποιός που κοντεύει τα 60. Ως ωραίος της βιομηχανίας  του σεξ και του ρομάνζου,  έχει το ακαταλόγιστο του γήρατος τούτος.

Δύσκολο να καταλάβει ο  άδειος από μυαλό κονδυλοφόρος πως στις ημέρες μας ο 60αρης δεν είναι γέρος, παρά μόνο στα ρατσιστικά  παραληρήματα. Πολύ σύντομα  το προσδόκιμο ζωής θα ξεπεράσει τα 90.

Ας βγάζουν το χαρτζιλίκ τους  αλλού τα γλειφτρόνια των   σελέμπριτες. Υπάρχουν και οι πακιστανικές δουλειές. Ας μη τις σνομπάρουν.  Για πέννα πάντως, δεν κάνουν.