ΠΟΛΛΟΙ “ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ” ΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΝΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

“Απαγορεύστε και τον Ντοστογιέφσκι» – Oργή των πολιτών για τη σκοταδιστική απόφαση

Η πρωτοφανής απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να ακυρώσει ακόμα και τη μετάδοση της παράστασης «Η Λίμνη των Κύκνων», ως αντίδραση στη ρωσική επέμβαση, προκάλεσε σφοδρή αντίδραση στα social media.

Η Λίνα Μενδώνη προκάλεσε την οργή των πολιτών με την απόφασή της να ακυρώσει εκδηλώσεις με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς ως αντίδραση του υπουργείου Πολιτισμού στην εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία.

Το γεγονός ότι έφτασε στο σημείο να ακυρώσει ακόμα και την παράσταση «Η Λίμνη των Κύκνων» προκάλεσε σφοδρή αντίδραση στα social media με τους χρήστες να την καλούν ειρωνικά να απαγορεύσει και τον Ντοστογιέφσκι.

Το hashtag βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των trend στη χώρα μας με τους πολίτες με δηκτικά σχόλια να επιτίθενται κατά της σκοταδιστικής απόφασης”  .

 

Credit: Bettmann Archive/Bettmann

Ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

***

Χαζή  απόφαση. Και  υποκρύπτουσα  σκοπιμότητες, φυσικά. Εξαιτίας της γνωστής κεκτημένης ταχύτητας (διάβαζε  “πρεμούρα”) της ακροδεξιάς, ελληνικής κυβέρνησης  “΄Ορμπαν  και των παπαγάλων της, να μην ταυτιστεί με τα …εθνικιστικά ιδεώδη  του Τσάρου από τα οποία διακατέχονται και οι ίδιοι. . “Ας πάει και το παλιάμπελο” ,λοιπόν.

Ας τα διαβάζουν, ας παίζουν, ας τα χορεύουν και ας τα τραγουδάνε  τα προϊόντα  της ρώσικης τέχνης.  Αν πρέπει να μας  πειράζει κάτι, δεν είναι αυτό, αλλά  πως πολλοί από τους δημιουργούς τους  υπήρξαν…εξώλης και προώλης.

Οπότε,  ΝΑΙ  στα  μηνύματα , διαχρονικά τα περισσότερα  από τα έργα του Ντοστογιέφσκι. ΄Οχι στη ζωή που έζησε, τις  συμπεριφορές και τα πάθη  που επέδειξε  ο  συγγραφέας.  Και όχι μόνο ο  συγκεκριμένος.

Η δική μας άποψη είναι πως η ζωή, ο χαρακτήρας,  οι πράξεις  της  καθημερινότητας κρίνουν και ταυτοποιούν  τα παντός είδους έργα μας.  Προσωπικότητα και έργο  πρέπει να είναι (αλλά δεν είναι) συνυφασμένα.   Και δεν έχουμε δικαίωμα   να χορηγούμε συγχωροχάρτι σε κανενός είδους άνθρωπο για οποιοδήποτε λόγο, ,ειδικά  της τέχνης, αν  υπηρετεί τον ολοκληρωτισμό, την καταπίεση, την υποκρισία, τα αβυσσαλέα πάθη.

΄Αλλωστε, η θεοποίηση, η ηρωοποίηση και  η  ωραιοποίηση  της “ασχήμιας”  είναι θρησκευτικά συμπλέγματα. Δεν χαρακτηρίζουν ελεύθερα  πνεύματα και  ειλικρινείς και ανυπόκριτους ανθρώπους.