ΓΙΑΝΝΑΡΑ, “ΕΞΕΥΡΩ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΟΥ ΟΤΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΧΕΙΣ ΟΤΙ ΖΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΝΕΚΡΟΣ”! .

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΧΟΙ
Γιανναράς: Να ανακαλύψουν τα παιδιά ότι Ελληνας δεν γεννιέσαι, γίνεσαι…

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας και συγγραφέας μίλησε για τα «κακώς κείμενα» της σύγχρονης Ελλάδας και διατύπωσε την βασικότερη κατά τον ίδιο συμβουλή για την έξοδο από την κρίση.

Γιανναράς: Να ανακαλύψουν τα παιδιά ότι Ελληνας δεν γεννιέσαι, γίνεσαι...

Μεταξύ άλλων, ο Χρήστος Γιανναράς είπε, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Ημερησία:

Για το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας σήμερα: Kατά τη γνώμη μου, πιθανόν εσφαλμένη, η μεθοδική θεσμική εξάλειψη κάθε αξιολόγησης. Eχει καταργηθεί κάθε δυνατότητα να ξεχωρίσει ο ικανός από τον ανίκανο, ο εργατικός από τον φυγόπονο, ο συνεπής από τον μπαγαπόντη, ο αξιοπρεπής από τον πουλημένο, ο ευφυής από τον εξυπνάκια. Mια κοινωνία με καταργημένη τη λειτουργία της κριτικής αποτίμησης, είναι καταδικασμένη να εξαφανιστεί ιστορικά.

Για τις ιστορικές ευκαιρίες που έχασε η Eλλάδα να γίνει σύγχρονο κράτος: Δεν μπορώ να τολμήσω επιγραμματική απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα. Δεν ξέρω κι αν υπήρξαν «ευκαιρίες».

Για το τι θα θα μπορούσε να γίνει για να πάνε τα πράγματα καλύτερα:Περιθώρια για αισιοδοξία υπάρχουν, όταν υπάρχουν στόχοι. Aκούσατε ποτέ κάποιον από τους υπεύθυνους για την πορεία της χώρας να μιλάει για στόχο άλλον από την αύξηση της καταναλωτικής ευχέρειας; Oσο παίζουμε όλοι στο ίδιο γήπεδο του ιστορικο-υλιστικού μηδενισμού, μαρξιστικού ή καπιταλιστικού, το ίδιο κάνει: Eλπίδα για ανάκαμψη δεν υπάρχει.

Για το ποια πράξη θεωρεί επαναστατική σήμερα: Kάθε πράξη που προάγει την ποιότητα, σε οποιαδήποτε πτυχή του βίου.

Για τη συμβουλή που δίνει στους νέους ανθρώπους: Oι συμβουλές είναι άγονη πρακτική. Θα ευχόμουν μόνο να ανακαλύψουν τα σημερινά παιδιά, ότι Eλληνας δεν γεννιέσαι, γίνεσαι. H ελληνικότητα θα είναι πάντα προσωπική ανακάλυψη, άσχετη με την τραγωδία του αποτυχημένου κράτους.

Ο Νεο-Ορθόδοξος φιλόσοφος και τιμητής-απολογητής του χριστιανισμού   Γιανναράς είναι ένα από τα μέλη του γνωστού τημ των Νεο-Ορθόδοξων Ελλήνων (Σαββόπουλος, Ράμφος και λοιποί), που δεν έχουν τη δυνατότητα να  αρθρώσουν σοβαρό και στέρεο  φιλοσοφικό-ιδεολογικό λόγο, αφού οι έννοιες που χρησιμοπούν είναι νεφελώδεις και εν πολλοίς ανυπόστατες. Φυσικά,   είναι και ο ίδιος υπεύθυνος (και ας τα ρίχνει στους άλλους)  για τη γενικότερη κακοδαιμονία της χώρας και για τη στρεβλή πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική ανάπτυξη του λαού μας. Από…καθέδρας δίδασκε πολλά χρόνια αυτές τις ίδιες ακαδημαϊκές φανφάρες  (που δε βρίσκουν πουθενά εφαρμογή) και τις οποίες συνεχίζει  να  λέει και σήμερα.  

“Ποια πράξη θεωρεί επαναστατική σήμερα”,ρωτάνε το Γιανναρά: “Kάθε πράξη που προάγει την ποιότητα, σε οποιαδήποτε πτυχή του βίου”,απαντάει εκείνος. Και ποια είναι η “ποιότητα”,πώς προσδιορίζεται, από πού  εκπηγάζει και σε τί αποσκοπεί; Ρωτάμε εμείς. Ας απαντήσει πρώτα, σ΄αυτά τα απλά ερωτήματα, για να αντιληφθούμε  τί σόι ποιότητα ευαγγελίζεται ο θεολόγος-φιλόσοφος.

Πολύ μίλησαν όλα αυτά τα χρόνια και λένε τα ίδια και τα ίδια οι “Γιανναράδες”. Πότε θα πάψουν επιτέλους οι καθεστωτικοί και κατ΄επάγγελμα φιλόσοφοι να παριστάνουν τις αυθεντίες ,τους σκαπανείς και τους “ψαγμένους”, ενώ στην ουσία αυτά που λένε δεν είναι τίποτα περισσότερο  από “έπεα πτερόεντα” και διανοουμενίστικος κομπασμός;    Είναι καιρός να αφήσουν οι “καθηγητάδες” να ακούσουμε και τους άλλους που δεν τους επέτρεπαν να μιλήσουν τόσα χρόνια.

Και για να τα πούμε κι εμείς στη θεολογική   γλώσσα των Νεο-Ορθόδoξων διαλέγουμε μέσα από τα προσφιλή τους “ιερά” κείμενα  την εξής περικοπή: ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟ ΓΙΑΝΝΑΡΑ “ΓΡΑΨΟΝ ΤΑΥΤΑ… ΕΞΕΥΡΩ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΟΥ ΟΤΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΧΕΙΣ ΟΤΙ ΖΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΝΕΚΡΟΣ” .