ΓΙΝΑΜΕ 11ΧΡΟΝΟΙ!

 

Από τις 7/7/07,  ως σήμερα, που ξεκίνησε  η λειτουργία του  Homo-Naturalis.gr, πέρασαν κιόλας 11 ολόκληρα χρόνια.  Χαρά στο κουράγιο μας (κι ας “ευλογάμε τα γένια” μας)! ΄Επρεπε να δείξουμε υπομονή  και δύναμη τέτοια, που δε φανταζόμαστε  πως υπήρχαν μέσα μας.

Γι΄αυτό λέμε πως, αν ξέραμε από τότε τί θα συναντήσουμε στην πορείας μας, σε καμιά περίπτωση δε θα είχαμε ξεκινήσει το εγχείρημα της δημιουργίας και της  λειτουργίας  αυτού του σάιτ. Ας είναι. Περασμένα ξεχασμένα, έστω κι αν κάποιες  αρνητικές συνέπειες  από αυτή την περιπέτεια, μας ακολουθούν ακόμα και δεν είναι δυνατόν να  κάνουμε πως δεν τις βλέπουμε, αφού κάθε στιγμή   πέφτουμε πάνω τους.

Στο διάστημα των 11 αυτών χρόνων, προσπαθήσαμε, καθημερινά και ανελλιπώς,  με ή χωρίς  λάθη, να παρουσιάσουμε τα διεθνή  σημαντικά ή ιστορικά  δρώμενα με αντικειμενικότητα, σωστή επιλογή, γνήσια και χωρίς σκοπιμότητες παράθεσης. Αλλά,  προπαντός με αμερόληπτη και ανεξάρτητη  κριτική. Και σ΄αυτό επάνω ,είμαστε σίγουροι   πως πετύχαμε.

Δε θα είμαστε απόλυτοι σε τέτοια πίστη και  παραδοχή, αν ξέραμε  πως είχαμε το οποιοδήποτε βαρίδι  που θα μας στερούσε τη δυνατότητα να σηκωθούμε και να βλέπουμε τα πράγματα…αφ΄υψηλού.  Μπορεί χίλια άλλα λάθη να κάναμε, αλλά  συνειδητή χάλκευση γεγονότων  και παράθεση στρεβλής ή στρατευμένης κρίσης, δεν υπήρξε σε καμιά περίπτωση. Δεν έχουμε απομακρυνθεί όλα αυτά τα  χρόνια στο ελάχιστο από τις αρχές που ορκιστήκαμε στην έναρξη της λειτουργίας  του σάιτ, πως θα υπηρετήσουμε.

Τα παραδείγματα είναι απτά και ακόμα ζωντανά στις χιλιάδες σελίδες που αποτελούν πια πολύτιμο ΑΡΧΕΙΟ του Homo-Naturalis.gr και μπορεί κανείς να το διαπιστώσει.  Θα επικαλεστούμε γα τα ελληνικά δρώμενα την κριτική μας στάση απέναντι στις κατά καιρούς  κυβερνήσεις και τα  πρόσωπα, όλο τούτο το διάστημα.

Από την πρώτη  στιγμή που “ανοίξαμε”, ξεκινήσαμε με επιθετική και δίκαιη κριτική στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή  για τα “έργα και τις ημέρες” της. Μάλιστα, από τότε ζητούσαμε επιτακτικά και  επανειλημμένα  τη σύσταση μιας κυβέρνησης  εθνικής ενότητας, κατά προτίμηση εξωκοινοβουλευτικής ,  γιατί ήδη από τότε είχαμε αντιληφθεί με τρόμο που οδηγεί τη χώρα ο “ανιψιός”. Λίγο μετά, με κείμενά μας, μιλούσαμε  ανοιχτά  για την επερχόμενη χρεοκοπία της χώρας, την ίδια ώρα που όλοι σιωπούσαν για το κακό που  κατέφθανε  ή δεν το έβλεπαν.

Με δίκαιη και σκληρή  κριτική  αντιμετωπίσαμε και στον επόμενο πρωθυπουργό, το Γιώργο Παπανδρέου. Πρώτα, γιατί δεν  αρνήθηκε  (τότε που ακόμα ήταν  αρχή και οι πιθανότητες υπέρ ) να υποταχτεί   στους νόμους της “Αγοράς” και  να  ακολουθήσει  μια δυναμική στάση, να βγάλει τη χώρα από το ευρώ, να  προχωρήσει σε γενναία υποτίμηση  της δραχμής και να στείλει  τον Κώστα Καραμανλή στο ειδικό δικαστήριο. Δεν το έκανε ποτέ, αλλά προτίμησε να ακολουθήσει το δρόμο των μνημονείων. Και σαν να μην έφτανε αυτό, προχώρησε και σε μια  εντελώς απαράδεκτη και καταστροφική  για την εποχή εκείνη εξαγγελία  για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Λίγο μετά, στηρίξαμε με αποφασιστικότητα την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ,γιατί κατάφερε να συγκρατήσει το “σκάφος” και να  το επαναφέρει στην ορθή του πορεία.  Από εκείνη την κυβέρνηση ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη σωτηρία της χώρας. Και η αποφυγή μιας άτακτης χρεοκοπίας, έσωσε τον τόπο από μια αναπόφευκτη  “εμφύλια” σύρραξη.

Την ιδια εποχή, κάναμε πρωτοφανή σε δριμύτητα κριτική  στο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στιν Αλέξη Τσίπρα. ΄Ηταν η περίοδος  της μεγάλης δημαγωγίας. Τότε που  εκείνο το συνονθύλευμα,  ο αχταρμάς των “Αγανακτισμένων” από τον οποίο προέκυψε ο ΣΥΡΙΖΑ, έστηνε κρεμάλες στο Σύνταγμα  για τους προδότες και απαιτούσε  πορεία του σκάφους στα βράχια (έξοδο από την ΟΝΕ).

Με την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ, συνεχίσαμε τη σκληρή κριτική μας στην απαράδεκτη, δημαγωγική  πολιτική  της κυβέρνησης, που έσερναν από τη μύτη οι …επαναστάτες  Βαρουφάκης, Λαφαζάνης και  Κωνσταντοπούλου. Λίγους μήνες μετά, ο Αλέξης Τσίπρας “ήρθε εις εαυτόν” και ξεκίνησε έναν πραγματικά επίπονο αγώνα να σώσει τη χώρα από τον  οριστικό πλέον αφανισμό, αν έπεφτε στο γκρεμό. ΄Εδιωξε τους δημαγωγούς, ακολούθησε την πορεία της προηγούμενης κυβέρνησης με ευρωπαϊκή πλέον πλεύση και κατάφερε σήμερα να βγάλει τη χώρα από την κρίση  με την έννοια πως απομακρύνεται  η οικονομική  στήριξη της Ευρώπης και ξαναβγαίνει  στις αγορές στηριγμένη στα δικά της πόδια. Παράλληλα, κατάφερε να  λύσει το “Μακεδονικό” και φαίνεται πως  αυτή η κυβέρνηση είναι έτοιμη και αποφασισμένη να  προχωρήσει στη λύση κι άλλων  τέτοιων “εθνικών” προβλημάτων.

 ΄Εχουμε τη  εντύπωση πως αυτά και μόνο τα παραδείγατα είναι αρκετά  και ενισχύουν, για να μην πούμε αποδεικνύουν,  την άποψη που διατυπώσαμε πως  όλα αυτά τα χρόνια τηρήσαμε  τις βασικές αρχές και τη δεοντολογία της ιστορικής δημοσιογραφίας, με πρώτη και καλύτερη τη συνειδητή απομάκρυνσή μας από καθε είδους φανατισμό και στράτευση . Αν “είμαστε φανατικοί” με κάτι, είναι με το Φυσικό Δίκαιο και την Αλήθεια, όπως την ορίζει πάλι  η ίδια η Φύση και η  αστράτευτη Ιστορία.

Ελπίζουμε πως θα συνεχίσουμε τον ίδιο δρόμο κι από εδώ και ύστερα. Τις αρχές και τους σκοπούς μας δεν πρόκειται να τα προδώσουμε*. ΄Ενας μόνο είναι ο εχθρός. Να αποθαρρυνθούμε, να φτάσουμε για πολλούς λόγους σε αδιέξοδα τέτοια, που θα είναι αδύνατη πλέον η συνέχιση της λειτουργίας του ιστορικού σάιτ.

Και θα είναι κρίμα! Το λέμε  συνειδητά και με κάθε ταπεινότητα. Θα είναι ζημιά , ειδικά για τον τόπο,  τις γενιές που έχονται,  την αλήθεια και  την Ιστορία, αν αναγκαστούμε μια μέρα να “κλείσουμε”. Ας ευχηθούμε να μην υπάρξει   τέτοια  “αποφράδα”  ημέρα.

* Οι σκοποι της ιδρυσης και λειτουργιας του HOMO NATURALIS, ειναι συγκεκριμενοι και καθαροι. Παραθετουμε τους αντιπροσωπευτικοτερους:
 1.Την αποκατασταση του ιστορικου παρελθοντος που εχει εν πολλοις “κατακρεουργηθει” απο τους κατ΄ επιφαση-στρατευμενους ιστορικους.
 2.Την αντικειμενικη καταγραφη των συγχρονων ιστορικων δρωμενων με τις ιστορικες μεθοδους που θα αναπτυξουμε στα ειδικα μαθηματα μας.
 3.Την καταρτιση των προσωπων που μελλοντικα θα ασχοληθουν  “επαγγελματικά” με την επιστημη της Ιστοριας.
 4.Την καλλιεργεια και προωθηση του καταληπτου επιστημονικου λόγου (απλοποιηση της επιστημονικης γλωσσας και απαλλαγη  απο τα φτιαξιδια των συντηρητων της για εντυπωσιασμο των αφελων).
5.Τη διακινηση των ιδεων και τη δημιουργια μιας κοινοτητας,τα μελη της οποιας θα εμφορούνται απο την ιδια αντιληψη ζωής με κυρίαρχη εκεινης του HOMO NATURALIS (=ΦΥΣΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ).
6.Την απολυλογη προσφορα της ουσιας των “πραγματων”.
(ΑΡΧΕΙΟ, Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ)