ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΕΥΜAΤΑ

 
α. ΔΕΝ ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ
Σκηνικό ρήξης: Αποχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία, τέλος οι διαπραγματεύσεις
(EUROKINISSI) 

 

Σκηνικό ρήξης διαμορφώνεται πλέον στη διαπραγμάτευση Αθήνας-πιστωτών καθώς οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες διεκόπησαν αιφνιδίως με την ελληνική αντιπροσωπεία να αποχωρεί από το τραπέζι των συζητήσεων μετά από μόλις 45 λεπτά συνομιλιών.
Εκπρόσωποι του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσαν ότι αυτός ο γύρος των διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς τελείωσαν, χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΕΕ, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές, κυρίως στη λήψη μέτρων.
Οι ίδιοι εκτιμούν ότι αν υπάρξουν σκληρές προσπάθειες, τότε μπορεί να βρεθεί μία λύση ως το τέλος του μήνα. Ξεκαθαρίζουν όμως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συζήτηση στο επόμενο Eurogroup, γιατί δεν υπάρχει κοινή βάση για να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις. Μάλιστα, εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι η διαφορά των δύο πλευρών είναι της τάξεως των 2 δισ. το χρόνο συνολικά.
Πηγές των πιστωτών υποστήριζαν ότι οι προτάσεις που κόμισε η ελληνική αντιπροσωπεία σε επίπεδο ισοδυνάμων ήταν «μία απο τα ίδια».
Γιούνκερ: Εκανα μια τελευταία προσπάθεια – Μεγάλες οι διαφορές
Ολόκληρη η ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση της Επιτροπής:

«O Πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία απόπειρα αυτό το Σαββατοκύριακο να βρεθεί μέσω των προσωπικών του εκπροσώπων και σε στενή συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, μια λύση με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα που θα επιτρέψει τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως για το Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου.

Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει το στόχο τους καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup.

O Πρόεδρος Γιούνκερ παραμένει πεπεισμένος ότι με την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών από την ελληνική πλευρά και την πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, η λύση μπορεί ακόμα να βρεθεί πριν από το τέλος του μήνα».

Εξερχόμενος από το κτίριο της Κομισιόν, ο Νίκος Παππάς ρωτήθηκε από τον Πίτερ Σπίγκελ, των Financial Times, για το αν η σύντομη διάρκεια της συνάντησης είναι κακό σημάδι και ο υπουργός απάντησε «Θα δούμε» και χαμογέλασε.
Αιτία της διακοπής ήταν οι «παράλογες απαιτήσεις των δανειστών» όπως αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης.
Δραγασάκης: Γιατί υπήρξε ναυάγιο απόψε
Την εξήγηση για το αποψινό «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος μετέχει στην αντιπροσωπεία της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, ωστόσο παραμένει η επιμονή τους να καλυφθεί αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ.
Ο κ. Δραγασάκης σημειώνει με νόημα πως οι συνομιλητές του ελληνικού κλιμακίου δεν είχαν τις απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις από τους θεσμούς για να λύσουν τα θέματα και δηλώνει πως η αντιπροσωπεία της Αθήνας παραμένει σε ετοιμότητα για την επίτευξη συμφωνίας
Μαξίμου: Δεν δεχόμαστε περικοπές σε μισθούς-συντάξεις
Λίγο πριν ξεκινήσει ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως έχει καταθέσει τις προτάσεις της έγκαιρα, την 1η Ιουνίου, όπως και δύο επεξεργασμένα κείμενα για τη βιωσιμότητα του χρέους και το δημοσιονομικό κενό και δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, διευκρινίζουν ότι η κυβέρνηση από χθες παρέδωσε στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.
Οι διαπραγματεύσεις έχουν μπει στην πιο κρίσιμη φάση τους, με τις φωνές από την Ευρώπη και τα ξένα ΜΜΕ να πληθαίνουν πως ο χρόνος αλλά και η υπομονή τελειώνει, ενώ πλέον κάποιοι μιλούν ανοιχτά για Grexit. Συμφωνία σήμερα επιθυμούν και οι Θεσμοί, καθώς όπως δήλωσε πηγή των Βρυξελλών στο Γαλλικό Πρακτορείο «Βρισκόμαστε στα όρια του χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας για να σώσουμε την κατάσταση. Το Eurogroup της Πέμπτης είναι ο τελευταίος σταθμός αυτού του τρένου». Ομως, άλλες πηγές της Κομισιόν έχουν εκφράσει απαισιοδοξία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες είναι δύσκολες και δεν είναι βέβαιο ότι θα έχουν αποτέλεσμα.

Προειδοποιήσεις από Γκάμπριελ

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, τα μηνύματα από την Ευρώπη έκαναν πιο «βαρύ» το κλίμα. Σε άρθρο του στην Bild, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ διεμήνυε στην Αθήνα ότι η Γερμανία «δεν πρόκειται να εκβιαστεί», ενώ προειδοποιούσε ότι ο χρόνος και η υπομονή της Ευρώπης τελειώνουν για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση «να πληρώσουν οι Γερμανοί τις παράλογες προεκλογικές υποσχέσεις μίας εν μέρει κομουνιστικής κυβέρνησης». Μάλιστα, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, δείχνοντας τη σαφή μεταστροφή κλίματος απέναντι στην Ελλάδα, έκανε αναφορά και σε Grexit, σημειώνοντας ότι αυτή η σκιά παίρνει σαφή σχήμα.
Για Grexit μίλησε και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της FAZ. Σε αυτό αναφέρεται ότι η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε τον Ελληνα πρωθυπουργό, στην τελευταία συνάντησή τους, ότι αν οι Θεσμοί δεν δώσουν ένα ενθαρρυντικό σήμα άμεσα, το Eurogroup θα αρχίσει να προετοιμάζεται για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Μία ακόμη δυσοίωνη πρόβλεψη έκαναν και οι Financial Times, που τονίζουν ότι τελειώνουν οι επιλογές της Ελλάδας, ενώ οικονομολόγος εκτιμά ότι η επιβολή capital controls απέχουν 4-6 εβδομάδες.
 
β. Ολο το δραματικό παρασκήνιο της εμπλοκής στις Βρυξέλλες
Lefteris Partsalis / SOOC 

 

Τι πραγματικά συνέβη στις Βρυξέλλες; Πρόκειται για «ναυάγιο»; Για προσωρινή εμπλοκή ή για οριστική ρήξη; Ποιος ευθύνεται για την αιφνίδια διακοπή των συνομιλιών Αθήνας-θεσμών;

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, η ευθύνη ανήκει ολοκληρωτικά στην ομάδα διαπραγμάτευσης με την οποία συνομίλησαν οι Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης.

Γιατί οδηγηθήκαμε στο αδιέξοδο

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, αιτία της «ρήξης» σ’ αυτή τη φάση, είναι ο διαφορετικός υπολογισμός των δύο πλευρών ως προς το δημοσιονομικό κενό για το επόμενο έτος, το 2016. Αυτό το κενό οι πιστωτές το υπολογίζουν στο 2,6% ενώ η Αθήνα στο 2%. Οι δανειστές θέλουν να επιβάλουν την κάλυψη του κενού αυτού εξ ολοκλήρου με περικοπές συντάξεων και αυξήσεις στο ΦΠΑ ενώ η Αθήνα – αντιπροτείνει το 0,6% να καλυφθεί από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. 

γ. ‘Αρον άρον επιστρέφει στην Αθήνα από την Καστοριά ο Σαμαράς λόγω των εξελίξεων…

  

'Αρον άρον επιστρέφει στην Αθήνα από την Καστοριά ο Σαμαράς λόγω των εξελίξεων...Για την Αθήνα αναχώρησε, εσπευσμένα από την Καστοριά ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, λόγω των εξελίξεων με τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, και ακύρωσε το…
υπόλοιπο πρόγραμμα της περιοδείας του στη Δυτική Μακεδονία.
«Ελπίζω να υπάρχουν θετικά νέα και τα πράγματα να πάνε καλά», είπε ο κ. Σαμαράς, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη Δυτικής Μακεδονίας της Ν.Δ. στην Καστοριά και συνέχισε: «Πιστεύω ότι και την τελευταία στιγμή λύση μπορεί και πρέπει να υπάρξει. Από την άλλη πλευρά, για λόγους καθήκοντος, που ο καθένας από εσάς αντιλαμβάνεται, θεωρώ ότι είναι χρήσιμο αυτές τις στιγμές να βρίσκομαι στην Αθήνα. Γι αυτό τον λόγο θα μου επιτρέψετε-πιστεύω ότι είναι σωστό αυτό που κάνω-χωρίς να θέλω να δημιουργήσω κάποιο πρόβλημα, θα πρέπει να πάω».
 
δ. Μητσοτάκης: Ανάγκη σύγκλησης των πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ
“Να μπουν στο τραπέζι ισοδύναμα μέτρα περικοπής των δαπανών”
 
 

Την αναγκαιότητα της σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, επισημαίνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στι Βρυξέλλες.

Με ανάρτησή του στο Τwitter, σημειώνει ότι πρέπει “να μπουν στο τραπέζι ισοδύναμα μέτρα περικοπής των δαπανών προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση της φορολόγησης των πολιτών.”

“Οποιαδήποτε συμφωνία είναι καλύτερη από μη συμφωνία, μη συμφωνία ισοδυναμεί με χρεοκοπία και μοιραία σε αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων, αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα στο Grexit και στην εθνική καταστροφή” προειδοποίησε την Κυριακή το πρωί μέσω του ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ.

Δε δέχονται, λέει, μειώσεις μισθών και συντάξεων. Καλά κάνουν.Αρκεί να μπορούν να εξασφαλίσουν την καταβολή τους τους επόμενους μήνες, έστω και χωρίς τις  αυξήσεις, που υποσχέθηκαν. Να είναι σε θέση να καταβάλουν στο μισθωτό και συνταξιούχο, όσα τον προηγούμενο μήνα εισέπραξαν ως μισθό και σύνταξη Ιουνίου 2015.

 Αν δεν έχουν έτοιο  σχέδιο και επιμένουν να παριστάνουν τους παλικαράδες ,τότε εκ των πραγμάτων θα υπάρξει όχι απλά  μείωση μισθών και συντάξεων, αλλά στάση πληρωμών! Που σημαίνει αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων.Κι αυτό με τη σειρά του σημαίνει … πείνα και των γονέων. Εννοούν οι εθνικιστές, δηλαδή, μ΄αυτό τον τσαμπουκά που συμπεριφέρονται  πως  δεν είναι καλύτερα  να έχει, έστω και μια  μειωμένη σύνταξη ο γεροντάκος, που κρέμεται απ΄αυτή, αλλά  είναι προτιμότερο να μην έχει  δεκάρα τσακιστή  στην τσέπη του,για  να πάρει ένα γιαούρτι να ζήσει;

 

Είναι ανόητοι,  παρανοϊκοί;  Είναι αφελείς και άπειροι; ΄Οχι. ΄Εχουν σχέδιο  καταστρωμένο στη Μόσχα να οδηγήσουν την Ελλάδα στον όλεθρο και να αποσταθεροποιήσουν την Ευρώπη. Πρόσχημα η… εθνική (εθνικιστική) “αξιοπρέπεια” της χώρας με σκληρή στάση απέναντι στους δανειστές, που οδηγεί, φυσικά,  στη χρεοκοπία. Και θα διακηρύσσουν  με ηρωικές κραυγές πως “είναι προτιμότερο να ζει  ο ελληνικός λαός μ΄αυτή την αξιοπρέπεια  (διάβαζε “με αέρα κοπανιστό”) , παρά  να  υποδουλωθούμε στους τοκογλύφους” (διάβαζε να  εκπληρώσουμε   τις ανειλημμένες  δανειακές μας υποχρεώσεις). ΄Αλλωστε, θα παραληρούν στους εθνικιστικούς πανηγυρικούς τους  ,”είμαστε …΄Ελληνες και ανέκαθεν  προείχε  η εθνική αξιοπρέπεια απ΄ ο τιδήποτε άλλο! Χωρίς ψωμί, ζούσαμε. Χωρις εθνική αξιοπρέπεια,ποτέ΄” !

Εμείς σας προειδοποιούμε με την εξουσιοδότηση που μας παρέχει η   εμπειρία της Ιστορίας.  Να ξέρετε: Διαπράξατε με χίλιους τρόπους εσχάτη προδοσία. Δεν υπάρχει περίπωση κανένας σας να μείνει εκτός φυλακής. Κανένας. Κι αν πάει ο Μιχαλολιάκος  φυλακή,έστω και μια μέρα και μείνετε εσείς εκτός, θα έχει διαπραχθεί δικαστικό και πολιτικό έγκλημα-πραξικόπημα. Η ιστορία δε θα τους χαριστεί.

  Εδώ είμαστε “αλητάκο”. Κρίμα που είσαι ακόμα νέος και θα περάσεις το υπόλοιπο της ζωή  σου στη φυλακή. “΄Αξιος ο μισθός σου”,όμως!  

________________________________________________________
 1. ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ. “ΖΗΤΗΜΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ”!

___________________________________________________________________________

 

1. Απαισιοδοξία στις Βρυξέλλες για τη συμφωνία: «Δεν βγαίνουν οι προτάσεις»

 

Απαισιοδοξία στις Βρυξέλλες για τη συμφωνία: «Δεν βγαίνουν οι προτάσεις»
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται και σήμερα οι συζητήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με εκπροσώπους των τριών Θεσμών στις Βρυξέλλες.

Στο… παιχνίδι μπήκε την Κυριακή και ο κύριος διαπραγματευτής του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν (σσ μαζί του και ο Ρισί Γκογιάλ), ο οποίος απουσίαζε από τις χθεσινές συζητήσεις, ενώ και η εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι υπάρχουν συναντήσεις σε εξέλιξη.

 

Τελευταίος σταθμός η Πέμπτη

Η ελληνική πλευρά, κατ΄εντολή και του Αλέξη Τσίπρα, «καίγεται» για να υπάρξει συμφωνία σήμερα, με απώτερο στόχο αυτή να επικυρωθεί στο Eurogroup της Πέμπτης, ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση και να αποφευχθούν έστω και στο παρά πέντε τα χειρότερα.

Την ίδια ώρα πηγή των Βρυξελλών ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι Θεσμοί επιθυμούν συμφωνία σήμερα, καθώς, ο χρόνος πλέον τελειώνει.

«Μια συμφωνία σήμερα θα ήταν βεβαίως επιθυμητή. Βρισκόμαστε στα όρια του χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας για να σώσουμε την κατάσταση. Το Eurogroup της Πέμπτης είναι ο τελευταίος σταθμός αυτού του τρένου» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν βγαίνουν οι προτάσεις»

Παρόλα αυτά, όπως σημειώνεται σε τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ άλλες πηγές της Κομισιόν εμφανίζονται απαισιόδοξες για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

«Οι συνομιλίες είναι δύσκολες. Δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν αποτέλεσμα», δήλωσε μία από τις πηγές αυτές, προσθέτοντας πως «οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζουν φόβους μήπως δεν υπάρξει εγκαίρως μια συμφωνία». «Τα δύο μέρη βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά» το ένα από το άλλο, επιβεβαίωσε μια τρίτη πηγή, η οποία υποστήριξε ότι «προς το παρόν, η ελληνική πλευρά δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της» και ότι οι προτάσεις της «δεν βγαίνουν».

Παππάς: Χρειάζεται πολιτική λύση

Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς, που συμμετέχει στην διαπραγματευτική ομάδα, σημειώνει ότι χρειάζεται πολιτική λύση για οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. «Αποστολή μας είναι η οριστική έξοδος της Ελλάδας από την κρίση και η αποφυγή περιπετειών για όλη την Ευρώπη», τονίζει σε αποκλειστική δήλωσή του στην Αυγή της Κυριακής ο υπουργός Επικρατείας ο οποίος προσθέτει ότι «οι προηγούμενες συνταγές δεν το πέτυχαν».«Η Ελλάδα, τονίζει ο κος Παππάς, έχει άποψη, προτάσεις, αποφασιστικότητα, να συνεργαστεί με τους εταίρους για να ξεφύγει από την εξοντωτική λιτότητα με βιώσιμο χρέος και κοινωνική συνοχή. Χρειάζεται πολιτική λύση».

Ετοιμη για παραχωρήσεις στις συντάξεις η Αθήνα

Τα βασικά δεδομένα της συζήτησης πάνω στις προτάσεις της Ελλάδας και των Θεσμών είναι λίγο έως πολύ γνωστά, ωστόσο, εκείνο που αναμένεται να διευκρινιστεί σήμερα είναι το πόσες ακόμη υποχωρήσεις θα κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να επέλθει η τελική συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση μπορεί να δώσει:

  • μείωση μισθών και συντάξεων ξεκινώντας το «ψαλίδι» από πάνω προς τα κάτω (υψηλές επικουρικές), αποκλείοντας βέβαια την κατάργηση του ΕΚΑΣ που ζητούν οι δανειστές
  • αναθεώρηση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στα επίπεδα της πρότασης Γιούνκερ (1% του ΑΕΠ φέτος, 2% για το 2016, 3%για το 2017)
  • στο ασφαλιστικό, οι δυο πλευρές είναι σύμφωνες στην ενοποίηση των ταμείων και στην κατάργηση των πρόωρων συντάξεων
  • στον ΦΠΑ η Αθήνα επιμένει στο τρίπτυχο (6,5%-13%-23%)

Πάντως, το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος για λίγους ή και πολλούς μήνες παραμένει… ορθάνοικτο, ωστόσο, και αυτή δεν θα έρθει χωρίς όρους και σκληρά μέτρα.

 Ουδεμία επωφελής λύση για τη χώρα θα υπάρξει, αν οι συνομιλίες-“διαπραγματεύσεις” στις Βρυξέλλες  συνεχίζονται μ΄αυτό το κυβερνηστικό σχήμα. Η κυβέρνηση των εθνικιστών έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία εδώ και πολύ καιρό. Κανείς δεν τους υπολήπτεται και δεν τους εμπιστεύεται πλέον . Αντίθετα, έχουν γίνει   “κόκινο πανί”  ακόμα και για τους λίγους φίλους που  είχαν απομείνει στη χώρα, ειδικά  στην Ευρώπη και την Αμερική μετά από την αλλοπρόσαλλη στάση που τήρησαν  σε όλα τα θέματα  εδώ και σχεδόν 5 μήνες που βρίσκονται στην εξουσία.

Μια τέτοια, λοιπόν, ανυπόληπτη, αφερέγγυα, εχθρική και επιζήμια για τα συμφέροντα της χώρας και της Ευρώπης  κυβέρνηση, μόνο ζημιά μπορεί να συνεχίζει να  κάνει στη χώρα. Και όχι μόνο  στο ζήτημα  των διαπραγματεύσεων με αντικείμενο το χρέος και την οικονομική πορεία της Ελλάδας .  Ως  “πακέτο” οι χειρισμοί της κυβέρνησης σε όλα τα ζητήματα ήταν και είναι λαθεμένοι.  Χαρακτηριστικό  παράδειγμα η στάση της Ελλάδας απέναντι σε ζητήματα που αφορούν το ΝΑΤΟ και την ασφάλεια του κόσμου και της Ευρώπης.  Οι εθνικιστές με το που ανέλαβαν την κυβέρνηση έσπευσαν να προσφέρουν  απόλυτη κάλυψη σε ένα δικτάτορα, που διχοτόμησε μια ανεξάρτητη και ελεύθερη χώρα και απειλεί με πυρηνικό ολοκαύτωμα τον κόσμο.

Η “ολιγαρχική” κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου (εκπροσωπεί αυτή την ώρα μια θλιβερή μειονότητα ψηφοφόρων,  γύρω στο 20-22%  του εκλογικού σώματος)  είναι ένα… θανατηφόρο τοξικό μίγμα από το οποίο κινδυνεύουν η δημοκρατία, η οικονομία, η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ,αλλά και η συνοχή της ίδια της Ευρώπης. Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς αυτή την αλήθεια. Φτάνει μόνο να σκεφτεί πως ουδείς από τους χειρισμούς της κυβέρνησης  υπήρξε θετικός για την πορεία της χώρας. Σε μια εποχή που όλες οι χώρες του κόσμου και ειδικά στην Ευρώπη,  οι πολίτες βιώνουν περίοδο “παχιών  αγελάδων” ή βγαίνουν ευκολότερα και γρηγορότερα από την οικονομική κρίση μετά το 2008, λόγω και της μείωσης  της τιμής των καυσίμων, αλλά και από άλλες ιστορικές συγκυρίες, ΜΟΝΟ η Ελλάδα από το δυτικό λεγόμενο κόσμο βρίσκεται (αν δε ξεπέρασε) στα όρια της χρεοκοπίας! Ορατά, πασιφανή, ασφαλή συμπεράσματα ακόμα κι από ένα μη ειδικό. 

  Υπ΄αυτές τις συνθήκες, η συνέχιση της παραμονής της  ολέθριας κυβέρνησης στην εξουσία με μαθηματική ακρίβεια είναι  αδύνατη, πέρα από  άκρως επικίνδυνη.΄Ηρθε η ώρα να το αντιληφθοούν αυτό οι εθνικιστές.  Η μόνη υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν πια στη χώρα και την Ε.Ε είναι ή να προκηρύξουν εκλογές ή να προχωρήσουν στη συγκρότηση μιας οικουμενικής ή άλλης παρόμοιας κυβέρνησης, που θα χειριστεί από εδώ και στο εξής ΟΛΑ τα φλέγοντα ζητήματα και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό.

ΖΗΤΗΜΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ, ΟΙ  ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΙ, ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Γράφαμε χτες εδώ για το ίδιο θέμα: 

Τσίπρας: «Ξεχάστε κάθε σκέψη για εκλογές και δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή, τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού μαζί της και άνετη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο», ανέφερε ο πρωθυπουργός στους συνεργάτες του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές”Τσίπρ

Τί λέει ο  «αλητάκος» ;  (Η νέα… προσωνυμία του Τσίπρα από τους εταίρους!). Για ποια  “μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού», μιλάει ο τύπος;  Δυο  εκατομμύρια ψήφοι, σε σύνολο σχεδόν 10 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους,  είναι η…μεγάλη πλειοψηφία;

΄Εχουν εθιστεί τόσο πολύ στο ψέμα, είναι τόσο άρρωστοι με την υποκρισία και την απάτη, που δεν αντιλαμβάνονται πια τις έννοιες των λέξεων.  Το ένα είναι αυτό. Το άλλο τώρα.

Τα πράγματα είναι απλά, πολύ απλά για τους έχοντες «κουκούτσι μυαλό». Μόνο οι εθνικιστές δεν εννοούν να το καταλάβουν. Συγκεκριμένα:

Ουδείς θα κάνει πίσω. Αν οι  δανειστές και η Ε.Ε  υποχωρήσουν στον Τσίπρα, αυτό δε θα είναι μόνο το τέλος της Ε.Ε. Οι χώρες, η μια μετά την άλλη, θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας. Οι θριαμβολογίες  των εθνικιστών, ο τσαμπουκάς ,η αλαζονεία τους θα συμπαρασύρουν στη νέα μορφή  διακυβέρνησης μιας χώρας και άλλους λαούς.  «Διαχρονικές» και «ύψιστες» πλέον αξίες της νέα πολτικής θα θεωρούνται η μπαμπεσιά, η δημαγωγία, το ψεύδος, η απάτη, η προκλητική αδιαφορία στους διεθνείς κανόνες δικαίου και τη νομιμότητα. Η νέα βέρσιον του …αριστεροφασίστα “πολίτη” που εκκολάπτουν  οι εθνικιστές της Ελλάδας.

Αν δεν υποχωρήσουν οι άλλοι στην Ευρώπη (είπαμε πως δε θα υποχωρήσουν), ούτε οι εθνικιστές θα κάνουν πίσω. Αν κάνουν, αν περάσουν όλες τις ‘κόκινες γραμμές” τους, είναι τελειωμένοι.  Δεν υπάρχουν  ψηφοφόροι με ιδεολογία στο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν μόνο οπαδοί-πελάτες.΄Οχι μόνο θα λακήσουν από το κομματικό μόρφωμα ,αλλά θα ξεσπάσουν ακόμα και βίαιες ενέργειες εναντίον των δημαγωγών,που  δε θα ξέρουν πλέον από πού να φύγουν πια. «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω»!

Τί σημαίνει αυτό; Δεν υποχωρούν ούτε οι μεν ούτε οι δε. Οπότε οι λύσεις είναι συγκεκριμένες:

1. Συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, εθνικής σωτηρίας (ή όπως αλλιώς την πουν) με την οποία θα ξεκινήσει η πραγματική διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Θα είναι η κυβέρνηση που θα προσπαθήσει να βγάλει τη χώρα από την κρίση και θα  ξαναβάλει το εκτροχιασμένο  τρένο στις ράγες.

2. Εκλογές.  Ο Τσίπρας θα αναγκατεί να πάει σε εκλογές, τις οποίες φυσικά θα χάσει και με μεγάλη διαφορά από τους ευρωπαϊστές, οι οποίοι θα αναγκαστούν πλέον να κατέβουν ενωμένοι  με μια  νέα ευρωπαϊκή επωνυμία κόμματος και νέα πρόσωπα.

΄Αλλη λύση δεν υπάρχει. Ούτε έξοδος της χώρας από την Ε.Ε, ούτε αποχώρηση από το ευρώ ,ούτε χρεοκοπία.Αν όμως, για οποινδήποτε λόγο εγκαταλειφθούν και δεν επαληθευτούν τα δύο αυτά “σενάρια”, οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες και τραγικές. Κανείς δε θέλει να τις συλλογιστεί, ούτε να τις περιγράψει. Επλίζουμε να επικρατήσει η λογική και να μη φτάσουμε εκεί.