ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΠΟΡΟΣΕΝΚΟ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

 

 

Ποροσένκο στο αμερικανικό Κογκρέσο: Με κουβέρτες και κυάλια δεν κερδίζεις τον πόλεμο

Καταγγέλοντας τη Ρωσία ως μια χώρα που απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, μιλώντας ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, κάλεσε το ΝΑΤΟ να παράσχει ένα ειδικό καθεστώς ασφάλειας για την Ουκρανία και τόνισε με έμφαση ότι η Ουάσινγκτον και η Ευρώπη περέπει να κάνουν περισσότερα για να σταθούν στο πλευρό της χώρας του στη διένεξη με τη Μόσχα.

«Εάν δεν τους σταματήσουμε τώρα, θα παραβιάσουν τα σύνορα της Ευρώπης, (πρόκειται) για μια απόλυτη απειλή για τον κόσμο» υπογράμμισε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον των Αμερικανών γερουσιαστών, ενώ ζήτησε η Ουάσιγκτον και η Ευρώπη να «μην αφήσουν μόνη την Ουκρανία» απέναντι στη Ρωσία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος καταδίκασε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς την μία από τις μεγαλύτερες «προδοσίες» στη σύγχρονη Ιστορία.

Η προσάρτηση τον περασμένο Μάρτιο αυτής της χερσονήσου της Ουκρανίας στη Ρωσία, την οποία ποτέ δεν αναγνώρισε η διεθνής κοινότητα, «αποτελεί μια από τις πλέον κυνικές πράξεις προδοσίας στη σύγχρονη Ιστορία» τόνισε ο Ποροσένκο.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του ουκρανικού κράτους ζήτησε από την Ουάσιγκτον να χορηγήσει στην χώρα του ένα ειδικό καθεστώς άμυνας και ασφάλειας καθώς δεν αποτελεί επίσημο μέλος του ΝΑΤΟ.

«Ενθαρρύνω σθεναρά τις ΗΠΑ να χορηγήσουν στην Ουκρανία ένα ειδικό καθεστώς ασφάλειας και άμυνας που θα αντανακλά το υψηλότερο επίπεδο αλληλεπίδρασης κρατών που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ» με τις χώρες της Δύσης, απέναντι στη Ρωσία προσέθεσε ο Ποροσένκο.

Η ομιλία του Ποροσένκο διακόπηκε πολλές φορές από τα χειροκροτήματα των Αμερικανών γερουσιαστών.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε επίσης να δοθεί περισσότερη βοήθεια προς τον ουκρανικό στρατό, περά από τον εξοπλισμό που η Ουάσιγκτον έχει ήδη στείλει όπως κιάλια νυχτερινής όρασης.

«Χρειάζονται περισσότερη πολιτική υποστήριξη από ολόκληρο τον κόσμο. Χρειάζονται περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό, θανατηφόρο και μη θανατηφόρο» είπε ο ίδιος.

«Οι κουβέρτες, οι διόπτρες νυχτερινής όρασης είναι επίσης σημαντικά (είδη), κανείς δε μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο μόνο με κουβέρτες» επισήμανε. «Όπως ακριβώς το Ισραήλ, η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί το έδαφός της».

Τόνισε άλλωστε ότι το μόνο που εμποδίζει «τον εφιάλτη μιας πλήρους υποτροπής (κι επιστροφής) στον προηγούμενο αιώνα και το ξέσπασμα ενός νέου ψυχρού πολέμου» είναι οι νεαροί Ουκρανοί στρατιώτες που δε διαθέτουν αρκετό εξοπλισμό.

«Ο πόλεμος που διεξάγουν οι νεαροί αυτοί άνδρες σήμερα δεν είναι ένας πόλεμος (μόνον) της Ουκρανίας. Είναι πόλεμος και της Ευρώπης και της Αμερικής, επίσης», υποστήριξε.

Ο Πέτρο Ποροσένκο άσκησε ακόμη πιέσεις για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας και της στήριξης που παρέχει στους αυτονομιστές.

«Ζήτησα επίσης οι ΗΠΑ να παραμείνουν δυναμικές και να εκφράζουν τις αρχές τους διαμέσου των πρόσθετων κυρώσεων εναντίον του επιτιθέμενου» σημείωσε.

Στην ομιλία που εκφώνησε πριν από μια σπάνια κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας, ο Ουκρανός πρόεδρος υπενθύμισε στις ΗΠΑ ότι η Δύση, η Κίνα και η Ρωσία δεν έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους για τις εγγυήσεις που δόθηκαν κατά τη συνθήκη της Βουδαπέστης του 1994 που εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Την Ουκρανία που εγκατέλειψε το τρίτο μεγαλύτερο πυρηνικό δυναμικό στον κόσμο ως αντάλλαγμα για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας, την μαχαίρωσε στην πλάτη μία από τις χώρες που παρείχαν αυτές τις εγγυήσεις».

Λίγο πριν από τη συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Πέτρο Ποροσένκο, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι εκταμιεύει 46 εκατομμύρια δολάρια βοήθειας με στόχο τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Στόχος αυτής της νέας βοήθειας- που ανεβάζει το συνολικό ποσό της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία στα 116 εκατομμύρια δολάρια, είναι να βοηθήσει την χώρα, που πολεμά τους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, στην επιτήρηση και ασφάλεια των συνόρων της και να βοηθήσει το στρατό να λειτουργεί με τρόπο πιο «αποτελεσματικό».

Η βοήθεια αυτή δεν περιλαμβάνει την προμήθεια όπλων αλλά την αποστολή εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών, ραντάρ, αλεξίσφαιρων γιλέκων, κρανών ή ακόμα στρατιωτικών στολών.

Θα μείνει στην ιστορία η ομιλία του Ουκρανού προέδρου στο αμερικανικό Κογκρέσο για τις αλήθειες που  είχε το θάρρος να θυμίσει στο ακροατήριό του ο Ποροσένκο.  Μια από τις σημαντικότερες αλήθειες,  είναι αυτή που αφορά τη συνθήκη της Βουδαπέστης το 1944, όταν η Ρωσία, η Κίνα και οι χώρες ης Δύσης εγγυήθηκαν τα σύνορα της Ουκρανίας.

Αυτή την υπογραφή της δε σεβάστηκε η Ρωσία σήμερα, αφού ο δικτάτορας Πούτιν με την κατάληψη της Κριμαίας (έδαφος  κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας) απέδειξε κατά τρόπο πρωτόγνωρο και προκλητικό πως δε σέβεται τη διεθνή τάξη και νομιμότητα. Στο εξής, οποιαδήποτε χώρα κυβερνάται από έναν ανισόρροπο ή διεστραμμένο ηγέτη, θα μπορεί να προφασίζεται τη σημερινή παράνομη συμπεριφορά Πούτιν, που έμεινε στην ουσία ατιμώρητη και να προβαίνει σε παρόμοιες με το δικάτορα οφθαλμοφανώς παράνομες και προκλητικές πράξεις.

Εκείνο που πρέπει να επαναλάβουμε εδώ είναι τούτο: Η ατιμωρησία Πούτιν αποτελεί ,πέρα από πρόκληση, και άλλοθι για μελλοντικές,παράνομες συμπεριφορές κρατών. Θα αποτελεί πλέον  πάγια θέση πως ένα κυρίαρχο κράτος, ανεξάρτητα από τους όρους συνθήκης ή συνθηκών που το αναγνώρισαν ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο, μπορεί να  “ακρωτηριαστεί” ,αν  ένα άλλο, ισχυρότερο κράτος. με πρόσχημα εθνοτικές ή άλλες ιδιομορφίες του πληθυσμού,  προσαρτήσει το “ακρωτηριασθέν” τμήμα στη δική του επικράτεια.

Πρωτοφανής και χωρίς ιστορικό προηγούμενο η ένεργεια του δικτάτορα Πούτιν που σίγουρα θα βρει μιμητές, όσο μένει ατιμώρητος.  Χιλιοειπωμένα και αυτονόητα πράγματα.