Και στην υπόθεση Αντωνίας Ηλία, η ελληνική “Δικαιοσύνη” και ο ελληνικός “Τύπος” συνεχίζουν να χρειάζονται … εισαγωγικά!

 

Ποια είναι η Αντωνία Ηλία του παραδικαστικού που ήταν φυγόδικη 19 χρόνια – Η συνέντευξη στον Κώστα Βαξεβάνη το 2014

Ποια είναι η Αντωνία Ηλία του παραδικαστικού που ήταν φυγόδικη 19 χρόνια – Η συνέντευξη στον Κώστα Βαξεβάνη το 2014

Documento

“Εκδόθηκε στην Ελλάδα την Πέμπτη η πρωταγωνίστρια του παραδικαστικού κυκλώματος, Αντωνία ή αλλιώς Τόνια Ηλία που ήταν από το 2005 στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αγγλία. Ήταν φυγόδικη επί 19 χρόνια. Η πρώην πρωτοδίκης έχει καταδικαστεί ομόφωνα από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 13 ετών για τη συμμετοχή της στο λεγόμενο παραδικαστικό κύκλωμα και συγκεκριμένα καταδικάστηκε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ποιά όμως είναι Τόνια Ηλία; Τι έχει να πει για τις κατηγορίες εις βάρος της; Πριν από 10 χρόνια είχε παραχωρήσει συνέντευξη στον Κώστα Βαξεβάνη για το περιοδικό HOTDOC, «τρέμοντας» την έκδοσή της στην Ελλάδα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο HOTDOC (*)”

***

Παραδικαστικό: Στο Εφετείο η Αντωνία Ηλία- Θα οδηγηθεί στις φυλακές Θήβας

Δε γνωρίζω προσωπικά την κυρία  Αντωνία Ηλία.  Είναι πολύς καιρός τώρα,  που  μου είχε στείλει από το Λονδίνο ένα μέιλ, για να συζητήσουμε την υπόθεσή της. Μεσολάβησαν η πανδημία, η απουσία μου εκτός Ελλάδας, αλλά και  η ( ακούσια) αδυναμία μου να σταθώ σε έναν τόπο («όπου γης και πατρίς») και δεν κατάφερα να τηρήσω την υπόσχεση  να επικοινωνήσω μαζί της.

Χτες διάβασα για την έκδοσή της στην Ελλάδα και είδα τον επαίσχυντο  τρόπο που την αντιμετώπισε το ανίερο, ντόπιο  Γκεμπελιστάν.  Ο Κωστάκης Βαξεβάνης, μάλιστα, για να είναι πάντα…επίκαιρος και πρωτοπόρος (Θού,Κύριε!), δημοσίευσε  μια παλιά συνέντευξη μαζί της στο Λονδίνο (*) με σχόλια – μπηχτές  και εν γένει με συμπεριφορά  που, αν μη τι άλλο, απάδει    προς τη δεοντολογία του Τύπου     και δεν αναιρεί απλά, αλλά  κακοποιεί  βάναυσα   τις αρχές  της  ανεξάρτητης δημοσιογραφίας. (Θα μου  πεις …Κωστάκης  Πουλιτζεριανός είναι αυτός. Προς τί η απορία;).

 

 

Αλλάζουν όμως τα πράγματα, αν  διαβάσει  κανείς προσεκτικά την υπόθεση «Ηλία» στην παλιά της «επικαιρότητα» και τις καταγγελίες   της ίδιας πως  δεν είναι παρά ένα ακόμα  ΘΥΜΑ, μεγάλων συμφερόντων  της διαπλεκόμενης με άλλα κέντρα, ελληνικής δικαιοσύνης  και    λάβει υπόψη του  πως:

α. Την εποχή που ξέσπασε το θέμα με το λεγόμενο “παραδικαστικό κύκλωμα” ,  την αποκλειστικότητα στη…δημοσιογραφική έρευνα (!) την πήρε σχεδόν εξ ολοκλήρου πάνω του, ο γνωστός (πλην των άλλων ) κιτρινιστής «Ταρζάν» (κατά κόσμο  Μάκης Τριανταφυλλόπουλος). Με ό,τι σημαίνει (πρωτίστως θόρυβος και  κατασκευή ενόχων) η “δημοσιογραφική έρευνα”  αυτού του είδους από το συγκεκριμένο τύπο- φονέα του βασικότερου από τα ανθρώπινα δικαιώματα , αυτού του  τεκμηρίου αθωότητας.

β. Οι Εγγλέζοι παραχώρησαν στην  πρώην ανακρίτρια ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ. Είναι κάτι, τουλάχιστον για τα αγγλικά δεδομένα ,πολύ σοβαρό, δοθέντος πως η Αγγλία δεν είναι Ελλάδα. Υπάρχουν μια σειρά από κανόνες και αρχές που τηρούνται εδώ με δικαιική  ευαισθησία,  όταν πρόκειται  να χορηγήσουν πολιτικό άσυλο σε αιτούντα-διωκόμενο. Και το κάνουν ,αν πληροί τις προϋποθέσεις. Το απέδειξαν πολλές φορές στο παρελθόν  και όχι μόνο  στην υπόθεση της πρώην ανακρίτριας.  Βέβαια,  για όσους σπεύσουν  να μας θυμίσουν την υπόθεση Τζούλιαν Ασάνζ, μάλλον, θα λέγαμε πως μπερδεύουν το «Φάντη με το ρετσινόλαδο». Είναι εντελώς διαφορετικές οι δύο  περιπτώσεις και  δεν υφίσταται σύγκριση.

Για 19 ολόκληρα  χρόνια οι  αγγλικές αρχές δεν προχώρησαν στην  έκδοση της Αντωνίας Ηλία. Και αυτό σημαίνει πως πήραν στα σοβαρά , ΕΔΩΣΑΝ ΠΙΣΤΗ σε  όσα επικαλείται η ίδια και επαναλαμβάνει στη συνέντευξής της στο Βαξεβάνη.  ΄Όλα αυτά τα χρόνια στο Λονδίνο, η πρώην ανακρίτρια αντιμετωπιζόταν  από τις αγγλικές αρχές  ως ΘΥΜΑ της γνωστής διαφθοράς των θεσμών  της Ελλάδας, για την οποία μόλις πρόσφατα και το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο κατήγγειλε πως  στερείται  την ιδιότητα του κράτους δικαίου.

γ. Είναι όλα  αυτά στη συγκεκριμένη υπόθεση,  που ούτε σεβάστηκε, ούτε νοιάστηκε να «ερευνήσει» (καλά ,τώρα!)  η ελληνική γκεμπελική μαφία, που δίνει τα ρέστα της για «αίμα στη αρένα».  Είναι, ως γνωστό, «μανούλα» στην κατασκευή ενόχων και αμείλικτη στα θηράματά της. ΄Ετσι κι έχεις την ατυχία να πέσεις στα χέρια τους, είσαι χαμένος από χέρι.  (Για τη διαφημισούλα , ρε γαμώτο. Το καρβέλι του σπιτιού ή το παντεσπάνι των δισέγγονων!).

δ.΄Ολοι κόπτονται για τη χαμένη τιμή της ελληνικής δικαιοσύνης  ,που εξαφανίστηκε κάπου εκεί  στα σκοτεινά μονοπάτια  των  εξαρτήσεων,  της διαφθοράς και τη διαπλοκής. Ειδικά,  η  ελληνική βιομηχανία προπαγάνδας και παραπληροφόρησης κατέχει τα πρωτεία στις καταγγελίες.  Το   θυμούνται, όμως,  μόνο την ώρα που εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα. Αλλιώς, αν πρόκειται για τους αντίπαλους, κυρίως κομματικούς, η Δικαιοσύνη είναι …ανεξάρτητη και  οφείλουν (οι άλλοι) να τη σέβονται και  να την αφήνουν να κάνει τη δουλειά της. ( Ελλάς, της δημαγωγίας και του  τυφλού κομματισμού!).

ε. Εκπλήσσει για ευρωπαϊκή χώρα η θεοκρατική αντίληψη στην απονομή της δικαιοσύνης (ως ο πιο επιεικής χαρακτηρισμός ).  Θυμίζει χωρίς υπερβολή  δικαιοσύνη «Ιράν» για  όσους έχουν μια ιδέα πώς λειτουργούν εκεί,   εν διατεταγμένη υπηρεσία και προκαθορισμένη απονομή, οι δικαστικές αρχές.    Η Ελλάδα, δεν απέχει παρά  μια ανάσα  από το  δικαιικό και νομικό σύστημα τέτοιων  καθεστώτων .  Δικαστές   κάθε  κατηγορίας, τακτικοί και ένορκοι στις δικαστηριακές αίθουσες,  με τους τηλεδικαστές  στα  τραπέζια των εκπομπών και τα χρωματιστά σαλόνια των φυλλάδων,  πρωτοπόρους,  μαζί με την «τήβεννο»  της κρίσης, αποκτούν, ως εκ θαύματος και το «δαχτυλίδι» της    θεϊκής εξουσίας. Δικάζουν ως Θεοί. ΑΠΟΛΥΤΩΣ πεπεισμένοι για την ενοχή ή την αθωότητα του κατηγορουμένου. Δεν αφήνουν χαραμάδα φωτός ανοιχτή για το αντίθετο.  Χωρίς ίχνος  αισχύνης, ενσυνείδησης και ανθρώπινης ανοχής και συγκατάβασης.    Από τις πιο βαριές παθογένειες οι  ασθενείς τέτοιου είδους.  Η βασική αρχή στην παγκόσμια καθιερωμένη και σεβαστή  αντίληψη της απονομής της δικαιοσύνης «καλύτερα να αθωωθούν εκατό  ένοχοι, παρά να καταδικαστεί ένας αθώος» ,δεν έχει ισχύ και πέραση σε όσους πάσχουν από το ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. (Καταδίκη Πισπιρίγκου, το πιο πρόσφατο και χαρακτηριστικό παράδειγμα).

στ. Αν λάβει κανείς υπόψη του πως οι πρωταγωνιστές ενός σκανδάλου από τα μεγαλύτερα της χώρας, αυτό της Νovartis , όχι μόνο μένουν ατιμώρητοι, αλλά προκλητικά και θρασύτατα   παριστάνουν τους κήνσορες και τιμητές της εντιμότητας και της ηθικής (να μείνουμε σε εγκλήματα  χρηματισμού  και όχι σε αίματος , όπως στην Πύλο και τα Τέμπη) και  στέλνουν φυλακή την Αντωνία Ηλία με   αναπόδεικτες στην ουσία, άρα και έωλες κατηγορίες, τότε δε μιλάμε για το απολεσθέν προ πολλού κύρος   των δύο διαπλεκόμενων με τη νομοθετική και εκτελεστική, εξουσιών. ΄Εχουμε έναν  βαριά ασθενή σε κώμα (ή μήπως ήδη  άψυχο πτώμα;)   Κι εμείς εδώ ,  είμαστε υποχρεωμένοι ,όσο η  Ελλάδα αποδεδειγμένα δεν έχει καμιά σχέση (και όχι μόνο σήμερα)  με κράτος δικαίου  ευρωπαϊκής  χώρας , να συνεχίζουμε  να  μην αφαιρούμε  ποτέ τα εισαγωγικά  από την ελληνική… «Δικαιοσύνη»  και τον ελληνικό  «Τύπο» .  Ως λέξεις και θεσμούς.

_________________

(*).Τεύχος 62) και στον Κώστα Βαξεβάνη:

Τόνια Ηλία – «Τρέμει» την έκδοση της στην Ελλάδα
Με την Τόνια Ηλία συναντηθήκαμε δύο φορές στο Λονδίνο. Η πρώτη ήταν στο εστιατόριο του γνωστού Jamie Oliver και η δεύτερη κοντά στο σπίτι της στο Λονδίνο, η οποία οδήγησε και στην συνέντευξή μας. Αν και γνώριζα όσα θορυβώδη είχε δημιουργήσει η ίδια από το 2004 και μετά, καθώς και πολλά από τα στοιχεία της δικογραφίας, η Τόνια Ηλία δεν έδειχνε πως την ενδιαφέρουν όσα πιθανόν γνωρίζω. Αντιθέτως, την ενδιέφεραν όσα η ίδια έλεγε πως έχουν συμβεί.

Ανάμεσα και σε όσα την ενδιέφεραν, ήταν να μάθει «τι ζώδιο είμαι», πράγμα το οποίο παρέκαμψα με τον παραδοσιακό προσωπικό μου τρόπο λέγοντας πως «είμαι κροκόδειλος». Η Ηλία ήταν αρκετά έτοιμη να υπερασπιστεί όσα είπε και στο αγγλικό δικαστήριο που θα αποφάσιζε για την έκδοσή της. Πως δηλαδή είναι αθώα, θύμα του κατεστημένου της Δικαιοσύνης, κατατρεγμένη για τις αριστερές της απόψεις και -κάποιες στιγμές- πως είναι σκληρό καρύδι.

Περίπου τα ίδια έχει πει σε αρκετές συνεντεύξεις που έχει δώσει τον τελευταίο χρόνο και οι οποίες (ας μου επιτραπεί η κρίση) παρουσιάζουν μια κόκκινη Ηλία στη θέση της διεφθαρμένης ανακρίτριας των δικογραφιών. Σε πολλά σημεία, η Τόνια Ηλία παρουσιάζει αντιφάσεις που δεν αφορούν στην ουσία της υπόθεσης, στην οποία άλλωστε δεν μπήκε, αλλά την θεωρητική επιχειρηματολογία. Έτσι, η Ηλία εμφανίζεται ως κατατρεγμένη της Δικαιοσύνης, αλλά ταυτόχρονα έχει υπηρετήσει στις Βρυξέλλες ως διπλωματικός υπάλληλος, θέση που σίγουρα απαιτεί γνωριμίες και «σπρώξιμο». Εμφανίζεται ως υπερασπιστής της αλήθειας και της αθωότητάς της, αλλά δεν επιστρέφει στην Ελλάδα για να τα υπερασπιστεί.

Στη συζήτησή μας, η Τόνια Ηλία προσπάθησε να εμφανίσει τα ελληνικά εντάλματα πως ακυρώθηκαν από τα βρετανικά δικαστήρια, ενώ η αλήθεια είναι πως τα εντάλματα εκτελέστηκαν μέσα από την πληρωμή των ποινών, αφού προηγήθηκε νόμος που την εξυπηρέτησε. Λίγο αργότερα ωστόσο παραδέχθηκε πως έτσι ήταν. Για την ουσία των υποθέσεων για τις οποίες διώκεται, για τις δικαστικές αποφάσεις δηλαδή που έβγαλε υπέρ συγκεκριμένων συνηγόρων παρά τα αντίθετα αποδεικτικά στοιχεία, υποστήριξε πως αυτή ήταν η κρίση της και το δικαίωμα του δικαστή.

Είναι δικαίωμα της Τόνιας Ηλία να εκθέσει την αλήθεια της και μέσα από αυτή να προσπαθήσει να επηρεάσει την κοινή γνώμη και τους διώκτες της. Υποχρέωση του δημοσιογράφου είναι όχι μόνο η καταγραφή της αλλά και να προσπεράσει την παγίδα που δημιουργεί η προσωπική επαφή και η υπεράσπιση όποιου βρίσκεται σε δυσμενή θέση. Τέλος, η επιμονή της κυρίας Ηλία στη σφαίρα του ερωτικομεταφυσικού και της παρουσίασης όλης της υπόθεσης ως πράξη ερωτικής αντεκδίκησης μπορεί να είναι πεποίθησή της, πλάνη της ή ισχυρισμός που αποδυναμώνει την κατηγορία. Δεν καλείται, πάντως, να δικαστεί για αυτά.

Γιατί αποφεύγετε να δικαστείτε;

Δεν αποφεύγω. Έφυγα από την Ελλάδα πανηγυρικά. Θα μπορούσαν να με σταματήσουν τότε, αλλά δεν το έκαναν. Το 2005 έφυγα για συγκεκριμένο λόγο, για πολύ σοβαρή απειλή κατά της ζωής μου, την οποία δέχθηκα μετά από συνέντευξη που είχα δώσει. Σ’ αυτή τη συνέντευξη έκανα αποκαλύψεις για την υπόθεση Λυμπέρη και για άλλες υποθέσεις διαφθοράς στη Δικαιοσύνη. Ανώτεροι δικαστές, ένας εκ των οποίων είχε δεσμούς με ισχυρό επιχειρηματία των Αθηνών, ήθελαν την κλινική του Λυμπέρη. Λίγο μετά τη συνέντευξη, συγκεκριμένος επιχειρηματίας μου μετέφερε το μήνυμα ότι η ζωή μου βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο και σκοπός τους είναι να με φορτώσουν με κακουργήματα, για να με οδηγήσουν στη φυλακή, όπου θα κατέληγα σε θάνατο είτε από ατύχημα, είτε από αυτοκτονία.

Ποιοι δικαστές ήταν αυτοί;

Σ’ εμένα είχε μιλήσει ο κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος, ο οποίος αμέσως μετά τη συνέντευξή μου παραιτήθηκε. Έχω καταδικαστεί για συκοφαντική δυσφήμηση από τον κ. Μπάγια, με τον οποίο δεν είχα μιλήσει ποτέ. Όλες οι πληροφορίες σχετικά με τον Μπάγια διαβιβάστηκαν σ’ εμένα από τον τότε προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών, τον κ. Νεκτάριο Βαζαίο. Ο κ. Βαζαίος μου είχε πει ότι λίγες ημέρες πριν από την απολογία του Λυμπέρη, του είχε τηλεφωνήσει ο Μπάγιας και τον είχε ρωτήσει «τι ρόλο παίζει η Ηλία;». Ο κ. Βαζαίος απάντησε «είναι αριστούχος δικαστής με πολύ ελεύθερες ιδέες» και ο Μπάγιας αντέτεινε: «δεν με ενδιαφέρουν αυτά, με ενδιαφέρει μην κάνει καμιά πατάτα και αφήσει τον Λυμπέρη έξω».

Αυτό πώς συνδέεται με τον επιχειρηματία;

Διότι πίσω από συγκεκριμένο δικαστή, υπήρχε συγκεκριμένος επιχειρηματίας, το όνομα του οποίου, καθώς και το όνομα του επιχειρηματία που μου διαβίβασε την πληροφορία περί απειλής ζωής, έχω καταθέσει στο υπουργείο Εσωτερικών της Αγγλίας και αντίστοιχος φάκελος έχει παραδοθεί σε άγγλο συμβολαιογράφο, με εντολή ό,τι και να μου συμβεί να παραδοθεί σε συγκεκριμένα άτομα. Δεν μπορώ να πω λεπτομέρειες γιατί με δεσμεύει το άσυλο. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, ο οποίος ενδιαφερόταν για την κλινική του Λυμπέρη, μου έστειλε εξώδικο, χωρίς εγώ να τον έχω κατονομάσει στη συνέντευξή μου.

Εσείς κατηγορηθήκατε την εποχή εκείνη από τα ΜΜΕ και βάσει κάποιων δικογράφων…

Δεν κατηγορήθηκα. Διασύρθηκα από τα ΜΜΕ. Το 2005 οι δημοσιογράφοι πήρατε την τροφή αμάσητη και με συνδέσατε με τη διαφθορά. Οι περισσότεροι ήταν κάτω από διατεταγμένη υπηρεσία. Γνωρίζω ότι οι πληροφορίες δεν μεταφέρθηκαν από άγνωστα άτομα, αλλά από δικαστικές και πολιτικές πηγές.

Δεν απαντάτε στο γιατί δεν επιστρέψατε στην Ελλάδα για να δικαστείτε.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Κάποιος δεν φεύγει επειδή είναι ένοχος. Φεύγει κι επειδή ξέρει ότι δεν μπορεί να βρει το δίκιο του και το σπουδαιότερο, κινδυνεύει η ζωή του.

Ή τον φυγαδεύουν κάποιοι οι οποίοι θα ενοχοποιηθούν αν μείνει εκεί.

Αυτό δεν ισχύει στη δική μου περίπτωση. Από την ώρα που πήρα αυτό το εξώδικο, του οποίου το ύφος είναι απειλητικό, μου προκλήθηκε φόβος. Η Δικαιοσύνη λειτουργεί πολύ σωστά ωσότου υπεισέλθει η λέξη «εντολή».

Στη δικογραφία υπάρχουν καταθέσεις της κ. Χριστίνας Καλαμιώτη, η οποία υποστηρίζει ότι σας χρημάτισε μέσω του κ. Λαμπίρη, για να αποφυλακιστεί ο σύζυγός της.

Δεν λέει κάτι τέτοιο. Λέει ότι με γνώρισε ως ερωμένη του κ. Λαμπίρη και ουδέποτε έγινε συναλλαγή χρημάτων μεταξύ μας. Δεν υπάρχει καμία κατάθεση, που να λέει ότι κάποιος μου έδωσε χρήματα.

Υπάρχουν ηχογραφημένες συνομιλίες με τον Τόσκα;

Οι συνομιλίες αυτές είναι προϊόν συρραφής. Για τις κασέτες αυτές -οι οποίες δεν ενοχοποιούσαν εμένα, γιατί δεν ήμουν εγώ δικαστής- ζήτησα πραγματογνωμοσύνη από τον κ. Σανιδά, η οποία δεν έγινε ποτέ. Έκανα μήνυση επειδή αποτελούσαν προϊόν συρραφής, αλλά απορρίφθηκε με το σκεπτικό ότι οι κασέτες ήταν τότε νόμιμο αποδεικτικό μέσο, διότι εξυπηρετούσαν το δημόσιο συμφέρον. Αμέσως μετά, το 2007, ένα βούλευμα έκρινε τις κασέτες ως παράνομο αποδεικτικό μέσο. Δηλαδή, οι κασέτες ήταν νόμιμο αποδεικτικό μέσο, ώσπου να καταδικαστώ στην κοινή γνώμη και να μπορούν εύκολα να με δικάσουν και στο δικαστήριο.

Είχατε πει στο παρελθόν ότι ο Σανιδάς είναι ένας από αυτούς που επένδυσαν στην δίωξή σας. Γιατί;

Το λέω και το εννοώ. Ο κ. Σανιδάς κρίθηκε. Το κατηγορητήριό του κατέρρευσε. Θα επαναφέρω τη φράση που είχα πει στον ίδιο κατά την απολογία μου: «μην προσπαθείτε σε καμία περίπτωση να βγάλετε δωροδοκία μέσα από τα δάνεια. Δεν θα σας προκύψει. Όποια πέτρα κι αν σηκώσετε για εμένα, δάνειο θα βρείτε». Από το 2005 είμαι στο μικροσκόπιο των αρχών και δεν έχει βρεθεί τίποτα.

Μια απόδειξη που δεν βρέθηκε δεν σημαίνει απουσία απόδειξης.

Το 2014 συνελήφθην από την αγγλική αστυνομία. Στην Αγγλία, όταν μέσα στις κατηγορίες συμπεριλαμβάνεται ξέπλυμα, γίνεται έλεγχος όλων των περιουσιακών στοιχείων, από την ώρα που μπήκες στη χώρα. Κρίθηκα επίσημα άπορη.

Θεωρείτε πως η αλλαγή του νόμου για τις υποκλαπείσες συνομιλίες είναι πολιτικά παράνομη;

Βεβαίως. Η δε δίκη των συγκατηγορουμένων μου, προχώρησε εν απουσία μου. Η δίκη αυτή κράτησε δύο χρόνια και σε δεύτερο βαθμό όλοι οι συγκατηγορούμενοί μου αθωώθηκαν αμετάκλητα για τις ίδιες κατηγορίες μ’ εμένα, γιατί προέκυψε ότι ουδέποτε μου υποσχέθηκαν κάτι, ουδέποτε μου έδωσαν κάτι, ουδέποτε αποδείχθηκε οποιαδήποτε συναλλαγή μεταξύ μας.

Το γεγονός ότι για παράδειγμα ο Κεχαγιόγλου αθωώθηκε, δεν σημαίνει και δική σας αθώωση.

Νομικά σημαίνει. Ο κ. Κεχαγιόγλου αθωώθηκε για την υπόθεση Λυμπέρη, με το παραπάνω σκεπτικό. Κανένας μάρτυρας, κανένας άνθρωπος δεν υπέβαλε μήνυση σε βάρος μου, ότι του ζήτησα χρήματα.

Δεν ξέρουμε για τι άλλο κατηγορείστε. Πρέπει να δικαστείτε.

Δεν υπάρχει καμιά κατηγορία που εκκρεμεί σε βάρος μου. Σαφώς πρέπει να δικαστώ, αν εννοείτε ότι θα πρέπει η Ελλάδα να πει τη λέξη «αθώα». Δεν πρέπει να εκδοθώ όμως. Πρώτον, γιατί είναι καταχρηστικό να ζητάς την έκδοση κάποιου όταν το αδίκημα δεν υφίσταται πλέον νομικά και δεύτερον, γιατί ένας εισαγγελέας εκδόσεων αναφέρει ψευδή στοιχεία. Τα στοιχεία που κατά την άποψή μου στοιχειοθετούν συγκεκριμένα αδικήματα σε βάρος των εισαγγελέων είναι: Πρώτον, η κ. Άννα Ζαΐρη ανέφερε σε έγγραφό της, ότι η αθώωση του Εμμανουηλίδη και του Κεχαγιόγλου είναι για τελείως άσχετες υποθέσεις με τη δική μου. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται ακριβώς για την ίδια υπόθεση δωροδοκίας και ξεπλύματος για την οποία ζητάει η Ελλάδα την έκδοση μου. Δεύτερον, ο κ. Γιάννης Αγγελής, σε άλλο έγγραφο, αναφέρει ότι η συνολική ποινή μπορεί να διασπαστεί στην περίπτωση μου, ενώ αυτό δεν ισχύει. Και το δεύτερο συμπέρασμά του είναι ότι: «η κ. Ηλία είναι νομικός άριστη, έχει διατελέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γνωρίζει άριστα κοινοτικό δίκαιο, δίκαιο ενταλμάτων, ελληνικό δίκαιο και θα χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε νομικό τερτίπι για να αποφύγει την έκδοση. Όμως, για εμάς είναι σοβαρή υπόθεση διαφθοράς». Διαφθορά νομικά, εννοούμε δωροδοκία. Ο κ. Αγγελής ξέρει ότι αδίκημα δωροδοκίας δεν υφίσταται στην περίπτωσή μου. Διότι αθωώθηκαν οι δικηγόροι που κατηγορήθηκαν πως με δωροδόκησαν. Ο δικηγόρος που με εκπροσωπεί έστει

έστειλε επιστολή με τις καταγγελίες αυτές στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος έχει από τον νόμο την ευθύνη και εποπτεία σε θέματα έκδοσης. Από τις 3 Απριλίου του 2014, ο κ. Αθανασίου όφειλε να διατάξει προκαταρκτική για τους εισαγγελείς.

Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι ισχύει αυτό, την υπόθεση δεν θα την κρίνουν αυτοί που έστειλαν τα ψευδή στοιχεία.

Σωστά. Όμως πιστεύω ακράδαντα, ότι τα ψευδή στοιχεία εστάλησαν κατόπιν εντολής. Έχω κάθε λόγο να φοβάμαι. Είναι πολύ πιθανό να βρεθώ νεκρή σε κάποιο κελί, διότι όσο ζω, δηλώνω ότι δεν τους φοβάμαι και θα τους αποκαλύπτω. Ξέρετε πολλούς που θα έλεγαν δημόσια ότι ψεύδονται εισαγγελείς;

Δολοφονούμε κάποιον για να του κλείσουμε το στόμα…

Μόνο; Όταν υπάρχει εκδίκηση και συσσωρευμένο μένος εναντίον του; Μην ξεχνάτε ότι η πληροφορία που μου μεταδόθηκε το 2005 και με ανάγκασε να φύγω πανικόβλητη, συστήθηκε ξανά με τα ψευδή στοιχεία. Σε καμιά περίπτωση εισαγγελείς δεν θα έστελναν ψευδή στοιχεία. Άραγε ποια είναι η εντολή και από ποιον; Από τον κ. Αθανασίου; Ο κ. Αθανασίου είχε προσωπική άποψη για την υπόθεση μου. Όταν ήμουν ανακρίτρια στο Πρωτοδικείο, με είχε επισκεφτεί. Του είχα πει για τις πιέσεις που κρύβονται πίσω από την υπόθεση και με είχε συμβουλεύσει να συνεχίσω να επιμένω στην ανανέωση της θητείας μου.

Ο κ. Αθανασίου γιατί να σας επισκεφτεί;

Δεν είναι παρεξηγήσιμο αυτό, διότι ήταν μέλος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Εγώ την ίδια συμπεριφορά που κρατάω τώρα και εμμένω στο να μην εκδοθώ, τηρούσα και με την ανανέωση της θητείας μου. Πληροφορήθηκε λοιπόν και ήρθε να με ρωτήσει τι συμβαίνει, γιατί δεν θέλουν να μου ανανεώσουν τη θητεία. Του εξήγησα, ότι πίσω απ’ αυτό κρύβεται η υπόθεση Λυμπέρη. Με είχε συμβουλεύσει να μην το βάλω κάτω και να πω ευθέως τους λόγους και τα επιχειρήματά μου. Ξέρει ο κ. Αθανασίου, γι’ αυτό αποκλείω να είναι πίσω από τους εισαγγελείς. Δεν μπορώ, όμως, να εξηγήσω την ένοχη σιωπή του.

Νομίζετε πώς οι εισαγγελείς είναι κατευθυνόμενοι;

Δεν έχουν απολύτως τίποτα προσωπικό μαζί μου. Οι εισαγγελείς όμως δεν κάνουν τέτοια λάθη. Είμαι πεπεισμένη, ότι λειτουργούν κατόπιν εντολής, διότι εξαρχής υπήρξα ξένο σώμα. Ήμουν αντισυστημική. Ανθρώπινη, επιεικής και φειδωλή στην προσωρινή κράτηση. Ταυτόχρονα είχα κάνει καταγγελίες για διαφθορά και είχα αρνηθεί επανειλημμένως να υπακούσω σε παράνομες εντολές.