“ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΠΤΕΙ ΛΟΓΟΣ, ΠΙΠΤΕΙ ΡAΒΔΟΣ”!

Γιόαχιμ Γκάουκ: Η Ρωσία τερμάτισε de facto τη συνεργασία με την Ευρώπη

Η Ρωσία έχει «τερματίσει de facto τη συνεργασία της» με την Ευρώπη, δήλωσε στο Γκντανσκ της Πολωνίας ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την συνεχιζόμενη «νέα ένοπλη σύγκρουση στα σύνορα της Ευρώπης», στην Ουκρανία.

«Επιθυμούμε μια εταιρική σχέση και σχέσεις καλής γειτονίας» με τη Ρωσία στο μέλλον, αλλά υπό τον όρο ότι η Μόσχα θα αλλάξει την πολιτική της και θα επανέλθει στην επίδειξη «σεβασμού στα δικαιώματα των λαών», είπε ο Γκάουκ σε μια ομιλία του στην τελετή για την 75η επέτειο από το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αφού χαρακτήρισε ένα «θαύμα» την επαναπροσέγγιση ανάμεσα στους Γερμανούς και στους Πολωνούς, παρά τα δεινά που υπέστησαν οι τελευταίοι από τους Ναζιστές, ο πρόεδρος Γκάουκ εξέφρασε την απογοήτευσή του, την διάψευση των ελπίδων του για την εξέλιξη της Ρωσίας.

«Πιστεύαμε και θέλαμε να πιστεύουμε ότι και η Ρωσία, η χώρα του Τολστόι και του Ντοστογιέφσκι, θα μπορούσε να γίνει μέρος του ενιαίου συνόλου της Ευρώπης», είπε. «Προκαλεί σοκ το γεγονός ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα ένοπλη σύρραξη στα σύνορα της Ευρώπης. Μια ένοπλη αναμέτρηση για την χάραξη νέων συνόρων και τη δημιουργία μιας νέα τάξης. Είναι γεγονός: η σταθερότητα και η ειρήνη στην Ήπειρό μας βρίσκονται εκ νέου σε κίνδυνο», συνέχισε ο Γκάουκ.

«Μετά την πτώση του Τείχους, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το NATO και η ομάδα των σημαντικότερων βιομηχανικών κρατών ανέπτυξαν ειδικές σχέσεις με τη Ρωσία και ενέταξαν τη χώρα αυτή στους κόλπους τους με διάφορους τρόπους. Αυτή η εταιρική σχέση διερρήχθη ντε φάκτο από τη Ρωσία», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γερμανίας.

«Επιθυμούμε μια εταιρική σχέση και σχέσεις καλής γειτονίας (με την Ρωσία) στο μέλλον επίσης, αλλά αυτή η στροφή θα πρέπει να γίνει στη βάση μιας αλλαγής της ρωσικής πολιτικής, της επανόδου της στον σεβασμό των δικαιωμάτων των λαών», επέμεινε ο Γκάουκ.

Ο Πολωνός πρόεδρος Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, ο οποίος μίλησε πριν από τον Γκάουκ, κατήγγειλε επίσης την «προσφυγή σε ένα οπλοστάσιο στρατιωτικών μέσων εναντίον μιας γειτονικής χώρας» από μέρους της Ρωσίας, ενώ επισήμανε ότι «η ειρήνη και η διεθνής τάξη τίθενται υπό αμφισβήτηση στο όνομα μιας προσωπικής φιλοδοξίας, του μεγαλείου, ή της (διαμόρφωσης μιας μεγαλύτερης) ζώνης επιρροής».

«Οι ίδιοι κίνδυνοι προκάλεσαν καταστροφή και δεινά στην Ευρώπη τον 20ό αιώνα», υπενθύμισε και κάλεσε να επιδειχθεί «θάρρος και αποφασιστικότητα» έναντι «εκείνων που απειλούν την παγκόσμια τάξη, την ειρήνη και την ελευθερία».

Από την πλευρά του ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Σαββατοκύριακου αναδείχθηκε ο επόμενος πρόεδρος της ΕΕ, προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει ένας πόλεμος ο οποίος δεν θα περιορίζεται «μόνον στην ανατολική Ουκρανία» και κάλεσε η ευρωπαϊκή και η ευρωατλαντική αλληλεγγύη να «αποκτήσει μια πρακτική διάσταση».

 Πότε θα αντιληφθούν οι ηγέτες της Ευρώπης πως ο δικτάτορας  της Ρωσίας μόνο μια γλώσσα καταλαβαίνει; Κι αυτή δεν είναι άλλη από τη γλώσσα που εκείνος πρώτος μας δίδαξε: Της  βίας.

Αυτός  “ήρξατο χειρών αδίκων” και ισοπέδωσε κάθε έννοια και κανόνα του διεθνούς δικαίου. Η διπλωματική οδός, τα προσχήματα και οι τιμωρίες “για τα μάτια του κόσμου” με τα οποία  τόσους μήνες τώρα προσπαθεί μάταια η Δύση, για να σω- φρονίσει το νέο Χίτλερ,τελείωσαν. Δεν καταλαβαίνει απ΄αυτά ο δικτάτορας. Και, ως γνωστόν, σύμφωνα με τη ελληνική σοφία, “όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος”.

Απλές και δοκιμασμένες μέθοδοι.