ΈΛΛΗΝΟΡΟΥΜΑΝΙΚΕΣ ΜΗ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΕΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

α.Καταγγελία: Απέκλεισαν Εταιρεία Μελέτης του Βλάχικου Πολιτισμού από τα κονδύλια του ΥΠΠΟ με υπόδειξη της ΕΥΠ

“Σοβαρά ερωτήματα εγείρει η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, να θέσει εκτός επιχορηγήσεων την Επιστημονική Εταιρία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων. Αρχικά το ΥΠΠΟ ενέκρινε την επιχορήγηση, αλλά όπως καταγγέλλουν στελέχη της Εταιρίας, μετά από παρέμβαση της ΕΥΠ και συγκεκριμένων ακροδεξιών κύκλων, η επιχορήγηση ακυρώθηκε για λόγους …αντεθνικής δράσης”.

β. Αεροπορική τραγωδία στο Μιλάνο: Δισεκατομμυριούχος Ρουμάνος και η οικογένειά του μεταξύ των νεκρών

Ένας κτηματομεσίτης που θεωρείται ένας «από τους πλουσιότερους άνδρες στη Ρουμανία», ήταν μεταξύ των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος χθες στο Μιλάνο.

Όπως αναφέρει η Corriere, ο Πετρέσκου είναι ένας από τους πλουσιότερους (και αόρατους) άνδρες στη Ρουμανία, με την αγορά του ιδιωτικού αεροπλάνου να αποτελεί μία από τις λίγες πολυτέλειές του. Είχε μετακομίσει στη Γερμανία για να ξεφύγει από το καθεστώς του Νικολάε Τσαουσέσκου και είχε επιστρέψει στη Ρουμανία μετά το 1989. Εκεί είχε χτίσει την περιουσία του, μια αυτοκρατορία 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, αποτελούμενη από διάσημα κτίρια, υπεραγορές και εμπορικά κέντρα.

****

Η στάση  της ελληνικής κυβέρνησης πρόσφατα   απέναντι στην ελληνική κοινότητα των Βλάχων ήταν   μια ευκαιρία να μιλήσουμε για τις ΕλληνοΡουμανικές σχέσεις με αφορμή την άρνηση της Μενδώνη , μετά από υπόδειξη της ΕΥΠ , να στηρίξει  πολιτισμό   των Βλάχων.   Αλλά και κάποιες άλλες…εμπλοκές  της Ελλάδας, εντελώς  άγνωστες σε Ρουμανικές περιπέτειες.

Μας δίνει, όμως  και το αεροπορικό  ατύχημα   την ευκαιρία να καταθέσουμε  μερικές εμπειρίες και διαπιστώσεις,  από το μέγα έγκλημα του πλιάτσικου  της δημόσιας περιουσίας  στη Ρουμανία, μετά την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου.   Και να θυμίσουμε πώς  έγιναν  πάμπλουτοι εκεί κάποιοι Ρουμάνοι  κυρίως  ακροδεξιοί,  αλλά και ξένοι, πολλοί  Ιταλοί και ΄Ελληνες.  Να πούμε , βέβαια  πως η αεροπορική  τραγωδία  είναι  όντως βαριά, δοθέντος πως ανάμεσα στα θύματα υπάρχει  και παιδί. Η   έκφραση συμπάθειας   στους  οικείους   των νεκρών και κατανόηση του πόνου τους είναι αυτονόητα.

Ξεκινώnτας, λοιπόν,  οφείλω εδώ να διευκρινίσω πως η ιδιαίτερη επαφή μου με τη Ρουμανική Ιστορία, αλλά και την  μετακομμουνιστική ,  καθημερινή πραγματικότητα στη χώρα  ήταν τη δεκαετία του  ’90, κυρίως προς το τέλος της,  όταν  συνέλεγα το υλικό για τη  συγγραφή της  διδακτορικής μου διατριβής με θέμα την καταγωγή των Βλάχων των Βαλκανίων ΄ Ενα  ευρύ θέμα που με ανάγκασε σχεδόν για  μια 10ετια να βρίσκομαι συχνά ,όχι μόνο στη Ρουμανία αλλά σε όλες τις Βαλκανικές χώρες με βλάχικο πληθυσμό, ακόμα και στην καρδιά της Ευρώπης,  στην Ελβετία, που η…χάρη  των  Λατινόφωνων  αυτών πληθυσμών    έχει φτάσει ως εκεί!

Να πούμε, λοιπόν,  σε μα μικρή  ιστορική αναδρομή πως οι Ρουμάνοι είναι οι πιο γνήσιοι Ρωμαίοι, ακόμα  κι απ΄αυτούς του Ιταλούς.  Μάλιστα ,είναι   απόγονοι   Ρωμαϊκών  Λεγεώνων  που πολέμησαν για χρόνια (σχεδόν έναν αιώνα) στη Δακία (Dacia)  και τελικά κατάφεραν  να κάμψουν τη δύναμη  του σκληροτράχηλου βασιλιά    Δεκέβαλου (Decebal), να υποτάξουν τους ιθαγενείς Δάκες και να εγκατασταθούν  μόνιμα στη χώρα του. ΄Εκτοτε, η Δακία  εξελίχθηκε  σε  μια “Νέα Ρώμη”.  Και η λατινική της γλώσσα ήταν η αυθεντική ,η λαϊκή γλώσσα των λεγεώνων, των στρατοπέδων  και  όχι του “Κικέρωνα”   στην Ιταλική Χερσόνησο.

O  εκλατινισμός του αρχαίου αυτού λαού ήταν εκτενής και σε βάθος.  Και  μάλιστα  η ρωμαϊκή τους καταγωγή έγινε τίτλος τιμής, “εθνικό τους κόσμημα”. Το πλέον περίεργο είναι πως η λατινική τους γλώσσα, αν  και ως τα νεότερα χρόνια  ήταν άγραφη (πρώτη “Αρ(ο)ωμανική” γραφή έχουμε σε  μια επιγραφή του 17ου αι.  στην…Αλβανία), εν τούτοις μόνο με το προφορικό λόγο  κράτησαν ατόφια τη Λατινική τους  παράδοση  μέχρι σήμερα .  Τα  στοιχεία  της Ρουμανικής γλώσσας είναι στην πλειοψηφία τους Λατινικά,  ακολουθούν τα σλαβικά,  αλλά και στοιχεία  ελληνικής , κυρίως από την εκκλησιαστική γλώσσα, τουρκικά και ελάχιστα (κάπου  100 λέξεις) Δακικά.

Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας  πολυάριθμοι  ΄Ελληνες φυγάδες βρήκαν καταφύγιο στη χώρα και μάλιστα  πολλοί καλλιέργησαν τα ελληνικά γράμματα (οι λεγόμενοι “Δάσκαλοι το Γένους”) με κορυφαίο τον κοινωνικό, κυρίως, και φυσικά και “εθνικό”   επαναστάτη  Ρήγα Φεραίο-Βελεστινλή.  Η ίδια η  ελληνική επανάσταση  το 1821 ξεκίνησε από τη Βλαχία και ο Ρουμάνος ήρωας Τούντορ Βλαντιμιρέσκου (Tudor Vladimirescu))  υπήρξε  σύμμαχος αρχικά  και συμπολεμιστής  του Α. Υψηλάντη.

Δυστυχώς,  πολλοί απόγονοι αυτών τω Ελλήνων ,αλλά και νεότερων γενιών  μετά την  απελευθέρωση  της Ελλάδας,  εγκατεστημένοι μόνιμα πλέον στα εδάφη της Ρουμανίας, συμπεριφέρθηκαν  ως  “κατακτητές” .  Με την εξαγορά μεγάλων εκτάσεων γης  και τη εκμετάλλευση του πλούτου της χώρας,  εξελίχθηκαν  σε  άγριους τσιφλικάδες και  ουκ ολίγες φορές εξανάγκασαν τους  Ρουμάνους “Κολίγους”  σε εξεγέρσεις και μάλιστα  αιματηρές.

΄Ενας από τους πλέον  στυγνούς εκμεταλλευτές του Ρουμάνικου πλούτου  υπήρξε ο συμπατριώτης μας “ΒορειοΗπειρώτης”  Κων. Ζάππας.  Δείτε όμως πως παρουσιάζουν τη δράση του  άγριου καπιταλιστή  της εποχής , οι κοντυλοφόροι  στη  “Βικιπαίδεια”. (Ασφαλώς  και όλες οι εθνικστικές πένες).  

“Κωνσταντίνος Ζάππας

Ο Κωνσταντίνος Χρήστου Ζάππας[1] (Κάτω Λάμποβο Τεπελενίου1814 – Μαντ-λα-Ζολί, Γαλλία1892) ήταν διαπρεπής Έλληνας επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και εθνικός ευεργέτης. Μαζί με τον ξάδελφό του Ευάγγελο Ζάππα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Γεννήθηκε το 1814[1][2] στο Κάτω Λάμποβο Τεπελενίου της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εντός της ιστορικής περιοχής της Βόρειας Ηπείρου. Μετά τον θάνατο του Ευάγγελου Ζάππα, διαχειρίστηκε την περιουσία του ξαδέλφου του και ορίστηκε επικαρπωτής της «Επιτροπής των Ολυμπίων», της επιτροπής δηλαδή που είχε σκοπό την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Ανδριάντας του Κ. Ζάππα

Το 1881 αγόρασε μεγάλα τσιφλίκια στη Θεσσαλία, μερίμνησε για την ανέγερση (1874-1888) του καλλιμάρμαρου Ζαππείου Μεγάρου στην Αθήνα. Με επιδοτήσεις από την προσωπική περιουσία του κτίστηκε το πρότυπο Ζάππειο Παρθεναγωγείο Κωνσταντινουπόλεως με πρώτη διευθύντρια την Καλλιόπη Κεχαγιά, που καταγόταν από την Προύσα και ήταν πρωτοπόρος εκπαιδευτικός και φεμινίστρια του 19ου αιώνα.[3][4].

Ακόμη με χορηγία του ανεγέρθηκαν πολλά άλλα εκπαιδευτήρια σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις της Ηπείρου και της Θράκης και συστήθηκαν υποτροφίες για τη μετεκπαίδευση σπουδαστών στις γεωργικές σχολές της Δυτικής Ευρώπης.

Πέθανε το 1892 στην πόλη Μαντ (Mantes-la-Jolie) της Γαλλίας. Ανδριάντας του έχει ανεγερθεί στην Αθήνα μπροστά από το Ζάππειο Μέγαρο”.

Τσιμουδιά η στρατευμένη εγκυκλοπαίδεια για το “βίο και την πολιτεία” του στη Ρουμανία. Για τα μεγάλα εγκλήματα των   “πατριωτών  και ευεργετών” Κωνσταντίνου  και Ευάγγελου Ζάππα!   (Καταλαβαίνετε  τώρα και μόνο απ΄αυτό το λήμμα ,τί είδους μαύρη προπαγάνδα και  ποια κακοποίηση υφίσταται  η Ιστορία από  ιστότοπους σαν τη  “Βικιπαίδεια”,  η οποία,  μάλιστα,  μονοπωλεί και την ιστορική  ενημέρωση στο διαδίκτυο! Και να σκεφτεί κανείς πως   σε ποσοστό πάνω από 60% , η ύλης της είναι ψευδής και στρατευμένη).

Η πραγματικότητα  για το Κων. Ζάππα είναι τούτη  συνοπτικά.  Ο Βλαχόφωνος αυτός Ηπειρώτης έφτασε στη Βλαχία  εξαγόρασε ηγούμενους ,   δεσποτάδες, τοπικούς άρχοντες, νοίκιασε ή αγόρασε έναντι ευτελούς  τιμής τεράστιες εκτάσεις   και σε λίγα χρόνια μέσα,  απέκτησε μια  τεράστια  περιουσία ,την οποία, ως άκληρος,   με Διαθήκη του άφηνε στην Ελλάδα.  ΄Οταν όμως οι  ΄Ελληνες  πήγαν να  εκτελέσουν  τη διαθήκη, οι Ρουμάνοι ξεσηκώθηκαν και  αρνήθηκαν να επιτρέψουν  να φύγει από τη χώρα τους  ο εθνικός τους πλούτος.  Τον πλέον αισχρό ήταν  πως ο Ζάππας  είχε κατακλέψει  ακόμα και   τους  θησαυρούς των Μοναστηριών (εικόνες,  σκηνώματα , αναθήματα κ.α), τα οποία  είχε δώσει εντολή να συγκεντρωθούν στο λιμάνι  της Constanța  και να φορτωθούν για Ελλάδα!  Οι Ρουμάνοι απ΄όλη αυτή  την τεράστια περιουσία του Ζάππα, επέτρεψα να δοθεί στην Ελλάδα  ένα ποσό με ο οποίο χτίστηκε   το περίφημο Ζάππειο  Μέγαρο.

Αυτός ήταν και ο λόγος , η μη εκτέλεση της διαθήκης  του Ζάππα , που για πάνω από 20 χρόνια (μετά  το θάνατο του Ζάππα το 1872) , Αθήνα και Βουκουρέστι διέκοψαν, ακόμα και τις διπλωματικές τους σχέσεις!  Δε είχαν ανταλλάξει  πρεσβευτές!  ΄Οταν ,μάλιστα, εκείνα τα ταραγμένα χρόνια, η Ελλάδα διατηρούσε    καλές  διπλωματικές σχέσεις ακόμα και με την  Τουρκία και τη Βουλγαρία , όχι ,όμως  και με τη Ρουμανία, που δε είχαν  καν  κοινά  σύνορα.   Τους χώριζαν,  όμως,  τα λεφτά του Ζάππα, που δε τα πήρα ποτέ οι ΄Ελληνες, γιατί δεν τους τα χάρισαν (και καλώς)  οι Ρουμάνοι.

Οι σχέσεις των  δύο χωρών  στερεώθηκαν  επί Βενιζέλου, όταν  στη  Συνθήκη του Βουκουρεστίου  (1913), ο ΄Ελληνας πρωθυπουργός, για να ταχθούν  στη συνθήκη οι Ρουμάνοι  με το μέρος της  Ελλάδας  στην επίσημη προσάρτηση   της  Θεσσαλονίκης, τους “έδωσε” για αντάλλαγμα  τους  Βλάχους της Ελλάδας. Τους αναγνώρισε ως  Ρουμάνους . Και λίγο μετά , στρατιές δασκάλων  από το Βουκουρέστι εγκαταστάθηκαν  στις λατινόφωνες περιοχές Θεσσαλίας και Ηπείρου κυρίως,  άνοιξαν  σχολεία ακόμα και εκκλησίες με  γλώσσα τα Αρωμανικά.   Κι από δω,  ξεκινάει η δεύτερη φάση του  ακήρυχτου πολέμου  μεταξύ των  δυο χωρών, που κρατάει μέχρι σήμερα.  Εδώ να κάνουμε μια αναγκαία διευκρίνιση.

Η καταγωγή των Βλάχων είναι  τεράστιο και δύσκολο   ζήτημα  ιστορικής έρευνας. Οι Ρουμάνοι  έχουν, ως εθνική τους γραμμή  τη  θεωρία πως ΟΛΟΙ οι Λατινόφωνοι απανταχού  της… γης είναι  Ρουμάνοι. Η ελληνική εθνική γραμμή, όπως τη  διαμόρφωσαν κυρίως  εθνικιστές   πολιτικοί  με κορυφαίο  το  Βλάχο, ακροδεξιό Ευάγγελο Αβέρωφ,  αλλά και άλλοι Βλάχοι ιστοριοδίφες και προχειρολόγοι ,εθνικιστές ιστορικοί,   δεν αποδέχονται τέτοια άποψη πως οι Βλάχοι συλλήβδην είναι Ρουμάνοι που κατέβηκαν από  Βόρεια στη χώρα μας. Φτιάχνουν διάφορες και “τρελές” θεωρίες.

Οι Ιταλοί από τη μεριά τους θέλουν επίσης όλους τους Λατινόφωνους  δικούς τους.  Μέχρι και “Λατινικό  βασίλειο” ίδρυσαν  το 1917 στην ΄Ηπειρο!  Κι αυτός ήταν και ο λόγος-πρόσχημα  που ο Μουσολίνι επιτέθηκε  εναντίον της Ελλάδας το 1940. Και ξεκίνησε την εισβολή   από Αλβανία-΄Ηπειρο, όχι από τα Νότια της Ελλάδας, που δεν υπάρχου Λατινόφωνοι, επειδή, ακριβώς,  ισχυριζόταν πως  πήγαινε για να απελευθερώσει  τους αδελφούς Ιταλούς  αυτής  της περιοχής αυτού του  “Λατινικού   Βασιλείου”.

Η δική μας ιστορική άποψη , όπως την τεκμηριώσαμε στη διδακτορική  μας  διατριβή και που δε συμφωνεί  με καμιά από τις τρεις εθνικιστικές είναι εν συντομία  η ακόλουθη:

Η Ελλάδα, πλην ελάχιστων  περιοχών Νότια  μετά τη Ρωμαϊκή κατάκτηση της “Βαλκανικής” (Ευρώπη) εκλατινίστηκε. Μέχρι και τον 7ο αιώνα στο Βυζάντιο και το “θέμα” της Ελλάδας , μιλούσαν Λατινικά. Όλα τα κρατικά έγγραφα ήταν στα  Λατινικά  (π. χ  το Corpus Juris (or IurisCivilis  του  Ιουστινιανού).  Ιστορικές   μαρτυρίες έχουμε πολλές, όπως  του Λυδού , που μας παρουσιάζει πλούσιο υλικό  για  αυτόν τον εκλατινισμό.  Ο  εξελληνισμός της Βυζαντινής αυτοκρατορίας  και η στροφή στη Ορθοδοξία έλαβαν χώρα πολύ αργότερα, επί  Λέοντος Γ  Ισαύρου. Μέχρι τότε στο “θέμα” της Ελλάδας μιλούσαν Λατινικά και οι κάτοικοι ως Λατινόφωνοι ήταν Καθολικοί (πρβλ . Homo-Naturaalis.gr ,  ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ  ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΒΗΜΑΤΑ. https://homo-naturalis.gr/24993-2/).

΄Οταν, λοιπόν,  ξεκίνησε ο εξελληνισμός, πολλοί λόγιοι και κυρίως νομοθέτες,  αρνήθηκαν να  εγκαταλείψουν τη μητρική τους γλώσσα ,τη Λατινική και να στραφούν στην ξένη , την  Ελληνική. Και όχι μόνο οι  λόγιοι.  Κάτοικοι επίσης,  κυρίως απομακρυσμένων περιοχών   στα ορεινά  της Ηπείρου και της Θεσσαλίας,   είτε αρνήθηκαν κι αυτοί να εγκαταλείψουν τη γλώσσα τους, τη μητρική Λατινική, είτε δεν έμαθαν ποτέ για τη στροφή στα ελληνικά. Και συνέχιζαν απομονωμένοι στις στάνες τους στα Βλαχοχώρια, να μιλούν τα Λατινικά τους.  Αυτοί είναι οι Βλάχοι της Ελλάδας.  Αργότερα, όταν κι άλλοι Λατινόφωνοι από τα Βαλκάνια και  φυσικά και  τη Ρουμανία ,κατέβηκαν Νότια,  διάλεξαν  να εγκατασταθούν  σε αυτές τις περιοχές που υπήρχε λατινόφωνο πληθυσμιακό  στοιχείο,  για να έχουν εύκολη επικοινωνία. Η ανάμειξη  και η αφομοίωση των μεν και τω δε,    υπήρξε επακόλουθο αυτής της   στενής συγκατοίκησης.

 

Οι Ρουμάνοι  εξαγριώθηκαν  με τα συμπεράσματά  μου,  που κατέρριπταν  τον εθνικιστικό τους μύθο πως …πας Λατινόφωνος, Ρουμάνος και  αργότερα,  ενώ βρισκόμουν  για μια διάλεξη στο Βουκουρέστι  μου έστειλαν τελεσίγραφο  μέσα σε  μια μέρα    να  εγκαταλείψω τη χώρα ως…ανεπιθύμητο  πρόσωπο! Το …ωραίο ,όμως,  είναι και το άλλο. ΄Οταν διαμαρτυρήθηκα στο Ελληνικό  ΥΠΕΞΗ και στην ελληνική πρεσβεία στο Βουκουρέστι ,το  μεν ΥΠΕΞ δεν έβγαλε άχνα  για τέτοια ανήκουστη και προκλητική  απέλαση σε ΄Ελληνα πολίτη,  ο  δε πρέσβης, αφού ενημερώθηκε από την τότε ΚΥΠ, που με είχε κι αυτή στην μπούκα,    με συμβούλευσε να μη τα βάζω με τους Ρουμάνους,  “γιατί αυτή την εποχή τους χρειαζόμαστε στη διπλωματικές μας  θέσεις με τους… Τούρκους”!   (αχρείοι!).

 

Την περίοδο που ξεκινούν  οι Αμερικανοί να ξηλώνουν τα κομμουνιστικά καθεστώτα,  στη Ρουμανία την ίδια περίοδο πρωτοστάτησαν  και  πολλοί ΄Ελληνες  πράκορες της τότε ΚΥΠ  στις  ταραχές και τα αιματηρά γεγονότα του Βουκουρεστίου,  το Δεκέμβρη του 1989. Πολλοί απ΄αυτούς τους  πράκτορες από μαρτυρίες   Ρουμάνων  “μεταμεληθέντων” αργότερα,  που συμμετείχαν σε αυτό το μακελειό, οι ΄Ελληνες  χρησιμοποιήθηκαν ως   ελεύθεροι σκοπευτές,  ακροβολισμένοι  στις ταράτσες  να   πυροβολούν  αδιακρίτως  κατά του  πλήθους. Η εντολή ήταν  να συντελέσουν στη δημιουργία  χάους, να φαίνεται πως οι δυνάμεις του Τσαουσέσκου   χτυπάνε   διαδηλωτές.  Ενώ,  ο περισσότεροι δολοφονημένοι και στο Βουκουρέστι και  την Τιμισοάρα, ήταν θύματα ακροδεξιών και  πρακτόρων  από  ευρωπαϊκές  μυστικές  υπηρεσίες .Μάλιστα, πολλοί υποστηρίζουν πως το ελληνικό αυτό κλιμάκιο υπήρξε πολυπληθές και το πλέον αιμοσταγές.

 

Η περίοδος της διακυβέρνησης της Ρουμανίας από το Τσαουσέσκου και η διαφορά της   συγκριτικά  με άλλα “σταλινικά”  καθεστώτα και ακροδεξιά , όπως το ελληνικό,  ήταν  “μέρα ,νύχτα”.  Απείρως πιο συνετή και  ανθρώπινη. Αρκεί να θυμίσουμε  πως  όταν κυβέρνηση και  παρακράτος στη Ελλάδα  καταδίωκαν τους μισούς ΄Ελληνες (!) για τα φρονήματά τους  και τα “ξερονήσια”  ήταν  φίσκα από βασανιζόμενους και και ετοιμοθάνατους  αριστερούς  , ο Τσαουσέσκου δεν έκανε τα ίδια στους πολιτικούς του αντιπάλους.  ΄Οχι  η μισή Ρουμανία  δεν ήταν σε εξορία και  βασανιστήρια, αλλά  σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της   ΔΕΞΙΑΣ  κυβέρνησης Κονσταντινιέσκου , οι πολιτικοί κρατούμενοι ήταν ελάχιστοι και  υπό συνθήκες καλές για φυλακισμένους. Καμιά σύγκριση με τους αριθμούς των  θυμάτων  των Δεξιών κυβερνήσεων  και του παρακράτους,  με τον ΄Αι Στράτη, τη Μακρόνησο,  τα άλλα κολαστήριά τους  εδώ.  Παλουκώματα ανθρώπων,   “Νίκο Μπελογιάννη” και   ” Γρηγόρη Λαμπράκη” δεν είχε  ο Τσαουσέσκου.   Δεξιά Ελλάδα  αβυσσαλέου  …χριστιανικού  μίσους, δε έγινε ποτέ η Ρουμανία.

Η βρώμικη παράταξη της Δεξιάς  μάλιστα στη Ελλάδα  με τις πένες των Γκεμπελίσκων , τύπου Καλύβα και Παπαχελά, τόλμησαν να αποκαλέσουν δικτάτορα  (!)   τον  Τσαουσέσκου     και Εθνάρχη (!!)   έναν από τους μεγαλύτερους  εγκληματίες πολιτικούς της Ευρώπης, τον  Κων. Καραμανλή.  Τέτοια εθνικιστική παράνοια. Τόση εξαλλοσύνη, μίσος και ανηθικότητα!

΄Οσο τώρα  για  τον άλλο μύθο, την  ποιότητα ζωής την ίδια εποχή,  ανάμεσα σε Ρουμανία Τσαουσέσκου και Ελλάδα Καραμανλή , δεν υπάρχει σύγκριση.  Γράφουν  διάφοροι ανεγκέφαλοι  ΄Ελληνες και Ρουμάνοι “κοντυλοφόροι”  για τις ουρές στα μαγαζιά  που πήγαιναν  να ψωνίσουν  οι Ρουμάνοι,  το ηλεκτρικό ρεύμα,  το τηλέφωνο και το ζεστό νερό  που κόβονταν εκεί.  Αλήθεια είναι.  ΄Ηταν τότε που ξεχρέωνε  ο Τσαουσέσκου  το εξωτερικό χρέος της χώρας.  Και οι νέες γενιές  στη Ρουμανία  με  μηδενικό χρέος  , δε χρεοκόπησαν.  Εμείς  οι νεότεροι ΄Ελληνες πληρώουμε  με αίμα  το ξεπούλημα της χώρας του Καραμανλή  και τα χρέη που συσσώρευε  εκείνος.

Και  όντως.   Οι ΄Ελληνες  εκείνα  τα χρόνια δε είχαν  ουρές στα μαγαζιά , σαν τους Ρουμάνους. ΄Οχι για κανένα  άλλο λόγο βέβαια, αλλά  γιατί  ο κόσμος  εδώ δε είχε λεφτά για να ψωνίσει.   Σε τί ουρές  και γιατί να σταθεί;  Ούτε το  ρεύμα  και το τηλέφωνο κόβονταν  γιατί  δεν υπήρχα  τέτοια αγαθά , αυτές οι…πολυτέλειες  στον ελληνικό πληθυσμό. Ούτε  καν  τουαλέτα στο σπίτι. Στους  κήπους κάνανε την ανάγκη τους . Κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα έκαναν μπάνιο  , για χρόνια οι παππούδες και πατεράδες μας!  Γνωστά αυτά στους παλιότερους.

Το δράμα σήμερα είναι τούτο.   Οι  νέες γενιές τω Ρουμάνων  σε πιάνουν εχθρό, αν λες αυτές τις αλήθειες.  Το έζησα στα πανεπιστήμια  με φοιτητές.  Και όχι μόνο στη Ρουμανία.   Σε όλα τα πρώην  καθεστώτα  των  λεγόμενων  “ανατολικών  χωρών”. Τέτοια προπαγάνδα τους  κάνουν οι καπιταλιστικές τους κυβερνήσεις  και  ο αμερικάνικος  τρόπος ζωής που τους εθίζουν.

 

Για να καταλάβει κανείς το μίσος της Αγοράς  και του καπιταλισμού για το Τσαουσέσκου, αρκεί να αναφέρουμε  πως ήταν ο μοναδικός  ηγέτης  στην Ευρώπη και  μάλιστα κομμουνιστής,  που δεν είχε εξωτερικό χρέος  και κατάφερε να βγάλει  τη χώρα του  από τη θηλιά του δανεισμού.  Χείριστο παράδειγμα μίμησης και δεν του το συγχώρησαν ποτέ.  Του το ξεπλήρωσαν με βάρβαρη  εκτέλεση.  Ο μοναδικός κομμουνιστής  και εχθρός  του σταλινισμού   που εκτελέστηκε!  Ουδείς άλλος .Κα μάλιστα, ο …χριστιανικός  καπιταλισμός  παραμονή Χριστουγέννων τον  δολοφόνησε,  δεμένο με σκοινιά   μαζί με τη γυναίκα  του ΄Ελενα.   Ενώ τους πυροβολούσαν  και οι δυο, χέρι- χέρι,  τραγουδούσαν  τον ΄Υμνο της  Διεθνούς.  Τέτοιο πολιτικό  ήθος!

Με το που έπεσε  ο Τσαουσέσκου,  βγάλαν   όλη τη  Ρουμανία  για πούλημα. Τυχοδιώκτες ΄Ελληνες  και Ιταλοί,  αλλά και ακροδεξιοί Ρουμάνοι που  ζούσαν στο εξωτερικό , γύριζαν πίσω άρον-άρον και έπαιρναν  “φιλέτα” σε στημένους πλειστηριασμούς   σε  εξευτελιστικές  τιμές,  Δημόσια κτίρια, επιχειρήσεις, εργοστάσια,  μαγαζιά. ΄Ολος ο πλούτος  της χώρας πέρασε σε ξένα χέρια  μέσα σε λίγους μήνες (αλά  Ζάππα παλιότερα,  που είπαμε).

Από προσωπική  γνώση να αναφέρω,  ως παράδειγμα  πως  μια  τεράστια αίθουσα στο κέντρο του  Βουκουρεστίου ,κοντά στην  Πιάτσα Ρομάνα , που σήμερα  θα μπορούσε  να πουληθεί  “χρυσάφι”,  λίγο μετά την παράδοση της χώρας στον καπιταλισμό , ΄Ελληνας   αγόρασε  το κτίριο σε πλειστηριασμό   για 1.000 δολάρια!  Λίγο μετά ,την  έκανε καφετέρια και εστιατόριο  για ΄Ελληνες φοιτητές και νταβατζήδες που έρχονταν στη χώρα, για να αγοράσουν  “φρέσκια σάρκα” ή να τις ανταλλάξουν με δικές  μας πόρνες, επειδή οι ΄Ελληνες  καπιταλιστές που είχαν  κατακλύσει τη χώρα, ζητούσαν ποικιλία, και με …εθνική ενίσχυση!

΄Ετσι πουλήθηκε  μέσα σε λιγο χρόνο  η χώρα.  “Αντί πινακίου φακής”. Σε τιμές εξευτελισμού.

Σήμερα, βέβαια,  όλα εκεί είναι απλησίαστα.  Και το ιδιωτικό  χρέος των Ρουμάνων είναι  τεράστιο. Με υπέρογκα  δάνεια, χειρότερα από  τους ΄Ελληνες, αγοράζουν  πολυτελή σπίτια και  αυτοκίνητα. Αν πας σήμερα στο  Βουκουρέστι , δε θα δεις στους δρόμους αυτοκίνητο πενταετίας.  Πήγα μια φορά με το  δικό μου ,  15 χρόνων αμάξι και  κρυβόμουν.  Πολλοί   με κοίταζαν με αγανάκτηση και  άλλοι με περιέργεια  και…οίκτο!

“O tempora o mores”!