Δευτέρα, 4 Οκτώβρη 2055 . “Μαρκ Ζούκερμπεργκ” : “Ζητώ συγγνώμη για τους 3 δισ. νεκρούς μας”!

In

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ παίρνει επιτέλους το πτυχίο του από το Χάρβαρντ (vid) - CNN.gr

“Ζητώ συγγνώμη!

Χωρίς σύνδεση έμειναν κοντά στα 3 δισεκατομμύρια χρήστες, καθώς η πολύωρη διακοπή λειτουργία της Facebook, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να «παγώσουν» επίσης Messenger, Instagram και WhatsApp που ανήκουν στην εταιρεία του Facebook αλλά και να επιδοθούν σε τρελό τρολάρισμα οι χρήστες του Twitter.

Οι μηχανικοί λογισμικού του αμερικανικού κολοσσού απέδωσαν αργά χθες βράδυ το μπλακ άουτ, που διήρκησε από έξι ως επτά ώρες, σε «προβληματικές αλλαγές ρυθμίσεων» στους εξυπηρετητές τους, που έθεσαν εκτός λειτουργίας τα κέντρα δεδομένων τους.

****

Να ιππεύσουμε τη φανταστική  μηχανή του Χρόνου με την απίστευτη ιπποδύναμη  και τις    ταχύτητες -σοκ  που πιάνει ,να βάλουμε  στο  GPS   να ψάξει αντίστοιχη  στο Μέλλον  ημέρα σαν τη χτεσινή ,  Δευτέρα , 4  Οκτώβρη 2021 .  Και  Φύγαμε. Το όχημα  κάτω κι από  κλάσμα δευτερολέπτου μας αφήνει στον προορισμό  μας σε μια άγνωστη  μεγαλούπολη.  Θα μπορούσε να  είναι η Ν. Υόρκη ,το Παρίσι ή το Τόκιο.  Η  μεγάλη Οθόνη  στην πλατεία δείχνει  Δευτέρα, 4  Οκτώβρη 2055 .

Μαζί με τις πολύχρονες οθόνες κρεμασμένες από το πουθενά ,κάτι σαν  τεράστια μεγάφωνα  σαν μπαλόνια  να ανεμίζουν   στο ουρανό είναι οι πρώτες εικόνες  που αντικρύζουμε μπροστά μας.  Στους δρόμους ,όμως, ψυχή. Ουδείς κυκλοφορεί. Μόνο μια υπόκωφη  βουή υφέρπει,  που δε μπορείς, όμως,  να προσδιορίσεις από πού έρχεται

Τα μεγάφωνα  μεταδίδουν  ασταμάτητα  το  “Πένθιμο  εμβατήριο”  του Μπετόβεν  μαζί  με μια  είδηση έκτακτη και  τραγική ,  όπως τη χαρακτηρίζουν. Ο ιδiοκτήτης, λέει,   του  παγκόσμιου, κεντρικού   OPERATION CENTER  “Μαρκ Ζούκερμπεργκ”   ζητάει συγγνώμη για τους  3 δισ. νεκρούς που θρήνησε πριν λίγες ώρες η ανθρωπότητα,  εξ αιτίας του φοβερού μπλακάουτ  με αποτέλεσμα  όλες οι ευαίσθητες λειτουργίες της   ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ   να νεκρωθούν.   Ο   εκτός από  μπίζνεσμαν . ιδιοκτήτης της   OPERATION CENTER   που είναι ως γνωστό και μέγας φιλάνθρωπος, είναι συντετριμμένος  και  μαζί με τα συλλυπητήριά του ,ζητάει συγγνώμη από τους οικείους  των νεκρών.   Οι τεχνικοί  της εταιρίας αγωνίζονται αυτή τη ώρα  να  ανακαλύψουν  τις αιτίες της βλάβης και να  θέσουν ξανά  σε λειτουργία το  παγκόσμιο   OPERATION CENTER . Να θυμίσουμε πως ο χειριστής   – ρομπότ αμέσως  μετά το μπλακάουτ του παγκόσμιου Κέντρου και όπως ακριβώς ήταν προγραμματισμένος  σε τέτοιες περιπτώσεις,  αυτοανατινάχτηκε  για να αποφευχθούν τα χειρότερα στην περίπτωση που ο συνειδησιακός χώρος του εγκεφάλου του είχε υποστεί  ανεπανόρθωτη  βλάβη!

 

3.000.000.000 νεκροί!   Με πιάνουν ρίγη. Νευρικός κλονισμός, Κάτι σαν προεόρτια εγκεφαλικού.  Δε γλυτώνω.  Αδύνατο ο νους να χειριστεί και να επεξεργαστεί τέτοια  τραγωδία. Δυο αναμνήσεις   μόνο ξεπρόβαλαν κάποια στιγμή.  Τα…αστεία νούμερα των  5 εκατομμυρίων,  θύματα του COVID-19,  κάποια χρόνια πριν, αλλά δεν μπορούσα να θυμηθώ πότε  και ότι  στο Homo Naturalis.gr   πάλι σε  χρονιές απροσδιόριστες είχα  ανεβάσει κείμενα που αναφέρονταν ακριβώς σε αυτούς τους κινδύνους  από την ασυνείδητη εκμετάλλευση και την   αλόγιστη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης  μέσω του υπερσύγχρονου ρομπότ που   σήμερα , εν έτει  2055 ,  χειριζόταν  μέχρι πριν λίγο    τη λειτουργία του      παγκόσμιου   OPERATION CENTER .(*)

‘ Εχω στην  τσέπη μου  διπλωμένο σε κάτι σαν αλουμινόχαρτο  ένα μικροσκοπικό τάμπλετ.   Το  βγάζω  και πληκτρολογώ  σε μια σελίδα για   URL  Homo-Naturalis.gr.  Με ταχύτητα αστραπής παρουσιάζεται   μια ένδειξη από ένα  server με χρονολογία ανακοίνωσης    2048.  Γράφει.  “Το ιστορικό σάιτ Homo-Naturalis.gr καταργήθηκε λόγω θανάτου του ιδρυτή του.  ΄Εκτοτε, ουδείς     κατέβαλε  το  αντίτιμο του ενοικίου για την παροχή  των υπηρεσιών μας και η “σελίδα” κατέβηκε.    Αναζητήστε εναλλακτικές πρόσφατες σελίδες”.

 Με  ξαναπιάνει πανικός και απέραντη θλίψη .  ΄Οχι γιατί πληροφορούμαι  πως  πέθανα. Μια χαρά έζησα  τόσα χρόνια . 2048! ΄Εφυγα, τελικά,  “πλήρης ημερών”.  Μπράβο μου!

  Είχα από χρόνια  ανακαλύψει  την αξία της αλήθειας  πως ο θάνατος είναι  αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής.΄Ιδιο σαν τη γέννηση. Και όταν έρχεσαι στον κόσμο και όταν  φεύγεις, είσαι μόνος. Και  ποτέ  δεν ξέρεις τί πρόκειται να   βρεις μπροστά σου.  Κι  απορώ με εκείνους που  ασυλλόγιστα  διαπράττουν  ΄Υβρη, όταν  λένε  πως συμβιβάστηκαν  με την ιδέα του θανάτου!  Σαν ο θάνατος να είναι αφύσικος.  Η πιο φυσική ,λογική και  κορυφαία  εξέλιξη   της ζωής!

Ο θάνατος είναι  μια από τις ομορφότερες  σελίδες  της .   Μια περιπέτεια.  Αρκεί να μην ανακαλύψεις πεθαίνοντας πως δεν έζησες ΄Η έζησες λίγο !  Κλείνεις με αυτή τη σελίδα και είσαι έτοιμος να μάθεις αν θα ανοίξει μια καινούρια, αν  έχεις άλλο δρόμο να διαβείς  μετά και άλλες όμορφες  σαν  πριν σελίδες  για να γράψεις .Σε μια άλλη διάσταση,  σε άλλα επίπεδα συνειδότος.   Κι αν όχι ,πάλι  κέρδος έχεις.  Ξενοιάζεις μια για πάντα. Αναπαύεσαι στη αφάνεια, την ανυπαρξία  και τη λησμονιά.

 

Ταράχτηκα, όμως, σε αυτό το ταξίδι του χρόνου στο 2055    γιατί έμαθα πως  μαζί μου, πέθανε και ο Homo. ΄Ηταν έργο ζωής.  Αγάπης, ανθρωποκεντρικού στόχου , ενθουσιασμού, δημιουργίας.  Και προπαντός  αλήθειας.   Δε θέλησε ποτέ,  όσα χρόνια  έζησε  “του κισσού το πλάνο ψήλωμα”. Με το δικό του μπόι  πορεύτηκε.

 

΄Οχι πως ήταν “ευαγγέλιο”  το  Homo-Naturalis.gr . Κι ευτυχώς !  Γιατί “ευαγγέλια” δεν υπάρχουν.  Αυθεντίες, δόγματα, μονοδιάστατες αλήθειες δεν τα υπογράφει η Φύση. Τα μισεί κιόλας.

Ο Homo  γεννήθηκε και έζησε τα χρόνια που  “του έδωσε ο θεός ζωή” , για ένα  και μοναδικό στόχο.   Πάλευε   να τρέφει    μυαλά με συνειδήσεις,  που μια μέρα θα μπορούσαν  να   αποτρέψουν   τραγωδίες  σαν αυτές  σήμερα ,  Δευτέρα, 4 Οκτώβρη 2055!

 

(*) ΦΤΑΝΕΙ  Η (ΑΓΙΑ) ΩΡΑ ΤΟΥ ΡΟΜΠΟΤ (

“Η επιβίωση της ανθρωπότητας απειλείται από τα ρομπότ, φαίνεται πως πιστεύουν κάποια μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Η επιτροπή νομικών υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου καταγράφει τους φόβους για την αυξανόμενη χρήση αυτοματισμών και το πώς η Κομισιόν θα μπορούσε να εμποδίσει την εξέγερση των ρομπότ, σύμφωνα με προσχέδιο έκθεσής της, την οποία έχει στα χέρια του το Politico.

«Υπάρχει η πιθανότητα, μέσα σε μερικές δεκαετίες, η τεχνητή νοημοσύνη να ξεπεράσει την ανθρώπινη πνευματική ικανότητα με έναν τρόπο που, αν δεν είμαστε προετοιμασμένοι, θα μπορούσε να αποτελεί πρόκληση για την ικανότητα της ανθρωπότητας να ελέγξει τα ίδια τα δημιουργήματά της και κατά συνέπεια ίσως επίσης στην ικανότητά της να διαχειρίζεται την ίδια της τη μοίρα και να διασφαλίσει την επιβίωση του είδους», αναφέρει η έκθεση σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιστοσελίδας.

Η έκθεση περιλαμβάνει ακόμη μία σειρά συστάσεων προς την Κομισιόν για τη νομοθεσία στον τομέα της ρομποτικής. Επίσης, επισημαίνει τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν στη μελλοντική εργασία τα ρομπότ, όπως και τη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης”.

***

Μην τους πιστεύετε, είναι… μανούλες σ΄αυτά. Ενσπείρουν φόβο και πανικό ,γιατί γνωρίζουν πως έφτασε το τέλος  των πολιτικών και της δημαγωγίας τους. Η επικράτηση της τεχνητής νοημοσύνης θα σημάνει  και την απώλεια της εξουσίας τους, της αναγκαιότητας ύπαρξή τους στους θώκους που κατέχουν σήμερα.

Αυθεντία, μάσα,  αναγνωρισιμότητα, όσα με πάθος και φιλοδοξία  κυνηγούν και θεωρούν ως χαρακτηριστικά επιτυχίας,  τέλος.  Αυτό φοβούνται και τρομοκρατούν τους αδαείς πως τα ρομπότ ,τάχα, θα νικήσουν και θα εξουσιάσουν μια μέρα  τον άνθρωπο. Ουδέποτε θα συμβεί αυτό, γιατί απλούστατα υπάρχουν μύριες ασφαλιστικές δικλείδες,  για να μην υπερβούν τα εσκαμμένα. Τα δημιουργήματα δε θα νικήσουν ποτέ το δημιουργό.  Όπως ο άνθρωπος δεν πρόκειται να βγει ποτέ νικητής σε αναμέτρηση με τη Φύση.

Οι πολιτικάντηδες, οι εξουσιαστές, οι αφέντες,  τρέμουν την ημέρα της “Μηχανής”. Οι δάσκαλοι, οι δικαστές, οι δημοσιογράφοι το ίδιο. Οι απατεώνες, οι διαπλεκόμενοι και διεφθαρμένοι, όλοι όσοι εκμεταλλεύονται το πεπερασμένο της ανθρώπινης διανοητικής ικανότητας, παραβαίνουν τους κανόνες,  βιάζουν τη φύση, υποτιμούν τη λογική , έχουν ημερομηνία λήξης, όταν η τεχνητή νοημοσύνη αναλάβει να φέρει σε πέρας το έργο που δεν κατάφερε μέχρι σήμερα  η ανθρώπινη δραστηριότητα να επιτελέσει.

΄Εχουμε επανειλημμένα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα.  Παραθέτουμε 1 απόσπασμα από παλιότερο κείμενό μας με τίτλο

 SMART CITY-OPERATION CENTER-DATA : ΚΑΤΑΡΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ; (25/5/2014)

Χιλιάδες τα προβλήματα που θα προκύψουν, αν η διαχείριση της έξυπνης πόλης μείνει στην εξουσία τέτοιων ανθρώπων, ειδικά των πολιτικών και των εταιρειών. Δεν είναι μόνο η ανικανότητα και η έλλειψη εμπιστοσύνης σε τέτοιους “ θεσμούς” και επιχειρήσεις. Να μη ξεχνάμε ακόμα πως και ο ίδιος ο χειριστής είναι άνθρωπος. Υπόκειται στις ανθρώπινες αδυναμίες. Στο έμφραγμα και το εγκεφαλικό την ώρα που θα χειρίζεται ευαίσθητα δεδομένα ή θα παρακολουθεί την πόλη.  Την ώρα, ας πούμε ,που γίνεται μια ειρηνική διαδήλωση στο κέντρο, πέφτει αναίσθητος πάνω στην οθόνη με τα “κουμπιά” και τυχαίνει να «πειραχτεί»   εκείνο το κουμπί που δίνει εντολή στο επιχειρησιακό κέντρο  επέμβασης και καταστολής αναρχικών εκδηλώσεων να σπεύσουν και να χτυπήσουν τους διαδηλωτές αδιακρίτως και με όλα τα μέσα. Οι διαμαρτυρόμενοι ειρηνικά μέχρι πριν λίγο , γίνονται “ Τούρκοι” μετά απ΄αυτό  και απαντούν αμέσως στην απρόσμενη επίθεση με όσα μέσα διαθέτουν . Λίγο  αργότερα, μετράμε 1000 ,χωρίς λόγο, νεκρούς από έναν εντελώς αστάθμητο παράγοντα. ΄Η ακόμα. Οι χειριστές έχουν παιδιά. Ο τρομοκράτης τα κρατά ομήρους και ζητά από τους γονιούς να του παραδώσουν τα “κλειδιά” από το ‘Κέντρο Ελέγχου» της «έξυπνης πόλης». Τί θα γίνει τότε; Το “έλα να δεις” προφανώς.

Δώσαμε μια απλή ,εικόνα των κινδύνων που ενέχει η χρήση, αν  λειτουργήσει σε ανθρώπινα χέρια το Operation Center. Ούτε η αυστηρή νομοθεσία, όσο κι αν προβλέπει λεπτομέρειες ο νομοθέτης για τη σωστή αποθήκευση και διατήρηση των δεδομένων. Ούτε ο “καλός καγαθός” κυβερνήτης με την αρχαία ελληνική σημασία. Ούτε ο άριστα καταρτισμένος και αρίστου χαρακτήρα χειριστής του «Κέντρου Ελέγχου» μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια της πόλης από μιας τέτοιας μορφής τεχνολογικό συγκεντρωτισμό. Είναι ένας συγκεντρωτισμός εξουσιών… Τέρας!

΄Οσο υπάρχει ηθική που εκπηγάζει από άλλες πηγές και όχι από τη Φύση και το Νου.΄Οσο οι φορείς -οπαδοί της είναι αποφασισμένοι να την εφαρμόσουν και ας κάνουν “στάχτη” τον κόσμο. Όσο υπάρχει το κέρδος, η φιλοδοξία, ο εγωισμός, τα άλλα αβυσσαλέα πάθη.΄Οσο ο άνθρωπος είναι εκτεθειμένος στις αδυναμίες του, στην αρρώστια, στο τυχαίο, το απρόβλεπτο, το δυστύχημα, ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να δεχτώ ως πολίτης να λειτουργεί μια τέτοια ανεξέλεγκτη εξουσία και να κρέμεται η ζωή των παιδιών μου από τις ορέξεις εκείνων που έφτιαξαν και εξουσιάζουν την «έξυπνη πόλη».

Και τί προτείνουμε; ΄Οπως λέγαμε παραπάνω ,δεν είναι λύση “πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι”. Σε καμιά περίπτωση. Τίποτα δεν είναι άσπρο-μαύρο. Η ίδια η φύση το διδάσκει. Γι αυτό, τα έκανε όλα όμοια, αλλά και αντίθετα, ποικίλα, διαφορετικά. Και πάνω από όλα μας χάρισε το δώρο των δώρων :Το Νου, ο οποίος, όταν λειτουργεί με βάση τους νόμους αυτής της Φύσης, είναι το ισχυρότερο όπλο του ανθρώπου.

Η λογική, λοιπόν,  απαιτεί και τη λειτουργία της “έξυπνης πόλης”, αλλά και την ασφάλεια των πολιτών της. Γι αυτό είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ποιος θα σχεδιάσει, θα κατασκευάσει και το σημαντικότερο ποιος θα διαχειριστεί τη λειτουργία του «Κέντρου» που θα κυβερνά αύριο την πόλη μας.

 

 

Ας δημιουργηθεί μια ευρεία ομάδα από ιστορικούς, φιλοσόφους, κοινωνιολόγους, νομικούς, πολιτικούς και τεχνοκράτες-τεχνολόγους, αποδεδειγμένου και μη αμφισβητούμενου κύρους από την ίδια την πορεία της ζωής τους, με ανθρωποκεντρικό, ιδεολογικό εξοπλισμό και απόλυτο σεβασμό στη Φύση, τη ζωή και τα αναφαίρετα δικαιώματα του ατόμου. Αυτοί να καθίσουν στο τραπέζι, να βάλουν πάνω όλα τα θέματα που θίξαμε και άλλα περισσότερο και εξειδικευμένα. Να ορίσουν αρχές, όρους, δικλείδες για την ασφαλή λειτουργία του Operation City. Και πάνω σ΄αυτό το νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» να χτιστεί η νέα έξυπνη πόλη. Ναι, αυτούς τους εμπιστεύομαι και τους εξουσιοδοτώ ως πολίτης να προχωρήσουν στο κτίσιμο  της Smart City.

Αλλά, πέρα απ΄αυτή του εγνωσμένου κύρους ομάδα,  κρίσιμη, κρισιμότερη ίσως είναι η ποιότητα του  ανθρώπου που θα χειρίζεται τα δεδομένα για τους λόγους που αναλύσαμε παραπάνω. Σε έναν άνθρωπο χειριστή, όσο και τέλειο να είναι το  «μηχάνημα” που του κατασκευάσανε ,υπάρχει πάντα ο κίνδυνος του «ανθρώπινου λάθους» ή του εξαναγκασμού του να πράξει αντίθετα από το καθήκον του. Και τότε, τί γίνεται τότε;

Εμείς πιστεύουμε πως ο χειριστής δεν πρέπει να είναι άνθρωπος, αλλά κάποιος  που να  έχει όλα τα χαρακτηριστικά του Ανθρώπου . ΄Αρα, αφού δε θα είναι αυθεντικό, ανθρώπινο ον, θα μορούσε να είναι αναλώσιμο κάθε στιγμή υπέρτατης ανάγκης και προορισμένο να θυσιάζεται, αν χρειαστεί.’

Γράφαμε στις 25/2/2014 στις ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ:

«ΗΓΓΙΚΕΝ Η (ΑΓΙΑ) ΩΡΑ ΤΟΥ ΡΟΜΠΟΤ

Εξυπνότερα τα ρομπότ από τον άνθρωπο το 2029»

Νέα «προφητεία» του διάσημου επιστήμονα και μελλοντολόγου Ρέι Κουρτσβάιλ.O διάσημος επιστήμονας, εφευρέτης και μελλοντολόγος Ρέι Κουρτσβάιλ συγκεντρώνει ξανά την προσοχή των ΜΜΕ με μια νέα… προφητεία του. Όπως υποστηρίζει σε 15 χρόνια από σήμερα τα ρομπότ θα έχουν ξεπεράσει σε νοημοσύνη τον δημιουργό τους, τον άνθρωπο! Θα είναι σε θέση να μαθαίνουν, να κάνουν αστεία και να… φλερτάρουν…»

(http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=570853)

 ΄Οσο πιο γρήγορα αναλάβουν τα ρομπότ να ασκήσουν “ευαίσθητες » λειτουργίες» (ειδικά τις λεγόμενες θεσμικές) στα ανθρώπινα κράτη αρχικά και στις “αντιεξουσιαστικές” κοινωνίες με το χρόνο, λειτουργίες στις οποίες σήμερα μόνο ο άνθρωπος έχει πρόσβαση και δυνατότητα και θεωρούνται πως δεν υποκαθίστανται από «πράγματα», τόσο το καλύτερο για τη ζωή, το άτομο, τις κοινωνίες.

Η πολιτική, η δικαιοσύνη και η εκπαίδευση είναι οι πρώτοι και θεμελιακοί τομείς που θα κατακτήσουν τα ρομπότ και δεν είναι λίγοι oi συνειδητοποιημένοι πολίτες που περιμένουμε πώς και πώς να ζυγώσει αυτή η ώρα. Οι άνθρωποι ,δυστυχώς, μέσα στους αιώνες δεν κατάφεραν ποτέ ούτε την πολιτική ( επιστήμη της διακυβέρνησης) να ασκήσουν σωστά ,ούτε να αποδώσουν φυσική-έλλογη δικαιοσύνη ή δικαιοσύνη του αγαθού συνειδότος). Διαπλοκές, εξαρτήσεις, συμφέροντα, εγωισμοί, ιδεολογίες-ιδεοληψίες, στενότητα πνεύματος, εν ολίγοις αδυναμία κατάκτησης της περίφημης υπέρβασης από τη ζωώδη στην ανθρώπινη κατάσταση (ανικανότητα του ατόμου να αρθεί σε υψηλά επίπεδα “ενανθρώπισης”), εμπόδισαν την παγίωση στην ατομική και συλλογική συνείδηση εννοιών φυσικών και αυτονόητων, όπως είναι η ενάσκηση καθηκόντων έντιμης πολιτικής, η απονομή «δίκαιης” δικαιοσύνης, το θησαύρισμα της απαραίτητης γνώσης.

Απέτυχε παταγωδώς ο άνθρωπος στους αιώνες να ανταποκριθεί επιτυχώς στους ρόλους που του ανέθεσαν να ενσαρκώνει στις κοινωνίες των ανθρώπων. Για αυτό το λόγο, φαίνεται πως καθίσταται επιτακτική πλέον η ανάγκη να τον υποκαταστήσουν τα ρομπότ σ΄αυτό το έργο. Καλούνται οι μηχανές να επιτύχουν εκεί που απέτυχαν οι άνθρωποι. Και είναι σίγουρο πως θα πετύχουν, γιατί η τεχνολογία, όταν θέλει (όταν μένει ανεξάρτητη) ,μπορεί να παρακάμψει ή να εκμηδενίσει όλα τα ελαττώματα του ανθρώπου και να προμηθεύσει την κοινωνική “αγορά” με είδη-προϊόντα βασικής ανάγκης στα οποία παρατηρείται σοβαρή έλλειψη (διάβαζε π.χ, έργο από καλό δάσκαλο, δικαστή, πολιτικό κ.α).

Αρκεί, βέβαια, να διέπεται ο προγραμματισμός και η χρήση των μηχανών από τις αρχές που ,όπως είπαμε, δεν αξιώθηκε ο άνθρωπος να βιώσει και να υπηρετήσει, όπως εκείνες που εμπερικλείουν οι βασικές έννοιες της ισοτιμίας, της ισονομίας, της δικαιοσύνης, της αξιοκρατίας. Και φυσικά στη διάρκεια της λειτουργίας τους να μην έχει δυνατότητα αυθαίρετης-ανθρώπινης παρέμβασης ο «χειριστής» των μηχανών-ρομπότ για “σκοπούμενη” (με τη νομική έννοια του «δόλου») αλλαγή ή τροποποίηση του προγραμματισμού για τον οποίον κατασκευάστηκε και «εξανθρωπίστηκε» με τις κυρίαρχες αρχές που μνημονεύσαμε.

 Κάποιοι ισχυρίζονται πως οι μηχανές δε θα μπορέσουν ποτέ να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο, ειδικά σ΄αυτές τις κοινωνικές διακονίες που προτάξαμε (παιδεία, πολιτική, δικαιοσύνη) για πολλούς λόγους. Ιδιαίτερα, γιατί θα τους λείπει ο συναισθηματισμός. Τα μηχανήματα, λένε, δε διακατέχονται από αισθήματα. Δεν κλαίνε, ούτε γελάνε. Είμαστε σε θέση να διαβεβαιώσουμε, όμως, ιστορικά πως περισσότερο κακό παρά καλό έκανε στον άνθρωπο ο ανεξέλεγκτος, ο υπερτροφικός ή ο ατροφικός συναισθηματισμός του, καθώς και η εκτός του ελέγχου της λογικής λειτουργίας του, απότοκα είτε της κακής συμπεριφοράς των ορμονών του είτε της αφύσικης ,κοινωνικής διαχείρισής του ή και των δύο μαζί. Αλλά, και πάλι, όσον αφορά το συναίσθημα, οι τεχνικοί επιστήμονες δεν αποκλείουν καθόλου να εμπλουτίσουν τα ρομπότ με τα βασικά συναισθήματα, τα οποία θα προσομοιάζουν στα ανθρώπινα και θα προκαλούνται μόνο από ερεθίσματα  απαραίτητα για την εξυπηρέτηση του κεντρικού προορισμού- στόχου της μηχανής.

Η φύση, όπως έχουμε αναπτύξει εδώ, έχει αρχέγονους και απαρασάλευτους νόμους. Παράλληλα, η ίδια δώρισε στον άνθρωπο το κορυφαίο δώρο του ΝΟΥ. Το φυσικό, το λογικό, το αυτονόητο είναι απολύτως ορατά στους ανθρώπους και …”δια γυμνού οφθαλμού», όταν δεν εγκαταλείπεται η συνείδησή του να στρεβλωθεί. Είναι πασιφανή, προφανή και απολύτως ευκρινή. Αυτά ακριβώς τα δώρα της φύσης θα είναι εκείνα που θα διαφεντεύουν τις αποφάσεις των ρομπότ την ώρα της λειτουργίας τους , ενισχυμένα φυσικά και από τις αρετές του νόμου, τους κανόνες δικαίου και τις άλλες κατακτήσεις του ανθρώπινου πνεύματος (πολιτισμού).

Πορευόμαστε ολοταχώς στον “αστερισμό” της κυριαρχίας του έλλογου ρομπότ, υψηλών προδιαγραφών για προσφορά ανώτερου, ποιοτικού έργου στο ανθρώπινο είδος. Είναι αυτό, ακριβώς, που εκτός των άλλων, θα συντομεύσει το δρόμο προς την κατάκτηση της αταξικής, ακηδεμόνευτης, αντιεξουσιαστικής ανθρώπινης “κοινότητας”, στην οποία κυρίαρχο-θεμελιακό γνώρισμα του ατόμου θα είναι η ατομικότητα, ως το αντώνυμο της μαζικότητας,  όπως τη γνωρίζουμε στους ιστορικούς αιώνες.»

Κανένας άλλος δεν μπορεί να έχει την αποκλειστικότητα στη διαχείριση της λειτουργίας του Operation Center. Μόνο αυτό το ρομπότ, που έχει προικιστεί  από τους φυσικούς -ηθικούς-λογικούς κατασκευαστές του με τις προδιαγραφές και  τις ιδιότητες,  που περιγράψαμε στο κείμενό μας παραπάνω. Εκείνο δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς, δεν έχει εξαρτήσεις από πρόσωπα, δεν αισθάνεται φόβο, συναισθηματικό δέσιμο, δεν έχει φιλοδοξίες. Δεν κατατρύχεται ΚΥΡΙΩΣ από το την επιθυμία για βρώμικο κέρδος. Δεν είναι επίσης εκτεθειμένο σε απρόοπτους-αστάθμητους κινδύνους, όπως ο άνθρωπος.

Παράλληλα, διαθέτει “εγκέφαλο”, που λειτουργεί με αλγάριθμους ,εκατομμύρια φορές ικανότερο από τον ανθρώπινο. .Κανένας χάκερ, κανένας τρομοκράτης δεν τον ξεπερνάει και δεν τον ξεγελάει. Είναι ένας ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΣ , χωρίς να είναι ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Κι αυτόν δεν έχω ειλικρινά κανένα λόγο να μην του εμπιστεύομαι τη ζωή των παιδιών μου, εκτός αν είμαι υποχόνδριος και μονίμως αντιρρησίας.

Και κάτι τελευταίο. Ακόμα κι αν κάπου στο δρόμο αυτός ο ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΣ “ σκοντάψει και πέσει”, διαπράξει, δηλαδή, ένα αστάθμητο ,απρόβλεπτο από τον προγραμματιστή του λάθος και αναδύεται έστω και ο ελάχιστος κίνδυνος μεγάλης καταστροφής, ο Υπεράνθρωπος χειριστής ρομπότ, ξέρει τί θα κάνει. Αφού νιώσει πως χάνει τον έλεγχο της εξουσίας του Operation Center και γίνεται επικίνδυνος για την πόλη, ενεργοποιεί άμεσα το μηχανισμό αυτοκαταστροφής του. Πεθαίνει, για να σώσει τον άνθρωπο, αφού αυτός είναι ο σκοπός για τον οποίο  προγραμματίστηκε. Τέτοιον χειριστή τον εμπιστεύομαι,  τον ψηφίζω.

Ας ξεκινήσουμε να κατασκευάζουμε τη Smart City.Τ ο Ρίο έκανε την αρχή.