ΧΙΤΕΣ . ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ. “ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΤΗ ΝΥΦΗ” ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΙ

Ο Γρίβας της ΕΟΚΑ:   «είχαμε τρεις εχθρούς, τους Βρετανούς, τους Τούρκους και τους κομμουνιστές και ο μεγαλύτερος μας πονοκέφαλος ήταν οι κομμουνιστές» (Κ. Μπογδάνος)

 

 

 

Κων. Μπογδάνος: “Πάμε, λοιπόν, στο Κ.Κ.Ε.. Παλαιό τραγούδι: «Τι τον θέλουν τον Αβέρωφ, τι το θέλουν το Κιλκίς, να τα κάνουμε τραχτέρια να οργώνουνε τη γης». Όταν αποκτάτο το υπερόπλο της εποχής, πριν 110 περίπου χρόνια, το Κ.Κ.Ε έκανε ακριβώς αυτό που κάνει και σήμερα. Μας θυμίζει, δυστυχώς, 1935, το άρθρο του ίδιου του Ζαχαριάδη, 12 Ιουλίου στο Ριζοσπάστη στον: «Επιδιώξαμε την ήττα στη Μικρασία, ούτως ώστε να βληθεί η αστικοτσιφλικάδικη τάξη της Ελλάδος».
Δεύτερη επιστολή Ζαχαριάδη. Υπάρχει εδώ πέρα μία ιστορική συνέχεια, μια διαχρονία, μιας αντεθνικής ιδεολογίας καταγεγραμμένη. Πρέπει, δυστυχώς, να ξέρουμε από πού ερχόμαστε, ούτως ώστε να καταλαβαίνουμε πού πηγαίνουμε ή πού πηγαίνουν κάποιοι. Μας έλεγε, λοιπόν, η δεύτερη επιστολή Ζαχαριάδη, 26 Νοεμβρίου 1940, να μην πολεμήσουμε πέρα από τα σύνορα στην Αλβανία. Την πρώτη, διότι, αυτή συνήθως επικαλούνται οι συνάδελφοι, ο Πλουμπίδης τη θεώρησε πλαστή. Τι έκανε το Κ.Κ.Ε. για τον Πλουμπίδη; Τον είπε ρουφιάνο, τον είπε χαφιέ και τον έστειλε στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Ακούσαμε προχθές, με όλη αυτή την προϊστορία και θυμίζω και τον Γρίβα της ΕΟΚΑ που λέει «είχαμε τρεις εχθρούς, τους Βρετανούς, τους Τούρκους και τους κομμουνιστές και ο μεγαλύτερος μας πονοκέφαλος ήταν οι κομμουνιστές». Άκουσα από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Κ.Κ.Ε. ότι να σεβαστούμε και να δεχτούμε αυτό που λέγεται αστική δικαιοσύνη και Δημοκρατία. Συνεπώς, με όλα αυτά, πρόκειται για διεθνιστική εμμονή η επιλογή να μην ψηφίσετε τη συγκεκριμένη Συμφωνία ή πρόκειται για μια κρυφή προσμονή να μείνει γυμνή, ευάλωτη, απροστάτευτη η Ελλάδα, ούτως ώστε, ίσως να πληγεί και να κλυδωνιστεί το αστικό σύστημα της χώρας, αυτό που εσείς, λέτε «τα συμφέροντα» σε πρώτη ευκαιρία από Ανατολάς; Είναι επικίνδυνες στάσεις αυτές.
Αν κάποιοι θέλουν την Ελλάδα γυμνή, ευάλωτη ή απροστάτευτη, δύο τινά. Πρώτον, να το πουν ευθέως. Η ιστορία τους μιλάει. Δεύτερον, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, στέκεται στο ιστορικό της ύψος και καλώ όλες και όλους να σταθούν μαζί της, διότι, μας κρίνει τελικά ο λαός και η ίδια η ιστορία. Ευχαριστώ.

Μάλιστα, το επεισόδιο αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη διαγραφή του κ. Μπογδάνου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ” (in.grO

***

 

Παιδιά  τη δεκαετία του ΄60,  ακούγαμε από  τους παλιούς τα αίσχη που κάναν οι Χίτες     στην Ανδρίτσαινα και τα χωριά γύρω.  Και φρίτταμε. Απίστευτα για λογικό και φυσιολογικό άνθρωπο. Ποιοι κατά συρροή δολοφόνοι, ποιοι ανώμαλοι και διεστραμμένοι! ΄Αλλο  πράμα  τούτοι. Στις ημέρες μας οι Τζιχαντιστές   ήτα…αγγελούδια!

Τα έχουμε  ξαναγράψει . Από ζωντανές διηγήσεις,  ανθρώπους που τα ζήσανε.  “Αλλά,  άλλο  να τ΄ακούς κι  άλλο να τα βλέπεις”, παιδί μου”, έλεγε η θεια Αννιώ  του Τσιγουρή.  “Της  σκοτώσανε  της μαύρης τον Αντώνη”, μολόγαγε  η γιαγιά  η Σημούλα, που είχαν και συγγένεια με τους Τσιγουρέους .  “Μοναχοπαίδι. μαθητούδι της  Δικηγορίας”  (φοιτητής  Νομικής) .   “Στου Μελιγαλά , το  γαζώσανε  το παλικάρι  στο καμπαναριό απάνω,  Χωροφυλάκοι και Χίτες”.

Φόβος και τρόμος.  ΄Οποιον ,ακόμα και νεότερο  κι αν ρωτήσεις σήμερα σε μας κάτω ,  θα σου πουν  ονόματα , χαρτί και καλαμάρι .   Ποιοι ήταν Χίτες και Μάυδες ,με τί και πόσο  αίμα   βάψανε τα χέρια τους.     Δεν  τους  αναφέρω εδώ επώνυμα για ένα και μόνο λόγο.   Με τα παιδιά και τα εγγόνια τους  καθίσαμε στα  ίδια  θρανία, παίξαμε μαζί μπάλα στην  πλατεία και το προαύλιο  στην εκκλησιά.  Τί φταίγανε και τούτα , τέτοια τέρατα  που γίνανε οι γονέοι τους;  ΄Εφτασαν  να παλουκώνουν   κεφάλια ανθρώπων!  Με τα ίδια χέρια ψώνιζαν   καραμέλες και λουκούμια για τα  παιδιά τους.  Και   ταχτάριζαν στα γόνατά τους αργότερα τα εγγόνια τους.  Ας  ζητήσουν, λοιπόν   και τούτοι  συχώρεση. Κι ας ήταν πολλοί  αγέννητοι ακόμα .

 

Με  αφορμή όσων  είπε  παραπάνω  ο θαυμαστής  του Γρίβα–Διγενή,  αρχηγός στα  αποβράσματα  τους  Χίτες ,  ο ανεκδιήγητος   Νεο Ναζί – Γκεμπελίσκος Κ. Μπογδάνος, να κάνουμε  εδώ μια μικρή ιστορική ανάλυση, να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα που σε πολλούς  δεν είναι γνωστά για του Χίτες  ή  πολλοί  δε έχουν καταλάβει ακριβώς ποιοι ήταν.   Και συνέβησαν  παντού στη χώρα.   Σε όλη αυτή τη περίοδο  που οι ανιστόρητες ή οι στρατευμένες πένες την  αποκαλούν “Εμφύλιο”.  Αλλά, δεν πρόκειται  για Εμφύλιο πόλεμο.  Κοινωνική Επανάσταση κήρυξαν  οι κομμουνιστές  . Αντάρτικο,  όπως σε όλες τις επαναστάσεις. Οι καταπιεσμένοι ενάντια στους καταπιεστές τους.

 

Καταραμένη εκείνη  η δεκαετία του ΄40!  Πρώτη φορά χύθηκε τόσο πολύ και τόσο άδικο αίμα στην υφήλιο.  Σε όλη τη μακραίωνη ιστορία  της ανθρωπότητας δεν ξανάγινε.  Σαν να έπεσε…επιδημία, θανατηφόρος ιός, μανία, δίψα για αίμα.  Σαν  κάτι  να  πάθανε τα μυαλά των ανθρώπων!   Ακόμα και οι δολοφονίες  έχουν μια εξηγήσιμη  αιτία. ΄Ενα λόγο . Ανέκαθεν. Τα θύματα τούτης της περιόδου  όχι. ΄Ηταν άμαχος πληθυσμός .  Αθώοι ως επί το πλείστον  πλήρωσαν με τη ζωή τους  και πολλοί  “για ψύλλου πήδημα”.

 

Να μιλήσουμε ,λοιπόν,  εν συντομία  για μια άλλη  πλευρά στην Ελλάδα, αυτής της σκοτεινής περιόδου,  κυρίως από το 1946  ως το 1949. Ούτε και στα αρχεία του ΚΚΕ δε θα τη βρεις.  Αναλυτικά και επικεντρωμένα στοιχεία , θα  ανακαλύψει  κανείς πολλά  για τα θύματα κομμουνιστές με ονόματα και περιγραφή του μαρτυρίου ή του θανάτου τους. Αλλά, από μια άλλη πλευρά,  δεν έριξαν ούτε οι ιστορικές καταγραφές  του ΚΚΕ ,όχι  προβολέα ούτε καν αχνό φως λαδολύχναρου.

 

΄Εχουμε,λοιπόν ,  τους Χ -Χίτες ,  μια ένοπλη  ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΣΙΤΙΚΗ ομάδα  ακροδεξιών και βασιλικών που ίδρυσε ο  Κύπριος Γρίβας (Διγενής)  το 1941 (*) .   Δρούσαν κυρίως τα μέλη της στην Αθήνα, όπου και το στρατηγείο   τους στο Θησείο.      Αμέσως μετά την απελευθέρωση  από τους Ναζί  (Οκτώβρης 1944) ,  οι Χ  συγκροτούν νέες, ένοπλες ομάδες  και  ξεκινούν τις πρώτες επιθέσεις τους  εναντίον  κυρίως   όσων ήταν στην Αντίσταση  ΕΑΜ-ΕΛΑΣ  από το 1941 έως  το 1944 . (Δεκεμβριανά).   Οι περισσότεροι απ΄αυτούς τους  νέους  Χίτες  που  εντάχτηκαν μετά τον Οκτώβριο του 1944 στην οργάνωση    ήταν συνεργάτες τω Γερμανών- δωσίλογοι- κουκουλοφόροι και  γνώριζαν πως αν δε κινηθούν γρήγορα και ένοπλα, θα είχαν τη τύχη των θυμάτων που κατέδιδαν στην Κατοχή.

Με μια διαφορά.  Οι νέοι Χίτες δε δρούσαν πια   μόνο στην  Αθήνα, αλλά και  σε όλη την επαρχιακή  Ελλαδα . Ακόμα και σε κωμοπόλεις και χωριά. Οι περισσότεροι  απ΄αυτούς  ,όμως,  δεν  ενδιαφέρονταν  να έχουν   ούτε την επίσημη  εγγραφή  στην οργάνωση , ούτε  υπάκουαν   πάντα  στο κεντρικό  επιτελείο  της Αθήνας  ή στους επαρχιακούς τομείς. ΄Ηταν σχεδόν αυτόνομες ,ολιγομελείς ομάδες    σε χαλαρή σχέση με τους οργανωμένους  επίσημα Χίτες. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς, πέρα από  την  άρνησή  τους να  “εγγραφούν”, να δηλώσουν  ονόματα ή να υπακούν σε εντολές των  επικεφαλής των Τομέων,  φορούσαν  μάσκες  στις  μυστικές συγκεντρώσεις, πέραν των  5 ατόμων, για να μην αναγνωρίζονται  ούτε και  μεταξύ τους.

Τούτοι  απέφευγαν  τα  πολλά -πολλά με τους   Αντάρτες,   κυρίως ένοπλες  συμπλοκές μαζί τους.  Αλλά επεδίωκαν και την ανωνυμία τους, επειδή ήξεραν ποια θα ήτα η τύχη τους ,αν μαθευόταν   η  ταυτότητά τους .    Αναλάμβαναν    δράση  συνήθως  μακριά από τα δικά τους  μέρη, μετά από πρόσκληση  άλλων Χιτών .  Ακριβώς για να μην αναγνωρίζονται  από τους ντόπιους.  Και οι άλλοι  αργότερα  ανταπέδιδαν την επίσκεψη.

Με τις πληροφορίες  που είχαν οι ίδιοι ή έπαιρναν,   έκαναν  επιθέσεις σε οικογένειες που είχαν μέλη αντάρτες  στο Βουνό, συγγενείς μέχρι και δεύτερου βαθμού  ή  όσους τους βοηθούσαν  με πληροφορίες  ή τρόφιμα. ΄Ομως , δε δίσταζαν  να επιτεθούν  και   εναντίον προσώπων  αδιευκρίνιστης  ιδεολογικής τοποθέτησης,   απολίτικα ή και ευκατάστατους Δεξιούς.

Οι επιθέσεις γίνονταν μεσάνυχτα, από ομάδα 2-3 ατόμων, με κουκούλες, όπλα στα χέρια, αλλά και βούρδουλα ,  αλυσίδες,  κοντάρια και ….κλαδευτήρια!   ΤΟΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΟΥΣΑΝ με σφαίρες.   Χτυπούσαν  αλύπητα τα θύματα τους, σχεδόν μέχρι θανάτου. Πολλοί  ξεψυχούσαν  την ίδια ώρα ή  μετά από τόσο ξύλο,  ή έμεναν ανάπηροι.  Αν  στο σπίτι υπήρχαν και νέα κορίτσια, ακόμα  και ανήλικα, ή  νέες σύζυγοι και αδερφές,  τις βίαζαν εκ περιτροπής ,αφού πρώτα τις ξυλοκοπούσαν κι αυτές άγρια.  Τέλος,  άρπαζαν  ό,τι πολύτιμο υπήρχε στο σπίτι. ΄Εψαχναν  για λίρες , μετρητά ή κοσμήματα και τιμαλφή.

Μια ειδική  κατηγορία επιθέσεων ήταν αυτή εναντίον  ευκατάστατων  σπιτικών  κι ας δήλωναν Δεξιοί οι νοικοκυραίοι τους.  Τους βασάνιζαν μέχρι θανάτου, για να  αποκαλύψουν  πού κρύβουν  λεφτά και συνήθως λίρες. Δε δίσταζαν να κάνουν  ακόμα και απαγωγές, κυρίως μικρών  παιδιών,  μέχρι να πάρουν τα λύτρα που ζητούσαν, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της οικογένειας.  Αλλά , “σήκωναν” κι  ολόκληρα μαγαζιά, πλούσια καταστήματα, τα εμπορεύματα των οποίων αποθήκευαν σε σπίτια δικών  τους ή σε απομακρυσμένες αγροικίες.

Στα δικά μας χωριά κάτω, από Ανδρίτσια, Κρέστενα  ,Ζαχάρω  και γύρω,  έδρασε ο  γνωστός στην περιοχή Ζάρας, επικεφαλής  αποσπάσματος Χωροφυλακής  και Χιτών.  Τρόμος και φόβος . Και όχι μόνο για Αριστερούς, που  τους αποκεφάλιζε και παλούκωνε τα κεφάλια τους.  ‘ Εφτασε, όμως,  να εκτελέσει , ακόμα και δικούς του. 3 Χίτες  εκ των οποίων ο ένας πρωτοπαλίκαρό του.  Μάλιστα , τους βασάνισε  για ώρες ,μέχρι να ομολογήσουν, πού είχαν κρύψει τις λίρες  από  ένα  τσιφλικά  φίλο του , που σκότωσαν,  βίασαν τη γυναίκα του και έριξαν τη μάνα του σε μια παγωμένη λίμνη για να τους μαρτυρήσει  που έχει κρυμμένα τα λεφτά.

Δεν είναι λοιπό ανεξήγητο πώς μετά τη λήξη του Ανταρτοπόλεμου, πολλοί από τους Χίτες ,αλλά και μέλη στα αποσπάσματα Χωροφυλακής , έκαναν  τεράστιες περιουσίες.  Από τα κλεμμένα των ανθρώπων που βασάνιζα και εκτελούσαν.  Και  δεν είχε σημασία αν ήταν αριστεροί, απολίτικοι ή και Δεξιοί .

Πώς το λέει η λαϊκή σοφία;  “Το χρήμα δεν έχει ούτε χρώμα ούτε πατρίδα”. Αρκεί να είσαι σαν τους Χίτες. Απόβρασμα και διεστραμμένος.

 

 

(*) efterianews.wordpress.com/2016/09/01/η-χ-και-οι-χίτες-η-ιστορία-και-η-δράση-μι/