Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΚΑΙ Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ . ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ Ι. ΨΑΡΡΕΑΣ ΚΑΙ Α. ΣΤΡΑΤΟΣ.

                           ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

΄Οσοι  φίλοι του σάιτ,  μένουν σε Πάτρα και Ηράκλειο και  θέλουν, μαζί με τους παλιότερους εκεί, να βοηθήσουν στη διεξαγωγή της δημοσκόπησης για τις 100 ημέρες της κυβέρνησης, παρακαλούμε να επικοινωνήσουν μαζί μας στο μέηλ  μας, για περισσότερες πληροφορίες.

 Ενημερωτικά αναφέρουμε πως η έρευνα έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες και βρίσκεται σε εξέλιξη στις  μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις. Μείναμε λίγο πίσω σε Πάτρα και Ηράκλειο.  Ελπίζουμε σύντομα να  είμαστε σε θέση να την ανεβάσουμε εδώ ολοκληρωμένη.

____________________________________________–

1. α. Θερίζει το Noor One

Θερίζει το Noor One

Βαριά σκιά στην εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης των 2,1 τόνων της ηρωίνης του «Noor One» ρίχνει η είδηση για τον απρόσμενο θάνατο ακόμα ενός προσώπου που σχετίζεται με την υπόθεση.

Πρόκειται για τον 46χρονο επιχειρηματία Κωνσταντίνο Καζινάκη, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο την 21η Ιουνίου του 2018 σε δρόμο του Οντάριο στον Καναδά («Documento», 3.11.2019, «Βήμα» 10.7.2018).

Στο ίδιο όχημα, που εξετράπη για άγνωστο λόγο από την πορεία του και καρφώθηκε σε δέντρα, επέβαινε ο 32χρονος αδελφός του πρώην υπουργού Μεταφορών του Οντάριο, που έχασε επίσης τη ζωή του.

Ο Καζινάκης είχε κληθεί ως μάρτυρας στην πρώτη δίκη του «Noor One» αλλά δεν εμφανίστηκε ποτέ. Υπογραμμίζεται πως η πλειονότητα των συσχετιζόμενων με την ευρύτερη υπόθεση του «Noor One» θανάτων (εννιά συνολικά) έχουν συμβεί εκτός Ελλάδας, οι δε περισσότεροι δεν αφορούν μάρτυρες της υπόθεσης.

 

β. Τουλουπάκη: Απόρρητα έγγραφα καταρρίπτουν τις θεωρίες περί σκευωρίας

Τουλουπάκη: Απόρρητα έγγραφα καταρρίπτουν τις θεωρίες περί σκευωρίας

Αποκαλυπτικό έγγραφο της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Έλένης Τουλουπάκη και των δύο συνεπικουρουμένων εισαγγελέων της, που εστάλη στους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου οι οποίοι χειρίζονται την προκαταρκτική για τυχόν παρατυπίες στην έρευνα για το σκάνδαλο Novartis, έφερε σήμερα στη δημοσιότητα η Kontra News.

Σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα ξένων υπηρεσιών, που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, αποδεικνύεται το μέγεθος του σκανδάλου της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.

****

Αυτές καθ΄αυτές οι δύο υποθέσεις, δεν είναι πρωτάκουστες. ΄Απειρες    οι περιπτώσεις συλλήψεων  για   διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών. Αλλά και ο χρηματισμός πολιτικών  στη Ελλάδα δεν είναι σπάνιος.

΄Ομως,  και οι δύο αυτές υποθέσεις  χαρακτηρίζονται  ως ξεχωριστές και μοναδικές  για τους  εξής δυο σημαντικούς λόγους.:

  1. Στην υπόθεση  της διακίνησης της 2,1 τόνων ηρωίνης κατηγορούμενος είναι  και ο Βαγγέλης Μαρινάκης. ΄Και πάλι, βέβαια,  δεν είναι ο μόνος εφοπλιστής που εμπλέκεται σε τέτοιες  υποθέσεις. Το ξεχωριστό σε αυτή την περίπτωση είναι  πως α. Ο εν λόγω εφοπλιστής είναι ιδιοκτήτης πολλών Μέσων ενημέρωσης. Σε άλλες χώρες θα είχε γίνει πάταγος  β. Είναι φίλος  του πρωθυπουργού της χώρας και χορηγός της Ν.Δ, η  οποία δια του αρχηγού και πρωτοκλασάτων στελεχών της  κάλυψε απολύτως τον κατηγορούμενο εφοπλιστή γι΄αυτή την άκρως σοβαρή υπόθεση  της διακίνησης  ναρκωτικών.  Να σημειωθεί ακόμα  πως συνεργάτης του Β. Μαρινάκη είναι και ο σύζυγος της αδελφής του πρωθυπουργού Ντόρας Μπακογιάννη. γ. Μέχρι αυτή τη στιγμή 9 άνθρωποι  μάρτυρες ή εμπλεκόμενοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην ίδια υπόθεση, έχουν χάσει τη ζωή τους υπό περίεργες συνθήκες.
  2. Στην υπόθεση Novartis  κατηγορούνται πως  χρηματίστηκαν 10 πολιτικοί (στη δική μας πληροφόρηση ανεβαίνουν σε 13). Και μεταξύ αυτών δύο π. πρωθυπουργοί.  Ο αριθμός είναι μεγάλος, μαζικός θα χαρακτηριζόταν για όλες τις εποχές της νεότερης και της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας .  Δεν έχει προηγούμενο.  Κι από μόνος του αυτός ο λόγος, είναι αρκούντως σοβαρός , για να χαρακτηριστεί το σκάνδαλο, ένα από τα μεγαλύτερα   στη χώρα .

 

 

Πέρα απ΄αυτά  για το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας να σημειώσουμε και τα εξής:

α. Το  σημερινό  της Novartis   είναι μια πανομοιότυπη περίπτωση, σχεδόν αντιγραφή   του επίσης χαρακτηριζόμενου για την εποχή του ως μέγα σκάνδαλο  της  ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή*  Και η σοβαρότητα και των δύο  γίνεται ακόμα  πιο  έκδηλη μια και  αφορούν το φάρμακο που είναι ό,τι πιο ευαίσθητο  και απαραίτητο  για την υγεία και τη ζωή του ανθρώπου.

β.  Οι μεγάλες υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων   έγιναν σε μια εποχή που η χρεοκοπία της χώρας (που λίγο έλειψε να γίνει  “άτακτη”) χτύπησε  σκληρά το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού. Είναι νωπές  από το 2012 κυρίως και μετά οι μνήμες,οι εμπειρίες  και  οι συγκλονιστικές μαρτυρίες-περιγραφές για την πτώση του βιοτικού επιπέδου του ΄Ελληνα, τις απολύσεις , τα λουκέτα στα καταστήματα, μια ανάλγητη πραγματικότητα που κράτησε  μέχρι και πρόσφατα. Κι αυτές ακριβώς τις  τραγικές χρονιές της ανέχειας, της δυστυχίας, της απογοήτευσης, βρήκαν οι “Γεωργιάδηδες” και οι “Λοβέρδοι”  να διαπράξουν το έγκλημα της υπερτίμησης των φαρμάκων,που κόστισε  δισεκατομμύρια ευρώ και κατέστησε το φάρμακο  της ελληνικής αγοράς  το ακριβότερο στην Ευρώπη. 
γ. ΄Ομοιας βαρύτητας υπήρξε και το παλιό σκάνδαλο των κυβερνήσεων της ΕΡΕ,του Κωνσταντίνου Καραμανλή . Κι εκείνη την εποχή η χώρα έβγαινε από τις ζοφερές στιγμές των συνεπειών των πολέμων.  Και αυτά τα χρόνια  θα μπορούσαν να συγκριθούν   με τα πρόσφατα της οικονομικής κρίσης.Και τότε, όπως και τώρα, οι υπερκοστολογήσεις των φαρμάκων ήταν   εγκληματικές μια και αφορούσαν τα φάρμακα ενός λαού που, όπως είπαμε, δεν έβγαινε  μόνο από πολέμους και κακουχίες, ,αλλά  συνέχιζε να ζει  υπό άθλιες συνθήκες  τρομερή φτώχεια και φυσικά ασθένειες που είχαν άμεση  σχέση με τη δεινή οικονομική κατάσταση του πληθυσμού.
δ. Και τα δύο αυτά σκάνδαλα   γίνονται ακόμα πιο προκλητικά,αν σκεφτεί κανείς πως η  Ν.Δ ( και το συνοδοιπόρο ΚΙΝΑΛ σήμερα) μιλούν για σκευωρία, για στημένη υπόθεση με μοναδικό στόχο τη δυσφήμιση και  εξόντωση πολιτικών αντιπάλων. Τα ίδια ακριβώς ισχυριζόταν και η κυβέρνηση της ΕΡΕ τότε .Και τα δύο αυτά κόμματα έχουν πατέρα τον…Εθνάρχη Κωνσταντίνο  Καραμανλή. Σύμπτωση;
 
ε. Ελπίζουμε τούτη τη φορά, τουλάχιστον,   οι κατηγορούμενοι υπουργοί να μην έχουν την ίδια τύχη με εκείνη των τότε   κατηγορουμένων υπουργών της ΕΡΕ, που δεν τιμωρήθηκαν ποτέ. Η ιστορία πάντως , όπως έχουμε πει τόσες φορές επαναλαμβάνεται.  Αλλάζουν μόνο  πρόσωπα και εποχές. Και στην Ελλάδα η διαφθορά και η διαπλοκή είναι ίδιες από συστάσεως ελληνικού κράτους. Οι φορείς τους, άλλοτε  λέγονται Ψαρρέας και Στράτος και άλλοτε Γεωργιάδης και Λοβέρδος.

*Ε,ΡΕ κάτι συμπτώσεις…

Η χώρα ζει στον αστερισμό του σκανδάλου Novartis. Πολιτικοί, υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας, εταιρικά στελέχη, μάρτυρες, γιατροί είναι ορισμένα κομμάτια αυτού του παζλ που αποτελεί την κορωνίδα του διαχρονικού πάρτι στη δημόσια υγεία.

Το τηλεφώνημα αναγνώστη της «Εφ.Συν.» που μας ενημέρωσε για ένα βιβλιαράκι της ΕΔΑ που είχε βγει στις αρχές της δεκαετίας του ’60 και αφορούσε σκάνδαλα της ΕΡΕ -μεταξύ των οποίων και δύο φαρμακευτικά σκάνδαλα- ήταν το έναυσμα προκειμένου να ψάξουμε περισσότερο αυτήν την υπόθεση και να αναζητήσουμε πληροφορίες σε δημοσιεύματα της εποχής.

Η ανάγνωση των δημοσιευμάτων ήταν… απολαυστική και διαφωτιστική. Το σκάνδαλο ήταν όντως μεγάλο, ενώ οι ομοιότητες με το σήμερα -σε μια σχετική αναλογία- αγγίζουν το όριο του κωμικοτραγικού.

Και στις δύο περιπτώσεις (σήμερα και τότε) συνταντάμε υπερκοστολογήσεις φαρμάκων που έφταναν έως και το 900 %(!) της τιμής, αδιαφάνεια στις συναλλαγές, εμπλοκή στελεχών των υπουργείων Υγείας (Πρόνοιας τότε) και Εμπορίου, υψηλή κοστολόγηση των εισαγόμενων φαρμάκων, ελλιπέστατους ελέγχους από την πολιτεία, απειλές από τις φαρμακοβιομηχανίες ότι θα απολύσουν κόσμο αν παρθούν μέτρα εις βάρος τους – και βέβαια αναδεικνύεται ο ρόλος των εφημερίδων αναφορικά με το πώς προσέγγιζαν το θέμα.

Από τα δημοσιεύματα αποκαλύπτεται πως και τότε η κυβέρνηση γνώριζε για τα διάφορα «δωράκια» στη φαρμακοβιομηχανία και δεν έκανε τίποτα προκειμένου να ελέγξει την αισχροκέρδεια που ακολούθησε. Η ζημιά του Δημοσίου ήταν ανυπολόγιστη.

Αντιθέτως, ένα άλλο σκάνδαλο που ξέσπασε την εποχή της κυβέρνησης Πλαστήρα (1951) έως τη δεύτερη κυβέρνηση της ΕΡΕ (1958) και αφορούσε προμήθεια εμβολίων (!), υπολογίζεται ότι κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο περισσότερα από 100 εκατ. δρχ.

Αντιλαμβάνεται κανείς πως τα εμβόλια, λόγω της απόλυτης αναγκαιότητάς τους, αποτελούν διαχρονικό πεδίο για μίζες και υπερκοστολογήσεις.

Πόσο μάλλον για μια χώρα που ακόμα πάλευε να κλείσει τις πληγές της από τον πόλεμο.

Για να αντιληφθούμε το ποσό της ζημιάς, αρκεί να πούμε ότι ένα ετοιμοπαράδοτο δυάρι στο κέντρο της Αθήνας κόστιζε τότε περί τις 120.000 δρχ.

Το ιστορικό

Δέκα χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου και η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την υποτυπώδη -τότε- φαρμακευτική πολιτική της.

Ουσιαστικοί έλεγχοι δεν γίνονται ενώ υπάρχει σωρεία καταγγελιών για την επάρκεια, την καταλληλότητα και κυρίως την κοστολόγηση των φαρμάκων που κυκλοφορούσαν στην αγορά.

Είναι πολλά τα δημοσιεύματα του αστυνομικού δελτίου της εποχής, για τις συλλήψεις φαρμακοποιών που διέθεταν στην αγορά -και σε ακριβή μάλιστα τιμή- τα λεγόμενα «δείγματα» που τους έστελναν οι εταιρείες και τα οποία είχαν ιδιαίτερη πέραση καθώς θεωρούνταν απίθανο να είναι νοθευμένα.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε έναν από τους ελάχιστους ελέγχους που γίνονταν τότε, αποκαλύφθηκε μια τεράστια φαρμακαποθήκη που στεγαζόταν στην οδό Σωκράτους, η οποία ήταν γεμάτη από νοθευμένα φάρμακα.

Κι όμως, παρά τις καταγγελίες, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να διορθώσει την κατάσταση.

Στην κεντρώων απόψεων εφημερίδα «Ελευθερία», στις 23 Απριλίου του 1963, δημοσιεύεται η ερώτηση του βουλευτή της Ενωσης Κέντρου, Ηλία Τσιριμώκου, προς τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον υφυπουργό Πρόνοιας, Ιωάννη Ψαρρέα:

«Επί οκταετίαν καταγγέλλεται διά του Τύπου ότι ο καθορισμός της τιμής των φαρμάκων γίνεται κατά τρόπον ο οποίος επιτρέπει ειδεχθή αισχροκέρδειαν ολίγων εκμεταλλευτών της υγείας του λαού, με την ενέργειαν εκ δόλου ή έστω βαρείας αμελείας τινών τουλάχιστον εξ εκείνων που είναι τεταγμένοι υπό της πολιτείας να τους ελέγχουν.
Και αντί το ζήτημα να εξετασθή και λυθή κατά τρόπον όντως διαυγή και αδιάβλητον, ησκήθη ποινική αγωγή κατά του καταγγείλαντος τα γεγονότα, πρώην βουλευτή κ. Κερασσώτη».

Το πόρισμα της επιτροπής

Μπροστά στις αποκαλύψεις η κυβέρνηση αναθέτει στον γνωστό οικονομικό επιστήμονα της εποχής Μάριο Τσιμάρα να ηγηθεί μιας επιτροπής που θα διερευνούσε τις καταγγελίες.

Τα προηγούμενα χρόνια, από το 1956 και μετά, άλλες τέσσερις επιτροπές είχαν συγκροτηθεί προκειμένου να διερευνήσουν τις καταγγελίες, αλλά τα πορίσματα στο σύνολό τους ουδέποτε είχαν δει το φως της δημοσιότητας.

Οι έρευνες κρατούν δέκα μήνες και όπως δηλώνει ο ίδιος ο Τσιμάρας σε επιστολή του σε εφημερίδα της εποχής:

«Η επιτροπή επεσκέφθη δεκάδας φαρμακοβιομηχανιών, εμελέτησεν ισάριθμα πολυσέλιδα υπομνήματα, ήκουσε τας απόψεις πολυμελών εκπροσωπήσεων όλων των ενδιαφερομένων επαγγελματικών τάξεων, ήλεγξε τα ισχύοντα κοστολόγια δεκάδων ιδιοσυσκευασμάτων…».

Κι ενώ κάποιες από τις εφημερίδες της εποχής αρχίζουν να διερωτώνται γιατί αργεί η δημοσιοποίηση του πορίσματος της επιτροπής, αυτό διαρρέει στον Τύπο.

Τα πρωτοσέλιδα είναι ενδεικτικά:

 «Το Φάρμακον “πολύ ακριβόν”, η κοστολόγησις ημαρτημένη – Απατηλοί οι συντελεσταί», γράφει η εφημερίδα «Ελευθερία» στις 10 Αυγούστου 1962.

 «Τα φάρμακα είναι πολύ ακριβά αναφέρει η έκθεσις Τσιμάρα», γράφει η εφημερίδα «Μακεδονία» την ίδια μέρα και προσθέτει:

«Το κακόν οφείλεται: 1. Εις την διάρθρωσιν και τους όρους λειτουργίας των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, 2. Εις την πολύ υψηλήν τιμήν των ξένων φαρμάκων, 3. Εις τας υπερμέτρους επιβαρύνσεις, 4. Εις την πλημμελήν κοστολόγησην».

 Από την άλλη πλευρά, η δεξιών αποχρώσεων εφημερίδα «Εμπρός» αναδεικνύει σε δημοσίευμά της την… απάντηση της φαρμακοβιομηχανίας, η οποία χαρακτηρίζει το πόρισμα Τσιμάρα «εκτός πραγματικότητος» και τονίζει πόσο φτηνά είναι τα «ελληνικά φάρμακα».

Τα πρόσωπα

Πάνος Κερασσώτης: Ηταν βουλευτής της Β’ Περιφέρειας Αθηνών με το Κόμμα των Φιλελευθέρων και στη συνέχεια υποψήφιος με την ΕΔΑ. Ηταν αυτός που με συνεχόμενες επιστολές στον Τύπο της εποχής κατήγγειλε τις ανατιμήσεις των φαρμάκων και τη νοθεία τους.Σύσσωμο σχεδόν τότε το υφυπουργείο Πρόνοιας τον μήνυσε για συκοφαντία, όπως το ίδιο έκανε και με εφημερίδες της εποχής που δημοσίευαν σχετικά ρεπορτάζ που ενέπλεκαν τον τότε υφυπουργό Πρόνοιας, Ιωάννη Ψαρρέα, στο σκάνδαλο.

Εξέδωσε τα βιβλία «Κατηγορώ τον υφυπουργόν Ιωάννη Ψαρρέα», «Φαρμακοβιομήχανοι: Ανάλγητοι Εμποροι του Ελληνικού Λαού», και «Γύρω από τη Δίκην των Φαρμάκων: Ενας μεγάλος αγών δικαιώνεται».

Ιωάννης Ψαρρέας: Μεσσήνιος στην καταγωγή, αποτελεί ώς σήμερα τον μακροβιότερο υφυπουργό Υγείας.Στο επιστημονικό περιοδικό «Ιατρικό Βήμα», τεύχος Οκτ.-Νοέ. 2008, διαβάζουμε τα εξής:

«Από τους 38 υφυπουργούς, ο Ιωάννης Ψαρρέας θήτευσε τρεις φορές στο συγκεκριμένο αξίωμα του Υπουργείου Υγείας».

Και στις 3 κυβερνήσεις Καραμανλή εκείνης της περιόδου (1956, 1958, 1961) ο Ψαρρέας παρέμεινε στη θέση του. Δρόμος στην Καλαμάτα φέρει σήμερα το όνομά του.

Ανδρέας Στράτος: Το 1962 παραιτείται από υπουργός Πρόνοιας όντας ο δεύτερος μακροβιότερος υπουργός Υγείας.Τα δημοσιεύματα της εποχής κάνουν λόγο για στήριξη του Καραμανλή στον Ψαρρέα -στο θέμα του φαρμακευτικού σκανδάλου-, γεγονός που οδήγησε τον Στράτο σε παραίτηση.

«Πρώτον σύμπτωμα διαλύσεως της ΕΡΕ η αιφνίδια παραίτησις του υπουργού κ. Στράτου», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «Μακεδονία», στις 21 Δεκεμβρίου 1962.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε αρνηθεί να δει για μήνες τον υπουργό παρά τις συνεχείς οχλήσεις του τελευταίου.

Κατόπιν αυτής της συμπεριφοράς, ο Στράτος αναχώρησε για το Παρίσι.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως έστειλε την παραίτησή του από το αεροδρόμιο!

Μάριος Τσιμάρας: Αναφέρεται ως ο «πρύτανης» και θεμελιωτής της επιστήμης της Λογιστικής και της Ιδιωτικής Οικονομικής στην Ελλάδα.Γεννήθηκε το 1896 στη Βράιλα της Ρουμανίας από γονείς Κεφαλονίτες στην καταγωγή, των οποίων οι γονείς ήταν εγκατεστημένοι εκεί δύο γενεές πριν.

Ηταν ο άνθρωπος που ανέλαβε το έργο να συντάξει πόρισμα αναφορικά με τη φερεγγυότητα των καταγγελιών.

Το πόρισμα που συνέταξε -πόρισμα της επιτροπής Τσιμάρα- δεν άρεσε καθόλου στην κυβέρνηση, ενώ από την πρώτη στιγμή δέχθηκε τα πυρά των φαρμακοβιομήχανων.

Οι αντιδράσεις

Τα βέλη των κατηγοριών συγκεντρώνουν ευθύς εξαρχής ο υφυπουργός Πρόνοιας, Ιωάννης Ψαρρέας, ο προϊστάμενος της τότε Διεύθυνσης Φαρμάκων του υπουργείου Ι. Μαρουλίδης και το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ). Είναι χαρακτηριστικό της εποχής εκείνης το γεγονός πως ο υφυπουργός Πρόνοιας, εξοργισμένος από τη διαρροή της έκθεσης στον Τύπο, ζητά να παρθούν δακτυλικά αποτυπώματα (!) από υπαλλήλους του υπουργείου προκειμένου να αποκαλυφθεί ο «κουκουλοφόρος» που οδήγησε στη διαρροή.

«Συγκάλυψιν του τεράστιου σκανδάλου της κοστολογήσεως των φαρμάκων επιδιώκει απροκαλύπτως η κυβέρνησις», γράφει στις 19 Αυγούστου η εφημερίδα «Μακεδονία» και προσθέτει: «Κατεληστεύετο επί πολλά έτη ο ελληνικός λαός χωρίς όμως οι υπουργοί της ΕΡΕ να συγκινούνται».

Στις 20 Αυγούστου ο υφυπουργός Ψαρρέας επιχειρεί να δώσει εξηγήσεις, ρίχνοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπάγου (1952-1955), αναφέροντας πως τότε δεν υπήρχε καθόλου κοστολόγηση και πως τα φάρμακα χρεώνονταν όπως να ’ναι!

«Κενός μονόλογος του υφυπουργού Προνοίας αντί της παραιτήσεώς του», γράφει η εφημερίδα «Ελευθερία», σχολιάζοντας τις εξηγήσεις του Ψαρρέα και παραθέτει παράδειγμα φαρμάκου μιας ιταλικής φαρμακοβιομηχανίας έναντι 15 δρχ. το κουτί, την ώρα που αντίστοιχο «γενόσημο» στην Ελλάδα, και μάλιστα στη μισή ποσότητα, κόστιζε 110 δρχ.! Σας θυμίζει κάτι η κοστολόγηση;

Τρεις μέρες αργότερα, η κυβέρνηση Καραμανλή καλύπτει τον υφυπουργό: «Ο κ. Καραμανλής εδέησε να καλύψη τους κ.κ. Αβέρωφ και Ψαρρέαν», γράφει η εφημερίδα «Μακεδονία» στις 23 Αυγούστου του 1962 και προσθέτει: «Μακρά πρωθυπουργική ανακοίνωσις εγκρίνει την στάσιν του κ. Ψαρρέα εις το θέμα της κοστολογήσεως των φαρμάκων».

Για τα μάτια του κόσμου, αρχίζουν οι πρώτες συζητήσεις για τη μείωση της τιμής πολλών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται σε ευρεία κλίμακα.

Ωστόσο, αυτό συναντά πλέον την αντίδραση των ντόπιων φαρμακοβιομηχάνων οι οποίοι απειλούν -παλιά μου τέχνη κόσκινο- με απολύσεις προσωπικού!

Με την υπόθεση ασχολείται αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ονόματι Σακελλαρίου, η έρευνα του οποίου διαπιστώνει επίσης πλήθος παραβάσεων.

Εχει αλλάξει ο χρόνος, έχει παραιτηθεί ο υπουργός Πρόνοιας Ανδρέας Στράτος και η εφημερίδα «Μακεδονία» βγαίνει με το εξής πρωτοσέλιδο«Το σκάνδαλον των φαρμάκων προσέλαβε μεγάλην έκτασιν: 19 αρμόδιοι διευθυνταί και τμηματάρχαι των υπουργείων Πρόνοιας και Εμπορίου φέρουν ευθύνας για την κοστολόγησιν. Βαρύτατην αμέλειαν καταλογίζει ο εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου».

Ωστόσο, παρά τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις, τα δημοσιεύματα, τις δηλώσεις, τα πορίσματα, η υπόθεση θα χαθεί στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Οι πειθαρχικές διώξεις εκκρεμούσαν για χρόνια, όχι πολλά – εξάλλου δεν θα περάσει και πολύς καιρός ώσπου η χώρα να μπει στον γύψο και τα σκάνδαλα με τη σειρά τους να εξαγνιστούν στην κολυμβήθρα των συνταγματαρχών.

Ελπίζουμε να μη συμβεί και με τη Novartis το ίδιο.

Οφείλουμε ένα ευχαριστώ στον αναγνώστη μας κ. Βασίλη Πολάτολγου που μας έδωσε την πρώτη βασική πληροφορία για να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο θέμα.

 

Δημ. Τζανακόπουλος, Π. Πολάκης και Αλ. Τσίπρας στα έδρανα της Βουλής

Συνεπώς, η μεθόδευση της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής, βασισμένη σε νομικούς ακροβατισμούς και διαδικαστικούς αυτοσχεδιασμούς, που με λύπη μου διαπιστώνω ότι ανέχεστε, δεν αποτελεί παρά μια ωμή έκφραση πλειοψηφισμού που αποσκοπεί στη φίμωση της μειοψηφίας.
****
Η δικτατορία της μειοψηφίας που στην “κολυμβήθρα του Σιλωάμ” του εκάστοτε εκλογικού νόμου, βαπτίζεται…πλειοψηφία.
Το αίσχος της  σύγχρονης δημοκρατίας!

3. Θεσσαλονίκη: Πορεία σιωπηλής συγγνώμης για τους Εβραίους που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα

Θεσσαλονίκη: Πορεία Σιωπηλής Συγγνώμης προς τους Εβραίους που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα

Σιωπηλή πορεία στη μνήμη των Εβραίων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

Σιωπηλή, αλλά έμπρακτη συγγνώμη στους 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ήταν απόντες από τους εορτασμούς της απελευθέρωσης της πόλης από τους Ναζί, στις 30 Οκτωβρίου του 1944 εκφράστηκε σήμερα με performative (επιτελεστική) πορεία και ανάγνωση κειμένων και ποιημάτων.

Πολίτες της Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα φορέων που συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση με τίτλο μεγίστη απουσία/ένοχη σιωπή/σιωπηλή συγνώμη και συμμετείχαν στην πορεία προς τιμήν των νεκρών-απόντων, σιωπηλά ως έκφραση εσωτερικής προσωπικής συγγνώμης.

*****

΄Οφειλε χρόνια πριν η Θεσσαλονίκη να  το έχει κάνει αυτό. Το ίδιο και η Κέρκυρα (αλλά μάλλον οι Κερκυραίοι  δεν έχουν χρόνο για τέτοιες εκδηλώσεις και ευαισθησίες   μια και η…τουριστική περίοδος  διαρκεί  όλο το χρόνο).

Θεσσαλονίκη και Κέρκυρα πρόδωσαν  τους Εβραίους.  Η φωνή της  Ιστορίας είναι ηχηρή.

 

4. ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ
Υπόθεση Novartis: Εξώδικο της Τουλουπάκη στην «Καθημερινή» για την αποκάλυψη εγγράφου για τους μάρτυρεςΗ Ελένη Τουλουπάκη

Λέγε με… άφοβα, Ιωάννη Αγγελή.

 

5. Η απάντηση της Καθημερινής στο εξώδικο Τουλουπάκη: Δεν μπορεί να καταλύσει το δικαίωμα πληροφόρησης

Η απάντηση της Καθημερινής στο εξώδικο Τουλουπάκη

Της παραπληροφόρησης είναι η σωστή  λέξη για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Αν ζούσε ο αθυρόστομος Βαγγέλης Γιαννόπουλος  είναι σίγουρο πως θα έβγαινε προς τα έξω … συγχυσμένος (όπως πάντα) με την εξής ατάκα: ” Μα ,τί λέει η παλιοπατσαβούρα του Μεταξά;”  Και δε θα είχε άδικο.