ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ.

 

“Αποκλείεται να είναι ο Μέγας Αλέξανδρος στον τάφο της Αμφίπολης”

 

Μια μόνο σειρά από ογκόλιθους χωρίζει πλέον τους αρχαιολόγους από το μεγάλο μυστικό του τάφου της Αμφίπολης και τα ερωτήματα γύρισαν… πίσω στο βασικό. Στο ποιος ο “ένοικος” του τάφου. Ο μοναδικός για τα δεδομένα μακεδονικού τάφου διάκοσμος, ο ρόδακας της οροφής και οι Καρυάτιδες που ήρθαν στο φως έδωσαν νέα ώθηση στα σενάρια

Ο Νίκος Ευαγγελάτος από τον Parapolitika 90,1 έθεσε το βασικό ερώτημα στον εμπειρότατο αρχαιολόγο Στέφαν Μίλερ που επί δεκαετίες συμμετείχε σε σειρά ανασκαφών ανά την Ελλάδα και έχει συνδέσει την ζωή και την καριέρα του με τις σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στη Νεμέα.

Ο για χρόνια διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, ήταν σε θέσει να διαβεβαιώσει ένα μόνο πράγμα. Δεν πρόκειται, είπε για τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι το σώμα του επί Πτολεμαίου βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια όπου και παρέμεινε τουλάχιστον ως και κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Κλεοπάτρας.

Έτσι ο τάφος που κατασκευάστηκε μεταξύ 300 και 325 π.Χ δεν μπορεί να ανήκει στον Μακεδόνα Στρατηλάτη.

Όπως τόνισε ο Στέφαν Μίλερ πολλοί στρατηγοί του Μ. Αλεξάνδορυ απέκτησαν μεγάλη οικονομική επιφάνεια και θα μπορούσαν να κατασκευάσουν ένα ανάλογο μνημείο, ενώ θύμησε ότι η Αμφίπολη εκτός από βάση του στόλου του Μ. Αλεξάνδρου ήταν και ο τόπος καταγωγής του ναυάρχου του, υπονοώντας έτσι ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να πρόκειται και για μνημείο του Νεάρχου.

Διαθέτοντας τεράστια ανασκαφική εμπειρία ο κ. Μίλερ είπε ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει κανείς να βιάζεται να βγάλει συμπεράσματα, ενώ αναφερόμενος ακόμη και στα βασιλικά σύμβολα που έχουν εντοπιστεί στο μνημείο ανέφερε ότι οποιοσδήποτε θα μπορούσε να “κλέψει” τα σύμβολα που δεν σημαίνει ότι παραπέμπουν σε μέλος της βασιλικής δυναστείας.

 

Ο  σώφρων και  έμπειρος αρχαιολόγος Στέφαν Μίλερ όφειλε να μιλήσει από την αρχή. Και όχι απλά να μιλήσει, να “κραυγάσει”, για να σταματήσουν οι  εθνικιστικές κραυγές και τα παραληρήματα των φανατικών,αλλά ακόμα και κάποιων  αρχαιολόγων. Δεν το έκανε από την αρχή ο αξιόλογος και καταξιωμένος διευθυντής της αμερικανικής σχολής κλασικών σπουδών στην Αθήνα. Αλλά,πάλι καλά που μίλησε σήμερα,έστω και αργά. Τον ευχαριστούμε