“ΕΛΙΑ-ΕΛΙΑ ΜΕ ΣΗΜΙΤΗ… ΒΑΣΙΛΙΑ”!

 1.

09/12/2013

” Με τα ηχογραφημένα μηνύματα του υποψήφιου των ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, Μάρτιν Σουλτς, και του επικεφαλής της ομάδας των ευρωσοσιαλιστών, Χάνες Σβόμποντα, ξεκίνησε η πρώτη δημόσια εκδήλωση της κίνησης των «58» που διεξάγεται στο θέατρο Ακροπόλ με τη συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων.

Το παρών μεταξύ άλλων έδωσαν ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο Νίκος Μπίστης, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Γρηγόρης Ψαριανός από τη ΔΗΜΑΡ, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο ακαδημαϊκός Γιώργος Γραμματικάκης κ.α.

Ο κ. Σουλτς στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του υποστήριξε ότι διακυβεύονται πολλα στην Ευρώπη καθώς η κρίση τροφοδότησε τον ευρωσκεπτικισμό. Γι’ αυτό και τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει» προσθέτοντας ότι «έχω προσωπικά δεσμευτεί γι’ αυτό τον αγώνα». «Πρέπει να ανατρέψουμε τη σημερινή πλειοψηφία των συντηριτικών» συνέχισε ο κ. Σουλτς και κατέληξε: «στον αγώνα αυτό θέλουμε την ελληνική Κεντροαριστερά, να είναι στην πρώτη γραμμή, ενώνοντας τις δυνάμεις μας».

Από την πλευρά του ο Χάνες Σβόμποντα μιλώντας για την κίνηση των «58» τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει στην Ελλάδα μια εναλλακτική επιλογή απέναντι στον δεξιό εξτρεμισμό και τον αριστερό λαϊκισμό».

Στην παρέμβασή του ο Παρασκευάς Αυγερινός ανακοίνωσε ότι δίνει το παρόν «στη μόνη σοβαρή προσπάθεια του Κεντροαριστερού χώρου» καθώς αυτή, όπως είπε, «είναι η μόνη συγκεκριμένη πρόταση που δίνει ελπίδα και αυτοπεποίθηση».

Ο κ. Αυγερινός χαιρέτισε, επίσης, το γεγονός ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των «58» για τους οποίους εκτίμησε ότι «δεν είναι τορπίλη, ούτε σοσίβιο, αλλά πρόταση ενότητας. Χρειαζόμαστε ανανέωση σε πρόσωπα. Η πιο γόνιμη προσφορά στο κόμμα μας είναι να μεταγγίσουμε το πάθος μας, στην ελληνική Ελιά που σήμερα φυτεύουμε».

Ο ηθοποιός Γιάννης Μπέζος στην ομιλία του σημείωσε ότι «μετά από τέσσερα χρόνια δοκιμασίας προσπαθώ να δω τι έμεινε ως αποτύπωμα σε μένα». Όπως είπε «κρίνοντας από τον εαυτό μου, εκτιμώ ότι πρέπει να κάνουμε τον απολογισμό μας». Ο κ. Μπέζος, στη συνέχεια, διαπίστωσε ότι η χώρα έχει έλλειμμα Παιδείας και ότι χρειάζεται να πούμε την αλήθεια στα παιδιά μας, ότι χρειάζεται μόχθος για να έχει επιτυχημένη ζωή.

Απηύθυνε την προτροπή να «πάψουμε να θεωρούμε αντιπάλους και εχθρούς όλους τους άλλους. Να σκοτώσουμε μέσα μας ότι απέμεινε  από το εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος έχει τελειώσει, απ´ ότι φαίνεται μόνο στα χαρτιά» και κατέληξε λέγοντας: «χρειάζεται αυτοκριτική, ας κατέβουμε για λίγο από το θρόνο μας».

Ο μοναδικός βουλευτής της ΔΗΜΑΡ που παρέστη στην εκδήλωση, Γρηγόρης Ψαριανός, κατά το χαιρετισμό του υπογράμμισε πως η σύγχρονη ευρωπαική και δημοκρατική Ελλάδα «θέλει συνεργασία, θέλει παντού μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές».

Όπως είπε «αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε είναι να απευθυνόμαστε σε πολίτες και όχι σε πελάτες». Σημείωσε ότι η πρωτοβουλία δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ ή τη ΔΗΜΑΡ, αλλά την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και ότι δεν πρόκειται για γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης, αλλά για μια κοινή πορεία.

 

 2.  “Εκλογές 2014: Παρέμβαση Σημίτη Εκλογές 2014

Σε μία προφανή κίνηση να συσπειρώσει την εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ αλλά και να ενισχύσει το ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς αλλά και τους υποψηφίους Δημάρχους και Περιφερειάρχες, που υποστηρίζει το κοινό σχήμα, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, παρεμβαίνει σύμφωνα με πληροφορίες με άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κύριος Σημίτης θα επισημαίνει ότι η υπέρβαση της πολυεπίπεδης κρίσης αλλά και ο προοδευτικός μετασχηματισμός της ελληνικής κοινωνίας συνεπάγονται την ισχυροποίηση της Ελιάς και την ουσιαστική πολιτική ενίσχυση της Ελιάς ως ενός πόλου σταθερότητας και προόδου στο πολυκατακερματισμένο εγχώριο πολιτικό σκηνικό.

Επιπλέον, ο κύριος Σημίτης θα επισημαίνει την ανάγκη για δημοκρατικότερη λήψη των αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να αποκατασταθεί η τρωθείσα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των Βρυξελλών και των Ευρωπαικών λαών.

                                                             ***

Παραπονιούνται  κάποιοι  πως δε μιλήσαμε  μέχρι τώρα καθόλου για την  “ΕΛΙΑ”. Είναι αλήθεια.  Περιμέναμε, αφ΄ενός να ακούσουμε  περισσότερα για τις πολιτικές  τους θέσεις και αφ΄ετέρου να δούμε και τα αποτελέσματα της έρευνας-δημοσκόπησης που είναι έτοιμη και θα δημοσιεύσουμε την ερχόμενη εβδομάδα. Λοιπόν…

Θα λέγαμε  “καλό  λόγο”  για την ” ΕΛΙΑ” , αν λείπαν από τις τάξεις της  κάποιες…μούρες από το “μαύρο” και τρομακτικό, κομματικό παρελθόν του τόπου.Οι γνωστοί παλαιοκομματικοί, που θάψαν την Ελλάδα (Ας μη λέμε ονόματα τούτη την ώρα).  Αλλά, δε λείπουν. Παντού “χώνεται” η άτιμη αυτή φάρα.

Πάντως,  η παρουσία Σημίτη  (Ευρωπαϊστής και από τους  λίγους  “διασωθέντες” της “αποφράδος” διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) έδωσε   φτερά  ή μάλλον …μπόι στην “ΕΛΙΑ”.

Οπότε,  οι Ευρωπαϊστές δεν έχουν παράπονο. ΄Ανετα μπορούν στις ερχόμενες εκλογές να επιλέξουν ένα ευρωπαϊκού προσανατολισμού κόμμα από τα τόσα. Δεν είναι και λίγα.