Η “ΜΑΥΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ” ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

“Επισήμως τέλος η Τουλουπάκη από την Εισαγγελία Διαφθοράς

Επισήμως τέλος η Τουλουπάκη από την Εισαγγελία Διαφθοράς

Πράξη έγινε σήμερα η εκδίωξη της Έλενης Τουλουπάκη από το πόστο της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, μια εξέλιξη που δρομολόγησε και υλοποίησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με αιτία το σκάνδαλο Novartis.

Έτσι, οι καυτές δικογραφίες του σκανδάλου φεύγουν από τα χέρια της κ. Τουλουπάκη και προωθούνται στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά επί κυβερνήσεων Ν.Δ. που αφαιρούνται δικογραφίες διασπάθισης δημοσίου χρήματος, δωροδοκιών και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος από τα χέρια των εισαγγελέων που τις διερευνούν.

Το Δικαστικό Συμβούλιο, εφαρμόζοντας τον νέο νόμο, επέλεξε σήμερα τα μέλη και τον προϊστάμενο της νέας Οικονομικής Εισαγγελίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με ομόφωνη απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου που συνεδρίασε σήμερα, ο Νίκος Μπαρδάκης αποτελεί τον νέο οικονομικό εισαγγελέα που θα προΐσταται του νεοσυσταθέντος υπερ-τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος στην Εισαγγελία Εφετών.

εφσυν

 

****

Η (ΕΚ)ΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΕΛΕΝΗΣ ΤΟΥΛΟΥΠΑΚΗ ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ ΔΕΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ. ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.

Το Δικαστικό Συμβούλιο, εφαρμόζοντας τον νέο  νόμο-πραξικόπημα,  για να σωθούν οι διεφθαρμένοι υπόδικοι   της Novartis,  επέλεξε σήμερα τα μέλη και τον προϊστάμενο της νέας Οικονομικής Εισαγγελίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με ομόφωνη απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου που συνεδρίασε σήμερα, ο Νίκος Μπαρδάκης αποτελεί τον νέο οικονομικό εισαγγελέα που θα προΐσταται του νεοσυσταθέντος υπερ-τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος στην Εισαγγελία Εφετών.

Ως αναπληρώτρια του κ. Μπαρδάκη, η εισαγγελέας Εφετών Κυριακή Στεφανάτου και ως τακτικοί εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος, αποκλειστικής δηλαδή απασχόλησης, οι εισαγγελείς Εφετών: Παν. Καψιμάλης, Αθανασία Βάχου και Νίκος Ποιμενίδης

Αναπληρωτές τους (μη τακτικά μέλη, μερικής απασχόλησης) οι αντεισαγγελείς Εφετών: Παναγιώτα Φάκου, Δημ. Πιέρρος, Ελένη Μαυροπούλου

Επίσης, ως επίκουροι (μερικής απασχόλησης) οικονομικοί εισαγγελείς ορίστηκαν 9 εισαγγελείς και αντεισαγγελείς Πρωτοδικών.

Οι 7 από αυτούς προέρχεται από το Πρωτοδικείο Αθηνών: Αντωνία Γεωργίου, Παναγιώτα Ιωαννίδου (εισαγγελείς Πρωτοδικών), Ελένη Παπαδοπούλου , Κων/να Κοντογιάννη, Βελισάριος Χολής, Μιχ. Μιχαλόπουλος, Αικατερίνη Κολιοκώστα. Οι δυο προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη: Σοφία Διπλοϊδου και Χαρίκλεια Χοβαρδά.

 

Βεβαίως σήμερα, κατά τη δική μας ιστορική  άποψη  και μετά λόγου γνώσεως,  σύμφωνα με την προσωπική μας ηθική και  αξιακή  κλίμακα,   ουδείς από τους ανωτέρω ,εισαγγελείς, προϊστάμενοι και μέλη, θα έπρεπε να αποδεχτεί  αυτές τις  θέσεις.  Λόγοι ηθικής και συνταγματικής τάξης ,αλλά και  προσωπικής ευθύνης και  αξιοπρέπειας επέβαλαν άπαντες να δηλώσουν  κωλύματα  και να μην αποδεχτούν  τις  συγκεκριμένες καρέκλες φωτιά.  Οι  λόγοι αυτονόητοι.
Η αποδοχή  αυτών των θέσεων είναι  μια επίσημη αναγνώριση    της αυθαιρεσίας της κυβέρνησης,  η οποία εκδίωξε  από τη νόμιμη θέση της  την Ελένη Τουλουπάκη.  Ως γνωστό, την εισαγγελέα διαφθοράς  που ερευνούσε επιτυχώς την υπόθεση Νovartis  την εκπαραθύρωσε, η   κοινοβουλευτική, δικτατορική κυβέρνηση  με το συγκεκριμένο νόμο,   για να συγκαλύψει  τα εγκλήματα των “λευκών κολάρων” των δικών της ανθρώπων.
  Η ευθύνη των εισαγγελέων που στελέχωσαν τη νέα υπηρεσία είναι  τεράστια. Από εδώ και στο εξής, όλα τα μάτια είναι στραμμένα επάνω τους. Αν δε στείλουν στο εδώλιο τους άθλιους και  διεφθαρμένους πολιτικούς και τολμήσουν να διακόψουν την έρευνα  της υπόθεσης  ή να τη στείλουν στο αρχείο,  θα  είναι συνένοχοι . Και  το  σίγουρο είναι  πως θα λογοδοτήσουν μια μέρα.
Ο γράφων   ( και το αναφέρω  με κάθε δικαίωμα και υπερηφάνεια )    επανειλημμένα το έχω πράξει στο παρελθόν, σε ανάλογες  περιπτώσεις  στη διάρκεια της άσκησης διοικητικών καθηκόντων.   Δεν αποδέχτηκα θέσεις  που ανήκαν σε άλλους.   Και μάλιστα, εξαιτίας  αυτής της στάσης μου,   υπέστην σωρεία  διώξεων ,οι οποίες  στο τέλος,  ομού με άλλα “μαζεμένα” της Διοίκησης  και  με την  υπογραφή της ακροδεξιάς και ηθικής  αυτουργού  της δολοφονίας  Γ. Τριάρχη  π. υπουργού Παιδείας   Μαριέτας Γιαννάκου, οδήγησαν    στην απόλυσή μου.

Η ελληνική δικαιοσύνη έχει ζήσει πολλές και διάφορες τέτοιες “Μαύρες Παρασκευές” από συστάσεως ελληνικού κράτους, ως συστημικός θεσμός. Τί να πρωτοθυμηθεί  κανείς;   Εγκλήματα καθοσίωσης,   “ων ουκ έστιν αριθμός”.

Σε αυτές,  ήρθε να προστεθεί και η σημερινή “Μαύρη ημέρα” της  εκδίωξης της εισαγγελέως διαφοράς Ελένης Τουλουπάκη από το πόστο της. Από σήμερα , η εν λόγω έντιμη και γενναία  εισαγγελέας, δεν έχει πια στα χέρια τους πολλούς βαρείς   φακέλους, μεταξύ των οποίων και ο…ασήκωτος εκείνος των διεφθαρμένων “πολιτικών” που δωροδοκήθηκαν ασύστολα και πλούτισαν  από τις παχυλές ….παροχές της  καταδικασμένης από τις αμερικανικές  δικαστικές αρχές, φαρμακευτικής εταιρίας Νovartis.

Αυτή την ώρα,  η  ελληνική δικαιοσύνη με αυτή την εξέλιξη στην  υπόθεση  της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη,  πρέπει  να θρηνεί, εκτός των άλλων και για το δικό της κύρος,   μια και πλέον “πριονίζει το κλαρί του δέντρου που κάθεται”.  Σύντομα  θα κοπεί  και η προσγείωση θα είναι ανώμαλη για όλους όσοι κάθονται ανέμελα  και ανεύθυνα τούτη την ώρα επάνω.

Στο σκάνδαλο Novatis  όλα είναι απλά, κατανοητά και προπαντός οφθαλμοφανή. ΄Εχουμε μια φαρμακοβιομηχανία  που αποδεδειγμένα δωροδοκούσε  αξιωματούχος των ελληνικών κυβερνήσεων  (πρωθυπουργούς, υπουργούς κ.α), για να πετύχει διευκολύνσεις σε βάρος άλλων ανταγωνιστών. Και   δωροδοκίες από την ίδια εταιρία   δε συνέβαινε μόνο στην Ελλάδα, αλλά  σε πολλές  άλλες χώρες. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Οι Αμερικανοί, λίγα χρόνια πριν,  που έβλεπαν πως με τον τρόπο που  κινούσε στο παρασκήνιο τα νήματα  η Novartis,   διακυβεύονταν στην αγορά τα  συμφέροντά τους,  μετά από έρευνες του FBI σε άλλες χώρες, διαπίστωσαν πως  στην Ελλάδα εμπλέκονται τουλάχιστον 7 κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε  σκάνδαλο   χρηματισμού.  Για την “Ιστορία” να πούμε εδώ  επιγραμματικά  τί είναι αυτό  το περίφημο  FBI,που  οι πιο πολλοί  το γνωρίζουν μάλλον από τις αμερικάνικες ταινίες στις οποίας  έχει στις περισσότερες την …τιμητική του.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών  Federal Βureau οf ΙnνestigatiοnFBI) ,λοιπόν,  υπάγεται  στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και  έχει αρμοδιότητες   ερευνητικού  σώματος.   Δουλειά του,  δηλαδή, είναι  η  εξιχνίαση ομοσπονδιακών ποινικών υποθέσεων.  Αλλά  λειτουργεί επίσης και ως σώμα ασφάλειας μια και στα καθήκοντα επίσης είναι  και  η συλλογή πληροφοριών στο εσωτερικό της χώρας .   “Σήμα κατατεθέν” αυτή της Αμερικάνικης  υπηρεσίας και ενδεικτικό θα λέγαμε,   είναι η φράση τους  “Fidelity, Bravery, Integrity (=Πίστη, Γενναιότητα, Ακεραιότητα). Είναι αυτές οι λέξεις που σχηματίζουν το ακρωνύμιό του FBI.

Για να επανέλθουμε  στο σκάνδαλο, η   υπηρεσία  τούτη   μετά από  πολύχρονες έρευνες για τη  συμπεριφορά της φαρμακοβιομηχανίας  Novartis,  κατέληξε στο συμπέρασμα πως όντως χρησιμοποιούσε αθέμιτες  μεθόδους  στο εμπόριο  από τις οποίες αποκόμιζε τεράστια παράνομα ποσά. Μεταξύ αυτών των μεθόδων,  πρωτεύουσα θέση είχε η  δωροδοκία.  Για την Ελλάδα  σε επίσημο  έγγραφό του FBI κατονόμασε, μάλιστα,  συγκεκριμένους αξιωματούχους, όπως φαίνεται   στη συνέχεια.

 

Παραθέτουμε ένα από τα δεκάδες κείμενά μας εδώ, για το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να  αντιληφθεί και ο πιο αδαής   για πιο  τεράστιο σκάνδαλο μιλάμε στη χώρα μας και που  όμοιό του ,ίσως,  δεν υπάρχει :

 

 

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ NOVARTIS ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΨΕΥΔΟ- ΝΤΡΕΪΦΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ

΄Αδωνις Γεωργιάδης: “Να πάει φυλακή η Τουλουπάκη”

 

Συγκεκριμένα ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 υποστήριξε ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς, «πρέπει να μπει στη φυλακή» και πρόσθεσε ότι Ελένη Τουλουπάκη καταχράστηκε την εξουσία της παραβιάζοντας το Σύνταγμα. «Αυτό είναι η βαρύτερη από όλες της τις πράξεις», είπε. «Η κυρία Τουλουπάκη αποφάσισε να παραβιάσει το Σύνταγμα (…) για να σας κάνει πολιτικό χατίρι» είπε ο Γεωργιάδης απευθυνόμενος στον Ν.Παππά  του ΣΥΡΙΖΑ.

***

Στη γνωστή υπόθεση Ντρέιφους   ο Γάλλο-Εβραίος  λοχαγός Άλφρεντ Ντρέιφους τον Οκτώβρη του 1894, συλλαμβάνεται και αρχίζει η τακτική ανάκρισή του, κατηγορούμενος για προδοσία της πατρίδας του, παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων. Λίγο μετά σε μια στημένη δίκη με προειλημμένη την απόφαση, καταδικάζεται και εξορίζεται

Ο συγγραφέας Εμίλ Ζολά,  στις 13 Ιανουαρίου 1898 δημοσίευσε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας «L’ Aurore» το περίφημο «Κατηγορώ…!», μια ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Ζολά κατηγόρησε τον Στρατό ότι συγκάλυψε τη λανθασμένη καταδίκη του Ντρέιφους και αθώωσε τον πραγματικό ένοχο Εστερχάζι με εντολή του Υπουργείου Στρατιωτικών. Παράλληλα, δήλωνε την απέχθειά του προς την υποκρισία και τον φανατισμό. Το τεύχος της εφημερίδας τυπώθηκε σε 300.000 αντίτυπα αντί των 30.000 που ήταν ο συνηθισμένος αριθμός και έγινε ανάρπαστο. Το κείμενο αυτό αποτέλεσε την κύρια αιτία για την αναψηλάφιση της δίκης.

Τέτοιες υποθέσεις δεν είναι σπάνιες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δεν υπήρξαν λίγα τα αθώα θύματα που πλήρωσαν με πολύχρονες ή ισόβιες  φυλακίσεις ακόμα και με εκτελέσεις,  σκευωρίες ,στημένες υποθέσεις και δίκες είτε από αβελτηρία και ανικανότητα των αρμόδιων διωκτικών και δικαστικών αρχών είτε από σκοπιμότητες  πολλές και διάφορες. Οι Ρωμαίοι, άκρως ευαίσθητοι σε τέτοιες δικαστικές πλάνες και σκοπιμότητες  υιοθέτησαν και άφησαν παρακαταθήκη στο νομικό πολιτισμό την περίφημη φράση “Καλύτερα   να αθωωθούν εκατό  ένοχοι, παρά να καταδικαστεί ένας αθώος.”
Το ελληνικό σκάνδαλο  της Φαρμακοβιομηχανίας Novartis,η οποία έχει καταδικαστεί για παράνομες δραστηριότητες και  αθέμιτο εμπορικό ανταγωνισμό στη διεθνή αγορά ,κυρίως   με δωροδοκίες προσώπων που εμπλέκονται στη διακίνηση του φαρμάκου, κατηγορήθηκε για πρώτη φορά  από τα αμερικάνικο FBI πως και στην Ελλάδα  επιδεικνύει την ίδια παράνομη και αθέμιτη τακτική. Και το χειρότερο, όχι μόνο μέσω γιατρών και άλλων αρμόδιων για το φάρμακο προσώπων, αλλά και με δωροδοκίες πολιτικών προσώπων . Στη λίστα  των πολιτικών του FBI περιλαμβάνονται τα ονόματα 7 πολιτικών, ενώ και από άλλες μαρτυρίες ο αριθμός τους ανεβαίνει στους 10 (κατά τη δική μας πληροφόρηση στους 13).

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών με αριθμό πρωτοκόλλου 181678043/13.12.2017 σημειώνεται αυτολεξεί:

«Οι Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο Υπουργός Υγείας πληρώνονταν για την εγγραφή (εισαγωγή) νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία έναντι ελάττωσης τιμών. Το 2011-2012 η φαρμακευτική βιομηχανία είχε μεγάλες μειώσεις τιμών. Η Novartis δεν είχε τέτοια μείωση στα φάρμακα ογκολογίας και πολύ μικρές μειώσεις σε άλλα φάρμακα. Το πρώτο τρίμηνο του 2012 , ο Φρουζής είχε μια συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας στο γραφείο του… Η θέση της εταιρεία ήταν ότι μια επένδυση της τάξης των 150.000 ευρώ σε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο , είχε τη δυνατότητα να σώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ (που θα χανόντουσαν ) για την Novartis. O Φρουζής έλαβε 120.000 ευρώ και 30.000 ευρώ πήγαν στην ψευδή καμπάνια…».

Τα 7 ονόματα των πολιτικών που ΄χουν γίνει γνωστά  από το έγγραφο του FBI είναι τα ακόλουθα:

Μάλιστα σε  δεύτερο   έγγραφο του FBI προς την εισαγγελία Διαφθοράς, με αριθμό φακέλου ΝΚ-2057320 s.142 και ημερομηνία 23/1/2018, σημειώνεται: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτού του εγγράφου για την εφαρμογή του νόμου και αποδεικτικούς λόγους που αφορούν μόνο τα ακόλουθα φυσικά πρόσωπα:

1. Αν. Λοβέρδος,

2. Μ. Σαλμάς,

3. ΑΔ. Γεωργιάδης,

4. Αν. Λυκουρέντζος,

5. Αντ. Σαμαράς,

6. Γ. Στουρνάρας,

7. Δ. Αβραμόπουλος».

Η πρώτη δικογραφία που σχηματίστηκε το 2018, βασίστηκε κυρίως στις καταθέσεις τριών προστατευόμενων μαρτύρων και αφορούσε δέκα πολιτικά πρόσωπα της περιόδου 2006-2015 και  συγκεκριμένα τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο,  καθώς και τους πρώην υπουργούς Γιάννη ΣτουρνάραΔημήτρη ΑβραμόπουλοΆδωνι ΓεωργιάδηΕυάγγελο ΒενιζελοΑνδρέα ΛυκουρέντζοΜάριο ΣαλμάΑνδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Τα πράγματα στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι πολύ απλά. Καθόλου σκοτεινά, διφορούμενα ,μπερδεμένα  και ουδείς κίνδυνος δικαστικής πλάνης υπάρχει να καταδικαστούν αθώοι. Φτάνει να δικάσουν τους κατηγορουμένους,   “καθαροί”, μη  εξαρτημένοι δικαστές.

Οι τεκμηριωμένοι αυτοί λόγοι της ενοχής των 10 κατηγορουμένων πολιτικών από τη μεριά της ιστορικής κρίσης, που είναι ανεξάρτητη από την όποια δικαστική,  είναι οι ακόλουθοι:

  • Η Ελβετική-πολυεθνική  φαρμακοβιομηχανία Novartis, έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί και  καταδικαστεί για αθέμιτο ανταγωνισμό,δωροδοκίες και λοιπά συναφή αδικήματα.
  • Αν τέτοιες μεθόδους χρησιμοποιούσε σε άλλες χώρες η  ελβετική εταιρία, γιατί να εξαιρέσει την Ελλάδα; Και ο συλλογισμός αυτός με θετική απάντηση επιβεβαιώνεται  και  από τις μαρτυρίες  προσώπων που εργάζονταν στη εταιρία, αλλά και από εμπλεκόμενους γιατρούς και λοιπά πρόσωπα στον χώρο του φαρμάκου.
  • Οι καταγγελίες  για την τακτική τη Novartis στην αγορά της  Ελλάδας, δεν έγιναν γνωστές από ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς,αλλά από το αμερικανικό  FBI,που ερευνούσε τη δραστηριότητα της εν λόγω εταιρίας για δικούς του λόγου. Και συγκεκριμένα: Εξαιτίας του παράνομου αυτού ανταγωνισμού με αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρίες, οι τελευταίες   είχαν σοβαρές απώλειες κερδών από τις  αθέμιτες εμπορικές δραστηριότητες της εν λόγω εταιρίας.
  • Το FBI ήταν  αυτό επίσης που  αποκάλυψε πως από τη δική του έρευνα διαπιστώθηκε στην Ελλάδα εμπλοκή όχι μόνο γιατρών και προσώπων συναφών  απασχολήσεων, αλλά και  7 πολιτικών, τα ονόματα των οποίων αποκάλυψε και  απέστειλε στις 23/1/2018     έγγραφο προς την εισαγγελία Διαφθοράς, με αριθμό φακέλου ΝΚ-2057320 s.142  και με τα συγκεκριμένα ονόματα.
  • ΄Ομως, κι αν δεν υπήρχαν οι κατηγορίες και οι αποκαλύψεις  της αμερικανικής υπηρεσίας, η εμπλοκή τουλάχιστον των αρμόδιων υπουργών και πάλι διαπιστώνεται ξεκάθαρα, διότι το 2011 και το 2012 οι άλλες φαρμακευτικές εταιρίες είχαν μεγάλες μειώσεις τιμών στα φάρμακα. Και μόνο η Novartis δεν είχε τέτοιες μειώσεις.  Να υπενθυμίσουμε πως αυτή την περίοδο η χρεοκοπία είχε λυγίσει τη χώρα και ήταν, αν μη τι άλλο ,πέρα από επείγον και ηθικά ζητούμενη  η αισθητή μείωση  και όχι αύξηση των φαρμάκων, ειδικά για τος συνταξιούχους και τις ευπαθείς άλλες ομάδες. 
  • Από αυτές τις υπερτιμολογήσεις  επλήγησαν πρωτίστως οι παραπάνω ευπαθείς τότε ομάδες, που πλήρωναν τα φάρμακα από τις πενιχρές απολαβές τους πανάκριβα. Ωσαύτως, τεράστιες απώλειες υπήρξαν και στην παραπαίουσα τότε εθνική οικονομία.
  • Θα ήταν ανεξήγητο χωρίς τις αποκαλύψεις της δωροδοκίας πολιτικών  να δικαιολογηθεί μια τέτοια παρανοϊκή τακτική, να  έχουν παρατηρηθεί, δηλαδή, τέτοιες σοβαρές υπερτιμολογήσεις φαρμάκων σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όταν σε άλλες χώρες ,οικονομικά ακμαίες, υπήρχαν σοβαρές μειώσεις στα ίδια προϊόντα.
  • 20 πρόσωπα από την ίδια την εταιρία αλλά και εκτός,  κατέθεσαν  στην Ελλάδα γι΄αυτό το σκάνδαλο. Μάλιστα,  οι τρεις βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων. Επί πλέον,  τρεις Έλληνες έχουν καταθέσει επίσης  στο αμερικανικό FBI,  ζητώντας και αυτοί να μπουν σε καθεστώς προστασίας. Ο δικηγόρος των τριών Ελλήνων που κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές αποκάλυψε  πως πρόκειται για τρία υψηλόβαθμα στελέχη της φαρμακευτικής εταιρείας.
  • Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι μάρτυρες εμπλέκουν με «μίζες» δεκάδων εκατομμυρίων τους  δύο πρώην πρωθυπουργούς και τους οκτώ πρώην υπουργούς ,αλλά και πλήθος άλλων πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων. Οι μίζες  δόθηκαν είτε σε  μετρητά και  βαλίτσες ,είτε με άλλους τρόπους στους 10 συγκεκριμένους πολιτικούς.

Για την απόλυτη πεποίθηση της   ιστορικής μας κρίσης περί της ενοχής των κατηγορουμένων, οφείλουμε εδώ να  αναφέρουμε πως  “με τα ίδια μας τα μάτια” είδαμε και ελέγξαμε πλήθος αποδείξεων της ενοχής των παραπάνω πολιτικών προσώπων και τον τρόπο που δωροδοκήθηκαν. Αλλά για τη διαφύλαξη των ανθρώπων που μας εμπιστεύτηκαν αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία, δεν αποκαλύπτουμε τα ονόματά τους.  Σημειώνουμε μόνο πως οι εν λόγω κομιστές των αποδεικτικών στοιχείων  και μάρτυρες ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΕΠΕΙΔΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΥΧΗ  ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ.

Κάθε κατηγορούμενος, αν και δεν είναι ηθικό, είναι όμως ανθρώπινο και  ως εκ τούτου κατανοητό πως αν διέπραξε όντως  πράξεις για τις οποίες κατηγορείται, να προσπαθεί να διασωθεί, να “πέσει στα μαλακά”. ΄Αλλο ,όμως αυτό και άλλο, για να σώσει το δικό σου “τομάρι”, να κατηγορεί  αθώους για τις δικές του παλιανθρωπιές και να ζητά να τιμωρηθούν αυτοί και να αθωωθεί εκείνος! Είναι πέρα από εντελώς ανήθικη, ζωώδη  συμπεριφορά και νομικά, κολάσιμη πράξη.΄Ισως χειρότερη κι από την πρώτη.

Ο ΄Αδωνις Γεωργιάδης είναι ένοχος  δωροδοκίας. Η    Novartis, όπως και τους υπόλοιπους  συγκατηγορούμενους πολιτικούς, τους  χρημάτισε αδρά  με αποτέλεσμα  οι τιμές των φαρμάκων να κρατηθούν  ψηλά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Επαναλαμβάνουμε:  ΕΛΕΓΞΑΜΕ  ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΕΙΣΕΠΡΑΞΑΝ  ΟΙ ΕΝ ΛΟΓΩ ΔΩΡΟΔΟΚΙΘΕΝΤΕΣ  ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΠΑΡΕΛΑΒΑΝ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ. ΤΑ ΔΕ  ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ,  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!

Εν τούτοις, ο άθλιος αυτός απατεώνας ΄Αδωνις Γεωργιάδης,  για να διασωθεί, δε διστάζει να ενοχοποιήσει αθώους ανθρώπους και μεταξύ αυτών την όντως ακέραιη εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, αλλά και τον π. Υπουργό  Δ. Παπαγγελόπουλο. Είναι τόσο ανήθικος ,που ειλικρινά, αισθανόμαστε ειδικά για τούτον  ντροπή και αηδία, επειδή  συμβαίνει να έχει και την ιδιότητα του ιστορικού. Το κρίμα του είναι δυο φορές μεγαλύτερο από των άλλων.

Αλλά, θα αναρωτηθεί κανείς. Είναι τόσο ανήθικος ο Γεωργιάδης και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοι; ΄Εχουν  τέτοιο άρρωστο μυαλό και  ανύπαρκτη ηθική  συγκρότηση, που φτάνουν στο σημείο  από κατηγορούμενοι να αυτοδιορίζονται σε κατήγορους; ΄Ενα φανερό σκάνδαλο που οι ίδιοι δημιούργησαν και γνώριζαν τις συνέπειες ,  να το  αποκαλούν σκευωρία και μάλιστα να απαιτούν την τιμωρία με φυλάκιση αθώων  ανθρώπων;

Πάσχουν από το σύνδρομο της ψευδο-  Ντρέιφους στην ομώνυμη υπόθεση. Πολλοί ένοχοι ,είτε εξαιτίας του φόβου και του πανικού για την επερχόμενη τιμωρία και διαπόμπευση , είτε  επειδή είναι  άδειοι  από αξίες, αρχές και ιδανικά στη ζωή τους, φτάνουν σε τέτοιο σημείο ταύτισης της πραγματικότητας και της φαντασίας, που δεν μπορούν πλέον  να ξεδιακρίνουν  την αλήθεια από το ψεύδος.

Ο Α.Γεωργάδης  ξέρει πως τα πήρε τα λεφτά. Ασφαλώς και  με λεπτομέρειες. ΄Ομως, με το χρόνο και μπροστά στο τρόμο της  τιμωρίας, ανέπτυξε ένα τόσο ισχυρό  μηχανισμό άμυνας, που έχει καταπνίξει μέσα του  τα ίδια τα πραγματικά γεγονότα.  ΄Εχει γεννήσει στο μυαλό του φανταστικές εικόνες  με αντίπαλους διώκτες,  φανατικούς συνωμότες, αμείλικτους εχθρούς οι οποίοι, επειδή, ακριβώς,  τον κατηγορούν για κάτι που μεν διέπραξε, αλλά η ανάμνησή του έχει αμβλυνθεί πλέον   ή και εξαφανιστεί,  θεωρεί πως είναι  αναγκαίο  να   τιμωρηθούν!

Θεωρεί εαυτόν, ως  αδίκως κατηγορηθέντα  και ως εκ τούτου ανάγει την υπόθεση του σε υπόθεση Ντρέιφους! Κι ο ίδιος δεν είναι παρά ένας Γάλλος λοχαγός που  στοχοποιήθηκε από μια συνωμοτική ομάδα στο ΣΥΡΙΖΑ σε μια σκευωρία στην οποία εμπλέκονται ο Αλέξης Τσίπρας ,ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και άλλα πρόσωπα κινούμενα σε ένα φαντασιακό παραδικαστικό κύκλωμα.

Ειδικά η Ελένη Τουλουπάκη στο άρρωστο μυαλό του ΄Αδωνη είναι ένοχη…αθώα! Γνωρίζει πως είναι  αθώα. Αλλά, από  τη σύγχυση φρενών που διακατέχεται  και την  αποδόμηση του  συνειδότος  που έχει υποστεί, στη φαντασία του  υπερέχουν  η έννοιας της ενοχής της εισαγγελέως και επομένως η ανάγκη τιμωρίας της!

΄Αρα.  Αν οι κατηγορούμενοι στο σκάνδαλο Νovartis  κάποτε προσαχθούν σε δίκη, ας θυμηθούν  οι συνήγοροί τους  το συγκεκριμένο σύνδρομο. Είναι σίγουρo  πως ως ασθενείς, και μάλιστα σοβαρής ψυχοπαθογένειας,  θα αντιμετωπιστούν  επιεικέστερα απ΄μια ανεξάρτητη και δίκαιη  σύνθεση δικαστηρίου.

Μπορεί έτσι και να σωθεί ο πάσχων και μη έχων σώας τα φρένας  συνάδελφος εν τη επιστήμη. Υφίσταται ειδική ποινική μεταχείριση για το  ακαταλόγιστο και ανεύθυνο των ψυχικά πασχόντων .

Για τη σπουδαία και με εξαιρετική παιδεία, εκτός των άλλων,   εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και την εκδίωξή  της από τη υπηρεσία αυτή,   ας  αφήσουμε  καλύτερα σε νομικούς να εκθέσουν την άποψή τους, όπως στο  παρακάτω υπόμνημα:

 

Υπόμνημα στήριξης δύο δικηγόρων προς την Ελένη Τουλουπάκη που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο

——————————————

Β. Από τα εκτιθέμενα στο παραπάνω άρθρο 100 του ν. 4745/2020, συνάγεται ευχερώς ότι δυνάμει αυτού η θητεία των Εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών και Θεσσαλονίκης θα λήξει αυτοδικαίως με την τοποθέτηση των Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος κατά το άρθρο 53 του Ν. 4745/2020, ενώ ευθύς και ταυτοχρόνως με την εν λόγω τοποθέτηση ο χειρισμός των εκκρεμών ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς υποθέσεων θα περιέλθει αυτοδικαίως στο Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος που συστήνεται με τον άνω Νόμο.

Άμεση συνέπεια των ανωτέρω διατάξεων σε επίπεδο πραγματικό είναι ότι κρίσιμες ποινικές υποθέσεις διαφθοράς, τις οποίες έχουν χειριστεί οι Εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς, όπως είναι και η γνωστή τοις πάσι υπόθεση της NOVARTIS, θα αφαιρεθούν – μεσούσης της επ’ αυτών διεξαγόμενης έρευνάς – από τη δική τους αρμοδιότητα και θα περιέλθουν αυτοδικαίως στον προς τοποθέτηση Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

Ωστόσο, όπως είναι ευχερώς αντιληπτό, η άνω απόφαση της νομοθετικής εξουσίας να καταργήσει τον θεσμό της Εισαγγελίας Διαφθοράς και να παύσει τους Εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς δεν είναι άμοιρη έννομων συνεπειών και τούτο διότι η οικεία νομοθετική παρέμβαση, πέραν του ότι δεν φαίνεται να λαμβάνει χώρα σε ένα τυχαίο χρονικό σημείο, αλλά αντιθέτως ενόσω διεξάγονται έρευνες για σημαντικές ποινικές υποθέσεις, στις οποίες εμπλέκονται σημαίνοντα πρόσωπα, όπως είναι η πολύκροτη υπόθεση της “NOVARTIS”, πάσχει αντισυνταγματικότητας και ασυμβατότητας με την ΕΣΔΑ.

Επ’ αυτού ειδικότερα επισημαίνουμε ευσεβάστως τα σοβαρά ζητήματα που γεννώνται ως προς τη συνταγματικότητα και τη συμβατότητα με την ΕΣΔΑ των ως άνω διατάξεων, καθόσον δι’ αυτών:

1ον] τίθεται ζήτημα παραβίασης των θεσμικών εγγυήσεων που απορρέουν από το άρθρο 8 του Συντάγματος, ήτοι από την αρχή του φυσικού δικαστή, η οποία διασφαλίζει και την τήρηση της ίδιας της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών κατά το σκέλος της δικαστικής λειτουργίας (άρθρο 26 § 3 Συντ.), η οποία απαιτείται όχι απλώς να ασκείται από τα δικαστήρια, αλλά και να μην επηρεάζεται άμεσα ή έμμεσα από όργανα των άλλων δύο εξουσιών.

Ο νομοθέτης και η κανονιστικώς δρώσα διοίκηση υποχρεούνται να θέτουν, αλλά και να διατηρούν κανόνες σχετικά με τη δικαιοδοσία, την αρμοδιότητα, τη συγκρότηση και τη σύνθεση των δικαστηρίων σύμφωνα με το άρθρο 8 του Συντάγματος και να μην προβαίνουν σε μεταβολές αυτών των κανόνων με τρόπο αντικείμενο στο δικαίωμα του νόμιμου δικαστή, αποσκοπώντας σε ευμενέστερη ή δυσμενέστερη αντιμετώπιση υποθέσεων. Στην προκειμένη περίπτωση, με τις άνω νομοθετικές διατάξεις λαμβάνει εν τοις πράγμασι χώρα αφαίρεση, με προκάλυμμα γενικών ρυθμίσεων, ποινικών υποθέσεων από τον μέχρι τώρα αρμόδιο και χειριζόμενο αυτές Εισαγγελέα Διαφθοράς, η θέση του οποίου καταργείται, και οι υποθέσεις αυτές υπάγονται στην κρίση άλλου οργάνου hic et nunc, καθιστάμενης ούτως ανάγλυφης της παραβίασης του άρθρου 8 Συντάγματος, πολλώ δε μάλλον εφόσον προκύψει ότι συντρέχουν συνθήκες που υποδηλώνουν σαφώς ότι η αφαίρεση αυτή γίνεται με σκοπό την ευμενέστερη ή δυσμενέστερη αντιμετώπιση των οικείων υποθέσεων·

2ον] τίθεται ζήτημα παραβίασης του άρθρου 6. της ΕΣΔΑ, όπως το περιεχόμενο αυτού αποκρυσταλλώνεται μέσα από τη νομολογία του ΕΔΔΑ. Επ’ αυτού ειδικότερα, το Δικαστήριο του Στρασβούργου δέχεται μεν ότι ο κοινός νομοθέτης μπορεί να υιοθετεί διατάξεις για τη ρύθμιση δικαιωμάτων που απορρέουν από υφιστάμενους νόμους, πλην όμως, θέτει ως όριο της επέμβασής του την αρχή του Κράτους Δικαίου και την έννοια της δίκαιης δίκης που διαφυλάσσονται από το άρθρο 6 της ΕΣ∆Α και απαγορεύουν την παρέμβαση του νομοθετικού σώματος στην απονομή της δικαιοσύνης, όταν είναι σχεδιασμένη για να επηρεάσει την έκβαση μίας υπόθεσης (βλ. ΕΔΔΑ, Αγούδηµος κ.λπ. κατά Ελλάδας, 2001)·

3ον] παρατηρείται απόλυτη συγκέντρωση εξουσιών, αρμοδιοτήτων και καθηκόντων σε ένα μόνο πρόσωπο, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τον αναποτελεσματικό χειρισμό των οικείων υποθέσεων. Ειδικότερα, παρά το ότι, κατά την αιτιολογική έκθεση του Ν. 4745/2020, η επίμαχη νομοθετική μεταβολή έλαβε χώρα για την άρση αδικαιολόγητης πολυδιάσπασης αρμοδιοτήτων «που δεν εισφέρει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των υποθέσεων των οποίων επιλαμβάνονται οι ως άνω εισαγγελείς», στην πραγματικότητα η οικεία μεταβολή είναι αδύνατο να εξυπηρετήσει τον κατά τα ως άνω φερόμενο ως επιδιωκόμενο σκοπό της, ήτοι την επιτάχυνση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των οικείων υποθέσεων, ακριβώς λόγω της συγκέντρωσης όλων αυτών των υποθέσεων στο ίδιο πρόσωπο. Τούτο δε ενισχύεται και από το γεγονός ότι ειδικά οι υποθέσεις διαφθοράς που χειρίζεται ο Εισαγγελέας Διαφθοράς έχουν μεγάλο όγκο λόγω της φύσης τους, καθόσον πρόκειται για πάσης φύσεως κακουργήματα που φέρονται να έχουν τελέσει υπουργοί ή υφυπουργοί που δεν καταλαμβάνονται από τις ρυθμίσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 86 του Συντάγματος, καθώς και πάσης φύσεως κακουργήματα που φέρονται να έχουν διαπράξει κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή επωφελούμενοι από την ιδιότητά τους, βουλευτές, ευρωβουλευτές, γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων, διοικητές, υποδιοικητές ή πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων ή διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης κ.λπ. Εξάλλου, παρά τα αντίθετα που αναφέρονται στην αιτιολογική έκθεση του Ν. 4745/2020, οι υποθέσεις αρμοδιότητας του Εισαγγελέως Οικονομικού Εγκλήματος και του Εισαγγελέως Διαφθοράς δεν είναι «παρόμοιες», ήτοι δεν συντρέχει επικάλυψη ως προς τα ερευνώμενα από μέρους τους αδικήματα, πολλώ δε μάλλον αφού ο Εισαγγελέας Διαφθοράς δεν χειρίζεται κακουργήματα μόνο οικονομικής ή φορολογικής φύσεως, αλλά κάθε είδους κακουργήματα τελεσθέντα από πρόσωπα υπαγόμενα στις άνω κατηγορίες.

Ενόψει των ανωτέρω συνάγεται ότι οι προαναφερθείσες διατάξεις των άρθρων 53 και 100 του Ν. 4745/2020 προσβάλλουν διατάξεις συνταγματικής περιωπής, είναι ασύμβατες με την ΕΣΔΑ και δεν εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο φέρεται ότι τέθηκαν, με αποτέλεσμα να καθίσταται επιβεβλημένη η κατάργησή τους και σε κάθε περίπτωση η μη εφαρμογή αυτών, και δη κατ’ ελάχιστον αναφορικά με τις υποθέσεις που σήμερα εκκρεμούν στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Με μοναδικό λοιπόν σκοπό την ανάδειξη της αλήθειας και τη διαφύλαξη των θεμελιωδών αρχών που διαρρέουν το Κράτος Δικαίου, όπως είναι και αυτή της διάκρισης των λειτουργιών (άρθρο 26 Σ) σε συνδυασμό με την αρχή του φυσικού δικαστή, επισημαίνουμε τα παραπάνω, τα οποία πράγματι οδηγούν στη μέσω νομοθετικής παρεμβάσεως παύση των καθηκόντων του Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς και στην αφαίρεση των δικογραφιών που μέχρι σήμερα χειρίζονται, όπως ιδία είναι η πολύκροτη υπόθεση της “NOVARTIS” και όλα αυτά ενώ είναι όλως  ενεργή η θητεία του.

Μετά σεβασμού και εκτιμήσεως,

Αθανάσιος Καβουρίνος

Μπινιχάκης Νικόλαος