ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (Κ. ΑΝ. Ε)

Η παραπληροφόρηση είναι  η δίδυμη αδερφή  της προπαγάνδας. Ο Γκέμπελς γνώριζε αυτή την αλήθεια. Αλλά, λαθεμένα πολλοί πιστεύουν πως ο υπουργός της  ναζιστικής μηχανής Προπαγάνδας είχε μοναδική του αρχή  την ισχύ της επανάληψης του ψεύδους, για να καταστεί με αυτό τον τρόπο αλήθεια. Μια από τις προσφιλείς του μεθόδους και η πλέον αποτελεσματική, ήταν να επιλέγει  τη μισή αλήθεια  από μια είδηση και την άλλη μισή να την παραμορφώνει. Με αυτό τον τρόπο η πληροφορία  έπαιρνε  τη μορφή που εκείνος ήθελε. ‘ Ετσι χτίζεται η   παραπληροφόρηση και  εξυπηρετείται  ο τελικός  της  σκοπός, που είναι η προπαγάνδα.

Σήμερα ο παγκόσμιος τύπος  είναι τέτοιος.  Γκεμπελικός. Με τον ελληνικό επίσης σε… άριστη σειρά  όμοιων  επιδόσεων.

Η εμπορική δημοσιογραφία σε όλο τον κόσμο  έχει αντιγράψει σχεδόν αυτολεξεί τις Nαζιστκές μεθόδους προπαγάνδας.  Σκοπός της δεν είναι φυσικά η επικράτηση πλέον  του εθνικοσοσιαλισμού  και η κατίσχυση   της Αρίας φυλής, αλλά η εξυπηρέτηση  των δικών της συμφερόντων, κυρίως  οικονομικών.

Ο Τύπος  και παλιότερα, αλλά κυρίως σήμερα, είναι   “βιομηχανία”, επιχείρηση ,που αναγκαστικά, για να  συνεχίζει να υφίσταται και να έχει κέρδη,     υπακούει απολύτως στους  αρχέγονους νόμους του εμπορίου.   Διαθέτει  ιδιοκτήτη-αφεντικό, υπαλλήλους, κέρδη , ζημίες. ΄Αρα, οι μέθοδοι και οι συμπεριφορές του , είναι αντίστοιχες και ανάλογες των άλλων εμπορικών επιχειρήσεων  με σκοπό πάντα το κέρδος και συνήθως  μόνο  αυτό.

Τη μόνη αρχή και αξία, επομένως,  που ούτε μπορεί ούτε θέλει να υπηρετήσει ο Τύπος, είναι η ολοκληρωμένη παρουσίαση  της  αλήθειας και η ανεξάρτητη, η αντικειμενική κριτική της.  Κι ας είναι αυτό η ευθύνη του. Η αλήθεια στις δικές του διαδικασίες και  επιδιώξεις  είναι πλέον είδος εκμετάλλευσης  ,όπως κάθε    εμπορικό.  Γνωστά και χιλιοειπωμένα τούτα.

Να επικαλεστούμε ένα απλό,  πρόσφατο  παράδειγμα από την ελληνική πραγματικότητα: Λίγες ημέρες πριν το πρωθυπουργικό ζεύγος βρέθηκε στην Πάρνηθα για  ποδηλασία και  motorcross. Από τη στιγμή που όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στάλθηκε sms στο 13033 και αιτήθηκε άδεια για σωματική  άσκηση, δεν υπάρχει καμιά παρανομία.  Το ζήτημα είναι ηθικής τάξης, ΄Οταν έχεις πάνω από 100 νεκρούς την ημέρα, εξαιτίας της κακής κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας, δεν πας για …παιδιές στην Πάρνηθα !

Κι αυτήν , ακριβώς,  την πρόκληση με   σοβαρό κομματικό κόστος,  ήταν  που θέλησε ο ελληνικός Τύπος ,σχεδόν στην  ολότητά του κυβερνητικός, να αποκρύψει.΄Ετσι, όπως γράφαμε χτες , τα περισσότερα Μέσα  αποσιώπησαν εντελώς την είδηση.  Και όσα τη μνημόνευσαν, χρησιμοποίησαν τη μέθοδο Γκέμπελς .  Μισή αλήθεια και την άλλη μισή τη διαμορφώνεις.

Το Μega π.χ  αναφέρθηκε σε αυτή την επίσκεψη του πρωθυπουργικού ζεύγους στην Πάρνηθα  για περίπου 3,5 λεπτά. ΄Ομως,  απ ΄αυτό το χρόνο, τα 3 λεπτά δόθηκαν στο δημοσιογράφο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ Γιώργο Παπαχρήστο, ο οποίος φυσικά, υποβάθμισε την ηθική σημασία αυτής της πρόκλησης και έβγαλε στο τέλος…λάδι τον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του. Να θυμίσουμε μόνο  α. Πως σε αντίστοιχο περιστατικό στις πυρκαγιές στο Μάτι που κάηκαν 100 άνθρωποι, όταν ο τότε πρωθυπουργός εθεάθη σε κότερο, τα Μέσα Προπαγάνδας  έπαιζαν αυτό το θέμα συνεχώς και αδιαλείπτως μέχρι σήμερα!  β. Ο δημοσιογράφος   Γιώργος Παπαχρήστος ,που ανέλαβε να  ξεπλύνει τις πομπές” της Πάρνηθας  ,  μισθοδοτείται από ένα εργοδότη, φίλο του πρωθυπουργού και  κατηγορούμενο για σκληρό εμπόριο ναρκωτικών!

Συμπέρασμα;

Δοθέντος πως το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος δεν έχει πρόσβαση στο ιντερνέτ και η τηλεόραση παραμένει αποκλειστικό  Μέσο ενημέρωσης  (διάβαζε παραπληροφόρησης), δεν έμαθε ποτέ γι΄ αυτή την πρόσφατη πρόκληση του πρωθυπουργού και της συζύγου του στην Πάρνηθα. Είναι οι ίδιοι, όμως ,εκλογείς, που γνωρίζουν και θυμούνται   πολύ καλά , το αντίστοιχο και μικρότερης σημασίας περιστατικό με τις πυρκαγιές στο Μάτι  με τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.. μια και, όπως είπαμε,  ακόμα η τηλεόραση το θυμάται κα το παίζει.

Βεβαίως, τον   παραπάνω τρόπο  διαχείρισης  της είδησης για την ηθικά επιλήψιμη   εξόρμηση του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα  από τα Μέσα  κυβερνητικής προπαγάνδας, δε θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε εγκληματική παραπληροφόρηση.  Να παραθέσουμε, όμως, συνοπτικά, μια σειρά  άλλων  τέτοιων συμπεριφορών  που κόστισαν ακριβά και στον τόπο αλλά και σε άτομα, εξαιτίας της χάλκευσης, της παραποίησης, της κακοποίησης της είδησης. Κι αυτή ήταν όντως  εγκληματική παραπληροφόρηση.

  1. Η απόκρυψη από το σύνολο του Τύπου το 2008 της  επερχόμενης χρεοκοπίας της χώρας,  που  είχε  τα  γνωστά, τραγικά, επακόλουθα.
  2.  Η υστερική,  εθνικιστική προπαγάνδα για τη συνθήκη των Πρεσπών, που παρουσιάστηκε από την πλειοψηφία  του Τύπου,  ως έγκλημα…  εσχάτης προδοσίας. Σήμερα οι πρωταγωνιστές της προπαγάνδας εκείνης  (πολιτικοί, “Μακεδονομάχοι”, δημοσιογράφοι) το… λησμόνησαν. Σαν να μην υπήρξε ποτέ τέτοιο ζήτημα.
  3. Η απόκρυψη της πραγματικής αιτίας της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι το 2018 με 100 και πλέον νεκρούς, που αποδόθηκε στο…στρατηγό άνεμο (αντίστοιχα, όπως κα το 2007 στις πυρκαγιές της  Ολυμπία).  Η δική μας πεποίθηση από πλήθος στοιχείων που παραθέσαμε κατά καιρούς είναι πως  τις φλόγες τις  άναψαν οι    “Μακεδονομάχοι” εθνικιστές σε συνεργασία  με Ρώσους πράκτορες.
  4. Η  αισχρή προπαγάνδα από το σύνολο του ελληνικού ,γκεμπελικού Τύπου   πως το σκάνδαλο Novartis είναι …σκευωρία, που έστησαν   ο ΣΥΡΙΖΑ και   το αμερικάνικο FBI . ΄Ολα αυτά , τα ίδια κυβερνητικά  Μέσα προπαγανδίζουν πως έγιναν , για να πληγεί η… ακεραιότητα  των διεφθαρμένων  “πολιτικών” που δωροδοκήθηκαν.
  5. Η απόκρυψη της ευθύνης της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης  στη διαχείριση της πανδημίας του Κορονοϊού  από την αρχή.  Τα  συνταγματικά πραξικοπήματα (lockdown) και τα υπόλοιπα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, τα οποία με το δεύτερο κύμα της πανδημίας,  αποδείχτηκαν ολέθρια και για τις ζωές ανθρώπων, αλλά και στην υπονόμευση της οικονομίας και της νέας χρεοκοπίας που απειλεί τη χώρα.
  6. Η στρεβλή ενημέρωση από το σύνολο του ελληνικού Τύπου στα ελληνοτουρκικά.  ΄Ολα τα ελληνικά  Μέσα αποδίδουν τις  κρίσεις και τα “θερμά” επεισόδια ανάμεσα στις δυο χώρες στην ιμπεριαλιστική τακτική της Τουρκίας και την εθνικιστική υστερία του “Σουλτάνου” απέναντι. Κι ακόμα πως η μοναδική διαφορά της χώρας μας με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα και τίποτα άλλο. Κι αυτό ακριβώς πιστεύει στο σύνολό του ο ελληνικός λαός.

 

Είναι πλέον φανερό πως δεν πάει άλλο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί  αυτή η παρανοϊκή  και ανήθικη κατάσταση ,  ο ελληνικός, γκεμπελικός Τύπος, υπό την ιδιοκτησιακή μάλιστα κατοχή  “Αλαφούζων”  και  “Μαρινάκηδων”, να θριαμβεύει  σε βάρος της αλήθειας, της σωστής και αντικειμενικής ενημέρωσης και  κριτικής.  ΄Ηδη το απόστημα έσπασε. ΄Οζει συνεχώς και  αδιαλείπτως.

Η ανάγκη της ίδρυσης ενός ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ  (Κ.ΑΝ.Ε) είναι περισσότερο από  απαραίτητη σήμερα.΄Ενας Οργανισμός μια,  ας το πούμε,  για λόγους ευκολίας, Μη Κυβερνητική  Οργάνωση. Που  φυσικά ουδεμία θα μπορούσε επίσης να έχει   σχέση με τα γνωστά κρατικά- κομματικά άντρα προπαγάνδας , τύπου ΕΡΤ.

Μια και η  δημοσιογραφία είναι επάγγελμα, εμπορική  επιχείρηση, “μαγαζί”, δεν μπορεί  ο έλεγχος των “προϊόντων” της  να  αφήνεται στους ίδιους τους  επιχειρηματίες ή σε  μηχανισμούς ελέγχου, όπως  η  ΕΣΗΕA. Αν ένα ακατάλληλο προϊόν το κατεβάζει αυτοστιγμεί  ο ΕΦΕΤ  ( ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ )   από το ράφι  ενός σουπερμάρκετ, πόσο μάλλον πρέπει ένα  ακατάλληλο και επικίνδυνο   δημοσιογραφικό προϊόν να εξαφανίζεται από τα “μανταλάκια” των περιπτέρων κα των ιστοσελίδων  και  να επισημαίνεται η επικινδυνότητα του.

 

Αλλά, τα μέλη που  συγκροτούν  το ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ  δεν μπορεί και δεν  πρέπει  να έχει  καμιά σχέση με την εμπορική  δημοσιογραφία.  ΄Η   με άλλα, κυρίως οικονομικά, ή κομματικά συμφέροντα.  Αλλά, δε θα αντιγράφει επίσης τους σκοπούς και τον  τρόπο λειτουργίας της λεγόμενης  Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) της γνωστή Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεομένων

Η σύσταση του  “Κ.ΑΝ.Ε”  η λειτουργία του και οι λοιπές προτάσεις  είναι σχεδόν αντίστοιχες  και συγγενείς με εκείνες που  κατατέθηκαν  και στο κείμενό μας εδώ   με τίτλο

«ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» (ΑΚΕΪ) (

΄Ομως, οι δυο αυτοί οργανισμοί είναι ανεξάρτητοι.

΄Εχουμε  εργαστεί εδώ και πολύ καιρό πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα  και είναι  θέμα χρόνου να  καταθέσουμε  αναλυτικά τις προτάσεις μας για την ίδρυση και λειτουργία του   ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ. Ενδεικτικά μόνο θα αναφέρουμε πως τα μέλη του  θα πρέπει να είναι άμισθα και η εκάστοτε αναφορά τους  σε κακή διαχείριση της ενημέρωσης και της πληροφορίας από  συγκεκριμένα  Μέσα του Τύπου  θα πρέπει να είναι απολύτως τεκμηριωμένη ,αλλά και προβολή της  υποχρεωτική από τα Μέσα στα οποία ασκείται η κριτική.

 

 

Το σημερινό μας  θέμα θα την κοινοποιήσουμε και  σε όλα τα κομματικά γραφεία.   Αν κάποια  από τα κόμματα ζητήσει περαιτέρω  ενημέρωση και για τον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας του Κ.ΑΝ.Ε, θα ανταποκριθούμε ευχαρίστως, όταν  ολοκληρωθεί  η εργασία και αναρτηθεί πρώτα  στο ιστορικό μας σάιτ.