“ΚΟΡΟΝΟΪΟΑΦΙΕΡΩΜΑ” ΣΕ… ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: 500.000<4. 500; ΜΗΝ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ!

Σύμβολα ισότητας-ανισότητας- Μαθηματικά-Α τάξη

2015-11-15_102141 2015-11-15_102152

“Κλειστές πόλεις και φόβος σε έναν πλανήτη που νοσεί

Αυξάνονται καθημερινά οι θάνατοι και τα νέα κρούσματα από την εξάπλωση του κορονοϊού. Φόβος και ανησυχία σε όλο τον πλανήτη, με την Ευρώπη να βρίσκεται πλέον στην καρδιά των γεγονότων. Πανικός στις αγορές στη σκιά της κατάρρευσης των χρηματιστηρίων. Τα 117 φτάνουν τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ιταλία”. (efsyn.gr)
*****
Η άγνοια είναι ο καλύτερος φίλος  όλων των απατεώνων. Οι Θρησκείες ,ας πούμε.  Είναι η άγνοια του ανθρώπου μπροστά στα μυστήρια της φύσης,της ζωής και το θανάτου,που τις   καθιέρωσαν . Εκεί που δεν μπορούσε το μυαλό να δώσει απαντήσεις, να εξηγήσει τον κόσμο, τσουπ, έρχεται ένας Μωυσής στη Γένεση και σου δίνει τις… καλύτερες (απλοϊκότερες  ) “απαντήσεις” για το πώς “πλάστηκε” ο άνθρωπος πώς “δημιουργήθηκε” ο κόσμος και λοιπά. .  “Ψεκάσατε, Καθαρίσατε,  τελειώσατε”!

Οδηγείς νύχτα ένα αμάξι και μάλιστα  πολυτελείας και σε αφήνει στη μέση του πουθενά μέσα στα σκοτάδια, γιατί αγνοείς να  τοποθετήσεις   στη θέση του το απλό σωληνάκι της βενζίνης που ξεκόλλησε ή  να βάλεις   μπροστά τη μηχανή   με δεύτερη ταχύτητα σε κατηφόρα ,αφού είναι πεσμένη η μπαταρία . Πληρώνεις την ανεπίτρεπτη άγνοιά σου,όλη νύχτα στο αγιάζι και στη σκοτεινιά, κι ας είσαι σε Jaguar μέσα.

Εν προκειμένω,  με τον κ@λοκοροϊνό, μπορεί να μην  έχουμε μεν  ολοσχερή  άγνοια, αλλά  έχουμε ανεπίτρεπτη   άγνοια. ΄Οσους γιατρούς, διαφόρων ειδικοτήτων ρώτησα, να μου αναλύσουν   με σιγουριά τί είναι αυτό το πράμα ο ιός που ξεχύθηκε στον αέρα  σαν  από ταινία επιστημονικής φαντασίας,  δήλωσαν και τούτοι άγνοια. Σχεδόν ίδια με τη δικιά μου! Εκεί είναι που τρόμαξα, τα χρειάστηκα. Αν ο ειδικός σηκώνει τα χέρια, ο άσχετος τί να πει;

Τί κάνουμε τώρα, αναρωτήθηκα. Πάλι θα αφήσουμε τα “κοντυλοφορομικρόφωνα”   να δώσουν ρεσιτάλ παραπληροφόρησης , να ζώσουν τον κόσμο με   πανικό, τρόμο και χειραγώγηση;  Τέτοια ζητήματα  είναι θεόσταλτα για δαύτους,  η καλύτερή τους.

Από την άλλη, τους λύνουν τα χέρια και οι ειδικοί.  Τουλάχιστον, πέντε ειδικοί   επιδημιολόγοι,ένας απ΄αυτούς  Κινέζος, με πρόσφατη  την εμπειρία, παρακολουθούσα πως έκαναν σχεδόν αντιφατικές προβλέψεις.  “Ψάχνονταν” ακόμα κι εκείνοι για  να βρουν τί συνέβη, γιατί συνέβη, πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός στην πραγματικότητα,πώς καταπολεμάτε,  πότε, κι  αν   εξαφανιστεί. Διαπίστωνες, πως, αν και οι ειδικοί, στην ουσία είχαν  άγνοια. Μπορεί όχι σαν τη δική μας, πάντως άγνοια για το τι συνέβη ή θα συμβεί με τον ιό.

Οπότε, λες,  τί κάνουμε τώρα; Αφηνόμαστε στο σαδισμό, την αμετροέπεια κι την κερδοσκοπία   του δημοσιογραφικού αληταριού;     ΄Οχι, βέβαια. Η Φύση, όπλισε τον άνθρωπο με το ισχυρότερο των όπλων.  Τη  λογική. Που αν δεν είναι σκοτισμένη, τυφλωμένη, αποδυναμωμένη, είναι απλή και  αρκούντως  διδακτική. Στην περίπτωση αυτή της εξόδου  από τα αδιέξοδα που έχει προκαλέσει η παράνοια ,που καλλιέργησαν οι “φυλλάδες”    γα τον κορονοϊό , αυτή η απλή ,φυσική  λογική, μας οδηγεί στις εξής διαπιστώσεις και τα ακόλουθα συμπεράσματα:

1. Σε καμιά περίπτωση το 100 δεν είναι μικρότερο από το 10! Πάει τελείωσε και δε βιάζουμε τη λογική. Οπότε,μετράμε σε απλά μαθηματικά:

α. Από τον Οκτώβριο 2019, που ξέσπασε ο κορονοϊός στην Κίνα  μέχρι σήμερα,έχουμε  παγκοσμίως  γύρω στους 4.500 νεκρούς.

β. Το 2009 (Απρίλιος),που ξέσπασε η πανδημία της γρίπης των Χοίρων έχουμε παγκοσμίως 18.000 νεκρούς.

γ.Κάθε χρόνο από απλή ,εποχική γρίπη σε όλο τον κόσμο,έχουμε από 250.000-500.000 νεκρούς!

 

2. Κάθε ημέρα έχουμε σε όλο τον κόσμο 15.000 παιδιά κάτω από πέντε (5) χρόνων, που πεθαίνουν από πείνα, δίψα, ιούς, έλλειψη φαρμάκων!

 

3. Η δημοσιογραφική κλίκα παγκοσμίως,μένει αδιάφορη μπροστά  στα μεγάλα νούμερα νεκρών που παραθέσαμε.Ούτε καν μπαίνει στον κόσμο να ενημερώσει για τα χιλιάδες θύματα της εποχικής γρίπης.Πολλώ μάλλον για τα εκατομμύρια το χρόνο θύματα της φτώχειας, της βασανιστικής πείνας και δίψας, των μολύνσεων,των ιώσεων.   Κι αν το κάνει, αραιά και που, δεν κηρύσσει σταυροφορία. Τέτοια… μίζερα θέματα  δεν αρέσουν στους πελάτες-σκουπιδοφάγους.

 

4. οι 4.500 νεκροί  σήμερα από τον κορονοϊό, συντριπτικά  λιγότεροι  από  τους 250-500.000 νεκρούς της εποχικής γρίπης (σημ. στην Ελλάδα,έχουμε φέτος σχεδόν 100 νεκρούς  από τη γρίπη και μόνο 1 θάνατο από κορονοϊό!) . Εν τούτοις, στη δημοσιογραφική  εγκληματική  βαρβαρότητα  το “4.500” είναι  ένα νούμερο  με άλλα τρία μηδενικά στο τέλος! Γι αυτό,   ξεσηκώνουν θύελλα,ενσπείρουν  πανικό πολέμου και ο ιός περιγράφεται σαν να πρόκειται για τις “πληγές της Αποκάλυψης”, το τέλος του κόσμου. Και όχι μόνο. Ακόμα και οι κυβερνήσεις  πέφτουν θύματα της κοντυλοφοροπροπαγάνδας αυτής, μια και το δικό τους ζητούμενο ,των πολιτικών,  η επανεκλογή τους, κι αυτό πάλι είναι αποκλειστικά ζήτημα δημοσιογραφικής στήριξης. Αλλά και  οι περισσότεροι  άνθρωποι στον πλανήτη βρίσκονται σε απόγνωση  και υστερία,αφού  περιμένουν πως αύριο, μπορεί να είναι κι αυτοί ένα από τα στατιστικά “κρούσματα” -θύματα. Και το χειρότερο, δε γνωρίζουν πότε θα τελειώσει κι αν τελειώσει το “κακό”.

5. Αλλά,ας αναρωτηθούμε  σοβαρά. Ποιο κακό; Είναι πραγματικό ,ή  τεχνητό “κακό”;    Εμείς υποστηρίζουμε πως είναι εντελώς “ψευδεπίγραφο”.΄Ενα, όντως, σοβαρό για τη δημόσια υγεία πρόβλημα,   το  μεγαλοποίησε η δημοσιογραφική μαφία, χωρίς λόγο. Και μάλιστα  είναι τέτοιο το θράσος τους, μια και ψαρεύουν σε θολά νερά (οι επιστήμονες  τους έδωσαν τα όπλα  με την άγνοιά τους),που, ενώ κάθε λεπτό παρουσιάζουν  και μια ζοφερή περιγραφή και ανελέητα  ρεπορτάζ για τη “ασύμμετρη απειλή” του  ιού, όμως,  κρύβουν την πραγματικότητα. Αποφεύγουν  επιμελώς  να κάνουν τις αυτονόητες οπτιμιστικές και αναμφισβήτητες   συγκρίσεις που κάναμε εμείς εδώ, μόλις τώρα. Πως,δηλαδή,  οι 250-5οο.000 νεκροί της εποχικής γρίπης και οι 4.500 του κορονοϊού,  μας δείχνουν το δρόμο και τη λύση.

6.και ποια είναι η λύση,η πρόβλεψη,το συμπέρασμα; Απλό,όσο και λογικό: Πώς  το 5000.000 είναι μεγαλύτερο (συντριπτικά) από το 4.500! Κι αυτό σημαίνει:

 

α. Μέχρι να φτάσει η θερμοκρασία τους 27-30 βαθμούς (Απρίλη)  στους οποίους ο κορονοϊός καταρρέει και πεθαίνει, θα αυξάνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι. Αλλά σε καμιά περίπτωση δε θα φτάσουν,ούτε κατά διάνοια τους αριθμούς της εποχικής  γρίπης.

β. Καθημερινή χρήση μάσκας στις εξόδους μας  (και μετά τη χρήση της καταστροφή ).Παραμονή στο σπίτι περισσότερο χρόνο.Αποφυγή συγκεντρώσεων. Τήρηση των  κανόνων καθαριότητας. Καλή (υγιεινή) ,διατροφή και πολύ ύπνο.  Περιφρόνηση  της εγκληματικής  προπαγάνδας του ιερατείου και των τυφλωμένων οπαδών τους  πως η δύναμη του…Ιησού Χριστού είναι ισχυρότερη του ιού και τον …σκοτώνει!

γ. Με όλα τούτα   είναι σίγουρο πως, αν τα τηρείς, δε θα είσαι το επόμενο θύμα του… βρομοϊού.  Θα ζεις και θα βασιλεύεις για να διαπιστώσεις ιδίοις όμμασι πόσο ξευτελισμένο είδος είναι  αυτό της παραπληροφόρησης , πόσο ανέτοιμοι υπήρξαν οι επιστήμονες και πόσο  χειραγωγούμενο είναι το πλήθος, που , αν πανικοβληθεί ή εξωθηθεί, μπορεί να προχωρήσει  στα πιο απαίσια και ντροπιαστικά πράγματα . Ακόμα και σε ειδεχθή εγκλήματα. Δε χρειάζονται, παρά οι  δημοσιογραφικοί  “Γκεμπελίσκοι” . Δες το ιστορικό παράδειγμα του ιού του…Ναζισμού που καλλιέργησε ο πρόγονος τους με  τα  Μέσα παραπληροφόρησης  της εποχής.  Και αυτός ο πραγματικά θανατηφόρος “ιός”, πρόσβαλε έναν ολόκληρο γερμανικό όχλο, με αποτέλεσμα την παράνοια, την ψυχοπάθεια εκατομμυρίων Γερμανών,  η μετάλλαξη  των οποίων   σε ζόμπι,  στοίχε στην ανθρωπότητα 20.000.000 νεκρούς!

Παραθέτουμε  στη συνέχεια  κάποια δημοσιεύματα  τα οποία, μπορούν  να βοηθήσουν στην ενημέρωση  και  καλύτερη-λογικότερη  αντιμετώπιση της αρρώστιας.    Και είναι σίγουρο θα περάσει και θα ξεχαστεί κι αυτή. Μην δίνεται  τη χαρά στους  “κιτρινιάρηδες” του “Τύπου”  να  τρίβουν τα χέρια τους, αφού ήδη  έχουν μια επιπλέον απόδειξη πως , ως  “χούντα “της παραπληροφόρησης,  τους είναι  εύκολη η χειραγώγηση των μαζών. Και προπαντός η μεταμόρφωσή τους  τους σε χοιρίδια της Κίρκης!

 

1. Η χώρα που νίκησε τον κορωνοϊό χωρίς να ανήκει στον ΠΟΥ

Οι κινήσεις που έκανε και θωρακίστηκε

Η χώρα που νίκησε τον κορωνοϊό χωρίς να ανήκει στον ΠΟΥ

Tην ώρα που όλος ο κόσμος βρίσκεται σε πανικό, και τα κρούσματα κορωνοϊού καθημερινά αυξάνονται, με την Ιταλία να είναι η χώρα, μετά την Κίνα, με τα περισσότερα κρούσματα, υπάρχει μία χώρα, και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από τη Κίνα που έχει μόλις 45 κρούσματα και έναν νεκρό.

Η Ταιβάν θεωρείται από τους επιστήμονες φωτεινό παράδειγμα προς τις υπόλοιπες χώρες που άργησαν να πάρουν μέτρα και η περίπτωσή της είναι απόδειξη του ρητού ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

Με πληθυσμό 25.000.000 η Ταιβάν έκανε 4 κινήσεις για να προστατεύσει τον πληθυσμό της, την ίδια ώρα που η Νότια Κορέα που βρίσκεται δίπλα μετράει καθημερινά καινούργια κρούσματα και νεκρούς.

Επέβαλε απαγόρευση πτήσεων κατευθείαν από τα πρώτο ξέσπασμα του ιού προς τη πόλη Γουχάν. Όσοι έφτασαν από τη Κίνα τις πρώτες ημέρες μπήκαν σε υποχρεωτική 14ημερη καραντίνα, την ώρα που ακόμα ο υπόλοιπος κόσμος πίστευε πως ο κορωνοϊός είναι καθαρά πρόβλημα της Κίνας.

Διόρισε εκτάκτως σε θέσεις κλειδιά στο δημόσιο τομέα, πανεπιστημιακούς με ειδίκευση στις λοιμώξεις και τους ιούς. Οι αποφάσεις που έπαιρναν και οι προτάσεις τους, εφαρμόζονταν αμέσως και δεν χρειάζονταν τη συναίνεση της βουλής.

Εφοδιάστηκε αμέσως με 45.000.000 ιατρικές μάσκες τις οποίες μοίρασε δωρεάν στους πολίτες της, και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Να σας θυμίσω ότι την πρώτη κιόλας ημέρα που η Ιταλία ανακοίνωσε κρούσμα, οι μάσκες στη χώρα μας ήταν είδος προς εξαφάνιση.

Σε κάθε δημόσιο κτίριο τοποθετήθηκαν συσκευές απολύμανσης, ενώ οι βάρδιες καθαρισμού κάλυπταν όλο το 24ωρο. Επίσης στα ΜΜΜ αύξησε τα δρομολόγια ώστε να αποφεύγεται ο συνωστιμός των κατοίκων που μετακινούνταν προς τις δουλείες τους.

Σας φαίνονται μέτρα δύσκολα να εφαρμοστούν και από τις άλλες χώρες; Παίρνω το θάρρος να απαντήσω, όχι αρκεί να μην χρειάζεται για μία και μόνο απόφαση συσκέψεις επί συσκέψεων και συναντήσεις που δεν καταλήγουν πουθενά.

Ας ελπίσουμε να μην πληρώσουμε ακριβά την άρνηση που δείξαμε να πιστέψουμε ότι ο  κορωνοϊός είναι ικανός να πλήξει ανεπανόρθωτα τον πλανήτη.

 

2.Κορωνοιός | Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις τον επικίνδυνο ιό & πώς θα προστατευτείς

Εξαιρετικά σημαντικό

Ένας Ιταλός γιατρός που εργάστηκε στο νοσοκομείο Shenzhen στην Κίνα διορίστηκε από την κινεζική κυβέρνηση για να συμμετάσχει στην ομάδα μελέτης του ιού της πνευμονίας του Wuhan ή του Corona-Virus. Έγραψε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, το οποίο συνοψίζεται παρακάτω:
– Εάν σε ένα κρυωμένο άτομο τρέχει η μύτη του και έχει φλέματα, δεν είναι μολυσμένο με τον ιό Corona, επειδή η πνευμονία δίνει ένα ξηρό βήχα χωρίς ρινική καταρροή. Αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος να το εντοπίσετε.

Από την άλλη πλευρά είναι καλό να γνωρίζουμε ότι ο ιός Wuhan ή ο ιός Corona δεν είναι ανθεκτικός στη θερμότητα και πεθαίνει σε θερμοκρασία 26 έως 27 βαθμους Επομένως, πίνετε άφθονο ζεστό νερό όπως τσάι και βότανα. Δεν είναι μια θεραπεία αλλά είναι καλό για το σώμα. Το πόσιμο ζεστό νερό είναι αποτελεσματικό για τη θανάτωση όλων των ιών. Προσπαθήστε να μην πίνετε παγωμένα. Εκθέστε τον εαυτό σας στον ήλιο αν είναι χειμώνας.

– Ο ιός είναι αρκετά μεγάλης έκτασης (το κύτταρο έχει διάμετρο περίπου 400-500 nm), επομένως κάθε κανονική μάσκα (όχι μόνο η μάσκα 3M N95) μπορεί να το φιλτράρει. Ωστόσο, όταν κάποιος μολυσμένος φτερνιστεί μπροστά σας, θα εξαπλωθεί περίπου 3 μέτρα πριν πέσει στο έδαφος. δηλαδή, αιωρείται στον αέρα.

– Όταν ο ιός πέσει πάνω σε μεταλλική επιφάνεια, θα ζήσει για τουλάχιστον 12 ώρες. Έτσι θυμηθείτε ότι αν έρθετε σε επαφή με οποιαδήποτε μεταλλική επιφάνεια, πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι.

– Ο ιός μπορεί να παραμείνει ενεργός στους ιστούς για 6-12 ώρες. Το κανονικό απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων σκοτώνει τον ιό. Χειμερινά ρούχα που δεν χρειάζονται καθημερινή πλύση θα πρέπει να τοποθετούνται στον ήλιο για να σκοτώσει τον ιό.
Πληροφορίες για τα συμπτώματα της πνευμονίας που προκαλείται από τον ιό Corona:

– Πρώτα θα μολύνει τον λαιμό, στη συνέχεια θα αισθανθείτε ένα ξηρό πονόλαιμο που θα διαρκέσει 3 έως 4 ημέρες.

– Στη συνέχεια, ο ιός θα συγχωνεύεται με το ρινικό υγρό, θα εισχωρήσει στην τραχεία και θα εισέλθει στους πνεύμονες προκαλώντας πνευμονία του Wuhan. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει 5 έως 6 ημέρες.

– Θα ακολουθήσει μια κατάσταση πνευμονίας, υψηλού πυρετού και δυσκολιών στην αναπνοή. Η ρινική συμφόρηση δεν είναι σαν τη φυσιολογική ρινική συμφόρηση. Θα νιώσετε σαν να πνίγεστε στο νερό. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν έχετε αυτό το αίσθημα.
Σχετικά με την πρόληψη:

– Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να μολυνθείτε είναι να μην αγγίζετε τα πράγματα σε δημόσιο χώρο όπως κιγκλιδώματα, λαβές θυρών, λαβές στο λεωφορείο κ.λπ., έτσι πρέπει να πλένετε συχνά τα χέρια σας. Ο ιός μπορεί να ζήσει στα χέρια σας μόνο για 5-10 λεπτά, αλλά πολλά πράγματα μπορούν να συμβούν σε αυτά τα 5-10 λεπτά, όπως το τρίψιμο των ματιών σας.

– Συνιστάται να κάνετε γαργάρες με Betadine για να εξαλείψετε ή να ελαχιστοποιήσετε τα μικρόβια ενώ βρίσκονται ακόμα στον λαιμό (πριν προχωρήσουν στους πνεύμονες).

Ίσως ο νέος κοροναϊός να μην παρουσιάζει σημάδια μόλυνσης για πολλές ημέρες, οπότε πώς ξέρετε εάν κάποιος μολυνθεί; Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες είναι ότι η περίοδος επώασης μπορεί να είναι έως 28 ημέρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα του κορωναϊού.Μέχρι τη στιγμή που ένα άτομο έχει πυρετό / βήχα και πηγαίνει στο νοσοκομείο, οι πνεύμονες μπορεί είναι κατά 50% σε ίνωση και ίσως είναι πολύ αργά.

Οι εμπειρογνώμονες της Ταϊβάν μας δίνουν έναν απλό αυτοέλεγχο που μπορούμε να κάνουμε κάθε πρωί.

Πάρτε μια βαθιά αναπνοή και κρατήστε την αναπνοή σας για περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα. Εάν το πετύχετε χωρίς βήχα, χωρίς ασφυξία ή κακιά αίσθηση κ.λπ., είναι απόδειξη ότι δεν υπάρχει ίνωση στους πνεύμονες, μια βασική ένδειξη ότι δεν υπάρχει λοίμωξη.

Σε κρίσιμες στιγμές, παρακαλούμε να εξετάζεστε κάθε πρωί σε περιβάλλον με καθαρό αέρα.Πρέπει όλοι να διασφαλίσουμε ότι το στόμα και ο λαιμός μας είναι υγρός, ΠΟΤΕ δεν πρέπει να στεγνώνουν. Πιείτε ελάχιστο νερό κάθε 15 λεπτά. ΓΙΑΤΙ; Ακόμα κι αν ο ιός εισέλθει στο στόμα σας … το πόσιμο νερό ή άλλα υγρά θα τον μεταφέρουν μέσω του οισοφάγου στο στομάχι. Εκεί, τα οξέα του στομάχου θα σκοτώσουν τον ιό. Εάν δεν πίνετε αρκετά νερό τακτικά ο ιός μπορεί να εισέλθει στην τραχεία και να εισέλθει στους πνεύμονες. Κι αυτό θα είναι πολύ επικίνδυνο.

3. Κορωνοϊός: 37χρονη περιγράφει πώς είναι να έχεις την ασθένεια και πώς κυλούν οι μέρες της

Η 37χρονη Αμερικανίδα Ελίζαμπε Σνάιντερ ανέρρωσε από τον κορωνοϊό

Η 37χρονη Ελίζαμπεθ Σνάιντερ ζει στο Σιάτλ, τη μεγαλύτερη πόλη της Πολιτείας της Ουάσιγκτον, όπου είχε καταγραφεί και το πρώτο κρούσμα του φονικού κορωνοϊού στις ΗΠΑ . Μόλις εμφάνισε ήπια συμπτώματα κλείστηκε στο σπίτι της και φρόντισε μόνη της τον εαυτό της. Κι αποφάσισε να μιλήσει σε πολλά ΜΜΕ για το πώς κατάφερε να ξεπεράσει την ασθένεια «για να δώσει λίγη ελπίδα στους ανθρώπους», όπως λέει.

Πρόσθεσε, όμως, ότι «προφανώς δεν είναι κάτι που μπορείς να το αντιμετωπίσεις ανέμελα, επειδή υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι ή άτομα που έχουν προϋπάρχοντα σοβαρά προβλήματα υγείας. Κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνουμε έξτρα μέτρα προφύλαξης, να κλειστούμε εν ανάγκη στο σπίτι μας και να απομονωθούμε από τους άλλους».

Πώς κόλλησε τον κορωνοϊό σε πάρτι

Αισθάνθηκε συμπτώματα που θύμιζαν γρίπη στις 25 Φεβρουαρίου, τρεις μέρες αφότου βρέθηκε σε ένα πάρτι, όπου ουδείς είχε εμφανίσει κάτι ύποπτο, αλλά όπως διαπιστώθηκε αργότερα τουλάχιστον άλλα πέντε άτομα μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό. «Ξύπνησα κι ένιωθα λίγο κουρασμένη, αλλά όχι κάτι περισσότερο απ’ αυτό που νιώθεις όταν πρέπει να σηκωθείς για να πας στη δουλειά, χώρια που είχα κουραστεί το προηγούμενο Σαββατοκύριακο», είπε. Ωστόσο, μέχρι το μεσημέρι ένιωσε πονοκέφαλο, πόνους στο σώμα και πυρετό. Αποφάσισε να φύγει από τη δουλειά της στην εταιρεία βιοτεχνολογίας, όπου εργάζεται ως διευθύντρια μάρκετινγκ και επέστρεψε στο σπίτι της. Ξάπλωσε για λίγο κι όταν ξύπνησε είχε πυρετό που έφθασε το βράδυ τους 39,4 βαθμούς Κελσίου. «Εκείνη τη στιγμή άρχισα να τρέμω ανεξέλεγκτα, ρίγη να διαπερνούν το κορμί μέχρι τα ακροδάκτυλά μου κι άρχισα να ανησυχώ», λέει.

Αμέσως αποφάσισε να πάρει αντιγριπικά φάρμακα που είχε στο ντουλάπι της και τηλεφώνησε σε μια φίλη της για να την ενημερώσει ότι ίσως χρειαστεί να την μεταφέρει σε νοσοκομείο, αλλά ο πυρετός άρχισε να υποχωρεί τις επόμενες μέρες. Η Σνάιντερ παρακολουθούσε τις ειδήσεις για τον νέο κορωνοϊό, το πρώτο κρούσμα του οποίου στις ΗΠΑ είχε καταγραφεί στα τέλη Ιανουαρίου στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον. Έκτοτε πάνω από 260 κρούσματα και τουλάχιστον 24 θάνατοι καταγράφηκαν στην Πολιτεία αυτή, που έγινε το επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ. Επειδή, ωστόσο, δεν εμφάνισε τα συνήθη συμπτώματα της COVID-19, δηλαδή βήχα ή δυσχέρεια στην αναπνοή «σκέφτηκα ότι σίγουρα δεν έχω κολλήσει τον κορωνοϊό».

Είχε κάνει αντιγριπικό εμβόλιο, αλλά υπέθεσε ότι νόσησε από κάποιο διαφορετικό στέλεχος. Επισκέφθηκε γιατρό, που τη συμβούλεψε απλώς να γυρίσει στο σπίτι της, να ξεκουραστεί και να καταναλώνει πολλά υγρά.

«Ευχάριστη έκπληξη»
Λίγες μέρες αργότερα, ωστόσο, ανακάλυψε από ανάρτηση φίλης της στο Facebook ότι αρκετά άτομα που είχαν βρεθεί στο ίδιο πάρτι, εμφάνισαν ανάλογα συμπτώματα κι άρχισαν να της μπαίνουν «ψύλλοι στα αυτιά». Αρκετά απ’ αυτά τα άτομα επισκέφθηκαν γιατρό, αλλά δεν διαγνώστηκαν θετικοί στη γρίπη. Δεν υποβλήθηκαν όμως σε εξετάσεις για τον κορωνοϊό επειδή ούτε αυτοί έβηχαν ή είχαν δυσχέρεια στην αναπνοή. Έτσι η Σνάιντερ αποφάσισε να μετάσχει σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα με τον τίτλο «Μελέτη Γρίπης στο Σιάτλ» ελπίζοντας να λάβει απαντήσεις. Έλαβε στο σπίτι της ένα κιτ με ρινικό επίχρισμα, που έστειλε πίσω και περίμενε λίγα 24ωρα.

«Τελικά μου τηλεφώνησε ένα μέλος της ομάδας του ερευνητικού προγράμματος στις 7 Μαρτίου και μου είπε ότι διαγνώστηκα θετική στην COVID-19. Kατά κάποιο τρόπο εξεπλάγην ευχάριστα, σκέφτηκα είναι πολύ cool όλο αυτό, αν και η μητέρα μου έβαλε τα κλάματα όταν της το είπα. Φυσικά δεν θα είχα αντιδράσει έτσι αν είχα νοσήσει βαριά, αλλά από την άποψη της επιστημονικής περιέργειας σκέφτηκαν ότι ήταν πολύ ενδιαφέρον», λέει η Σνάιντερ. Τα συμπτώματά της, μέχρι τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε ότι είχε κολλήσει το νέο κορωνοϊό, είχαν ήδη υποχωρήσει κι οι τοπικές υγειονομικές Αρχές της είπαν να παραμείνει στο σπίτι της για τουλάχιστον μία εβδομάδα από την εμφάνιση των συμπτωμάτων ή τουλάχιστον τρία 24ωρα αφότου υποχώρησαν οριστικά. Έχει ήδη περάσει μια εβδομάδα αφότου ανέρρωσε κι άρχισε να ξαναβγαίνει βόλτες, αν και αποφεύγει τις μεγάλες συναθροίσεις και συνεχίζει να εργάζεται εξ’ αποστάσεως.

Η Σνάιντερ λέει ότι ελπίζει το παράδειγμά της, που μάλλον είναι τυπικό για την μεγάλη πλειοψηφία των κρουσμάτων του κορωνοϊού, να δώσει ελπίδα στον κόσμο. «Το μήνυμά μου είναι: μην πανικοβάλλεστε. Αν νομίζετε ότι έχετε κολλήσει μάλλον έτσι θα είναι και τότε πρέπει να υποβληθείτε σε εξετάσεις. Αν τα συμπτώματά σας δεν είναι τόσο βαριά, που να απειλείται η ζωή σας, μείνετε απλώς στο σπίτι της, πάρτε αναλγητικά, αντιπυρετικά, πίνετε πολύ νερό, ξεκουραστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο και χαλαρώστε», συμβουλεύει.