ΚΩΣΤΑ,ΒΑΞΕΒΑΝΗ, “ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΠΟΙΕΙΝ, ΚΑΚΕΙΝΟ ΜΗ ΑΦΙΕΝΑΙ”

Ο Κώστας Βαξεβάνης είναι ένας επιχειρηματίας.  ΄Ενας έμπορος και τούτος   σαν εκείνον  στην Ερμού  που πουλάει είδη προικός , τρώει ψωμί  από αυτό το μαγαζί και είναι απολύτως λογικό  και θεμιτό εμπορικά να τρέμει τον απέναντι  ανταγωνιστή μαγαζάτορα που με τη σειρά του κι αυτός, τρέμει τον προηγούμενο, γιατί και ελόγου του  τρώει  ψωμάκι από τα δαντελωτά τραπεζομάντηλα και τα σερβίτσια πορσελάνης  που θα πουλήσει.

Αμφότεροι στην πιο  εμπορική οδό της Αθήνας,  έχουν τα εξής,  κυρίως, κοινά.   Φροντίζουν   να διαθέτουν  πλούσια και εμφανίσιμη βιτρίνα, αλλά   και να δίνουν   αυτό ακριβώς  που ζητάει ο πελάτης  σε καλή τιμή.  Ο ένας εύχεται  το θάνατο του αλλουνού , μεταφορικά και κυριολεκτικά.  Και οπωσδήποτε,  γίνονται αμφότεροι  Τούρκοι, αν ο εφοριακός της γειτονιάς  περνάει για έλεγχο  μόνο από το ένα μαγαζί και ποτέ από του απέναντι, που σημαίνει, φανερά πια  και για τους ευνόητους λόγους, πως τούτος   έχει καταστεί    της…εφορίας χορηγός.  Αυτονόητα και συνάδοντα όλα τούτα με την ηθική της (εξ) Αγοράς.

Το “τηρουμένων των αναλογιών” μεταξύ ενός εκδότη-δημοσιογράφου σαν το  Βαξεβάνη, το Ράπτη,τον Παπαχρήστο  και ενός έμπορου στην Ερμού ,αφορά μόνο  το εμπόρευμα. Τα είδη, τα προϊόντα πώλησης. Οι νόμοι της αγοράς είναι παντού ίδιοι και όποιος επιχειρηματίας (ή υπάλληλός του)  τους παραβαίνει ή δεν τους ακολουθεί κατά γράμμα, στο τέλος τρώει  το κεφάλι του.

Ο Βαξεβάνης,  σε αντίθεση με με το Ράπτη  στη δική του επιχείρηση, βλέπουμε να  έχει την “εφορία” καθημερινώς στα πόδια  του , να  του αλλάζει τα φώτα. Πρόσφατα, μάλιστα, ο “εφοριακός”  που τον έγραψε πάλι και  με  βαρύ μάλιστα  χαράτσι, έχει το μακρύ χέρι  μιας ανακρίτριας  ,.η οποία   του έριξε στο κεφάλι κοτρόνα  με 4 κακουργηματικές κατηγορίες.  Κι ασφαλώς ο Κωστάκης  δικαίως …αγανακτισμέ, βάζει τις φωνές και καταγγέλλει τον εξαγορασμένο  “εφοριακό”, που δεν πατάει ποτέ στο μαγαζί του Χρήστου Ράπτη και εξαντλεί  την παλιανθρωπιά του μόνο πάνω του .  Δεν τον αδικούμε.

Όμως, ο Κώστας Βαξεβάνης, όχι πως δεν τον ξέρει, κοιμάται , όπως ακριβώς έστρωσε.  Ούτε χτεσινός είναι,  ούτε  ως τέκνα παρθενογέννησης   προέκυψαν τα  όσα συμβαίνουν ανελλιπώς και αδιαλείπτως χρόνια  τώρα   σε αυτόν τον τόπο. Το περίεργο θα ήταν σε μια Μπανανία, σαν την ελληνική, να μη συνέβαιναν όλα τούτα, που κάνουν τους ξένους με στοιχειώδη πολιτικό και δικαιικό πολιτισμό, να τρίβουν τα μάτια τους .

Το 2008 ,ένα μόλις χρόνο μετά το ξεκίνημα το Homo-Naturalis,  αρχίσαμε  να χτυπάμε τις καμπάνες για τη φωτιά που βλέπαμε πως σιγόκαιγε και οι αρμόδιοι πυροσβέστες κάναν τότε πως δεν την έβλεπαν.  ΄Ηταν  σίγουρο πως αν δεν πρόφταιναν  αμέσως  να  τη  σβήσουν , η πυρκαγιά   θα ανέβαινε από την  πίσω  πλευρά  ανεξέλεγκτη και θα έπεφτε στο χωριό να το κάνει χώμα. ΄Οπως κι έγινε.

Ο Κώστας Καραμανλής, σε δυο κυβερνητικές θητείες, διπλασίασε το χρέος και εκτόξευσε το έλλειμα  στο 15,5% (άγνωστο πόσο ακριβώς ακόμα), που στη γλώσσα και τη ματιά της οικονομίας, αυτό  σήμαινε ΧΡΕΟΠΟΠΙΑ της χώρας, ως μη διαχειρίσιμο  πλέον το εξωτερικό χρέος.  Ο ίδιος τότε π. πρωθυπουργός και οι παρακοιμώμενοι υπουργοί του , γνώριζαν, τουλάχιστον ένα χρόνο πριν  πως είχε φτάσει πια το  τέλος  και ετοίμαζαν τη φυγή τους.  Διερευνούσαν διεξοδικά  τον τρόπο που θα περνούσαν  αλώβητοι τις συμπληγάδες της άμεσης πια χρεοκοπίας της χώρας.

Και κάτι τέτοιο, με   3 εκατομμύρια συνταξιούχους να  βγάζουν  από τα ΑΤΜ…υποσχετικές αντί 50ευρα, μισθοσυντήρητες οικογένειες χωρίς  ψωμί και γάλα, μαγαζάτορες  να χτυπάνε μύγες   και έναν Μιχαλολιάκο που σαν τον πεινασμένο καρχαρία  μύρισε από μακριά το αίμα και ετοιμαζόταν  με τα υπό κατασκευή τάγματα εφόδου  του να “ακονίζουν τις λόγχες στα πεζοδρόμια”, ήταν φανερό πως κινδύνευε η η ίδια η ζωή του Κώστα Καραμανλή  και του κυβερνητικού του επιτελείου.  Και ετοίμαζαν από τότε προσεκτικά να εγκαταλείψουν το σκάφος ,που είχε πια πέσει στα βράχια και να την κάνουν με βάρκα στην απέναντι στεριά.

Και τα κατάφεραν. Αν δει κανείς πόσες κρατικές διαφημίσεις και άλλα συναφή κονδύλια ξόδεψε  και  ποιες  άλλες εξυπηρετήσεις μοίραζε  τότε ο Κώστας Καραμανλής ,για να ταϊσει τους εκδότες και τους δημοσιογράφους , θα του σηκωθεί η τρίχα. Μόνο εκείνο το μεγάλο λαμόγιο  ο Γ.  Τράγκας, πήρε σε λόγους μήνες μέσα πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ (!) από το κρατικό κορβανά. ΄Ιδια ΟΛΟΙ οι εκδότες και οι μεγαλοδημοσιογράφοι  .Με αντάλλαγμα, να σιωπήσουν   για την επερχόμενη λαίλαπα, να συνεχίσουν, χωρίς να βγάζουν τσιμουδιά , να  παίζουν την   επικαιρότητα με  “αίμα- σπέρμα” και σειρές δακρύβρεκτες, χωρίς σταματημό.

Γράφαμε στις  5 Δεκέμβρη  2008.  Πολύ πριν αποκαλύψουν τη χρεοκοπία:

“…Εκεί, όμως ,που «δίνουν ρεσιτάλ», όσον αφορά την αγαστή συνεργασία, την ασυλία και την υποκρισία ΟΛΩΝ των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου, είναι στο μέγα θέμα του καταστροφικού δανεισμού της χώρας. Όπως και σε άλλο  μπλογκ  με τίτλο «ΤΩΝ ΟΙΚΙΩΝ ΥΜΩΝ ΕΜΠΙΠΡΑΜΕΝΩΝ ΥΜΕΙΣ ΑΔΕΤΕ» αναπτύξαμε, η χώρα έχει καταρρεύσει οικονομικά (πτωχεύσει) και αυτή είναι η διαπίστωση όλων των οικονομικών κύκλων της Ευρώπης και των Βρυξελών, φυσικά. Το χρέος και τα ελλείμματα είναι απίστευτα τεράστια. Μισθοί, συντάξεις, εξοπλισμοί, παροχές διάφορες και κονδύλια, καταβάλλονται πλέον μόνο από δανεικά, αφού δεν υπάρχουν χρήματα στον κρατικό κορβανά. Ο δανεισμός (αν βρεθούν δανειστές) της επόμενης χρονιάς( 2009), για παράδειγμα, θα πλησιάσει τα 50-55 δις, ευρώ και με επιτόκιο 2% μεγαλύτερο της…Γερμανίας.

Και ενώ αυτή είναι η τραγική και μη αναστρέψιμη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η μεν κυβέρνηση αποκρύπτει την αλήθεια από τους ΄Ελληνες, τα δε λοιπά κόμματα, ενώ γνωρίζουν κι αυτά πολύ καλά πως  η οικονομική καταβαράθρωση της χώρας είναι οριστική και αμετάκλητη, όχι μόνο δεν  προβαίνουν σε «σταυροφορία» ενημέρωσης, αλλά τη συγκαλύπτουν κιόλας. Φωνάζουν, τάχα μου, ελάχιστες φορές, αλλά στην ουσία προτιμούν να ασχολούνται με τα …αποδοτικά σε κομματικό όφελος σκάνδαλα, τύπου Βατοπεδίου-Εφραιμ, γιατί είναι «πιασάρικα» και τηλεοπτικά, παρά με το πρόβλημα της οικονομικής κατάρρευσης”.

Στέλναμε αυτό και άλλα  παρεμφερή κείμενα ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ των δημοσιογράφων. Τους καλούσαμε σε σταυροφορία, να σημάνουν συναγερμό, πριν να είναι αργά. Τσιμουδιά οι αλήτες. Ούτε κιχ. Σαν μην  έβλεπαν ,δεν άκουγαν, δεν παρακολουθούσαν. Είχαν στην κυριολεξία σκάσει από το φαγοπότι. Πακτωλός χρημάτων από το δημόσιο κορβανά έδινε ο Κώστας Καραμανλής για να  εξαγοράσει  τη σιωπή τους και να σωθεί.

Και σώθηκε. Την έκανε με τους Πάκηδες και τους Βύρωνες και  όλη εκείνη  την εγκληματική κυβερνητική  παρέα. Και πέταξαν την καυτή πατάτα στο Γιωργάκη, που κι αυτός τότε, αν και έντιμος,  δεν είχε πάρει ακόμα χαμπάρι  τι γινόταν στην οικονομία και γιατί τον άφησαν να γίνει πρωθυπουργός.   ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ. ΑΝΟΣΙΟΥΡΓΗΜΑ!

΄Ομως, μπορεί να τη γλύτωσαν  με αυτό το κόλπο της εξαγοράς των Γκέμπελς, αλλά δεν ήταν σίγουρο πως η οργή του κόσμου δε θα έφερνε τα πάνω κάτω. Ο κίνδυνος ενός Ειδικού δικαστηρίου με μια αριστερή  κυβέρνηση  ήταν πάντα απειλή και προσδοκώμενο.  ΄Ετσι  σε δεύτερο πλάνο, πλησίασαν τον αρχηγό  του εν δυνάμει κόμματος  εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ   και πρότειναν με  “δέσμευση-συμφωνία  κυρίων” : α. Αν εκλεγεί ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς αυτοδυναμία  να του δοθεί  δεκανίκι ο καραμανλικός Πάνος Καμμένος.  β. Να προωθηθεί ο εξ απορρήτων του Καραμανλή και εξίσου ένοχος    Προκόπης Παυλόπουλος, στο αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας. γ. Σε αντάλλαγμα ,ο Αλέξης Τσίπρας να μην ζητήσει ποτέ παραπομπή των ενόχων της χρεοκοπίας της χώρας  και ειδικά  του Κ. Καραμανλή σε ειδικό Δικαστήριο.   Η “συμφωνία κυρίων”  (ομερτά) όντως πραγματοποιήθηκε  και ισχύει  μέχρι αυτή την ώρα. Το έγκλημα καθοσίωσης και εσχάτης προδοσίας, όπως είναι  μια χρεοκοπία  χώρας, έμεινε  ατιμώρητο.

Ο Κώστας Βαξεβάνης , λοιπόν, για να μείνουμε στα  “καθ΄ υμάς” γνώριζε και γνωρίζει τους δράστες τους εγκλήματος της χρεοκοπίας της χώρας. ΄Οπως φυσικά και όλο το συνάφι από το μεγαλοεκδότη της Αθήνας, μέχρι το τελευταίο  κοντυλοφόρο του κάθε επαρχιακού εντύπου.  Γνωρίζει επίσης τα περί “ομερτά” μεταξύ Κώστα Καραμανλή και Αλέξη Τσίπρα.  Και ποιος δεν το γνωρίζει. Δε χρειάζεται, δα,  ο “ποιος”  να είναι   δημοσιογράφος. ΄Ανθρωπος με στοιχειώδη λογική και συνείδηση μόνο.

Τούτων ούτως  εχόντων , που λέγανε και οι παλιοί λογάδες, γιατί ο Κώστας Βαξεβάνης, ως  αντικειμενικός και έντιμος, όπως διατείνεται εκδότης και δημοσιογράφος, απέκρυψε ένα “έγκλημα καθοσίωσης”, όπως είναι αυτό της χρεοκοπίας  και δε ζήτησε ποτέ την τιμωρία των ενόχων; Πότε βγήκε ως …ζαγάρι που σεμνύνεται πως είναι    της ερευνητικής  δημοσιογραφίας , να βγάλει το μεγάλο λαγό της “ομερτά” μεταξύ Κ. Καραμανλή και Αλέξη Τσίπρα;  Μιλάμε για εσχάτη προδοσία.  Μιλάμε για το κατάντημα ενός λαού, που μπορεί, τέτοιος που είναι να του άξιζε όμοια τιμωρία.  Αλλά, …έτερον εκάτερον.  Εκείνος ο δημοσιογράφος με Πούλιτζερ  και με υψηλούς προστάτες του τα άλλα καλόπαιδα της παγκόσμιας  βιομηχανίας-συντεχνίας παραπλάνησης, γιατί σιώπησε; Ε, καλά τώρα!

Λίγα χρόνια πριν ,το αμερικανικό FBI αποκάλυψε μετά από πολύχρονες ‘έρευνες πως ΄Ελληνες πολιτικοί χρηματίστηκαν με εκατομμύρια ευρώ από τη φαρμακοβιομηχανία Novartis και για πολλά χρόνια, για να της παρέχουν ως εκ τους αξιώματός τους  εξυπηρετήσεις  ,αποκομίζοντας έτσι  τεράστια   κέρδη  με αποτέλεσμα  τα αμερικανικά συμφέροντα να έχουν υποστεί σοβαρή  βλάβη, εξαιτίας αυτής της  παγκόσμια ποινικά κολάσιμης  πρακτικής της ανταγωνίστριας εταιρίας να εξαγοράζει πολιτικούς και υπαλλήλους στην Ελλάδα. Μάλιστα το FBI προχώρησε και στην αποκάλυψη των ονομάτων ,τουλάχιστον 7 από τους εμπλεκόμενους πολιτικούς και πρόσφατα, δικαστήριο τον ΗΠΑ επιβεβαίωσε αυτή την αισχρή  δωροδοκία των αξιωματούχων με μια απόφαση, που  δεν επιδέχεται καμιάς παρερμηνείας.

Είναι το περίφημο σκάνδαλο Novartis ,που συγκλονίζει τη χώρα, όχι μόνο για την έκταση της διαφθοράς, αλλά για την ατιμωρησία των ενόχων. Οι πολιτικοί που είναι κατηγορούμενοι, όχι μόνο δεν δικάστηκαν (ακόμα τουλάχιστον), αλλά συνέχισαν να κατέχουν πολιτικές και κυβερνητικές θέσεις και μάλιστα δυο εξ αυτών σήμερα , είναι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης  Μητσοτάκη! ΄ Εντιμοι εισαγγελείς και δικαστές σαν  την Ελένη Τουλουπάκη ,το  Ιωακείμ  Κασωτάκη  και την Ελένη Μιχαλοπούλου   (κι όχι μόνο) με  διαυγείς χειρισμούς και εμπεριστατωμένα νομικά σκεπτικά, κατέληξαν και τούτοι στο συμπέρασμα  πως πρόκειται για σκάνδαλο ολκής .

΄Ενας από εκείνους  στο δημοσιογραφικό χώρο που είχε πολύχρονη και αποτελεσματική ενασχόληση στην έρευνα και τις αποκαλύψεις αυτού του μεγάλου σκανδάλου, ήταν  και ο Κώστας Βαξεβάνης. Η συμβολή του καθοριστική και αξιέπαινη.  Και μάλιστα μέσα σε ένα παρανοϊκό, όσο και άτιμο πεδίο εκδοτικής και δημοσιογραφικής επιχειρηματικότητας, με το σύνολο σχεδόν του ελληνικού Τύπου εξαγορασμένο, εκδότες και δημοσιογράφους, που συνάδοντες και κανοναρχούμενοι απο την κυβέρνηση  και τους ενόχους του σκανδάλου, μετέτρεψαν αυτό το έγκλημα της δωροδοκίας τόσων  πολλών  και επί  τόσα  χρόνια συνεχιζόμενο   πολιτικών  σε…σκευωρία  του  Τσίπρα, Παπαγγελόπουλου, Βαξεβάνη !   Αποτέλεσμα αυτή ακριβώς  της τακτικής,  ήταν και η πρόσφατη κλίση  για ανάκριση από τον ΄Αρειο Πάγο  και μάλιστα ως κατηγορούμενοι ,με κακουργηματικής μορφής πράξεις,   των δημοσιογράφων  Βαξεβάνη και Παπαδάκου .

Ηλίου φαεινότερο πως πρόκειται για μια ενέργεια, που φανερώνει το μέγεθος της  κυβερνητικής διαπλοκής με το χώρο της δικαιοσύνης στην προσπάθεια του χειρότερου πρωθυπουργού της Ελλάδας   στη Μεταπολίτευση, να επιβάλει καθεστώς  οργουελικού  τρόμου και   ολοκληρωτισμό τρομοκρατίας  σε όσους τολμούν να αποκαλύπτουν τη μεγάλη  διαφθορά που έχει απλώσει επί χρόνια τα πλοκάμια της σε μια χώρα την οποία οι ξένοι αποκαλούν Μανανία και  γι αυτόν ακριβώς το λόγο. Ο Βαξεβάνης και  η Παπαδάκου είναι θύματα αυτής της φασιστικής τακτικής του ΄Ελληνα ΄Ορμπαν, ο οποίος Ούγγρος πρωθυπουργός  πλέον στη χώρα του , θα πρέπει να αποκαλείται ο Μητσοτάκης της Ουγγαρίας.

Αυτά είναι αυτονόητα. ΄Οπως και η χτεσινή μας  συμβολική κίνηση να μην ανεβάσουμε θέματα για να καταγγείλουμε αυτήν ακριβώς την έκρυθμη κατάσταση,  που δεν είναι πια πολιτική κρίση ,αλλά καθαρά πολιτειακή. Η λογοκρισία  και η ποινικοποίηση της ελεύθερης  έκφρασης  σε συνδυασμό με τη προκλητική διαπλοκή  της εξουσίας με πρόσωπα  που  ανήκουν  στο χώρο της δικαιοσύνης,  είναι δικτατορία. Αλλάζει πλέον στην ουσία του  το πολιτειακό καθεστώς της χώρας. Αυτό καταγγείλαμε, κι  αυτό είναι ο δικός μας πόνος, η θεσμική μας έγνοια

Το ίδιο, ασφαλώς  θα κάναμε ,αν αύριο με κυβέρνηση  Αλέξη  Τσίπρα  στη θέση του Βαξεβάνη βρισκόταν  ο Πρετεντέρης. Αλλά, η στάση διαμαρτυρίας  μας, δε θα αφορούσε ούτε τότε  το συγκεκριμένο  πρόσωπο .  Ο Βαξεβάνης και ο Πρετεντέρης για μας εδώ στην ιστορική  δημοσιογραφία ,  είναι παιδιά της ίδιας  τερατογέννησης. Της εμπορικής Δημοσιογραφίας, που είναι, όπως είπαμε,  μια  εμπορική επιχείρηση. Τίποτα παραπάνω.

Αυτή η δημοσιογραφία δεν έχει ηθική. Δεν μπορεί εξ ορισμού και αντικειμένου να έχει.  Διαπλέκεται,  ως θεσμός, όντας και η ίδια εξουσία.  Είναι από τον πυρήνα της  επιρρεπής και ευάλωτη στην εξάρτηση και τη διαπλοκή.   Απόδειξη ο  Βεξεβάνης.  Ξεσκέπασε εν ΄πολλοίς το σκάνδαλο  της  Novartis. ΄Ομως , είναι ο ίδιος, όπως ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ, που σιώπησε…εκκωφαντικά  τόσα χρόνια  και συγκαλύπτει   το έγκλημα   της εσχάτης προδοσίας που διέπραξε ο Κώστας Καραμανλής με τη χρεοκοπία της χώρας και τη ” ομερτά”  των πρωταγωνιστών.

Και… κακά τα ψέματα. ΄Αλλο το σκάνδαλο Novartis και άλλο το ανοσιούργημα  της χρεοκοπίας της χώρας.   Μέρα -νύχτα. Ο μαχητικός δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης όφειλε να θυμάται  την ευαγγελική ρήση    “και τούτο ποιείν κακείνο  μη αφιέναι”.  Αλλιώς κάνει…μισές δουλειές. Και αυτές ,είναι σαν τις μισές αλήθειες.  Ψεύτικες.