Μας κρατάτε χρόνια τώρα “ομήρους”, “Προμηθείς Δεσμώτες”!

Πρώτη φορά συμμετέχει Έλληνας Πρωθυπουργός στις εκδηλώσεις για το Άουσβιτς

Έρχομαι για να τιμήσω τη μνήμη των 6 εκατομμυρίων Εβραίων οι οποίοι εξολοθρεύτηκαν από το ναζιστικό καθεστώς. Ανάμεσα σε αυτούς και 65.000 Έλληνες Εβραίοι, οι οποίοι δεν επέστρεψαν ποτέ στην πατρίδα τους.
Ο μεγάλος ιστορικός του ναζισμού Ian Kershaw έγραψε ότι «ο δρόμος προς το Άουσβιτς χτίστηκε από το μίσος, αλλά είναι στρωμένος από την αδιαφορία». Και 75 χρόνια μετά την απελευθέρωση, από τον Ερυθρό Στρατό, αυτού του χώρου θα πρέπει όλοι μας να δώσουμε αυτή την ιερή δέσμευση, να μην ξεχάσουμε ποτέ αυτό το οποίο συνέβη εδώ.

Η επίσημη τελετή θα ξεκινήσει στις 16:30 ώρα Ελλάδος και θα παρευρεθούν 27 αρχηγοί κρατών, ενώ σε αυτήν θα λάβουν μέρος και 200 επιζώντες του Ολοκαυτώματος. Στην τελετή θα παρευρίσκονται ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρόιβεν Ρίβλιν και εκ μέρους της Κομισιόν της ΕΕ οι αντιπρόεδροι Μαργαρίτης Σχοινάς και Βέρα Γούροβα.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, επιζώντες του στρατοπέδου Άουσβιτς και ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου (WJC) Ρόναλντ Λάουντερ.

****

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΙ ΟΥΤΕ ΣΥΓΧΩΡΑΜΕ!

_________________________________________________

1.α.  Παγκόσμια συγκίνηση για το χαμό του μυθικού Κόμπε Μπράιαντ

Ο Κόμπι Μπράιαντ

Ο κόσμος  θρηνεί για τον πρόωρο χαμό του Κόμπε Μπράιαντ που αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού. Πολλοί συνέρρευσαν έξω από την έδρα των Lakers του Λος Άντζελες με δάκρυα στα μάτια για να αποτίσουν φόρο τιμής στον «Black Mamba».

β. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Κόμπι Μπράιαντ: Ποια είναι η «χρυσή» περιουσία που αφήνει πίσω του

Κόμπι Μπράιαντ

Καθ’ όλη τη διαδρομή του στο NBA ο Κόμπι Μπράιαντ «έχτιζε» προσεκτικά τη δική του αυτοκρατορία.

΄Οντας ένας από τους πλέον ακριβοπληρωμένους παίκτες του NBA, ο Κόμπι Μπράιαντ κατάφερε να αποκομίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και να προβεί σε σημαντικές επενδύσεις -σε εταιρίες τρίτων ή και… δικές του. Πέρα από τις εταιρίες, ο Κόμπι Μπράιαντ συνδέθηκε με μια σειρά ισχυρών χορηγών. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι Nike, Hublot, Panini, Sprite, McDonald’s, Turkish Airlines και Levovo.

****

Παγκόσμια συγκίνηση! Γιατί; Μόλις 2-3 μέρες πριν, 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν  στην Τουρκία στο φονικό   σεισμό.Και λίγες εβδομάδες νωρίτερα, 176 αθώοι επιβάτες του ουκρανικού αεροπλάνου, έχασαν τη ζωή τους  στην  κατάρριψή του  από τους παρανοϊκούς  Ιρανούς θεοκράτες. Και δεν υπήρξε καμία παγκόσμια συγκίνηση. Πόσο μάλλον κινητοποίηση. Δε χύθηκαν για τα θύματα,παρά μόνο τα δάκρυα των ανθρώπων τους.

Ποιος ήταν ο, και…πιστός Χριστιανός(!), όπως ,μόλις, πληροφορηθήκαμε, Κόμπε Μπράιαντ; Δε τον ήξερα μέχρι χτες κι έτσι επιπόλαια που διάβασα το ντελίριο των δακρύων στο διαδίκτυο, πίστεψα αρχικά πως ήταν …κάτι σοβαρό. Γι΄αυτό  δεν πήγε το μυαλό μου πως θα μπορούσε να ήταν ποδοσφαιριστής ή μπασκετμπολίστας.

Και ήταν τελικά. ΄Εβαζε… τρίποντα από μακριά! Και ήταν  αυτός ο λόγος, που έγινε εκατομμυριούχος, ήρωας, κοινωνικό πρότυπο. Και να, που   τον κλαίνε σήμερα  όλοι οι ανεγκέφαλοι της υφηλίου.Αυτοί μάλιστα,που περιφρονούσε, όπως έλεγε χαρακτηριστικά σε μια συνέντευξη που διάβασα.

 

Τέτοια πρότυπα και φορείς αισχρού και παράλογου πλούτου, σφοδρής καπιταλιστικής και καταναλωτικής μανίας,  τεχνητής ανέλιξης και επένδυσης στη βιομηχανία θεάματος, ακροάματος και ψευδοαθλητισμού, είναι ακριβώς οι ανηθικότεροι και οι πλέον επικίνδυνοι  τροχοπηδητές  της εξέλιξης των κοινωνιών και του μετασχηματισμού τους σε κοινωνίες αταξικές, αντιεξουσιαστικές,  αντικατανωλωτικές και άφυλες. Εχθροί του Φυσικού ανθρώπου.

 

Νιώθω αγανάκτηση και οργή. Ταυτόχρονα  και  βαθιά περιφρόνηση  γι΄αυτή τη διαστροφική   αντίληψη από την οποία διακατέχεται ο όχλος για τα πρότυπα,  τις αξίες  και τους στόχους  ζωής . Είναι αυτός ο απαίσιος όχλος που   τρέφει ανέκαθεν  τις εξουσίες, που θέλει   αστέρες και  σελέμπριτι,  ψεύτικα είδωλα, γιατί δεν μπορεί να ζήσει χωρίς θεούς και ήρωες όλων των ειδών. Σιχαμένη μάζα.  ΄Ολων των κακών η αιτία.
Πρν λίγα χρόνια πέθανε ο Μάρβιν Μίνσκι, άγνωστος και  από κάποιους περιφρονημένος. Είναι ο πατέρας   της Τεχνητής Νοημοσύνης!  ΄Ενας εξαίρετος επιστήμονας και άνθρωπος στο έργο του οποίου θα στηριχτεί αύριο η Νέα κοινωνία. Και είναι αυτή η  ΚΑΙΝΟΥΡΑ ΕΠΟΧΗ,που  θα γκρεμίσει όλο τούτο  το σάπιο σύστημα,που συντηρούν οι τύποι σαν το Κόμπε Μπράιαν και τους θρηνούντες  χαχόλους του. Και δεν πήρε είδηση κανείς αυτή τη απώλεια του μεγάλου επιστήμονα. Δεν έκλαψε ουδείς απ΄αυτούς  που σήμερα θρηνούν για την απώλεια ενός ζάμπλουτου εκπροσώπου   της βιομηχανίας  “άρτου και θεάματος”.   Ανεγκέφαλα ζόμπι.
Αν έχω ένα δάκρυ, είναι για  τα 3 παιδιά , που χάθηκε στο δυστύχημα. Και η κόρη τους ήταν μόλις  13 χρόνων!
Αλλά και το παιδί του θύμα  φαίνεται να είναι της υπεροψίας του πατέρα του. Είχε στο γκαράζ του  δεκάδες πολυτελή  αμάξια,αλλά δεν  ήθελε, λέει,  να…συγχρωτίζεται με τον όχλο στους δρόμους και αγόρασε για να πηγαίνει στη… δουλειά  του  (ποια δουλειά του;) ελικόπτερο.
Και η ειρωνεία! Τον κλαίνε αυτοί ακριβώς που ο …μέγας Κόμπ τους έφτυνε κατάμουτρα! ΄Αξιος ο μισθός σας, μαϊμούδες!

2. Λέσβος: «Εθνικό φάουλ» από τον γαλάζιο Δήμαρχο Μυτιλήνης που αναγνωρίζει… ιμάμη και «μειονότητα»!Πλήρη άγνοια των εθνικών κινδύνων φαίνεται πως έχει ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης αφού με έγγραφό του, όπως αποκαλύπτει το stonisi.gr, αναγνωρίζει , τόσο μουσουλμανική μειονότητα στο νησί όσο και… ιμάμη.

Συγκεκριμένα σε έγγραφο του Δήμου Μυτιλήνης – Γραφείο Δημάρχου, πριν μια εβδομάδα στις 20 Ιανουαρίου, το οποίο και υπογράφει και σφραγίζει ο κ. Κύτελης (και αποκάλυψε η συγκεκριμένη ηλεκτρονική σελίδα), αναφέρονται τα παρακάτω:

«Με το παρόν ενημερώνουμε ότι παραχωρούμε άδεια στον Ιμάμη του νησιού της Λέσβου κ. Μουσταφά Νταόυι να αναλαμβάνει τις κηδείες και την ταφή μεταναστών και προσφύγων στο μουσουλμανικό νεκροταφείο του Κάτω Τρίτους».

Documento

***

Ο  Κώστας Βαξεβάνης και  σε ρόλο…αριστερού κοντυλοφόρου…Ελληνάρα.  Πλήρη άγνοια έχει ο Δήμαρχος των…εθνικών κινδύνων, μας λέει, που όμως ενδελεχώς γνωρίζει ο…  πουλιτζεριανός    δημοσιογράφος.

΄Οταν πρόκειται να πουλήσουν εθνικισμό και πατριδοκαπηλία, δεξιοί και αριστεροί,  μιλούν για  πατριωτισμό. Το ΄Εθνος πρώτα -πρώτα!  Η διαφορά τους  είναι πως οι μεν κατηγορούν τους  δε για κίβδηλο ή αγνό πατριωτισμό, ανάλογα από ποια μεριά το λένε. Το σίγουρο, πάντως, για μας που δεν είμαστε…πατριώτες, είναι πως και οι δυο έχουν την πατριωτοσύνη  τους “καβάτζα” για να κρύβουν τις πομπές τους.

Προσφώνησε  ο δήμαρχος και μάλιστα εγγράφως, μας λέει το Documento ,τον μη αναγνωρισμένο από το Μουφτή της  Θράκης ,”παπά” των μουσουλμάνων, Ιμάμη και   χαρακτήρισε το νεκροταφείο …μουσουλμανικό.  Οπότε, αυθωρεί και παραχρήμα  ο τοπικός άρχων διέπραξε εθνικό έγκλημα!

Μόνο και μόνο ,βέβαια, επειδή δεν είναι δικός τους. Αλλιώς…μούγκα, όπως γα τον προηγούμενο δήμαρχο,την παράδοση του οποίου συνέχισε ο καινούριος μπλε, σε ό,τι αφορά την ταφή των Μουσουλμάνων.

Γιατί λέμε. Μέγα και ανυπέρβλητο το χάσμα μεταξύ εμπορικής  και  ιστορικής δημοσιογραφίας. Ο “κοντυλοφόρος” υπακούει μόνο στο αφεντικό  του. Ο ιστορικός μόνο στη συνείδησή του!

 

3. «ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΤΕΣ ΤΥΡΑΝΝΟΙ»
Φετουλάχ Γκιουλέν: Ο Ερντογάν είναι τύραννος -Θα έχει την ίδια μοίρα με τον Χίτλερ και τον Στάλιν

Φετουλάχ Γκιουλέν

Όλοι οι ναρκισσιστές τύραννοι όπως ο Χίτλερ ή ο Στάλιν δεν είχαν καλό τέλος. Η εξουσία τους πνίγεται πάντα στην οργή. Θα έχει την ίδια μοίρα», επισημαίνει ο Γκιουλέν.

******

Θα συμφωνήσουμε απολύτως με την πρόβλεψη του  Τούρκου και εν Αμερική διαβούντος  πλέον,  πρώην Ιμάμη και “κολλητού” του Ερντογάν. Προδιαγεγραμμένο το τέλος του τυράννου  …επί Ασπαλάθων!

 

4. Εσπασαν το ΙΧ του Αλέκου Φλαμπουράρη στα Εξάρχεια

Εσπασαν το ΙΧ του Αλέκου Φλαμπουράρη στα Εξάρχεια

Είναι οι… γνωστοί -άγνωστοι, 15-20 μπαχαλάκηδες της πλατείας, που είχαν   αναλάβει εργολαβικά και..μισθοδοτικά να κάνουν τον Κούλη πρωθυπουργό.  Τώρα που τα κατάφεραν,  παλεύουν πάλι να τον κρατήσουν στην καρέκλα.

Το πιο ωραίο είναι πως  το παίζουν…αντιφά και αντι ναζί!  Με τα  στειλιάρια και τα τσεκούρια στα χέρια!

Τί λέτε ρε… πρωτοξαδέρφια  του Κασιδιάρη; Κόφτε κάτι.

 

5. Καρδίτσα: Οι αγρότες έβγαλαν τα τρακτέρ στους δρόμους

Κινητοποιήσεις αγροτών με τρακτέρ

Ε,ναι. “Παλιά μου τέχνη κόσκινο”.΄Ο,τι αρπάξουν πάλι οι τρακτεράδες. Βγάζουν ,όπως κάθε φορά τα τανκς  στους δρόμους ,κόβουν την Ελλάδα στα 4 και φτύνουν κατάμουτρα όλους  εμάς, τους έχοντας δικαίωμα να είναι οι δρόμοι ελεύθεροι.

Ανήθικη και…βλαχαντερή φυλή.  Κοπροσκυλιάζουν στα καφενεία, τα ουζερί και τα σκυλάδικα  όλης της ελληνικής  επαρχίας   και έχουν τους είλωτες Πακιστανούς    με μεροκάματα πείνας να τους φέρνουν την  τίγκα στα φυτοφάρμακα  σοδειά στο σπίτι.Και την άλλη μέρα ,πάνε να πουλήσουν θάνατο στους πάγκους της λαϊκής.

΄Ατιμη φάρα!  ΄Ολα για τον παρά. Κι ας έχει “αίμα”  Πακιστανών και ανύποπτων καταναλωτών των δηλητηρίων που πουλάνε.

 

6. ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΤΟ 1965
Το υπέροχο, νεοκλασικό σπίτι του ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη, στο Μαρούσι

«Φτάνοντας στην Αθήνα ήμουν πανευτυχής, παρ’όλη την κούραση. Αμέσως έτρεξα στο Μαρούσι να αγοράσω ένα οικόπεδο που βρισκόταν κοντά στην Πεύκη (…) Τώρα έπρεπε να βρω με ποιες μηχανές θα ‘βρισκα τα λεφτά να χτίσω ατελιέ. Δεν ήταν από ματαιοδοξία αλλά από ανάγκη τεχνική. Αισθανόμουν την ανάγκη να κάνω μεγάλου μεγέθους έργα». Ο Γιάννης Τσαρούχης, ο κορυφαίος ζωγράφος, έγραψε αυτά τα λόγια στα σημειωματάριά του.

Κι εν μέρει εξηγεί πώς αγόρασε (χάρη στα έργα που πούλησε στο Παρίσι το 1961) το κτήμα στην οδό Πλουτάρχου 28, στο Μαρούσι, όπου το 1965 έχτισε το νεοκλασικό, που φιλοξένησε την κατοικία, το ατελιέ και το μουσείο του. Ένα κομμάτι του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού που άνοιξε τις πόρτες του ξανά για το κοινό, το 2018, χάρη στα χρήματα που έδωσε η Documenta 14 για να επισκευαστεί η οικοδομή, που είχε σοβαρά προβλήματα, ενώ οικονομική ενίσχυση έδωσε και το υπουργείο Πολιτισμού.

Το 1965 ο Γιάννης Τσαρούχης έχτισε το σπίτι και εργαστήριο του, στην οδό Πλουτάρχου 28, στο Μαρούσι. Στο ισόγειο ήταν οι προσωπικοί του χώροι, στον πρώτο όροφο και στο δώμα, το εργαστήριό του. Το 1981 ιδρύει το ομώνυμο Ίδρυμα και μετατρέπει τον πρώτο όροφο και το δώμα σε εκθεσιακούς χώρους για τα έργα του. Ο ίδιος το ονόμασε Μουσείο Αμαρουσίου και εκεί διοργάνωνε τις εκθέσεις του.

Άφησε ένα πλούσιο και σημαντικό φωτογραφικό αρχείο και βασισμένο σ΄αυτό, το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη παρουσιάζει μια αναβίωση του εργαστηρίου του.

Πρόκειται για πιστά αντίγραφα, σε φυσικό μέγεθος, πλούσιο φωτογραφικό υλικό για το πώς χειριζόταν τις συνθέσεις του, προσωπικά του αντικείμενα, αφημένα ελεύθερα στο χώρο, όλα με μια διάθεση ο θεατής να νιώσει το πώς ζούσε και δημιουργούσε ο Γιάννης Τσαρούχης, από το 1966 ως το 1989, στο σπίτι του στο Μαρούσι.

To υπέροχο, νεοκλασικό σπίτι του Γιάννη Τσαρούχη που σήμερα στεγάζει το Μουσείο Τσαρούχη
Τελικά η πολεοδομία δεν άφησε να κάνει το όνειρο πραγματικότητα. «Αναγκάστηκα όλους τους χρήσιμους χώρους να τους βάλω τον ένα πάνω στον άλλο και βγήκε ένας κύβος αντιαισθητικός. Για να σωθεί η κατάστασις του έδωσα μορφή νεοκλασσική», προσθέτει στα σημειωματάριά του. Στο παράθυρο του πρώτου ορόφου μια ανδρική μορφή κοιτάζει, ανάμεσα από τα πεύκα του κήπου, στην Πλουτάρχου. Είναι μια ψευδαίσθηση, ένα απολύτως ρεαλιστικό ζωγραφικό έργο του Τσαρούχη που είχε εξαπατήσει πολλές φορές ταχυδρόμους και μουσαφίρηδες ότι υπάρχει άνθρωπος στο σπίτι…

Τα σωληνάρια, τα πινέλα του , τα γιαλιά με το χοντρό σκελετό, το ψάθινο καπέλο του, η φωτογραφική του μηχανή εκτίθενται στο σπίτι-Μουσείο Τσαρούχη

Φωτογραφίες: facebook/YannisTsarouchisFoundation

*****

Εκτός από εξαιρετικός ζωγράφος,υπήρξε και ευφυολόγος και βαθυστόχαστος στον (ελάχιστο) γραπτό του λόγο. ΄Οσο αξίζει να βλέπει κανείς τους πίνακες με το “Ναύτη που διαβάζει” ή τις “4 εποχές”, το ίδιο αξιόλογα είναι τα δημοσιεύματά του “Ανάμεσα σε ανατολή και δύση” αλλά και τα Ποιήματα ,1934-1937. Μια από τις σπάνιες, αξιόλογος μορφές του 20 ου αιώνα, που   σημάδεψε τη σκέψη των “ψαγμένων” της εποχής του.

Το 1993 που ιδρύθηκε το Πολυκλαδικό Αμαρουσίου,πολύ κοντά στο σπίτι του Γιάννη Τσαρούχη, ως Διευθυντής της  εκπαιδευτικού αυτού ιδρύματος, πρότεινα στο ΥΠΕΠΘ και το Δήμο να τιμήσουμε τον,εκτός των άλλων ,και  “Μαρουσιώτη” καλλιτέχνη, λίγα χρόνια μετά το θάνατό του (1989),  δίνοντας το όνομά του στο σχολείο.

Πράγματι μια όμορφη βραδιά στην αίθουσα τελετών  και σε μια υπέροχη καλλιτεχνική  ατμόσφαιρα με πλήθος  κόσμου και  προσκεκλημένο   τον Μίκη Θεοδωράκη (στα… ιδεολογικά του  χάι τότε),που μίλησε για το Γιάννη Τσαρούχη και την προσωπικότητά του, “βαπτίσαμε” το Πολυκλαδικό ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ. Και έτσι το ήξερε για πολύ καιρό ο κόσμος.

Λίγα χρόνια μετά,που έφυγα από το σχολείο, ο νέος διευθυντής κατέβασε την επιγραφή, έσκισε τους φακέλους και τα χαρτιά αλληλογραφίας που ήταν τυπωμένο  το όνομα “Γιάννης Τσαρούχης ” και απαγόρευσε στους μαθητές να αποκαλούν  έτσι  το Λύκειο (πήρε κι αυτό ένα  από τα…νούμερα με τα οποία χαρακτηρίζουν τις σχολικές μονάδες).

΄Οταν γύρισα αργότερα στη Ελλάδα και έμαθα για την αναίσχυντη  πράξη του Διευθυντή , του τηλεφώνησα μια μέρα και του  ζήτησα  να μου εξηγήσει το λόγο της “αποκαθήλωσης” της ταμπέλας. Και η απάντηση ποια ήταν; …Ελληνικότατα  βάρβαρη και …πώς το έλεγε ο Νίκος Δήμου στο “Η δυστυχία του να είσαι Έλλην”; “Την ελληνική παιδεία κινούν αμόρφωτοι, άμουσοι και υπαμοιβόμενοι εκπαιδευτικοί” .  “Μα, τί  λες”, μου κάνει, “θα τιμάμε στα σχολεία μας και τους πο@στηδες τώρα;”!

“Μπουρλότο “,γαμώτο. Βάλτε  “μπόμπα”  σε αυτό το έκτρωμα που λέγεται  ελληνοχριστιανικός πολιτισμός και ελληνική καφρίλα!

Μας κρατάτε χρόνια τώρα “ομήρους”. “Προμηθείς Δεσμώτες”!