ΜΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΑΡΣΗ

Στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευάγγελος Αντώναρος

“Οι πληροφορίες των προηγούμενων ημερών επιβεβαιώθηκαν και ο Ευάγγελος Αντώναρος θα είναι και επισήμως υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές της 21ης Μαΐου του 2023.

Ο κ. Αντώναρος θα διεκδικήσει την εκλογή του με σταυρό στην Ανατολική Αττική.

Ο πάλαι ποτέ κυβερνητικός εκπρόσωπος (επί κυβερνήσεων Καραμανλή) ασκούσε εδώ και πολλούς μήνες σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, σε πλήθος σημαντικών θεμάτων: από τις υποκλοπές μέχρι την τραγωδία των Τεμπών”.

 

«Στην πολιτική,  έλεγε ο Κων.  Καραμανλής,   “υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται, όπως και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται».  Κατανοητό και ερμηνεύσιμο. ΄Όπως, επίσης,  γίνεται αντιληπτό, αλλά  όχι απαραίτητα και αποδεκτό  πως  «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» στο κομματικό καμίνι που,  ως μαύρη τρύπα,  μπορεί να καταπιεί τα πάντα  και να  καταστήσει παρανάλωμα πυρός κάθε διαπραχθέν  ημαρτημένο και στρεβλό.  Τέτοια, όμως, αρχή και όμοιο κανόνα  δεν μπορεί και δεν έχει δικαίωμα ο ιστορικός  να υιοθετήσει και να   αποδεχτεί,  πολλώ μάλλον να τα  εφαρμόσει  στο έργο του.

Είναι αυτός, ακριβώς,  ο λόγος που   ο ιστορικός  δεν έχει αφεντικά και  κηδεμόνες, ούτε την πολυτέλεια να αναζητήσει   κάλυψη  και προστασία κάθε  είδους,  εξαρτήσεις και απυρόβλητα  σε κομματικά μαντριά και παραταξιακές στέγες Το βασικότερο εργαλείο του ιστορικού στην  πράξη, είναι η Αλήθεια.  ΄Οχι ως ιδέα και έννοια  που την υπηρετεί, αλλά ως …αντικείμενο  καθημερινής χρήσης! Και μάλιστα , όσο αυτή  η αλήθεια ,ως εργαλείο  πλέον, γίνεται συνήθεια, ανακλαστική συμπεριφορά ,  στερεότυπη  και   τακτική αναπαραγωγή ,τόσο καλύτερα και για την Ιστορία και για το ιστορικά κρινόμενο  γεγονός.

Και  φτάνει μια μέρα με το χρόνο, με τη συνεχή  χρήση και  τον εξαγνισμό στην πυρά  της αλήθειας,  ιστορικός  και αλήθεια να ταυτίζονται  και να ταυτοποιούνται σε  ένα.΄Ετσι  που η παρουσία του ενός  να  προϋποθέτει και την παρουσία του άλλου. ΄Όπως   δε  θα μπορούσε και δε θα είχε νόημα να γραφεί η Οδύσσεια,  χωρίς Οδυσσέα στον πηγαιμό για την  Ιθάκη.

Την απαιτούσε το υπό διαπραγμάτευση θέμα αυτή την υπενθύμιση, ως εισαγωγή.  Κι αυτό,  επειδή σήμερα με την είσοδο του «Ευάγγελου» (τυπικά)  στον κόσμο της Αριστεράς ,  εκείνης  που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ,  εμείς εδώ  οφείλουμε να μην παρεκκλίνουμε. Είναι χρέος μας να  ακολουθήσουμε    την ίδια γραμμή που χαράξαμε εδώ και χρόνια στο ζήτημα της αποτίμησης της ευθύνης για τη χρεοκοπία της χώρας από το 2007 με κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή και κυβερνητικό του εκπρόσωπο το σημερινό απεκδυθέντα το νεοδημοκρατικό του κουστούμι, Ευάγγελο  Αντώναρο και ενδυθέντα τη συριζιανή τήβεννο.

Η εμμονή εδώ και χρόνια   που μας διακρίνει στην απόδοση ευθυνών και την τιμωρία εκείνων των ενόχων της χρεοκοπίας, δε μας έγινε  ψυχαναγκασμός ,φυσικά,  αλλά ανυποχώρητη, άκαμπτη ιστορική επιμονή, ως  δικαιική  απαίτηση  και κάθαρση  μιας τραγωδίας που υπήρξε  από τις χειρότερες στη σύγχρονη  ελληνική ιστορία.

Οι αρχαίο ΄Ελληνες τραγικοί  ακολουθούσαν αυστηρούς (και) ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥΣ κανόνες στην εξέλιξη της υπόθεσης  της τραγωδίας τους. Αν ένα ποιητής  αποφάσιζε να αποστασιοποιηθεί  από την πεπατημένη   και να εισάγει καινοφανή  στοιχεία και νεωτερισμούς στη συγγραφή της τραγωδίας του,   δε θα μπορούσε ποτέ να την  παρουσιάσει,  στο  κοινό της Αρχαίας Αθήνας   ΕΙΔΙΚΑ  χωρίς το κομμάτι εκείνο     της    ασφαλούς και  πανταχόθεν ορατής    Κάθαρσης .  Σε καμιά περίπτωση  απλώς, μόνο,  ως υπονοούμενη .

Αν  ο ποιητής δεν ενσωμάτωνε της  Κάθαρση στα δρώμενα επί σκηνής και επέτρεπε στην ΄Υβριν να συνεχίζει  να υπερίπταται στη σκηνη,  το κοίλον και  τις κερκίδες του θεάτρου , δεν θα ήταν καθόλου απίθανο το θέατρο να κατεδαφιστεί συθέμελα από τους έξαλλο πλήθος. Και φυσικά δε θα πετούσαν τα λεφτά τους οι χορηγοί  για το «στεφάνι»   ενός τέτοιου ασεβή  ποιητή.

Ο  Κώστας Καραμανλής,  ως πρωθυπουργός της χώρας τότε, είναι υπεύθυνος για τη χρεοκοπία της Ελλάδας το 2007/8. Ασφαλώς υπεύθυνη και ένοχη  είναι και η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ ,μηδενός εκ των στελεχών της εξαιρουμένου.Η ταφόπετρα της φασιστικής εμμονής της Δεξιάς  ακόμα και της σημερινής  Μητσοτακικής,  να μη αποδέχεται την ευθύνη, αλλά να τη διαχέει στο κομματικό παρελθόν της χώρας  κι  ούτε καν μια απλή συγγνώμη να αρθρώσει τόσα χρόνια  για το έγκλημα της χρεοκοπίας, τέθηκε λίγες εβδομάδες  πριν .

Κόλαφο για το ελληνικό δικαστικό σύστημα αποτέλεσε  η καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Δικαστήριο του Στρασβούργου) για την υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου, που διετέλεσε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ τα  χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής (μνημόνια). Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στην υπόθεση Γεωργίου κατά Ελλάδας ,καταρρίπτει μια για πάντα  το  μύθο του ύψους του  δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 και τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα στη μακρά περιπέτεια των μνημονίων.  Οι κραυγές της Δεξιάς αλλά και άλλων κομματικών μορφωμάτων  ότι δεν υπήρχε λόγος να προσφύγει η χώρα στα μνημόνια και πως κατασκευάστηκαν  τα δημοσιονομικά δεδομένα του 2009, πνίγηκαν  στο… βαθύ λαρύγγι της. Η Κόλαση στην οποία μπήκε (και από την οποία στην ουσία ουδέποτε  βγήκε ) ο ελληνικός λαός, έχει …κολαούζο και προπομπούς .Την επάρατη εκείνη Κυβέρνηση του ανιψιού Κώστα Καραμανλή.

Σε άλλες ακόμα και με στοιχειώδεις  δημοκρατικές (διάβαζε πολιτικές και δικαιικές ) ευαισθησίες,  οι ένοχοι ενός τέτοιου εγκλήματος θα είχαν τιμωρηθεί. Στην Ελλάδα της ατιμωρησίας, του μαυρογυαλουρισμού  ,της διαφθοράς και της απάτης, δεν τιμωρήθηκαν ποτέ οι ένοχο της χρεοκοπίας.

Ο  Γιώργος Παπανδρέου το 2010  που έπιασε την καυτή πατάτα, φρόντισε ,μεν,  να υπογράψει το πρώτο μνημόνιο, αλλά όχι και να στείλει στο ειδικό δικαστήριο εκείνη την ένοχη Καραμανλική  κυβέρνηση.  Ο Αλέξης Τίσπρας το ίδιο.  “Υπέγραψε Ομερτά” με τον Κώστα Καραμανλή,  ο οποίος συμφώνησε με τον  αρχηγό τπου ΣΥΡΙΖΑ και μετέπειτα πρωθυπουργό, να δώσει ως  αντάλλαγμα της  ατιμωρησίας του για το έγκλημα της χρεοκοπίας, τον παρακοιμώμενό του Πάνο Καμμένο με τους ΑΝΕΛ,  ως συνέταιρο στην κυβέρνηση του 2015. ΄ Οπως και έγινε.

Ο ευαίσθητος σε άλλες    εκτροπές  ΣΥΡΙΖΑ , ποτέ δεν ενοχλήθηκε που ο Κώστας Καραμανλής, αντί να είναι στη φυλακή,   απολαμβάνει σήμερα ελέω εκείνης της  «Ομερτά»… τσιπούρες στη Ραφήνα. Και  όλα τα στελέχη της επάρατης  εκείνης  κυβέρνησής του, ξεκκοκαλίζουν παχυλότατες συντάξεις, κοιμώμενοι    τον ύπνο του δικαίου

Ο «Ευάγγελος» είναι ένας εκ των ενόχων. Και μάλιστα σε νευραλγική κυβερνητική θέση τότε.  Η σημερινή του είσοδος στο κόμμα της Κουμουνδούρου, είναι μια ακόμα απόδειξη όσων καταγγέλλουμε χρόνια τώρα από εδώ  για την ύπαρξη (τώρα και τη συνέχιση τήρησης)  της πρώτης  Ομερτά.

Καραμανλικότερος πάντων των λοιπών  ο γιος του…Αρχέλαου,  από  πολύ καιρό   φρόντισε  να ανέβη στο συριζιανό  τρένο με     επαναλαμβανόμενες  και κάποτε σφοδρές επιθέσεις  κατά της σημερινής κυβέρνησης του γόνου της φαμίλιας .  με  «βήμα» πάντα  τα (ελάχιστα) συριζιανά μιντιακά  μέσα που τον φιλοξενούσαν ανελλιπώς. Σήμερα,  η πορεία προς τα αριστερά ολοκληρώθηκε  με την είσοδο του  στο νέο του κόμμα.

Παράλληλα,  αυτή  η  σεμπριά έστειλε και πολλαπλά άλλα μηνύματα .΄Ένα απ΄αυτά, απευθυνόταν  στους Κεντροδεξιούς ψηφοφόρους και οπαδούς της Καραμανλικής  Δεξιάς,   να μη διστάσουν να προσχωρήσουν με την ψήφο τους  και τούτοι  στο Συριζιανό  στρατόπεδο.

Πρόκειται για μια  πανσπερμική  συστράτευση ,  για να  χτυπηθεί με εξόντωση   ο  γόνος της φαμίλιας , όχι μόνο με την απώλεια της εξουσίας, αλλά και της ηγεσίας του κόμματος, το οποίο μετά τα γραμμάτια που του φόρτωσε η σημερινή ακροδεξιά κυβέρνηση της μητσοτακικής Ν.Δ,  φαίνεται να θέλει εναγωνίως να επιστρέψει  στον κεντροδεξιό της  χώρο.   Σύντομα, θα δούμε  νέο πρόσωπο στο τιμόνι του κόμματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή.  Υπό την  προϋπόθεση, βέβαια  που είναι και το ζητούμενο  των συνετών Ελλήνων πως και το κυβερνητικό τέλος  του άριστου  στη διαφθορά απόφοιτου  από το  Χάρβαρντ είναι εγγύς.

Τα συστημικά κόμματα έχουν τη δική τους ηθική.  Το πρέπον γι  αυτά και υπό κοινή αποδοχή νομιμότητας,   είναι να  προσαρμόζουν  τη δράση τους και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στις αρχές της Δημοκρατίας. Στο πολίτευμα στο οποίο  διατείνονται πως ομνύουν . Και  ασφαλώς, ως επακόλουθο,  και στο ισχύον Σύνταγμα της χώρας . Αυτό αρκεί. Οι άγραφοι ηθικοί κανόνες, που  υπάρχουν, φαίνεται πως  δεν έχουν και  μεγάλη πέραση σε τέτοιου είδους χώρους, όπως στα συστημικά κόμματα.   Ειδικά στη χώρα μας.

Η Ιστορία δεν υπακούει στις ίδιες  αρχές. Πρωτίστως, γιατί είναι Δικαστήριο.  Δεν κάνεις  χάρες, δε δέχεται ελαφρυντικά και δεν υιοθετεί νομικά  τερτίπια.   Το σημαντικότερο, δεν έχει διαπλοκές και εξαρτήσεις. Είναι αυτός ο λόγος που η ίδια δε λαμβάνει υπόψη στις δικές της  αποφάσεις,  εκείνες των  συστημικών δικαστηρίων,  αν δεν υπακούν στις αρχές και τις αξίες που θέτει ως ιστορικές αλήθειες η επιστήμη του  Θουκυδίδη.

Με αυτή  τη διευκρίνιση, εμείς κρίνουμε ,αν μη τι άλλο, ακόμα και με βάση την κομματική τους ηθική, πολιτικά  απρεπή   αυτή τη συγγένεια ΣΥΡΙΖΑ-Αντώναρου.   Για το ίδια, βέβαια, τα κόμματα  δε φαίνεται να έχει  ιδιαίτερη σημασία  και άλλη ηθική αποτίμηση το γεγονός της προσχώρησης στις τάξεις του κόμματος της Κουμουνδούρου ,του  κεντροδεξιού Αντώναρου. (Εδώ, έκαναν συγκυβέρνηση   με τον ακροδεξιό και Πουτινιστή  Πάνο Καμμένο.  Εδώ θα κώλωναν ;).

΄Εχουν, όπως είπαμε  τη δική τους  ηθική,   απάδουσα στο ήθος της Ιστορίας. Ας πράξουν, επομένως,  κατά το κομματικό δοκούν και συμφέρον. Δε μας πέφτει, άλλωστε, κομματικός λόγος. Ας  συμπεριλάβουν στις εκλογικές  τους λίστες και τον π. κυβερνητικό εκπρόσωπο  του Κώστα Καραμανλή, που χρεοκόπησε τη χώρα.

Στη, οπαδική,   συνείδηση δεν υπάρχουν τέτοια διλήμματα. Αν  σκεφτείς  πως ο γόνος  του αλήστου μνήμης Κων. Μητσοτάκη  έχει στην κυβέρνησή  του 3 ΝεοΝαζί υπουργούς ( σημ.  αυτήν, ακριβώς , την κυβέρνηση που  το κεντρικό , Ισραηλιτικό  Συμβούλιο της Ελλάδας   δεν είχει αναστολές να τη συγχαρεί   και να την  ευχαριστεί!!), τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο  Ευάγγελος Αντώναρος,  ο κολλητός του Κώστα Καραμανλή, έστω κι αν ποτέ δεν μπήκε στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ της Αριστεράς ( και  πώς θα μπορούσε άλλωστε), για να εξαγνιστεί  απ΄ όσα ημαρτημένα κουβαλάει,  μοιάζει  να διέπραξαν με τη συνεργασίας τους … πλημέλημμα.     “Ας πάει και το παλιάμπελο”!

 Αυτό είναι το πνεύμα και η κρίση του οπαδισμού. Καθαρά ποδοσφαιρική.  Αν κάνει ο Μέσι μεταγραφή σε αντίπαλη ομάδα, τρέχει τίποτα;  Πόσο μάλλον ο  γιος του  παλιού σκιτσογράφου στο ΡΟΜΑΝΤΣΟ,  που δεν είναι δα και ο ..Μέσι της πολιτικής.!

΄Αντε, καλορίζικος, Συριζαίοι μου. Και σε άλλα με…υγεία!