ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

1. ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ  ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.
2. ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ …ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΣΗΜΕΣ!
3. “ΒΗΜΑ”  ΣΕ ΚΑΡΑΝΑΖΙ ΑΠΟ  ΣΟΦΤ ΝΑΖΙ.
1. Χώροι συνεύρεσης συζύγων – συντρόφων κρατουμένων μέσα στις φυλακές εξήγγειλε το υπουργείο Δικαιοσύνης

Δημιουργία χώρου συνεύρεσης συζύγων-συντρόφων κρατουμένων, ανδρών και γυναικών, εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.   Οι χώροι συνεύρεσης συζυγικών-συντροφικών συναντήσεων, είναι κάτι που γίνεται σε πολλές χώρες του κοσμου, και προβλέπεται στο σχέδιο του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα.   Ο χώρος αυτός θα γίνει πρώτα στις φυλακές Γρεβενών, ενώ εκεί ο Υπουργός εγκαινίασε και  το «Παιδικό επισκεπτήριο».

Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε πως

«Το ‘Παιδικό επισκεπτήριο υλοποιεί την πολιτική για φυλακές με ανθρώπινο πρόσωπο, με ειδικότερο σκοπό να μπορούν οι γονείς κρατούμενοι να περνούν χρόνο με τα μικρά παιδιά τους σε κατάλληλες συνθήκες.  Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η μείωση των αρνητικών συνεπειών της φυλάκισης και η ενδυνάμωση των οικογενειακών σχέσεων, με τελικό βέβαια σκοπό την υποβοήθηση της ομαλής επανένταξης του κρατουμένου στο κοινωνικό, επαγγελματικό και οικογενειακό περιβάλλον».

Το παιδικό επισκεπτήριο είναι ένας διαμορφωμένος χώρος για να συναντάνε οι κρατούμενοι γονείς τα παιδιά τους, με  με ειδικά έπιπλα και χρωματιστούς τοίχους, όπου τα παιδιά θα μπαίνουν εκεί χωρίς να διαβαίνουν το εσωτερικό της φυλακής. Αντίστοιχος χώρος ετοιμάζεται και στις γυναικείες φυλακές της Θήβας.

  Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα εφαρμόζονται αυτές οι πρωτοβουλίες, καθώς και το αν θα ισχύουν για όλους τους κρατούμενους, γιατί παρόλη την επικοινωνιακή πολιτική με ανθρώπινο πρόσημο που φιλοδοξεί να προβάλει το Υπουργείο, οι καταγγελίες κρατουμένων για άθλιες συνθήκες, διακοπές ηλεκτρικού, άρνηση αδειώ, και «ειδικές συνθήκες» κράτησης, συνεχίζονται κανονικά, δείχνοντας μια αναντιστοιχία λόγων και πράξης.

Μπράβο στον υπουργό. Αρκεί να μη μείνουν όλα αυτά σε επίπεδο εξαγγελίας,όπως συνήθως συμβαίνει στη χώρα μας.

Παλαιά αιτήματα των κρατούμενων.  Ειδικά εκείνο της σεξουαλικής συνεύρεσης. Αλλά γατί μόνο με συντρόφους-συζύγους; Και όσοι δεν έχουν; Θα ζητάνε, δηλαδή,  ταυτότητα ή άλλες αποδείξεις…συγγένειας και σχέσης; Κι αν κάποιος θέλει  “επαφή” με μια “εκδιδόμενη” θα την περάσουν από έλεγχο  ή θα του απαγορεύσουν τη συνεύρεση;

 

2. Εκμετάλλευση και γενοκτονία στη Δυτική Παπούα


Η Δυτική Παπούα είναι το δυτικό μισό του νησιού της Νέας Γουινέας, που συνορεύει με την ανεξάρτητη χώρα της Παπούα Νέας Γουινέας. Απέχει μόλις 200 χιλιόμετρα βόρεια της Αυστραλίας. Η γη αποτελείται από ένα μεγάλο ορεινό εσωτερικό,  πεδινά δάση, μεγάλες περιοχές παράκτιων βάλτων μαγκρόβια και περιβάλλεται από πολυάριθμα μικρά νησιά και κοραλλιογενείς υφάλους.
Από τις πρώτες ημέρες της ινδονησιακής κατοχής, οι άνθρωποι και η γη της Δυτικής Παπούα τελούν υπό ανηλεή επίθεση. Σε μια προσπάθεια να ελέγξει την Παπούα, και να διεκδικήσει τη γη για να ανοίξει ο δρόμος για την εξόρυξη των πόρων, ο ινδονησιακός στρατός έχει συστηματικά δολοφονήσει, βιάσει και βασανίσει άνθρωπους σε αριθμούς που θα αποτελούσε μια γενοκτονία.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πενήντα ετών, η Ινδονησία έχει πραγματοποιήσει ένα έργο κοινωνικής μηχανικής σε μαζική κλίμακα στην Δυτική Παπούα με τη μετεγκατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από όλη την Ινδονησία για να ζήσουν σε καταυλισμούς στα κομένα δάση της Δυτικής Παπούα. Το πρόγραμμα της μετενγκατάστασης έχει από καιρό επικριθεί έντονα και έφερε προβλήματα τόσο για τον γηγενή πληθυσμό όσο και τους “εποίκους”.


Εικόνα από τις 17/03/2016  Ένα από τους χειρότερους λόγους  που επέβαλαν την μετατόπιση και τη δολοφονία χιλιάδων ανθρώπων είναι για να ανοίξει ο δρόμος για την γιγαντιαία αμερικανική επιχείρηση ορυχείων Freeport, και το μεγαλύτερο ορυχείο χρυσού στον κόσμο, η οποία έχει μετατρέψει ένα ιερό βουνό σε έναν κρατήρα και δηλητηρίασε το τοπικό σύστημα του ποταμού.

Η Ινδονησία ελέγχει την Δυτική Παπούα επιθετικά και με βιαιότητα και δεν επιτρέπει την παρουσία δημοσιογράφων, διπλωματών και εργαζόμενων οργανώσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Η West Papua είναι  από τις μεγαλύτερες και βαρύτερα φορολογούμενες περοχές της Ινδονησίας. Πολλές χώρες κάνουν τα στραβά μάτια σε όσα συμβαίνουν στη Δυτική Παπούα λόγω των δικών τους οικονομικών συμφερόντων στην χώρα.
Το παρακάτω βίντεο παρουσιάζει την εκμετάλλευση και  τη γενοκτονία και εξηγεί το λόγο που πολλές χώρες παραμένουν σιωπηλές μπροστά σε αυτο το διαρκές έγκλημα.
https://youtu.be/rbHQiCSFLzs

Σύνηθες φαινόμενο οι γενοκτονίες σε χώρες της Αφρικής και τις υπανάπτυκτες γενικώς.  Μόνο που οι ειδήσεις για τέτοια εγκλήματα ή δε φτάνουν ποτέ στον “πολιτισμένο” κόσμο ή φτάνουν  αργά και κολοβωμένες.

΄Ο,τι  κακό κι αν συμβαίνει σ΄αυτές τις χώρες, είναι…αυτονόητο και εξυπακουόμενο! Δεν ξενίζει, δε προκαλεί αγανάκτηση, οργή, καταγγελία,παρά μόνο σε συνειδητοποιημένους πολίτες και πολιτικούς ακτιβιστές.

Οι μάζες στον “πολιτισμό” έχουν αποδεχτεί ως αναγκαία και μη αναστρέψιμη  πραγματικότητα την πείνα,την έλλειψη νερού, ιατροφαρμακευτικής περίθλαψης, των άλλων στοιχειωδών  για τους ανθρώπους σ΄εκείνες  τις περιοχές.

Δεν είναι μόνο  οι άνθρωποι στη Συρία κακοποιημένοι. Κι όμως. ΄Ολοι σήμερα ξέρουν για τις συμφορές στη Μ. Ανατολή, τους Τζιχανστιστές, τους  πρόσφυγες, τις τυφλές τρομοκρατικές ενέργειες στην Ευρώπη,  την Τουρκία,το Ιρακ. Κι ακόμα για τις γενοκτονίες των Αρμενίων, την πιο κοντινή μας χρονικά  στη Σρεμπρένιτσα, αλλά ελάχιστοι ξέρουν για τις πιο σύγχρονες και παλιότερες γενοκτονίες στη Ρουάντα, των Μοριορί, των Πυγμαίων, των Αβορίγινων κ.α.

Το αίμα, ο  πόνος, το δάκρυ, η συμφορά είναι ίδια για όλες τις…επιδερμίδες, τα χρώματα,τις φυλές και τα “έθνη”. Και σε όλη την υφήλιο.  Οι ευαισθησίες μας  δεν μπορούν να σταματούν σε σύνορα και “πολιτισμούς”. Είναι αδιανόητη κάθε  επιλογή συμπάθειας, συμπαράστασης και διαμαρτυρίας   με οποιαδήποτε κριτήρια.

Είμαστε όλοι Παπούα!

 

3. O Kανάκης “άδειασε” τον Αρναούτογλου για την συνέντευξη με τον Σφακιανάκη
O Kανάκης άδειασε τον Αρναούτογλου για την συνέντευξη με τον Σφακιανάκη - ΒΙΝΤΕΟ

Η συνέντευξη του Νότη Σφακιανάκη στο “The 2night Show” και τον Γρηγόρη Αρναούτογλου έγινε η αφορμή για να την σατιρίσουν οι “Ράδιο Αρβύλα”.

Στο τέλος ο Αντώνης Κανάκης θέλησε να κάνει ένα σχόλιο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα μου επιτρέψετε μια μικρή παρένθεση, μια προσωπική άποψη. Η λεπτή γραμμή που χωρίζει όλες αυτές τις επιλογές και τα παιχνίδια, τα τρικ των τηλεοπτικών εκπομπών για λόγους τηλεθέασης, με καταστάσεις οι οποίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για την κοινωνία, είναι μια πολύ σημαντική γραμμή κατά την άποψή μου. Αυτή τη σημαντική γραμμή θα πρέπει να την έχουν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τους τα κανάλια, οι διευθυντές προγράμματος και οι δημιουργοί των διαφόρων εκπομπών».

Να πούμε κι εμείς μια φορά μπράβο στους “Αρβύλες”, αν και γενικώς δεν τους συμπαθούμε (επειδή ακριβώς μόνο “αρβύλες” είναι όσα λένε). Αλήθεια,  αυτός ο καραγκιοζάκος ο Αρναούτογλου κι αυτός κρυφο-Ναζί προέκυψε;

Και δε νομίζουμε να είναι η τηλεθέαση εδώ η αφορμή,που κουβάλησε το ναζισταρά να τον τρώει ο κόσμος στη μάπα νυχτιάτικα. Αλλά φαίνεται  το “κουνάει το δέντρο”  του ναζισμού κι αυτό το παλικάρι του γυαλιού, που μόνο… Γρηγόρης δεν είναι στο μυαλό γενικώς.