ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

Το όραμα του Πούτιν για Ορθόδοξη Αυτοκρατορία – Πως θα μπορούσε να κινηθεί η Ελλάδα

2VSN 7689-1200

 Ενώ ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, αναμένεται στην Ελλάδα, κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα το βιβλίο «Στο μυαλό του Βλαντιμίρ Πούτιν». Στις σελίδες του ξεδιπλώνεται το όραμα του Ρώσου ηγέτη για την δημιουργία μιας Ορθόδοξης Αυτοκρατορίας, αντίβαρο στην άθεη Νέα Τάξη, με σημαντικό σύμμαχο την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Ελλαδική Εκκλησία και φυσικά το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.
Άλλωστε ο Πούτιν στις συνεντεύξεις του δεν παραλείπει ποτέ να αναφέρει το γεγονός ότι η μητέρα του τον βάφτισε κρυφά χριστιανό ορθόδοξο, καθώς κάτι τέτοιο απαγορευόταν στον Κομμουνισμό.
Στο βιβλίο του Μισέλ Ελτσανινόφ, ακτινογραφούνται όλοι οι θεωρητικοί παράγοντες που ενίσχυσαν το σχέδιο του Ρώσου ηγέτη και αποτέλεσαν τους κεντρικούς του πυλώνες.
Στο οπισθόφυλλό του αναφέρεται πως στ επίκεντρο της έρευνας είναι το «πώς συγκροτείται το όραμα του Πούτιν για τη “ρωσική οδό” και ποια επίδραση ασκούν στον Ρώσο πρόεδρο η Ορθοδοξία, το Βυζάντιο, το σοβιετικό καθεστώς, ο Μαρξ, ο Ντοστογιέφσκι, η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ή ο πανσλαβισμός».
Στόχος του Πούτιν φέρεται να είναι το να εμφυσήσει στον ρωσικό λαό μια πίστη σε υψηλά ιδανικά, όπως αυτό της Ορθοδοξίας, θυμίζοντάς του τις επιτυχίες του «ενάντια στον ξένο κατακτητή και την ανάλογη “Ένωση όλων Σλάβων (και γενικά των Ορθοδόξων) υπό την αιγίδα της Ρωσίας».
Καταλυτικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να παίζει και η Εκκλησία της Ελλάδος.
Όπως αναφέρεται, ο πρόεδρος χρησιμοποιεί την θρησκεία για να εξασφαλίσει την υποστήριξη της ορθόδοξης πλειοψηφίας της χώρας, για να κολακεύσει, εάν και εφόσον χρειαστεί, τους Έλληνες ή τους Σέρβους».
Βέβαια, όλοι οι μεγάλοι έχουν τα σχέδιά τους. Το τι τελικά θα γίνει, είναι άλλη υπόθεση.
Αυτό που θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα είναι να αξιοποιούσε τις εν λόγω επιδιώξεις της Μόσχας, προκειμένου, βάσει της αρχής των αμοιβαίων συμφερόντων, να κερδίσει ό,τι μπορεί για τα ελληνικά συμφέροντα, ειδικά τώρα που οι σχέσεις Ρωσίς-Τουρκίας βρίσκονται σε χείριστο σημείο.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στο πλαίσιο του «ανήκομεν εις την Δύσιν» έχει καταστήσει τέτοιου είδους ανοίγματα απαγορευτικά.

 

“Δε στέγνωσε το μελάνι” από 1. το πρόσφατο κείμενό μας με τίτλο “Ρωσία, ο κακός δαίμονας της Ελλάδας”, που ανεβάσαμε εδώ. 2. το  χτεσινό “κράξιμο”  στα Indymedia, γιατί έστειλαν κατά τρόπο αντιεπιστημονικό-αντιδεολογικό αναδημοσίευση ιστορικού  κειμένου στα “σκουπίδια”  και σήμερα αλιεύσαμε το παραπάνω δημοσίευμα που, ναι, μεν, δεν είναι ιστορικό κείμενο, όμως εμπεριέχει σοβαρές αλήθειες τις οποίες είχαμε επισημάνει ιδιαίτερα στο  επίμαχο άρθρο μας.

Με την ευκαιρία αυτή ,θα παρατηρήσουμε  πως τα Athens.Indymedia απέτυχαν τελικά στο…τεστ κόπωσης που τα είχαμε υποβάλει χτες με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα,  αφού το ξανάστειλαν μαζί με τη διαμαρτυρία μας στα… αζήτητα.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Η “καρδιά”  των Indymedia, όπως έδειξε και  η τελευταία εξέταση, πάσχει βαριά. Χρειάζεται κατ-επειγόντως….μπάι πας, αν θέλουν να επιβιώσουν διαδικτυακά.

“Θέλει αρετήν και τόλμην” η ελευθεροτυπία. Δεν είναι παίξε-γέλασε…”σύντροφοι”!

____________________________________________________________________

1. “ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΓΙΑΝΝΗ; ΤΙ ΕΙΧΑ ΠΑΝΤΑ!”
2. ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΣΕ ΡΟΛΟ ΤΕΙΡΕΣΙΑ
3. “ΑΡΠΑΓΕΣ”  ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΣΤΕΡΙΑΣ.
4.Η “ΚΑΤΑΡΑ”  ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ.
5. ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ. ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ.
1, Πυροβόλησαν τον διευθυντή του Νεφρολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου της Νίκαιας

Ενα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε πριν από λίγο στη λεωφόρο Κηφισού.

Κουκουλοφόροι σταμάτησαν το αυτοκίνητο του διευθυντή του Νεφρολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου της Νίκαιας ενώ κινούνταν στη συμβολή των οδών Κηφισού και Πέτρου Ράλλη και τον πυροβόλησαν τρεις φορές στα πόδια από την πλευρά του συνοδηγού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γιατρός έχει τραυματιστεί στον μηρό, έχει μεταφερθεί στο Τζάνειο, αλλά η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο.

Είχαν σιγήσει εδώ και πολύ καιρό  τα μετα-Κουφίντα εποχής “45άρια”. Δεν αποκλείεται, όμως, να ξανάρχισαν το λακριντί κάποιοι ανεγκέφαλοι. Μυρίζει τέτοια ενέργεια η επίθεση στο διευθυντή του νεφρολογικού τμήματος του νοσοκομείου Νίκαιας.

Στη “χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας” ,τον πολιτικό λόγο  τον έχουν αντικαταστήσει τα όπλα εδώ και δεκαετίες. Τέτοιο φαινόμενο πουθενά στις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στις υπόλοιπες  του κόσμου με στοιχειώδη πολιτικό πολτισμό,  δε συναντάς.

Εδώ,βέβαια,  είναι Ελλαδιστάν. Τί νομίζατε:

 

2. Λεβέντης: Ερχονται εκλογές τον Ιούνιο
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Εκλογές τον επόμενο μήνα, δηλαδή στις 12 ή 19 Ιουνίου» προέβλεψε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

«Οι πρόωρες εκλογές είναι πάνω στο γραφείο του πρωθυπουργού» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Λεβέντης έκανε δε λόγο για «μονομερή ενέργεια της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση στην Βουλή ασφαλιστικό και φορολογικό, όταν την ίδια ώρα οι δανειστές λένε πως υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις δυο πλευρές». Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΕ δεν θα ψηφίσει τα μέτρα, καθώς στην αντίθετη περίπτωση «δεν θα μπορώ για δύο με τρία χρόνια να κυκλοφορώ στους δρόμους και στις εκλογικές του περιφέρειες». Ο Βασίλης Λεβέντης επέμεινε στην πρόταση του για οικουμενική κυβέρνηση. «Μια κυβέρνηση που θα βρει τους αργόμισθους, τις πολλαπλές συντάξεις, θα χτυπούσε την φοροδιαφυγή, που θα αλλάξει το σύστημα χρηματοδότησης των κομμάτων και θα μείωνε κατά 50% τους μισθούς όλων των αιρετών θα τη στήριζα» επισήμανε.

΄Εχει καταντήσει γελοία αυτή η κατάσταση με το …μάντη Τειρεσία-Βασίλη Λεβέντη, που  όλο προφητεύει κι όλο  πέφτει έξω στα μελλούμενα. Το συνήθιζε και παλιά, βέβαια. Από τότε πού δεν είχε  γίνει  ακόμα  φίρμα στα τραπέζια και τα παράθυρα των τηλεοράσεων.

Αν δεν έχεις πληροφόρηση, αν δεν προκύπτει το συμπέρασμα  από σοβαρή παρατήρηση και εμπειρία ,καλύτερα να μη μιλάει κανείς, αν θέλει να είναι σοβαρός. Τέτοιες  ελαφριές κουβέντες και προβλέψεις  μόνο οι καφετζούδες  για εντυπωσιασμό και τζέρτζελο διακινδυνεύουν.  Ας το έχει αυτό υπόψη του ο …πρόεδρος των Κεντρώων.

Εκτός κι αν  έχει πληροφόρηση. Οπότε οφείλει να μας την καταθέσει, για να μην τον κράζουμε κιόλας.

Τα υπόλοιπα,  όμως, που αναφέρει ο Βασίλης Λεβέντης, είναι πέρα για πέρα σωστά και απολύτως απαραίτητα και επιβεβλημένα. Η Οικουμενική κυβέρνηση, είναι η μόνη που θα μπορούσε να χρεωθεί το κόστος των μεταρρυθμίσεων.Οι μονοκομματικές-αυτοδύναμες  κυβερνήσεις έστω και σε συνεργασία με άλλο κόμμα, δεν έχουν τέτοια δυνατότητα. Στην Ελλάδα είμαστε.  Ο  ΄Ελληνας έχει εδώ και πολλά χρόνια αναπτύξει πελατειακές σχέσεις με το κόμμα που ψηφίζει. Πουλάω ψήφο μου κάνεις παροχές και ρουσφέτια. Αλλιώς… πάω αλλού.

 

3. Μήνυση για αρπαγή ανηλίκου κατέθεσαν οι γονείς της 4χρονης Μαρίας
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI

 

Μήνυση κατά αγνώστων για το αδίκημα της αρπαγής κατέθεσε η οικογένεια της μικρής Μαρίας-Ειρήνης, όπως αποκάλυψε ο δικηγόρος των γονιών του κοριτσιού.

Η 4χρονη είχε εξαφανιστεί, υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, από την περιοχή του Σκαραμαγκά, την Κυριακή του Πάσχα

«Εγώ θέλω να σας αποκαλύψω ότι χθες το βράδυ, η οικογένεια κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων για το αδίκημα της αρπαγής», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο δικηγόρος των γονιών του κοριτσιού.

Ο κ. Γεωργόπουλος σχολίασε και τη δίωξη που ασκήθηκε κατά των γονέων λέγοντας τα εξής: «Δεν μεμφόμαστε την εισαγγελία, της παραδόθηκε ένα υλικό κατά την άποψή μας πολύ βιαστικά. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να βιαστεί η αστυνομία να κλείσει τον φάκελο για να συλλάβει δύο γονείς οι οποίοι πήγαν αμέσως οι ίδιοι στο αστυνομικό τμήμα. Θα μπορούσε ενδεχομένως να ανοίξει μία δικογραφία αν είχαν υπόνοιες για το αδίκημα της εκθέσεως και να ακολουθηθεί μία προκαταρκτική εξέταση».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, το επόμενο βήμα είναι να επισκεφτεί μία κοινωνική λειτουργός το σπίτι της οικογένειας προκειμένου να διαπιστώσει εάν οι συνθήκες επιτρέπουν την επιστροφή του παιδιού, το οποίο συνεχίζει να φιλοξενείται στο νοσοκομείο Παίδων.

Εκτός από την έρευνα των κοινωνικών λειτουργών, απαραίτητη είναι και η σύμφωνη γνώμη των γιατρών και του επιστημονικού προσωπικού του νοσοκομείου ότι το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο οικογενειακό του περιβάλλον.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες Τετάρτη, λίγο πριν τις 4 το απόγευμα οι γονείς της μικρής Μαρίας-Ειρήνης αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο.

Ούτε κανείς άρπαξε το παιδί, ούτε γίνονται τέτοια πράγματα στην Ελλάδα. ΄Οπως πάντα, η βιομηχανία παραπληροφόρησης κάνει την “τρίχα τριχιά” για να πουλάει.

Δεν έχει πολλά χρόνια τώρα χαθεί παιδί στον τόπο μας. Κι αν υπάρχουν κάποια σποραδικά περιστατικά, δεν πρόκειται για αρπαγή, απαγωγή, αλλά για διεκδίκηση  παιδιού από γονείς που δεν τα βρήκαν μεταξύ τους σε διαζύγιο. ΄Η κι από παππούδες ακόμα.

Βουτάει ο ένας το παιδί και ο άλλος βγαίνει στα…αλάρμ και τα κανάλια και τρομοκρατεί τους άλλους γονείς πως πρόκειται για αρπαγή, απαγωγή και τέτοια. Παραμύθια. Μια απέραντη υπερβολή αυτή η χώρα .Σε όλα. Και ψυχοπάθεια.

΄Οσο για τη Μαρία-Ειρήνη, πιθανότατα οι παππούδες της  άφησαν “αμολημένο”  το παιδί κι εκείνο πήρε τους δρόμους. Τα κάνουν αυτά τα παιδιά, αν δεν έχουν εποπτεία.  Κι έτσι και πάρουν δρόμο, δε σταματάνε πουθενά. Σιγά που δε θα μπορούσε η Μαρία να πάει 4  χιλιόμετρα μακριά.

Το θέμα της στέρησης του παιδιού από τους γονείς του είναι τώρα το σοβαροτερο. Είναι όντως φοβερό να χάνεις το παιδί σου με τέτοιο τρόπο. Να στο “παίρνει” ο εισαγγελέας.  Αν όμως οι αρμόδιοι κρίνουν πως η οικογένεια δεν έχει τις προδιαγραφές και τα εχέγγυα να το αναθρέψει  σωστά,  τότε η λύση είναι… μονόδρομος. Ας τους το πάρουν.

4. Καταυλισμός προσφύγων στους πρόποδες του Ολύμπου -Οι Γεζίντι που ζουν εκεί
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Πρόκειται για έναν χώρο στους πρόποδες του Ολύμπου, που στο παρελθόν λειτούργησε ως σανατόριο και κατόπιν ως ψυχιατρείο, το οποίο έκλεισε πριν από χρόνια, λόγω του φαινομένου της ιδρυματοποίησης των ασθενών και με στόχο την καλύτερη ενσωμάτωσή τους στον κοινωνικό ιστό.

«Ήρθαμε εδώ για να ξεφύγουμε από τα προβλήματα στην Ειδομένη» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νεαρός Τάρεκ, από το βόρειο Ιράκ, εξηγώντας πως λίγο πριν φύγουν από εκεί, οι εντάσεις ήταν μεγάλες. Δηλώνει «ασφαλής και χαρούμενος» που είναι στην Πέτρα Ολύμπου, αλλά ζητά «καλύτερες υπηρεσίες» και μεγαλύτερη παρουσία εθελοντών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, προκειμένου να παρέχεται περισσότερη βοήθεια στους πρόσφυγες.

«Στην Ειδομένη υπήρχαν πολλοί τσακωμοί και προβλήματα» λέει από την πλευρά του ο Χαουάς Χάλαφ, ο οποίος δηλώνει και ο ίδιος χαρούμενος που ξέφυγε από τον λασπότοπο του άτυπου καταυλισμού στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Ζητά, ωστόσο, να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και στο κέντρο της Πέτρας Ολύμπου, κυρίως σε ό,τι αφορά την παροχή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας.

Στο κέντρο υποδοχής της Πέτρας υπάρχουν στρατιωτικός γιατρός και μία νοσοκόμα από το τοπικό κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού, ενώ από την αρχή της λειτουργίας του κέντρου δραστηριοποιείται εκεί και η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση CYCI (The Liberation of Christian and Yazidi Children of Iraq), τα μέλη της οποίας στηρίζουν τους χριστιανούς και τους Κούρδους Γεζίντι, που δέχθηκαν το σκληρό χτύπημα του ISIS στο βόρειο Ιράκ, στα αιματηρά γεγονότα του 2014.

Επιπλέον, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κατερίνης, εντεταλμένος για το Προσφυγικό, Νίκος Παπαζιώγας, έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται στο ιατρικό «κομμμάτι» και η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση Adra (Adventist Development and Relief Agency), που σύντομα αναμένεται να φέρει στον χώρο και κινητή μονάδα για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως το νοσοκομείο της Κατερίνης είναι περίπου 45 λεπτά μακριά και η μεταφορά τους προς και κυρίως από αυτό είναι ένα ζήτημα» σημειώνει.

Συνολικά 965 Γεζίντι έχουν βρει καταφύγιο στις σκηνές που έχουν στηθεί επιμελώς στο καταπράσινο περιβάλλον της ορεινής Πέτρας Ολύμπου, που λειτουργεί από τις 11 Απριλίου. Πολλοί από αυτούς έχουν νιώσει τη βιαιότητα του ISIS στο πετσί τους, όταν τον Αύγουστο του 2014 οι τζιχαντιστές προέλασαν από το όρος Σινγκάλ, δολοφονώντας τον ανδρικό πληθυσμό που έβρισκαν στο διάβα τους και παίρνοντας ως ομήρους γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους.

Μία ηλικιωμένη Γεζίντι, η Σαμιχαρσό Αλί θέλει, όπως λέει, να στείλει το δικό της μήνυμα στην Ευρώπη. Την καλεί «να πάρει γρήγορα αποφάσεις για τους πρόσφυγες», ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Η ίδια, πάντως, που είδε τον έναν της γιο να μένει πίσω στο Ιράκ, καθώς τα χρήματα δεν επαρκούσαν για να ταξιδέψει όλη η οικογένεια, θέλει να πάει στη Γερμανία, όπως η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων.

Τα παιδιά αποτελούν περίπου το ήμισυ του πληθυσμού στο κέντρο υποδοχής της Πέτρας Ολύμπου. Με την ανεμελιά που ταιριάζει στην ηλικία τους, τρέχουν και παίζουν διαρκώς και με τις φωνές τους «σπάνε» την απόλυτη ηρεμία του Ολύμπιου τοπίου. «Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε για τα παιδιά μας. Για να έχουν δικαίωμα να μεγαλώσουν και να μην κοπεί το νήμα της ζωής τους πριν καλά καλά αρχίσουν να συνειδητοποιούν τον κόσμο γύρω τους» λέει μια νεαρή γυναίκα, καθώς μαγειρεύει σε μία από τις πολλές, αυτοσχέδιες, υπαίθριες κουζίνες της Πέτρας.

Θα την πω την “κακία” μου: Αχ, λέει,  και να πάθαιναν τα ίδια οι …νοικοκυραίοι Ελληνάρες, που κυνηγάνε με δίκανα και πέτρες (στη χειρότερη περίπτωση) ή  αδιαφορούν(στην καλύτερη) για τη μοίρα αυτών των ανθρώπων.

 Πόσο τραγικός είναι ο άνθρωπος, όταν αυτο-υποβιβάζεται σε ζώο. Δείτε στη Χίο, τη Μυτιλήνη, την Ειδομένη,τις άλλες περιοχές που είχαν την τύχη να  έχουν δίπλα τους πρόσφυγες. Και την κλώτσησαν!

Ξέρεις τί σημαίνει να δίνεις ψωμί στον πεινασμένο, στρώμα στον ταλαιπωρημένο, χάδι στο ορφανεμένο παιδί; “Ευλογία θεού”! Και οι παλιάνθρωποι προτίμησαν την “κατάρα” και την κατακραυγή που θα τους συνοδεύει παντού και για πάντα.

΄Αξιος ο μισθός της κακίας τους!

5. Πρωτοποριακό: Ρομπότ έκανε εγχείρηση μόνο του -Ξεπέρασε ακόμα και έμπειρους χειρουργούς
Πρωτοποριακό: Ρομπότ έκανε εγχείρηση μόνο του -Ξεπέρασε ακόμα και έμπειρους χειρουργούς [βίντεο & gif]

Τα ρομπότ έκαναν ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για να αποκτήσουν τη δική τους αυτονομία στο χειρουργείο, φιλοδοξώντας να κλέψουν λίγη από τη δόξα των αυτόνομων οχημάτων της Google.

Για πρώτη φορά, ένα αυτόνομο ρομπότ – υπό την απλή επίβλεψη αλλά όχι καθοδήγηση ενός γιατρού- έκανε με επιτυχία μια χειρουργική επέμβαση σε μαλακούς ιστούς ενός πειραματόζωου.

Το ρομπότ τα κατάφερε καλύτερα τόσο από τους έμπειρους χειρουργούς, όσο και από την υπάρχουσα σήμερα υποβοηθούμενη από ρομπότ χειρουργική επέμβαση. Η δοκιμή αφορούσε επέμβαση εντέρου σε ζωντανούς χοίρους. Το ρομπότ έκοψε και έραψε ξανά το έντερο με μεγάλη ακρίβεια.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Παιδιατρικής Χειρουργικής Καινοτομίας Sheikh Zayed (ιδρύθηκε το 2010 με δωρεά από την κυβέρνηση του Αμπού Ντάμπι) και του Τμήματος Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Αζάντ Σέιντμαν, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Science Translational Medicine”.

Σήμερα η ρομποτική χειρουργική βασίζεται στον χειρουργό, ο οποίος καθοδηγεί χειροκίνητα το ρομπότ και η έκβαση της εγχείρισης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εκπαίδευση και την εμπειρία του γιατρού. Μέχρι τώρα είχαν γίνει πρόοδοι στην αυτόνομη ρομποτική χειρουργική μόνο για επεμβάσεις σε σκληρούς ιστούς, όπως τα οστά. Τώρα, για πρώτη φορά, έγινε κάτι ανάλογο και σε μαλακούς ιστούς, οι οποίοι περιλαμβάνουν τους τένοντες, τους μυς, τα νεύρα, τα αιμοφόρα αγγεία, το δέρμα, τον λιπώδη ιστό κ.α.

Οι μαλακοί ιστοί εμφανίζουν συνεχείς και απρόβλεπτες αλλαγές κατά την εγχείριση, γι’ αυτό οι χειρουργοί πρέπει να κάνουν συνεχείς προσαρμογές, πράγμα που έως τώρα ήταν πέρα από τις δυνατότητες ενός ρομπότ. Όμως το νέο ρομποτικό σύστημα STAR (Smart Tissue Autonomous Robot) διαθέτει έναν ελαφρύ ρομποτικό βραχίονα και χειρουργικά εργαλεία ακριβείας, τεχνολογίες τρισδιάστατης όρασης και «έξυπνης» απεικόνισης, καθώς και ειδικό λογισμικό με εξελιγμένους αλγόριθμους. Όλα αυτά του επιτρέπουν να παίρνει αποφάσεις και να «πλοηγείται» σε πραγματικό χρόνο και με μεγάλη επιτηδειότητα στον μαλακό ιστό.

Οι ερευνητές σύγκριναν την αποτελεσματικότητα του STAR με παρόμοια χειρουργική επέμβαση που έγινε μέσω λαπαροσκόπησης από έμπειρα χέρια χειρουργών (με εμπειρία τουλάχιστον επτά ετών), καθώς και με την ημι-αυτόνομη επέμβαση που πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του δημοφιλούς ρομποτικού συστήματος «Ντα Βίντσι». Σε όλες τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές, το αυτόνομο ρομποτικό σύστημα STAR είχε ίδιες ή και ανώτερες επιδόσεις, ακόμη και στην αναστόμωση (επανένωση) του εντέρου των πειραματόζωων. Όλοι οι χοίροι ήσαν καλά μετά την επέμβαση και δεν εμφάνισαν επιπλοκές.

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι ο αυτόνομος ρομποτικός χειρουργός STAR μπορεί να πιάσει δουλειά στα νοσοκομεία μέσα στην επόμενη διετία.

Στόχος των ερευνητών είναι σταδιακά να καταστήσουν αυτόνομους τους ρομποτικούς χειρουργούς, θεωρώντας ότι εξοβελίζοντας τον ανθρώπινο παράγοντα, στο μέλλον θα μειώσουν την πιθανότητα λάθους. Τα ρομπότ θα κάνουν μόνα τους την εγχείρηση και οι γιατροί απλώς θα παρακολουθούν, επεμβαίνοντας μόνο αν χρειασθεί. Παραμένει όμως ερώτημα κατά πόσο οι άνθρωποι θα εμπιστεύονταν τα ρομποτικά χειρουργικά χέρια.

Πλησιάζει η ευλογημένη ώρα της τεχνητής νοημοσύνης. Γράφαμε γι΄αυτό το θέμα:

 

ΗΓΓΙΚΕΝ Η (ΑΓΙΑ) ΩΡΑ ΤΟΥ ΡΟΜΠΟΤ
25.02.14
 

«Εξυπνότερα τα ρομπότ από τον άνθρωπο το 2029»
Νέα “προφητεία” του διάσημου επιστήμονα και μελλοντολόγου Ρέι Κουρτσβάιλ.O διάσημος επιστήμονας, εφευρέτης και μελλοντολόγος Ρέι Κουρτσβάιλ συγκεντρώνει ξανά την προσοχή των ΜΜΕ με μια νέα… προφητεία του. Όπως υποστηρίζει σε 15 χρόνια από σήμερα τα ρομπότ θα έχουν ξεπεράσει σε νοημοσύνη τον δημιουργό τους, τον άνθρωπο! Θα είναι σε θέση να μαθαίνουν, να κάνουν αστεία και να… φλερτάρουν…”
(http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=570853)
 ΄Οσο πιο γρήγορα αναλάβουν τα ρομπότ να ασκήσουν “ευαίσθητες ” λειτουργίες” (ειδικά τις λεγόμενες θεσμικές) στα ανθρώπινα κράτη αρχικά και στις “αντιεξουσιαστικές” κοινωνίες με το χρόνο, λειτουργίες στις οποίες σήμερα μόνο ο άνθρωπος έχει πρόσβαση και δυνατότητα και θεωρούνται πως δεν υποκαθίστανται από “πράγματα”, τόσο το καλύτερο για τη ζωή, το άτομο, τις κοινωνίες.
 Η πολιτική, η δικαιοσύνη και η εκπαίδευση είναι οι πρώτοι και θεμελιακοί τομείς που θα κατακτήσουν  τα ρομπότ   και δεν είναι λίγοι oi συνειδητοποιημένοι πολίτες που περιμένουμε πώς και πώς να ζυγώσει αυτή η ώρα. Οι άνθρωποι ,δυστυχώς, μέσα στους αιώνες δεν κατάφεραν ποτέ ούτε την πολιτική ( επιστήμη της διακυβέρνησης) να ασκήσουν σωστά ,ούτε να αποδώσουν φυσική-έλλογη δικαιοσύνη ή δικαιοσύνη του αγαθού συνειδότος). Διαπλοκές, εξαρτήσεις, συμφέροντα, εγωισμοί, ιδεολογίες-ιδεοληψίες, στενότητα πνεύματος, εν ολίγοις αδυναμία κατάκτησης της περίφημης υπέρβασης από τη ζωώδη στην ανθρώπινη κατάσταση (ανικανότητα του ατόμου να αρθεί σε υψηλά επίπεδα “ενανθρώπισης”), εμπόδισαν  την παγίωση στην ατομική και συλλογική συνείδηση εννοιών φυσικών και αυτονόητων, όπως είναι η ενάσκηση καθηκόντων έντιμης πολιτικής, η απονομή “δίκαιης” δικαιοσύνης, το θησαύρισμα της απαραίτητης γνώσης.
Απέτυχε παταγωδώς ο άνθρωπος στους αιώνες να ανταποκριθεί επιτυχώς στους ρόλους που του ανέθεσαν να ενσαρκώνει στις κοινωνίες των ανθρώπων. Για αυτό το λόγο, φαίνεται πως καθίσταται  επιτακτική πλέον η ανάγκη να τον υποκαταστήσουν τα ρομπότ σ΄αυτό το έργο. Καλούνται οι μηχανές να επιτύχουν εκεί που απέτυχαν οι άνθρωποι. Και είναι σίγουρο πως θα πετύχουν, γιατί η τεχνολογία, όταν θέλει (όταν μένει αναξάρτητη) ,μπορεί να παρακάμψει ή  να εκμηδενίσει όλα τα ελαττώματα του ανθρώπου και να προμηθεύσει την  κοινωνική “αγορά” με είδη-προϊόντα βασικής ανάγκης στα οποία παρατηρείται σοβαρή έλλειψη (διάβαζε π.χ, έργο από καλό δάσκαλο, δικαστή, πολιτικό κ.α).
Αρκεί,βέβαια, να διέπεται ο προγραμματισμός και η χρήση των μηχανών από  τις αρχές που ,όπως είπαμε, δεν αξιώθηκε ο άνθρωπος να βιώσει και να υπηρετήσει, όπως εκείνες που εμπερικλείουν οι βασικές έννοιες  της ισοτιμίας, της ισονομίας, της δικαιοσύνης, της αξιοκρατίας. Και φυσικά στη διάρκεια της λειτουργίας τους να μην έχει δυνατότητα αυθαίρετης-ανθρώπινης παρέμβασης ο “χειριστής” των μηχανών-ρομπότ  για “σκοπούμενη” (με τη νομική έννοια του “δόλου”) αλλαγή ή τροποποίηση του προγραμματισμού για τον οποίον κατασκευάστηκε και “εξανθρωπίστηκε” με τις κυρίαρχες αρχές που μνημονεύσαμε.
Κάποιοι ισχυρίζονται πως οι μηχανές δε θα μπορέσουν ποτέ να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο, ειδκά σ΄αυτές τις κοινωνικές διακονίες που προτάξαμε (παιδεία, πολιτική, δικαιοσύνη) για πολλούς λόγους. Ιδιαίτερα, γιατί θα τους λείπει ο συναισθηματισμός. Τα μηχανήματα, λένε, δε διακατέχονται από αισθήματα. Δεν κλαίνε,ούτε γελάνε. Είμαστε σε θέση να διαβεβαιώσουμε, όμως, ιστορικά πως περισσότερο κακό παρά καλό έκανε στον άνθρωπο ο ανεξέλγκτος, ο υπερτροφικός ή ο ατροφικός συναισθηματισμός του, καθώς και η εκτός του ελέγχου της λογικής λειτουργίας του, απότοκα είτε της κακής  συμπεριφοράς των ορμονών του είτε της αφύσικης ,κοινωνικής διαχείρισής του ή και των δύο μαζί. Αλλά, και πάλι, όσον αφορά το συναίσθημα, οι τεχνικοί επιστήμονες δεν αποκλείουν καθόλου να εμπλουτίσουν τα ρομπότ με τα βασικά συναισθήματα, τα οποία θα προσομοιάζουν στα ανθρώπινα και θα προκαλούνται μόνο από ερεθείσματα απαραίτητα για την εξυπηρέτηση του κεντρικού προορισμού- στόχου της μηχανής.
Η φύση,όπως έχουμε αναπτύξει εδώ, έχει αρχέγονους και απαρασάλευτους νόμους. Παράλληλα, η ίδια δώρισε στον άνθρωπο το κορυφαίο δώρο του ΝΟΥ. Το φυσικό, το λογικό, το αυτονόητο είναι απολύτως ορατά στους ανθρώπους και …”δια γυμνού οφθαλμού”, όταν δεν εγκαταλείπεται η συνείδησή του να στρεβλωθεί. Είναι πασιφανή, προφανή και απολύτως ευκρινή. Αυτά ακριβώς τα δώρα της φύσης θα είναι εκείνα που θα διαφεντεύουν τις αποφάσεις των ρομπότ την ώρα της λειτουργίας τους , ενισχυμένα φυσικά και από τις αρετές του νόμου, τους κανόνες δικαίου και τις άλλες κατακτήσεις του ανθρώπινου πνεύματος (πολιτισμού).
Πορευόμαστε ολοταχώς στον “αστερισμό” της κυριαρχίας του έλλογου ρομπότ, υψηλών προδιαγραφών για προσφορά ανώτερου, ποιοτικού έργου στο ανθρώπινο είδος. Είναι αυτό, ακριβώς,  που εκτός των άλλων, θα συντομεύσει το δρόμο προς την κατάκτηση της αταξικής, ακηδεμόνευτης, αντιεξουσασιτικής ανθρώπινης “κοινότητας”, στην οποία κυρίαρχο-θεμελιακό γνώρισμα του ατόμου θα είναι η ατομικότητα, ως το αντώνυμο της μαζικότητας, όπως τη γνωρίζουμε στους ιστορικούς αιώνες.