ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

  1. Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ  ΤΟ BREXIT.  ΘΕΛΟΥΝ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ.
2. ΣΥΣΣΩΜΟ ΤΟ ΣΚΟΥΠΙΔΑΡΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ  ΤΑΜΠΛΟΪΝΤ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ  “ΥΙΟΥ” ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
1.α ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
Μεγάλη διαδήλωση κατά του Brexit στο Λονδίνο -«Μένουμε Ευρώπη» είπαν 50.000 διαδηλωτές

 

 

Μεγάλη διαδήλωση κατά του Brexit στο Λονδίνο -«Μένουμε Ευρώπη» είπαν 50.000 διαδηλωτές [εικόνες]

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κεντρικό Λονδίνο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Το αποτέλεσμα του Brexit προκάλεσε πολιτική αβεβαιότητα στο Λονδίνο, ενώ η πλειοψηφία των κατοίκων ψήφισαν υπέρ της παραμονής.

Μάλιστα, αμέσως την επόμενη ημέρα της ψηφοφορίας, δυο διαφορετικές πρωτοβουλίες συγκέντρωσης υπογραφών διαδικτυακά ώστε να διαχωρίσει η πόλη τους τη θέση της από την υπόλοιπη χώρα, εμφανίσθηκαν από κατοίκους της βρετανικής πρωτεύουσας.

Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές ήταν νεαρής ηλικίας, ενώ κρατούσαν σημαίες της ΕΕ και φώναζαν συνθήματα όπως «Είμαι με την ΕΕ».

Με χιουμοριστικά πλακάτ που έγραφαν «αγαπώ τα κρουασάν», περίπου 50.000 Βρετανοί συγκεντρώθηκαν για την φιλοευρωπαϊκή αυτή πορεία.

Παράλληλα ,φώναζαν «Τι θέλουμε να κάνουμε;», «Να παραμείνουμε στην ΕΕ», καθώς κατευθύνονταν στην περιοχή του Ουέστμινστερ.

«Αποδέχομαι το αποτέλεσμα, αλλά είμαι εδώ για να δείξω ότι δε θα το αποδεχτούμε εύκολα», δήλωσε ένας νεαρός διαδηλωτής.

Μερικοί από τους διαδηλωτές μίλησαν σε δημοσιογράφους του BBC:

Marie Sansford, 66, από το Brighton

Φοβόμουν ότι η ένταξη μας στην ΕΕ θα επιτρέψει στις πολυεθνικες εταιρείες να παρουν τον ελεγχο, το οποίο έχει συμβεί σε κάποιο βαθμό. Αλλά όντας στην ΕΕ μπορούμε να εργαστουμε ως ομάδα μαζί με άλλες χώρες, που είναι φίλοι και γείτονές μας. Δεν θέλω να δω το σύνολο της Ευρώπης να καταρρέει. Είμαι απλά πολύ ανήσυχη για τις μελλοντικές γενιές.

Jess Baker, 22, από Islington

Εμείς δεν θέλαμε να φύγουμε, αλλά αν και σεβόμαστε την απόφαση του δημοψηφίσματος, εξακολουθούμε να θέλουμε τη Βρετανία να είναι προσανατολισμένη προς την ΕΕ.

Philippa Griffin, 40, από το Hertfordshire

Είμαι απολύτως εξοργισμένη με τον τρόπο που οι άνθρωποι ψήφισαν. Τα ψέματα που ακούστηκαν ήταν πολλά. Αισθάνομαι ότι χώρα, μας έχει ήδη αλλάξει πολύ.

β. Βullying στους Βρετανούς ευρωβουλευτές από συναδέλφους τους και υπαλλήλους της ΕΕ -Μετά τo Brexit
Φωτογραφία: Olivier Hoslet/EPA/ΑΠΕ

 

διαίτερα αφιλόξενη έχει γίνει η πρωτεύουσα του Βελγίου και της ΕΕ, οι Βρυξέλλες, για τους Βρετανούς ευρωβουλευτές -αλλά και τους ομοεθνείς τους που εργάζονται στα ευρωπαϊκά όργανα, μετά και την απόφαση της χώρας να αποχωρήσει από την Ένωση.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσίευσε το Σάββατο η Daily Mail, στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αντιμετωπίζουν με περίσσια εχθρότητα τους Βρετανούς συνάδελφους τους, στέλνοντας τους ραβασάκια που τους καλούν να «γυρίσουν πίσω στο νησί τους».


Όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα μάλιστα, πρόσφατα, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης για την αναπτυξιακή βοήθεια που παρέχει η Ένωση στην Αιθιοπία, ένας ευρωσκεπτικιστής Βρετανός ευρωβουλευτής αναγκάστηκε να αποχωρήσει υπό τον ρυθμικό ήχο κάποιων συναδέλφων του που του φώναζαν «φύγε, φύγε, φύγε» (Leave, Leave, Leave).


Σε ένα άλλο περιστατικό, εργαζόμενος στην Ευρωβουλή ξεκόλλησε από τις ταχυδρομικές θυρίδες των Βρετανών ευρωβουλευτών την ταμπέλα με την ένδειξη «Ηνωμένο Βασίλειο», ενώ πριν λίγες μόλις ημέρες ένα υβριστικό γκράφιτι εμφανίσθηκε σε τοίχο πολύ κοντά στο κοινοβούλιο που καλεί τους Βρετανούς «να πάνε να γ@@ηθουν».

Φωτογραφίες: Daily Mail

Χαζές, παιδιάστηκες αντιδράσεις αυτές με τα “σημειωματάκια” στις Βρυξέλλες. . Προκαλούν και επαυξάνουν το βρετανικό εθνικισμό των ανεγκέφαλων τέτοια περιστατικά. Προσβάλουν και τη συντριπτική πλειοψηφία των ΄Αγγλων, που  είναι ευρωπαϊστές.

Και η Βρετανία ανήκει στην οικογένεια της Ευρώπης. ΑΣΥΖΗΤΗΤΙ. Είναι τόσο απαραίτητη, όσο η Γαλλία και η  Γερμανία. Και η ευρωπαϊκή οικογένεια γίνεται φτωχότερη, όσο λείπει η Βρετανία. (Αλλά και η Τουρκία, η Ρωσία. Στόχος: ΄Ολος ο κόσμος μια “πατρίδα”).

Ας δοθούν άλλα μαθήματα σκληρά μεν,αλλά σοβαρά και ουσίας, για να αντιληφθούν όσοι  επέλεξαν   Brexit τις συνέπειες της ανοησίας τους. Αλλά με κύρος και προσοχή. ΄Οχι με σχολικά ραβασάκια από θρανίο σε θρανίο και τρολάρισμα  κατινίστικου ιστότοπου.

Σοβαρευτείτε στην Ευρώπη!

 

2. Γιατί όχι ψήφος και στους 430.000 νεομετανάστες, κ. Τσίπρα;

Δεν χρειάζεται να είσαι διάνοια πολιτικός αναλυτής για να καταλάβεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε στο προσκήνιο θέμα εκλογικού νόμου και πασχίζει να τον περάσει με την αυξημένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών (για να ισχύσει από τις επόμενες και όχι τις μεθεπόμενες εκλογές, όπως ορίζει το Σύνταγμα), επειδή αντιλαμβάνεται ότι οι εκλογικές επιδόσεις του, όποτε και αν στηθούν κάλπες, θα είναι απογοητευτικές.

Και προσπαθεί με εκλογομαγειρέματα τύπου Κουτσόγιωργα να περισώσει ότι μπορεί να περισωθεί, ώστε τουλάχιστον να εξασφαλίσει κατ’ αρχήν ότι η αντιπολίτευση δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, και συνακόλουθα ότι θα μπορέσει ο ίδιος να διατηρήσει αποφασιστικό μετεκλογικό ρόλο. Να μπορεί να παίζει…

Πράγματι η απλή και ανόθευτη αναλογική, υπήρξε ανέκαθεν βασικό πολιτικό πρόταγμα και στόχο για την Αριστερά. Και ακουγόταν ελκυστικό δημοκρατικό αφήγημα, στα χρόνια που η σκληρή Δεξιά, αρχικά, και ο εναλλασσόμενος δικομματισμός στην εξουσία στην συνέχεια, με τις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες που διέθεταν εξασφάλιζαν με “περίεργους” εκλογικούς νόμους ότι τουλάχιστον το ένα κόμμα θα διαδέχεται το άλλο, χωρίς απρόβλεπτους “παρείσακτους”. Σήμερα, το να μιλάει κανείς για “ανάγκη πλουραλισμού” στην Βουλή των… οκτώ κομμάτων, ή να ξορκίζει τον “επάρατο” δικομματισμό (πού κάποτε έφθανε το 80%!), είναι ιστορίες για δράκους των παραμυθιών.

Το ότι η απλή και άδολη αναλογική ήταν δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης, δεν καθιστά την σημερινή πρότασή της για αλλαγή του εκλογικού νόμου και… άδολη. Αν ήθελε πράγματι να ισχύσει τέτοιο εκλογικό σύστημα, και να μην συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να απολαμβάνει το “μπόνους” που καθιέρωσαν, να δεχθούμε εκ του πονηρού, οι προηγούμενοι, μπορούσε κάλλιστα να το κάνει το περασμένο καλοκαίρι. Όταν η συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής, εκούσα άκουσα, ενέκρινε το τρίτο μνημόνιο. Είχε τότε την άδολη ευκαιρία ο κ. Τσίπρας, να προτείνει στους αντιπάλους του (τους οποίους και διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να πάει σ’ εκλογές, τις οποίες προκήρυξη 20μ μέρες μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας με τους δανειστές…) αλλαγή του εκλογικού νόμου! Δεν το έκανε. Γιατί, αυτός ήξερε τον εκλογικό αιφνιδιασμό που σχεδίαζε, και ήθελε να επωφεληθεί από το “μπόνους” των 50 εδρών. Οι εξελίξεις, δικαίωσαν τον μικροπολιτικάντικο μπαγαποντισμό του…

Με την “απλή ανόθευτη αναλογική”, ακόμη και αυτή η…μπασταρδεμένη βερσιόν της κυβέρνησης (γιατί αυτό το οποίο προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι “ανόθευτη”αφού διατηρεί το όριο εισόδου κόμματος στην Βουλή του 3%) είναι απολύτως βέβαιο ότι η χώρα… θα κάνει μαύρα μάτια να δει βιώσιμη κυβέρνηση. Ότι το πλέον καταστροφικό και επικίνδυνο, δηλαδή, στην συγκυρία των χαμηλών βαρομετρικών που διέρχεται (και θα διέρχεται…) η χώρα, απαξιωμένη, αναποφάσιστη, δολιχοδρομούσα, επί ξύλου κρεμάμενη. Αλλά, αυτό, δεν φαίνεται ν’ απασχολεί τον κ. Τσίπρα. Αυτός θέλει να εξασφαλίσει ρόλο στην πολιτική σκηνή, “φιλοδοξεί” να κρατάει την… κουτάλα των εξελίξεων, επιδιώκει η εκφορά και μόνο της λέξεως “αριστερά” να μην διώκεται με το ιδιώνυμο….

Γι’ αυτό και με ψίχουλα ποτισμένα στο ούζο (για να ζαλίζουν όσους τα χάφτουν…), προσπαθεί να παρασύρει κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης (με πρώτον και καλύτερο, φυσικά, τον…Λεβεντολεβέντη κι’ από κοντά κάτι Φώφες των “άλλων δημοκρατικών δυνάμεων” που ονειρεύονται μέρες δόξας μασώντας τις δάφνες ενός τελειωμένου παρελθόντος τους) για να καταφέρει, κάτι αριθμητικά σχεδόν αδύνατον, ο εκλογικός νόμος που προτείνει να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες και όχι τις μεθεπόμενες εκλογές. Ξέρει ότι αν χάσει την ευκαιρία των επόμενων εκλογών, μη τον είδατε, μη τον απαντήσατε…

Η ψήφος από τα 17, δεν είναι προς ψόγο. Και δεν είναι κατανοητό γιατί αντιτίθεται στην πρόταση ο κ. Μητσοτάκης. Είναι άγνωστο αν όλοι αυτοί οι νέοι ψηφοφόροι (αν εγκριθεί ο νόμος) θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ όπως ευελπιστεί ο κ. Τσίπρας (με την απαξία για το σύστημα που διακατέχει και τα νέα παιδιά, μάλλον για ψήφο… πλάκας, τύπου Λεβέντη τους βλέπω), αλλά επιτέλους έχουμε όλοι συναντήσει και κουβεντιάσει με 17αρηδες που είναι πολύ πιο ώριμοι και συνειδητοποιημένοι από κάποιες παλιές καραβάνες των καλπών που ψηφίζουν με αντανακλαστικά του παρελθόντος. Κάτι ,όμως, κάνει μεγάλη εντύπωση και προκαλεί προβληματισμό.

Γιατί, άραγε, ο “καινοτόμος” και “ριζοσπάστης κ. Τσίπρας, δεν περιλαμβάνει στην πρότασή του για τον εκλογικό νόμο και την δυνατότητα ψήφου των μεταναστών. Και δεν μιλάμε για τους ομογενείς δεύτερης και τρίτης γενιάς (αν και ακόμη και γι’ αυτούς μπορεί κάλλιστα να ανοίξει διάλογος), αλλά για τις 430.000 (νέους, κυρίως) Έλληνες, το άλας της σημερινής Ελλάδας, που έχουν φύγει στο εξωτερικό τα τελευταία 7 χρόνια, να βρουν μια θέση στον ήλιο που δεν τους προσφέρει η μπουρινιασμένη χώρα τους! Η συντριπτική πλειοψηφία τους, δηλώνει ότι θέλει να γυρίσει στην πατρίδα, να δουλέψει και να προσφέρει γι’ αυτήν. Γιατί δεν τους δίνουμε την ευκαιρία, κ. Τσίπρα, να έχουν λόγο και άποψη για τα συμβαίνοντα και τα μελλούμενα στην χώρα από την οποία εξαναγκάσθηκαν να γίνουν μετανάστες;

Είναι κείμενο από το κρυφο-ημι-φασιστικό ταμπλόιντ  iefimerida.  Τον ίδιο ιδελογηματικό χαβά της , παίζει και ο… τρανός πολιτικός αναλυτής που το υπογράφει. Κρυφο-ακρο-δεξιός ο τύπος  ξεφωνημένα όσο κι αν παλεύει να κρύψη την …πομπή.  “Μια στο καρφί και μια στο πέταλο”. ΄Οπου καθίσει. Ναι μεν… αλλά!

Υιοθετεί τη  γνωστή μητσοτακική   προσχηματολογία πως ο Αλέξης Τσίπρας θέλει την απλή αναλογική, γιατί θα τον βοηθήσει να ξανακερδίσει τις εκλογές.  Ας τις κερδίσει, αλλά με αυτό τον εκλογικό λόγο που είναι ο καλύτερος και πλέον ενδεδειγμένος  σ΄αυτό που λένε δημοκρατικό προλίτευμα.  Αλλά,τσιμουδιά σ΄αυτό. Μάλιστα,  ο πανάθλιος υπάλληλος της φυλλάδας φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίσει     “εκλογομαγειρέματα τύπου Κουτσόγιωργα”  την απλή αναλογική. Τέτοιο θράσος!

Το πρόβλημά τους, επομένως,  δεν είναι η απλή αναλογική, πέρα για πέρα  αριστερό αίτημα (το παραδέχεται και ο ακροδεξιός  εδώ συντάκτης), αλλά πως θα κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό τους τσούζει. Αν έφερναν την απλή αναλογική  και έχαναν,  κανένα πρόβλημα.

Τί άθλιοι, πόσο υποκριτές. ΄Οπως και ο αρχηγός του  …πολιτικού αναλυτή εδώ, ο κεντροδεξιός Κυριάκος, που είναι με το ένα πόδι  δεξιά  και με το άλλο στα κράσπεδα του Μιχαλολιάκου.

Βρωμεροί τύποι..  Ο κομματικός αριβισμός   σπάει κόκαλα.

Υ.Γ. Μην ξεχάσουμε και το άλλο.  Βάζουν τον πιασιάρικο τίτλο “ψήφος στους νεομετανάστες” και συνειρμικα εσύ, ο ανύποπτος και έντιμος αναγνώστης,  σκέφτεσαι τον Πακιστανό ,αλλά και τον πρόσφυγα πολέμου. Και αναγαλλιάζεις.  Ανοίγεις να  το διβάσεις, αλλά σε πιάνει η μπόχα αμέσως. Εμείς έτσι την πατήσαμε..Αλλιώς, δεν κάνουμε  τη χάρη  στην   ΝΕΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ να δίνουμε κλικ στις…πολτικές αναλύσεις του “ποπού”.

.