ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

1. ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΑΡΑΔΕΣ ΕΚΕΙΘΕΝ ΚΑΙ ΕΝΤΕΥΘΕΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
2. ΕΙΣΑΙ ΚΙ ΕΣΥ ΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΜΕ ΕΓΚΛΗΜΑ
3. ΤΟΥΣ ΦΤΥΝΟΥΝ ΚΑΙ  ΚΑΜΩΝΟΝΤΑΙ ΠΩΣ …ΒΡΕΧΕΙ
4. ΣΕΞΙΣΜΟΣ. ΠΟΙΟΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΕΙ ΠΟΙΟΝ
1. ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Πρόκληση Κιλιτσντάρογλου: «Γιατί ο Ερντογάν δεν είπε τίποτα για τα 18 νησιά που κατέλαβε η Ελλάδα;»

Πρόκληση Κιλιτσντάρογλου: «Γιατί ο Ερντογάν δεν είπε τίποτα για τα 18 νησιά που κατέλαβε η Ελλάδα;»

Επίθεση στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με προκλητικές αναφορές για την Ελλάδα εξαπέλυσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Αυτή την φορά σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα “Υenicag” ασκεί κριτική στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, καθώς όπως αναφέρει έπρεπε κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα να ρωτήσει «για τα 18 νησιά που κατέλαβε παράνομα η Ελλάδα».

Ειδικότερα ο επικεφαλής του λαϊκού κόμματος είπε: «Θέλω να ρωτήσω τον κ. Ερντογάν: Γιατί εκεί δεν είπες τίποτα για τα 18 νησιά; Γιατί δεν ανέφερε τίποτα για τα 18 νησιά που βρίσκονται υπό ς για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης».

Απευθυνόμενος δε στον Τούρκο πρόεδρο πρόσθεσε:  «Αν κατάληψη; Αντί να ζητάει πίσω τα 18 νησιά του Αιγαίου, που έχει παράνομα καταλάβει η Ελλάδα, έκανε δηλώσειθέλεις να ανοίξεις συζήτηση για τη Λωζάννη, έλα πρώτα και δείξε μας το πτυχίο του πανεπιστημίου σου και τότε να δούμε».

Σφαλιάρα σβουριχτή ήταν οι δηλώσεις του δημαγωγού Τούρκου αρχηγού της αντιπολίτευσης  για τους δικούς μας εδώ Ελληνάρες, που λύσσαξαν τις τελευταίες ημέρες  με ανόητες εθνικιστικές κορώνες και  επιθέσεις εναντίον του Τούρκου προέδρου. Τελικά ο Ερντογάν, μπορεί να είναι για τη χώρα του αυτό που είναι  (ό,τι χειρότερο) ,αλλά τουλάχιστον για την Ελλάδα, αποτελεί εγγύηση πως δεν πρόκειται να ανοίξει  τον «ασκό του Αιόλου».

Είδατε ποιοι και πώς ξεκινάνε τους πολέμους: Η παραληρηματική  εθνικιστική δημοσιογραφία, σαν τη δικά μας εδώ,  οι δημαγωγοί πολιτικοί, σαν τον Παυλόπουλο και τον Κιλιτσντάρογλου και φυσικά  το είδος των Ελληναράδων-Τουρκαλάδων, που διατηρείται στους αιώνες. Πώς νομίζετε πως έγινε ο καταδικασμένος από την αρχή  ελληνοτουρκικός  πόλεμος του 1897 και η αποτυχημένη εκστρατεία στη Μ. Ασία;  Ευτυχώς που η μνήμη της Ιστορία όχι μόνο δεν είναι ασθενής, αλλά γίνεται ακόμα πιο ισχυρή με την παρέλευση των χρόνων.

΄Οσο για τον ανόητο λαϊκιστή   Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, όφειλε να γνωρίζει πως “στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί”. Αλλιώς, δικαίως θα του απαντούσαν από εδώ οι δικοί μας, ίδιοι με τούτον κοκορόμυαλοι, πως  με τη  παράλογη  λογική του , η Ελλάδα μπορεί  να διεκδικήσει σχεδόν τη …μισή Τουρκία!

Ας σιωπήσουν, λοιπόν, οι εκείθεν και εντεύθεν  πατριωταράδες. Ούτως ή άλλως, απατεώνες είναι. Ο πατριωτισμός αυτού του είδους ,είναι καταφύγιο απάτης.

 

2. ΒΙΑ, ΜΑΖΙΚΟΙ ΕΚΤΟΠΙΣΜΟΙ, ΜΕΙΩΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ»
UNICEF: 400.000 παιδιά κάτω των 5 ετών στο Κονγκό υποφέρουν από υποσιτισμό
Φωτογραφία: Shutterstock

Η UNICEF έκρουσε σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό όπου «400.000 παιδιά είναι σοβαρά υποσιτισμένα και κινδυνεύουν να πεθάνουν» στην επαρχία Κασάι, όπου μαίνονται συγκρούσεις από τον Σεπτέμβριο του 2016.

«Τουλάχιστον 400.000 παιδιά μικρότερα των πέντε ετών στην επαρχία Κασάι της ΛΔ Κονγκό υποφέρουν από ιδιαίτερα οξύ υποσιτισμό και μπορεί να πεθάνουν το 2018, αν δεν λάβουν βοήθεια», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Unicef.

«Περισσότερα από 750.000 παιδιά στην επαρχία υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό», προσθέτει η οργάνωση. «Η καταστροφική κατάσταση οφείλεται κυρίως στη βία, τους μαζικούς εκτοπισμούς και τη μείωση της γεωργικής παραγωγής στη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών», εξηγεί η UNICEF.

Συγκρούσεις μαίνονται σε πολλές περιοχές της επαρχίας Κασάι από τον Σεπτέμβριο του 2016 μετά τον θάνατο του τοπικού φυλάρχου Καμουίνα Ενσαπού σε επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι μάχες μεταξύ του στρατού της ΛΔ Κονγκό και πολιτοφυλακών έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό 1,4 εκατομμυρίου ανθρώπων. Σε κάποιες περιοχές παρατηρείται σταθεροποίηση της κατάστασης ασφαλείας και οι άνθρωποι επιστρέφουν στις εστίες τους.

«Η διατροφική ανασφάλεια επηρεάζει μεγάλα κομμάτια της επαρχίας και οι συνθήκες δεν αναμένεται να βελτιωθούν πριν τον Ιούνιο του 2018, διότι η εποχή της σποράς του 2017 χάθηκε», σημειώνει η οργάνωση.

«Οι υποδομές της υγείας έχουν επίσης καταστραφεί», σύμφωνα με την ίδια πηγή, που έχει παρουσία στο Κασάι από τον Ιανουάριο του 2017.

Όπως και όλες οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και οι μεγάλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, η UNICEF καταγγέλλει την ελλιπή χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της και επισημαίνει ότι «το 2017 έλαβε μόλις το 15% της απαραίτητης χρηματοδότησης που χρειαζόταν για να αντεπεξέλθει στις βασικές διατροφικές ανάγκες των παιδιών».

Στη ΛΔ Κονγκό έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι εσωτερικοί εκτοπισμοί φέτος σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότεροι από ό,τι στη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ.

«Περισσότεροι από 1,7 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους μέχρι στιγμής φέτος εξαιτίας της ανασφάλειας», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο συνολικός αριθμός των εκτοπισμένων ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια, όπως επισημαίνει το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NCR).

Ο “καθρέπτης” του πολιτισμού μας ,αλλά  και ενός εκάστου από μας,είναι η παραπάνω τραγωδία .  Ουδείς είναι αμέτοχος του εγκλήματος.  Καθένας  έχει τη δική του ευθύνη και για το Κονγκό, τη Συρία,την Υεμένη,το Ιράκ. Κάθε θάνατος παιδιού από πολέμους και πείνα, είναι “σκοινί” στο λαιμό όλω μας.

 

3.Διαφήμιση

 Μποϊκοτάζ  στη συγκεκριμένη εταιρία. Και να, γιατί.

Από μια πρόχειρη στατιστική στην iefimerida.gr (αλλά και σε άλλες φυλλάδες το ίδιο θα συμβαίνει), η παραπάνω διαφήμιση πέφτει συνεχώς και απροειδοποίητα και  σκεπάζει όλη τη σελίδα που έχεις μπροστά σου.  Διαφήμιση φασισμός, δηλαδή.  Σε φτύνουν  κατάμουτρα.

Αλλά και ο καταναλωτής οφείλει να απαντήσει  σ΄αυτό  φασισμό ,φυλλάδας και εταιρίας, με ένα σκληρό μποϊκοτάζ.   Από μας  ξεκινάνε όλα.

3. Την Πέμπτη από το Α’ Νεκροταφείο η πολιτική κηδεία του Σπύρου Ασδραχά
Η ταφή θα γίνει στη Λευκάδα, Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πολιτική κηδεία του ιστορικού Σπύρου Ασδραχά, που άφησε τη Δευτέρα την τελευταία του πνοή σε ηλικία 84 χρόνων, θα γίνει την Πέμπτη από το Α’ Νεκροταφείο στις 2μμ.

Η ταφή του θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λευκάδα, την Παρασκευή.

O Σπύρος Ασδραχάς εργάστηκε στο Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών (1961-65), στην École Pratique (1974-84), στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού (από το 1982, όπου και έγινε αναπληρωτής καθηγητής) και στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (από το 1987).

Εχει διατελέσει διευθυντής προγράμματος ερευνών της επιτροπής ιστορίας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Έρευνας και Παιδείας της Εμπορικής Τράπεζας, αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου, συνδιευθυντής του περιοδικού Ιστορικά από το 1983, και διευθυντής ερευνών στο ΚΝΕ/ΕΙΕ.

Εργα του: Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα (επιμ., 1957), Μηχανισμοί της αγροτικής οικονομίας στην τουρκοκρατία, ιε΄-ιστ΄ (1976/1999), Η οικονομική δομή των βαλκανικών χωρών, 15ος-19ος αι. (επιμ., 1979), Η ελληνική κοινωνία και οικονομία, ιη΄-ιθ΄ αι. (1982), Γεώργιος Τυπάλδος. Ιστορία της Ιόνιας Ακαδημίας (1982), Ιστορική έρευνα και ιστορική παιδεία (1982), Ζητήματα ιστορίας (1983), Οικονομία και νοοτροπίες (1988), Σχόλια (1993), Ιστορικά απεικάσματα (1995), Ζητήματα ιστορίας (1999), Πατριδογραφήματα (2003), Ελληνική οικονομική ιστορία(2003), Υπομνήσεις (2014).

Καθεστωτικός ιστορικός και ο Σπύρος  Ασδραχάς. Ως τα μπούνια μάλιστα.

Κι ας έλεγε πως “η Ιστορία είναι από μόνη της επαναστατική”. Η Ιστορία είναι, κάποιοι ιστορικοί δεν είναι. Ο Ασδραχάς δεν έκανε τη δική του επανάσταση. Η Ιστορία ήταν επάγγελμα προσοδοφόρο (και όχι μόνο οικονομικά)  για εκείνον, όπως και για τους περισσότερους του συναφιού του.

Δεν τους έχουμε καμιά υπόληψη.΄Εστω κι αν από την πένα τους προέκυψαν  κάποιες ιστορικές αλήθειες. Όπως  εκείνες οι λίγες που τόλμησε ο Ασδραχάς.΄Ομως, “δείξε μου τη ζωή σου, να σου πω ποιος είσαι”.

4.Τρεις γυναίκες περιγράφουν: Ετσι μας παρενόχλησε σεξουαλικά ο Τραμπ
Φωτογραφίες: AP Photo/Mark Lennihan

Τρεις γυναίκες, οι οποίες κατηγόρησαν δημόσια τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, για σεξουαλική παρενόχληση απαίτησαν να ξεκινήσει έρευνα το Κογκρέσσο.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι Τζέσικα Λίντς, Σαμάνθα Χόλβεϊ και Ραχήλ Κρούκς, κατηγόρησαν τον Τραμπ ότι προσπάθησε να τις φιλήσει, ότι τις χλεύασε, τις ταπείνωσε και τις παρενόχλησε.

Μάλιστα οι τρεις γυναίκες επανέλαβαν τους ισχυρισμούς τους σε κοινή συνέντευξη που έδωσαν στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Ο Λευκός Οίκος απάντησε ότι οι γυναίκες διατυπώνουν ψευδείς ισχυρισμούς.

Οι καταγγελίες των τριών γυναικών ήρθαν στην δημοσιότητα το 2016, ένα μήνα πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ωστόσο επανήλθαν στο προσκήνιο μετά το σκάνδαλο σεξουαλικών παρενοχλήσεων του χολιγουντιανού παραγωγού Χάρβιν Γουάνστιν.

H Χόλβεϊ πρώην υποψήφια «Μις ΗΠΑ», και εστεμμένη Μις Β. Καρολίνα αφηγήθηκε ότι ο Τραμπ αντιμετώπιζε τις διαγωνιζόμενες «σαν ένα κομμάτι κρέας». «Ερχόταν στα παρασκήνια την ώρα που αλλάζαμε ρούχα. Συμπεριφερόταν σαν να είμαστε κτήμα του, επειδή ήταν ο διοργανωτής των καλλιστείων…».

Ο Τραμπ δεν είναι και ο καλύτερος. Το μόνο σίγουρο. Ακροδεξιός, ρατσιστής αλλά και φαλλοκράτης. Να μην ξεχνάμε πως μια από τις ποικίλες δραστηριότητές του παλιότερα  ήταν η διοργάνωση καλλιστείων! Γνωστό το ποιόν του ανδρός! Και τέτοιον  ήθελαν για πρόεδρο  οι Αμερικανοί .  Αφού τον απόκτησαν, ας  τον “τρίψουν στην κασίδα”  τους που λέμε κι  εμείς εδώ.

Η σεξιστική παρενόχληση που καταγγέλουν τώρα οι τρεις κυρίες, δεν αποκλείεται να συνέβη. Και πιθανότατα δε θα είναι μοναδικές. Αλλά, σε τέτοιους είδους  περιπτώσεις, θεωρείται  σεξουαλική  παρενόχληση τέτοια συμπεριφορά;  ‘Η το ένα φέρνει το άλλο;

Να έκανε την καταγγελία  μια σοβαρή γυναίκα, να τη δεχτώ και να είμαι μαζί της. Αλλά να το ισχυρίζεται η πρώην υποψήφια “Μις ΗΠΑ” (!). Και μάλιστα  να  έχει το θράσος να λέει  πως την αντιμετώπιζε “σαν ένα κομμάτι κρέας”, είναι  το λιγότερο αστείο.

Δηλαδή, ένας, άντρας- γυναίκα, που “πετάει τα κρέατά” του έξω, ακόμα και τα απόκρυφα και τα επιδεικνύει προκλητικά ,ασύστολα και σεξιστικά, πώς θα πρέπει δηλαδή να τον αντιμετωπίζουν ; “Κρέας” πουλάει, “κρέας”  αγοράζουν οι όποιοι Τραμπ.

Μην τα ξαναλέμε. Τα “γουρούνια” είναι και σερνικά και θηλυκά. ΄Οποιος ανάγει το σεξισμό σε αξία όπως οι   Μις, οι “πριμαντόνες” οι χορεύτριες και ο λοιπός συρφετός, που ζουν από “βυζί και μπούτι έξω”, είναι εξίσου “γουρούνια” με τους αδίστακτους, σεξομανείς πορνοπαραγωγούς του Χόλυγουντ , είτε είναι αφεντικά τους είτε συνάδελφοι και “συνεργάτες”.   Στα ίδια κόπρανα  κολυμπάνε όλοι τους.

 

Και να μη ξεχνάμε πως όλες αυτές οι βιομηχανίες (σεξισμού, θεάματος, μουσικής, χορού,μόδας και οι συναφείς) και όσοι τις στηρίζουν ,τις συντηρούν και έχουν διάφορο, αμφοτέρων των φύλων, είναι αυτοί  ακριβώς που επιβάλουν στο σύγχρονο  άνθρωπο  πρότυπα σεξουαλικής συμπεριφοράς, εμφάνισης, οικογενειακής ή συντροφικής ζωής. Αγκομαχά για παράδειγμα  η καθημερινή γυναίκα να ακολουθήσει αυτά τα πρότυπα που λανσάρουν οι μόδιστροι, τα μοντέλα της μόδας, οι ηθοποιοί, οι χορευτές,όλο αυτό το αισχρό,σεξιστό  κύκλωμα που  εκμεταλλεύεται ένα από τα ισχυρότερα ένστικτα, όπως είναι αυτό το του σεξουαλικού.

Γίνεται φανερό, πάντως, πως  τελευταία καλλιεργείται από τη βιομηχανία παραπληροφόρησης ένας ιδιότυπος και επικίνδυνος ρατσισμός φύλου.  Και όχι μόνο από την εμπορική δημοσιογραφία, αλλά κι  από όλους εκέινους  που έχουν  κάνει το σεξισμό επάγγελμα ή ομνύουν στην αρχή πως “το μ@@νι σέρνει καράβι”. Το κέρδος από τη μια, η ανοησία από την άλλη είναι οι βασικές αιτίες του φαινομένου του νεκραναστημέβου  φυλορατσισμού, της παλιάς, γνωστής φασιστικής ατάκας   “καλός άντρας είναι ο νεκρός άντρας”!

Πάντως, όσοι ξαναβγάζουν  από τους τάφους τους  βρυκόλακες που όλοι πιστεύαμε πως δεν υπάρχουν πια, είναι μια θλιβερή μειοψηφία, πέρα από θλιβερή παρουσία.  Ουδείς τους παίρνει στα σοβαρά.

Επί πλέον, είναι σίγουρο πως κι αυτή η μόδα των καταγγελιών για “σεξουαλική παρενόχληση” θα περάσει σύντομα. Η ίδια η Φύση είναι εκείνη που  δε χαρίζεται σε τέτοιες παρεκτοπές Και βάζει τάξη,όπου έχει διασαλευτεί.