ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΜΑΣ. ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΑΓΓΕΛΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ

Γίρκι Κατάινεν: Συνεδρίασαν σήμερα οι Ευρωπαίοι επίτροποι για την Ελλάδα -Τι αποφάσισαν
Φωτογραφία: (EUROKINISSI /ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)

Στην ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα επιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή , σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της, αρμόδιος για την ανάπτυξη, Γίρκι Κατάινεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον κ. Κατάινεν,το θέμα της Ελλάδας συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης των Ευρωπαίων επιτρόπων στις Βρυξέλλες. Όπως είπε, οι επίτροποι συμφώνησαν ομόφωνα ότι η Επιτροπή πρέπει να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, όπως και με την προηγούμενη. Εξήγησε ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα πρέπει να τηρηθούν, διότι είναι δεσμεύσεις προς τους Ευρωπαίους πολίτες.

«Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία δεν έχει αλλάξει μετά τις εκλογές» δήλωσε ο Γ. Κατάινεν. «Δεν αλλάζουμε την πολιτική μας ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκλογών» τονίζει  υπογραμμίζει  ότι η Επιτροπή ως θεματοφύλακας των συνθηκών, οφείλει να διασφαλίζει την τήρηση των κανόνων.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, εξήγησε ότι η Επιτροπή σέβεται τα αποτελέσματα των δημοκρατικών εκλογών όλων των κρατών- μελών και υπενθύμισε ότι το Εurogroup αντιμετωπίζει όλες τις κυβερνήσεις και όλες τις εκλογικές διαδικασίες χωρίς διακρίσεις. Τόνισε ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί στην ΕΕ δεν αλλάζουν και πρέπει να ικανοποιούνται από όλους. Παραδέχτηκε ωστόσο, ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επιτευχθούν.

Οπως αποκάλυψε ο κ. Κατάινεν, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει προσκαλέσει τις ελληνικές Αρχές στις Βρυξέλλες, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία. Η  επιθυμία της Επιτροπής είναι να συνομιλήσει με τις ελληνικές Αρχές το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να αποκτήσει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. «Ο χρόνος εξαντλείται» ανέφερε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή θέλει επιβεβαίωση των όσων έχει υποσχεθεί η χώρα. Η τήρηση των υποσχέσεων είναι αναγκαία, όχι μόνο για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αλλά και για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Καταλήγοντας, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση, το Eurogroup και τα ευρωπαϊκά όργανα οφείλουν να συμπεριφέρονται κατά τρόπο που να ενισχύουν τη σταθερότητα. Στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός και η εξεύρεση λύσεων είναι αναγκαία».

 1. “Εξήγησε ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα πρέπει να τηρηθούν, διότι είναι δεσμεύσεις προς τους Ευρωπαίους πολίτες.”

Τελειωμένη ιστορία. Η Ευρώπη έχει αποφασίσει ρήξη.  Δεν είναι μπλόφα, δεν είναι απειλή. Είναι ήδη ειλημμένη η απόφαση από το 2012. Τότε ακόμα τη γλυτώσαμε, επειδή ο Μπαρόζο έπεισε τη Μέρκελ πως μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, θα μόλυνε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Σήμερα, όλα δείχνουν πως θωρακίστηκαν τα κράτη της Ε.Ε από αυτό τον κίνδυνο.  Αν η Ελλάδα καταρρεύσει, ο σεισμός θα είναι ισοπεδωτικός, “τεκτονικός”  πολλών ρίχτερ  για την ίδια τη χώρα-εστία και ελάχιστα αισθητός στις οικονομίες των άλλων χωρών.

Οι επαναλήψεις κουράζουν. Πήγαμε τελικά  φούντο  από το καπρίτσιο μιας δράκας γραφικών  και ανόητων  δημαγωγών  που δεν έχουν καμιά ιδεολογική υποδομή, κανένα ίχνος σοβαρότητας και αξιοπρέπειας. Κρίμα για τους νοήμονες και συνετούς συμπατριώτες μας.

__________________________________________________________________
1. “ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ”
2. Ο “ΝΑΖΙ ΧΩΡΙΣ ΣΤΟΛΗ”  ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ

 

 3η ΜΕΡΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ  ΑΠΟ ΤΟΥΣ  “ΓΡΑΦΙΚΟΥΣ” ΚΑΙ   Η ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΡΡΕΙ.
  4. ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΥΡΩ ΤΙ ; ΔΡΑΧΜΗ; ΣΑΣ ΓΕΛΑΣΑΝΕ!
____________________________________________
1.Η Χρυσή Αυγή στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ!

Έναν… απρόσμενο σύμμαχο στην στάση της τόσο απέναντι στις… κυρώσεις της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας όσο και στην ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων φαίνεται πως βρήκε η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο και αν ακούγεται… απίθανο, ο σύμμαχος αυτός ακούει στο όνομα… Χρυσή Αυγή! Για του λόγου το αληθές, σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από το γραφείο Τύπου της ΧΑ, αναφέρεται:

«Πάγια θέση της Χρυσής Αυγής, η οποία έχει διατυπωθεί και δημόσια στη Βουλή, είναι ότι η Ελλάς δεν πρέπει να συμμετάσχει στις κυρώσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ κατά της Ρωσίας. Αυτήν την στάση επιβάλλει το Εθνικό συμφέρον και τα γεωπολιτικά δεδομένα».

»Επίσης, στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, τις οποίες θεωρούμε ξεπούλημα της Πατρίδος, έχουμε διατυπώσει θέση κατά των ιδιωτικοποίησεων σε ΟΛΠ και ΔΕΗ. Θεωρούμε επίσης σημαντικό ζήτημα την επιστροφή στον Ελληνικό Λαό της λεγόμενης “μικρής ΔΕΗ”».

Τα” φιλαράκια τα καλά”  από τα…παλιά. Από εποχής Γλέζου, που έκανε μάχη ο ξεπεσμένος πια “εθνικός ήρωας”  και τώρα “μασκότ” του Τσίπρα και της εθνικιστικής -ημιφασιστικής κυβέρνησης, για να  μη μείνουν χωρίς  βουλευτικούς μισθούς θα “τέρατα” των Ναζί στη Βουλή  και να κρατήσει την ηγετική ομάδα της Χ.Α εκτός φυλακής με το ανιστόρητο  εκείνο “ο ναζισμός αντιμετωπίζεται με πολιτικά μέσα”. Είναι  και ΄Υβρις φυσικά.

___________________________________________________________________________
2. ΓΙΑΤΙ ΤΗ ΛΕΜΕ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΗΜΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;
Αναφερόμενος στο κόμμα ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, ο Γάλλος δημοσιογράφος στάζει δηλητήριο για τους Ανεξάρτητους Ελληνες. «Το μόνο που γνωρίζουμε γι΄αυτούς είναι η δηλητηριώδης αντίθεσή του στις πολιτικές της λιτότητας» λέει και αναπαράγει τη φράση του Έλληνα ιστορικού Ν. Μπλουδάνη για να περιγράψει τους ΑΝΕΛ με διόλου κολακευτικά λόγια: «Πρόκειται για ένα κόμμα τυχοδιωκτών, χωρίς συγκεκριμένη ιδεολογία της ανώτερης μεσαίας τάξης». «Ο Καμμένος», προσθέτει ο Κατρμέρ, «ο οποίος μιλά άπταιστα γαλλικά, έχει μάλιστα γράψει κι ένα βιβλίο το 1990 στο οποίο κατηγορούσε χωρίς αποδείξειςτο ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου πως ήταν πίσω από τους ακροαριστερούς τρομοκράτες της 17 Νοέμβρη. Πολύ πιο πρόσφατα, είχε υπερασπιστεί δημόσια τη “θεωρία των ψεκασμών”, η οποία του είχε χαρίσει το παρατσούκλι “ο ψεκασμένος”. Είχε ταχθεί υπέρ της διεκδίκησης των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων, ενώ είχε ακόμα εκτιμήσει ότι οι Εβραίοι στην Ελλάδα δεν πληρώνουν φόρους, εν αντιθέσει με τους άλλους πολίτες. Οι αδυναμίες του δεν έχουν τέλος».
΄Ολα καλά, αλλά αυτός ο….ιστορικός Ν.Μπλουδάνης ποιος είναι;
__________________________________________________________________

 

3. Το… νταούλι το βαράνε οι αγορές ομολόγων [Πηγή:www.capital.gr)

Δύο μόνο εικόνες και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αρκούν για να θέσουν τα δεδομένα που έχει μπροστά της η νέα κυβέρνηση στην πραγματική τους διάσταση, διαλύοντας κάθε θεωρητική αυταπάτη.

Την τελευταία εργάσιμη πριν από τις εκλογές, Παρασκευή 23 Ιανουαρίου, η αγορά των ελληνικών ομολόγων είχε σημειώσει άνοδο τιμών κατά 4%, απλά και μόνο αντιδρώντας θετικά στην προοπτική συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Έστω και αν αυτή τελούσε υπό το ερωτηματικό της εκλογικής κάλπης και μάλιστα με το φόβο μη σχηματισμού κυβέρνησης και επαναληπτικών εκλογών. Μόλις πριν από τρεις εργάσιμες ημέρες, το spread με το δεκαετές γερμανικό bund μειωνόταν στις 780 μονάδες από 983 μονάδες στις αρχές του έτους, με την τιμή του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να ενισχύεται στο 67,50 από 65 και την απόδοσή του να μειώνεται στο 8,13% από 10,28% στις 7/1/15.

Χθες, στην αγορά ομολόγων, σε συνέχεια της προχθεσινής αρνητικής αντίδρασης, οι τιμές υποχώρησαν κατά 3%, με τις αποδόσεις της δεκαετίας να διαμορφώνονται στο 9,60%, της πενταετίας στο 11,70%, της τριετίας και της διετίας άνω του 14%. Οι ειδικοί στα dealing rooms των τραπεζών μιλούσαν για «αποδόσεις χρεοκοπίας», σε μια αγορά που άγεται και φέρεται από την αβεβαιότητα και ζητά άμεσες απαντήσεις.

Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των ομολόγων των άλλων χωρών που συγκαταλέγονται με την ευρεία έννοια στις αγορές του Νότου της Ευρώπης συνέχιζαν την καθοδική τους πορεία, με το κόστος δανεισμού στη δεκαετία να διαμορφώνεται στο 2,19% για την Πορτογαλία, στο 1,41% για την Ισπανία, στο 1,54% για την Ιταλία και στο 1,10% για την Ιρλανδία.

Πώς ερμηνεύονται οι δύο όψεις της αγοράς των ελληνικών ομολόγων;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η άνοδος των τιμών την προηγούμενη Παρασκευή έδειχνε ότι μετά την ανακοίνωση του QE της ΕΚΤ δημιουργούνταν το υπόβαθρο για να μπορέσει η Ελλάδα να μειώσει σημαντικά το κόστος δανεισμού της και να βγει στις αγορές μέσα στο έτος. Με βάση το σενάριο αυτό, τα επιτόκια δανεισμού θα μπορούσαν να πέσουν στο 3% ακόμα και το καλοκαίρι, υπό την προϋπόθεση πολιτικής σταθερότητας και με την υποστήριξη μίας χρηματοδοτικής γραμμής από την Ευρώπη ώστε η χώρα να είναι σε θέση να αποπληρώνει τους τόκους από τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού της και να έχει πρόσβαση στην αναχρηματοδότηση των ομολόγων της.

Η χθεσινή εικόνα, σύμφωνα πάντα με όσους γνωρίζουν σε βάθος το πώς λειτουργούν οι αγορές στην πράξη και όχι στη θεωρία, ακυρώνει κάθε ευνοϊκή πανευρωπαϊκή συγκυρία και πιέζει για ξεκάθαρες και ρεαλιστικές τοποθετήσεις από ελληνικής πλευράς μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Τα δεδομένα μας είναι ότι εκκρεμούν αποπληρωμές ομολόγων 4,3 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και πάνω από 6 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και Αύγουστο (περίοδο κατά την οποία δυνητικά η Ελλάδα μπορεί να προσδοκά στα οφέλη από συμμετοχή της στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ), πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τη βοήθεια των δανειστών της, μια νέα γραμμή πίστωσης και ενέσεις ρευστότητας της ΕΚΤ στις τράπεζες (η «ομηρία» των τελευταίων στο κλίμα αβεβαιότητας είναι περισσότερο από εμφανής με τις απώλειες των 4 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή τους σε ένα μόλις διήμερο).

Πηγή:www.capital.gr

___________________________________________________________________

4. Μόσχα καλεί Αθήνα. Σύσφιξη σχέσεων και συγχαρητήρια στον Τσίπρα
Κάθε επιτυχία στην ελληνική κυβέρνηση ευχήθηκε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, αναφέροντας ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι ένας ενεργητικός, νέος πολιτικός. Προσκάλεσε τον Ν. Κοτζιά να επισκεφτεί τη Μόσχα

Στη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αναφέρθηκε απόψε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προσερχόμενος με καθυστέρηση στην καθιερωμένη δεξίωση προς τιμήν των ξένων ανταποκριτών στη Μόσχα, λόγω έκτακτης συνεργασίας του στο Κρεμλίνο με τον Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Θυμάμαι τη συνάντησή μου με τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας όταν βρισκόμουν εκεί πριν από ένα χρόνο και ακόμη ήταν στην αντιπολίτευση. Είναι ένας ενεργητικός, νέος πολιτικός. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην ελληνική κυβέρνηση» δήλωσε ο κ. Λαβρόφ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά και τον προσκάλεσε στη Μόσχα.

Νωρίτερα, ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, είχε δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Ακούμε τις νέες δηλώσεις, που γίνονται στην Αθήνα, τις ακούγαμε και στο παρελθόν και ποτέ δεν θέσαμε υπό αμφιβολία τις παλαιότατες, ιστορικά διαμορφωμένες σχέσεις μας με την Ελλάδα. Γι’ αυτό και η σημερινή αλλαγή της κυβέρνησης μάς επιτρέπει να ελπίζουμε ότι οι σχέσεις μας αυτές θα δυναμώσουν, θα αναπτυχθούν και θα αποκτήσουν νέα δυναμική, εάν υπολογίσουμε τις θέσεις του νέου πρωθυπουργού. Περιμένουν βέβαια την Ελλάδα όχι εύκολες μάχες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την οικονομική ημερήσια διάταξη, όμως θέλω επισήμως να πω ότι η Ρωσία πάντοτε τασσόταν υπέρ των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων της Ελλάδας κι έτσι θα συνεχίσει».

Αλλά, γιατί λέτε κόπτεται ο ΄Ελληνας ΥΠΕΞ της…επαναστατικής κυβέρνησης του Τσίπρα, να πάει στη Μόσχα τόσο νωρίς; Βιάζεται ,λέει, για να συζητήσουν με το δικτάτορα της Ρωσίας το ενδεχόμενο ,μετά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αντί για δραχμή, να χρησιμοποιούμε κι εμείς εδώ ως νόμισμα το… ρώσικο ρoύβλι. ;

Και  για να χαλαρώσουμε. Θα δώσει πάντως και πολύ γέλιο αυτή  η  ιστορία με τα κυβερνητικά δρώμενα και τα καμώματα μιας Ζωής Κωνσταντοπούλου, μιανού Γιάνη (ένα “ν”, παρακαλώ) Β(Μπ)αρουφάκη   και λοιπών γραφικών και μη εξαιρετέων Συριζαίων.

Τί ζήσαμε να δούνε τα ματάκια μας!