“ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΠΤΕΙ ΛΟΓΟΣ, ΠΙΠΤΕΙ ΡΑΒΔΟΣ” KAI… ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ HOMO-NATURALIS.GR

Λάβαμε πλήθος οργισμένων επιστολών και σχεδόν καμιά υποστηρικτική  της απόφασής μας να αναστείλουμε τη λειτουργία του Homo-Naturalis.gr.  Σχεδόν όλοι οι αποστολείς συμφωνούν πως δεν είναι δικαίωμά μας πλέον, με τον τρόπο που λειτουργήσαμε τόσα χρόνια,  να κάνουμε πίσω ή να επιλέγουμε  κατά το δοκούν εποχές  και  καταστάσεις που θα λειτουργούμε.

  “Θέλετε δε θέλετε”,  γράφει φίλος,  “το σάιτ πλέον ανήκει στην υπηρεσία της ελεύθερης ιστορικής δημοσιογραφικής έκφρασης που δεν εκπροσωπείται   τόσο από σας, όσο  από  εμάς  με την επισκεψιμότητα και τη στήριξη  που του  προσφέρουμε. Κι αυτή είναι η εγγύηση, αλλά και η ευθύνη της απρόσκοπτης  και ανελλιπούς  λειτουργίας του ιστότοπου της ιστορικής δημοσιογραφίας”.

Δημόσιο πρόσωπο, επίσης,  με μεγάλη αναγνωριμότητα στη χώρα και με ακόμα πιο μεγάλη  κοινωνική και  πολιτική  προσφορά ,μας  γράφει:

“…Με απόλυτη ειλικρίνεια θα διατυπώσω τις απόψεις μου σχετικά με την απόφασή σας να αναστείλετε τη λειτουργία του  ιστότοπου του οποίου έχετε την ευθύνη ,έστω κι αν παρεξηγηθώ ή  εισπράξω την οργή σας για όσα θα σας γράψω. ΄Ομως, θεωρώ το καθήκον μου να μιλήσω σε σκληρή και δίκαιη  γλώσσα, πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο.

Κλείσατε το σάιτ  την  περίοδο που χρειαζόταν να λειτουργεί. Αν είναι απαραίτητο να κατέχει ένα  βήμα έκφρασης  η ιστορική δημοσιογραφία ,  είναι αυτή η ώρα.   Αλλά το αντιφατικό  είναι πως εσείς επιλέξατε να καταργήσετε  αυτό το βήμα     για  τους  λόγους που  υπαγορεύουν , ακριβώς  το αντίθετο,  ΄Οχι  μόνο να μην  τραβήξετε χειρόφρενο σήμερα,  αλλά    να  έχετε  φουλάρει τις  μηχανές σας  αυτή την περίοδο που συμβαίνουν κοσμογονικά γεγονότα με άμεσες επιπτώσεις στο μέλλον του κόσμου. Να υποθέσω πως  δεν αντιλαμβάνεσθε, αν και ιστορικός , καθαρά τί ακριβώς συμβαίνει;

Σας παρακολουθώ ,  τα τελευταία δυο χρόνια   περισσότερο και θα ομολογήσω πως  οι απόψεις σας με εκφράζουν σε ποσοστό σχεδόν ταύτισης. Λίγα χρόνια πριν, όχι.  Σήμερα, ναι.  Τις κρίνω λογικές, αυτονόητες και  τεκμηριωμένες . Αυτός είναι κι ο λόγος  που και  συχνά σας επισκέπτομαι και σας γράφω αυτή την επιστολή , ως απαίτηση άμεσης επαναλειτουργίας  του σάιτ,  αν οι λόγοι είναι εκείνοι που αναφέρατε και  όχι άλλοι, π. χ υγείας.

Πανδημία, οικονομική κατάρρευση, σκάνδαλα  επί σκανδάλων,  ρωσική εισβολή (αν συμβεί θα ανατρέψει τος παγκόσμιες ισορροπίες),   αυτά και άλλα, το  ίδιο σοβαρά ζητήματα ,  τα παραδώσατε  στην  παραπληροφόρηση, την παραπλάνηση και την   προπαγάνδα κάθε είδους στη συντεχνία  που εσείς  ο ίδιος  την αποκαλείτε  γκεμπελική.  Αν αυτό δεν είναι επιβεβαίωση της  αντίφασης λόγων και έργων σας , τί είναι τότε  η  αψυχολόγητη,  αλλά  και αντιδεοντολογική   παράδοση της ιστορικής πληροφόρησης  σε μια   μαφία; Δικούς σας χαρακτηρισμούς  αντιγράφω, αν κι  εγώ θα ήμουν ακόμα πιο σκληρός μαζί τους. γιατί  τους γνωρίζω από μέσα και μάλιστα τους περισσότερους   έναν έναν ξεχωριστά.

Η άμεση επαναλειτουργία του ιστότοπου είναι επιβεβλημένη.  Θα υπάρξουν καλύτερες  ημέρες για διακοπές,  ελπίζουμε. Αυτές όμως οι ημέρες είναι για επιστράτευση και αγώνα, χωρίς καθυστέρηση και δισταγμό. Αν μείνετε έξω από αυτό τον πόλεμο, δε θα έχετε το δικαίωμα ούτε την ευκολία να απευθύνεστε στις γενιές που έρχονται,  όπως το κάνατε μέχρι τώρα.

Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Καθώς και την πίστωση αξιοπιστίας και σοβαρότητας.

Υπογράφω  αυτήν την έκκληση με το όνομά μου, αν και  θα προτιμούσα για προσωπικούς λόγους να μη δημοσιευτεί τώρα. Μπορείτε να το κάνετε σε μια άλλη στιγμή. Και κρίνετε εσείς ποια και πότε θα είναι αυτή”.

 

 

Μπορεί να ήταν  λάθος η απόφασή μας. Η καθολική κατακραυγή, αυτό δείχνει. Και δεν έχουμε μάλλον δικαίωμα απολογίας ή διαφωνίας. Φτάνει κάποια στιγμή και το σκοινί που κλώθεις γίνεται θηλειά στο λαιμό σου. Και δεν είναι καθόλου δύσκολο τελικά να πνιγείς με το έργο των δικών σου χεριών.

Θα επαναλειτουργήσουμε το Homo-Naturalis.gr πιο προσεκτικά από εδώ και πέρα. Αλλά, θα γίνουμε και αυστηρότεροι στις επιλογές  των θεμάτων μας. Δεν είμαστε εφημερίδα που σώνει και καλά, βρέχει χιονίσει,  πρέπει να βγει γιατί χάνει πελάτες! Να εξηγούμαστε.