ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΠΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΜΕ ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙΤΕ ΣΚΛΗΡΑ ,ΝΑΖΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΑΣ

Νοσηλεύεται ο Κουφοντίνας

efsyn

Νοσηλεύεται ο Κουφοντίνας

Ο απεργός πείνας μεταφέρθηκε το Σάββατο στο Νοσοκομείο Λαμίας και του τοποθέτησαν κατεπειγόντως ορό ενυδάτωσης • Αν μπει στη ΜΕΘ «ο διευθυντής μας έχει δηλώσει ότι αν το κρίνει αναγκαίο θα προβεί σε αναγκαστική σίτιση. Η αναγκαστική σίτιση είναι βασανιστήριο», επισημαίνει η δικηγόρος του κρατούμενου, Ιωάννα Κούρτοβικ.

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Λαμίας οδηγεί τον Δημήτρη Κουφοντίνα η ανάλγητη και εκδικητική στάση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς η κατάσταση της υγείας του απεργού πείνας κρίνεται επικίνδυνη.

Η μεταφορά του καταδικασθέντος για τη δράση της «17 Νοέμβρη» στο νοσοκομείο έγινε το Σάββατο, όταν οι γιατροί ενημέρωσαν τη συνήγορό του, Ιωάννα Κούρτοβικ, ότι πλέον αντιμετωπίζει προβλήματα που προκαλούνται σε συνθήκες απεργίας δίψας (μεγάλη απώλεια μυϊκής μάζας, σοβαρή απίσχνανση, παρατεταμένη ακινησία με κίνδυνο κατακλίσεων, προβλήματα όρασης, αιμορραγία ούλων, αρχόμενη περιφερική νευροπάθεια) και τοποθέτησαν κατεπειγόντως ορό ενυδάτωσης στον κρατούμενο.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου ο διοικητής του Νοσοκομείου επικοινώνησε με την Ιωάννα Κούρτοβικ και, όπως ενημερώνει η δικηγόρος σε ανακοίνωσή της, «μου δήλωσε ότι θα τον μεταφέρουν στην Εντατική. Είχαμε εκφράσει προβληματισμό για τη μεταφορά του στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λαμίας και είχαμε ζητήσει να μεταφερθεί σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, όπως ζητούν οι δικοί μας γιατροί. Και τούτο γιατί, αφενός μεν στη ΜΕΘ είναι περισσότερο εκτεθειμένος σε λοιμώξεις, αφετέρου διότι ο διευθυντής της ΜΕΘ μάς έχει δηλώσει ότι αν το κρίνει αναγκαίο θα προβεί σε αναγκαστική σίτιση, ακόμη και με ακινητοποίηση. Υπάρχει από ημέρες εισαγγελική παραγγελία για οποιαδήποτε αναγκαία ενδεδειγμένη ιατρική ενέργεια. Είχαμε αντιδράσει επισημαίνοντας ότι η αναγκαστική σίτιση είναι βασανιστήριο». Η απάντηση του διοικητή του νοσοκομείου ήταν ότι πλέον η ευθύνη περνάει στους γιατρούς της Εντατικής.

Σήμερα ο Δ. Κουφοντίνας διανύει την 39η ημέρα απεργίας πείνας, διεκδικώντας να εφαρμοστεί ο νόμος που ψηφίστηκε φωτογραφικά για τον ίδιο (προκειμένου να απομακρυνθεί άρον άρον από τις Αγροτικές Φυλακές της Κασσαβέτειας Βόλου) και να επι­στρέψει στο υπό­γειο κελί των Φυ­λα­κών Κορυ­δαλ­λού, το οποίο με εντολή του Μ. Χρυσοχοΐδη είχε κατασκευαστεί για τους καταδικασθέντες της 17Ν και εκεί έχει ήδη κρατηθεί επί 16 χρόνια.

Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής εφευρίσκει κάθε φορά και άλλο επιχείρημα για να δικαιολογήσει την κράτησή του στον Δομοκό και η κυβέρνηση κωφεύει στις συνεχείς εκκλήσεις γιατρών, πανεπιστημιακών, βουλευτών και ευρωβουλευτών, του συντονιστή της Επιτροπής Δικαιωμάτων της Ευρωβουλής, της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων και άλλων, που επισημαίνουν ότι κάθε κράτος δικαίου οφείλει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να εφαρμόζει τους νόμους.

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, παρότρυνε έντονα τις ελληνικές αρχές να ακολουθήσουν τις συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος έχει ζητήσει στοιχεία για το κατά πόσο σύννομη είναι η μεταγωγή του Δ. Κουφοντίνα ως προς την αιτιολογία, τη διαδικασία και την ειδικότερη τεκμηρίωση των αιτιών της παράκαμψης των νόμιμων διαδικασιών. Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμία επίσημη εξήγηση.

«Πολλές φορές η απεργία πείνας είναι διεκδίκηση ζωής και όχι διεκδίκηση θανάτου. Αλλά η εξώθηση ενός απεργού πείνας στα άκρα μπορεί και να ανατρέπει δραματικά αυτήν τη συνθήκη», επισημαίνει η Ιωάννα Κούρτοβικ

Η δικαιοσύνη οφείλει να είναι αμερόληπτη»

Μιγκέλ Ουρμπάν Κρέσπο, συντονιστής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου

Ο καθένας και η καθεμιά από εμάς οφείλουμε να απαιτήσουμε να σταματήσει η εξόντωση του Δ. Κουφοντίνα. Ενώνω κι εγώ τη φωνή μου με εκείνες των πανεπιστημιακών που υπερασπίζονται το κράτος δικαίου, των γιατρών που υπερασπίζονται μια ανθρώπινη ζωή σε κίνδυνο, των πολιτών με συνείδηση που υπερασπίζονται τα δημοκρατικά δικαιώματα ενός ανθρώπου που ζητά να αντιμετωπιστεί όπως ο νόμος ορίζει για όλους. Η δικαιοσύνη οφείλει να είναι αμερόληπτη και όχι εκδικητική. Το σωφρονιστικό σύστημα δεν πρέπει να έχει σκοπό την εξουθένωση των κρατουμένων.