ΣΦΗΚΟΦΩΛΙΑ ΡΩΣΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ Η ΑΘΗΝΑ KAI Ο ΑΘΩΣ

Ryanair για την αεροπειρατεία της Λευκορωσίας: Υπήρχαν πράκτορες της KGB στο αεροπλάνο

Το αεροσκάφος της Ryanair που υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας / Φωτογραφία: ONLINER.BY via AP

Για «κρατική αεροπειρατεία» κατηγόρησε τη Λευκορωσία το αφεντικό της Ryanair, το αεροσκάφος της οποίας υποχρεώθηκε από μαχητικό -υπό την απειλή κατάρριψης, σύμφωνα με ειδικούς -να προσγειωθεί χθες στο Μινσκ με την πρόφαση «απειλής βόμβας», στην πτήση Αθήνα-Βίλνιους.Ρομάν Προτάσεβιτς:

Ποιος είναι ο Λευκορώσος Ρομάν Προτάσεβιτς  και γιατί εξόργισε τον Λουκασένκο

Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη μετάδοση των τεράστιων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά του Λουκασένκο το 2020, μια περίοδο που ήταν δύσκολο για τα ξένα μέσα ενημέρωσης να το πράξουν.

Οι διαδηλώσεις αυτές είχαν προκληθεί από την οργή για το νοθευμένο εκλογικό αποτέλεσμα των προεδρικών, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, κάτι το οποίο αρνείται ο Λουκασένκο.

Τα σοκαριστικά πλάνα που μετέδιδε έδειχναν την βαρβαρότητα της αστυνομίας στις επιχειρήσεις καταστολής των διαδηλώσεων έπειτα από τις αμφισβητούμενες εκλογές της 9ης Αυγούστου του 2020.

Όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν βγει στους δρόμους για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο απολυταρχικό αυτό καθεστώς, το κράτος είχε απαντήσει με χρήση υπερβολικής βίας.

Αυτός ο Πούτιν είναι… για φάγωμα (Photo) | ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

O Αλεξάντερ Λουκασένκο, σε επίσκεψη του στις ειδικές δυνάμεις της Λευκορωσίας, το Δεκέμβριο του 2020.

****

Ποιος αμφιβάλει πως πίσω και  από αυτή τη θρασύτατη  αεροπειρατεία  του δικτάτορα Αλεξάντερ Λουκασένκο, κρύβεται  πάλι ο ισχυρός φίλος του,  ο  δικτάτορας της Ρωσίας Βλαντιμίρ  Πούτιν; ΄Ομως, πέρα από την προκλητικότατη, αλλά καθόλου περίεργη για τέτοια καθεστώτα ενέργεια, την  αρπαγή ενός  ακτιβιστή μπλόγκερ, αντίπαλου του καθεστώτος, αλλά  και της εντελώς αμέτοχης   συντρόφου του,   οφείλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

  1. Είναι επίσης προκλητική  η αντίδραση      Ευρωπαίων  και  Αμερικανών,  (περιορίστηκαν σε θεαματικές  κραυγές και απειλές) ,επειδή ακριβώς κάνουν   και αυτοί τα ίδια σε όσους θεωρούν επικίνδυνους για τα δικά τους καθεστώτα . Τους  χαρακτηρίζουν τρομοκράτες και… ησυχάζουν άπαντες  και σύμφωνα με το νόμο τους!
  2. Η Ελλάδα είναι “ξέφραγο αμπέλι”  εδώ και πολλά χρόνια για τους Ρώσους. Η πρεσβεία τους στην Αθήνα,   είναι πραγματικό άντρα πρακτόρων , που αναλαμβάνουν δράση στα Βαλκάνια και τη Μ. Ανατολή και έχουν έδρα την  ελληνική πρωτεύουσα και  παλιότερα τον ΄Αθω. ( Τουλάχιστον, ως το θάνατο  το 2016 του  ηγούμενου   της Μονής του Αγίου Παντελεήμονος , του  “κατά κόσμο”  Ρώσου Ιάκωβου Αλιόχιν,  που  ήταν για δεκαετίες ο άνθρωπος της Ρωσίας στον ΄Αθω).
  3. Τον Ιούλιο του 2018,  η κυβέρνηση Τσίπρα απέλασε 4  τέτοιους επικίνδυνους  πράκτορες.  Δύο (2)  ήδη υπηρετούντες στην πρεσβεία και άλλους δύο (2)  έτοιμοι να μπουν στη χώρα. (Παραθέτουμε κείμενο εκείνων των ημερών*).  Η αιτία ήταν  ξεκάθαρη. Οι εν λόγω πράκτορες εργάζονταν εναντίον των συμφερόντων της χώρας  μας και συγκεκριμένα την εποχή που βρισκόταν  σε έξαρση ο εθνικισμός  των Μακεδονομάχων για την ονομασία των Σκοπίων,  εξωθούσαν φανατικούς  εθνικιστές σε πράξης βίας, διοργάνωναν υστερικά   συλλαλητήρια , τα οποία χρηματοδοτούσαν και γενικά εργάζονταν πυρετωδώς και με παράνομους τρόπους  να μην  περάσει η αναγνώριση  της μικρής  χώρας  με το όνομα Β. Μακεδονία.
  4.  Η  ρώσικη πρεσβεία έχει άμεση συνεργασία,  φανερά ή μυστικά, με ΄Ελληνες  “επώνυμους” ,αλλά και με άτομα που δρουν περιθωριακά ακόμα και στον υπόκοσμο.    Επώνυμοι “πράκτορες-συνεργάτες ” υπάρχουν πολλοί. Κορυφαίος  ο γνωστός  Ελληνο-Ρώσος επιχειρηματίας  Ιβάν Σαββίδης,  αλλά και άλλοι επίσης, μικρότερης εμβέλειας, ρωσόφιλοι συνάδελφοι του.  Οι  Γερμανοί  χρόνια επιμένουν πως ανάμεσα στους φίλους της ρώσικης πρεσβείας, υπάρχουν και τα  ονόματα πολλών  γνωστών Ελλήνων, πολιτικών, όπως του Παναγιώτη Λαφαζάνη ,  της  Ζωής Κωνσταντοπούλου,  αλλά και καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων  ο   Μίκης Θεοδωράκης.   Από την άλλη , συγκεκριμένες  ακροδεξιές και ναζιστικές οργανώσεις, αλλά και   και άλλες   που αυτοδιαφημίζονται  ως ακτιβιστικές και αναρχικές  με  φανερό αντιευρωπαϊκό προσανατολισμό,  έχουν άμεση σχέση και συνεργασία με  την ίδια πρεσβεία.
  5. ΄Ενα μήνα μετά την απέλαση τον Ιούλιο του 2018 των επικίνδυνων αυτών Ρώσων πρακτόρων με επικεφαλής το στέλεχος της πρεσβείας  Βίκτορ Γιάκοβλεφ, τον Αύγουστο του 2018,  εκδηλώθηκαν δυο μεγάλες πυρκαγιές με λίγη χρονική απόσταση μεταξύ τους στο Μάτι και τον Βουτζά, που κάηκαν 100 άνθρωποι και στην Κινέτα, που δεν πρόφτασε  η φωτιά να πάρει έκταση , λόγω   πτωχής βλάστησης (γι΄ αυτό και βρέθηκαν άθικτοι  οι μηχανισμοί, που είχαν τοποθετηθεί).    Τις ημέρες εκείνες  , εικόνες από κάμερες και  δορυφόρο έδειχναν τους απελαθέντες Ρώσους  πράκτορες , ακολουθούμενους  από “Μακεδονομάχους”  εθνικιστές (ένας  εξ αυτών π. στρατιωτικός ) να κυκλοφορούν και να παρακολουθούν τις περιοχές στο Μάτι , το Βουτζά και την Κινέτα.  Λίγο μετά την απέλασή τους,   τουλάχιστον δύο πράκτορες  επέστρεψαν  στην Ελλάδα με άλλα στοιχεία. ΄Ηταν ακριβώς οι ημέρες που ξεκίνησαν οι μεγάλες εκείνες πυρκαγιές.  Σήμερα, με τη μεγάλη πυρκαγιά πρόσφατα στην Κορινθία και τη Δ .Αττική,  ήρθε και η διάψευση της αιτίας που επικαλέστηκαν τότε  πως οι άνεμοι ήταν  πολύ ισχυροί    τον Αύγουστο  του 2018 και ξέφυγε γρήγορα.    Σήμερα η ένταση των ανέμων ήταν μεγαλύτερη από εκείνη, αλλά παρόλα αυτά , δεν έχουμε ούτε ένα νεκρό. Ούτε κανείς εγκλωβίστηκε στην πυρκαγιά. Στο  Μάτι και το Βουτζά,  αντίθετα  που επισήμως    απέδωσαν τη φωτιά σε  εστία πολύ μακριά  από  αυτές τις περιοχές  (Νταού), η φωτιά  διέτρεξε   σε πολύ λίγο χρόνο τόσο  μεγάλη απόσταση, πέρασε ασφαλτόδρομο τουλάχιστον 20 μέτρων πλάτος  και έκαψε  μέσα στα σπίτια τους   ανθρώπους που δεν μπόρεσαν να  τα εγκαταλείψουν (!)  Τόσο αλλόκοτο  παραμύθι και τέτοιο ασύστολο ψεύδος, δεν έχει το όμοιό του. Ακόμα και  οι συγγενείς των θυμάτων φαίνεται  να το αποδέχτηκαν, αφού ποτέ δε ζήτησαν να διερευνηθούν τα πραγματικά αίτια  του μεγάλου εκείνου κακού.
  6.  Λόγοι  αυτονόητοι,  μας απαγορεύουν να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες  , αλλά και να αποκαλύψουμε  τις πηγές τους. ΄Οπως ,επίσης,  αποφεύγουμε να παραθέσουμε  και  ονόματα άλλων Ελλήνων,  πλην εκείνων που αναφέραμε ,που έχουν άμεση σχέση  και συνεργασία  με οικονομικά ή  άλλα ανταλλάγματα  με τη ρώσικη πρεσβεία.

    Την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας αποκαλύπτει σήμερα η «Κ». Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, τα μέτρα που λαμβάνονται από την Αθήνα αποτελούν απάντηση σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Ανάμεσα στις κατηγορίες που απευθύνει η Αθήνα προς τους διπλωμάτες είναι οι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών. Η συγκεκριμένη υπόθεση φέρνει στην επιφάνεια μια υπόγεια ένταση που φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα, τα τελευταία δύο χρόνια, για λόγους οι οποίοι συνδέονται και με το γενικότερο περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα έχει ήδη αποφασίσει και δώσει εντολή για την άμεση απέλαση δύο ατόμων –ο ένας είναι το στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας Βίκτορ Γιάκοβλεφ– και την απαγόρευση νέας εισόδου στη χώρα για δύο ακόμα, οι οποίοι εμπλέκονται σε σωρεία ενεργειών, μεταξύ των οποίων πληροφοριακής δραστηριότητας (ο διπλωματικός όρος για την αλίευση και διακίνηση πληροφοριών) εις βάρος της Ελλάδας. Η πρωτοβουλία της Αθήνας δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία», αλλά έρχεται ως απάντηση μετά μια σειρά από συντονισμένες κινήσεις προσπάθειας επέκτασης της ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα. Διπλωματικές πηγές εντάσσουν σε αυτές τη δραστηριότητα διαφόρων κύκλων ρωσικών συμφερόντων, όπως η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Eνωση. Η αντίδραση της Αθήνας αποτελεί, μεταξύ άλλων, ένα μήνυμα προς τη Μόσχα και για όλες αυτές τις δραστηριότητες.Παρ’ όλα αυτά, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα, όπως διαχρονικά έπραττε, εξακολουθεί να επιθυμεί τη διατήρηση καλών σχέσεων με τη Ρωσία, να προωθεί τη φιλία των δύο λαών, τη συνεργασία των κυβερνήσεών τους και την φορέων της κοινωνίας των πολιτών εκατέρωθεν. Ωστόσο, όπως έλεγαν, αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει στη βάση της ισοτιμίας και με προϋπόθεση τον αμοιβαίο σεβασμό στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία των δύο χωρών μας.Τονίζουν ακόμη ότι η Αθήνα ήταν πάντα ιδιαίτερα προσεκτική στον τρόπο διαχείρισης των ελληνορωσικών σχέσεων, φέρνοντας το παράδειγμα της υπόθεσης Σκριπάλ. Τότε, η Ελλάδα απέφυγε να ακολουθήσει το παράδειγμα των υπολοίπων δυτικών κρατών που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες, κάτι που είχε χαιρετιστεί από τη ρωσική πολιτική ηγεσία. Επίσης, κατά τις ίδιες διπλωματικές πηγές, παρά την προσπάθεια της Αθήνας να διατηρήσει τις σχέσεις με τη Μόσχα σε ένα καλό επίπεδο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, διάφοροι «μηχανισμοί» που συνδέονται με τα ρωσικά συμφέροντα στην Ελλάδα προσπαθούν να αναμειχθούν στα εσωτερικά της χώρας.

    Πρόσθεταν ότι διά της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων επιχειρούν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες, αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Αγιον Ορος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απρόσκοπτη άσκηση κυριαρχίας επί της ελληνικής επικράτειας από το ελληνικό κράτος. Ακόμη κατεγράφη απόπειρα εξαγοράς κρατικών λειτουργών, η οποία, κατά τις ίδιες πληροφορίες, απέτυχε.Σύμφωνα με υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, οι συγκεκριμένες ενέργειες υπονομεύουν τη φιλία των δύο λαών και την εικόνα της Ρωσίας στην Ελλάδα, καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας παραβίασης της κυριαρχίας της χώρας και του Διεθνούς Δικαίου. Επί τούτου, αναφέρεται ως παράδειγμα η προσπάθεια παρέμβασης σε ιδιαίτερα ευαίσθητα εθνικά ζητήματα και συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ειδικότερα στο θέμα της ονοματολογικής διαφοράς με την ΠΓΔΜ.