ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ. ΚΑΙ Η…ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ!

 

Δεκαπενταύγουστος στην Πάρο: Λαμπρότητα και κατάνυξη στον Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής

εικονα κιτρινα λουλουδια

Δεν έχουμε επιλογές,  παρά μόνο μία. Να μην “τέρπουμε ώτα” με όσα λέμε, αλλά να λαλούμε μετά λόγου γνώσεως και σοφίας την ιστορική αλήθεια.  Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα, «ημέρα της Παναγιάς», το “Πάσχα του Καλοκαιριού” εμείς δε θα συνταχτούμε με την ελληνική  παράδοση της θρησκευτικής κατάνυξης   και δε θα προτρέψουμε  στο  «λαμπρυνθώμεν λαοί».  Αλλιώς, αν διαλέξουμε να  σεβαστούμε την παράδοση, θα είμαστε εχθροί της αλήθειας.

Ο μεγάλος στοχαστής, οικονομολόγος και ιστορικός Κάρολος  Μαρξ,  το είπε περιεκτικά και εύστοχα. “Η θρησκεία είναι το όποιο του λαού”. Αποχαυνώνει, όπως οι ναρκωτικές, εξαρτησιογόνες  ουσίες.  Αποδυναμώνει και  εξουθενώνει εντελώς τη βούληση, την καθαρή σκέψη. Αποτρέπει την πορεία  στον ορθό δρόμο της ζωής. Μια από τις χειρότερες μάστιγες του πολιτισμού του ανθρώπου, είναι η θρησκεία.΄Ολων των ειδών και των κατηγοριών.

Και είναι λίαν επικίνδυνη και ανάρμοστη για τον άνθρωπο για δυο βασικούς  λόγους. Πρώτα, γιατί, αυτή την υπερκόσμια ΟΝΤΟΤΗΤΑ που είναι ασύλληπτη, ακατανόητη με τις διανοητικές μας δυνάμεις και επέκεινα πάσης ερμηνείας και οροθέτησης, οι θρησκείες  την μικραίνουν, την χρησιμοποιούν ως  ο Προκρούστης, για να τη φέρουν στα μέτρα τους και την υποβιβάζουν σε ανθρωπόμορφους θεούς, σαν το   Δία, το  Γιαχβέ , τον Αλλάχ  και τις άλλες γνωστές ή άγνωστες θεότητες, κατασκευές ανθρώπων.

Ο  δεύτερος λόγος που η θρησκεία  είναι εχθρός του ανθρώπου και του πολιτισμού είναι τούτος. Η ηθική που οι Μεσσίες, οι Ιδρυτές και οι Σαμάνοι της  επιβάλουν, είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΦΥΣΙΚΗ. Καταργεί και καταστρατηγεί  τους νόμους της Φύσης.  Ειδικά η χριστιανική θρησκεία, όπως συστηματοποίησε και   εφάρμοσε τη διδασκαλία του Χριστού, ο  Παύλος, αλλά  και ο Ισλαμισμός  του Μωάμεθ, που αντέγραψε, εν πολλοίς, το Χριστιανισμό,    δεν εναντιώνονται, απλά, στις εντολές της φύσης, αλλά έχουν κηρύξει  συνεχή, αδυσώπητο ,μέχρι εξόντωσης πόλεμο στη  φυσική ζωή  του ανθρώπου.

Η θέση της γυναίκας (η δε γυνή, ίνα φοβήται τον άνδρα) ,η μονογαμία ( δια δε τας πορνείας έκαστος την εαυτού γυναίκα εχέτω και εκάστη τον ίδιον άνδρα εχέτω ), αλλά και η  εντολή για αδρανοποίηση    σε αναίτια επίθεση ( αλλά,  όστις σε ραπίσει επί την δεξιάν σου σιαγόνα, στρέψον αυτώ και την άλλην),  για να αναφερθούμε σε αυτά μόνο,  είναι  ενδεικτικά  και  από την ίδια τη ζωή καταδικασμένα, ως θανάσιμα λάθη.  Και είναι αυτά που στην κυριολεξία γονάτισαν αιώνες τον πολιτισμό και ασέλγησαν στην έννοια ΄Ανθρωπος.

Αλλά,  μια από τις χειρότερες   θρησκευτικές διδασκαλίες και αντιλήψεις, είναι εκείνη της…Μετάνοιας.  Η παμπόνηρη  επινόηση την ιερατείων και ιδιαίτερα του χριστιανικού, ειδικά   του ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΣΜΟΥ. Ναι, μεν, αλλά.  Να μην κάνεις το κακό, όπως το ορίζουν οι κανόνες της θρησκείας, αλλά και να το κάνεις  και μια και δυο και χιλιάκις μη φοβάσαι. Το αλισβερίσι με το θεό δε χάνεται, ούτε η εξασφάλιση της μέλλουσας  ζωής.Ο θεός σου σε συγχωρεί και σε δέχεται.

Τόσο εύκολα, τόσο απλά!  Είναι αυτός , ένας από  τους βασικούς λόγους που οι θρησκείες της άφεσης αμαρτιών έχουν τεράστια εξάπλωση  και αποδοχή  από  τα πλήθη. Αλλά και  η διάπραξη του κακού είναι σχεδόν ελεύθερη. Η εξομολόγηση είναι το “καθαρτήριο πυρ”. Και ανέξοδο.  Ο Λούθηρος έτσι απόσπασε  τη μηχανή με τα συγχωροχάρτια   που «έκοβε χρυσοφόρα μονέδα» από τα χέρια του Πάπα. «Η πίστη και η μετάνοια σώζουν», διακήρυξε ο παμπόνηρος θεολόγος.  «Δε χρειάζονται τα  έργα για να σωθείς».

 

 

Οι θρησκευτικές γιορτές σαν τη σημερινή, αν ήταν απλά αφορμή για διασκέδαση για ξέδομα  και πανηγύρια, κι αν αυτό ήταν παράδοση, θα ήταν καλοδεχούμενες. Αλλά, σήμερα, περισσότερο από παλιά, παρατηρείται μια αλλόκοτη στροφή  στη θρησκεία, επειδή  ακριβώς, τα προβλήματα είναι πιο  περίπλοκα και  δυσεπίλυτα  απ ό,τι  παλιά.  Ο αδύνατος που χρειάζεται θεό παντοπώλη , μπαστούνι στην ανάπηρη ζωή του, βρίσκει καταφύγιο  στη θρησκεία. Η Παναγία ως Μητέρα   και παντοδύναμη , είναι  για τους  Καθολικούς και τους Ορθόδοξους  η “Πλατυτέρα των ουρανών”,η καταφυγή και το σωσίβιο στο μανιασμένο πέλαγος της ζωής.  Ave Maria!

Η θρησκεία κάνει τους ανθρωπους αδύναμους, εξαρτημένους,φοβισμένους, ανθρωποειδή. Εν τέλει, αφύσικους. Είναι αυτός ο λόγος που δεν  τη στηρίζουμε. Ούτε τα διάγματα και την ηθική  της. Ούτε τις…ακίνδυνες, ως παραδοσιακές,    γιορτές της  σαν τη σημερινή.  Τούτη ιδιαίτερα, ως μεγάλη και πανηγυρική, γιατί   αποπροσανατολίζει,  ξεστρατίζει το νου του ανθρώπου και τον οδηγεί  σε λαθεμένα μονοπάτια.  Αν κάτι θα σου προσφέρουν τα διδάγματα και η ηθική της θρησκείας, θα είναι μια  χαλασμένη συσκευή πλοήγησης (GPS).   Για να χαθείς,  τελικά στην άνυδρη και χωρίς βλάστηση έρημο.

Ο θρηκευόμενος πουλάει τόσο ανόητα και φτηνά  τη ζωή του, σαν να έχει στη διάθεσή τους…δεκάδες άλλες!  Τί κρίμα ,τί ανοησία,  τί ντροπή!